Losse eindjes

Dingen die je niet in je vagina moet stoppen

19 feb. 2021

Tsja, het is misschien een beetje een rare titel van zo'n bericht. Alsof vaginabezitters niet weten wat ze er wel en niet in willen hebben. Lijkt me toch vrij evident: die ene piemel wel, die andere niet, die ene komkommer toy wel, die andere niet, daar heb je mijn hulp niet bij nodig, nietwaar? 

Toch zijn er nog altijd teveel mensen (en misschien wel even zoveel websites op internet) die denken dat het ok is om een stuk knoflook in je vagein te duwen. Of een kwak yoghurt. Omdat je een Candida-infectie hebt. En geloof me - voedingsmiddelen in jezelf stoppen is niet de oplossing (ook geen komkommer). Vandaag dus: wat je niet in je vagein wilt hebben, waarom niet, en wat je dan wél kunt doen bij een vaginale schimmelinfectie.

Wat is een Candida-infectie?

Even kort wat uitleg, voor als je nog niet helemaal zeker bent van wat een Candida-infectie is en hoe je erachter komt of jij het hebt. In je darmen, maar ook op andere plekken in je lichaam, bevindt zich een eigen microbioom: het geheel van bacteriën, gisten, virussen, archaea, parasieten en andere microscopisch kleine wezentjes. Niet zo vies kijken - ze horen daar en houden je gezond. 

Zo ook in je vagina. Die hoort een gezond vochtig milieu te hebben waarin vooral goede bacteriën van de soort Lactobacillus wonen. En piemelbezitters: niet getreurd, want jullie hebben net zo'n milieu op en rond de penis en vooral onder de voorhuid. Nu is het niet erg als er tussen al die Lactobacillen af en toe een andere soort rondzwerft. De samenstelling van ons microbioom is uniek en als er een keer andere bacterie of gist tussen zit, zorgt dat niet gelijk voor problemen. Het belangrijkste is de balans: de (in dit geval) Lactobacillen moeten een beetje de overhand houden. Zij houden je vagina gezond en produceren bijvoorbeeld gunstige zuren waar je vagina gezond door blijft.

Soms gaat het mis. Dan zijn er gisten, zoals die van de soort Candida (meestal Candida albicans maar er zijn ook andere soorten), die teveel kunnen uitgroeien. Ze kunnen dan veranderen van een gist (niet erg) naar een schimmel (wel erg). De schimmel past het milieu in je vagina aan naar zijn eigen wensen en maakt het bijvoorbeeld minder zuur. Daar kunnen de bacteriën dan weer niet tegen, en hop: de balans slaat door naar de verkeerde kant.

De schimmel krijgt nog meer ruimte om uit te groeien. Dit kan symptomen geven als:

 • Jeuk! Echt heel veel jeuk. Krabben maakt het meestal erger.
 • Irritatie en pijn
 • Branderig gevoel bij het plassen
 • Meer afscheiding, vaak wittig en zoet ruikend
 • Een veranderde geur uit je vagina

Niet leuk dus allemaal. Stel dat je zo'n Candida-infectie te pakken hebt... hoe kom je daar dan vanaf?

Voeding in je vagein

Jeuk aan je vagein is niet bepaald charmant, dus een van de eerste dingen die (jonge) mensen vaak doen als ze zoiets merken, is zoeken op internet of vragen aan iedereen behalve de dokter mensen die ook een vagina hebben. En dan is de kans groot dat je vooral tips krijgt die je alleen maar verder van huis helpen. Een handjevol huismiddeltjes die je dus beter niet kunt proberen:

 • Een knoflookteen in je vagein
 • Yoghurt (al dan niet ingevroren) in je vagein
 • Etherische olie (zoals teatree, lavende of oregano) in je vagein
 • Appelazijn in je vagein (dat rijmt wel maar je moet het toch niet doen)
 • Spoelen met waterstofperoxide 
 • Vitamine C in je vagein
 • Spoelen met de een of andere vaginale douche kutzooi (doe dit alsjeblieft niet)

Hoe komen mensen erbij om het halve keukenkastje naar binnen te proppen? Er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in, anders zou zo'n 'huismiddeltje' niet als tip gegeven worden. De meeste van deze producten hebben inderdaad een werking tegen schimmels - als je ze in een laboratorium toevoegt aan een bakje waarin Candida groeit, gaat die dood of wordt het geremd in zijn groei.

Maar een vagina is geen laboratorium. Bijna al deze middeltjes doden niet alleen de Candida, maar óók de goede bacteriën die je juist wilt behouden. Bovendien verprutsen ze het milieu in de vagina waardoor de balans zich juist lastiger herstelt. En yoghurt tussen je benen... tsja. In yoghurt zitten misschien Lactobacillen (minder dan je denkt, trouwens), maar het is ook een perfecte voedingsbodem voor andere bacteriën. Die je niet in je snoes wilt hebben. Dus yoghurt mag best tussen je lippen, maar dan wel alleen die van je mond. Bovendien is zelfs bewezen dat yoghurt niet werkt bij een vaginale schimmelinfectie en dat het de groei van Candida zelfs bevordert! [1]

Wat je kunt doen bij Candida

Heb je alles weer teruggezet in de keuken? Goedzo. Gelukkig zijn er ook dingen die je wel veilig kunt doen wanneer je dot jeukt als een kameel met luizen. Het eerste dat je moet doen, is de oorzaak te achterhalen. Anders ben je er straks vanaf, en heb je 'm volgende week weer terug.

Je loopt meer risico om Candida te ontwikkelen als:

 • je zwanger bent
 • je hormonale anticonceptie gebruikt
 • je diabetes hebt
 • je immuunsysteem verzwakt is
 • je recent antibiotica hebt genomen
 • je darmflora niet op orde is
 • je sexuele partner het heeft
 • of als er sperma in je vagina komt en je dat niet direct weg wast

Aan sommige van deze oorzaken kun je iets doen, aan andere niet. Lees in dit blog 10 tips voor gezonde ladyparts, om te zien wat je kunt doen om infecties te voorkomen.

Vooral de rol van mannen (en wat er uit ze komt) wordt nog wel eens onderschat. Een Candida kan namelijk ook heel goed groeien op een piemel, maar de drager van die piemel merkt daar vaak helemaal niets van. Hoogstens een wat droog plekje of wat roodheid, maar vaak zijn er helemaal geen symptomen. Toch kan hij onbewust de Candida weer terugbrengen bij zijn partner, die er wél last van krijgt. Zo kun je zo'n infectie lekker heen en weer tennissen en eindeloos eenzijdig blijven behandelen... Daarnaast, zelfs als er geen infectie is aan 's heerenzijde, is wat er uit zo'n piemel komt ook problematisch. Sperma is heel basisch. Het maakt je vagina dus minder zuur. En je mag 1x raden wie dol is op een minder zuur milieu... juist, Candida.

Afijn. Je hebt dit hele stukje al gelezen terwijl je vergaat van de jeuk, dus ik vertel je maar snel wat je wel veilig kunt doen om een Candida-infectie te verhelpen.

 • Extra vergine biologische kokosolie
  Ik zal niet zeggen dat dit het beste middel is, maar kokosolie (de extra vergine, niet ontgeurde, biologische variant dus) bevat stoffen als laurinezuur die bewezen werken tegen schimmels zoals Candida [2,3]. Toch is kokosolie zelf nooit onderzocht voor vaginale Candida-infecties, en het is de vraag of het sterk genoeg is om die helemaal te verhelpen. Het is dus niet ideaal, maar in ieder geval wel veilig en zal (als je niet allergisch bent) waarschijnlijk tijdelijk wat verlichting geven. 
 • Vaginale probiotica
  Wil je het milieu in je vagina snel verbeteren, dan kun je je eigen goede. bacteriën een handje helpen. Stuur ze hulptroepen met vaginale probiotica. Dat zijn capsules of ovules die speciaal bedoeld zijn voor down there. Stop dus ook geen(!) gewone probiotica in je vagina! Die zijn daar niet voor bedoeld en bevatten vaak bacteriën die er niet in thuishoren. Heb je veel last van irritatie en pijn, dan zijn de melkzuurbacterien uit dit soort probiotica misschien te zuur en geven ze irritatie. Gebruik dan eerst een paar dagen een verzachtende kuur met granaatappelzaadolie, zodat je huid en slijmvliezen zich kunnen herstellen. Behandel ook je bedpartner met de probiotica (deze kun je bijvoorbeeld in je hand laten smelten en over de penis uitsmeren).
 • Verbeter je darmflora
  Yoghurt en knoflook zijn prima - om te eten. Ze verbeteren je je darmflora, en aangezien je darmflora als het ware de 'baas' is over je andere microbiomen (en dus ook over je vaginale flora) is het handig om ook je binnenkantje te versterken. Heb je veel darmklachten, dan kan het verstandig zijn om ook probiotica te gaan slikken. Doe dat vooral lang genoeg (minimaal 3 maanden). En helpt het niet voldoende? Dan helpen we je graag verder om de oorzaak ervan te ontdekken en gericht aan te pakken!
 • Stop met suiker eten
  Hoewel nooit officieel bewezen is (maar ook nooit officieel onderzocht voor zover ik kon vinden) dat een suikerrijk dieet zorgt voor meer Candida-groei, is in de praktijk wel degelijk te zien dat vrouwen die veel suiker en/of alcohol gebruiken, makkelijker last krijgen van een Candida-infectie. Ik schrijf een andere keer nog wel eens over de zin en (vooral) onzin van het 'Candida-dieet', maar doe jezelf in elk geval een lol en stop tijdelijk met snelle suikers. Wordt je darmflora ook blij van!

Ik hoor je denken: en zo'n eitje van de dokter dan? In principe is daar niet echt iets mis mee. Het is een sterk antischimmelmiddel, en de Candida zal dan ook snel verdwijnen. Het laat in principe ook de goede. bacteriën met rust, het is dus geen antibioticakuur. Probleem: het zorgt er ook niet voor dat er goede bacteriën terugkomen in je vagina. Daardoor kan het zijn dat de balans niet snel genoeg herstelt en dat er andere bacteriën de overhand nemen. Is het echt nodig omdat je vergaat van de jeuk en niets anders helpt? Neem dan gerust zo'n anticandidabommetje. Maar vul de boel daarna wel aan met goede vaginale probiotica!

Ziezo. Dat was het weer. Er zijn weinig andere dingen die je kunt doen, behalve voorkomen dat je een infectie oploopt. En nu, hup - goed voor jezelf zorgen. Off you go!

De vraag van vandaag:
Wat is jouw veiligste tip bij een Candida-infectie?
Deel je ervaringen in de reacties!

[1] Yoghurt oraal of vaginaal? De werkzaamheid van yoghurt bij de behandeling van candidosis vaginalis 
[2] Comparison of Antimicrobial Activity of Chlorhexidine, Coconut Oil, Probiotics, and Ketoconazole on Candida albicans Isolated in Children with Early Childhood Caries: An In Vitro Study
[3] In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria


Reageren? Gezellig!
 

De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy- & Cookiebeleid| Algemene Voorwaarden |