Blog

7,5 tip om je verstopping de deur uit te werken

20 jan. 2014

Verstopping. Constipatie. Obstipatie. Moeilijk naar de wc kunnen. Nie kenneh kakkûh. Hoe dan ook: als je niet (elke dag) naar de wc kunt, is dat gewoon heel vervelend. Als je hier al jaren last van hebt wordt het misschien tijd voor onderzoek naar de oorzaken - maar in de tussentijd kun je je darmen misschien weer in balans brengen met deze tips.

Wat is verstopping?

Verstopping is een verschijnsel waarbij je niet op tijd of niet volledig je ontlasting kwijt kunt. Constipatie en obstipatie zijn de officiele termen; ze betekenen hetzelfde. Soms wordt obstipatie gebruikt om kortdurende verstopping te omschrijven en constipatie voor langer durende verstopping. 

Wat 'niet op tijd' is, verschilt per persoon. Er is geen standaard tijdsduur op te plakken; de meeste mensen gaan 1-2x per 24 uur naar de wc voor een grote boodschap, maar het blijft een persoonlijke aangelegenheid. Er zijn mensen die dagelijks ontlasting hebben en tóch verstopping. Er zijn ook mensen wiens natuurlijke ontlastingpatroon eens in de twee dagen is en die toch geen verstopping hebben. 

Verstopping kan veel vormen aannemen:

 • niet dagelijks naar het toilet kunnen
 • lang bezig zijn op het toilet
 • hard moeten persen, misschien zelfs met aambeien of kloofjes tot gevolg
 • drogekeutelige of plakkerige ontlasting (type 1-2 op de Bristol Stool Chart)
 • of eens in de vijf dagen een enórme drol die het toilet verstopt
 • het gevoel niet 'leeg' te zijn nadat je bent geweest
 • het gevoel dat je afvalstoffen niet goed kwijtraakt
 • een dikkeopgezette of opgeblazen buik
 • of zelfs buikpijn

Hoe dan ook: de ontlasting blijft te lang in je lichaam, waardoor er teveel vocht aan onttrokken wordt. Soms komt het ook voor dat er 'prop' ontlasting in je darmen blijft zitten, waarlangs dan weer dunne ontlasting lekt. Dit noemen we verstoppingsdiarree.

Laxeermiddel? Liever niet!

Heb je regelmatig last van van verstopping, dan kan het aantrekkelijk lijken om een laxeermiddel te gebruiken. Laxeermiddelen geven je darmen een (onnatuurlijke) prikkel om te gaan werken. Daardoor kun je ineens naar de wc, maar let op: veel van deze middelen zijn 'verslavend' omdat ze je darmen 'lui' maken. Zonder de extra prikkel werken die dan ineens helemaal niet meer, en ben je dus nog verder van huis. Ook zorgen laxeermiddelen er vaak voor dat je voedingsstoffen minder goed kunt opnemen.

Deze laxeermiddelen en kruiden kun je beter niet te vaak gebruiken:

 • Bisacodyl (dulcolax)
 • Natriumlaurylsulfoacetaat (microlax)
 • Lactulose (drankjes)
 • Macrogol (cetamacrogol, dulcosoft)
 • Sennapeulen (Senna angustifolia)
 • Russische rabarber (Rheum palmatum)
 • Vuilboom (Sporkehout, Frangula alnus)
 • Koffie (ja echt)

Let ook op met producten als 'spijsverteringsthee', 'natuurlijke stoelgang-thee' of 'afslankkruiden'. Dit lijken misschien onschuldige kruidenmiddelen, maar de ingrediënten bevatten vaak laxerende kruiden en/of vochtafdrijvende kruiden. Je verliest dan geen gewicht, maar wel vocht, en dat wil je nu juist voorkomen als je verstopping hebt!

Wat kun je dan wel doen als je niet goed naar het toilet kunt? Deze tips kunnen je helpen om te zorgen dat de 'doorstroomtijd' korter wordt, zonder een laxerend effect te hebben.

1: Eet meer vet

De afgelopen decennia zijn we (onterecht!) bang gemaakt voor vet. Ik opende laatst een blaadje van de supermarkt en daarin werd meer dan 20x verwezen naar 'vetvrij', 'minder boter', 'magerder'. Vind je het gek dat we gezondheidsproblemen hebben? Vet hebben we namelijk juist hard nodig, onder andere om onze voeding beter het maagdarmkanaal te laten passeren.

Vet werkt niet alleen als glijmiddel, maar zorgt ook voor de aanmaak van voldoende zuren door de darmflora. Die zijn nodig om je te verdedigen tegen slechte bacteriën, maar ook om je darmwand te prikkelen en aan te zetten tot werken. Zeg maar zoals laxeermiddel, maar dan wél zoals de natuur het bedoeld heeft. Dus eet gezonde vetten en eet er veel.

2: Drink

En dan bedoel ik dus geen koffie, hè? Drink water. Begin in ieder geval dagelijks met een glas water, da's goed voor je zeewier. En drink water. Dat hele idee dat ook koffie, zwarte thee en cola zouden meetellen met de 1,5 liter vocht die je dagelijks binnen moet krijgen - dat klopt simpelweg niet.

Koffie is een laxeermiddel. Als je veel koffie drinkt en op welke manier dan ook last hebt van je darmen, is dat stap één. Of je er nu van aan de dunne gaat of steeds meer laxeermiddel koffie nodig hebt om nog naar de wc te kunnen: veel koffie is niet oké voor je darmen. 

Nee, gewoon, water. Of (kruiden)thee. Je hebt het nodig om de afvalstoffen uit je lijf te laten spoelen en om voedingsstoffen door je lichaam te verdelen. Denk je dat je darmen extra water zouden onttrekken aan je drol als je lijf al voldoende water tot zijn beschikking had? Nee, dat dacht ik ook niet.

3: Eet andere vezels

Vet, vocht, vezels - ja, dat zei de huisarts ook al. Kom eens met wat nieuws, Groene Vrouw! Prima. Wat dacht je van andere vezels? Als wij aan vezels denken, zien we meestal volkoren boterhammen en volkoren pasta en zilvervliesrijst voor ons. Maar van dat soort vezels is het helemaal niet zeker dat ze ook echt goed zijn voor je darmen.

Het is namelijk helemaal niet zeker of de (scherpe!) graanvliezen wel zo goed zijn voor je darmen. Of je nu wel of niet tegen gluten kunt (zie onder), het zou zomaar kunnen dat ze je darmslijmvlies beschadigen. Dat hoeft niet erg te zijn als je er normale hoeveelheden van eet - maar de idiote ladingen die wij naar binnen werken, zijn nergens goed voor.

Eet liever een ander soort vezels. Die uit groenten, maar ook die uit pitten en zaden zoals chiazaad en lijnzaad. Die trekken vocht aan, waardoor ze opzwellen (alleen in combinatie met tip 2!) en meer volume creëren in de darm. Dat volume is een seintje voor de spieren van je darmwand om te gaan werken - waardoor jij weer eerder naar de wc kunt.

Daarnaast doen vezels nog iets anders: ze dienen als voedsel voor je buikbacteriën. Die vervolgens weer zuren produceren zodat je darm wordt aangezet tot werken. Vezels zorgen dus op twee manieren voor een probleemloze ontlasting. Je vindt dit soort oplosbare vezels in zoete bataat, pastinaak, uien, venkel, pompoen, aardpeer - groenten dus. Niet in boterhammen.

4: Stop met gluten

Niet iedereen heeft een probleem met gluten. Maar ik behandel nu al een aantal jaar mensen met allerhande darm- en ander problemen, en gluten zijn veel vaker de boosdoener dan je denkt. Bij een eenvoudige lactose-intolerantie krijgt 99% van de mensen dunne ontlasting en kramp. Simpel. Maar als je niet tegen gluten kunt, kan het alle kanten op. De één krijgt enorme verstoppingen, de ander chronische diarree, de derde heeft nergens last van maar is steeds zo moe.

Je kunt ontlastingonderzoek laten doen dat naar anti-t-transglutaminase kijkt (de 'coeliakie-factor') EN naar antigliadine (de vergeten glutenfactor). Maar ook thuis kun je erachter komen of gluten bij jou (onderdeel van) het probleem zijn. Eet vier weken lang geen gluten. Punt. Zo makkelijk is het. Nou ja, je moet wel even oefenen natuurlijk - maar in vier weken bereik je heel wat. Voorwaarde is wel dat je streng bent (dus ook in restaurants, op bezoek en in het weekend). Na een week of 4 eet je weer eens een paar boterhammen. En dan merk je vanzelf wat het voor je doet.

5: Vitaminen & mineralen

Ik vroeg net "Denk je dat je darmen extra water zouden onttrekken als je lichaam er voldoende van had?". Maar dat geldt net zo hard voor vitaminen en mineralen. Als je voldoende voedingsstoffen in je lichaam hebt, heeft dat geen reden om te gaan 'schrapen'. Maar heb je tekorten, dan zal je lichaam alles doen om zoveel mogelijk voedingsstoffen uit je voeding te peuteren. Zelfs al moet het daarvoor die al-verteerde-voedselbrij wat langer vasthouden en er alle vocht-met-voedingsstoffen uitzuigen.

Simpel dus: zorg voor overvloed, niet voor tekort - en je lijf heeft weer een reden minder om zich vast te klampen aan reeds lang verteerde poep.

6: Probiotica

Hierboven heb je kunnen lezen dat één van de taken van je darmflora, het produceren van zuren is. Die zuren zetten je darmen aan tot werken, zodat je naar de wc kunt. Bovendien helpen de bacteriën om het voedsel te verteren en er alle voedingsstoffen uit te halen. Maar dan moet je die bacteriën dus wel eerst hebben.

De meeste mensen hebben een sneu microbioom. Er zijn te weinig bacteriën, of te weinig goede bacteriën die de juiste zuren kunnen produceren. Het kan de moeite waard zijn om die toe te voegen, bijvoorbeeld met een probioticum (levende bacteriën) of natuurlijk met probiotische voeding. Of je voed je bacteriën met prebiotische vezels, zodat ze genoeg te eten hebben.

Helpt het niet (voldoende) of komt je probleem weer terug, dan komt dat waarschijnlijk omdat het milieu in je darmen niet optimaal is. In dat geval kan een ontlastingonderzoek helpen om te zien wat er precies aan de hand is en wat we eraan kunnen doen.

7: Lief voor je lever

Leuk, met die vetten, vitaminen en vezels - maar dat moet allemaal wel verteerd kunnen worden. Daar komt je lever om de hoek kijken. Die maakt onder andere gal aan, wat helpt bij de vetvertering, maar wat ook de darmen prikkelt en aanzet tot werken. Je eigen natuurlijke laxeermiddel!

Onze levers hebben het zwaar met alle rommel (van uitlaatgas tot roze koek) die we erin stoppen, en veel mensen hebben baat bij het ondersteunen van de lever. Ik ben er niet zo'n voorstander van om dat zomaar op eigen houtje te doen met 4 liter appelsap en een halve liter olijfolie (of met andere detoxkuren).

Maar een beetje huis-tuin-en-keuken-reinigen kan geen kwaad. Dat doe je met bittere groenten (andijvie, spruitjes, artisjokkenharten, witlof) en bittere kruidenthee (Paardenbloem bijvoorbeeld). Drink veel water en ondersteun je nieren ook gelijk (bijvoorbeeld met Brandnetel), want die krijgen een deel van de afvalstoffen te verwerken.

7,5: Laat het los

Dan zitten er nog wat andere componenten aan ontlasting & verstopping. Lichamelijke bijvoorbeeld: poep jij wel in de juiste houding? Een krukje op het toilet kan echt enorm schelen voor hoe gemakkelijk je de ontlasting kunt laten gaan. Andere trucjes die beter werken dan persen: (waar je trouwens alleen maar kloofjes en aambeien van krijgt):

 • Bewust ontspannen
 • Je knieën bewegen (van-en-naar-elkaar)
 • Je mond zo ver mogelijk openen (verklaar me voor gek maar je mond en kont luisteren naar elkaar)

Wat zeg je? Vind je happen als een vis en poepen met een krukje een beetje raar? Dat brengt me dan gelijk op het volgende punt: hoe uptight ben je? Het klinkt misschien flauw, maar als je van nature iemand bent die heel erg bezig is met de buitenwereld, dan is de kans groot dat je ook lichamelijk meer vasthoudt.

Kun je niet poepen op een andere wc dan thuis (en dan nog alleen als er geen bezoek is), of heb je de neiging om dingen vast te houden? Psychisch-emotioneel 'loslaten' helpt vaak ook om lichameijk meer los te laten. Poep dus. Doe er iets aan - ik kan je daar niet bij helpen, want ik ben geen psycholoog - want het helpt wel degelijk om overal schijt aan te hebben. I'm just sayin'.

Tot slot: als het probleem blijft, klop dan even bij me aan. Heel vaak zit de oorzaak in je darmflora, spijsverteringsvoorwaarden of in producten waar je zonder het te weten overgevoelig of intolerant voor bent. Verstopping is niet normaal, dus blijf er niet mee rondlopen!

De vraag van vandaag:

Wat doe jij bij verstopping?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (168)

Wendy
15 nov. 2021

Goede avond, Ik heb moeite met naar het toilet gaan. Ben vorig jaar geopereerd aan een verzakking en mag nu niet meer persen. Kreeg movicolon maar dat hielp niets. Heb van alles geprobeerd ook de natuurlijke versie. Vezels, gebroken lijnzaad, chiazaad enz. Ik drink voldoende en sport iedere dag. Eet veel groenten en fruit, water bij het opstaan enz. Ben jacob hooij stoelgang thee gaan gebruiken en dat helpt fantastisch!! Nu las ik dat het helemaal niet zo onschuldig theetje blijkt te zijn. Heeft u nog een advies?

De Groene Vrouw
16 nov. 2021

Hoi Wendy,Hier zie je hoe ik je kan helpen als je wilt!

https://groenevrouw.nl/blog/lees-meer/hoe-ik-je-kan-helpen 


Annette
6 aug. 2021

Welke D Manose adviseer je en wat is een goede Dosering na een Blaasontsteking, preventief

De Groene Vrouw
11 aug. 2021

Hoi Annette, mail even naar onze vragenlijn via vragen@groenevrouw.nl, dan helpt Noortje je verder!


Eva
9 mei. 2021

Ik lees veel tips over hoe je constipatie kan vermijden, maar wat doe je op het moment dat je al 6 keer naar de wc bent gegaan en de drang voelt maar de stoelgang er niet uitkomt omdat de bal zo groot en hard. Ik heb normaal nooit last van constipatie. Ik heb al extra veel gedronken, maar wat kan ik nog concreet doen om de ontlasting die er nu zit, zachter te maken? Ook de gedachte dat er zich bovenop die bal normale ontlasting gaat ophopen die dan bij elke poging een beetje langs de ontlasting vloeit, vind ik geen geruststellend gegeven. Ik wil naar een laxeermiddel grijpen. Wat zijn de alternatieven?

De Groene Vrouw
10 mei. 2021

In zo'n geval kun je eenmalig een anaal laxeermiddel nemen. Dat kan relatief weinig kwaad en dan kan de prop er even uit. Als het vaker voorkomt, is het wel verstandig om te gaan kijken waar dit vandaan komt.


Hanneke
13 jan. 2021

Ik vroeg me af of je ook (aanvullende?) tips hebt voor obstipatie door zwangerschap. Ik kon altijd heel makkelijk en nu... man, man man, om te janken. En wat jouw gedachte is over psyllium vezels.

De Groene Vrouw
13 jan. 2021

Zeker, afhankelijk van hoe je eet en je leefstijl kan ik hier denk ik wel mee helpen :-)

Ik verwijs je daarvoor graag door naar een Half Uurtje Kennis.

Dan heb ik de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!


Jolein
2 jan. 2021
Mijn dochter is 6 jaar en heeft soms plak poep en dan weer keutels dan kan ze nie en zo een hele berg. Met remsporen. Nu vroeg ik me af is de probiotica kids nutramin ook geschikt ervoor ik wil nie dat er de zelfde stam in zit als biokult. Die bodem stam. Zit ik dam goed bij deze?
Problemen ontlasting
29 nov. 2020

Goedemorgen.ik ben 73 jaar en heb heel mijn leven al problemen met mijn buik.alles wat gebeurd met mij komt met kramp en lucht en niet kunnen poepen .heb echt alles gedaan anders gaan eten water pillen etc .maar ik zelf denk dat te snel eten .en ik krijg het niet afgeleerd.mijn jeugd was niet stabiel geen moeder die van mij hield.heb daar therapie voor gedaan maar niets helpt om dat paniek gevoel weg te krijgen.nu ik dit typ voel ik het weer terug het gevoel van onbehagen.mijn vraag hoe leer ik rustig en veel te kauwen.

De Groene Vrouw
29 nov. 2020

Wat vervelend! Ik denk dat dit het terrein is van een psycholoog, coach of traumadeskundige. Die kunnen hier vast mee helpen!


marian
26 jun. 2020

Hai, begin maart had ik een acute blindedarmontsteking en deze hebben ze weggehaald. Het heeft zowiezo wel een maand geduurd voordat mijn darmen weer een beetje normaal werkten, maar ik heb sindsdien elke dag hele harde ontlasting. Voorheen had ik dat maar zelden gelukkig. Heb jij dat wel eens vaker gehoord en wat zou ik eraan kunnen doen (naast al heel veel vezels, pruimen, veel water, groenten eten/drinken) bvd Marian

De Groene Vrouw
27 jun. 2020

Ja, ik vind dat niet gek. Bij een blindedarmontsteking en -operatie wordt je eigen darmflora grotendeels onderuit geveegd. Normaal gesproken rekoloniseer je je darm na een antbioticakuur met de bacteriën uit... de blinde darm. Maar die heb je niet meer, dus is rekolonisatie heel lastig. En met te weinig goede bacteriën is verstopping absoluut een klacht die kan ontstaan.Dit is niet iets dat je met een pilletje of tip oplost, maar we helpen je graag verder met gedegen onderzoek en een gerichte behandeling! Kijk bovenaan bij Ontlastingonderzoek :-) 


Chris
20 mrt. 2020
De Groene Vrouw
23 mrt. 2020

Hoi,Wat vervelend! Hier lees je hoe ik je kan helpen als je wilt:

https://groenevrouw.nl/hoe-ik-je-kan-helpen/


Anna
24 okt. 2019
Fijne tips! Ik ben sinds een paar weken enorm aan het sukkelen met mijn buik. Door probiotica! :O

Enorm last van PDS en al van alles geprobeerd. Uiteindelijk dus probiotica (van die pillen) gaan slikken. Maar ja. Ik vermoed dat ik daar dus ziek van ben geworden.

Ik heb obstipatie gekregen en enorm last van mijn maag en darmen (zelfs mijn slokdarm :/) Obstipatie betekent voor mij: Van 4x naar 1x per dag, nu al bijna 2 weken en het is heel onaangenaam.
Al een week gestopt met die probiotica, hopelijk knapt mijn buik uiteindelijk vanzelf weer op? Ik ga maar met jouw tips aan de slag! Fingers crossed dat dit niet blijvend is!

Blij dat ik je andere artikel over meer klachten door probiotica had gevonden, anders had ik de link nooit kunnen leggen. Er wordt echt te weinig voor gewaarschuwd! (Dat je ook ziek kunt worden ervan)
Nienke
16 nov. 2020
Ja! Ik link het hier ook even voor andere lezers :-)
https://www.groenevrouw.nl/blog/meer-klachten-van-probiotica
Maria Perault
19 feb. 2019
Leuk en direct geschreven: denk je dat je lichaam al het vocht uit je ontlasting zouden onttrekken als het genoeg vocht had? ????????????????????????????
Johanna
29 dec. 2018
Hoi,
Mijn tip, op de nuchtere maag 2 glazen warm water ontbijt van 3 eetlepels havermout, 1 glas water, scheutje kaneel, geraspte appel, en/of ander fruitje laten pruttelen in de pan en eten maar, die havermout geeft je veel energie en werkt goed op je darmen, evt na koken gebroken lijnzaad(hennepzaad) erbij 1 eetlepel werkt goed, en ontbijtkoek e.d zit vol suikers werkt ook verstoppend. succes!
Vr. Groet
Johanna
Hayet
2 dec. 2018
Hoi,
Je moet gelijk veranderen in meteen. Je kunt niet zeggen ik ga het gelijk doen maar je zegt ik ga het meteen doen. Of je hebt gelijk.
Gr,
Hayet
De Groene Vrouw
2 dec. 2018
Ik moet wel meer. Maar ik zal eens kijken of ik het gelijk even kan doen...
Anna
26 jan. 2019
Beste Hayet,

Misschien goed om eerst even de feiten te checken voor je anderen van taalfouten beticht :-). Het bijwoord "gelijk" heeft wel degelijk ook de betekenis "meteen". Op vandale.nl kun je het controleren als je niet overtuigd bent.

Hartelijke groet,
Anna
Grietje Irene Melinga
13 okt. 2018
Hallo,ik heb een heel moeilijke stoelgang,ben nu opgezet,mijn buik en maag,het is ook pijnlijk,heb al verschillend zakjes vezels gebruikt van de dokter en X Pread er bij en Lactulose,het blijft vast zitten,ik drink veel water,weinig koffie,ik weet het niet meer,maar ik zit heel vol en ik gebruik kleine klismas,ik voel me er naar van,kunt u me vertellen wat ik moet doen

BVD G.I.Melinga
De Groene Vrouw
15 okt. 2018
Hoi,

Wat vervelend! Hier lees je hoe ik je kan helpen als je wilt:
https://groenevrouw.nl/hoe-ik-je-kan-helpen/
Lisette
20 aug. 2018
Hoi!
Ik heb een vraagje over probiotica. Mijn dochter van 13 heeft lactose intolerantie en bij de uitslag werd ook vereld dat haar darmflora niet helemaal in orde is. Maar hoe dit op te lossen, moesten we zelf maar uitzoeken.
Ik ben wel aan het zoeken geweest, maar heb jij misschien een tip wat ik haar kan geven?
Groetjes LIsette
PS: ze heeft ook epilepsie en gebruikt het middel lamotrigine.
De Groene Vrouw
21 aug. 2018
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Voor uitgebreidere vragen zijn er het Half Uurtje Kennis of de consulten:
http://www.groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
http://www.groenevrouw.nl/consult
Ley
12 aug. 2018
Hoi

Ik dacht ik ga op een natuurlijke manier mijn darmen reinigen. Veel thee, water, groente en fruit en pro biotica.
Resultaat om de 5 minuten plassen en verstopping.
Terwijl ik eerst dacht misschien verlies ik teveel voedingstoffen als mijn ontlasting te zacht is maar ik weet niet of ik nu blij moet zijn als die kilo's kersen en pluimen blijven waar ze zaten..
De Groene Vrouw
14 aug. 2018
Heb je er voldoende vetten bij gegeten?
Jennifer
29 sep. 2018
Hoi. Ik heb rond 2005 verstopte darmen gehad.

Nu wel jaren later blijf ik er last van hebben.

Eet anders nu weet wat wel en niet verstandiger is.

Heb echt al drie dagen geen stoelgang gehad. Mag nu geen medicatie hebben. Maar wat is het beste om te doen.

Eet al ontbijtkoek. Vezels .drink al thee. Ik weet t niet meer

Hebben jullie ideen of tips.graag welkom.

Groetjed jen
De Groene Vrouw
30 sep. 2018
We helpen je graag verder! Lees hier hoe:
https://groenevrouw.nl/hoe-ik-je-kan-helpen/
Jory
11 jul. 2018
Goh schrijf eens wat leuks. Ff denken hoor pfffff. 4 weken met een dikke buik rond lopen na 2 weken de arts met een bezoekje vereerd. Lekker op mijn buik laten porren om daarna te horen dat ze zich toch wel een beetje zorgen maakt omdat e links een demping hoorde. Ik trouwens ook.Vooruit, even een bloedonderzoek en een echo. God dank alles goed op mn leverwaardes na. Denk jij natuurlijk dat ik zuip?. Nou niet dus. Als ik zeg 2 glazen witte wijn per maand is het nog veel. Probeer maar laxeermiddelen. Dus hop naar de apotheek. En puimen in welke vorm dan ook.appelcider er achteraan. Jullie snappen het vast al.... hielp niet. Vandaag via de dokter zakjes poeder blehhhhh gekregen, en een klysma. Oké, ik ben wat kwijt, maar mijn buik is nog steeds mega. Hoop dat het snel verbeterd. Groetjes Jory
De Groene Vrouw
11 jul. 2018
Als je eraan toe bent om de oorzaak te laten onderzoeken en aan te pakken, helpen we je graag verder in de praktijk :-)
En ik beloof dat we niet zullen denken dat je zuipt.
Patricia
25 jun. 2018
Geschreven met humor, recht voor zijn raap, ik hou ervan!
Moo
8 jun. 2018
Hey iedereen

Ik heb een probleempje ik ben invalide ik beweeg niet veel
En heb last van een luie darm soms is de ontlasting niet hard maar krijg ik het er niet uit een jaartje geleden hebben ze in mijn
Darm gekeken waar men niks vond ik weer echt geen raad meer ik ben sowieso iemand vol angst.
Kent iemand goede tips voor me.
Moi
9 jun. 2018
Rot is dat.
Een paar glazen icetea drinken wil nog wel eens helpen..
Marion
3 jun. 2018
Hier ontbreekt: En kauw goed
?
De Groene Vrouw
4 jun. 2018
Zo belangrijk dat het zijn eigen artikel al had:
https://groenevrouw.nl/kauwen/
Beppie
11 mei. 2018
Hallo. Heb een vraagje. Heb al 2 jaar PDS. Nu zit ik al een tijdje met een andere probleem . Ik kan moeilijk me ontlasting er uit krijgen. Het wordt een bol ophoop. De ontlasting is niet hart, vaak dun, zoals koeienpoep. Ik moet altijd tegen de rechte bil kant douwen om het er uit te duwen.. Ik voel dat het opgeslagen zit. Ik neem altijd de tijd op de wc met een boekje enz.. Ben al naar de dokter er voor geweest nu moet ik over 3 weken weer terug komen als het niet over gaat. Slik vitamine omdat een tijdje terug te laag was 16 en nu 40...Zit er geen kronkel in me darm? Dat was me vraag.. Vriendelijke groeten Beppie
M
8 mei. 2018
Hoi,

Kindje van net 4 was ziek (geweest) en leek bijna beter. Maar zat hierna dus verstopt en durfde niet, want hij had erge pijn. Het was de tweede dag. En het niet durven was wel een probleem (extra).

Het werden uiteindelijk drie stuks biologische gedroogde abrikozen, 2 bekertjes versgeperste biologische appelsap (appelsap kent wel wat kanttekeningen, maar dat is een ander onderwerp) en wat troost...En enkele keren op het (lage!) 'Boon-potje' dat helaas niet meer wordt geproduceerd. Gevolg was een opgelucht kindje. Hij is 4, maar de zithouding op dit potje is om verschillende redenen een stuk beter dan op de 'normale' pot.

Gedroogde abrikozen op zich zelf hebben een andere keer bij verschillende mensen ook resultaat geboekt, alleen was dit toen eigenlijk niet de intentie...
Willemieke
26 apr. 2018
Hallo allemaal
Hele goede tips! Bedankt! Veel lopen helpt ook heel goed. Je kan ook een paar dagen vloeibaar eten, dat helpt snel.
Groetjes,
Willemieke
Leemans willem
14 apr. 2018
Mijn vrouw kan telkens goed naar het toilet na het drinken van een Westmalle is dit maar een gedacht of zit daar ergens een verklaring achter groetjes Willem
De Groene Vrouw
14 apr. 2018
Tsja... het kan zijn dat er een bestanddeel in zit waar ze stiekem niet zo goed tegen kan - met als resultaat dat de ontlasting er op hoger tempo uitgewerkt wordt. Voor zover ik weet zit er niets in bier of Westmalle dat echt 'goed' is voor de darmen.
Jann
28 mrt. 2018
Ik heb een vraag! Sinds 12 dagen ben ik (na 15 jaar) gestopt met roken. Er zit een stof in sigaretten wat laxerend werkt, wat mijn darmen in de afgelopen 15 jaar roken ontzettend lui heeft gemaakt.
Ik ben uiterst bewust met goede/voeding en kruiden, darmflora word op pijl gehouden, er is geen overmatige stress, vezels zitten veel in mijn dieet (verteerbaar en onverteerbaar), er word meer dan genoeg water gedronken en toch krijg ik de darmen niet aan de gang. Alle natuurlijke middeltjes willen ook niet helpen.

Zijn hier misschien tips voor?
De Groene Vrouw
28 mrt. 2018
Goed dat je gestopt bent! Gefeliciteerd :-)

Heb je het boek al gelezen? Daarin staan de dingen die je kunt doen bij (o.a.) verstopping. Als je dat een tijdje volhoudt en het wil dan nog niet beteren, is het misschien tijd voor wat onderzoeken om te kijken of er meer mis is (misschien al die tijd al was, wat gemaskeerd werd door de laxerende werking van het roken).
http://groenevrouw.nl/product/de-poepdokter-gezond-van-mond-tot-kont/
Alice
29 mrt. 2018
Lopen, lopen en lopen...
Zo laten ze geobstipeerde pasrden ook net zo lang lopen, tot enz.

Maja, je moet er maar zin in hebben.
Alice
29 mrt. 2018
Pasrden = paarden
Paul
30 nov. 2018
Maja = Maar ja......ipv een meisjesnaam, vergat je nog.☼
Martin
28 mrt. 2018
goede tips! Nog een tip erbij: gehurkt poepen!
De Groene Vrouw
28 mrt. 2018
Staat er al in hoor ;-) Lees nog maar een keer :-)
We hebben er zelfs het bijpassende krukje voor: https://winkel.groenevrouw.nl/darmgezondheid/squatty-potty-toiletkrukje
zenazaria
30 jan. 2018
Wat mij ook bij verstopping helpt is het eten van olijven of het eten van olijventapenade op een paartoastjes of crackers of linzenwafels.
Luna
22 jan. 2018
Dankjewel het hielp bij mij heel er goed
Emily
22 jan. 2018
Wat ben je toch een heerlijk mens!
Silvie
22 jan. 2018
Leuk artikel.
Elsbet
15 dec. 2017
Lekker nuchter . Super
gonny
3 nov. 2017
ik koop gedroogte pruimen en doe er een stuk of 5 in een grote kom en giet daar kokend water op en laat dit even trekken en doe het daarna alemaal in een zeeg en druk met de stamper al het vocht er uit en drink het sap daarna op en zeker weten dat het helpt
Maite
1 nov. 2017
In de zomervakantie kreeg ik last van obstibatie. Dit zeker een dikke maand dat ik gewoonweg niet kon gaan.. ik gebruikte dan kruidenthee van dr. Ernst, ik kon er van gaan maar moest daarmee stoppen van de huisdokter. Het ging even beter maar merktte wel dat mijn stoelgang van kleur,vorm en structuur verandert was. Heb nog vaak enorme buikkrampen en soms toch nog last van obstibatie en het beïnvloed mijn sociale leven wel heel erg.. ik heb bloed laten trekken omdat ik veel moe ben. Daaruit bleek dat ik wat teveel witte bloedcellen had maar voor de rest was alles in orde.. mijn dokter heeft er ook niet verder achter gezocht maar een week geleden had ik 3 weken elke dag migraine dus ik ben begonnen met acupuntuur en hij heeft me doorverwezen naar een andzre dokter voor men darmklachten omdat hij vind dat dit wel onderzocht moet worden.. ik hoop dat er iets van ga komen want ben radeloos op dit moment.. de constante pijn.. het gevoel naar de wc te moeten gaan maar niet altijd kunnen.. ik drink meer water en minder frisdrank, ik probeer zeker elke dag een stuk fruit te eten en eet (donker)bruinbrood en toch blijf ik zoveel last hebben.. aja en ookal kon ik naar de wc, dan had ik nog steeds krampen en het gevoel niet leeg te zijn..
j
2 nov. 2017
herkenbaar
Carmen
3 nov. 2017
Na alle darmproblemen (werd na 3 weken obstipatie opgenomen) gebruik ik nu 's morgens Orthiflor. Oplossen in wat lauw water, 15 minuten laten staan en op nuchtere maag innemen. Daarna een half uur wachten en dan pas ontbijten.
Na een maand begin ik verbetering te merken.
Mia
28 okt. 2017
Mooi stukje over darmen en wat is senne thee ?
Carmen
28 okt. 2017
Dat is thee van sennepeulen. Kijk maar in de supermarkt.
Katrien
19 okt. 2017
Hoi,

Ik had ook veel last van obstipatie. Ik drink nu veel water, iets wat ik nooit graag deed..maar het werkt wel degelijk.
Wil je een keertje goed leeglopen...?
Neem een kopje senne thee voor het slapen gaan...als je opstaat en je lichaam wakker wordt mag je niet te ver van de wc staan want alles wat vastzat komt er met een rotgang uit. Nooit geweten dat dit zo een fijne natuurlijke laxering zou zijn.
Iedere ochtend ontbijten met groene smoothies en aangevuld met gebroken lijnzaad. Overdag veel water en thee drinken. Ik ga nu met veel plezier op mijn wc zitten voeten op het krukje..heerlijk! ?
De Groene Vrouw
20 okt. 2017
Sennapeulen zijn een laxeermiddel en niet bedoeld om vaak te gebruiken. Voor een enkele keer kan het geen kwaad, maar het is niet de bedoeling om regelmatig laxeermiddelen zoals Senna te gebruiken. Als je vaak last hebt van verstopping zul je de oorzaak moeten vinden en aanpakken :-)
Margriet Merckelbagh
10 okt. 2017
Heel erg bedankt voor de fijne tips. Toch nog even een paar vragen : Waar kan ik die bio cult en probiotica + kopen ? Ik woon in Zuid Limburg en koop veel in de bio winkel in Sittard., ook doosjes met de goede darmbacteriën. Maar ze werken soms niet, of slecht en soms weer redelijk. Misschien ligt dat aan hoelang ze onderweg zijn van fabriek naar klant ? Maar ik lees niet duidelijk met welk middel ik het brood moet vervangen. Ik gebruik wel de goede vetten, vier soorten per dag op een rauwkostschotel die ik vers snijd en bij het ontbijt opeet. Ik gebruik biologische zonnebloem olie, bio olijfolie, bio walnoten olie en bio lijnzaad olie. Ook eet ik veel vette vis, zoals zalm, forel en haring. Ik heb aanleg tot hardlijvigheid, wellicht drink ik te weinig water, ga ik meteen wat aan doen. Ik vermoed dat ik wellicht beter glutenvrij kan gaan eten, ga ik uitproberen. Ik wandel dagelijks een uur, maar misschien moet ik ook eens dansen of gymoefeningen doen. Brood verdraag ik slecht, kan ik dat wellicht beter vervangen met aardappels en lekkere soep met veel groenten? fruit eet ik ook veel. Morgen ga ik uw boek kopen. Dank en groetjes
De Groene Vrouw
11 okt. 2017
Als je het vandaag voor 13.00 bestelt, ligt het morgen in je brievenbus :-)
http://winkel.groenevrouw.nl/supplementen/soort/pre-probiotica/bio-kult-probiotica.html

En verder heb je hier denk ik aardig wat leesvoer waar je antwoord vindt op je andere vragen:
https://groenevrouw.nl/eet-nog-maar-een-boterham
https://groenevrouw.nl/geen-brood-maar-wat-dan-wel
https://groenevrouw.nl/waarom-probiotica-vaak-niet-werken
Marieke
11 okt. 2017
goede morgen
jaren problemen met stoelgang. zoveel geprobeerd niks hielp.
heb nu opgeblazen buik.
veel pijn.
nu naar de huisarts geweest
krijg over 3 weken darm onderzoek.
ik hoop dat ze vinden waarom ik steeds geen stoelgang krijgt.

gr Marieke
Rianne Tinbergen
7 okt. 2017
Hallo Groene Vrouw,
Wat een ontzettend leuk blog schrijf je!
Een kennis van mij is gediagnosticeerd met een maagverlamming. Helpen jouw tips daar ook bij? Of is dat een ander specialisme?
Alvast bedankt.
Met vriendelijke groet,
Rianne
De Groene Vrouw
7 okt. 2017
Oei, maagverlamming... daar heb ik op dit moment helaas geen verstand van. Ik moet je het antwoord schuldig blijven!
Rianne
8 okt. 2017
Dankjewel voor je eerlijke antwoord.
Lis
29 sep. 2017
Wegens een chronische ziekte ben ik medicijn afhankelijk. Door bloedtransfusie vind er al vele jaren ijzerstapeling plaats.Dit zorgde..samen met andere medicatie voor zware verstopping..lees: totaal niet naar t toilet.. Totdat mijn Syrische buurvrouw met een bloementhee aankwam.Deze thee smaakte zonder suiker vrij zuur. Bij de supermarkt kocht ik intuitief een zak gedroogde en gewelde pruimen ook best wat zuur van smaak en pruimen bevatten de meeste vezels van alle vruchten. Tot mijn verbijstering en grote vreugde komen mijn darmen nu helemaal uit de rustmodus! Iedere ochtend eet ik 10 a 12 gedroogde gewelde pruimen en 2 bekers koffie en veeeel water . Het werkt! En hoe! Kennelijk zijn niet enkel de vezels maar ook het zuur base evenwicht zeker van belang. Verder at ik al verscen gezond veel groente vis beetje vlees gestoomd. Patient opgelucht Hematologe ook want het teveel aan ijzer moet zich via de darmen verwijderen. Nu bevatten pruimen ook veel ijzer maar dit is een uitstekende oplossing inplaats van al die reguliere troep! groetjes Lis.
Jo
5 sep. 2017
bij mij is het probleem dat ik 's morgens teveel moet en 's avonds niet kan Meer vet? Ik heb al dubbel zoveel vet als normaal in stoelgang Neem creon maar helpt niet echt. Verteringsprobleem zeggen ze , ja en nu???
marieke
5 sep. 2017
ik heb al 8 jaar last van me stoelgang.
huisarts veel dingen voor geschreven niks helpt.
soms zo een dikke buik. dan neem ik wel laxeermiddel.
weet dat het niet goed is.
maar alles geprobeerd niks helpt naar de wc te gaan. miss dit middel wat ik lees .
Gr marieke
Lis
29 sep. 2017
Gewelde gedroogde pruimen op de nuchter maag als ontbijt en veel water drinken en meer bewegen!
Marieke
29 sep. 2017
ga ik dat probeer.
bedankt voor de tip.

gr marieke
Jessica
5 sep. 2017
Handig bericht! Beter dan alle standaard tips die ik overal hoor en lees. Ik ga het met een aantal van je tips proberen, ik hoop dat het lukt! Ik heb nu ruim een jaar hier last van en ondanks dat het bij mij al sinds mijn jeugd een veelvoorkomend iets is (PDS, do I need to say more?) is het op het moment wel wat erger/vaker dan normaal. Wel al zakjes gehad van de h.a. maar ik wil het graag zo natuurlijk mogelijk oplossen, aangezien al die laxeermiddelen dus helemaal niet goed zijn, zoals ik kan lezen hier. Ik ga in iedergeval lekker aan de slag met je tips ?? En hopelijk kan ik snel weer wat beter naar het toilet, haha!
Lucia Riccio
17 aug. 2017
Wat een heerlijk kak-artikel! Dank je wel om het allemaal op een rijtje te zetten. En EINDELIJK iemand die wat betere tips geeft die ten minste genuanceerd zijn, dan dat je ze herhaaldelijk van de dokter krijgt of leest in elk vrouwenmagazine. Hier kan je wat mee! Al is het maar het begin van een bewustwording.

Dank je wel, nogmaals.

Groeten uit België
Lucia
Jo
12 aug. 2017
Hoe kan je helpen?
De Groene Vrouw
13 aug. 2017
Ehm... wat bedoel je precies?
Jo
13 aug. 2017
euh..... :-) ja ieder persoon is anders en dacht dat je ook persoonlijk advies gaf ,t.t.z op maat van de persoon
De Groene Vrouw
13 aug. 2017
Zeker. Daar lees je alles over onder het kopje 'Consulten' :-)
Anoniem
20 jun. 2017
wat een leuke manier van schrijven! Veel meer leuks kan ik niet zeggen.. al week geen ontlasting microlax en van die zakjes helpen allemaal niet. Ik heb hier vaker last van maar normaal ben ik er met microlax zo vanaf. Helaas zit ik aan de medicijnen waar morfine in zit dus was de kans groot dat dit zou gebeuren.. morgen toch maar even de huisarts bellen :(
Marieke
20 jun. 2017
Ik heb die zakjes paar keer gekregen van de huisarts. Help niet. Veel Fruit en groente helpt ook niet. Zo ben ik al jaren bezig met dit gevecht met stoelgang.

Gr marieke
Siske
18 mei. 2017
Hi!
Ik heb persoonlijk al 1,5 jaar last van harde ontlasting. En dat kan dan wel eens gaan scheuren, wat erg vervelend is. Ik heb alles al geprobeerd: endoscopisch onderzoek, veel drinken, oplosbare- en onoplosbare vezels, genoeg bewegen... Noem maar op.
Sinds 6 maanden neem ik elke avond 1 TL psyliumvezels. Maar sinds kort is het probleem dus terug.
Ik ben helemaal ten einde raad.
rita rae mertens
4 mei. 2017
intressant
Anoniem
28 apr. 2017
Ik ben een slechte drinker dus jammer genoeg moest het er een keer van komen.. Echt afschuwelijk ik zit echt te jammeren, te puffen en wat dan niet op de wc. Je zou haast denken dat ik met een andere activiteit bezig ben..
Annie
27 apr. 2017
Voor ik op vakantie ging zat ik een week verstopt. In het vliegtuig begonnen de darmen te werken. Daarna was de verstopping over. Bij thuis komst begon het na 2 dagen weer.
Eerst maar geen koffie meer en geen brood meer eten. Wat neem je inplaats van brood?
De Groene Vrouw
27 apr. 2017
Nou, eh...
http://groenevrouw.nl/geen-brood-maar-wat-dan-wel/ ;-)
Jopie
26 feb. 2017
Mijn man heeft nu al 10 dagen niet gepoept.....heeft een heel opgezette buik hij kan amper zitten ligt het liefst in bed, wat hij ook doet, drinken wil hij amper...eten wil hij niet.....van de huisarts klysma en drankje gehad...helpt ook allemaal niet. Zijn medicatie voor clorestorol bloeddruk en suiker neemt hij ook niet......als ik hem iets geef of vraag of hij iets wil is hij boos dus laat ik hem maar met rust.......maar ik ben heel erg bezorgt wat moet ik doen
De Groene Vrouw
26 feb. 2017
Ik zeg het nog maar een keer: met acute klachten moet je niet bij mij zijn - en ook niet ergens anders op internet. Met acute klachten moet je (terug) naar de huisarts. En anders naar de specialist.
Alice
26 feb. 2017
Bel de huisarts. Die kan zakjes voorschrijven die hij elk half uur neemt.
Opgelost in water.
Na ongeveer 8 zakjes moet het lukken.
Succes!
AG
24 feb. 2017
Hallo goede middag,

Ik had een dringend vraagje, ik heb al 3 dagen blijkbaar een verstopping dit heb ik nooit meegemaakt en het doet heel erg veel pijn om het eruit te krijgen.. ik was al langs de huisarts geweest ze gaven me tips, over olijf olie dat ik dat kon doen, ik heb het uitgeprobeerd en elke keer als ik aandrang voel ga ik naar de wc en komt er een druppel uit.. wrm gaat het er niet gelijk uit? en gisteren had ik met volle kracht het proberen te laten gaan, ik voelde me niet zo sterk, ik shakede namelijk heel erg.

Help!!
De Groene Vrouw
24 feb. 2017
Helaas kan ik je niet helpen met acute klachten; toch maar even terug naar de huisarts...
Romana
10 sep. 2017
Ik heb heel veel baat bij oxi powder, dat is magnesium.
succes
Anoniem
5 feb. 2017
Hallo ik ben 13 jaar en ik heb al 2 weken niet geontlast. Ik heb ook niet veel aandrang meer. Hoe moet ik het eruit krijgen?
De Groene Vrouw
5 feb. 2017
Hoi Anoniem,

Als dat zo is, is het tijd om naar de dokter te gaan!
Jan
9 feb. 2017
Roken met koffie
De Groene Vrouw
9 feb. 2017
Briljant! Dat ik daar zelf niet opgekomen ben...
angelique
10 mrt. 2017
;-D
Anja
20 jan. 2017
Ik heb al jaren PDS ik eet nu 3 jaar gluten en tarwe vrij.
Ik eet geen koolsoorten vlees suiker en zoetstof en geen melk.
Als er een buikvirus is heb ik geen diarree maar harde ontlasting .
Dat heb nu al een paar weken ik kan wel elke dat maar een moeilijke stoelgang wat kan ik daar aandoen?
Ik drink voldoende water ik eet elke dag geweekte pruimen en gebroken lijnzaad.
Een opgezette buik enz.Gewoon fruit kan ik niet allemaal eten van mondbrand.
marieke
15 jan. 2017
goede avond

ik heb al jaren last van stoelgang al 7 jaar
alles geprobeerd bij de huisarts aan gegeven
heel veel last van opgezwollen buik
ik heb een paar weken laxeermiddel gebruikt
help welmaar dan moet ik een hele dag
en heel veel last van buik krampen.
weet iemand wat ik miss anders kan gebruiken
Gerda de Groot.
16 jan. 2017
Magnesium tabletten helpt heel goed,ik slik het al jaren,niet van Kruitvat of andere,je moet een recept
aan de dokter vragen,dan zegt de dokter je moet er mee spelen de een heeft er aan twee per dag genoeg
en de andere drie of vier, bij mij is twee per dag genoeg, in het begin begon ik met vier per dag.
Ik hoop dat het bij jou of u ook helpt ,vast wel.
Groetjes Gerda.
De Groene Vrouw
17 jan. 2017
Maar magnesium verhoogt de pH-waarde van de maag (verlaagt dus het zuurgehalte), waardoor je voedsel minder goed verteert. Het kan wel een tussenoplossing zijn, maar let er wel op dat je voldoende maagzuur moet overhouden voor het verteren van je voedsel!
bennie
14 jul. 2017
Idd magnesium pillen zijn perfect je krijgt ook geen krampen of buikpijn. Nadeel is je moet ze zelf betalen
Laura
28 nov. 2016
Hahaha geniaal geschreven :"D
Anna kuijs
25 okt. 2016
Het is niet leuk, het is verdrietig, ik ben 2.5 jaar geleden geopereerd aan endeldarmkanker, de endeldarm is verwijderd, daardoor is de stop verdwenen
Maar door bestraling zijn er zenuwen verbrand tussen de anus en het staartbeen, Als ik moet poepen drukt dat tegen de verbrande zenuw tegen het staartbeen en dat veroorzaakt nu al 2.5 hevige pijn, ik gebruik zakjes movicolon maar dat maakt de poep bij mij niet dunner, ik heb ook n prik gehad in het staartbeen dat helpt ook niet
Kunt u mij aub helpen hoe ik dunnere ontlasting krijg, dan duwt die drol niet tegen het staartbeen en wordt de pijn minder, ik heb al duizenden oxcycodon geslikt dat is n opiaat en die verstopt de ontlasting maar dat helpt tegen de pijn, kunt u mij aub helpen ik heb veel verdriet van de pijn , ik heb alles geprobeerd, help
Alice
30 nov. 2016
Wat rot! Heb je al verdovingscreme geprobeerd?
Je zou ook kunnen proberen de plek met een ijsklontje te verdoven. Anyway, begin de dag met een eetlepel olijfolie (extra vergin).
Tasha
24 aug. 2016
Als ik in de ochtend mijn korte wake-up workout doe dan merk ik dat ik direct moet poepen zodra ik aan de jumping jacks begin, hahaha.
Maar nu ik hier zo lees dat je knieën bewegen (van en naar elkaar) ook werkt, is het ineens een stuk logischer dat ik na m'n jumping jacks moet poepen :)
Dat werkt bij mij dus altijd goed ;)
H
9 jul. 2016
Wat schrijf jij geweldig. Heerlijk om te lezen, én interessant!
C.Foesenek-Laarhoven.
20 jun. 2016
iets leuks heb ik even niet. zit midden in een poepprobleem.maar ik heb wel een compliment het is een hele duidelijke uitleg enzo. ik heb het nu voor het eerst gelezen.ik wil het zeker blijven volgen.dank jullie wel.gr. corrie
Saida
20 jun. 2016
Ik heb last van ontlasting 3 of 4 dagen dan komt er beetje uit. Veel pijn in me linkerzij vol gevoel in me buik.
kyllian
4 sep. 2016
heb net hetzelfde
Ria de jong.
13 jun. 2016
Hele tijd al steeds terugkerende verstoppingen, nu 2 keer achter elkaar een coloscopie ondergaan.
3 poliepen weggehaald, maar ik blijf niet uit mijzelf ontlasten,
alleen met geregelt een klysma, maar dan toch te weinig.

M.vr,gr. Ria de jong.
Chantal
20 mei. 2016
"Schrijf hier iets leuks".

Nou, oke.

Hè wat verfrissend deze schrijfstijl op een voeding/gezondheids site/blog (/weetikveel).... daar snakte ik naar.

Bedankt vrouw. :)
AppelSap
9 mei. 2016
OK. Dankje voor de tips
Bianca
1 mei. 2016
Geweldig zoals jij dit 'probleem' luchtig omschrijft, je gaat dan bijna denken dat het geen probleem meer is. Ik ga je tips zeker meenemen en rare bewegingen op de wc maak ik al! Geloof me, dan is het maar goed dat er een deur in het kozijn zit! Dat wil je echt niet zien ;-) Thanks voor je verhaal!
Soeper
8 apr. 2016
Een super tip voor degenen die last hebben van verstopping. Iedereen weet wel dat je hele gezonde shakes kunt maken die goed zijn voor je darmen, met groenten, vezels en fruit. Maar ik vind dat niet lekker. Niets hielp, ik was al weken bezig met water met citroensap, kruidenthee, extra vezels. Het hielp geen bal en ik wilde niet meer aan de laxeermiddelen. Toen dacht ik aan de soep van een paar jaar geleden. Ik deed het soepdieet en in de eerste dagen werden mijn darmen echt op een natuurlijke manier gereinigd. Dus nu dacht ik, laat ik dat eens proberen. Een gezonde groentesoep met allemaal groenten die goed zijn voor mijn darmen. Groentebouillon, 4 uien, 1/2 witte kool, 1 blikje tomatenblokjes, 400 gr worteltjes, 30 tot 40 minuten koken, pureren, eventueel nog soepgroente toevoegen en kruiden naar smaak. Deze soep eet ik nu een halve liter per dag waarvan de helft als ontbijt (ja dat was even wennen maar echt véél beter dan die koude groente-shakes), daarnaast eet ik lekker 4 stuks fruit per dag en verder gewoon gezonde maaltijden. En jippie, probleem opgelost, al na de eerste kop soep kwam de boel op gang, 4 dagen later voelde ik me al veel energieker. Nu voor mij zo'n 2 a 3 keer per jaar een weekje soepen om mijn darmen een plezier te doen. Ik moest dit even met jullie delen want ik heb deze tip nog nergens gelezen.
Corrie Foesenek-Laarhoven
20 jun. 2016
ik wil graag van je weten hoeveel dagen je niet had gepoept voor je aan de soep begon.
Gerard
25 jul. 2016
dat soepen goed voor je is geloof ik meteen. Oervolken maken dikwijls ook van alles wat ze maar bij elkaar gescharreld krijgen soepen. De verhouding vocht / vast is dan ook optimaal en optimaal vermengd. Ook wel logisch als je er een beeld bij vormt. Probeer maar eens iets met een vaste cohesie en met een zachte met je handen te kneden. Dat voel je zo. Geldt dus ook voor je darmen.
Lieske
25 apr. 2018
Graag zou ik weten voor hoeveel water je bij de groenten moet doen.
henk
19 mrt. 2016
een lust om te lezen!
Karina
12 feb. 2016
Wat ik doe wanneer ik last van verstopping heb? Het klinkt misschien raar, maar ik doe aan naveldraaien. Dat betekent dat ik 's ochtends voor ik uit bed stap, mijn wijsvinger in mijn navel zet en dan een halve minuut lang stevig en in een flink tempo rondjes draai. Dat werkt perfekt! Hoe ik op dat malle idee gekomen ben? Ik heb het afgekeken van een teef die haar pups helpt bij het opgang brengen van de spijsvertering door de navelstreek te masseren met haar tong! Hoezo stomme hond?!!!!
Gewoon uitproberen!
ALl
3 apr. 2017
Karina:
feitelijk exact hetzelfde wat je met babies met darmpkrampjes of bij ziekenhuis patiënten met obstipatieklachten (in het ziekenhuis) doet. Wel de goede kant opdraaien -met de richting waarin de darmbrij gaat- mee: vanaf rechter lies onder, rechts om hoog, onder middenrif van rechts naar links, dan aan de linker kant: van boven naar onder de linker lies.
Kortom: met de klok mee, wanneer je die op je buik zou leggen.

Doet jij iets raars? NEE, hartstikke SLIM en helemaal NIET raar!!!
Eveline
12 feb. 2016
Beste groene vrouw!

Leuke tips!
Ik had een vraagje: welke groentes en fruit kan je het beste eten en welke vooral NIET?
Dat is info die ik nergens kan vinden. Ik weet dat bananen verstoppen bijvoorbeeld, en papaya's juist ontstoppen.
Ik zit nu in Azië dus niet altijd alles voor handen qua vezels. dus fruit en groente zijn mijn belangrijkste bronnen. Tips?
De Groene Vrouw
12 feb. 2016
Goed onderwerp! Ik zet het op de Grote Blogpost Ideeën Lijst :-)
Teun
26 jul. 2016
Hi! Ik vind dit ook een interessant onderwerp. Toevallig al mee over te weten gekomen? Ik kan er nog geen nieuwe blog over vinden ;)
De Groene Vrouw
26 jul. 2016
Tsja, die info staat wel her en der verspreid over blog, cursus en boek, maar nog niet in één blog verzameld geloof ik...
duygu
22 jan. 2016
Euhmm hallo,
Ik heb een vraagje mijn ontlasting is al 2 dagen hard en eerlijk gezegd valt het me best lastig. Wat zou ik kunnen doen om der zo snel van af te zijn? Alvast bedankt
De Groene Vrouw
22 jan. 2016
Nou euh... er staan 8 tips in het stukje hierboven. Die zou je natuurlijk eens kunnen proberen ;-)
Femke
19 jan. 2016
Beste Groene vrouw,

Wat een grappige tips!
Hier ga ik zeker aan denken want heb zowat altijd last van mijn darmen, al van kindsbeen af.

Sinds 2 weken is het wel heel erg geworden. Ik heb ondertussen 2 dokters bezocht en ik heb niet het gevoel dat ze mij hebben geholpen. Het is zelfs zo erg geworden dat ik moet overgeven van zodra ik iets eet. Het was nu 3 dagen geleden dat ik wat heb kunnen eten en voelde me echt belabberd. De dokters hebben me wel gerust gesteld dat er niets ernstigs aan de oorzaak ligt en het gwn aan een luie of gespannen darm zou liggen (eventueel door stress). Ik kreeg medicatie voorgeschreven maar hield deze dus niet binnen. Ik heb het dan langs de andere weg geprobeerd met fleet en microlax maar de prop zit denk ik te hoog. Er komt bijna niets mee. Ik zit dus met de handen in het haar want het lijkt alsof ik niet veel kan doen nu. Vandaag heb ik mijn medicatie niet genomen en heb ik een boterhammetje en een activia yoghurtje gegeten met een groot glas thee. Tot nu toe hou ik het binnen! ik had het gevoel dat de medicatie mijn misselijkheid erger maakte en ik wou echt eens iets kunnen eten.
Moet ik me ongerust maken of kan ik op deze manier genezen?
Alvast bedankt,

Femke
De Groene Vrouw
19 jan. 2016
Hoi Femke,

Met acute problemen moet je bij de huisarts zijn, en niet bij ons :-)
Maar als het ergste achter de rug is... misschien is de cursus Darmflora & Darmgezondheid iets voor je? We gaan in Februari weer van start!
http://groenevrouw.nl/product/darmflora-darmgezondheid/
Ellen
17 jan. 2016
Over verstopping: ik mis de tip ga wandelen! Ik heb zelf een verstopping die met alle tips hierboven geen beweging geeft. Het komt door een medicijn wat ik nu slik. Ik denk dat ik over ga op olie drinken.
Leuke site, groene vrouw.
Jolanda
7 dec. 2015
Ik vind de tip en uitleg over het "poepkrukje" echt geweldig. Ik heb minder toiletpapier nodig, minder tijd op het toilet, en voor m'n gevoel poep ik mezelf echt leeg.
Dank hiervoor. Ik blijf je blog met aandacht volgen.
André
11 nov. 2015
Geachte Groene Vrouw,
Heel bedankt voor het informatieve artikel over verstopping. Ik ben sinds 1995 coeliakie patiënt en als zodanig gehouden aan een strikt glutenvrij dieet. Sinds een klein jaar heb ik langzaam maar zeker last gekregen van een moeizame stoelgang door te droge ontlasting. Ik drink 2 liter vloeistof per dag. Via een Engelse site werd ik geïnformeerd over de laxerende werking van (gedroogde) papaya, dat bovendien de spijsvertering ondersteunt doordat het het eiwitsplitsende enzym papaïne bevat. Ik heb hier tot nog toe goede resultaten mee geboekt. Voor nog meer instant effect: een heel zakje fijne soepgroenten (AH, 150 gr.) bereiden en opeten. (Waarschuwing: blijf in de buurt van een toilet!) Met vriendelijke groet en
nogmaals dank voor alle adviezen.
Natasha
9 nov. 2015
Hallo
Ik had een vraagje ik heb al dagen last van pijn in de maag als ik heb gegeten en of ik hang er op daarbij heb ik 2 x ontlasting gehad in 4 dagen en dan is het maar een beetje ik weet niet wat ik moet doen kan je me adviezen geven want heb de meeste dingen gedaan wat je beschrijft gr natasha
De Groene Vrouw
9 nov. 2015
Hoi Natasha,

Vervelend dat je zo'n last hebt van je lijf! Er kunnen veel oorzaken zijn voor wat je beschrijft. Misschien is de cursus Darmflora & Darmgezondheid iets voor je? We beginnen alweer bijna! groenevrouw.nl/darmfloracursus
Emily
6 nov. 2015
Dank voor alle tips op deze site! Na het jaren tevergeefs uitproberen van allerlei door de huisarts voorgeschreven middelen , tipte zij mij een paar maanden geleden om lijnzaad door de yoghurt te mengen. Dat is nu het enige wat ik , met succes, gebruik. Goed voor de darmen???
Monicaa
16 apr. 2017
Dat doe ik ook! Helpt enorm goed idd
Monique
24 aug. 2015
Ik had een tijdje geleden al op een blog van je gelezen over de squattie pottie en ik ben er direct mee begonnen, wat een uitvinding! Ik ben helemaal blij met dit advies.
Verder ben ik ook glutenarm aan het eten, gebruik kokosolie en heerlijke zoete bataat.
Nog steeds kan ik niet elke dag naar de toilet, meestal maar twee keer per week, maar ik heb er nu niet zo vreselijk veel last van.
Dank je voor al je adviezen, ik ben een trouwe volger.
luna
24 aug. 2015
oja voor een anti gliadine test moet ik natuurlijk wel weer gluten gaan eten. Ik zie er enorm tegen op omdat ik enorm opzette buikpijn heb. Kan zomaar 6kg aankomen in paar dagen (vocht)
luna
24 aug. 2015
Had vroeger een ontlasting van elke 3 weken van 8 jaar tot 32 jaar. Artsen zeiden dat dit bij me hoort en moest maar meer brood eten want daar zitten veel vezels in en is gezond. Maar ik had een aa(m)rdbeien :-) niet normaal. Toen ben ik overgegaan naar het Atkins dieet. En opeens kon ik elke dag. Tevens verloor ik ruim 40kg die ik aangekomen was door anti depressiva. Moest niet zoveel eten van de arts toen ik daar kwam.ja dan kom je 40kg aan in een half jaar. Maar uiteindelijk door het Atkins dieet te volgen met meer vet viel ik in een razensnel tempo af en was ik het kwijt. En ook gelijk mijn darmklachten was ik kwijt Vorig jaar at ik tijdens vakantie weer eens gewoon brood. Gelijk kreeg ik weer verstoppingen. Naar artsen durf ik niet eens meer want je bent toch een aansteller. Glutenallergie aantoonbaar is er niet. Helaas nooit een anti gliadine test gedaan. Misschien maar eens aanvragen.
Peter Dammers
8 mei. 2015
Beste groene vrouw

Nadat ik een paar weken geleden stopte met gluten te eten, is mijn ontlasting eindelijk steviger geworden, maar vanochtend zo erg dat ik op zoek moest naar info over constipatie. En zo kwam ik op uw site terecht.

Heel blij met de uitgebreide adviezen! Alleen nog een paar vraagjes.

- Als koffie een laxeermiddel is, dan moet het toch juist helpen tegen constipatie? (Natuurlijk niet te veel, immers overal waar "te" voor staat ..)

- (Ik citeer:) "Ten eerste is het laatste woord over fytinezuur nog niet gezegd (I'll keep you posted), maar de vliesjes van granen (die wij 'vezels' noemen) bevatten er veel van en de manier waarop we ze klaarmaken zorgt niet dat het verdwijnt." Wat moet verdwijnen?

- Over het zelf testen vd glutegevoeligheid (wat ik nu doe), wat kun je verwachten als je na 4 weken weer en gewone boterham eet?

Vriendelijke groet,

Peter Dammers
De Groene Vrouw
9 mei. 2015
Beste Peter,

Voor het afstemmen van de kennis uit een blogpost op je persoonlijke situatie verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis (http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/) of een consult.
manuela
25 apr. 2015
Hallo ik krijg mijn ontlasting al drie weken niet en wordt maar na het kaske van de muur gestuurd
en beb ook bang gebruik klysmas en zakjes forlax niks help bij mijn wie ian mijn advies geven
sarah
10 apr. 2015
beste, ik heb al sinds kleins af aan last van obstipatie, (om een lang verhaal kort te maken ).. omdat ik uit angst het alleen maar erger maakte voor mezelf heeft de dokter me geadviseerd om elke ochtend het zelfde patroon te volgen. voor mij hield dat in een koffie 1 sigaret en toilet. dat werkte erg goed na een tijdje ging ik gewoon elke dag naar het toilet en zonder probleem of pijn . nu ben ik zwanger en heb er heel erge last van, een paar weken geleden 8 dagen niet naar het toilet gegaan, waarna het plots uit het niets zacht en pijnloos eruit kwam. maar nu alweer 6 dagen niet naar het toilet geweest, ik heb enorme persdrang sta wel 20 keer met mijn benen te knijpen op een dag en steeds komt er wat zacht ontlasting mee, maar omdat er een harde bol erachter zit durf ik niet naar het toilet, het doet gewoon zoveel pijn. word er nu erg moedeloos van vooral omdat ik zwanger ben voel me daardoor ook echt niet lekker. heb verder geen buikkrampen of erge pijn in mijn buik zelf alleen een heel vervelend en obgeblazen gevoel en daardoor ook steeds harde buiken. ps ben al 20 weken zwanger. Ik hoop echt dat u me een PIJNLOZE uitweg kan bieden want ik hou het het echt niet vol.
De Groene Vrouw
12 apr. 2015
Voor het afstemmen van de kennis uit een blogpost op je persoonlijke situatie verwijs ik je graag door naar een consult.
tom
24 mrt. 2015
Hoi,

Ik heb last van verstopping. Als ik een laxeermiddel neem dan heb ik de volgende dag een goede ontlasting en 2 dagen later heb ik weer last van verstopping. Ik krijg bij een laxeermiddel wel een seintje van ontlasting maar als ik het niet gebruik krijg ik het seintje niet meer. Hierdoor vergeet ik naar het toilet te gaan. Vroeger had ik nooit last van verstopping en nu wel terwijl mijn eetpatroon niet is verandert.
Wat moet ik doen?

Mvg
De Groene Vrouw
25 mrt. 2015
Langsgaan bij een darmfloratherapeut.
Carolijn de Beij
18 mrt. 2015
twee kiwi's op je nuchtere maag! Kiwi bevat een eiwitsplitsend enzym. Dit werkt echt geweldig!
Dekker
4 apr. 2018
Hetzelfde advies van een internist gekregen en het werkt (m.b.t het opwekken van ontlasten) desalniettemin doet de kiwi niets voor de harde ontlasting (daar heb ik destijds magnesium kauwtabletten op recept voor gekregen). De kiwi draagt gelijk bij aan je dagelijkse vitamine C.
Zo nu en dan heb ik ineens weer last van verstopping en schakel ik weer over op dit protocol.
Ine
15 feb. 2015
Beste,

Ik heb vaker last van verstoppingen en het kwam wel eens voor dat ik een aantal dagen niet naar de wc kon. Hiervoor ben ik ook naar de huisarts gegaan en hij heeft me een recept voorgeschreven wat mijn stoelgang bevorderd. Nu is het zo dat ik al 8 dagen niet naar de wc hebben kunnen gaan en ernstige buikpijn heb. Ik neem 2 maal daags het middel wat de dokter me heeft voorgeschreven, maar helaas zonder resultaat. Kan dit nog iets anders zijn dan alleen obstipatie. Mocht het maandag nog niet gelukt zijn ga ik naar de dokter, maar toch ben ik bang dat ze ander recept voorschrijven en het blijft voorkomen.
merel
30 aug. 2014
ik heb last van verstppingen,
eerst ging het goed, maar daarna kreeg ik ook steken in mn anus, heeft dit te maken met de verstoppingen of is dit iets anders?

graag een reactie !!
De Groene Vrouw
31 aug. 2014
Voor het afstemmen van de kennis uit een blogpost op je persoonlijke situatie verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis (http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/) of een consult.

Zie ook hier: http://groenevrouw.nl/waarom-ik-je-niet-wil-helpen-maar-eigenlijk-juist-wel/
Batya
28 aug. 2016
Steken in je anus kunnen komen na het hard persen
Karin
22 jan. 2014
Ik ben toch bijna steeds meer geneigd om een onderzoek te laten doen.
Vaak 1 keer poepen in 2 a 3 dagen. En op vakantie maar te zwijgen... Op mijn huwelijksreis duurde het serieus 9 dagen. Het gevoel of ik met een stok in mijn kont liep.. Niet fijn!

Ik heb vaak een stop.. Harde ontlasting en als die 'stop' eruit is, dan diarree. Buikpijn, net of ik weer weeën heb.. Die konijnenkeutels zijn ook vaak aan de orde. Maar ook weer plakpoep.
Het varieert nogal.
Ik weet dat ik meer moet drinken, zit nu aan de kamillethee, brandnetelthee en groene thee.

Net ook je andere blog gelezen over de poepdokter. Die houding is ook wel een goede. Ik neem altijd maar leesvoer of telefoon mee naar de wc. Ik ben meestal echt wel een kwartier zoet.. Dan ruik ik ook zo lekker, haha!!

Wat ga ik doen, morgen naar de Blokker een krukje kopen ;)
Marlies
22 jan. 2014
"Even" vier weken met gluten stoppen? De meeste mensen beginnen naar vier weken pas door te krijgen hoe dat moet, glutenvrij eten. Iets met contaminatie enzo. Echt glutenvrij eten, dat wat coeliaken dus doen, is lastiger dan het lijkt, echt waar.
De Groene Vrouw
22 jan. 2014
Dat is het ook. Maar gelukkig hebben de meeste mensen géén coeliakie maar een andere vorm van glutenintolerantie, zie ook hier: http://groenevrouw.nl/brood-gluten-gezondheid/
En dan is stoppen met het normale eten van gluten (waarbij je contaminatie dus niet meeneemt) voldoende om effect te zien.
Marlies
22 jan. 2014
Ok, ik snap je. Maar doe alle coeliaken dan een lol, noem het niet glutenvrij, want dat is het niet. Noem het glutenarm. De echte coeliaken krijgen namelijk steeds vaker de kritiek dat ze te streng zijn, omdat ze bijvoorbeeld ook geen stukje kaas pakken dat naast het brood ligt. En dat komt mede door dit soort posts.
De Groene Vrouw
23 jan. 2014
Ik begrijp je mening en respecteer die. Tegelijkertijd vind ik dat er vanuit 'de coeliaken' (ik wist niet dat ze als groep spraken) meer begrip mag zijn voor mensen die geen coeliakie hebben, maar wél glutenintolerantie. Als we nou eens niet doen alsof het een wedstrijd is die we tegen elkaar spelen, maar samen 'strijden' voor meer begrip (en mogelijkheden) in de maatschappij en industrie? Lijkt mij persoonlijk nuttiger.
Marlies
23 jan. 2014
Natuurlijk spreken coeliaken niet als groep, excuus als ik die indruk heb gewekt. En het is inderdaad heen strijd, sterker nog: hoe meer mensen gluten mijden (glutenvrij of glutenarm) hoe meer, maar vooral betaalbare alternatieven er op de markt zullen verschijnen. Hopelijk ben je wel met me eens dat er een verschil is tussen glutenarm en glutenvrij eten. Daar zit namelijk een wereld van verschil tussen.
De Groene Vrouw
23 jan. 2014
Meer over gluten op dit blog:
http://groenevrouw.nl/brood-gluten-gezondheid/
http://groenevrouw.nl/glutenvrij-nepvoedsel/
Marloes
20 jan. 2014
Goed om alles zo te lezen. Helaas ben ik een van de weinigen die 1 X in de drie vier dagen ontlasting heeft. Ik heb coeliakie. Let op wat ik eet. Zo min mogelijk suiker, wel roomboter en kokosolie en meer groenten en fruit. Probeer meer water te drinken. Lukt soms wel en soms niet.
Het zou geweldig zijn als ik vaker naar de wc kon.....
De Groene Vrouw
20 jan. 2014
Bij coeliakie (ook als je dat eenmaal weet en gluten vermijdt) is de darmflora vaak behoorlijk aangetast vanuit de tijd dat je nog niet wist wat er aan de hand was. Dan gaan deze tips ook niet meer helpen, maar kunnen we met ontlastingonderzoeken wel achterhalen wat er mis is met de darmflora en hoe we dat kunnen verbeteren :-D
Henk
20 jan. 2014
Wat is trouwens 'veel' koffie? Behalve voor hart en bloedvaten is koffie ook gunstig voor mannen nl voor de prostaat (verminderde kans op prostaatkanker). En koffie is niet, zoals nog steeds gedacht wordt, vochtdrijvend dus dan kan het toch gewoon bij 'vocht'gerekend worden?.
Addie Rozemond
20 jan. 2014
Het is kwaal dat is afschuwelijk, om elke dag moeilijk naar de wc te gaan. Ik drink veel groene thee, ik heb er baat bij, ik gaat elke dag.
De Groene Vrouw
20 jan. 2014
Koffie is wel degelijk vochtdrijvend, maar vanwege een mooie lobby van de koffie-industrie zie je dat niet terug in de media ;-)
http://groenevrouw.nl/grote-debatten-koffie/
Monique
20 jan. 2014
Hahaha... Alles gelukkig al bekend maar geniaal beschreven :-)!
Imke
20 jan. 2014
Fijn om te lezen!
Ik ben gezegend met een regelmatige stoelgang, altijd al. Maar ook ik heb gemerkt dat toen ik mijn eetpatroon omgooide (meer gezond vet, minder graan, geen suiker, meer groentes etc, de boel toch makkelijker exit ging.
En nu ben ik zwanger en dat betekend voor mij kotsmisselijk. En dus gaat m'n eetroutine naar de haaien, gevolg is ook aan het einde van de vertering gelazer op de pot. Gelukkig is t tijdelijk!
JW van Haaren
29 okt. 2017
Ben aan mijn darmen onderzocht, niet pijnlijk wel gunstig, nu zaten er nog 3 poliepen die waren te groot om ter plaatse van de darmen te halen, verder moet ik er mee leven. Kan dit kwaad of moet ik blijven herhalen...verwijder die poliepen. graag uw antwoord aangezien ik niet precies weet wat ik hiermee aan moet. BVD
De Groene Vrouw
29 okt. 2017
Met dit soort vragen moet je niet bij mij zijn maar bij je behandelend arts of specialist. En als je die niet vertrouwt, bij iemand die je een second opinion kan geven. Ik ben geen arts en ik kan je hierover geen advies geven.
 

De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy- & Cookiebeleid| Algemene Voorwaarden |