Blog

3 Bijzondere dingen die je nog niet wist over je darmflora

29 Feb. 2016

Je darmflora helpt je bij het verteren van je voedsel - en je wist vast ook al dat een goede darmflora een belangrijke rol speelt in je immuunsysteem (in deze tijd van het jaar geen overbodige luxe). Maar wist je ook dat je flora nog veel meer interessante dingen doet in je lijf?

Je darmflora slaapt ook

Bacteriën hebben geen slaap nodig. Maar je darmflora als geheel heeft wel een eigen ritme met periodes van meer en minder activiteit. Sterker nog: de samenstelling van je darmflora verandert zelfs terwijl jij slaapt!

Wij kennen zoiets als een Circadiaans ritme. Klinkt als een nieuwe sekte, maar is gewoon de benaming voor het ingebouwde ritme waarin je lichaam bepaalde zaken binnen 24 uur uitvoert: eten, verteren, wakker zijn, slapen. Je merkt vooral iets van het Circadiaans ritme als je een reisje maakt naar een andere tijdszone: de jet lag. Die jet lag, die merken je bacteriën trouwens ook: onderzoek toont aan dat de darmflora verandert bij een jet lag, én dat die veranderde flora meer kans geeft op overgewicht. Handig om te weten als je vaak de tijdszones doorkruist...

Affijn, terug naar de slaap: ook je bacterieflora blijkt zo'n Circadiaans ritme te hebben. In de studie "Bacteria need 'sleep' too? Microbiome circadian rhythmicity, metabolic disease, and beyond" was één van de conclusies:

The microbiome has been shown to rhythmically fluctuate in both community composition and gene expression in a circadian-dependent manor with respect to host feeding schedules.

Met andere woorden: de samenstelling van verschillende bacteriën verandert gedurende de dag en blijkt onder andere afhankelijk te zijn van wanneer (en wat) je eet en wanneer (en hoeveel) je slaapt. Een verstoring van het slaap-waakritme van jou als gastheer, wordt in verband gebracht met een verandering van je darmflora - en uiteindelijk ook met een verandering van je immuunfunctie én een hoger risico op het metabool syndroom (de voorloper van diabetes en allerlei andere ellende).

Overigens werkt het ook andersom: je darmflora beïnvloedt jouw eigen circadiaans ritme. Dus wie weet, is je pruttige darmflora wel verantwoordelijk voor je slechte nachtrust... Misschien toch maar op tijd naar bed vanavond?

Je darmflora houdt van beweging

Je darmflora wil graag dat je beweegt. Nog een reden om jezelf van de bank af te slepen en naar de sportschool te gaan? Of... juist niet?

Een studie liet zien dat de darmflora van rugbyspelers een heel stuk beter was dan die van een weinig bewegende controlegroep. Maar zo makkelijk gaat het niet in wetenschapsland: de onderzoekers gaven zelf al aan dat de rugbyspelers ook een ander dieet hadden (en zelf zou ik het feit dat ze regelmatig een hap modder nemen, ook niet uitvlakken). En dat dieet maakt nogal uit. Eigenlijk zou je dezelfde studie ook nog een keer moeten doen bij balletdanseressen en fanatieke tennissers.

Maar zelfs als een rechtstreeks verband tussen beweging en een betere darmflora (nog) niet volledig is aangetoond, dan nog is die link wel te leggen op basis van logica. Voldoende lichaamsbeweging is namelijk noodzakelijk voor een goede peristaltiek. Beweeg je nauwelijks, dan hebben je darmen het ook aanzienlijk moeilijker om hun bewegingen te doen. Met als gevolg: verstopping én een darmflora die zich niet lekker voelt omdat het voedsel te lang in je darmen blijft hangen.

Maar dat van die sportschool, dat valt nog even te bezien. Je darmflora is namelijk ook heel gevoelig voor stress. Ben je langer dan 20 minuten aan het zweten, dan maakt je lijf adrenaline aan (stress dus). Nu is dat niet voor iedereen schadelijk - maar sporters op hoog niveau (of mensen die toch al wat stressgevoelig waren) kunnen hier wel degelijk last van krijgen. Daarom leer je in de Darmfloracursus ook bewegingen die wél helpen met je spijsvertering, maar geen stress opleveren :-)

Je darmflora heeft invloed op je emoties

... en niet alleen omdat je bij een goede jankfilm een bak ijs leeglepelt. Nee, je darmflora kan ook echt zorgen dat je gelukkiger bent, minder stress ervaart en stabieler in het leven staat. Of juist niet: als je darmflora niet in orde is, kan dat een negatief effect hebben op je geestelijke gesteldheid.

In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen die een tekort hebben aan Lactobacillus en Bifidobacterium-soorten. En laten dat nou net de soorten zijn die je (onder andere) beschermen tegen darmklachten bij stress. En dat niet alleen: ze lijken ook kalmerend te werken op de rest van je lijf.

Eén van de werkingsmechanismen lijkt te liggen bij de neurotransmitter serotonine. Dit wordt ook wel het 'geluksstofje' genoemd: serotonine zorgt ervoor dat je je prettig voelt, op je gemak, en zelfs gelukkig. Tot wel 90% van je dagelijkse portie serotinine wordt geproduceerd in je darmen. De cellen die hiervoor verantwoordelijk zijn, blijken hun werk veel minder goed te doen als de darmflora niet in orde is. Een slechte darmflora kan dus zorgen voor een verminderde productie van serotonine, en daarmee voor meer stressgevoeligheid, een minder 'stabiel' gevoelsleven en jawel, een grotere kans op depressiviteit.

Wil dat zeggen dat je in plaats van antidepressiva, dan maar aan de probiotica moet? Nee, zo kort door de bocht is het natuurlijk niet... maar er is wel aangetoond dat het innemen van probiotische bacteriën zorgt voor een verandering in de hersenactiviteit die zich laat vertalen naar verbeterde stressbestendigheid, meer kalmte in stresssituaties en een groter gevoel van welbevinden.

Toe aan een rustige buik_

Eten voor je darmflora

Natuurlijk is het slikken van probiotica nuttig, maar het is niet de enige manier om al die voordelen van een goede darmflora te benutten. Je voeding heeft misschien wel de grootste impact op je darmflora (naast stress, slaap en beweging dus, blijkbaar). Door je darmflora te eten te geven, zorg je dat je bacteriebestand op orde blijft en weer kan uitgroeien tot een gezonde kolonie. Zorg voor voldoende prebiotische voeding (oplosbare vezels in zoete aardappel, pompoen, pastinaak etc.) en probiotische voeding (gefermenteerde producten zoals kefir, kombucha, kimchi). Vermijd geraffineerde producten met veel suiker, drink niet te veel koffie en laat ook de alcohol in een hoekje staan... en nee, dat is niet saai. Want als je goed voor je darmflora zorgt, krijg je er een rijk gevoelsleven voor terug ;-)

De vraag van vandaag:

Hoe is het met jouw darmflora?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (6)

maartje
11 Dec. 2016
Hey Groene vrouw!

Mag ik je via deze weg even bedanken voor het leuke filmpje samen met Juglen! Ik heb het net gezien (11-12-2016).

Wat lijkt me jouw werk geweldig!!!!Ik zou er ook graag iets mee willen!

Succes met alles!
Anita
29 Feb. 2016
Mijn idee is dat er niks mis is met mijn darmflora. Ik werk in de zorg en heb 2 kinderen dus ik krijg voldoende beweging.
Tot een hele tijd terug ik bij een arts zat voor een cliënt van mij. Mijn buik begon te borrelen en ik excuseerde mij met de opmerking dat ik honger had. Dat was toch niet zo volgens hem. Er was iets mis met mijn darmen. Eigenlijk verder niks mee gedaan. Het klopt dat mijn buik wat afborrelt en soms echt herrie maakt. Maar ja is dat nou zo erg?
Dus hoe gaat het met mijn darmflora? Het borrelt er op los!
De Groene Vrouw
1 Mar. 2016
Hoe het met je darmflora gaat kan ik op basis van wat geborrel niet zeggen. Maar een nuchter spijsverteringsstelsel 'spoelt' zichzelf af en toe schoon en kan dan inderdaad borrelen, dat is vrij normaal. Geborrel na het eten is niet altijd een goed teken.
Loes Slippens
29 Feb. 2016
Dit is zo mijn verhaal!
Ook de serotonine.
Ze zeggen nu ook dat ik dat te weinig aanmaak ivm fibromyalgie (de laatste onderzoeken) en heb last van mijn darmen!

Ik heb me ook ingeschreven voor de webinar morgenavond.
Betaling ging niet goed, uiteindelijk wel gelukt maar heb geen link gezien!!! Ik wil zo graag aanhoren wat je te melden hebt morgen.
De Groene Vrouw
29 Feb. 2016
Ik ga er even naar kijken en dan los ik het voor je op :-)
Loes
29 Feb. 2016
Dank je heel erg veel.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy