Blog

Bottenbouillon in een potje

6 Feb. 2017

Al jaren ben ik groot fan van bottenbouillon, vanwege de grote hoeveelheid voedingsstoffen die erin zitten. En onlangs hadden we het nog over gelatine en collageen, belangrijke eiwitten die je binnen kunt krijgen door het drinken van bottenbouillon. Maar wat als je het niet zelf kunt maken?

Zelfgemaakt uit een potje

Zelf maken is niet moeilijk, maar wel even een klusje. Je hebt er - idealiter - een pan voor nodig die op een vaste temperatuur van 70ºC kan blijven pruttelen, je moet naar de bioslager voor koeienknie of -enkel en je moet een dag of twee in je keuken aanwezig zijn om af en toe te checken of het nog goed gaat. Zelf vind ik dat de moeite meestal wel waard, want vervolgens heb je liters en liters bouillon die je kunt invriezen om allerlei dingen mee te maken. Vet handig om op voorraad te hebben voor een snelle soep of saus.

Maar goed, ik heb natuurlijk een beetje een luxepositie. Ik ben ondernemer en ik werk grotendeels thuis - en bovendien ben ik lichtelijk gefocust op gezond eten. Stel nou dat je 40 uur per week buitenshuis werkt, en voor de rest nog een stel kinderen onder je hoede hebt en een eigen huis waarvan de dakgoten uitgeschept moeten worden (ik noem maar wat), dan kan ik me voorstellen dat het maken van bottenbouillon misschien niet op nummer 1 van je prioriteitenlijst staat.

Hoe kom je dan tóch aan gezonde, zelfgemaakte bouillon? Je kunt je moeder inschakelen, maar als ze lijkt op die van mij kom je daar niet heel ver mee, en mijn oma is helaas al jaren geleden overleden. Gelukkig is er iemand die dit probleem zag en er een oplossing voor geborduurd heeft: Oerbouillon!

Meinou en Christel maken bouillon zoals je hem zelf ook zou willen maken, maar dan beter. En die kun je gewoon online bestellen, wordt 'ie de volgende dag met de post bij je afgeleverd. Je bewaart het in de vriezer zodat je het altijd kunt gebruiken. Heel veel simpeler wordt gezond leven geloof ik niet ;-)

Voordelen van oerbouillon

Zoals ik zei is de Oerbouillon precies zoals je hem zelf zou willen maken. Lekker (waarover later meer), handgemaakt van botten van grasgevoerde runderen, zachtjes getrokken met een scheutje appelazijn op 70ºC en barstensvol collageen.

Dat laatste verbaasde me een beetje: normaal gesproken wordt het collageen tijdens het kookproces omgezet in gelatine. Als je de Oerbouillon laat ontdooien, zie je ook de echte gelatine-eigenschappen: flubberig en 'pudding-achtig', en het smelt als je het verwarmt. Maar de Oerbouillon is grondig onderzocht in een onafhankelijk laboratorium, en er zit flink wat collageen in. Logischerwijs net iets minder dan in Collageenpoeder, maar daar krijg je wel de aanwezigheid van een flink aantal mineralen voor terug (en die vind je weer niet in het poeder).

Mooi aan de oerbouillon is verder dat er een unieke combinatie van aminozuren in zit:

  • Proline is het belangrijkste bestanddeel van collageen
  • Glycine is belangrijk voor onder andere de detoxificatie van lever en cellen
  • Proline + Glycine samen ondersteunen het herstel van weefsels
  • L-Glutamine is essentieel voor de opbouw van de dunne darm; het beschermt de darmen en levert energie voor herstel van de darmen

Overigens bevat het ook alle andere essentiële aminozuren, en daarnaast dus mineralen zoals magnesium en kalium. Geen schokkende hoeveelheden, maar toch net leuk om je dagelijkse behoefte aan te vullen. Na het trekken wordt het zachtjes ingekookt en het vet wordt eraf geschept. In eerste instantie vond ik dat niet geweldig, want koken kan de eiwitten beschadigen. Maar zoals je ziet blijven de aminozuren gewoon intact, dus blijkbaar gaat het goed. Persoonlijk vind ik het zonde dat het vet eraf geschept wordt; dat is niet nodig en in de vetlaag zitten juist bij grasgevoerde koeien, belangrijke voedingsstoffen. Aan de andere kant begrijp ik het wel, want niet iedereen is gecharmeerd van zo'n vettige bouillon én het neemt een hoop ruimte in, waardoor je in een flesje van 100ml veel minder echte bouillon overhoudt. Gewoon een keuze dus, en wie weet komt er nog wel een keer een versie mét vet zodat je die keuze zelf kunt maken...

Gebruik & Review

Oerbouillon bestel je online (tenzij je toevallig in Amsterdam, Laren of Bergen woont - dan haal je het bij de winkels) en wordt diepgevroren bij je afgeleverd in 3 flesjes van 100ml. Ik kreeg drie flesjes om uit te testen.

Het eerste flesje heb ik laten ontdooien in de koelkast. Dat duurt best een tijd, omdat het een rond flesje is en niet (zoals ik zelf mijn bouillon invries) een plat zakje of bakje. Gelukkig is het na het ontdooien nog een paar dagen houdbaar in de koelkast, want tegen de tijd dat het ontdooid was, was ik het natuurlijk allang weer vergeten.

Een dag of wat later heb ik het opgewarmd volgens de gebruiksaanwijzing. Ook hier had ik zelf wat last van de flesjes-vorm: juist omdat de bouillon zo lekker gelatine-blubberig is, moet je wel even je best doen om het uit het potje te krijgen. Een zakje of bakje zou denk ik handiger zijn.

Daarna zachtjes verwarmd tot het flink heet was, zodat je het kunt 'slurpen'. In tegenstelling tot mijn eigen bottenbouillon is dit heerlijk om zó te drinken, zonder er eerst soep van te maken. Er is (op een heeeeeel klein beetje grijs zeezout na) geen zout aan toegevoegd. Voor de smaak zijn er wel groenten en kruiden meegetrokken (ui, wortel, prei, selderij, laurier en knoflook). Zelf doe ik dat niet in mijn eigen bouillon omdat ik de smaak wil kunnen aanpassen op wat ik op dat moment maak. Bovendien is selderij een bekend allergeen waar niet iedereen tegen kan. Aan de andere kant: verreweg de meeste mensen kunnen er prima tegen en het zorgt ervoor dat je de bouillon zo kunt drinken.

Het tweede flesje heb ik gebruikt om soep mee te maken. Christel raadt dit zelf niet aan, en ik begrijp waarom: het verdwijnt helemaal in je soep en omdat het maar 100ml is, moet je toch nog water toevoegen. Wil je meer flesjes gebruiken voor een pan soep, dan wordt dat behoorlijk prijzig.

De Oerbouillon heeft dus wel een iets andere functie dan de bottenbouillon die je zelf maakt. Niet voor soepen en sauzen (hoewel dat laatste nog wel zou kunnen), maar om zó te drinken. In plaats van koffie of die vieze zakjespoedersoep om 16.00 bijvoorbeeld, of als kuurtje wanneer je ziek bent. In dat laatste geval zou ik aanraden om 1-2 flesjes per dag te drinken gedurende een dag of 5. Die dosering kun je ook aanhouden als je bijvoorbeeld bezig bent met een darmherstel-plan of als je gewoon je darmen wilt ondersteunen; herhaal deze 'vijfdaagse bouillon-kuur' dan om de 3-4 weken.

Al met al is de Oerbouillon wat mij betreft een prima product voor wie zelf geen tijd of zin heeft om bottenbouillon te maken, maar ook voor wie een makkelijk en gezond alternatief wil voor koffie en soep op je werk. Een glaasje bouillon is lekker en geeft je een veel fijnere opkikker, zonder de negatieve effecten van cafeïne. Prima spullie!

Bestellen met korting

Een flesje Oerbouillon kost €3,95 en bij 40 stuks 3,00 incl. verzenden. Dat lijkt best een hoop geld voor zo'n klein flesje, maar het zit zo barstensvol voedingsstoffen dat het dat meer dan waard is. En als je ziet hoe veel werk en liefde erin zit, begrijp je dat die tijd ook ergens van betaald moet worden. Ik ben sowieso een groot voorstander van eerlijke prijzen voor goede arbeid van kleine ondernemers. Bovendien betaal je dus vooral voor de voedingsstoffen - daarom is een kilo groenten ook duurder dan een kilo brood. En met de voedingsstoffen zit het wel goed in dit product. Als je de tijd hebt om zelf bouillon te maken zou ik dat lekker blijven doen, maar als dat niet lukt is dit volgens mij een prima (en lekker!) alternatief.

Nog een keer de link voor als je ook Oerbouillon wilt bestellen: dat kan hier!

De vraag van vandaag:

Maak jij je eigen bottenbouillon, of vind jij dit dé oplossing in een flesje?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (44)

Astrid
18 Mar
Hoi Nienke, ik heb wel eens gelezen dat je het vet van bottenbouillon eraf moet scheppen en weggooien omdat het ongezond zou zijn. Het is in feite verbrand vet wat urenlang op het gas heeft gestaan. Ik heb daar ooit een artikel over gelezen, maar kan het niet meer vinden. Wat vind jij daarvan? Denk je dat het klopt?
De Groene Vrouw
19 Mar
Ik denk niet dat dat klopt. Het vet in bouillon is grotendeels verzadigd. Verzadigd vet is goed bestand tegen verhitting. En zelfs de onverzadigde vetten (die zitten er ook in) hebben een rookpunt van rond de 150C. Dat bereik je met bakken, maar nooit met koken - bouillon wordt als het goed is nooit heter dan 70C. Het vet is (mits van dieren die zelf gezond hebben gegeten) juist heel waardevol en bevat belangrijke vitamines!
Hester
27 Feb
Hi Nienke,
Voor regulier gebruik om het lichaam goed te voeden, hoe vaak per week is gemiddeld aan te raden?
Gr hester
De Groene Vrouw
27 Feb
Dat kan ik niet zeggen helaas, dat hangt ook af van de rest van je voedingspatroon!
Sandra
5 Feb
Ik kan de biologische kippenbotten bij de slager alleen maar in een grote hoeveelheid en bevroren bestellen. Hoeveel dagen is de bouillon van kippenbotten houdbaar in de koelkast? Of kan ik een gedeelte van de bouillon gewoon weer invriezen (ook al zijn de botten dus al ingevroren geweest)?
De Groene Vrouw
6 Feb
Je kunt de bouillon zelf gewoon weer invriezen!
Sanne
7 Sep. 2018
Zit de bouillon in glazen of plastic potjes? Alvast bedankt!
De Groene Vrouw
12 Sep. 2018
Ik heb geen idee hoe dat tegenwoordig is, je kunt ze het beste zelf even mailen :-)
Jessica
22 Jan. 2018
Hoi Nienke, heb jij enig idee hoe je een zelfgetrokken bottenbouillon lekker maakt zonder selderij, peterselie en wortel? (i.v.m. allergie)
De Groene Vrouw
22 Jan. 2018
Met zout en knoflook?
Catelijne
16 Feb. 2017
Hoi Nienke,
Heb je ook een recept ergens staan om zelf die bottenbouillon te maken? Ik wil het weleens uitproberen:o) En wat bedoel je met dat je dan "liters en liters bouillon" hebt? Alvast dank!
De Groene Vrouw
16 Feb. 2017
http://groenevrouw.nl/stock/
Catelijne
16 Feb. 2017
THANKS!!!! Ik ga het binnenkort eens uitproberen:0)
Linda Beekhuizen
6 Jan. 2018
Hallo groene vrouw,

Ik lees overal dat kippenbouillon 24 moet trekken maar ik durf mijn pan niet 's nachts op het vuur te laten. Gaat het ten koste van de kwaliteit als ik het vuur 's nachts uit zet en de volgende dag weer aan?

Groet,

Linda.
De Groene Vrouw
6 Jan. 2018
Dat denk ik niet, al zou ik het dan 's nachts wel in de koelkast bewaren.
Gert Assink
12 Feb. 2017
In die Oer Bouillon zitten toch heel veel calorieën ?
Vraag zijn ze ook ingevroren.
Gert Assink.
De Groene Vrouw
12 Feb. 2017
Ik weet niet hoeveel calorieen erin zitten, maar dat vind ik persoonlijk ook niet interessant. Er zijn mensen die afvallen op een dieet van 3000 calorieen. Het gaat om de verhouding tussen calorie & voedingsstoffen, met andere woorden: het maakt wel degelijk uit waar de calorieen in zitten.
David
19 Feb
Misverstand en niet correct.

Aantal calorieen is de maatstaaf voor de hoeveelheid energie die ieman eet en totaal onafhankelijk waar die vandaan komen

Ieman kan afvallen op een dieet van 3000 calorien maar dan alleen wanneer zijn/haar dagelijkse energie verbruik meer is dan wat binnengenomen is.
De Groene Vrouw
19 Feb
Het spijt me, maar dat is niet waar. Ik schrijf er nog wel een keer een blog over. Het maakt wel degelijk uit waar de calorieën in zitten. Een eierkoek bevat minder calorieën dan een banaan; maar de eierkoek zal de glucosespiegel doen stijgen en daarmee de insulineproductie aanzetten. Daardoor wordt op den duur makkelijker vet vastgehouden en komt iemand aan. Om nog maar niet te spreken van wat onze darmflora kan doen met voeding; bij de één kan die ervoor zorgen dat hij aankomt van zo'n eierkoek, terwijl de ander geen grammetje zwaarder wordt.

De calorieën in - calorieën uit-theorie is zwaar achterhaald. We zijn geen natuurkundige weegschalen, ons lichaam reageert op wat er precies binnen komt.
Barbara
8 Feb. 2017
Hallo Groene Vrouw,

Super dank voor de tip!!
Heb de flesjes gisteren eind vd middag binnengekregen, allemaal netjes en duidelijk geregeld. Vier flesjes in de koelkast laten ontdooien, vandaag tussen de middag 2 flesjes opgewarmd, de 'gelei' liep zonder problemen uit de flesjes. Smaak is prima, heel blij met dit gezonde gemak, kost wel wat, maar dan heb je ook echt wat...;-) !

Hartelijke groet,
Barbara
De Groene Vrouw
8 Feb. 2017
Leuk om te horen! Jaaa, lekker is het hè? :-)
Stella
7 Feb. 2017
De hoge prijs is begrijpelijk, maar erg jammer. Chronisch zieken hebben geen aftrekposten meer bij de belasting en met de ziektekostenverzekering wordt het ook steeds minder. Dat betekent dat we o.a. op eten moeten bezuinigen en niet extra dure levensmiddelen kunnen kopen. Het wordt al lastig met de noodzakelijke supplementen.
De Groene Vrouw
8 Feb. 2017
Ja, maar helaas zijn dat problemen die niemand voor je op kan lossen... En om nou te zeggen dat iemand maar niet betaald moet krijgen voor haar werk omdat jij het anders niet kunt betalen, gaat ook weer wat ver. Dan zit er maar één ding op: zelf bouillon trekken. Gelukkig zijn botten (zelfs biologische) meestal niet zo duur.
Stella
10 Feb. 2017
Ja, wie zegt dat dan ook.
Ik in ieder geval niet, in tegendeel. Er wordt op eten bezuinigd, dus zeker op bijzondere bouillons.
Ik heb geen vriezer, wat betekent dat via webshop bestellen niet gaat: de porties zijn te groot voor één pan. Bovendien is het inmiddels een flinke budgetoverschrijding.
De Groene Vrouw
10 Feb. 2017
Dan zit er maar één ding op: zelf bouillon trekken. Gelukkig zijn botten (zelfs biologische) meestal niet zo duur.
Astrid
24 Oct. 2017
Bij slagerij van der Geer in Veenendaal is de bottenbouillon heel betaalbaar, is een natuur slager en heeft ook alle soorten botten van kip en rund om eventueel zelf de bottenbouillon te maken.
Lizzy
6 Feb. 2017
Wat als je dingen als bottenbouillon niet kan verdragen door histamine intolerantie ? Of ook gefermenteerde produkten ? Hoe kan ik dan mijn darmen 'helen' ? ( ik weet niet eens zeker of ik wel lekkende darmen heb, heb nog maar net Zonulin laten checken en wacht op de uitslag) . Bedankt !
Christel
6 Feb. 2017
Ha Lizzy, misschien dat Nienke je straks nog antwoord, maar het goede nieuws is dat er nauwelijks tot geen histamine in ons product is gevonden!. Ook al wordt er weleens anders beweerd, de lab-resultaten wijzen dit uit!. Dus wie weet is het 't proberen waard. Hartelijke groet, Christel van Oerbouillon.
Lizzy
7 Feb. 2017
ok, dank je voor de info
De Groene Vrouw
8 Feb. 2017
Oh ja, snot. Dat had ik er nog in willen zetten, vergeten ;-) Dat er dus heel weinig histidine en dientengevolge ook nauwelijks histamine in zit, wat bij 'zelfgemaakte' bouillon nog wel eens het geval kan zijn.
Janneke
7 Feb. 2017
Typisch. Zelf kan ik niet tegen histamine, tyramine, fenylethylamine (kip) en meer van dat soort stofjes maar zelfgemaakte bottenbouillon van runderschenkel en mergpijp kan ik wel hebben. Als vlees wat langer ligt, kunnen die stoffen wel ontstaan. Gebruik zelf geen azijn, trouwens.
Lizzy
7 Feb. 2017
Oh wow ! Dat is echt wel het 1 en ander. Hier ook geen gluten en lactose intolerant..
De Groene Vrouw
8 Feb. 2017
Nee, in azijn kunnen ook veel biogene aminen zitten. Als alternatief kun je heel vers citroen- of limoensap gebruiken, dan heb je wel het zurige, maar niet per se de histamine - hoewel het met mensen die zoals jij heeeel gevoelig zijn, ook wel kan voorkomen dat je niet tegen citrusvruchten kunt. We zien het in de praktijk ook wel eens; vaak kan er nog wel her en der iets aan gesleuteld worden maar tot die tijd is het ontzettend vervelend!
De Groene Vrouw
8 Feb. 2017
Zonuline is niet zo'n betrouwbare parameter om te weten of je hyperpermeabele darm hebt... maar mocht je dat hebben, dan zijn gelatine en collageen de best verdraagbare opties. Overigens zit in de oerbouillon zoals we zeiden dus nauwelijks histamine. Hier meer over gelatine & collageen: http://groenevrouw.nl/gelatine-collageen-en-waarom-eigenlijk/
Lizzy
9 Feb. 2017
Dr de Meirleer, een belgische 'lyme-arts', die zich momenteel zou toespitsen op de darmen , zou Zonuline nochtans gebruiken als parameter. Daarom dat ik dit mee aanduidde op mijn labo-testen. (ik ben iemand die niet wil voortgaan op enkel symptomen, omdat zoveel symptomen elkaar kunnen overlappen, ik heb bijvb geen candida, terwijl een therapeut zei dat dat wél zo was (zonder effectief te testen) . Ga je dan, met je dieet en supplementen en geld kwijt.
Ik ga zelf wel niet bij die dokter, ik heb helemaal geen zin in langdurige en zware antibiotica. Waarna hij naar het schijnt 'darmen' antibiotica zou gebruiken.
Heb daar allemaal zo mijn bedenkingen bij en wacht nu eerst af wat dr Hertoghe gaat zeggen over mijn toestand.
Maar wil je niet vervelen met mijn verhaal, wat is dan wél de parameter voor een lekkende darm aub ? Die bouillon die histamine niet verhoogt, is wel goed om in mijn achterhoofd te houden, bedankt daarvoor.
De Groene Vrouw
9 Feb. 2017
Wij gebruiken verschillende parameters als marker voor hyperpermeabele darm. Onder andere alpha-1-antitrypsine, betadefensine en sIgA. Maar om eerlijk te zijn: zoek een arts die dit goed kan uitleggen aan je. Als hij dat niet kan, is hij misschien niet de aangewezen persoon om dit te behandelen...
Lizzy
9 Feb. 2017
ok dank je hartelijk !
Christina
6 Feb. 2017
Hallo Nienke, dank hiervoor. Ik wilde bestellen en heb de kortingsbon ingevoerd. Er wordt echter maar 10% vanaf getrokken, geen 15% ??
De Groene Vrouw
6 Feb. 2017
Oh? Geen idee... ik heb het aangegeven, ze gaan er vast zo naar kijken :-)
De Groene Vrouw
6 Feb. 2017
Je kunt ook even rechtstreeks contact opnemen met Juizs:
http://www.juizs.nl/contact/
daan
6 Feb. 2017
Hi Christina,

Als het goed is, is de korting nu 15%.

gr,
JUIZS
Christina
6 Feb. 2017
Dank Daan :)
Christina
6 Feb. 2017
Uh nee, toch niet. Nog steeds 10% Ik bestelde de 3 potten plus JUIZ-S Everyday bi weekly
JUIZS
6 Feb. 2017
Hallo christina, heb je de # gebruikt. De korting is echt 15%. als het nou niet lukt mail dan nog even naar info@juizs.nl dan kijken we er even naar
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy