Blog

Nienke eet iets nieuws: Bunapi shimeji

8 Jan. 2018

Ik hou wel van een beetje avontuur in de keuken. En mijn vriendje houdt nogal van de groenteboer. Althans, van groente kopen bij de groenteboer (in tegenstelling tot in de supermarkt). En bij de groenteboer lag ineens Iets Dat Ik Nog Niet Kende. Het was nieuw en het was een euro. Die combinatie is min of meer een garantie dat ik het in mijn mandje gooi. En het was lekker! Maar eh... wat was het eigenlijk?

Bunawatte?

Bunapi shimeji wordt in het Nederlands Beukenzwam genoemd. Dat stond er ook op. Het is een paddenstoeltje dat in Nederland nog niet zo bekend is, maar in Japan al jaren gegeten wordt. De soort wordt Shimeji genoemd en er zijn twee varianten: de bruine (Buna shimeji) en de witte (Bunapi shimeji).

Wij hadden de witte, die verder helemaal hetzelfde is als de bruine beukenzwam maar die in het donker gekweekt wordt waardoor hij wit blijft. De bruine ben ik hier nog niet tegengekomen (maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn, want ik let ook wel eens niet op). De kleine, vrij sprieterige paddenstoeltjes hebben een lange steel (die je gewoon kunt eten) en zitten met bosjes tegelijk op een kluit (die je eraf snijdt). Je hoeft ze verder niet te snijden; als je de kluit eraf snijdt vallen ze los en zijn ze precies bite-size.

Verwar de bunapi shimeji niet met de Enoki. Dit is een ander zwammetje met nog veel langere en dunnere steeltjes (en een veel minder uitgesproken smaak). Als je de beukenzwam wilt kopen, let er dan op dat ze stevig zijn en niet slijmerig. Check ook de onderkant om te zien of de kluit niet beschimmeld is (al hoef je je geen zorgen te maken als dat wel het geval blijkt te zijn; snij hem er gewoon ruim vanaf en er is niets aan de hand zolang de steeltjes en hoedjes nog fris zijn). In de koelkast schijnen de zwammetjes-met-kluit langer dan een week goed te blijven, maar zo lang bewaar ik ze zelf niet omdat ze in heel veel gerechten een fijne toevoeging zijn.

Lekker?

Heerlijk! Waar veel paddenstoelen een niet erg aanwezige smaak hebben of juist een beetje muffig smaken, was ik aangenaam verrast door de beukenzwam. Wat me vooral opviel: ze hebben een aanwezige (maar zeker niet overheersende) witte wijn-smaak. Nu moet je weten dat ik zelf geen alcohol drink en dus vrijwel nooit witte wijn in huis heb, maar de smaak in een goed gerecht vind ik wel erg lekker. Deze zwammetjes zijn dus een prima alternatief voor witte en rode sauzen waar je normaal gesproken een scheutje wijn in zou gieten.

Je kunt de shimeji niet rauw eten (ze zijn dan bitter) maar ze blijven vrij stevig als je ze kort meebakt of -kookt. Daardoor zijn ze goed te verwerken in veel gerechten, zoals stoofschotels, soep of roerbakgerechten; 5-10 minuten voor het einde toevoegen en even op hoog vuur mee laten garen.

Gezond?

Redelijk. Paddenstoelen zijn vaak nogal gezondheidstoppers, al moet ik zeggen dat ik mijn bedenkingen heb bij de doorgekweekte rechttoe-rechtaan-champignon. Vaak zijn de echt medicinale paddenstoelen niet zo heel lekker en gebruik je ze eerder als supplement dan als voedsel (denk Reishi).

De Beukenzwam heeft geen (bewezen) geneeskrachtige eigenschappen, maar bevat wel een aantal interessante voedingsstoffen. Zoals:

 • Betaglucan

  Deze gezonde stof ken je misschien van haver; betaglucan is een prebiotische vezel die goed is voor je darmflora en daarnaast cholesterolverlagende en immuunmodulerende eigenschappen heeft. Supergezond dus. De dagelijkse hoeveelheid betaglucan waarvan je positieve gezondheidseffecten mag verwachten is ongeveer 3 gram per dag. Met een bakje havermout (40 gram) krijg je ongeveer de helft binnen; met 100 gram Shimeji zit je al op 2,5 gram!

 • B-vitaminen

  De meeste mensen komen niet heel snel B-vitaminen tekort (behalve misschien B9 & B12) omdat ze vrij veel in ons voedsel voorkomen. Maar als je bijvoorbeeld geen vlees eet, is een beetje extra B uit paddenstoelen mooi meegenomen. Bunapi shimeji zijn vooral goed in niacine (B3). In 100 gram zit 5,4mg - net zoveel als in een gehaktbal en ongeveer 35% van je ADH. Verder bevat het nog 10-15% ADH van B2 (riboflavine) en B5 (pantotheenzuur).

 • Vitamine D

  Het is niet veel, maar alle vitamine D uit voeding is mooi meegenomen. In Shimeji zit ongeveer 2,2mcg (10% ADH).

Een superfood zou ik het niet noemen (en ik vind dat sowieso al geen term), maar het is zeker niet ongezond en alle beetjes helpen natuurlijk.

Wat kook je ermee?

Van alles, zoals gezegd. Ze zijn lekker in tomatensaus of in roomsausgerechten. De eerste keer dat ik ze maakte deed ik ze door de nasi en hoewel dat een beetje vreemde combinatie was vanwege de witte wijn-smaak, vond ik het zeker niet vies. Dit is tot nu toe mijn favoriete recept:

Witte saus met groenten & bunapi shimeji

Je neemt:

 • 1 uitje (sjalotje of rode ui)
 • Bakje biologische hamblokjes (of een paar handen gehakte noten)
 • 400gr voorgesneden groentenmix
 • 2 tenen knoflook
 • 1 bakje mascarpone
 • 1 bakje crème fraîche of hüttenkäse/cottage cheese
 • 1 bakje (±150 gram) witte beukenzwam (bunapi shimeji)

Je doet:

 • Snijd 1 uitje fijn
 • Bak het glazig in wat boter of olijfolie
 • Voeg de hamblokjes of nootjes toe
 • Bak de voorgesneden groenten mee en laat even sudderen
 • Voeg 2 tenen knoflook en zout naar smaak toe
 • Bak een paar minuten voor het einde de losgesneden shimeji mee
 • Voeg 1 bakje crème fraîche of hüttenkäse en 1 bakje mascarpone toe

Deze saus is lekker met rijst, quinoa of (glutenvrije) pasta!

De vraag van vandaag:

Eet jij wel eens rare paddenstoelen?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (6)

Rob Meyer
18 Mar
In de herfst struin ik door de bossen rond Leusden en met een beetje mazzel vind ik dan eekhoorntjesbrood, kastanjeboleten en berkenboleten. De jongere exemplaren snijdt ik in plakjes en bak die in een beetje boter tot ze wat bruiner zijn. Dan voeg ik als enige kruidenzout en een snufje Djintan (Indonesisch voor komijnpoeder) toe. Op brood of als vleesvervanger superlekker! Het is alleen zaak dat je weet wat je plukt (mag officieel niet!), want hoewel je bij boleten niet snel een vergissing maakt, kun je wel de bittere boleet aanzien voor berkenboleet, en die is, zoals de naam al zegt, heel bitter. Tot slot: in de middeleeuwen waren de boleten die vol wormpjes zaten, een delicatesse voor de landheer, want: heel kruidig en volstrekt onschadelijk. Smaken verschillen.
Dorien
2 Feb. 2018
Ik was zelf ook al over deze zwammetjes gestruikeld, echter al vanaf de eerste keer beide kleuren. En inderdaad, als iets nieuw is, grote kans dat ik het meeneem. Hier dus geen uitzondering.
Ik vind het makkelijke paddenstoeltjes om te gebruiken, blijven ook lang goed in de koeling en hebben niet zo snel de neiging heel zacht te worden.
Mijn groenteman lijkt ze nu standaard in de winkel te hebben, dus ik zal het geregeld in huis halen :)
peter
21 Jan. 2018
Schrijf hier iets leuks staat er, hoe gaaf is die opmerking :)

Nou heel graag!

Super toffe blog groenevrouw!, De licht sarcastische toon her en der plus lekkere nuchterheid kan ik enorm waarderen, alles is zo serieus tegenwoordig dat het gewoon jammer is. Leuke toffe site dit, heb nog veel te lezen zie ik, heerlijk!
Ik ben zelf gek op paddenstoelen, zoek ze ook graag en heb van alles uitgeprobeerd. Veel zijn er eetbaar , sommige slechts 1x, en een aantal zijn superlekker, nog meer hebben amper smaak. Het aantal echt lekkere paddenstoelen is niet zo groot, cantharel eekhoorntjesbrood inktzwammen en zo nog een stel maar de meesten smaken gewoon nergens naar. Ik heb zelf een heel bescheiden youtubekanaaltje ( https://www.youtube.com/channel/UCSGWutkgk666iHaEOopUpiw?view_as=subscriber ) waar ik mensen terug probeer te (zachtjes) pushen naar de markt de boer en de eigen tuin plus zelf weer koken. ik denk dat daar de kwaliteit over het algemeen beter is dan die vd supermarkt (mijn mening) en ik verwacht dat daar een mooie sleutel ligt tot een betere gezondheid.
Ik heb wel een vraagje over bovenstaand recept, Waarom Voorgesneden groentenmix? Die snap ik even niet. Veel over gezonde voeding hier, flinke discussies her en der over bv vega of niet etc en dan kan ik die 400gr even geen plekje geven daarin aangezien de voedingswaarde wel aardig gedaald is tegen de tijd dat het in je pan terecht komt . verder natuurlijk Ook omdat het wel heul veelomvattend kan zijn he qua smaak, dit dan als hobbykok want de gebruikte groenten maken natuurlijk erg veel uit je zal venkel een go geven :P

Een gewone vraag van iemand die best wel wat leuks wil schrijven

grtz

peter
De Groene Vrouw
21 Jan. 2018
Omdat er zoiets is als perfect en zoiets als goed genoeg, en die twee moeten elkaar niet in de weg gaan zitten. Als je de ruimte hebt om alles zelf te (kweken, oogsten &) snijden: heel graag. Perfect. Lukt dat niet, dan kun je altijd nog beter een pak voorgesneden groentemix halen en daarmee in ieder geval aan je vezels en een gedeelte van je vitamineralen komen, dan dat je uit lamlendigheid maar een diepvriespizza in de oven gooit. Ik heb geen probleem met voorgesneden groenten. Die zijn goed genoeg. Don't let perfect be the enemy of good.

En verder dankjewel :-)
Suzan
8 Jan. 2018
Beste Groene Vrouw,
Ik zou graag paddenstoelen eten, want ik vind ze heerlijk. Maar ik heb regelmatig last van candida... Is het dan beter om geen paddestoelen te eten omdat dat ook schimmels zijn? (Naast het laten staan van suikernatuurlijk). Omdat ik ook geen vlees meer eet, zouden paddenstoelen in dat opzicht een welkome aanvulling kunnen zijn.
De Groene Vrouw
8 Jan. 2018
Dat je geen paddenstoelen zou mogen eten wanneer je last hebt van Candida, is achterhaald. Candida is weliswaar een gist/schimmelinfectie, maar eet geen andere gisten/schimmels. Wat wel het geval kan zijn, is dat je met een actieve infectie meer last hebt van histaminevorming; ook (niet-verse) paddenstoelen bevatten soms hogere gehaltes aan histamine waardoor je klachten kunt krijgen. Zie ook https://groenevrouw.nl/histamine-hooikoorts-darmklachten/
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy