Blog

Buikkrampjes: geen venkelthee, maar wat dan wel?

8 Oct. 2014

't Is drie uur 's nachts, we liggen op bed, in een hotel in een stad, waar niemand ons hoort... omdat de baby huilt, en ik word gestoord. Zielige krampbaby's. Wat doe je eraan - en wat vooral niet?

Je ziet ze helaas nog regelmatig voorbij komen: de flesjes met Venkelthee voor heel jonge baby's (van een week of wat oud). Want, zegt Oma, dat helpt tegen de krampjes. Bedankt Oma, maar vind je het erg als we dit advies even overslaan?

Ergens heeft Oma ook wel gelijk. Venkelthee werkt krampstillend en ontspannend op met name het buikgebied. Het werkt winddrijvend bij teveel gasvorming en het stimuleert de spijsvertering op een zachte, rustige manier. En het is niet godsonmogelijk smerig. Ideaal - voor volwassenen, maar niet voor baby's.

Venkelthee is namelijk - net als al het andere dat geen borstvoeding is - gewoon bijvoeding. En net als alle andere bijvoeding beschadigt het de kwetsbare slijmlaag die borstvoeding over de nog openstaande cellen van de darmwand legt. Natuurlijk is er een verschil tussen een boterham of een noodzakelijk medicijn. Maar Venkelthee hoort niet tot de noodzakelijke medicijnen - dus laat het liever achterwege.

Infacol dan?

(update/toevoeging april 2018)

Overigens ben ik - met grotendeels dezelfde reden - ook nooit voorstander geweest van het alombekende Infacol. Dit middel bestaat grotendeels uit simeticon, een broertje van dimethicon, en dat betekent: siliconen. Nu hoef je van siliconen an sich niet direct te schrikken. Het is inert, dat wil zeggen dat het niet reageert. Het legt een glibberig laagje over de darmwand waardoor lucht naar buiten zou moeten 'glibberen', maar het wordt niet opgenomen en verlaat in principe onveranderd het lichaam weer.

Maar: het is verre van natuurlijk om zo'n laag over de darmen te hebben liggen. Ik weet niet of er goed onderzoek is gedaan naar de invloed van simeticon op de darmen. In ieder geval is de werking ervan zeer twijfelachtig. Iets proberen dat niet duidelijk baat, maar misschien wel schaadt is natuurlijk nogal twijfelachtig. En als het dan alleen puur simeticon zou zijn... maar nee, het is uiteraard gemengt met zoetstoffen en sinaasappelsmaal. Want dat is belangrijk voor een baby, sinaasappelsmaak. Beiden vallen onder de bijvoeding en beiden vind ik onder de zes maanden geen goed idee (en daarboven eigenlijk ook niet). Liever laten staan dus, de Infacol.

Goed, geen Venkelthee en geen Infacol dus - maar wat doe je nu met die krijsende buikkrampbaby?

1. Niks

Tijdens de geboorte krijgt een baby de eerste kolonisatie aan darmflorabacteriën mee van zijn moeder. Dat is de eerste kolonisatie. Deze bacteriën vreten de aanwezige zuurstof in de darmen weg. Dat moet, want de belangrijkste darmflorastammen kunnen niet goed tegen zuurstof. Na een week of 2-3 is dat proces voltooid en kunnen de bacteriën die de baby binnenkrijgt via borstvoeding, omgevingsfactoren etc. de darm gaan koloniseren.

Dat is hoe het hoort. Maar: die tweede kolonisatie-stammen zijn zuurvormend. Ook dat hoort weer: uit (melk)suikers maken ze zuren die de spijsvertering helpen en die de darm verdedigen tegen ziekteverwekkers. Maar die zuren kunnen wel even wat krampjes geven. Ik heb het dan over een dag of 3 wat kramp en ongemak. Hoe zielig ook: pijn hoort ook bij het leven en niet voor ieder wissewasje hoeft er een kinderparacetamol in. Je kunt dit soort krampjes rustig laten gaan. Is de kramp erger of houdt het langer aan, dan kan het zijn dat er iets anders aan de hand is, dus lees snel verder.

2. Oorzaken uitsluiten

Bij een baby die vanaf dag 1 (of net iets later) ernstige darmkrampjes heeft, gaat er iets niet goed. Erken dat en laat iemand anders in je omgeving uitzoeken wat dat kan zijn (jij bent immers zelf net papa of mama geworden dus dan zit je nu helemaal niet achter de computer maar lekker in bed met je nieuwe smurf). Belangrijke oorzaken om uit te sluiten zijn:

  • Teveel borstvoeding (vaak zie je hierbij ook groene, schuimende ontlasting; zie voor meer informatie hier)
  • Allergie (let wel: een baby kan eigenlijk alleen een allergie hebben voor iets dat de moeder eet, als haar eigen darmen ook niet in orde zijn. Daarover schrijf ik nog wel een keer een artikel, dus even geduld aub!) Houd in elk geval in het snotje dat een baby op méér kan reageren dan alleen melk, tarwe, ei en soja - daarom is dit ook een flinke zoektocht.
  • Dyskolonisatie (de kolonisatie van de darmflora gaat mis; vaak zijn er niet voldoende goede bacteriën waardoor de slijmlaag op de darmen niet goed op gang komt; mogelijk zijn er al 'slechte' bacteriën die de overhand hebben kunnen krijgen in de darm).

Ik zei niet dat het eenvoudig was om uit te vinden wat er aan de hand is - maar belangrijk is het wel.

3. Probiotica met beleid

Probiotica is altijd een beetje lastig bij krampbaby's. Vaak kun je je kindje ermee helpen wanneer de eigen kolonisatie niet lekker verloopt. En het zijn natuurlijk bacteriën die hij eigenlijk al van nature in de darm had moeten hebben. Maar veel probiotica's zitten vol met toevoegingen; sommige onnodig (zoals magnesiumstearaat), sommige nuttig maar niet voor deze leeftijd (zoals bepaalde kruiden of visvetzuren) en sommige ronduit gevaarlijk (zoals suiker, dat de darmflora eerder in dysbalans zal brengen dan dat het iets zal helpen of koemelkeiwit, waar sommige kindjes helemaal niet tegen kunnen).

Geef je dus een probioticum, zorg dan in ieder geval dat het geen andere zaken bevat naast de bacteriën die je wilt toevoegen. Dat is prima mogelijk. Houden de krampjes aan, dan is het milieu in de darmen Ook bij kindjes die ter wereld zijn gekomen met een keizersnede en/of kindjes is het goed om probiotische begeleiding te geven; neem in dat geval contact op voor een Half Uurtje Kennis of zoek een andere deskundige die ervaring heeft met zeer jonge baby's, die je hierbij kan begeleiden.

4. Dragen

Wanneer je een baby draagt in een ergonomische drager zoals een geweven draagdoek, heeft dat een driedubbel effect:

  • Door de warmte ontspant het buikje zich
  • Door de nabijheid (en de oxytocine die bij huid-huid-contact aangemaakt wordt) raakt je baby getroost en ontspannen
  • Door de 'kikkerhouding' masseren de knietjes van de baby precies de 'hoeken' van de dikke darm - dat zijn ook de plekken waar vaak gasophopingen zijn waardoor krampjes ontstaan. Door jouw bewegingen masseert de baby dus zijn eigen buik.

Zoals je begrijpt is dit effect er niet als je in een Babybungel draagt, dus als je nog geen draagdoek hebt is dit het moment om er één aan te schaffen. En vraag er als kraamcadeau een lesje van een draagdoekconsulente bij.

5. Andere tips

Er zijn nog tig andere dingen die je kunt doen om krampjes bij je baby te verlichten. Een lijstje:

  • Zelf Venkelthee drinken - een deel van de geneeskrachtige stoffen uit Venkel komt in jouw bloed en borstvoeding, en omdat het voorverteerd is (geen grote voedingsstoffen meer bevat) heeft je baby geen last van de andere stoffen. Drink 3 kopjes per dag van ieder 1 theelepel Venkel op 1 kop kokend water (afdekken en 10min. laten trekken) voor het meeste effect.
  • Kruidenkruikje - voor de momenten dat een draagdoek even niet gaat, kun je een kruidenkruikje maken. Neem een hydrofielluier en naai daar een soort kussensloopje van; bij voorkeur zo, dat je hem kunt openen en sluiten (met een plastic ritsje ofzo).  Doe er een paar scheppen gedroogde kruiden in zoals Kamille, Lavendel en Venkel, en vul dat aan met Gierst, Rijst, Rogge of een ander klein graan dat de warmte goed vasthoudt. Verwarm het in de magnetron of tussen twee pannendeksels op een pan kokend water, tot het warm genoeg is (maar niet te, uiteraard).
  • Massage & bad - warmte ontspant. Ik ben niet zo'n voorstander van etherische olie in het bad bij heel jonge kinderen, dus in een badje kun je de bovenstaande kruiden ook in een theezakje of kruidenbol (zo één voor de soep) doen en dat in het water hangen. Masseren met etherische olie kan wel; masseer heel zachtjes het buikje rond, met de klok mee. Masseer ook de onderkant van de voetjes, vanuit het midden richting de teentjes (dit stimuleert de reflexzonepunten van de darm). Geschikte oliën voor krampjes zijn ook weer Kamille, Lavendel, en Mandarijn en Echte Roos. Neem voor de allerkleinsten 1 olie per keer en gebruik niet meer dan 5-10 druppels op 50ml olie. Het hoeft niet sterk te ruiken om goed te werken! Gebruik nooit Venkel etherische olie, dat kan de zenuwontwikkeling beschadigen en mag ook bij volwassenen alleen door professionals gebruikt worden. Venkel als kruid (uitwendig of via de borstvoeding dus) kan geen enkel kwaad.

Zoals je ziet zijn er genoeg alternatieven voor Venkelthee in een flesje. Dus dat risico hoef je alvast niet te nemen. Scheelt weer :-D

De vraag van vandaag:

Wat is/was jouw favoriete methode om je krampbaby te kalmeren?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (85)

Giulia
1 Apr
Hi Groene Vrouw,

Heb je nog tips bij baby's van 5 maanden die nog erg veel krampjes hebben? Mijn zoontje heeft in zijn eerste weken helaas antibiotica moeten slikken, dus kan daardoor komen. Sinds ik geen gluten en koemelk meer eet, is het ook iets minder geworden, maar nog steeds veel last. Hij krijgt uitsluitend borstvoeding trouwens, al denk ik er de laatste tijd wel vaker aan om af te gaan bouwen aangezien hij zoveel last heeft.

Dankjewel alvast voor je reactie!
De Groene Vrouw
1 Apr
Hoi,

Wat vervelend! Hier lees je hoe ik je kan helpen als je wilt:
https://groenevrouw.nl/hoe-ik-je-kan-helpen/
Sander
19 Jan
Hoi Groene Vrouw,

Onze kleine van 3 weken heeft enorm veel last van krampjes, vooral in de nacht. We zijn van plan vanaf week 4 Woordwards Gripe Water te gaan gebruiken. Zitten er in onderstaande ingriënten bijvoedingsproducten waardoor je het zou afraden?

Each 5ml spoonful contains: Terpeneless Dill Seed Oil 2.3mg/5ml
Sodium Hydrogen Carbonate 52.5mg/5ml
Sodium salts of esters of p-Hydroxybenzoic Acid (E215, E217 and E219)
Maltitol liquid, glycerol, Disodium, Edetate, Propylene glycol, purified water

Alcohol Free
Sugar Free
Colour Free

Kindje is met een keizersnede te wereld gebracht. Bij onze eerste dochter 3 jaar geleden was dat ook het geval en die had ook enorm last van krampen voor aantal maanden. Die heeft ook eczeem en continue verkouden. Bij haar hadden we meerdere middeltjes geprobeerd maar dat hielp allemaal niks. Na het lezen van een aantal van je blogs twijfel ik nu of we wel weer een middel moeten proberen. Ik hoor graag je advies. Echt flinke krampen heeft ze last van,

Ze krijgt borstvoeding. Ik twijfel of ze in het ziekenhuis eenmalig bijvoeding heeft gehad. Heeft dat nog consequenties op de darm ontwikkeling?

Ik hoor graag je advies. Groet, Sander
De Groene Vrouw
19 Jan
Mijn advies is om ABSOLUUT geen grijpwater te gebruiken. In mijn nieuwste boek lees je precies waarom dat geen goed idee is én wat je dan wel veilig kunt inzetten bij buikkrampjes :)
https://groenevrouw.nl/product/de-poepdokter-junior/
Sander
25 Jan
Dank voor je hele snelle antwoord waardoor we het middel niet gegeven hebben. Boek aangeschaft.
Helaas is ze nu wel aan Nystatine op advies van de huisart omdat die spruw vermoed. Ze dronk heel slecht en is mega verkouden. Alles zit dicht. Ik zal adhv je boek opzoek gaan naar de juiste probiotica ook om eventuele toekomstige eczeemklachten zoals haar zusje heeft te voorkomen of te verminderen.
De Groene Vrouw
27 Jan
Vraag het anders even via de vragenlijn, dan helpen we je verder!
Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 of via vragen@groenevrouw.nl :-D
Bianca
25 Apr. 2018
Bij kind 1: Orthiflor Start, troostdrinken bij mama, lekker veel knuffelen en in een geweven doek op mama's buik. Na het beginnen met Orthiflor werden de krampjes al vrij snel stukken minder en was het weer een stuk gezelliger in huis... Kind 2 was iets hardnekkiger, stortbevalling gehad dus de bacteriestammen van mama kwamen, zagen en... Nou voordat kind en beessies aan elkaar voorgesteld konden worden lag meneer al op/aan mama's borst (proost). Wederom de Orthiflor start geprobeerd maar deze jongeman wilde alleen aan de borst en niet zo'n nepperd. Uiteindelijk na een maand of 3 á 4 werd het minder, wederom veel geknuffeld, troostdrinken bij mama en lekker in een doek tegen mama aangeplakt hangen. Het viel hier dus allemaal nog best mee! Overigens inmiddels 2 prima poeperds hier, lekker aan de kefir en gelukkig weinig ziek, geloof dat we dus niet mogen klagen (en dat doen we dan ook maar niet)...
De Groene Vrouw
25 Apr. 2018
Ik ben zelf niet zo'n fan van Orthiflor start bij pasgeborenen. Niet dat het echt een slecht middel is (er zijn veel goede ervaringen mee) maar het bevat rijstzetmeel als drager en dat beschouw ik als bijvoeding (en niet nodig). Viridian's Childrens Powder bevat geen toevoegingen en kun je ook goed gebruiken: https://winkel.groenevrouw.nl/viridian-children-s-synbiotic-powder
Saskia
23 Apr. 2018
Bij de oudste ging er, onwetend als ik was, toch af en toe venkelthee in. De jongste was een huilbaby, borstvoeding ging niet, massage hielp niet, na 7 weken bij de osteopaat terecht gekomen. Die constateerde vastzittende nekwervels, waardoor hij veel pijn had (ook in zijn buik, want zenuwbanen vanuit de nek komen uit in de buik). Gelukkig hadden we na 3 behandelingen een heel ander kind.
Ik kan mij dus helemaal vinden in het advies om verder te zoeken als de krampjes lang aanhouden en/of heel heftig zijn.
Saskia
23 Apr. 2018
Oh ja, wat ik nog wilde vragen: onze verloskundige (Zuid-Afrikaanse van oorsprong) gaf ons het advies om de fles aan te maken met verdunde rooibosthee i.p.v. gekookt water. Nu begrijp ik wel dat dat ook gewoon als bijvoeding gerekend kan worden, maar qua effect op de darmen en ontwikkeling? Is rooibos krampstillend en gas-afdrijvend? (Overigens heb ik dat advies nooit opgevolgd, vooral omdat ik rooibosthee zelf niet te drinken vind ??).
Annette
7 Jan. 2018
Wat een goede en begrijpelijke informatie!
Die venkelthee, of venkelwater is wel heel hardnekkig kwam ik vanavond achter, ik hoop dat veel moeders dit artikel zullen lezen.
F
3 Nov. 2017
Bedankt! Heel duidelijk en informatief!
Oma D
8 Oct. 2017
Mijn babies (inmiddels 33 en 30 jaar) hadden vroeger met flesvoeding (Almiron en Frisolac)) veel last van buikkrampjes. Tip van Oma: flesvoeding aanmaken met gekookte venkelthee verdund en afbouwen zodat de darmwand herstelt. Weg krampjes en mijn kids hebben daar niets aan overgehouden. Snap niet tegenwoordig waarom men deze oude middeltjes wegwuift. Opgroeien is nog steeds hetzelfde als 100 jaar geleden maar tegenwoordig worden veel babies geboren met allergies omdat tegenwoordig zwangere mama dit en dat niet meer mag eten tijdens de zwangerschap! Let wel: de generaties hiervoor zijn wel heeeel oud (geworden) dus waarom tips van Oma negeren?
De Groene Vrouw
8 Oct. 2017
Omdat er een gerichte reden voor is?
www.groenevrouw.nl/die-zes-maanden

35 jaar geleden vonden Oma en het consultatiebureau dat het heel belangrijk was om een baby met 3 maanden een in sinaasappelsap geweekte Liga te geven. De gevolgen daarvan zie ik dagelijks terug in onze praktijk. Ik hou van wetenschap én ik hou van traditie, maar dat wil niet zeggen dat je alles dat 'traditioneel' aangeraden wordt ook moet blijven doen. Zoiets heet voortschrijdend inzicht. En gelukkig maar, anders poederden we nu nog steeds onze gezichten met witte lood zoals oma's in het oude Egypte hun dochters aanraadden...
Oma D
8 Oct. 2017
Consultatiebureaus waren voor ons alleen maar belangrijk voor de prikjes. En tja in sinaasappelsap geweekte liga? Nooit over gehoord bij consultatiebureau dus ben wel benieuwd naar welke gevolgen je daarvan nog tegenkomt in je praktijk.
Venkelthee is eeuwenoud en heeft nog steeds helende werking met positieve gevolgen. Ik noem je commentaar dan ook kortzichtig. Niet ieders wil is wet ;-) maar geef het voordeel van de twijfel. En nee niet alleen mijn kinderen hadden er baat bij...hele generaties!

De rest van je antwoord over witte poeder etc. en je resterende opmerkingen elders op site....I rest my case.
De Groene Vrouw
9 Oct. 2017
Ok, het wordt tijd dat je even wat dingen begrijpt.

Ik zeg NIET dat venkelthee niet zou werken of geen goed product zou zijn. Ik ben afgestudeerd als kruidengeneeskundige, ik weet dat Venkel zeer goede geneeskrachtige eigenschappen heeft. Ook voor kinderen. Alleen NIET voor babies onder de 6 maanden. Hun darmen zijn nog onvoldoende gerijpt, waardoor te grote brokken voedingsstoffen kunnen 'doorglippen' naar de bloedbaan, waar ze niet thuishoren. Dit heeft negatieve gevolgen voor zowel hun darmen zelf als voor het immuunsysteem. De gevolgen van te vroege bijvoeding en andere dingen die we in onze onwetendheid hebben uitgevoerd bij de darmen van babies (en volwassenen), zie ik zoals gezegd dagelijks in de praktijk: heel veel darmklachten, een darmflora die ver onder de maat is, een immuunsysteem dat op zijn gat ligt of juist overprikkeld raakt en daarmee allergieën, een verergering van astma, eczeem, een verhoging van laaggradige ontstekingen en ga zo maar door.

Ik ga niet met je in discussie over wat jouw persoonlijke ervaring is. Je begeeft je hier op mijn website. Dit is mijn beroep en mijn vakgebied. Ik heb hier 10 jaar lang studie en ervaring in opgedaan. Je kunt het geloven of niet. Je kunt je er zelf in verdiepen of niet. Je kunt mijn artikelen lezen en proberen te begrijpen WAAROM ik dit zeg, of je doet zet je hakken in het zand omdat je het niet WILT geloven. Maar zeg niet dat ik onzin klets, want dan maak je me boos. Bovendien heb ik hier een verantwoordelijkheid naar 80.000 unieke bezoekers per maand, die ik wil voorzien van goede informatie. Ik zit er niet op te wachten dat jij die ondermijnt met - nogmaals - een mening.

Je zet dus 10 jaar studie en ervaring tegenover jouw persoonlijke ideeën... waar zijn jouw studie, ervaring, en wat is jouw beroep? I rest my case.

Oh, en mocht je het er vreselijk mee oneens zijn: lees eerst even dit: https://groenevrouw.nl/deze-site-is-niet-voor-iedereen/
en ga daarna lekker ergens anders op het internet je informatie verzamelen. Er zijn ongetwijfeld tientallen websites waar je nog kunt lezen dat Venkelthee voor een baby van drie maanden een prima oplossing is. Daar voel je je dan vast beter thuis.
p
28 Oct. 2017
Ik heb het even allemaal zitten lezen ga niemand gelijk geven wat goed is en wat niet. Maar stuit me op de borst als je advies wil zal je daar duur voor moeten betalen.
De Groene Vrouw
28 Oct. 2017
Oh ja? Wat interessant. Doe jij je werk ook gratis?
Op deze site staan 500+ blogs die allemaal gratis heel goede informatie geven, zonder daar iets voor terug te vragen.
Verder zijn er e-books voor een heel betaalbare prijs.

Mijn kennis is dus gratis of bijna gratis. Mijn tijd niet. Als je graag persoonlijk advies van mij wilt, dan zul je daarvoor moeten betalen. Net als bij de tandarts, de psycholoog en de loodgieter. Ik heb mijn 10 jaar studie en ervaring immers ook niet voor niets gekregen én de supermarkt accepteert ook nog altijd geen kusjes als ik groenten wil kopen...
Eveline
23 Apr. 2018
Die liga en sinasappelsap kreeg ik dus. Ben wel benieuwd wat voor effecten je daarvan ziet in je praktijk, en wat ik daaraan zou kunnen doen. Ik zit nl niet helemaal gezond in elkaar :)
De Groene Vrouw
23 Apr. 2018
Onze hele generatie heeft (uitzonderingen daargelaten) collectief gewoon geen denderende darmflora. Niet alleen door de liga maar omdat we jarenlang gewoon echt niet geweten hebben dat we een darmflora hadden om voor te zorgen (en hoe dan). Met als gevolg klachten die je daarbij zou verwachten: wisselende ontlasting, opgeblazen gevoel, buikpijn, lage weerstand, allergieen, huidklachten, enzovoorts en zo verder...
Eveline
23 Apr. 2018
Ik ga je website eens doorspitten of er een manier is om dat te resetten oid. De diabetes 1 zal weinig aan te veranderen zijn, maar ik zou graag eens een salade eten zonder dat ik in een methaanfabriek verander :)
Merel
6 Jan. 2017
Beste groene vrouw,

Van mijn moeder heb ik een etherische olie van doterra gehad voor de buikkrampen van mijn dochter. Dit zou ik volgens "Doterra" kunnen verdunnen met een draagolie en op haar buik en rug kunnen masseren. De oliën van Doterra zijn volgens het merk zo zuiver dat je ze zelf kunt innemen. Nu lees ik in bovenstaand stuk dat het de zenuwontwikkeling kan beschadigen bij jonge kinderen. Hier schrik ik best van. Kunt u mij vertellen waar deze informatie vandaan komt? Mijn dochter is overigs 6 weken. Alvast bedankt voor uw antwoord.
De Groene Vrouw
9 Jan. 2017
Beste Merel,

WELKE etherische olie heb je gekregen - Venkel? Nee, die mag je inderdaad niet gebruiken op de huid, zeker niet de huid van heel jonge kinderen. Het merk maakt daarbij niet uit, Venkel-olie is nooit een goede keuze (ook als de kwaliteit van het product verder prima is). Hier vind je voldoende alternatieven:

http://groenevrouw.nl/buikkrampjes-geen-venkelthee-maar-wat-dan-wel/

en

http://groenevrouw.nl/darmkrampjes-niet-alleen-het-probleem-van-je-baby/
Marloes
22 Jun. 2016
Ah, deze informatie is PRECIES waar ik naar op zoek was! Fijn!
Prille mama
20 Jun. 2016
Hallo Groene Vrouw,

Naar aanleiding van bovenstaand stukje heb ik een vraag voor ons eigen kindje van 3 maanden, geboren middels een keizersnede en daarom de eerste kolonisatie gemist??
Via de huisarts & CB nog niet aan probiotica begonnen omdat mij verteld werd dat dit niet voldoende getest is bij kindjes van deze leeftijd. Enfin, dat is wel meer niet het geval binnen de homeopathie / antroposofie (waar ik vooral mijn medicijnen vandaan haal).

Ons kindje heeft geen buikkrampen, maar een geïrriteerd darmslijmvlies. Poept voldoende en ontlasting is smeuïg. Krijgt helaas geen borstvoeding maar kunstvoeding wegen anders omstandigheden wat nu niet relevant is. Heeft wel colostrum gedronken en een beginperiode BV (week of 3,5).

Om de darmen van binnenuit te verzachten geven we per dag een paar druppels pure maiskiemolie van een biologisch merk.
Dit schijnt een hele zachte olie te zijn die daarom geen kwaad kan bij zuigelingen van deze leeftijd. Een zachtere olie dan bijvoorbeeld olijfolie of pindaolie (die laatste zit vaak bij vit. D druppels gemengd).

Maar wat kunnen we doen om eventueel gemiste eerste kolonisatie te herstellen? Of het darmslijmvlies te genezen?
En hoe weten wij dat dit het geval is?

Hartelijke groet,
De Groene Vrouw
21 Jun. 2016
Hoi,

Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/ of bij uitgebreidere problemen naar een consult:
http://groenevrouw.nl/consult

Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
b
3 Jun. 2016
wat een hoop onzin! Mijn zusje is groot gebracht met Venkelthee en heeft daar nooit en te nimmer last van gehad.
De Groene Vrouw
5 Jun. 2016
Joe! Bedankt voor je mening en ik zal mijn professionele advies direct aanpassen naar aanleiding van je n=1 wetenschappelijke onderzoek :-)
We
15 Jul. 2016
Prachtig. Ik = professioneel = gelijk.
Lisette
7 Oct. 2017
Mijn kinderen hebben het destijds ook altijd gekregen idd (deed paar korreltjes in de flesvoeding , zodra ze last kregen... deed dit 1x per dag en zonodig zelfs 2x). Maar ja.... ze verzinnen steeds iets nieuws he, en de huidige nieuwe ouders, weten niet beter dus ze kopen (en proberen) maar. Tegenwoordig is alles slecht, als je de verhalen leest en hoort. Die van mij zijn inmiddels volwassen en 2 van mijn kinderen hebben zelfs ook al kinderen. Dus in prima gezondheid ... ondanks de venkel. ?
De Groene Vrouw
7 Oct. 2017
Mijn oma heeft ook 70 jaar gerookt en is in prima gezondheid overleden. Gek genoeg vind ik het niet heel prettig dat je mijn - met kennis en wetenschap onderbouwde - blogpost over waarom Venkelthee geen goed idee is bij buikkrampjes, afdoet als "ach ze verzinnen van alles tegenwoordig", alleen omdat jouw kinderen er persoonlijk geen last van hebben gehad.
Oma D
8 Oct. 2017
Helemaal mee eens!
Jacoline
24 Jan. 2016
Op shantala massage gaan. Leuk voor moeder en baby. Mag eigenlijk vanaf 6 maanden dacht ik. Het is alweer meer dan 7,5 jaar geleden. Maar mijn dochter was te jong om te gaan. Onder 6 maanden. Toch mochten wij komen want er waren meer handelingen die ik met haar kon leren zoals massage. Tummy tub lekker warm voor buik baby. Gevoel terug van in de buik bij mama. Maar belangrijkste is een beweging van de benen met de klok mee welke uitgelegd moet worden in de cursus. Want zeeeeer belangrijk is de correcte uitvoering en in wat voor stand de benen moeten worden gehouden door de moeder/vader bij (te) jonge baby's!!!!
Nike Mencke
17 Dec. 2015
Een kundige lactatiekundige op consult uitnodigen. Als ze een beetje goed is kijkt ze met een voeding mee en geeft jouw bovenstaande tips mee.
marta
26 Oct. 2015
wat een onsin dit heeft vast iemand geschreven die er geen verstand van zou hebben
De Groene Vrouw
26 Oct. 2015
Ach, je hebt helemaal gelijk. Ik heb geen idee. Je kunt het zelf vast veel beter! Ik kijk uit naar je volgende blog, waarin je - met onderbouwing en al - vertelt hoe het WEL moet. Wanneer kunnen we die verwachten?
Linda Rikkers
27 Oct. 2015
Mijn favoriete tip: veel lichaamscontact (ook voordat kramp inzet, het is een basisbehoefte van een baby), vaak een kleine voeding en bij acute kramp kijken of de legere borst soelaas biedt, direct reageren (dus niet laten huilen) en verder wat jij zegt.

Overigens lijkt er wat tekst weggevallen onder je kopje over probiotica, in de tweede alinea.
Sandra
13 Oct. 2015
Gisteren na het lezen probiotica gekocht van orthica. ik weet het met nutteloze toevoegingen maar momenteel het enige wat ik kon krijgen alhier. Nu geef ik mijn zoontje 100 % borstvoeding en ik kolf nog niet. Is het dan voldoende om de probiotica alleen zelf te nemen? Ik wil hem het liefst niets anders geven dan de borst, dus was het advies in de winkel om het zelf te nemen en het mijn zoon niet te geven omdat de bacteriën via de borstvoeding toch wel bij hem zouden komen. Klopt dit wel helemaal??
Nienke Tode-Gottenbos
13 Oct. 2015
Nee, bacteriën komen niet vanuit de borstvoeding in de baby terecht. Zie ook hier: http://groenevrouw.nl/probiotica-bij-baby-borstvoeding/
Overigens bezorgt onze webwinkel door heel Nederland ;-)
Leoni
11 Oct. 2015
Na het lezen van dit artikel heb ik besloten geen bijvoeding aan ons kindje te geven toen ze enorme last had van kramp. Uiteindelijk wel probiotica gegeven op advies van een lactatiekundige maar vervolgens kwam wel de vraag hoe het zit met water? Is dat dan ook bijvoeding en heeft dat dan ook invloed op de darm. En hoe zit het met vitamine druppels? Ik hoop wat te horen! Groetjes Leoni
Nienke Tode-Gottenbos
12 Oct. 2015
Water is een beetje een tussenvorm. Borstvoeding is in principe voldoende vocht voor jonge babies, dus water is vaak niet echt nodig. Vitaminedruppels zijn ook een verhaal apart: in principe is het natuurlijk net zo goed bijvoeding - dus als je ze wilt geven, kies dan een merk dat zo min mogelijk invasief is. Wij hebben bijvoorbeeld vitamine D3 van Bonusan, dat is gedragen in olijfolie en je geeft er maar 1 druppel per dag van. Dat is nogal een verschil met suikerige sinaasappeldruppels waarvan je er 10 per dag moet geven...
Guido
17 Jul. 2015
Het advies wat hier wordt gegeven is incompleet en gedeeltelijk onzin
Verder valt me op dat het vanuit een IK wordt geschreven en alleen over borstvoeding gaat
Mensen worden in de war gebracht door dit soort websites.
Venkel en kamillethee werkt wel tegen krampjes, maar zorg
Dat je niet meer dan 10cc per dag geeft. Op 1 dagdeel na heeft mijn baby nooit
Krampjes gehad. Rustig eten geven (ik gebruik HIPP1) en rechtop laten zakken werkt erg goed.
Zelfs zo goed dat de baby bijna niet spuugt of een boertje moet laten.
De Groene Vrouw
17 Jul. 2015
Het zou je beter staan als je niet alleen beledigingen zou spuien, maar ook zou vermelden WAT je dan precies incompleet en onzin vindt... tot die tijd vind je het vast niet erg als ik je opmerking langs me heen laat glijden.
Groene man
19 Sep. 2015
Maar waar zijn de bronnen van jouw claims? Zie die niet staan. En elke referentie komt terug op deze website.
De Groene Vrouw
19 Sep. 2015
Je mag wel even langskomen om 10 jaar aan hardcopy studiemateriaal door te spitten...
Oma D
8 Oct. 2017
Tja studiemateriaal...
Ervaringen! Daar gaat het om. Mijn Oma en tante waren baker (vroedvrouw) en hadden waardevolle tips die oook vandaag de dag nog gebruikt kunnen worden....en dat kwam niet uit een boekje maar uit levenservaring.
Judith
25 Sep. 2016
Jou hele reactie is niet alleen op belediging op de groene vrouw maar ook een grote belediging op alle moeders die te maken hebben met baby's die (verborgen)reflux of darmkrampjes hebben.
Denk je dat ik mijn baby niet rustig de borst gaf en hem daarna (minstens 10 voedingen op een dag) zeker een half uur of langer, ook midden in de nacht, met hem overeind zat.
Maar toch was de baby de hele dag door aan het huilen!
Juist adviezen van de groene vrouw zoals dragen in een draagdoek, een kruidenkruikje en massage hebben mijn baby heel goed geholpen!
Suzan
8 Dec. 2014
Frequent voeden, zodat de baby kleinere hoeveelheden drinkt en minder melk per keer hoeft te verwerken.
Marleen schulte
19 Oct. 2014
Wat echt een oud recept is : papaya sap....mijn kids hadden beide erg last van kramp.. Papaya helpt de darmen eiwit te verteren. Peen arts uit Aruba tipte mij, daar is het heel nor aal. Je neemt een rijpe papaya en drukt wat vruchtvlees door een schone doek, het sap van je op.. Ik deed het in kleine sambal bakjes van de Chinees, en na de voeding een theelepeltje leeg laten sabbelen. Ideaal, gezond en het helpt
De Groene Vrouw
19 Oct. 2014
Papaya bevat spijsverteringsenzymen, en helpt voeding dus te verteren. Maar bij jonge baby's is het net zo goed bijvoeding als al het andere, en mag dus niet onder de 6 maanden gegeven worden. Handig om te weten: naast papaya bevatten ook kiwi en ananas deze spijsverteringsenzymen, maar het zijn alle drie ook vruchten waar niet iedereen tegen kan.
D
21 Nov. 2017
Het is een oud artikel maar kan het niet laten om hier nog op te reageren. Ik ken een hele goede therapeut (alternatieve geneeswijze) met 47 jaar praktijkervaring. En duizenden patienten en die adviseert al die 47 jaar papaya tegen darmkrampjes ook bij pas geborene. En het is fantastisch!! Zelf ervaren bij veel zogenaamde "huilbaby's. En inderdaad alleen het sap.
De Groene Vrouw
21 Nov. 2017
Misschien moet die fantastische therapeut dan even de volgende artikelen lezen...
https://groenevrouw.nl/die-zes-maanden/
https://groenevrouw.nl/darmrijping-eerste-hapjes-bijvoeding/
Papaya blijft gewoon bijvoeding en de darm van een pasgeborene is daar simpelweg niet op ingesteld.
D
21 Nov. 2017
Alleen het sap wordt gebruikt. De vrucht moet gepureerd worden en dan door een doek gefiltert. Maar maak niet uit hoor groene vrouw. De mensen die het gedaan hebben en die het gaan doen hebben een hele gelukkige blije baby!
De Groene Vrouw
22 Nov. 2017
Ik probeer je duidelijk te maken dat het sap nog steeds bijvoeding is. Alles wat je in je baby stopt dat geen moedermelk is, is bijvoeding. En het maakt wél uit. Lees alsjeblieft dit artikel voordat je achterhaalde en mogelijk zelfs gevaarlijke informatie de wereld in slingert... https://groenevrouw.nl/darmrijping-eerste-hapjes-bijvoeding/
Solange
15 Oct. 2014
Een paar weken geleden ging de film Microbirth in première. Over het belang van bacteriën bij de geboorte, waar je over schrijft. Ik ven blij dat het nu bekend wordt bij een groter publiek, zodat baby's die met de keizersnede geboren worden, deze bacteriën alsnog gegeven kunnen worden. Een goede start is het halve werk.
De Groene Vrouw
16 Oct. 2014
Ja, ik ga 5 November naar de screening in Nijmegen, en als het heel leuk is organiseer ik misschien zelf nog wel een screening :-D
Aban
15 Oct. 2014
Hallo,

Volgens het voedingscentrum kan venkel kan schadelijk zijn. Een borstvoedende moeder geeft dit door. Ben behoolijk verbaasd dat in Nederland het advies wordt gegeven:

Wees matig met venkel- en anijsthee en geef baby's dit liever helemaal niet. Ook het geven van een fles rooibosthee naast de gewone flesvoeding is onverstandig. (...) In venkel en anijs zit namelijk estragol, een stof die bij dieren schadelijk blijkt te zijn. Daarom is het verstandig baby’s geen venkel- of anijsthee te geven. )(bron: voedingscentrum.nl

Als aanvulling op de massage, 'de zon en de maan' alsmede 'waterrad' kan ook helpen:

http://www.1177.se/Skane/Fakta-och-rad/Behandlingar/Spadbarnsmassage-vid-kolik/ (tekst niet in het Nederlands, maar beelden spreken hopelijk voor zich)
De Groene Vrouw
16 Oct. 2014
Tsja, wat zal ik zeggen... het Voedingscentrum en in zijn het wel vaker niet eens ;-) En dat geldt zowel voor mijn hoedanigheid als fytotherapeut en als voedingskundige.
Agnes
12 Oct. 2014
Keek! Weet ik eindelijk hoe ik mijn kersepittenzak kan opwarmen nu ik de magnetron de deur uit heb gedaan! Hahaha

Bedankt voor het duidelijke artikel! Ik heb hem gedeeld.
De Groene Vrouw
13 Oct. 2014
Ja geniaal he! Ik leerde het van iemand in de reacties op één van de blogposts, erg nuttig!
valhalla
9 Oct. 2014
Hier in Noorwegen zie je heel veel moeders dragen.... maar echt, bijna allemaal met een bungel. Als mijn Noors wat beter is, begin ik een kruistocht, heus! Maar goed...
Madelon
8 Oct. 2014
Ik dronk zelf veel venkelthee en negeerde alle adviezen het aan baby te geven. Ik verwees ze allemaal naar jou artikel over Die zes maanden haha. Ik ben zelf allergisch dus had rekening gehouden met een allergisch kindje. Lijkt tot nu toe mee te vallen.

En de draagdoek. Wat een uitkomst. Baby was dysmatuur en een keizersnede, baggerstart in het ziekenhuis. Draagdoek en co-sleeping waren enorm fijn. Nu na 11 maanden nog steeds :)
anna
8 Oct. 2014
Mijn kinderen reageerden hevig als ze teveel voormelk kregen. Als ik ze veel langer aan één borst liet drinken hadden ze er minder last van en poepten ook veel minder.
Laila
8 Oct. 2014
Dragen in de doek, in badje hielp het meeste maar echt niet genoeg. Ze bleef soms zo huilen dag we uiteindelijk pro biotica van orthiflor start zijn gaan geven. Heel bewust voor deze gekozen omdat ik geen bijvoeding wilde geven. Maar nu ik dit lees.... Heb ik dat dan toch gedaan? Ingrediënten zijn; rijstezetmeel, maltodextrine en bacteriecultuur.
De Groene Vrouw
9 Oct. 2014
Tsja, ik ben niet zo'n voorstander van Orthiflor start omdat er dus deze (onnodige) toevoegingen in zitten... maar het is altijd nog beter dan niets doen :-D
tina
14 Dec. 2014
Uhmm ff een vraagje mijn dochtertje is 2 maanden en ik heeft ook veel last van buikkrampen dus mijn verpleegkundige advieseerde me om venkelthee of anijsthee te geven het werkt zeer goed ..mijn zus heeft 3 kinderen bij wie ze ook venkelthee gebruikte voor tegen buikkramjes en die hebben geen enkel probleem gehad ervan...
ik ben erg door de war nu wat kan ik het beste doen nu..
De Groene Vrouw
15 Dec. 2014
Hoi Tina,

Wat vervelend dat je dochtertje zo'n last heeft van haar buik. Voor het afstemmen van de kennis uit een blogpost op je persoonlijke situatie verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis (http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/) of een consult.
Linda Rikkers
8 Oct. 2014
Dragen, nabijheid dag&nacht,(baby zo min mogelijk alleen laten), aanraking liefst huid op huid, responsief/sensitief reageren, veel kleine voedingen. Heel vaak een slokje is de biologische norm, niet om de paar uur een plons. Krampjes is overigens in veel culturen een totaal onbekend verschijnsel.
Karin
8 Oct. 2014
In Zuid-Afrika geven ze baby's met krampjes rooibosthee. Wat vind je daar van?
De Groene Vrouw
8 Oct. 2014
Hetzelfde als van Venkelthee ;-)
Inge
8 Oct. 2014
Bij m'n tweede kindje nam het extreme vormen aan (overproductie, spruw, KMA, arm kind). Daar was zuivel- soja- en aardbeivrij eten de oplossing. Binnen 1,5 dag geen huilbaby meer. Ik voelde mij zelf zonder zuivel 10x beter en eet het nu met mate. Ook tijdens zwangerschap van kindje 3. Die heeft weinig last. Wel spruw en daarvoor gebruik ik abc dophilus. Als ik daarmee stop krijgt ze prompt wel krampen dus wij gaan daar nog even mee door. Kindje 3 draag ik heel veel in een doek. Mijn tweede werd panisch in een doek, maar niets hielp toen, behalve dieet. Mijn eerste heeft nauwelijks last, net als kindje de derde.
Annemiek
8 Oct. 2014
Dragen idd. En lekker op de bank liggen, buik op buik. En dan lekker rondjes met de klok mee wrijven over haar ruggetje. Als het echt erg was, en niets meer hielp, op de zij op je buik liggen en dan rondjes over de buikt, afgewisseld met rondjes over de rug. Vind ze nog steeds heerlijk nu op 7 maanden.
Nicoliene
8 Oct. 2014
Dragen, dragen, dragen!
En ook: geen chocolade meer eten deed wonderen. Misschien niet gek aangezien ik het tijdens m'n zwangerschap niet lustte.
mimimi
8 Oct. 2014
Vergeet niet dat krampjes ook een reactie kunnen zijn op overprikkeling. Overdag is ie een brave slapende baby, terwijl het bezoek in en uit loopt, of de baby wordt in de maxi-cosi overal mee naar toe gesjouwd, en 's avonds huilt ie alles bijelkaar met buikkrampjes. Ontlading!
De Groene Vrouw
8 Oct. 2014
Zeker! Speciaal voor dat soort kindjes hebben we ons product Droom! ontwikkeld, om indrukken los te kunnen laten: http://winkel.groenevrouw.nl/verzorging/mama-baby/droom-slaapzachte-balsem.html#.VDUADCl_tqE

Ook dragen is juist voor deze kindjes heerlijk, om indrukken te dempen en emoties te delen met de draagouder.
Caroline
8 Oct. 2014
Zo interessant! Dankjewel voor de info. Met mn 1e kindje dronk ik enkel venkelthee ter verlichting van haar krampjes, ik had geen weet van de andere tips & tricks. Ga ik zeker (proberen althans) te onthouden nu ik zwanger ben van de 2e :-)
Pascalle de Beer
8 Oct. 2014
In hoeverre werkt het om rustig aan te doen met dingen als ui, citrusvruchten en kool? Ik ben daar best strikt in geweest en mijn kinderen hebben allebei nooit ook maar een uurtje last gehad van krampen. Is dat dan meer geluk dan wijsheid geweest?
De Groene Vrouw
8 Oct. 2014
Het is nog onduidelijk hoeveel invloed dat heeft. Er zijn immers ook baby's in andere gebieden (Indonesie, India) die volop gekruid eten krijgen via hun moeders melk, en ook de dingen die je noemt worden in hoge mate gebruikt in andere landen zonder dat dit krampjes oplevert. Onderzoek spreekt elkaar dan ook tegen.

Bij allergieën gaat het duidelijk om de eigen darmflora-status van de moeder, maar bij de andere zaken: geen idee!
Linda Rikkers
8 Oct. 2014
Kool/ui is een fabel (tenzij er dus overgevoeligheid is, maar daar is altijd sterk persoonlijk wat wel en niet goed verdragen wordt). Het idee is: Ik krijg er buikpijn van, dus mijn baby ook. Maar volwassenen hebben last van gasvorming bij de vertering van ui, kool bonen e.d. Die gassen komen niet in je bloed (gelukkig) en dus ook niet in je borstvoeding. Kind krijgt geen gas van jouw ui.
Suuz
8 Oct. 2014
Vliegen!
Baby met zijn buik naar beneden op je onderarm leggen, met zijn hoofd in de holte van je elleboog. En dan wiegen en lopen. Ik geloof dat we aardig wat kilometers hebben afgelegd de eerste weken.
Annemiek van den Berg
8 Oct. 2014
Krummel aan manlief geven. Mamma ruikt naar melk, dus bij krampjes door teveel melk was ik niet de aangewezen persoon om te troosten. Dus lekker buik op buik bij pappa op de bank en hij heeft ook heel wat rondjes gelopen met de jongens op de onderarm (sterke onderarmen). Was altijd blij als we die eerste 3 maanden weer doorgekomen waren. Goed stuk voor nieuwbakken ouders! Die zet ik op mijn werk (cb en lk) even onder de favorieten...
Marieke
8 Oct. 2014
Ach, ik kan het me nog zo herinneren, onze oudste (inmiddels 12) huilde, nee, schreeuwde, acht maanden lang. Ik heb heel wat met haar rond gesjouwd, tegen alle o zo goed bedoelde adviezen van mijn omgeving in dat ik haar verwende, dat mijn borstvoeding niet voedend genoeg was, dat ik haar gewoon moest laten brullen, goed voor de longetjes..... . Niet dat het rondsjouwen hielp, maar ik had het gevoel dat ze me nodig had en dus deed ik eigenwijs wat ik zelf nodig vond. Na acht maanden artsen en zelf zoeken en uitproberen, en op m'n tandvlees lopen (en regelmatig wanhopig meehuilen met de kleine meid omdat ik het ook niet meer wist) kwam ik er eindelijk achter wat het probleem was.... het kwam niet van binnen uit, maar van buiten af! Ze bleek allergisch te zijn voor de Zwitsal die we van het ziekenhuis mee hadden gekregen en waarmee we haar dus insmeerden omdat ze zo'n droog huidje had! Je zag verder niets aan haar huid, en gericht krabben kon ze nog niet. Achteraf, filmpjes kijkend, zien we dat ze wel degelijk krab bewegingen maakte, maar in de lucht om zich heen. Wat een opluchting, binnen twee weken was ze een rustige, blije baby. Lang verhaal kort, de oorzaak kan dus ook van buiten af komen, die wilde ik nog even toevoegen. ;-)
Linda Rikkers
8 Oct. 2014
Ocharme... Wat een geluk dat je haar wel altijd hebt gedragen, want ok als ze blijft huilen doet dat haar toch goed!
Mandy
8 Oct. 2014
Dragen! Dat was ook echt het enige wat hielp, en misschien niet pedagogisch verantwoord maar snachts dragen was wat te vermoeiend dus sliep ze ook geregeld op of naast me ;-)
Mis het nog wel eens nu...
Anique
8 Oct. 2014
Er mee rondwandelen. Gewoon vasthouden, niet in de kinderwagen, en dan maar zachtjes rondjes lopen. Zolang ik liep, werkte dat prima. Buikje zachtjes masseren werkte soms ook wel.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy