Peuterdiarree

Soms verbaas ik me dat sommige kennis niet 'standaard' in een pakketje wordt aangeleverd als een vrouw zwanger wordt of bevallen is. We krijgen blije dozen met reclameproducten (die ons vervolgens nog jaren blijven achtervolgen met reclames), en in het groene boekje vullen we trouw lengte en gewicht in. Maar waar blijft de informatie die standaard handig is om in huis te hebben? Waar blijft de Mamacursus met kennis die zekerweten nog een keer van pas gaat komen?

Neem nou peuterdiarree. De ontlasting van kinderen hoort tussen het eerste moment van bijvoeden en de tweede verjaardag, langzamerhand vaste vormen aan te nemen en uiteindelijk een stevige (maar niet harde) drol te vormen. Een toch best veel voorkomend verschijnsel is peuterdiarree: kinderen van 1-4 jaar met dunne ontlasting, vaak meerdere keren per dag (maar niet altijd, sommige kinderen hebben ondanks peuterdiarree toch maar 1x per dag ontlasting). Het kind is niet echt ziek, eet over het algemeen gewoon goed en ook buikpijn komt niet altijd voor. En dan toch die diarree...

Bij echte peuterdiarree zijn er geen ziekteverwekkers in het spel. Vaak zijn er wél een aantal duidelijke oorzaken aan te wijzen, en vaak zijn die ook wel bekend onder buurvrouwen, consultatiebureau-vpk's en andere (semi)-deskundigen. Maar vaak net niet bij de moeder zelf. Zou het niet handig zijn als je bij de blije doos gewoon een boekje kreeg waarin staat wat je moet doen als je kind peuterdiarree heeft? Bij gebrek daaraan schrijf ik het dan zelf maar even op. Hoef je dat zelf niet meer te doen en kun je het doorsturen aan de peutermoeders in je omgeving.

 

Oorzaken in het dieet

Eén van de belangrijkste oorzaken voor peuterdiarree is een tekort aan vetten. Officieel hoor ik hier te zeggen: een tekort aan één van de drie V's (vetten, vezels, vocht), maar eigenlijk werkt dat niet zo in de praktijk. Bij voldoende vetten en vezels, maar een tekort aan vocht ontstaat geen peuterdiarree (eerder verstopping). Te veel drinken hoort in gezonde kinderen niet tot diarree te leiden, tenzij het om vruchtensap gaat (zie verderop). Ook een gebrek aan vezels veroorzaakt eerder een verstoppings- dan een diarreepatroon.

Maar een tekort aan vetten kan dus wél diarree veroorzaken, en deze oorzaak komt veel voor. We worden immers massaal 'voorgelicht' dat vetten ongezond zouden zijn, en helaas komt het nogal eens voor dat ouders vetten zoveel mogelijk gaan vermijden. Maar vet is gewoon nodig!

Alle vetten zijn in een bepaalde mate nodig. Oók de verzadigde. Gezonde verzadigde vetten zorgen bijvoorbeeld voor stevige celwanden en het laten neerslaan van mineralen in de botten.Verzadigde vetten zorgen ervoor dat het voedsel heel geleidelijk de maag verlaat en doorreist naar de dunne darm. De spijsverteringssappen krijgen meer tijd om op het voedsel in te werken en de darmen krijgen een rustiger verteringsritme. Daardoor blijft het voedsel uiteindelijk langer in de darmen, wordt er meer vocht aan onttrokken en is het probleem van de diarree opgelost.

Gezonde onverzadigde vetten (zoals Omega-3-vetzuren) zijn nodig voor een goede hersenwerking, zenuwopbouw en een gezond milieu in de darm. Zie verderop welke vetten je kunt geven en waarom!

De andere meestvoorkomende oorzaak is het drinken van te veel appelsap en andere vruchtensappen. Vooral heldere vruchtensappen (en dus met name appelsap) bevatten erg veel vrije fructose (fruitsuiker). Kleine kinderen kunnen dit nog niet optimaal absorberen; sommige beter dan andere. Kinderen met peuterdiarree blijken de fructose minder goed te absorberen dan leeftijdsgenoten, vooral als er weinig tot geen glucose aanwezig is om de fructose te 'begeleiden'.

Nu zijn vruchtensappen toch al niet zo heel gezond. Ik vind niet dat je ze standaard zou moeten vermijden en ze zijn gezonder dan cola - maar meer dan een glas per dag is geen goed idee. En 'een glas' voor volwassenen vertaalt zich als ongeveer 100ml voor kinderen. Da's een half bekertje: niet erg veel dus.

Sommige kinderen drinken erg weinig of lusten geen water, waardoor ouders soms geneigd zijn om 'dan maar' hun toevlucht te zoeken tot vruchtensappen om het kind toch wat vocht te laten binnenkrijgen. Maar te veel vruchtensap leidt dus tot te veel fructose, en de niet-opgenomen fructose kan voor verteringsproblemen en -jawel- peuterdiarree zorgen.

 

Andere oorzaken

Als er een duidelijk aanwijsbare oorzaak is, hebben we het eigenlijk ook niet over 'peuter'diarree. Maar die duidelijk aanwijsbare oorzaken worden niet altijd gevonden en dunne poep is nou eenmaal dunne poep, dus ik bespreek ze toch even.

Parasieten en andere infecties kunnen diarree veroorzaken. Giardia en Cryptosporidiën komen veel voor. Ook een parasiet die vaak 'onschuldig' wordt genoemd (Blastocytis hominis) kan diarree veroorzaken, evenals verschillende bacteriestammen (o.a. Clostridium-soorten).  Dan is het natuurlijk zaak dat de infectie grondig bestreden wordt.

Bij een peuter met (aanhoudend) flinke diarree zal de huisarts vaak een ontlastingonderzoek doen. Vaak luidt het oordeel dan 'niks aan de hand', als de huisarts bedoelt dat er geen infectie aanwezig is. De andere kant van de darmbewoners wordt helaas vaak vergeten: de goede darmbacteriën.

Ook een tekort aan goede darmflora kan namelijk diarree veroorzaken, ook zonder infectie met 'enge beesten'. Heb je een kind met aanhoudende dunne ontlasting waarbij geen andere oorzaken worden vastgesteld, dan kan het zijn dat de eigen darmflora niet optimaal is. De vertering loopt dan niet goed en de darmen zijn niet in staat om alle voedingsstoffen uit de voeding te halen.

 

Oplossingen

Pardon, het was een flink eind lezen tot hier ;-)
Maar als je alles hebt doorgelezen, zijn de oplossingen dus heel eenvoudig.

 • Geef je kind voldoende vet
  Ongeveer 1-2 eetlepels vet per dag, bijvoorbeeld roomboter op brood, bakken in een gezond verzadigd vet, een theelepeltje kokos- of olijfolie door de groenten... er zijn heel veel mogelijkheden om je kindje wat meer goede vetten te voeren. Vermijd knutselvoedsel als magere melk, margarine en lightproducten.
 • Geef niet te veel (appel)sap
  Als je toch per se iets wilt geven, geef dan zelfgeperst of troebel sap, aangelengd met wat water. Versgeperste sappen (door jezelf dus) hebben altijd de voorkeur boven heldere winkelsappen. Smoothies zijn nog gezonder.
 • Geef voldoende vezels, maar wel de goede
  Wij zijn opgevoed met het idee dat je vezels uit granen haalt, maar dat heeft ertoe geleid dat we vaak een overmaat aan tarwe binnenkrijgen. Geef niet méér brood en pasta, maar liever extra vezels uit groente, fruit en bonen.
 • Vergeet de darmflora niet
  Als bij de dokter blijkt dat er geen enge parasieten in je kind zitten en de voeding is ook in orde, denk dan aan de eigen darmflora. Daar lees je hier meer over.

 

Ziezo, dat was flink uitgebreid, nietwaar? Ik hoop dat jullie er iets aan hebben!

De vraag van vandaag:
Heeft jouw kind wel eens peuterdiarree gehad?
Vertel het ons in de reacties!

 

 

 

 
----------
Ben je enthousiast geworden van het lezen van dit blog? Deel dan deze pagina via Facebook, Twitter of Pinterest
Facebook Twitter Pinterest

Ook leuk:

comments

 1. Permalink Submitted by Iris on do, 15/01/2015 - 11:58

  Hallo,
  Mijn dochter is net 1 jaar en heeft nu al 4 dagen elke luier diarree. Soms maar heel weinig maar wel in elke luier! De hele dag door.. Nu merk ik ook minder plasluiers op. Het is groenig/ geel en heel waterig.

  Hebt u een idee waar dit door kan komen?
  Ik dacgt eerst aan tandjes die door komen, maar het is nu wel heel vaak vind ik. Verder is ze helemaal niet ziek.

 2. Permalink Submitted by Marjan on zo, 21/12/2014 - 23:21

  Mijn dochter had ook last van peuterdiarree. Consultatie bureau adviseerde minder diksap, heeft geholpen (roosvicee kon dan weer wel). Nu steeds meer over op water

 3. Permalink Submitted by marieke Gubbels on zo, 02/11/2014 - 20:00

  Goedendag,

  ik heb een vraag betreft mijn zoontje (1 jaar) hij heeft een koemelkallergie en heeft dus eigenlijk alles op Soja basis en flesvoeding Nutrilon pepti 2.
  hij heeft om de haverklap diaree en dat tast de billen zo aan dat ze het gehele luier gebied binnen 1 uur van mooi roze naar knal rood of zelfs geheel ontvelt tot bloedens toe open ligt. dit is natuurlijk erg pijnlijk voor hem en doet mij pijn aan het moederhart.
  we hebben werkelijk alles geprobeerd.
  van sudocreme tot zinkilie/vasaline en alles wat er in de winkel te koop is.
  we gebruiken zijde inleggers over de zinkolie/vasaline heen omdat dit de huid tot rust brengt wat ik lees op t web.

  maar het echte probleem is dat de ontlasting zo ongelofelijk zuur is. nu las ik bovenstaand artiekel en vroeg mij of zou die zure diaree kunnen komen omdat hij alleen maar plantaardige vetten krijgt door de dag heen en geen dierlijke vetten?

  graag zie ik uw advies en antwoord tegemoet (graag ook via de mail)

  gr Marieke Gubbels mama van BRian

  • Permalink Submitted by De Groene Vrouw on ma, 03/11/2014 - 07:50

   Beste Marieke,

   Wat vervelend dat je zoontje zo’n last heeft van diaree! Voor het afstemmen van de kennis uit een blogpost op je persoonlijke situatie verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis (http://www.groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/) of een consult.

  • Permalink Submitted by Pon on zo, 30/11/2014 - 22:08

   Wat heel goed helpt om rode billen te voorkomen is maizena in de luier erbij strooien.
   Dit neemt de zure sappen in zich op.
   Succes!

 4. Permalink Submitted by Joensduifje on wo, 13/08/2014 - 08:43

  Onze dochter is in juli 3 geworden en heeft nog nooit een normale avondmaaltijd gegeten. Fruit vindt ze heerlijk maar groenten en aardappelen, rijst of pasta weigert ze pertinent te eten. Ook zijn er maar weinig vleessoorten die ze lekker vindt. We hebben haar nooit iets anders te eten gegeven als wat de pot schaft wat er in resulteert dat ze dus zelden ‘s avonds eet. Vanaf dat ze 1 is krijgt ze vitaminesupplementen speciaal voor peuters.
  Ze heeft heel zelden vaste ontlasting en dan geen drol maar meer een die niet verspreid zit in haar luier. Haar ontlasting ruikt vaak heel zuur en is de ene keer vlokkerig de andere keer draderig.
  Nou is ze gek op brood maar alleen lichtbruin of wit. Donker volkorenbrood vindt ze ook niet lekker. Als ze voor haar lekker brood heeft eet ze 4-6 sneetjes in totaal (ontbijt en lunch)
  Kun je ons adviseren wat we kunnen proberen bij haar?

 5. Permalink Submitted by Anneleen on za, 09/08/2014 - 15:55

  Hallo, ons zoontje heeft in april de windpokken gehad. Sindsdien heeft hij nog geen 5 pampers met stevigere stoelgang gehad. Zijn ontlasting is al onderzocht, maar er is niets te vinden. Hij heeft geen pijn,maar de kaka lijkt op chocoladepudding en onze kapoen hangt helemaal onder. Hij drink olvarit groeimelk, soja maakt geen verschil, hij eet ook heel flink en goed, toch zouden we graag een oplossing vinden. Weet u iets?

 6. Permalink Submitted by klara on di, 17/06/2014 - 07:47

  Hallo Nienke,
  Mijn dochter van 2 jaar poept eens in de 3 dagen, maar het is nog steeds een soort van brei wat ze poept. Ze krijgt voldoende goede vetten en fruit binnen, groentes weinig. We geven haar hoofdzakelijk water te drinken, s ochtends versgeperste jus d Orange en soms wat dixap.
  Ik kocht afgelopen zaterdag prebiotica bij je stand op de Ouders Natuurlijkbeurs. Wie weet…

 7. Permalink Submitted by Ine on do, 24/04/2014 - 13:25

  Beste,

  Mijn dochtertje, ondertussen 2 jaar geworden, sukkelt al 9 maanden met diarree.
  Een eerste consultatie bij de kinderarts wees uit dat ze peuterdiarree had. 3 weken sojamelk geven en meer vet bij haar eten doen moesten een oplossing bieden. Vruchtensap kreeg ze niet, enkel water en we aten alleen maar bruin brood, dus vermoed genoeg vezels. Niets hielp. Gewoon afwachten vertelden ze me, want kan tot een jaar duren.Toen kreeg ze een bacterie bij (Clostridium) en kloeg ze van buikpijn, daarvoor nooit geklaagd van buikpijn. Hiervoor kreeg ze antibiotica en daarna is haar stoelgang 3 weken gewoon geweest.
  Daarna terug diarree, wel iets minder of ervoor, maar het is 1 keer om de 2 dagen zeer veel en een brei en altijd gelig van kleur.
  Al 10 keer haar stoelgang laten onderzoeken en dit is iedere keer normaal, niets in te zien.
  Ze heeft ook al verscheidene keren middeltjes (enterolflora, protectis,…) gekregen voor darmflora te herstellen maar niets helpt.
  Ik heb het zo een beetje gehad, kan ik haar laten testen op allergiën of …

  dank u wel

 8. Permalink Submitted by Ines on do, 03/04/2014 - 07:33

  Mijn zoontje van bijna 3 heeft nog nooit vaste ontlasting gehad. Zindelijk met plassen is hij al langer dan een jaar, maar poepen… dat gaat dus nog niet. Hij voelt het niet aankomen. Vaak is zijn ontlasting onwijs ‘vezelig'; het is dan een grote brij van vlokjes, wat nauwelijks weg te poetsen valt. De huisarts en het CB hebben me verzekerd dat er niks aan de hand is en dat het vanzelf wel over gaat, maar ik ben er ondertussen wel een beetje klaar mee (vooral het constant moeten wassen van ondergekliederde broeken, ondanks de luier). Meer vet is een goeie, dat ga ik in ieder geval proberen. De andere tips zijn hier al van toepassing.

  • Permalink Submitted by Dorine on di, 03/06/2014 - 22:52

   Heb je al eens laten onderzoeken op coeliakie?

 9. Permalink Submitted by Nanda on di, 04/02/2014 - 12:27

  Hallo, ik ben wel erg benieuwd wat als er wel een parasiet is gevonden? Mijn zoontje van 5,5 jaar loopt ongeveer al 2 jaar rond met buikklachten diarree etc. ZIjn school en sociale leven begint hieronder te lijden. Hij heeft al meerder malen opgenomen gelegen. Elke x bleek hij de parasiet dientamoeba fragilis te hebben. (eerst had hij giardia er ook bij maar die is nu wel weg).Hij heeft al drie x antibiotica gehad en elke keer is de test na de kuur negatief (ofwel na 48 uur ofwel na 4 week) na een paar week beginnen de klachten weer. En dan blijkt ook weer dientamoeba fragilis.

  • Permalink Submitted by De Groene Vrouw on di, 04/02/2014 - 16:19

   Dan lijkt me dat een heel goede reden om te behandelen én om te onderzoeken waarom die parasiet steeds terug kan komen:
   http://www.groenevrouw.nl/consult/darmflora/

  • Permalink Submitted by Anouk on wo, 24/09/2014 - 21:47

   Is uw zoontje inmiddels overal vanaf. Hier hetzelfde probleem en kom graag in contact!

 10. Permalink Submitted by Kim on di, 17/09/2013 - 15:37

  Mijn dochter van bijna 11 maanden heeft inmiddels 12 weken diarree. Ze gebruikt nutramigen voor mogelijk een koemelk allergie en 5 weken geleden zijn we nog bij kinderarts geweest in ziekenhuis voor controle daar gaven ze aan dat ze last heeft van Peuterdiarree.
  Wij weten niet meer wat te doen, inmiddels krijgt ze luieruitslag door de zure ontlasting.

  Ze krijgt fruit (waar bv druiven of bosbessen er bijna heel weer uitkomen evenals kiwi pitjes) brood en een groente hap. daarnaast 3 x een opvolgmelk fles waarvan 1 een papje en voor de rest water en biologische maiskoekjes en kinderlange vingers zonder suiker..

  Wij weten inmiddels niet meer wat wel of niet te doen..

  tips zijn welkom

  groetjes KIm

  • Permalink Submitted by De Groene Vrouw on di, 17/09/2013 - 16:08

   Als het echt peuterdiarree is, kun je natuurlijk beginnen met de tips in dit blog. Maar als die niet binnen een week of twee helpen, denk ik dat het toch tijd is om de darmflora eens te laten onderzoeken. Je mag uiteraard contact met me opnemen voor een consult en onderzoeken, zodat we kunnen zien wat de oorzaak is van de dunne ontlasting.

   • Permalink Submitted by Kim on di, 17/09/2013 - 16:08

    Hoe gaat dat in zijn werking dan?

  • Permalink Submitted by Manon on wo, 31/12/2014 - 02:59

   Het is al even geleden dat je dit geplaatst hebt. Maar wij hebben het zelfde met ons dochtertje van 12 maanden. Ze heeft Melkallergie al vanaf de geboorte en nu al 11 weken diare. Gluteallergie is ze al op getest maar dit heeft ze gelukkig niet. Ik ben niet zuinig met vette dus verwacht dat dat dat ook niet kan zijn. Ze krijgt wel heel veel tandjes op het Moment en natuurlijk allemaal tugenlijk.
   Kan dit de oorzaak zijn? Of zou er iets anders aan de hand zijn. Luieruitslag is heel erg op het moment.

   Gr. Manon

   • Permalink Submitted by De Groene Vrouw on wo, 31/12/2014 - 14:20

    Hoi Manon,

    Voor het afstemmen van de kennis uit een blogpost op je persoonlijke situatie verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis (http://www.groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/) of een consult.

   • Permalink Submitted by marieke on wo, 31/12/2014 - 14:23

    onze brian heedt t zelfde probleem. de billen gaan daaedoor steeds tor bloedwns toe kapot. .wij krijgen deze dicht door zinkolie met vasaline te mengen (50/50) en zijden inleggers in de luier te doen.
    gr marieke

    • Permalink Submitted by De Groene Vrouw on do, 01/01/2015 - 09:43

     Of Balsem! met Bescherm! en dan Billetjeswol natuurlijk… ;-)

 11. Permalink Submitted by Marjolijn on ma, 01/07/2013 - 22:18

  Interessant artikel!
  Vandaag bij de kinderarts geweest met mijn zoontje van ruim een jaar die ruim 5 maanden dunne ontlasting heeft. Soms ook erg zuur; zo zuur dat z’n billetjes ervan open gaan (irritatie).
  Kinderarts had het over peuterdiarree. Zoonlief eet biologisch en zoveel mogelijk onbewerkte producten (roomboter, volle melk ed). Kinderarts hield inderdaad heel verhaal over appelsap ed maar zoonlief drinkt enkel water. Peuterdiarree dus wellicht wat te kort door de bocht? Het enige wat we dan nog konden doen was wit brood geven. Echter gaat dit tegen m’n gevoel in.
  We gebruiken sinds korte tijd het middel ‘hylak’ en ik ben erg benieuwd hoe dat zich gaat uiten.
  Over enkele weken uitslagen van alle onderzoeken en tot die tijd houden we het maar op peuterdiarree…..

 12. Permalink Submitted by angela on di, 19/03/2013 - 22:15

  Hallo
  Mijn dochter is in november 3 geworden en we lopen al een half jaar te klooien met haar ontlasting. Daarvoor was ze nog niet zindelijk en was het dus moeilijk te zien.
  Na aantal keer dokter bezoek en consultatiebureau wat niks uithaalde ben ik gaan mailen met het CB en het is nu peuterdiaree zeggen ze. Mijn dochter poept altijd breiig maar wel 1 tot 2 keer per dag meer vet was het enige wat ze zeiden daar ben ik nu 2 weken mee bezig en ik merk eigenlijk nog niet echt veel. Het grote probleem is dat eerst de ontlasting met n windje al meekwam maar nu sinds 2 maanden is ze ook regelmatig te laat.
  Tegen mij zegt mijn dochtertje het poepje wil niet in mijn kontje blijven en dat vind ik niet leuk want poepje moet op de wc maar dat doet ie niet.
  Vrijdag ga ik maar weer de dokter bellen en als het goed is mag ik dan eindelijk naar de kinderarts want ze hebben helemaal nooit niks onderzocht, ja beetje buik voelen en zeggen is geen overloop diaree want daar is haar buik te zacht voor.
  Ze drinkt nu 300 ml volle melk per dag meestal tussen de middag pakje wicky en met avondeten slappe ranja van slimpie ook 200ml
  Durf niet zo goed te stoppen met iets zoet want toen ze 15 maanden was heeft ze n keer glucose te kort gehad waardoor we op de eerste hulp zaten en we uiteindelijk thuis zaten met het advies ranja en andere zoete dingen geven.

  Eten doet ze goed bruin brood, s middags bruinbrood en volkore cracker en avond eten altijd aardappels groente vlees. Groente heeft ze liever dan aardappels dus dat eet ze dan weer wat meer
  sorry voor het lange verhaal maar hoop dat u me misschien nog tips kunt geven want mijn kleine meid vind het zo erg als het weer eens mis gaat. Misschien nog tips die ik tegen de dokter moet zeggen?
  Hoop echt dat u me wat meer kunt vertellen.

  • Permalink Submitted by De Groene Vrouw on wo, 20/03/2013 - 10:01

   Wat naar voor je dochtertje dat ze hier zo’n last van heeft. Ik zou jullie graag helpen, maar de comments van een blogpost zijn daar niet de juiste plaats voor. Zoals je het nu vertelt, klinkt het voor mij alsof er meer aan de hand is dan alleen peuterdiarree. Als je het fijn vindt dat ik samen met jou ga kijken naar de voeding en de darmflora (die vaak de basis zijn van dit soort problemen), kijk dan eens naar het Kinderconsult.

   We kunnen dan dieper ingaan op de klachten en de oplossingen. We onderzoeken of de darmflora in orde is en of er in de voeding nog dingen verbeterd kunnen worden, zodat je het probleem echt bij de basis aanpakt.

 13. Permalink Submitted by Karin on ma, 18/03/2013 - 15:02

  Ben benieuwd naar tips voor gezonde smoothies. Wil mijn zoontje zo meer vezels laten eten.

 14. Permalink Submitted by Linda Rikkers on di, 05/02/2013 - 13:34

  hoi Nienke,
  kan een eenzijdig dieet van brood en veel fruit ook peuterdiarree veroorzaken, gezien de fructose? 5jarige laat avondeten meestal staan. Ze heeft niet echt diarree, maar het oogt ook niet erg gezond en geur is vreemd.

  • Permalink Submitted by De Groene Vrouw on di, 05/02/2013 - 18:34

   Hm, ja, maar niet alle diarree bij kleine kinderen is ook peuterdiarree. Dit klinkt meer als een darmflora die uit balans is…

   • Permalink Submitted by Linda Rikkers on do, 07/02/2013 - 13:49

    oh… daar zat ik niet op te wachten. Zomaar wat probiotica zal dan niet helpen, dan moet je het onderzoeken denk ik? Kan een ongebalanceerd dieet darmflora-herstel ongedaan maken? Ik probeer overigens sowieso iets aan de eetgewoonten te doen, maar het valt niet mee. Ik hoop nog steeds op het omslagpunt dat grote broer had, die wil inene graag veel warm eten en groenten (en weigerde bij de mac te eten LOL). Ik probeerde al eea met bento, maar ze is echt vooral verzot op koolhydraten. Brood, rijst, fruit. Komkommer eet ze wel, maar dat is strikt genomen ook een vrucht natuurlijk.

    • Permalink Submitted by De Groene Vrouw on vr, 08/02/2013 - 10:03

     “Kan een ongebalanceerd dieet darmflora-herstel ongedaan maken?”
     Ja, de voeding is één van de grootste pijlers onder de darmflora. Dus een eenzijdig, niet al te gezond dieet (waarin weinig voedingsmiddelen zitten die de darmflora ondersteunen en veel voedingsmiddelen die de darmflora kunnen ondermijnen), kan het milieu in de darmen behoorlijk verstoren…

    • Permalink Submitted by Linda Rikkers on vr, 08/02/2013 - 10:49

     Dan zal ik eerst eens met DL om tafel betr. dieet. Heb je tips voor een darmflora-vriendelijk eetpatroon? Ik hoop dat DL wel voor rede vatbaar is. Ze heeft er zelf ook last van nl, dat de ontlasting prikt enzo. Ik zal ook je blogs nog eens nalopen.

 15. Permalink Submitted by Anouk on za, 02/02/2013 - 12:50

  Mijn peuter heeft altijd al dunne luiers gehad, dus ik was erg blij met je stuk. Hij krijgt nu sinds een week helemaal geen vruchtensap & diksap meer, en ik gooi her en der nog wat extra boter en kokosolie door zijn eten, en warempel: we zien voorzichtig wat verbetering. En geen scénes: de toelichting dat hij er beter van zou gaan poepen was voldoende!

  • Permalink Submitted by De Groene Vrouw on za, 02/02/2013 - 19:08

   Wat goed, Anouk! Altijd fijn om een verschil te kunnen maken :-)

 16. Permalink Submitted by Leen on di, 29/01/2013 - 09:46

  Beste, mijn zoontje heeft lactose intolerantie en veel diarree. Maar sinds ik ben overgeschakeld naar soja melk is zijn stoelgang veel beter.

  • Permalink Submitted by De Groene Vrouw on wo, 30/01/2013 - 09:38

   Beste Leen,

   Dat is prachtig! Hou wel even in de gaten dat afwisseling het allerbeste is: dus niet alleen sojamelk, maar ook haver-, rijste-, amandel-, quinoa- en nog veel meer plantaardige drinks. Dan krijgt hij alle voedingsstoffen zo gelijkmatig mogelijk binnen en is de kans dat hij een soja-allergie ontwikkelt het kleinst.

 17. Permalink Submitted by Eva on ma, 28/01/2013 - 12:46

  Fijne blog weer! Hier geen last van gelukkig maar ik heb dan ook een kind dat me niet de kaas maar wel de roomboter van het brood eet :-) .

 18. Permalink Submitted by Elizabeth on vr, 25/01/2013 - 17:08

  Mijn zoontje (bijna 18 maanden) drinkt alleen water (of verdunde kruidenthee) en krijgt voldoende vetten en vezels, maar heeft toch regelmatig dunne kak. Het is niet vloeibaar te noemen, maar wel zo dat met 1 flinke pers zijn luier vol zit. Ik dacht dat dit normaal was voor zijn leeftijd en dat het voor kleine kindjes allemaal nog iets anders is als bij volwassenen. Het heeft bijvoorbeeld ook altijd de kleur van wat hij de vorige dag heeft gegeten, bijvoorbeeld knal oranje. Oke, dit is erg veel praatje poep… maar mijn vraag is: is dit normaal?

  • Permalink Submitted by De Groene Vrouw on za, 26/01/2013 - 08:50

   Om eerlijk te zijn, Elizabeth… dat kan ik zo niet beantwoorden. Daar heb ik meer info voor nodig, maar je bent van harte welkom voor een consult :-)

   • Permalink Submitted by De Groene Vrouw on za, 26/01/2013 - 15:29

    Vinden jullie die smileys ook zo flauw kijken trouwens? Ik ben er niet blij mee, ik bedoelde gewoon een gezellige glimlach ;-) maar ik ga eens kijken of ik andere karakters kan regelen…

 19. Permalink Submitted by Annemiek on vr, 25/01/2013 - 15:03

  Dankjewel Nienke, erg fijn om te weten! Mijn zoontje heeft hier wel vrij veel last van maar vettekort had ik nooit aan gedacht.

 20. Permalink Submitted by WZK on vr, 25/01/2013 - 14:15

  Dank je wel Nienke, dit was weer waardevolle informatie. Ik wist niet dat een vettekort ook een oorzaak kon zijn van diarree bij de ukkies. Weer wat geleerd.

 21. Permalink Submitted by Wendy on vr, 25/01/2013 - 10:09

  Dank je wel Nienke, deze informatie had ik net even nodig!

Voeg een reactie toe