Blog

Heb je supplementen nodig in de zomer?

22 jul. 2021

Zon, zee, strand, salades... je zou denken dat je in de zomer niets 'extra's' nodig hebt. Toch is het goed om op deze 5 voedingsstoffen te letten. Het liefst neem je ze in op de natuurlijke manier: met echte voeding. Maar krijg je ze niet genoeg binnen, dan is een supplement (juist in de zomer) wel zo handig!

Vitamine D

Huh? Van alle supplementen die er zijn, heb je vitamine D toch niet nodig in de zomer? Je maakt het zelf aan door de zon! Dat klopt. De meeste mensen hebben dan ook geen extra D nodig in deze periode. MAAR je komt ook in de zomer mogelijk vitamine D tekort als je:

 • de hele dag op kantoor zit (en dus niet in de zon)
 • je altijd insmeert (SPF 30 vermindert je D-aanmaak met 95%, SPF50 zelfs met 99%!)
 • altijd volledig gekleed bent en/of een hijab draagt (kleding houdt veel zonlicht en dus vitamine D-aanmaak tegen)
 • een donkere huid hebt (je huid begint dan minder snel met de productie van D)
 • overgewicht hebt (omdat de aanwezige vitamine D verdeeld is over meer lichaamsvet, is de beschikbaarheid in je lichaam lager en hebben mensen met overgewicht vaker en vit D-tekort).
 • ouder wordt en minder vaak buiten komt (de vitamine D-behoefte van ouderen ligt hoger, terwijl ze vaak minder buiten komen)

Vitamine D is superbelangrijk, o.a. voor het voorkomen van melanomen - dus als je het zelf niet genoeg aanmaakt, kan bijslikken goed zijn.

Probiotica

In de winter eet je misschien nog wel eens zuurkool, in de zomer is die kans klein. Onze darmflora is over het algemeen genomen niet top. Ga je met je zielige darmflora naar India of een ander ver land (of ga je gewoon in NL zwemmen in natuurwater), dan is de kans groter dat je een parasiet oppikt - met alle gevolgen vandien.

Zorg dus dat je darmflora zo gezond mogelijk blijft! Dat doe je op de natuurlijke manier door gefermenteerde voeding te eten. Daarin zitten levende bacterien, veel meer dan je ooit in een potje probotica vindt. Vroeger, voordat de koelkast er was, fermenteerden we onze groenten om ze langer houdbaar te maken. Het zijn de probiotica avant la lettre. Eet dus minimaal 3x per week gefermenteerde producten, ook in de zomer! 

Lukt dat niet, of maak je je zorgen over je darmbewoners als je naar een ver vreemd land gaat? Dan is een probiotica een makkelijke manier om je darmen te beschermen. Begin het liefst zo lang mogelijk van tevoren met het slikken ervan, blijf ook tijdens je reis probiotica gebruiken en maak je potje ook gewoon op als je weer terug bent.

Prebiotica

Het belangrijkste dat je voor je darmflora kunt doen, is ze te eten geven, In de winter eten we wat meer wintergroenten zoals pompoen, zoete aardappel, pastinaak en uien. Daarin zitten prebiotische vezels die onze darmflora voeden. In de zomer eten we minder van dit soort vezels, en zetten we ongewild onze darmflora op dieet.

Zomerse prebiotica vind je o.a. in:

 • Bessen en frambozen
 • Asperges en witlof
 • Prei, knoflook en uien
 • Vijgen en dadels
 • Aardappelsalade (afgekoelde aardappels)

Hier lees je nog meer over prebiotica in de zomer. Maar heeft je darmflora wat extra ondersteuning nodig, dan kan juist in de zomer een prebiotisch supplement de uitkomst zijn!

Jodium

In de zomer is de kans groot dat je minder brood eet. En omdat we relatief weinig zeewier, schaal- en schelpdieren eten, is de kans groot dat brood (gejodeerd bakkerszout) onze belangrijkste bron van jodium is. Hier lees je hoe dat zit.

Eet je glutenvrij of eet je in de zomer minder brood? Neem dan jodium bij om te zorgen dat je schildklier het ook fijn heeft in de zomer...

Omega-3

Omega-3-vetzuren hebben we het hele jaar door nodig, maar vooral in de zomer! Ze werken als anti-oxidant en beschermen o.a. je huid van binnenuit tegen de oxidatieve stress van de zon. In de zomer heb je dus een hogere behoefte aan Omega-3. En nee, je smeert ze niet op... ze ruiken namelijk niet echt fris ;-)

Omega-3-vetzuren zijn vooral belangrijk aan je binnenkant. Eet je lekker veel zalm en andere vette vis, (zeker 3x per week 100gr), dan heb je geen supplement nodig - maar ben je niet zo'n vissig type, dan is een goede visolie juist in de zomer heel belangrijk.

De vraag van vandaag:
Wat slik jij in de zomer?
Deel je tips in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (2)

Marike
29 jul. 2021

Hallo Nienke! Dankjewel voor de enorme berg kennis die je deelt op je blog! Ik heb een vraag, ik heb de laatste tijd regelmatig gelezen bij (grote) Amerikaanse voedingsdeskundigen -gemeenschappelijk is dat ze ongeveer allemaal veel over metabolisme schrijven- dat visolie een PUFA is. Ze zetten het in hetzelfde rijtje als veel andere plantaardie olieën. Levertraan zou dan weer geen pufa zijn. Waarop baseren ze dat, en is dat inderdaad zo? Ik kon er in het Nederlands niet veel over vinden. Zou jii hier misschien eens iets over willen schrijven?

De Groene Vrouw
4 aug. 2021

PUFA staat voor Poly Unsaturated Fatty Acid, ofwel een meervoudig onverzadigd vetzuur. 

ALLE omega-3 en -6 vetzuren zijn meervoudig onverzadigd; alleen oliezuur (omega-9, in olijfolie) is enkelvoudig onverzadigd.

Er is daarin geen verschil tussen levertraan en visolie; allebei olien die rijk zijn aan Omega-3 en dus allebei een PUFA.Dus ik weet niet precies waar ze dat vandaan halen en welke conclusie ze eraan verbinden, maar de term PUFA op zich zegt niets over of een vetzuur wel of niet gezond voor je is...


 

De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy- & Cookiebeleid| Algemene Voorwaarden |