Blog

De Grote Duurzame WC-Papier Test!

14 nov. 2021

Eén van de redenen dat De Poepdokter zo populair geworden is (denk ik) is dat het gaat over iets dat we allemaal doen: poepen. En als het even kan elke dag. Dat betekent dat we gemiddeld zo'n 2200 rollen wc-papier gebruiken per persoon per mensenleven. En dus valt er in het kleinste kamertje, als je wat duurzamer wilt leven, een flinke slag te slaan.

Maar ja. Je wilt natuurlijk best een papiertje bijdragen aan het behoud van de Aarde, maar je wilt ook weer niet 5x per dag het gevoel hebben dat je je onderkantje een schuurbeurt geeft. Of dat je 20 vellen per veeg moet gebruiken omdat je er anders met je vingers doorheen veegt. Dus. Welke merken toiletpapier zijn duurzaam, doen hun werk goed én doen geen concessies aan comfort?

In deze (verder volkomen onofficiële, hoogstpersoonlijke en dus volstrekt subjectieve - maar wel eerlijke) test heb ik voor je gekeken naar een aantal belangrijke punten waar her perfecte toiletpapier aan moet voldoen: duurzaamheid, sterkte, comfort, verpakking en prijs. Daar heb ik een paar opmerkingen bij:

 • Ik ben geen Keuringsdienst van Waarden dus ik heb niet tot in het allerdiepste gaatje zitten graven (pun intended) om de duurzaamheid uit te pluizen en na te rekenen. Ik ga gewoon af op wat de merken zelf zeggen, want ik heb vertrouwen in de mensheid (da's niet waar, ik ben gewoon lui, maar dit is wat het is).
 • Waar het gaat om sterkte, even voor je beeld (ja, je mag echt alles van me weten): ik ben een vouwer, geen propper. Ik vouw de velletjes zo dat je 1/2 tot 1/3 overhoudt, dat wil meestal zeggen in drieen, en dan nog een keer dubbel. Dus als ik 3 velletjes gebruik, dan zijn dat in totaal 6 lagen en voor 4 vellen is dat dus 8 lagen (even los van hoeveel laagjes er dan per vel weer in zitten) wc-papier. Lord, I have no shame. Ah well. 
 • De prijs is per vel, maar kijk dus ook even hoeveel vellen je (ik) nodig hebt per veegbeurt. Een merk kan per velletje goedkoop lijken, maar als je er altijd 2x zoveel van nodig hebt, is het toch duurder dan een merk dat per vel wat meer kost maar waar je minder van nodig hebt.

Komt 'ie dan hè (pun intended):

Satino Black

Dit merk ken ik van de betere (semi-)openbare toiletten in restaurants en hotels. Mijn ervaring daarmee is altijd heel fijn en ik was dan ook blij dat ik de 'consumentenversie' van Satino mocht uitproberen voor de test.

 • Duurzaamheid + + + + 
  Satino is het enige merk dat Cradle2Cradle werkt. Ze leveren niet alleen papier, maar ook dispensers en accessoires, waarbij overal gekeken wordt naar hergebruik en duurzaamheid. Van ingezameld gebruikte papieren handdoekjes etc. wordt weer nieuw papier gemaakt.
 • Sterkte + +
  Hier was ik eerlijk gezegd teleurgesteld. Ik weet niet precies hoe het Satino consumentenpapier verschilt van wat je tegenkomt in openbare toiletten, maar deze rollen lijken een stuk minder sterk. Daardoor heb je veel velletjes nodig om zeker te zijn dat je er niet doorheen gaat, en ik had ook wat last van 'plukjes' wc-papier die los kwamen van het velletje waarmee je veegt. Benodigde velletjes: 5 voor nr 1, 7 voor nr 2.
 • Comfort + + +
  Het papier is zacht, maar niet zo zacht als wat ik van Satino ken op openbare toiletten. 
 • Verpakking & Prijs 
  Een verpakking van 4 rollen (400 vel/rol) kost €3,99 (= 1 euro per rol / 0,0025 cent per velletje) en is online verkrijgbaar, bijvoorbeeld hier

100% Eco

Een voor mij nog onbekend merk; toen ik de proefverpakking binnenkreeg viel me vooral op dat het er chique uitzag in karton met een leuke print erop. De rollen zijn ingepakt in een rustig papiertje waardoor ze waarschijnlijk goed in je toiletinterieur (bestaat dat?) passen. Het papier zelf is beige, want ongebleekt, en eigenlijk vind ik dat best mooi (mooier dan grijs in elk geval).

 • Duurzaamheid + + + + 
  Het papier is dus ongebleekt, maar ook gerecycled (gemaakt uit gebruikt karton en papier). Volgens de website hebben ze 'een uniek productieproces voor de laagste milieubelasting ter wereld', maar ik kon niet goed vinden wat dat betekent en hoe het zich bijvoorbeeld afzet tegen de C2C-aanpak van Satino. Er worden geen bomen gekapt voor dit papier en het water in het productieproces wordt hergebruikt en uiteindelijk teruggegeven aan de natuur. 
 • Sterkte + + + + 
  Ik vond dit papier van een normale sterkte, dat wil zeggen dat ik voor een nr 1 ongeveer 3-4 velletjes gebruikte en voor een nr 2 ongeveer 5-6 per veegbeurt.
 • Comfort + + + 
  Hoewel het papier redelijk zacht aanvoelt aan mijn vingers, vond ik het toch wat stug aanvoelen bij het gebruik. 
 • Verpakking & Prijs
  100% Eco is te krijgen via hun eigen website in verpakkingen van 18 rollen (400 vel 2-laags) voor €14,95 (= 83 cent per rol / 0,0020 cent per velletje) of 80 rollen voor €57,50 (= 72ct per rol / 0,0017ct per velletje). Ze hebben ook andere papierwaren, zoals zakdoekjes, keukenpapier etc.

Who Gives A Crap

Dit was het het meest gulle merk (niet dat ik het daar nu voor doe maar ik vond het wel lief): ik kreeg niet 1, maar 2 grote dozen toiletpapier, omdat ze graag wilden dat ik zowel het recycled papier als de premium bamboe versie zou testen - dus dat doen we dan maar!

De rollen van gerecycled papier zijn per stuk verpakt in vrolijk gekleurd papier. De premium bamboo rollen zijn per stuk verpakt in zwart-wit papier met afwisselende patroontjes (fun fact: de bamboo rollen vervullen een achtergrondrol op de cover van mijn nieuwe boek).

 • Duurzaamheid + + + + + 
  De gerecyclede rollen zijn van 100% gerecycled papier - geen bomenkap voor je billen dus! 
  De premium bamboo rollen zijn dus van bamboe, een snelgroeiend gras dat veel makkelijker te vervangen is dan bomen.
  Bovendien geeft het bedrijf 50% (!) van hun winst aan geselecteerde goede doelen die zich inzetten voor schoon water en toegang tot toiletten en hygienische omstandigheden voor mensen in ontwikkelingslanden. In totaal hebben ze al bijna 7 miljoen (!) euro gedoneerd. Tot slot maken ze hun vervoer (gratis verzending op de meeste verpakkingen) ook nog eens CO2-neutraal. Goed om te weten: dit papier wordt wel geproduceerd in China (en maakt dus meer kilometers dan andere merken).
 • Sterkte + + + +  /  + + + 
  Hier zag ik echt verschil tussen de twee soorten: het premium bamboo papier is een stuk sterker dan het gerecyclede papier. Van de bamboe versie gebruikte ik ongeveer 3-4 velletjes voor een plas en 5-6 voor vegen na het poepen; bij de gerecyclede versie was dat respectievelijk 5-6 en 7-8 velletjes en had ik af en toe wat plukjes loskomend papier na het vegen.
 • Comfort + + + +  /  + + + 
  Ook hier een duidelijk verschil. Hoewel ze allebei zacht te noemen zijn, vond ik de premium bamboe versie echt vele malen comfortabeler om mee te vegen dan de gerecycled papier-versie.
 • Verpakking & Prijs
  Voor WGAC heb je wel wat ruimte nodig. Een doos gerecycled bevat 48 rollen (400 vel 3-laags / rol) voor 44 euro (= 92 ct / rol en 0,0022ct per vel) en een doos bamboo bevat 48 rollen (370 vel 3-laags / rol) voor 48 euro (= 1 euro / rol en 0,0027ct per vel). Verpakkingen zijn te verkrijgen via hun eigen website en worden gratis verzonden.

Pandoo

Ik weet dat het er allemaal niet om gaat, maar ik vind het gewoon blij als een merk een fijne verpakking heeft. Eerlijk gezegd vind ik het niet zo fantastisch als rollen apart van elkaar zijn verpakt - ook al is het dan in gerecycled papier. Het zal iets te maken hebben met de hygiene, maar elke keer zo'n papiertje extra voelt toch niet heel duurzaam. 

Pandoo doet dit prima: een verpakking van 8 rollen komt aan in een stevige kartonpapieren verpakking (geen doos dus geen onnodig karton en ook niet moeilijk doen met oud papier). De rollen zijn niet per stuk verpakt en hebben een zachte beige kleur. Ik vond dit de mooiste rollen van allemaal (is natuurlijk een persoonlijke voorkeur, maar toch) en ik denk dat ze ook goed staan in bijna ieder toiletinterieur (ik coin die term gewoon).

 • Duurzaamheid + + + + 
  Bamboe is zoals gezegd duurzamer dan hout omdat het snel groeit en geen bestrijdingsmiddelen nodig heeft tijdens de teelt. Bovendien claimt dit papier dat er 'geen dierlijke lijm is gebruikt bij de productie en dus 100% vegan is' - al moet ik bekennen dat ik niet zeker weet of andere merken wél dierlijke lijm gebruiken... maar goed, je kunt er maar behoefte aan hebben (pun intended). Ook de verpakking is dus plasticvrij en het product is FSC gecertificeerd (dat wil overigens niet zeggen dat de andere merken dat niet zijn, maar als dat zo is adverteren ze daar niet heel duidelijk mee want ik heb het nergens anders zien staan).
 • Sterkte + + + + 
  Ook hier een gemiddelde / goede sterkte met 3 velletjes voor een numero Uno en 4-6 velletjes voor een numero Dos.
 • Comfort + + + + + 
  Dit was by far het meest comfortabele toiletpapier. Su-per-zacht. Echt heel fijn. Als je een fan bent van zacht wc-papier, is dit gewoon het merk wat je moet hebben. Klaar (pun intended). 
 • Verpakking & Prijs
  Een verpakking van 8 rollen (200 vel 3-laags / rol) kost €4,99 (= 62 ct per rol en 0,0031ct per vel). Een verpakking van 96(!) rollen (en nee, er zit niks tussenin) kost €59,88 (= 62ct per rol en 0,0031ct per vel) en het heeft dus niet per se zin om de grote verpakking te kopen, behalve als je de komende twee jaar niet meer naar de supermarkt wilt voor wc-papier. Verkrijgbaar bij Grace is Green waar je ook korting krijgt als je meerdere verpakkingen van 8 rollen koopt (maar er lijken wat leveringsproblemen te zijn dus het is niet altijd op voorraad) of via hun eigen website, maar dan betaal je nog wel verzendkosten.

The Good Roll

Merken met humor, ik hou ervan. "We make the world less shitty" - mij heb je ermee. The Good Roll komt in een grote doos met een heleboel vrolijke blije rollen. Althans, een vrolijke blije verpakking. Ik weet niet hoe de rol zich voelt. En je kunt nog kiezen welke kleuren en patronen je het mooist vindt ook - ze hebben nu zelfs een Pim & Pom-lijn voor kinderen, inclusief tips van een kinderpsycholoog, om kinderen te helpen die het spannend vinden om zelf naar het toilet te gaan (of volwassenen die geen genoeg kunnen krijgen van Fiep Westendorp).

Zoals gezegd heb ik persoonlijk mijn bedenkingen bij individueel verpakte rollen en heel eerlijk gezegd is mijn toiletinterieur (3x gebruikt, nu is het mijn woord) vooral rustig en moet het voor mij ook een sanctuary zijn. Dus de felle kleuren van de verpakkingen zijn niet aan mij besteed, maar ik kan me wél voorstellen dat er veel mensen zijn die hier heel vrolijk van worden (en dat je verschillende pakketten weet te verzinnen met nota bene wc-papier vind ik echt bewonerenswaardig). Je kunt trouwens ook kiezen voor 'naked' rollen (ofwel onverpakt). Ook The Good Roll komt met een bamboe-versie die net als Pandoo mooi beige is - ik zou daar denk ik heel gelukkig van worden, maar ik heb hem niet getest dus kan weinig zeggen over de sterkte en comfort.

 • Duurzaamheid + + + + +
  The Good Roll is een Nederlands merk dat op verschillende manieren duurzaamheid nastreeft. Zo is het papier gemaakt van 100% gerecycled papier, worden er dus geen bomen gekapt (of zoals ze zelf zeggen: een 100% boomvriendelijke rol) én dit papier wordt geproduceerd in Europa (dus minder kilometers). Bovendien bouwt dit bedrijf met 50% van hun nettowinst we toiletten in diverse landen in Afrika. Zo geven ze mensen daar toegang tot toiletten en een goede hygiene. Ook laten ze de rollen verpakken in sociale werkplaatsen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Word ik warm van! 
 • Sterkte + + + + + 
  Voor mij was de sterkte van het papier heel prima. Ik gebruikte 3 velletjes na het plassen en 5 voor dat andere. Ik denk dat dit een van de sterkere papiersoorten is waar je dus uiteindelijk het minste van kunt gebruiken (of je dat ook echt doet of dat je gedachteloos de rol afrolt, is even aan jou).
 • Comfort + + + + 
  Zeker comfortabel. Niet zo zacht als Pandoo (hoewel ik dus de Good Roll bamboe versie niet heb getest) maar een heel stuk zachter dan sommige andere merken uit de test en ook dan sommige andere merken die niet in de test staan*. Zeker geen schuurpapier.
 • Verpakking & Prijs
  Ik ga niet alle verpakkingen voor je opsommen want er is nogal wat keuze, en je kunt zelfs kiezen voor 2- of 3-laags wc-papier (en sorry, ik weet niet welke ik had). 96 rollen 2-laags, 400 vel /rol (goedkoopste optie) komt dan op €69,49 (= 72ct per rol en 0,0018 per vel). 24 rollen 3-laags, 400 vel / rol (duurste optie) komt op €21,50 (= 90ct per rol en 0,0022 per vel). Te krijgen via hun website en je krijgt nog extra korting als je een abonnement neemt. Een wc-papier-abonnement. Want waarom niet.
  Bij de Jumbo zag ik 4 rollen (ik kon niet ontdekken of het 2 of 3 laags was) voor €2,59 (= 64 ct per rol en 0,0016ct per vel) en dus een behoorlijk goedkope optie (tevens haalbaarder voor als je een klein toilet hebt). Maar: ik denk dat de supermarkt daar een behoorlijk deel van pakt, en dat betekent minder winst (en dus minder goede doelensteun) voor The Good Roll zelf. Dus als je dat heel belangrijk vindt, stem dan met je portemonnee en koop het lekker rechtstreeks bij henzelf.

And the winner is...

Ok, en dan nu kiezen! Voor mezelf weet ik het wel. Maar welke van deze onderdelen jij het belangrijkst vindt, kan ik natuurlijk niet voor je bepalen. Daarom een top 3:

 • De meeste duurzaamheid
  vind je bij The Good Roll en Who Gives a Crap, simpelweg omdat zij niet alleen een duurzaam productieproces hebben maar ook een substantieel deel van hun winst weggeven aan bewegingen die de aarde beter maken. Vind ik echt TOP. Er valt iets voor te zeggen dat The Good Roll ook nog in Europa geproduceerd wordt én een Nederlands merk is (dus vanuit NL verzonden wordt), dus die wint.
 • Het meeste comfort
  Absoluut met stip op 1: Pandoo. Zachter dan alle andere merken die ik heb getest. Maar: lastig(er) te krijgen, dus da's een minpuntje. Op de tweede plek qua zachtheid staan The Good Roll recycled en Who Gives a Crap bamboo. Samen. En The Good Roll, als jullie meelezen: ik test met liefde ook jullie bamboe versie!
 • Prijs
  Per velletje is The Good Roll bij de Jumbo het goedkoopste. Bovendien heb je er weinig velletjes van nodig per keer en kun je het gelijk meenemen als je toch al boodschappen gaat doen. Andere goedkope opties zijn 100% Eco (bij 80 rollen) en The Good Roll via hun website (96 rollen / 2-laags of in een abonnement). Als je wel duurzaam wilt doen maar je portemonnee het er nog niet helemaal mee eens is, zijn dit dus je beste keuzes.

Andere alternatieven

Er is natuurlijk een alternatief voor toiletpapier. Zo kun je jezelf schoonspoelen met een bidetkraan (en daar komt ook nog een review over zodra mijn badkamer klaar is, want ik laat er één installeren). Of je gebruikt 'herbruikbaar toiletpapier'. En dat is precies wat je denkt dat het is: stoffen lapjes in plaats van papier, die je niet in de wc gooit maar in de was.

De kans is best groot dat die laatste het meest duurzaam is (wasbare luiers en wasbaar maandverband zijn immers ook een stuk duurzamer dan wegwerpvariant) - maar heel eerlijk gezegd denk ik dat het voor veel mensen nog een stap 'te groen' is. Spreekt het idee je aan maar vind je het toch ook nog wat te ver gaan, dan kun je er ook voor kiezen om een nummer 1 wel met wasbare lapjes af te vegen en voor een nr 2 toch een papiertje te gebruiken.

*Tot slot vraag je je misschien af waarom ik de eco versie van de bekende supermarkten en merken niet heb getest. Heel simpel: zij reageerden niet op onze aanvraag. En dan moet je 't verder zelf maar weten, als grote jongen zijnde. Doe je toch lekker niet mee. Ik steun trouwens toch liever een leuk merk dat het goed aanpakt dan de zakken van de grootgrutter. Maar goed. Da's een andere discussie.

De vraag van vandaag:
Wat is jouw favoriete duurzame wc-papier (en waarom)?
Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (0)

 

De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy- & Cookiebeleid| Algemene Voorwaarden |