Blog

Eerste Hulp Bij Ongelofelijke Snotneus

4 okt. 2021

We zijn weer begonnen! Met de scholen, de drukte, en... de herfst. Snotneuzenweer! Nu we weer bij elkaar in de buurt mogen komen, is de kans aanwezig dat we flink lopen te snotteren van de gewone verkoudheid, tot onze immuunsystemen weer op orde zijn.

Dus: wat kun je doen bij Ongelofelijke Snotneus?

(Kinder) Echinacea

Echinacea is een van de best onderzochte planten voor het ondersteunen van je immuunsysteem. Het stimuleert je lichaam om witte bloedcellen aan te maken die je helpen met de verdediging tegen ziekteverwekkers.

Maar let op: in veel Echinacea-preparaten zit niet voldoende van de juiste delen van de plant. Van de Echinacea purpurea heb je met name de wortel (radix) nodig en niet het blad; van de E. angustifolia is het andersom en bevat het blad (folium) juist meer werkzame bestanddelen.

Ook zijn niet alle bereidingsvormen even effectief. Een thee zal bijvoorbeeld te weinig van de werkzame stoffen uit de plant kunnen halen. Een tablet of capsule met gedroogd kruid werkt eigenlijk ook niet. De beste vorm is in alcohol of glycerine, die de werkzame stoffen wel goed uit de plant kunnen halen zodat jouw lichaam ze kan gebruiken.

Wij hebben daarom twee Echinacea-preparaten die zijn uitgekozen op de beste samenstelling:

 • Echincell is perfect voor volwassenen en bevat een preparaat dat op drie verschillende werkzame stoffen is gestandaardiseerd (zo weet je dus dat de belangrijke stoffen er ook echt inzitten). Je neemt 3x3 capsules per dag als onderhoudsdosering van maximaal 6 weken OF 3x5 caps per dag als stootkuur als je acute hulp nodig hebt (maximaal 3 dagen, dan terugschakelen naar de onderhoudsdosering).
 • In Kinder-echinacea is de plant getrokken in plantaardige glycerine. Dat bevat geen alcohol en smaakt van nature zoet zonder suiker. Perfect voor kleintjes dus! Je geeft afhankelijk van de leeftijd 3x per dag 2-10 druppels als onderhoudsdosering maximaal 3x 45 druppels als stootkuur (let op de leeftijd). Echinacea kan gegeven worden vanaf 6 maanden.

Stomen

Yup, ouderwets stomen helpt heel goed bij snotneuzen. De stoom dringt diep de neusgaten in, lost het snot op en gaat de vermenigvuldiging van virussen tegen. Neem een kom met een paar eetlepels verse of gedroogde kruiden (Thijm, Kamille, Lavendel, Rozemarijn, Salie) en laat ze erboven hangen met een handdoek over hun kop.

 • Laat het water eerst een beetje afkoelen voordat je het over de kruiden gooit, om brandwonden te voorkomen. De huid van kleine kinderen is gevoeliger dan die van volwassenen! 
 • Is je kindje te klein om te stomen of vinden ze het Echt Heel Vreselijk? Zet dan de douche op de heetste stand, gooi de kruiden eronder en doe de badkamerdeur dicht. Ga een kwartiertje met je kind in deze sauna zitten - knapt je huid trouwens ook van op!
 • Gebruik GEEN etherische olie om mee te stomen. Deze zijn te geconcentreerd en worden door middel van stomen heel diep in het lichaam opgenomen. Je kunt etherische olie wel inzetten in een massageolie of -balsem (zie hieronder) of in een geurlampje, maar niet om mee te stomen. Nee, ook niet als dat ene merk zegt dat het met die van hen wel kan.

Zie hier mijn artikel over stomen

Snuf & Hatsjoe

Jaaaa, mijn eigen kinderen zijn inmiddels al wat ouder, maar hadden vroeger natuurlijk ook wel eens Ongelofelijke Snotneuzen. Toen heb ik Snuf! Neusjesstick en Hatsjoe! Borst- & Rugbalsem ontwikkeld. Volledig natuurlijk en heel effectief!

 • Snuf! voorkomt bij de allerkleinsten opgedroogde snotkorsten rond hun neus. En bij oudere en volwassen kinderen verzacht het de rode randjes. Met o.a. verlichtende Dennenolie en Ravensara en verzachtende Macadamia en Calendula.
 • Hatsjoe! is een balsem om weer vrij te kunnen ademen, met Citroen, Lavendel, Eucalyptus en Den.

Vits & Mins

Natuurlijk is het ook belangrijk om je vitamines & mineralen op peil te houden. Ziek zijn kost veel voedingsstoffen, die je immuunsysteem nodig heeft om jou te verdedigen tegen SnotBacillen. Dit zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor je immuunsysteem:

 • Vitamine A
  in biologische lever, levertraan, vlees
 • Vitamine C
  in spruitjes, paprika, sinaasappel
 • Vitamine D
  in zonlicht - maar alleen als je onbeschermd buiten komt en je schaduw korter is dan jijzelf!
 • Zink
  in schaal- en schelpdieren en bottenbouillon
 • Selenium
  in paranoten

Red je het niet om alles binnen te krijgen (bij je kind)? Dan is een goede multi natuurlijk ook een optie. Multi's met een goede samenstelling en zonder rotzooi zijn bijvoorbeeld Viridikid of Elke dag Multi!

 

Alle genoemde tips zijn natuurlijk ook voor volwassenen!

De Vraag van Vandaag:
Wat doe jij bij Ongelofelijke Snotneus?
Deel je tips in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (7)

Diana
10 okt. 2021

Het is een heel interessant artikel! Ik heb direct kinder-echinacea besteld, maar ik weet nog steeds niet hoeveel druppels mijn dochter (10 maanden oud) mag hebben. Ze heeft bijna wekelijks een snotneus en dan ook nog af en toe een verkoudheid. Bedankt, Diana

De Groene Vrouw
11 okt. 2021

Op de verpakking staat als het goed is een gebruiksaanwijzing en een mililiter-verdeling ;-)


Vera
6 okt. 2021

Nienke, Wat vind je van het covid vaccin? Verzwakt dat het immuunsysteem?

De Groene Vrouw
11 okt. 2021

Denk je dat als de hele wereld daarover in verwarring is, uitgerekend ik dan het verlossende antwoord zou hebben? Ik voel me gevleid, maar dat is niet het geval ;-)


Gonneke
5 okt. 2021
Fijne tips weer.
Wat ik aan moeders die borstvoeding geven adviseer is om hun eigen (liefst verse, net uitgedrukt) in het verstopte neusje te druppelen (als je goed kunt richten kan het gelijk vanuit de borst). Werkt beter dan fysiologisch zout en andere neussprays. Het bevat namelijk ook actieve antistoffen tegen juist de virussen/bacteriën die de neus belagen. Kan ook worden gebruikt voor andere gezinsleden, maar dan waarschijnlijk liever per pipetje aangebracht.
alexandra
4 okt. 2021

Hoi, Ik vind het een interessant artikel, maar stomen word echt afgeraden. Er is zo veel gevaar op brandwonden hierdoor. Ik zou dit echt niet meer adviseren.

De Groene Vrouw
6 okt. 2021

Ik ben het daar niet mee eens. Als je er goed bij bent en begrijpt wat je aan het doen bent (dus niet kokend water en direct erboven, maar iets laten afkoelen of op de manier zoals ik beschrijf in de badkamer) is het een van de meest effectieve manieren en ook niet gevaarlijk. Maar eigen verantwoordelijkheid vinden mensen soms lastig... Desalniettemin zal ik er even een waarschuwin bij plaatsen, dat kan nooit kwaad :-)

 

De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy- & Cookiebeleid| Algemene Voorwaarden |