Blog

A1 & A2 melk, hoe zit het precies?

17 Oct. 2016

Deze week werd bekend dat Nederlandse supermarkten A2-melk gaan leveren. Dat is geen melk van koeien die naast de snelweg grazen. En ook geen marketingtruc. Maar wat is het dan wel? En is het dan beter dan 'gewone' melk?

Is melk voor kalfjes?

Laten we beginnen met de vraag of we überhaupt koemelk zouden moeten drinken. Zodra het over melk gaat, is er altijd wel iemand die de lekker klinkende oneliner van stal haalt (pun intended): melk is voor kalfjes. Da's een waarheid als een koe (pun intended). Maar betekent dat ook dat mensen het niet zouden moeten drinken?

Veel mensen krijgen klachten als ze 'supermarktmelk' drinken. Maar, zoals ik al eerder heb aangehaald (hier, hier en hier), komt dat niet per se omdat koemelk zelf slecht is voor de mens. Melk (ook dat van een andere diersoort) is borstvoeding, en borstvoeding is krachtvoer. Ramvol nuttige voedingsstoffen zoals:

  • aminozuren (waaronder alle essentiële)
  • gunstige vetzuren (waaronder gezonde verzadigde en Omega-3 - mits de koe in kwestie gras en kruiden heeft gegeten en CLA, een vetzuur dat een belangrijke rol speelt bij het instandhouden van soepelheid in de gewrichten)
  • immuun-ondersteunende stoffen (zoals lysozyme en lactoferrine)
  • enzymen (zoals lactase, dat het van nature aanwezige lactose in de melk helpt te verteren)
  • vetoplosbare vitaminen (zoals A & D)
  • mineralen (zoals calcium en magnesium, in een goed opneembare vorm)

In supermarktmelk (die sterk verhit is geweest) zijn veel van deze stoffen vernietigd of veranderd, waardoor ze minder goed opneembaar zijn geworden. Bovendien krijgen veel mensen last van gepasteuriseerde melk, omdat onder andere de lactase niet meer werkzaam is (en ze de lactose dus zelf moeten verteren) en omdat de caseine gedenatureerd is (en daarmee moeilijker verteerbaar). In rauwe melk zijn al deze stoffen nog intact, goed opneembaar en het geeft voor veel mensen minder tot geen klachten.

Dus ja: melk is voor kalfjes. Maar goede, rauwe biologische melk van koeien die gras hebben gegeten en wiens kalfjes óók gewoon van de melk mogen drinken, is wat mij betreft een prima voedingsmiddel. Of jij het zelf wilt gebruiken is je eigen keuze, maar zoals je ziet zit er wel iets meer achter de pakkende oneliner dan je in eerste instantie misschien dacht.

Technisch geleuter over A1 & A2

Maar nu die genummerde koeien. Hoe zit het daarmee? Ik had het net al even kort over caseine. Dat is een eiwit in melk; ongeveer 80% van de eiwitten in koemelk bestaan uit caseine, en ongeveer 20-45% van de eiwitten in moedermelk. Er bestaan verschillende varianten van caseine. Let op: ingewikkelde termen-alert!

Even terug naar biologie: eiwitten bestaan uit aminozuren. A1-caseine bevat een bepaald aminozuur genaamd histidine. Histidine is een voorloper van histamine, een stof die normaal gesproken in voeding (en in je darmen) voorkomt en die de meeste mensen gewoon kunnen afbreken. Sommige mensen kunnen dat echter niet voldoende, waardoor klachten kunnen ontstaan. A1-melk geeft dus meer kans op dit soort histamine-gerelateerde klachten (wat mogelijk de verklaring is dat sommige mensen de melk 'slijmvormend' noemen: als reactie op de histamine kan het zijn dat je meer/dikkere slijmvorming krijgt in je luchtwegen en darmen, hoewel ik de term 'slijmvormend' nog steeds tergend onnauwkeurig vind).

Daarbij wordt, door de histidine-component, de beta-caseine op een andere manier verteerd. Hierbij ontstaat een stof genaamd BCM-7, die lijkt op een opioïde stof. Dat is precies wat je denkt dat het is: je wordt er (onnatuurlijk) rustig en misschien zelfs een beetje duf van. Zeg maar drugs. De aanwezigheid van BCM-7 kan gemeten worden in bloed en urine en is verhoogd bij mensen met bijvoorbeeld autisme en schizofrenie die melkproducten van A1-koeien consumeren [1].

De één is hier overigens gevoeliger voor dan de ander; het maakt bijvoorbeeld verschil of de tight junctions tussen je darmwandcellen intact zijn, of dat ze makkelijk stoffen zoals BCM-7 doorlaten.

A2-caseine bevat geen histidine maar proline. Daardoor ontstaan er geen (of veel minder) histamine en BCM-7. Bij bevolkingsgroepen die vooral A2-melk drinken, komen onder andere minder hart- en vaatziekten voor en mensen met autisme en schizofrenie die A2-melk drinken in plaats van A1-melk, lijken minder ernstige symptomen te hebben. [2]

Welke melk is gezond(er)?

Minder mensen zullen dus klachten krijgen van A2-melk, hoewel mensen met een ernstige koemelkeiwit-allergie deze melk nog steeds niet kunnen drinken. Handig om te weten: zowel koemelkeiwit-allergie als lactose-intolerantie komen in verschillende gradaties voor. Het kan dus zijn dat iemand met deze overgevoeligheden sterk reageert op gepasteuriseerde A1-melk, maar nauwelijks op rauwe A2-melk, om maar eens iets te noemen. Dit verschilt per persoon.

Of al die onderzoeken gedaan zijn met rauwe of gepasteuriseerde A1/A2-melk, is me niet bekend. Maar voor mij speelt dat wel een rol: hoe je het ook wendt of keert, rauwe melk zal altijd gezonder* en beter verteerbaar zijn dan gepasteuriseerde melk.

In theorie zou je dus kunnen zeggen dat melk in te delen is in 4 types, van gezond naar ongezond:

1. Rauwe A2-melk van biologische, grasgevoerde koeien

2. Rauwe A1-melk van biologische, grasgevoerde koeien

3. Gepasteuriseerde A2-melk van biologische, grasgevoerde koeien

4. Gepasteuriseerde A1-melk van biologische, grasgevoerde koeien

Natuurlijk kun je nog discussie voeren over het al dan niet omwisselen van nummers 2 en 3, om het eenvoudig te houden ;-)

En dan is er natuurlijk nog niet-bio-melk van koeien die graan, soja en brok krijgen. Maar die telt wat mij betreft sowieso niet mee.

* over het vermeende infectiegevaar van rauwe melk schrijf ik een andere keer - dit artikel wordt al zo lang - maar die is minder groot dan je misschien denkt.

Oermelk?

De A2-melk wordt gepresenteerd als 'oermelk'. Dat komt omdat vooral bepaalde 'oude' koeienrassen de A2-melk aanmaken. Dat ligt aan hun genen. Net zoals onze haarkleur, wordt de productie van A1 of A2 beta-caseine bepaald door twee allelen. Een koe kan beide allelen hebben, en geen ervan is dominant. Er zijn dus:

  • A1/A1 koeien (die produceren melk met alleen A1-beta-caseine)
  • A1/A2 koeien (die produceren melk met beide types beta-caseine)
  • A2/A1 koeien (ja, ook beide)
  • A2/A2 koeien (die produceren melk met alleen A2-beta-caseine)

Van oorsprong waren alle koeien A2/A2-koeien. Door een natuurlijke genmutatie kwamen daar ook de A1-allelen bij. Omdat deze koeien ook groter zijn en meer melk produceren, is er (vooral in Europa) vooral met deze koeien verder gefokt. Uiteindelijk zijn de meeste moderne rassen (zoals Holstein, zeg maar de 'Hollandse zwartwitte koe') van het type A1/A1 of A1/A2.

'Oudere' rassen die minder doorgefokt zijn (en vaak ook wat minder melk geven) zijn vaak A2/A2. Dit zijn rassen als Jersey, Guernsey, Blaarkop en Pahari. Omdat deze rassen minder vlees en melk geven, worden ze over het algemeen vooral gehouden door boeren die een bewuste keuze maken; vaak zijn ze daarom ook biologisch en grasgevoerd en soms kun je op de betreffende boerderijen ook rauwe melk tappen. Mooi meegenomen!

Let op: deze rassen zijn niet automatisch A1 of A2. Het kan dus zijn dat je een Guernsey-koe tegenkomt die A1 is, of een Friese Holsteiner die A2 is. Hoe vaak dat voorkomt, is mij niet bekend.

Dan is er nog de kwestie 'A2 melk uit de supermarkt', die uiteraard wel gepasteuriseerd is. Ook is het, net als andere melk, eerst ontdaan van alle vetten, die daarna gedeeltelijk weer terug toegevoegd zijn, waarna het hele spul wordt gehomogeniseerd (wat niet altijd een positieve uitwerking heeft, waarover een andere keer meer). Er is zelfs alleen halfvolle A2A2-supermarktmelk te krijgen. Vind ik stom. Want juist de melkvetten zijn een waardevol onderdeel van melk.

Hoe dan ook, supermarkt-A2A2-melk presenteert zich als 'oermelk', maar is dat dus volstrekt niet. Misschien in de oorsprong wel, maar na de bewerking is er weinig oer meer aan. Lang verhaal kort: ik zou A2A2-melk uit de supermarkt liever niet gebruiken - of in elk geval niet al te veel. Er zijn genoeg alternatieven om mee te koken en bakken; alleen als je echt heel graag een keer een glas melk wilt drinken en dat absoluut niet rauw kunt krijgen, zou je dit soort melk kunnen nemen. Een ander gebruik zie ik eerlijk gezegd niet.

Klopt het?

Er is veel discussie rondom A1 en A2 melk. Er is kritiek op de onderzoeken die laten zien dat A1-beta-caseine negatieve effecten heeft. Het onderzoek dat gedaan is naar de effecten van BCM-7 is bijvoorbeeld grotendeels gedaan op proefdieren waarbij deze stof is ingespoten, dus niet bij mensen die hem oraal hebben binnengekregen (zoals natuurlijk gebeurt bij het drinken van melk). Ook kijken mensen er kritisch naar, omdat veel van het onderzoek gedaan is door een Nieuw-Zeelands bedrijf dat testen verkoopt om A2-melk te determineren (of dat zelf A2-melk op de markt brengt, dat was me niet helemaal duidelijk. In ieder geval: een bedrijf dat er belang bij heeft dat mensen A2-melk als gezonder gaan zien dan A1-melk. Zelfs de onderzoeken zelf geven aan: er is meer onderzoek nodig voordat we een definitieve conclusie kunnen trekken.

Aan de andere kant ervaren veel mensen minder tot geen klachten na de consumptie van A2-melk, en dat is vast niet alleen maar suggestie (en al was het dat wel, dan zijn die mensen nog steeds blijer als ze A2-melk drinken dan wanneer ze verplicht A1-melk nemen, dus yay voor hen).

Zoals zo vaak zul je dus, o hemel, ZELF moeten gaan onderzoeken wat voor jou werkt. Krijg je last van A1 melk? En van de A2-variant? Jij bent je eigen belangrijkste graadmeter. Potverdorie: weer geen kant & klaar antwoord...

[1] S Kamiński. Polymorphism of bovine beta-casein and its potential effect on human milk. J Appl Genet. 2007;48(3):189-98.

[2] SJ Bell. Health implications of milk containing beta-casein with the A2 genetic variant. Crit Rev Food Sci Nutr. 2006;46(1):93-100.


Reageren? Gezellig!

Reacties (35)

Maurice Groot
2 Dec. 2018
Groene vrouw, lijkt me toch verstandig je stukken door een derde te laten lezen voordat je deze stukken online zet. Want het is namelijk helemaal niet duidelijk geschreven. Onder het mom "gezond, gezonder en ongezond" haal je toch een aantal zaken door elkaar en zou je het verhaal moeten nuanceren. Akke van Alberda heeft gelijk met haar comment over bronvermelding als je uitspraken doet op de door jouw geschreven manier.

Overigens, als je net als bij Akke niet met mijn feedback kunt omgaan en denkt dat ik niet ter zake kundig bent; Ik ben melkveehouder in Nieuw Zeeland en ben bekend met A2 veestapels en melkvermarkting.

Nog een noot voor Akke. Die relatie is er wel.
En hier de bronvermelding: https://keithwoodford.wordpress.com/2018/11/20/its-different-in-russia/#more-1935
Roos
17 Sep. 2018
Dag Groene vrouw,

Dank voor deze duidelijk uitleg .
Fijn dat er mensen zijn die de moeite nemen om vrije educatie en duidelijke uitleg te geven over voeding.
Bravo!
Ikzelf doe ook niet anders. Meer nog dan supplementen en andere eetgewoonten te adviseren tegen kwalen, is de uitleg waardoor ze een kwaal hebben in de eerste plaats.
Het blijft boeiend!
Akke van Alberda
19 May. 2018
Zo, Groene vrouw: ik zie dat ik je boos heb gemaakt ?... maarre... als iemand die ‘eigenwijs’ zijn mening geeft zoals je jezelf beschrijft, moet je dan ook niet open staan voor kritiek? En dat ‘bullshit ‘ van mij, ach joh, was dat zo erg?
Uit de artikelen blijkt er geen overeenstemming tussen de voedingswetenschappers over de uitwerking van de A2 melk op de gezonde mens laat staan op mensen met een complexe stoornis als autisme...
Ik zou je adviseren afstand te nemen van die onbewezen claims en verder mag je van mij welke melk dan ook promoten...
Dank voor de nieuwe artikelen die ik beslist ga doornemen, maar niet nu: koffietijd ?!
Fijne dag en wie weet tot mails!
Akke
Akke van Alberda
16 May. 2018
GROTE ONZIN dat A2 melk (of welke melk dan ook) minder klachten zou geven bij mensen met autisme. Autisme ligt in de genen en een verband met welke voeding dan ook is nooit wetenschappelijk aangetoond.
Na 20 jaar werkzaam te zijn geweest als autisme deskundige in de GGZ, kan ik dit zonder aarzelen afdoen als ‘bullshit’ (om in koeientermen te blijven...).
De Groene Vrouw
17 May. 2018
Dan denk ik dat het tijd wordt om, naast je ongetwijfeld zeer waardevolle praktijkervaring, de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken er eens op na te slaan. De symptomen van autisme zijn namelijk wel degelijk gevoelig voor veranderingen in het microbioom (de darmflora) en de voeding, waarbij die laatste uiteraard ook weer invloed heeft op de eerste.

Ik ben het met je eens dat het een probleem is dat er mensen zijn die beweren dat autisme 'genezen' kan worden met de juiste voeding - maar dat is niet wat hier staat. Bovendien is het net zo goed een probleem om als tegenreactie je ogen dicht te doen voor alles wat anders is dan jij ooit geleerd hebt - in 20 jaar verandert er nogal veel in wetenschapsland... en zo mis je veel moois dat jouw patiënten zou kunnen helpen om hun symptomen te verlichten. Als je bereid bent een open blik te hebben, leg ik je graag een keer de wetenschappelijke achtergronden hiervan uit.
A van Alberda
17 May. 2018
Beste groene vrouw,
Mijn-wetenschappelijke- opleiding en kennis was tot 3 jaar geleden nog geheel up-to-date.
Maar ik hoor uiteraard graag op welk wetenschappelijk onderzoek u deze uitspraken baseert.
De Groene Vrouw
18 May. 2018
Up to date is niet automatisch hetzelfde als compleet ;-)
Maar je bent van harte welkom voor een kop koffie. Dan hebben we het erover.
Akke van Alberda
18 May. 2018
Het is in de wetenschap een goede gewoonte om - zeker als er een verregaande wetenschappelijke claim wordt gemaakt- de bron waarop je de claim baseert, openbaar weer te geven. En als je dit op je eigen website doet, kunnen alle bezoekers hier kennis van nemen, belangrijk toch? Dus dat onderonsje met koffie sla ik af maar ik wacht met spanning op de bronvermelding van het door jou genoemde wetenschappelijke onderzoek: kwestie van even opzoeken... dwz als het bestaat ...???
De Groene Vrouw
18 May. 2018
Oh, grappig dat je dat zegt. Ik heb daar namelijk een ontzettend prettige policy voor: ik doe heel graag extra moeite om 'even' de wetenschappelijke bronnen op te zoeken en te delen voor zover ik dat nog niet gedaan heb... vooral voor mensen die zoals gezegd open staan voor nieuwe informatie en die het een beetje leuk in weten te kleden. Daar ben jij helaas, met je 'bullshit', niet in geslaagd. Dus als je zo nieuwsgierig bent en de twee bronnen die ik in het artikel al geef niet voldoende voor je zijn, dan zoek je het maar lekker zelf op. Niet omdat het niet bestaat maar omdat ik mijn tijd liever besteed aan mensen die aardig genoeg zijn om op de koffie te komen. Proost!
De Groene Vrouw
18 May. 2018
Kijk, ik zal je even op weg helpen...

https://pdfs.semanticscholar.org/5e01/68584e69f37f50881691d26c7399b6538814.pdf
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1177/0884533608326061
https://www.researchgate.net/publication/288457743_Gluten_milk_proteins_and_autism_Dietary_intervention_effects_on_behavior_and_peptide_secretion
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15526989
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14611720
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2696343/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16512356
https://news.nationalgeographic.com/news/2014/11/141114-autism-gut-brain-probiotic-research-biology-medicine-bacteria/
http://www.eurekaselect.com/145349/article
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3076562/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16920077
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29338670
https://naturallyrecoveringautism.com/wp-content/uploads/2016/09/BRAINCHILD-NUTRITIONALSpilot_study_moderate_dose_multivitamin_autism.pdf

En tot slot: over welke 'verregaande wetenschappelijke claim" hebben we het hier eigenlijk?
Als ik mijn artikel nog eens nalees, zie ik rondom autisme enkel staan:
"en mensen met autisme en schizofrenie die A2-melk drinken in plaats van A1-melk, lijken minder ernstige symptomen te hebben. [2]"
[2] is keurig geciteerd en verwijst naar "Furthermore, consumption of milk with the A2 variant may be associated with less severe symptoms of autism and schizophrenia." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16403684

Ik doe nergens een claim dat je met voeding autisme zou kunnen genezen (dat zou pas verregaand zijn). Wel denk ik dat bepaalde voeding een invloed kan hebben op de ernst van de symptomen bij autisme - en ook voedingstekorten zullen zeker niet meehelpen (ik heb een paar onderzoeken naar Omega-3-suppletie voor je bijgevoegd). Ik vind jouw eigen uitspraak "Autisme ligt in de genen en een verband met welke voeding dan ook is nooit wetenschappelijk aangetoond." eerder extreem verregaand en bovendien onwetenschappelijk.

Ziezo. Ik heb je wat leesvoer gegeven. Nu kun je twee dingen doen: je gaat vanavond alles doorpluizen om te bewijzen dat ik ongelijk heb, en morgen een gedetailleerd verslag geven van waarom al deze studies niet geldig zijn - OF je besteed je tijd nuttiger, opent je ogen en leert dat er heel misschien, eventueel wellicht, tóch wel eens een relatie zou kúnnen zijn tussen de ernst van de symptomen binnen het autisme spectrum, en voeding(stekorten). Het zou eerder ontzettend bijzonder zijn als dat niet zo was in mensen met een ASS, aangezien voedingstekorten bij mensen in het algemeen al verschil maken voor hun cognitieve en gedragsfuncties.

Ik laat het hier verder bij en wens je een leerzame avond.
Shak
1 Aug. 2018
Precies mijn zoon is gezond geboren. Door operatie hypertemi toen hij 7 jaar gekregen stopte met ademhalen. Na pas 6 dagen wakker te worden lag aan beademing. kon hy niet meer praten en is nu een autist noemen t ppd - nos zeer ernstig niet samen te stellen. Lag niet! Aan zijn genen.nimand heeft dit in onze fam.! Hij is nu 17 jaar . Nu ga ik hem biest geven voor zijn darmflora en vitamines die erin zitten. Weet hij niet 123 genezen is maar probeer t gewoon voor darmflora.Ik word zo boos op mensen die alles zo goed weten niet dus. Heb t niet over u maar mvr van albedra. Dank u wel begripvol op haar heb gereageert?
Kwam met toeval deze site zocht naar goede ervaring biest voor autisten darmflora enz.
Sabrina
3 May. 2018
Hallo

Ik vind het zeer interessant.

Wij hebben vroeger rauwe melk gedronken ik weet niet van welk soort koe of welke A het was.
Wij dronken ook groene klei wegens bacteriën werd ons gezegd niet rauw te drinken.
Mijn vader heeft toen rauw gedronken zonder groene klei te drinken en is erg ziek geweest van een bacterie.
Ik heb wat schrik van de bacterie.
Kan je daar meer over vertellen aub?

Dank u
X
14 Apr. 2018
Bedankt voor uw blog.
U hebt er een heel duidelijk overzicht van gemaakt.

Zie ook de resultaten van een Frans onderzoeksinstituut op onderstaande website:
https://abitor2.wordpress.com/2017/03/09/rauwmelkse-kaas-gezond/


Nu ben ik op zoek naar de

'biologische grasgevoerde antibiotica-vrije hormoon-injecties-vrije (gebeurt niet in Nederland, wel in de USA) BCM7-vrije A2/A2-bèta-caseine

(niet-gehomogeniseerde, niet-gepasteuriseerde, niet-ultra-high-temperatures-gepasteuriseerde, niet-adulterated (dan is de dichtheid van de melk aangepast, is in veel landen verboden)

rauwe/rauwmelkse melk, yoghurt, kefir en karnemelk (en ongezouten roomboter),

die verkocht wordt in een glazen fles,

die je voor een redelijke prijs via een website binnen Nederland zou kunnen bestellen en bij de dichtstbijzijnde biologische natuurwinkel, of thuis zou kunnen laten bezorgen,

maar ik kan het echt nergens vinden.Weet iemand misschien een website, waar dit te vinden is (misschien heb ik het over het hoofd gezien)..?
Alvast bedankt.


Met vriendelijke groet,
De Groene Vrouw
14 Apr. 2018
Heb je al gekeken bij rauwpower / https://www.rawmilkcompany.nl ? :-)
X
16 Apr. 2018
Beste Groene Vrouw,

Op de website https://www.rawmilkcompany.nl heb ik gezien, dat zij 'biologische niet-gehomogeniseerde niet-gepasteuriseerde rauwe gefermenteerde zuivel' verkopen in 'BPA-vrije' plastic flessen.

Dat komt aardig in de buurt.

Ik ga eens bij hen informeren.


Aan 'De Groene Vrouw': Heel vriendelijk bedankt voor uw hulp.
Aan 'Jaco Visscher': Ook heel vriendelijk bedankt voor uw informatie.

(Dat scheelt weer een hoop zoekwerk)


Met vriendelijke groet,
Jaco Visscher
14 Apr. 2018
Hoi, ik wil nou niet direkt zeggen dat je nogal veeleisend bent, al heb je wel zo'n beetje alle bijzonderheden opgenoemd waaraan zuivel producten zouden kunnen voldoen.
Misschien is www.erve-slendebroek.nl een geschikt adres?
Dat is op dit moment misschien wel de enigste producent met een ruim assortiment A2/A2 zuivelproducten.
Je moet dan wel een paar concessies doen:
- vanwege de voedselveiligheid eisen van de retail zijn de producten pasteuriseert, maar op een zo laag mogelijke temperatuur.
- Pure Graze gecertificeerd ipv Bio
- Verpakt in plastic ipv glazen flessen.

Met vriendelijke groet,
E.W.
14 Apr. 2018
Je zou natuurlijk ook op internet kunnen zoeken op melktap en dan bij boerderijen die zo'n ding blijken te hebben staan informeren of ze hebben wat je zoekt. Je kan dan zelf met je glazen fles langs gaan.
Misschien heb je iets aan deze link: http://www.news4all.org/verkoop-melk
De yoghurt, kefir en karnemelk kun je natuurlijk dan heel goed zelf maken. Internet staat er vol mee hoe je dat zelf kunt doen. ;)

Succes!
Sabrina
3 May. 2018
Bestaat dit ook voor België?
Of waar je vanuit België kan bestellen?
E.W.
2 Mar. 2018
Interessante blog. Je schrijft vaak lekker down-to-earth.
Rauwe melk is heerlijk! Ook voor cappuccino! ;)

Een paar dingen in dit artikel kloppen niet helemaal.
"Goede, rauwe biologische melk van koeien die gras hebben gegeten en wiens kalfjes óók gewoon van de melk mogen drinken"

Biologische koeien krijgen altijd krachtvoer (soja). Vers gras is er natuurlijk niet in de winter dus krijgen ze kuil(gras) en extra krachtvoer.
De kalfjes blijven minimaal 2 weken bij het bedrijf en krijgen dan de biest, melk, kuil en biks, maar blijven niet bij de moeder.
Misschien bedoel je biologisch-dynamisch?

De (biologische) melkveebuur heeft overigns bijna standaard een emmertje rauwe melk staan voor de boerderijkatten, honden die dat weten, gaan soms ook even snoepen. Dus katten en honden vinden ook niet dat melk alleen voor kalfjes is.

Oja, en dat gel*l van het voedingscentrum over het gevaar, tja, poeh hee, mensen moeten zelf ook een beetje nadenken als ze met rauwe producten werken. Het voedingscentrum beweert dat ik 1 portie (= 200 gram) pasta/rijst/aardappelen per dag moet eten, dat lijkt me ook ongezond op de langere termijn...
De Groene Vrouw
3 Mar. 2018
Ik bedoelde niet 'alle melk met het biologische keurmerk is van dit soort koeien', maar (als je de zin goed leest): 'zoek dit soort melk'. Dat is inderdaad niet automatisch alle biologische melk, zelfs niet eens alle biodynamische melk. Overigens heb ik geen probleem met kuilvoer, dat is gefermenteerd gras en zelfs heel goed voor de darmflora van koeien - al proef je het wel terug in de melk die dan echt een 'stalsmaak' krijgt ;-)
Benjamin
12 Dec. 2017
Het lijkt mij niet zo verstandig om rauwe melk gezonder te noemen als mensen die enkel dit artikel lezen.
Het voedingcentrum zegt namelijk het volgende over rauwe melk:

''Veiligheid:

In rauwe melk kunnen onder andere de bacteriën campylobacter, listeria, salmonella, E. coli, Bacillus cereus, L monocytogenes en Staphylococcus aureus voorkomen. Verhitting doodt deze bacteriën. Melk uit de winkel is gepasteuriseerd of gesteriliseerd en dus veilig. ''

Misschien heb je een punt over de concentratie voedingstoffen maar ik zou persoonlijk oppassen om mensen een product aan te raden met een hoger risico.
De Groene Vrouw
12 Dec. 2017
Rauwe melk heeft geen hoger risico, als je het goed doet. Je hebt gelijk: ik heb dat hier niet uitgebreid beschreven want het blog werd al lang genoeg. Maar zoek even op rauwe melk, lees je in, en je zult zien dat het Voedingscentrum in dezen niet altijd gelijk heeft (al hangt het er wel vanaf van welke koeien je de rauwe melk betrekt).
Stella
14 Dec. 2017
Je kan het rauw kopen en thuis rustig pasteuriseren. Dat is paar minuten op 72º of langer op 70º en is een gezondere manier dan in de fabriek gebeurt. Als je rauwe volle melk koopt, kan je nog een deel in een platte schaal laten staan om room te oogsten, bv voor een klodder room op de chocolademelk.
hendrikus
11 Jan. 2018
ja voedingscentrum, farmaceutische enz....tuurlijk willen ze niet dat je gezond drinkt! of gezond blijft!
ze willen je ziek, zodat je weer medicijnen enz nodig hebt....
en natuurlijk moet een ieder voor zichzelf onderzoeken, maar rauwe melk is gezonder dan gepasteuriseerde melk.
lees oa lactose enz....
wat dacht je van terug naar de natuur?...dacht je dat ze het vroeger mis hadden zo'n 1000 jaar of langer geleden?
houd jij je maar vast aan wat anderen je voorschrijven....
naief en geloven in de industrie! die uit is op jouw geld enz...de wereld draait om macht en geld!. ook in die simpele melk.....
Jhanne
5 Feb. 2017
fijn artikel, best duidelijk uitgelegd.

ik word hartstikke ziek van gewone melk en ben nu voorzichtig de A2 melk aan het proberen, die van de Weerribben overigens, dus biologisch. Helaas halfvol.

Voorlopig is het zo dat halfvol het meest wordt gekocht en voor de producent dus het minste risico geeft bij dit nieuwe product. Maar als er nu maar genoeg mensen hun melk kopen komt er vast meer variatie in het aanbod. net als in Nieuw-zeeland.
Wendy
11 Jan. 2017
Wat een interressant artikel! Er rijst bij mij nog wel 1 vraag. Je geeft aan dat melk in de fabriek gepasteuriseerd wordt en eigenlijk uit elkaar wordt gehaald en naderhand weer samengevoegd etc. Ik durf toch niet goed rauwe melk te drinken, al staat er aan het eind van de straat een melktap met (jawel!) rauwe melk recht van de (gras grazende) koe. Als je rauwe melk haalt en die zelf voor gebruik verhit tot 70 graden (of voor mijn part koken als ik er chocomelk of anijsmelk van wil maken), dan zal het wellicht niet meer zo gezond zijn als rauwe melk, maar dat zal dan wel beter zijn dan supermarkt melk? Of toch niet?
De Groene Vrouw
12 Jan. 2017
Ik denk dat dat ligt aan je definitie van 'gezond' of 'gezonder' ;-)
Jaco Visscher
8 Nov. 2016
Hoi, leuk en helder leerzaam artikel! Mijn wenkbrauwen fronsen een keertje, bijvoorbeeld als het gaat over oerkoeien, maar het lijkt me hier niet de plaats om daar een boom over op te zetten. ;-)

Onze ervaring met A2-melk uit de praktijk ondersteunen je theorie in ieder geval duidelijk!

Zal er maar niet meer van zeggen, voor je het weet wordt ik beticht van belangen verstrengeling :-)
www.erve-slendebroek.nl
Stella
20 Oct. 2016
Door een vorig artikel over grasgevoerde koeien, weet ik al dat er binnen mijn bereik geen rauwe melk te krijg is. En dat melk in de fabriek uit elkaar gehaald wordt en tenslotte voor verschillende soorten weer in elkaar gevoegd (iemand gaf toen in de reacties een link naar een forum over gemaaid gras versus gegraasd gras). Geen wonder dat melk recht van de boer waarschijnlijk beter is dan winkelmelk met al die fabrieksbewerkingen.
Ik kreeg een paar jaar geleden te horen dat caseïne helemaal fout is bij Hashimoto. Dat melk niet goed valt, weet ik sinds de jaren 80. Een paar jaar geleden probeerde ik lactosevrije melk. Dat was anders, maar was nog steeds een probleem.
Aan caseïne kan je dacht ik niets doen, dus hier geen melkexperimenten.
Else
18 Oct. 2016
Het eerste wat ik me afvraag na het lezen van dit artikel is wat er met al die arme A1 koeien (naar de slacht?) en hun boeren (failliet?) gaat gebeuren als deze trend serieus gaat doorzetten.

Het tweede is of ik daarom zo lekker slaap als ik een beker warme melk heb gehad voor ik naar bed ga.

Het derde is dat ik toch echt maar eens moet gaan zoeken naar een boer in de buurt die rauwe melk verkoopt. Iemand tips om te starten met zoeken? Nienke, wat je schrijft is wel heel helpend als ik wil weten wat voor kwaliteit melk die boer verkoopt! Dank!
Henriet
18 Oct. 2016
Hoi! interessant artikel! Ik drink graag rauwmelkse kefir. Maar laatst werd mij verteld dat de kans groot is dat de borreliabacterie daar in zit. Hmmm... Dat bracht me wel een beetje aan het twijfelen (al drink ik het nog steeds, maar ben wel erg benieuwd hoe dat zit). Die bacterie gaat ook mee in moedermelk, dus waarschijnlijk ook bij een koe.
Misschien mogelijk om dat iets over te vertellen in het artikel dat je wilt schrijven over de bacteriën in rauwe melk?
De Groene Vrouw
19 Oct. 2016
Ik neem het mee :-)
Anita
18 Oct. 2016
Heb ik nog wel wat vragen.
Weet een koeienboer wat voor melk die heeft? A1 of A2. Is daar dan weer een keurmerk voor?
Ik woon in agrarisch gebied, met wat koeienbedrijven hier en daar. Toevallig ook vlakbij de A2!!!!
Dan nog een andere vraag. Wat voor invloed heeft melk op diabetes? Ik heb eens gehoord dat dat niet goed was.

Gr. Anita
Jaco Visscher
8 Nov. 2016
Hoi, ik denk dat je vraag vrij gemakkelijk te beantwoorden is: alleen de boeren die A2-melk leveren weten dat ze A2-melk leveren, de overige leveren A1/A2 melk.
A2 melk is in Nederland nog heel onbekend.
In de boeren vakbladen is er vooral het laatste half jaar veel over geschreven.
Meerdere boeren zullen er dus iets van weten. Maar de meeste boeren hebben hun veestapel niet getest. Cijfers laten zien dat de Nederlandse veestapel gemiddeld 25 tot 30 % A2-koeien bevat.
Er is geen keurmerk voor A2-melk, maar iedere boer die besluit om A2-melk te gaan leveren weet dat deze markt uiterst kwetsbaar is, en zal geen risico willen lopen dat zijn melk vervuild is met A1-melk.
Clarinda
17 Oct. 2016
Ah! Lekker duidelijke uiteenzetting. Over t algemeen reageer ik sterk op koemelk (rauw en supermarkt), zoonlief wordt ronduit ziek van koemelk en verdraagd van dierlijke melk alleen rauwe geitenmelk (en wellicht ook rauwe schapenmelk). Supermarktgeitenmelk verdraagd hij, in minimale hoeveelheden en geen dagen achter elkaar. Voor t gemak halen we gewoon geen melk meer in huis, of af en toe rauwe geitenmelk van een goeie, betrouwbare boerderij in de buurt. Maar dit maakt me wel nieuwsgierig naar rauwe a2 melk en hoe ik daar op reageer. Ik ga eens op zoek of ik t in de buurt kan krijgen!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy