Blog

Appelspeculaastaart #glutenvrij

28 Nov. 2016

Er was een kind jarig, dus er moest taart. Het nadeel van een jarig kind in Sinterklaastijd is dat je in één keer een enorme berg cadeautjes te kopen en verwerken hebt. Het voordeel is dat je altijd een thema hebt voor taart en uitdeelgefröbel.

Misschien is het nieuw, misschien heb ik onder een steen geleefd, maar ik zie dit jaar ineens overal appelspeculaasvarianten. Cupcakes, taartjes, gewone cakes... Lekker, maar barstensvol met suiker en gluten. Als je kind dat laatste niet eet en je als gezondheidsbewuste moeder het eerste liever vermijdt, zit er maar één ding op: zelf maken.

Bovendien, laten we eerlijk zijn: het aanbod van verdere glutenvrije Sinterklaasproducten is meestal nogal suikerrijk, of smaakloos, of vreselijk duur. Dit is dus het ultieme jaargetijde om je oven schoon te maken en aan te vuren. En als je taart gaar is schuif je er een pompoenschoteltje in en dan heb je gelijk avondeten. Hoppa!

Je neemt*

*Zoals bij al mijn recepten moet je een beetje zelf nadenken. Het is handig als je al zo'n beetje weet hoe cakebeslag eruit ziet. En nee, ik heb geen grammen en milliliters. Ik weet ook niet of het lukt met kokosolie, havermeel of gojibessensap. En mijn oven heeft niet eens een gradenaanduiding. En toch lukt het. Bij jou ook, als je je eigen logische verstand gebruikt. Heus!

 • 3 flinke appels (ik vind Elstar of iets anders zoets het fijnste werken omdat je dan geen extra zoetigheid nodig hebt, maar als je juist houdt van een friszure smaak kun je natuurlijk ook Goudreinetten nemen)
 • een half pakje roomboter
 • 3 eieren
 • Glutenvrij meel (ik gebruik altijd wat er toevallig voor mijn handen komt - dit keer een combinatie van 1/4 amandelmeel, 1/4 boekweitmeel en 1/2 maiszetmeel)
 • Kokosbloesemsuiker en/of honing naar smaak
 • Bakpoeder
 • Kruidenmix:

  • Kaneel (verhouding 1)
  • Vanille (verhouding 1/4)
  • Kruidnagel (verhouding 1/4)
  • Piment (verhouding 1/2)
  • Nootmuskaat (verhouding 1/4)

Je doet

 • Zorg dat de boter zacht is
 • Meng de zachte boter met de eieren
 • Meng er een combinatie van glutenvrije meelsoorten doorheen (per eetlepel), net zolang tot het een dik cakebeslag wordt. Dik als in: druipt niet meer zomaar van je lepel. Denk aan: de appels laten straks nog vocht los, dus het moet relatief dik zijn om wat vocht op te kunnen nemen.
 • Meng er kokosbloesemsuiker doorheen tot het nét iets te zoet smaakt (je verliest wat van de zoete smaak door het bakken en door de appels)
 • Meng de kruiden erdoorheen. Maak eerst je mix en meng het er per theelepel doorheen tot het lekker is. En als je denkt dat ik écht met deze verhoudingen heb gewerkt, heb je nog nooit bij mij in de keuken gestaan. Het gaat om de ongeveer. Dus dat je ongeveer wat meer kaneel gebruikt en wat minder kruidnagel. En dan mengen en mixen tot het lekker is. Als je daar nou heel erg van in paniek raakt, dan gebruik je de verhoudingen zoals hierboven. Die kloppen. Ongeveer.
 • Laat het beslag even rusten en schil intussen de appels; snij ze in kleine stukjes.
 • Vet een bakvorm in (ik vind een ronde fijn werken) en doe er wat amandelschaafsel in (dat helpt straks om je taart er makkelijk uit te krijgen - kokosrasp is een alternatief als je niet tegen amandel kunt).
 • Schep er een laagje beslag in en verdeel de appelstukjes over het beslag. Bestrooi eventueel met meer amandelschaafsel.
 • Giet de rest van het beslag over de appelstukjes. Ze hoeven niet helemaal bedekt te worden, maar wel grotendeels
 • Schuif het in de oven op stand cake en haal het eruit als een mes of sateprikker er schoon uitkomt.
 • Laat het afkoelen

Het wordt misschien niet exact hetzelfde als de appelspeculaastaart van de supermarkt, maar wel erg lekker. Een soort appelcake maar dan Sinterklazig. Bovenstaande hoeveelheden gaven mij een taart van 12 kleine stukjes (of 8 grote). Ik denk dat ik er van de week ook nog één ga maken met zelfgemaakt amandelspijs in plaats van appel. Eet smakelijk!

De vraag van vandaag:

Wat bak jij deze week voor Sinterklazig lekkers?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (10)

Lianne Langeveld
11 Dec. 2016
Nienke wat een super lekker recept is dit. De eerste keer was naïef om netjes volgens jou recept te werken..... VEEL te lekker en binnen een dag weg?Daarna dubbel zoveel gemaakt ( in cake vorm) en plakken gesneden. Ingevroren!! Zo heb ik altijd wat lekker/ gezonds in huis. Echt top.
Ik heb het recept uitgewerkt en op pinterest gezet met gr, ml, min en temp met foto's!
De Groene Vrouw
11 Dec. 2016
... en een bronvermelding, neem ik aan ;-)

Fijn dat het recept zo bevalt! Heb je hem al een keer gemaakt met de amandelspijs? Was ik zelf ook behoorlijk content mee :-)
Lotte
27 Aug. 2018
Om welke taart of cake gaat het hier?
Dagmar
29 Nov. 2016
Ja klinkt goed! Ga ik zeker uitproberen :-) Eentje die ik afgelopen weken een paar keer heb gemaakt en ook van de gluutvrij-partij ;-) is deze eenvoudige maar heerlijke pompoen cake:

300 gr. rauwe pompoen stukjes, 150 gr. ongezouten, ongebrande gemengde noten, 3 eieren, 3 eetlepels honing en 1 eetlepel kaneel. (Voor extra sinterklaas-smaak ook wat koekkruiden) en een grote hand vol rozijnen.

Alles fijn maken en mixen in de keukenmachine behalve de rozijnen. De rozijnen ondertussen wellen in heet water. Ik gebruik van die silicone bakvormen en streef naar een lage koek. Anders werken een boterkoekvorm of een plaatvorm het beste. De dikke derrie gaat in de vorm. De rozijnen uitlekken en er doorheen halen, je wil ze niet bovenin zien want ze verbranden dan.

Ongeveer 20 minuutjes op 180 graden en daarna laten afkoelen. Uit de oven lijkt het wat klef, afgekoeld snijdt het beter. Warm is het lekker en wel wat machtig, koud zijn ze ook echt heel lekker. Ik vries ze in, gaat prima.

Extra feestelijk is om hem te bestrijken met een zoete dikke room en amandelen, een variatie te maken met chocolade nibs, met fruit of met een lekkere jam. Heeft ie niet per sé nodig want "kaal"issie echt heerlijk, maar hij is ook goed te pimpen ;-)

Eet smakelijk!
De Groene Vrouw
30 Nov. 2016
Mmmm, klinkt goed! Die gaat op het winterbaklijstje :-)
Stella
13 Dec. 2016
Geen gluten of andere granen, geen zuivel en afgezien van schoonmaken naderhand geen groot gedoe. Dat is het proberen waard.
Sophie
28 Nov. 2016
YES! Een glutenvrije EN amandelvrije feestdagen-recept. Dankudanku
Heidi Tijssen
28 Nov. 2016
Even 'n vraagje, meer in verband met amandelspijs, maar dat past hier ook wel, denk ik. Mogen mensen die allergisch zijn voor amandelen wel amandelessence? De natuurlijke dan, bijvoorbeeld abrikozenpitten op wodka. De structuur van amandelspijs is best makkelijk na te maken met griesmeel, maar dan mis je het smaakje.
De Groene Vrouw
28 Nov. 2016
Als je goed tegen abrikozenpitten kunt en je maakt zelf abrikozenpitten op vodka-essence... lijkt mij niet dat daar ook maar iets van amandelen in zit ;-)
Martha
28 Nov. 2016
Superleuk recept.....direct aan de slag om te "proefdraaien" voor pakjesavond.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy