Blog

3 Pinterestwaardige keukenhacks (die wél werken)

4 Nov. 2013

Pinterest. Uren kijken naar al die prachtige dingen die je zou kunnen maken maar die je nooit écht zult doen. En als je ze wel doet, ziet het er niet uit zoals op het plaatje.  Nooit. Maar deze keukenhacks kun jij ook - beloofd!

Ik weet niet of het de stand van de maan is of het feit dat ik iets te hard heb gewerkt de afgelopen tijd, maar ineens was ik die computer helemaal zat. Zondagmiddag hebben we de tuin opgeruimd - midden in de regen, we waren superstoer. Toen er nog wat tijd over was en de kinderen de hele middag uit spelen waren hebben we lopen craften tot we erbij neervielen (nou ja, tot het tijd was om te koken), en dit is het resultaat. Supermakkelijk, want ik ben lui en ook nog eens niet zo handig - dus als ik het kan, kun jij het ook. Alleen de foto's zijn niet pinteresty, maar hey, het was avond, dus sorry.

Kruidenpotjes

Ik heb geen before picture van ons kruidenkastje, maar laat me je vertellen: het was treurig. Ik kon nietsch vinden en het was één grote bende. Deze kruidenpotjeshack heb ik zelf ook weer van Pinterest of van Culy ofzo, en hij werkt echt! Toegegeven, je moet de materialen aanschaffen, maar als je dat eenmaal hebt gedaan heb je geen ander knutselgebeuren nodig en is het in een uurtje gepiept.

Kruidenpotjes_1 Kruidenpotjes_2

Je neemt:

 • ca. 25 schattige kleine potjes (zul je net zien dat de potjes die ik had niet meer verkrijgbaar zijn, maar hier vind je soortgelijke. Alles tussen de 40 en 100ml met metalen deksel werkt.)
 • evenveel sterke magneten (sterker dan je denkt; die van mij hebben een houdkracht van 2.8 kg omdat 900gr niet voldoende was. Ze komen hier vandaan)
 • Ronde stickers (of iets anders om op te schrijven welk kruid erin zit)

Je doet:

 • de magneten aan de binnenkant van ieder dekseltje (vastlijmen is niet nodig, want de dekseltjes zijn van metaal)
 • een sticker met de naam van ieder kruid dat je wilt bewaren, onderop het potje (gebruik je vierkante of andere niet-ronde potjes, zorg dan dat je ze allemaal dezelfde kant op plakt). Ik heb ronde ministickers op voorraad, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken van stevig karton en een mooie kleur pen.
 • kruiden in de potjes
 • potjes tegen de koelkast (of bevestig een metalen plaatje aan de binnenkant van je keukenkastje)
 • klaar

Simpel, huh? In theorie zou je natuurlijk zelfs potjes met plastic deksels kunnen gebruiken, maar dan moet je weer een supersterke voedingsvriendelijke lijm vinden om de magneten mee vast te lijmen. Gedoe. Dus dit werkt wat mij betreft prima. :-D

Groentenmand

Voor ons fantastische groentenpakket (maar ook voor alle groenten die we zelf aanschaffen) zochten we een betere oplossing. Niet alles hoeft in de koelkast, maar de bijkeuken is weer te warm waardoor het daar binnen een dag verlept. En buiten bewaren, nou ja, regen, kippen, je kent het wel.

Natuurlijk weet ik precies hoe je alles zou moeten bewaren, en deze mand is prima voor hardere producten die je een paar dagen wilt bewaren. De lucht kan erdoorheen circuleren, zodat je groenten langer goed blijven. Tevens - moet je kijken, de cute!

Groentenmand

Ik  ben nogal mandengek, dus de mand hadden we al ergens slingeren. Hongarije is een goede plek om manden te verzamelen, maar als je daar niet dagelijks komt zijn tweedehandswinkels ook een prima plaats om te beginnen. Zorg voor een mand met een hengsel over de lengte, niet over de breedte (want dan komt je mand te ver van de muur te hangen).

Duikel ergens een oude boekenplankdrager op, of zo'n metalen ding om bloempotten aan op te hangen, bevestig het aan de muur en hang de mand eraan op. Vooral (bloem)kolen, wortelen, pastinaak, aardperen, kleine pompoenen etc. houden het hierin op kamertemperatuur prima een aantal dagen vol.

Lunch jars

Sowieso vind ik dat onze kinderen minder brood zouden moeten eten. Uiteraard. En net als bij jullie lukt dat niet altijd. Vooral de oudste schreeuwt moord en brand als ze iets anders meekrijgt - niet in de laatste plaats omdat het dan anders is dan wat andere kinderen meekrijgen. Dus ik verzon een list (moehahahaha). Deze geupcyclede jampotjes zijn zo cool dat ze ze wel leuk moet vinden. En waterdicht, dus prima geschikt voor de yoghurt met vruchten die ik erin gedaan had.

LunchJars

Je neemt:

 • een glazen potje met een aardig formaat (in ons geval een 200ml pot voor de oudste en een 150ml potje voor de jongste)
 • (stevig) cadeaupapier
 • kindvriendelijke lijm
 • beschermlaagje (zie beschrijving)

Je doet:

 • meet af hoeveel cadeaupapier je nodig hebt om het potje helemaal te bedekken (ik heb de onderkant vrijgehouden en dus gewoon een strook afgeknipt die net iets breder was dan het oorspronkelijke etiket)
 • smeer het in met lijm en plak het op het potje
 • zorg voor een beschermlaagje. Ik heb hier doorzichtig cadeauplastic gebruikt, vastgezet met een elastiekje. Maar dat werkt natuurlijk maar één keer, want niet waterproof. Wil je het vaker gebruiken en waterdicht maken, dan kun je er een laagje kleurloze (nagel)lak (bouwmarkt / drogist), watervaste mod podge (hobbywinkels) of - als je je heel avontuurlijk voelt - waterglas (ouderwetse drogist) overheen kwasten. In dat geval ben je overigens niet beperkt tot stevig cadeaupapier, maar kun je ook servetten, krantenpapier, of iedere andere papiersoort gebruiken.
 • Plak/lijm/podge/lak de steel van een lepeltje met bijpassend papier, en zet het geheel vast met een (gekleurd) elastiekje. The cuteness!

nailed_it

Ziezo, uitgeknutseld. Volgende wens: een cursus fotografie ;-)

Maar ik ben blij dat onze keuken weer een klein stukje opgeruimder en handiger is. Dat hebben we dan in ieder geval bereikt op een regenachtige zondagmiddag!

De vraag van vandaag:

Wat is jouw ultieme keukenhack?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (4)

Meibloempje
5 Nov. 2013
Ik zat ook eeuwig met veel te veel losse kruidenpotjes en zo. Nu heb ik bij de Action de koelkastbakken gehaald (ik gebruik die OOK in de koelkast) en nu staan de potjes gesorteerd in die bakken. Met een haal heb je zo alle bladkruiden, gemalen kruiden, zaadachtige kruiden, en specerijen bij de hand. Ik had eerst de potjes met zwart deksel van IKEA maar ze hebben nu nieuwe kruidenpotjes die ik praktischer vind omdat ze niet wijd uitlopen aan de onderkant, maar gewoon recht zijn. Daarvan passen er dus meer in zo'n bak.
Elise | The Beauty Suitcase
4 Nov. 2013
Wat schattig zeg die lunch potjes! Bij mij op school mochten we niks meenemen :(
Maaike
4 Nov. 2013
Leuke tips! Ik heb de glazen kruidenpotjes van Ikea met stickertjes van Dille & Kamille. Alle kruiden koop ik bij de Volkskruidentuin op de Kinkerstraat in Amsterdam, super handig én het ziet er leuk uit! De groentemand vind ik een top idee, wat ik nu ligt mijn aanrecht vol met pompoen, knolselderij en tomaten....
hanneke
4 Nov. 2013
Die lunchpotjes vind ik heel leuk, maar op veel scholen mogen kinderen geen glas meenemen, i.v.m. de veiligheid. Dus ik zou zelf voor een stevige plastic pot kiezen!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy