Blog

Damesmaten

13 Jul. 2015

Het wordt hoog tijd om het weer eens gezellig te hebben over den kut. Even open en eerlijk over de chocha, snooch, flamoes, het tussenbeense of hoe je het ook maar wilt noemen. Want de laatste tijd valt me ineens iets op - en eigenlijk is dat ontzettend raar.

Zoals je misschien weet hebben we naast De Groene Vrouw nog een tweede webwinkel in duurzame menstruatieproducten. Een voorbeeld van zo'n product is de menstruatiecup - ik las hier even een pauze in zodat mannen die dat wensen, hier veilig kunnen afhaken (er is vast nog wel voetbal op Nederland 2) - en over die cup is een hele hoop te doen.

Je máát, vrouw!

Mannen weten de maat. Van hun geslachtsdeel bedoel ik. Kijk, echte kerels meten niet (want it's not the size of the ship, it's the motion in the ocean) maar ze weten allemaal zo ongeveer in welke categorie ze vallen. Stel je voor dat condooms maar in een paar maten te krijgen waren (kort, midden, lang en dan nog een 'breed' ofzo), dan zouden mannen zonder al te veel nadenken weten welke soort ze moesten kopen.

Vrouwen weten óók allerlei maten. Hun schoenmaat (iets kleiner dan eigenlijk het geval is), hun kledingmaat (strikt geheim), hun behamaat (gaat vaak verkeerd, maar toch: je hebt een idee van waar je staat ten opzichte van 'het gemiddelde' of van andere vrouwen).

Zo niet bij het vagein. We krijgen een ongelofelijke hoeveelheid vragen over welke cup er aangeschaft moet worden. "Wat denk je?" vraagt zo'n vrouw dan hoopvol kijkend, want het is ook allemaal verwarrend met zoveel keus. Maar ja. Ik ken jou niet. Ik kan een inschatting maken op basis van je lichaamsbouw, maar ik kan je moeilijk tussen je benen grijpen om te bepalen welke maat je hebt. Ik was het zelf althans niet van plan, laat ik het zo zeggen.

Dus stellen we wat vragen. "Kun je met je vingers bij je baarmoedermond?" Een lege blik. "Heb je enig idee of je wat ruimer of wat krapper bent van binnen?" Een nog legere blik. "Tsja, ik gebruik medium tampons..."

Maar de maat van een tampon wordt bepaald door hoeveel je vloeit, en de maat van een cup is afgesteld op je lichaamsbouw. En mannen die erbij staan te grinniken 'dat het maar net aan past' hebben vooral een groot ego, maar zijn geen betrouwbare bron van kennis over je eigen damesmaat (want mannenmaten zijn immers ook verschillend). Je zult het dus zelf moeten uitvinden.

Daar lees je anders nooit wat over...

Precies mijn punt. Geen vrouw is hetzelfde. Wij vrouwen hebben een maat. Wij zijn groot geschapen of klein, diep of ondiep, strak of wat losser. Dat is geen waarde-oordeel maar een constatering. Laten we er in vredesnaam geen bodyshaming van maken; een grotere vagina is niet beter of minder goed dan een kleinere. Het gaat er alleen om dat we allemaal anders zijn. Als we allemaal verschillende schoenmaten hebben, is het niet gek dat we ook verschillende vajajay's bezitten - maar we hebben geen idee.

Misschien komt het omdat mannen onder de douche bij de sportclub stiekum kunnen gluren, en wij niet. Ik zeg ook niet dat je een avondje Leren Masturberen moet organiseren met vriendinnen. Je hoeft niet bij een andere vrouw te voelen en te vergelijken (al zal ik je ook zeker niet tegenhouden als je dat met wederzijdse instemming een keer wilt doen). Om te weten hoe je zelf bent - moet je bij jezelf zijn!

Nee maar eerlijk. We leven in 2015 dus ik ga er voor het gemak even vanuit dat we allemaal wel eens tussen onze benen geteutebeld hebben. En anders zou je het eens moeten proberen, het is best geinig. Maar verder? Heb je er wel eens een spiegel voor gehouden? Heb je wel eens onderzoekend gevoeld? Heb je je eigen baarmoedermond wel eens gezien? Voor dat laatste heb je een speculum nodig en die heb je doorgaans niet in de keukenla liggen, maar toch. Is het niet vreemd dat er doorgaans toch een best een aantal mensen zijn die jou in je diepste zelf hebben gekeken - maar dat je er zelf nog nooit echt geweest bent?

Even tussendoor: mijn verbazing is oprecht. Ik geef je hier geen virtuele draai om je oren omdat je het niet weet. Het is ook zeker niet mijn bedoeling om alle vrouwen die ons om advies vragen, af te schilderen als dom of onwetend. Ik heb zelf ook geen speculum. Wat ik graag wil bereiken, is dat je denkt "gunst, tsja, daar zit eigenlijk wel wat in" en dan actie onderneemt. Ontdek je plekje, en leer jezelf beter kennen.

Oh, by the way: als je dat gaat doen, bereid je dan voor op een hernieuwde kennismaking met de intrigerende wereld waar we in leven. Want wat is dat eigenlijk voor bizarre situatie dat je een speculum alleen maar kunt kopen als sextoy? Really?

Maar hoe weet je dat dan?

Affijn. Hoe weet je dat dan, je maat? Je hoeft niet met een meetlat naar binnen. Begin eens met je vingers. Doe dit liggend op bed of staand met 1 been op de toiletbril.

  • Voel of je je baarmoedermond kunt voelen (die voelt als het puntje van je neus). Heb je hem te pakken, zet dan een streepje op je vinger bij het begin van je vagina. Haal je vingers eruit en meet hoe ver die naar binnen ging voordat je je baarmoedermond raakte.
  • Voel nog een keer, nu met meerdere vingers. Hoe voelt de binnenkant van je vagina? Is het strak gespannen, of juist soepel? Hebben je vingers veel ruimte, of is het een krappe boel daarbinnen?
  • Heb je misschien een (lichte) verzakking, of littekenweefsel van een bevalling?
  • Onderzoek jezelf op verschillende momenten in je cyclus. Tijdens de eisprong voel je je baarmoedermond vaak wat lager dan tijdens je menstruatie.
  • Stel jezelf vragen. Raakt je partner tijdens de sex vaak je baarmoedermond, of voelt het soms alsof het niet past? Zeker als dit bij meerdere partners het geval is (en dus bij verschillende mannenmaten) kan dit een aanwijzing zijn dat je wat smaller, strakker of korter gebouwd bent. Of dat hij wat beter zijn best moet doen om het voor jou ook leuk te maken, natuurlijk.
  • En het gaat niet om 'wat je kunt hebben' - want bij de meesten van ons past er een hele baby doorheen - maar om wat comfortabel voelt in een niet-sexy situatie.
  • Heb je een gevoelige vagina? Krijg je snel last van irritaties?
  • Passen tampons moeiteloos (zowel in als uit), of pak je toch liever maandverband omdat ze nooit lekker zitten?
  • En last but not least: kijk naar je lichaamsbouw. Ben je groot en stevig gebouwd (en dan heb ik het over skeletbouw, niet over je kledingmaat), dan is de kans groot dat ook je vrouwelijk heiligdom wat ruimer van opzet is. Ben je petite, dan is het logisch dat zij ook klein maar fijn is.

Judith&NienkeKijk maar. Dit zijn Judith en ik. We zijn allebei boven de 30 en we hebben allebei twee kinderen. Volgens 'de tabelletjes' zouden we dus allebei een grote maat cup moeten hebben. Maar onze lichaamsbouw is totaal verschillend. Judith is 1.64 en ik 1.75. Zij is smal en fijngebouwd, ik wat groter en steviger. En dus draagt Judith een Mamicup M en ik een Mamicup L en passen die allebei perfect bij ons.

Nogmaals, ik vind het helemaal niet raar dat jij je maat niet weet. Maar ik vind het wel raar dat we dit als vrouwen in het algemeen niet leren. We hebben er niet eens woorden voor, het blijft bij vage omschrijvingen. En dat is suf. Dus ik roep alle dames op om hun maat te leren kennen en te omschrijven (al is het maar voor jezelf). Ken je lijf. Own your own.

De vraag van vandaag:

Je hoeft niet te delen wat je ontdekt hebt ;-)

maar als je goede woorden hebt gevonden om 'onze' maat te beschrijven, deel ze dan in de reacties! Verontwaardiging over dat we dit niet op school leren mag ook. Of verbazing. Of hilarische verhalen.


Reageren? Gezellig!

Reacties (40)

Maryse
20 Dec. 2017
Bij t uitstrijkje zei mijn arts, oh ik pak even een Virgo-speculum, aha, nu ben ik op mijn 40ste bepaald geen maagd meer, heb geen kinderen gekregen en de Medium-cup past voor mij perfect. Maar door dat kleine speculum die blijkbaar voor kleine meisjes is bedoeld die nog maagd zijn ?, kon ik wel concluderen dat ik zeer petite geschapen ben.

Ik ben door deze site de cup gaan gebruiken en ik ben echt heel tevreden, jammer dat ik het niet jaren eerder heb ontdekt. En goed dat je het allemaal bespreekbaar maakt op zo'n leuke manier.
Gwendolyn
20 Jul. 2015
NOUJA ZEG! Kom ik er pas met afrekenen achter dat Cute Cotton ook gewoon bij jou hoort, wat een giller. Ik heb idd laatst met Jolanda gemaild, want de cup voor mijn zwangerschap was een van de eerste op den markt toen er hier amper iets verkrijgbaar was en wat das dat een draak van een ding. Nouja, voor mijn vagina dan, want het was een gevalletje 'net niet'. Als een broek die net van je kont afzakt zeg maar. Gelukkig ben ik een paar jaar verder en ken ik haar nu veel beter, dus na een paar mailtjes bleef er 1 optie over. En die heb ik zojuist bestelt. Ben benieuwd hoor!
Anna
18 Jul. 2015
De doktersassistente gaf tijdens het verplichte uitstrijkje uit zichzelf de tip om welke maat eendenbek ik de volgende keer kon vragen om het voor mij het minst onaangenaam te maken. Daarmee mijn eigen inschatting bevestigend ;-) Dus gewoon ff vragen bij je volgende bevolkingsonderzoek!
Melissa
17 Jul. 2015
Goed dat je dit aankaart! Ik gebruik zelf nu ruim een jaar een menstruatiecup, echt ideaal! Dus ik was inmiddels geen vreemde meer in mijn binnenkant. Maar sinds ik begin dit jaar ben gestopt met de pil en begonnen met de Fertility Awareness Method (FAM, of sympto-thermale methode) als anticonceptiemethode, ben ik m’n lichaam pas écht leren kennen.

In aanvulling op de tips van Angela, Irene en Annemieke (ik gebruik ook Kindara om mijn cyclus in kaart te brengen), kan ik de podcast van Fertility Friday aanraden (zie fertilityfriday.com). In het Engels, dat wel, maar in het Nederlands vind ik gewoon veel minder nuttige voorlichting hierover. Anyway, zoals jij nu aankaart dat het eigenlijk vreemd is dat vrouwen weinig bekend zijn met hun interne bouw, zo kaart de podcastpresentatrice aan dat het vreemd is dat vrouwen hun cyclus niet beter kennen.

Hoezo leren we op school drie lessen lang over hoe het oog werkt, maar krijgen we - met een beetje geluk - slechts een halve les seksuele voorlichting? Hoezo krijgen meisjes bij hun eerste menstruatie te horen dat het er allemaal bij hoort, maar wordt je vervolgens met reclames en signalen uit de omgeving om de oren geslagen dat je vooral niet over je menstruatie moet praten en het zelfs moet maskeren (geparfumeerde inlegkruisjes... serieus!?), omdat het 'vies' is? Waarom krijgen meisjes bij de eerste krampen met het grootste gemak een recept voor de pil - volgens mij het enige medicijn dat een gezonde lichaamsfunctie om zeep helpt - terwijl je ze eenvoudig kunt leren hoe hun lichaam werkt en hoe je een niet-optimale cyclus (krampen inbegrepen) kunt repararen?

Echt een eye-opener, deze podcast! Maar wel een waarschuwing: je kunt je aardig bedrogen voelen wanneer je je realiseert wat voor troep je al die jaren hebt geslikt en dat er dagelijks nog steeds vele meisjes net zo verkeerd worden voorgelicht als jij destijds...

Anyway: goed bezig, Groene Vrouw. Keep up the good work! *thumbs up*
Carrie
26 Jul. 2015
Ik zou - als ik die troep niet geslikt had - op mijn 21e al 5 kinderen gehad hebben waarschijnlijk ;).
Maar serieus: als voormalig tienermoeder kan ik het toch niet laten om even aan te stippen dat de pil weliswaar grote nadelen heeft, ik weet er alles van geloof me maar ik denk niet dat je van een 15, 16 jarige kan verwachten dat ze haar lichaam zó goed kent dat ze precies weet wanneer ze vruchtbaar is of niet. (en daarnaar handelt tijdens een wilde vrijpartij met haar 18 jaar oude vriendje; er zijn niet voor niets spotjes waarin dringend geadviseerd wordt het condoom-gesprek met je lover te voeren als je je broek nog aan hebt nietwaar?)
Condooms kunnen kapot en hier komt Murphy's Law om de hoek kijken met alle gevolgen vandien..
Dan ben je m.i. toch beter af met de pil of de vrij verkrijgbare morning-afterpil dan met de keuze: abortus (als je op tijd merkt dat je zwanger bent tenminste..) of een baby.
En, uiteraard zou ieder meisje echte, goede voorlichting moeten krijgen nog voor de eerste menstruatie zich aandient zodat ze t.z.t. de juiste keuzes kan maken en niet klakkeloos haar halve of zelfs hele vruchtbare leven de pil slikt zonder de link te leggen pil/.....noem maar op. Zelf ben ik jaren 'ziek' geweest van de pil die ik op dat moment slikte; jammer genoeg bestond Google, wat het hele WWW ook nog niet.
Ik ben nooit voorgelicht, op school pas toen ik al moeder was, hoezo mosterd na de maaltijd?

Als ik een dochter had gekregen (tuurlijk heb ik 2 zoons haha) zou ik haar toch, zodra er vriendjes om de hoek komen kijken de pil niet ontraden hebben, en haar ook geld gegeven hebben voor de morningafterpil mocht ze voor condooms kiezen en het gaat mis.
De pil is ondanks alles toch het veiligste voorbehoedsmiddel op sterilisatie na maar dat zou ik zelf nooit laten doen; dán maak je echt een gezond orgaan voorgoed kapot.

Een menstruatiecup heb ik godzijdank niet meer nodig maar mijn maat had ik geweten met dank aan een gynaecoloog die zo vriendelijk was om me met een spiegeltje mee te laten kijken tijdens het maken van een uitstrijkje: toen heb ik ook mijn baarmoedermond gezien. Deze arts vond het ook van de gekke dat je zulke info over je eigen lijf nooit te horen krijgt. Misschien een idee om te vragen als je toch voor een uitstrijkje moet?
anna
16 Jul. 2015
Wat ben jij toch fantastisch. Je moet je eigen tv show kijgen.
De Groene Vrouw
16 Jul. 2015
Ik moet er niet aan denken ;-)
Dit is veel leuker. Iedereen (in mijn vakgebied) kent me maar ik kan nog gewoon over straat.
anna
16 Jul. 2015
Wat ben jij toch fantastisch. Jij moet een eigen tv show krijgen!
Stephanie
14 Jul. 2015
Ik had er serieus nog nooit over/van gehoord en heb er gelijk een bij jullie besteld! Ik ben heel benieuwd hoe het me bevalt. Is het overigens aan te raden de cup voor eerste keer gebruik ook schoon te koken? Dit stond in de bijsluiter als manier om schoon te maken maar niet per se over voor het eerste gebruik.
De Groene Vrouw
16 Jul. 2015
Gaaf! Nee hoor, hij wordt hygienisch gemaakt in de fabriek. Een keer goed afspoelen is voldoende :-D
Jasmijn
14 Jul. 2015
Fijn stuk! Dit was net even de stok achter de deur (die ik blijkbaar nodig had) om de juiste menstruatie- cup te bestellen! De huidige zit net niet precies pas.
Farola
14 Jul. 2015
Ik weet nog dat ik het vreselijk vond toen mijn moeder terwijl ik 12 was erover begon of ik mezelf 'daarbeneden' wel eens bekeken had met een spiegel ofzo en of ik wel eens met mijn vingers daarmee speelde. 'Dit wil ik niet horen' en ik liep weg.. Om dezelfde avond met een spiegeltje toch maar eens te gluren. Van binnen echt voelen naar oa de cervix kwam eigenlijk pas tijdens mijn laatste zwangerschap toen ik gehoord had van het beautiful cervix, maar ook dat je zelf ontsluiting kon meten. Bij mij ligt mijn baarmoedermond juist laag tijdens menstruatie en toen ik mijn cup kocht, deed ik dat net als bij tampons op het ruime vloeien. Ik kocht de grootste maat. Maar ondanks dus dat ik om mijn hefstigste dag elke twee uur die grote cup moet legen, is hij qua maat eigenlijk te groot. Ik had bij tampons altijd het idee dat ik vast iets fout deed, want op de gebruiksaanwijzing stond tot het eerste vingerkootje inbrengen, maar dat past echt niet erbij. Ik had dan ook niet verbaasd moeten zijn dat het volledige steeltje van mijn cup buiten mijn vagina stak (was het toch). Maargoed toch mooi hoe zo'n proces groeit van totale onbekendheid (en zelfs lichte afkeer destijds op mijn 12e) met dat stukje van je lichaam tot nu vaginale kungfu training van Kim Anami. Los van het feit dat ik nu ook weer op een trampoline durf, is het gewoon mooi om ook dat stuk van je vrouwelijkheid en je eigen lijf te durven ontdekken. Want die vagina is ook best wel fantastisch.
Brigitte
14 Jul. 2015
Haha, wat ben je een heerlijk spontaan mens. De dingen gewoon bij de naam noemen. LOL.
Ik heb ook een menstruatiecup gekocht en voor mij was dat zo`n opluchting, want ik was allergisch voor tampons.
Ze deden me altijd pijn.
Eerst had ik van die wegwerp, tjee, die waren duur en later de uurzame.
Ik heb er gewoon een besteld en die was goed. Wist ik veel van maten, haha.
Maar ik kan ze wel iedereen aanbevelen.
Die kwam echt jaren te laat.
Agnes Konings
13 Jul. 2015
Voor wie ook op het net verder wil exploreren over de vagina:
Deze site biedt - naast allerlei info en ook aanmoedigingen om zelf op ontdekking te gaan- ook bijzondere foto's van allerlei baarmoedermonden:
http://beautifulcervix.com/
Leek me wel mooi als aanvulling op dit artikel.
De Groene Vrouw
13 Jul. 2015
Oh gaaf!!!
Marcel
13 Jul. 2015
Ik ken meer vrouwen die van voetbal houden dan mannen ...

(Oh, was dat niet het punt van het blog?)
De Groene Vrouw
13 Jul. 2015
Nee, maar wel fijn dat je tot daar doorgelezen hebt ;-)
Claartje
13 Jul. 2015
Leuk blog! Ik zal eens wetenschappelijk gaan meten, bij mijn eigen laatste recreatieve bezoek heb ik drink gezegd niet zo goed opgelet. Druk met andere dingen... Nu heb ik wel een vraag (waarop het andwoord misschien ook wel op de website staat, maar ik ben lui vandaag) wat doet zo'n cup en waarin is hij beter dan tampons of maandverband? Na mijn tweede kind is ongesteld zijn (nog) minder leuk want ik bloed nu meer per keer. Kan dat? Dus ik doe nu dubbelop, (grotere) plug er in en een doek in de broek maar ideaal is dat niet.
De Groene Vrouw
13 Jul. 2015
Lees even hier: http://www.cutecotton.nl/alles-over-menstruatiecups
Daar staat alles wat je wilt weten (ik ben ook lui maar vooral nogal druk) ;-)
Claartje
13 Jul. 2015
Danku
Gonneke van Veldhuizen-Staas, IBCLC
13 Jul. 2015
Wegwerpspecula zijn gewoon via de medische benodigdhedenwinkels te koop voor een euro per stuk of zo. Blijft toch lastig om daarmee je eigen binnenkant te bekijken. Misschien in combinatie met je telefoon en een selfie stok?
Ik ben van de generatie (tussen de fifties kneuterigheid en de nieuwe preutsheid) waarin het nog werd aanbevolen om je eigen lijf te leren kennen, met name ook de delen onder je ondergoed. Bij mij sit een stevige blaasverzakking het inbrengen van cups, maar ook tampons in de weg. Hoewel ik eindelijk, ongeveer sinds mijn 59ste verjaardag, eindelijk geen menstruatie hulpmiddelen meer nodig heb.
De Groene Vrouw
13 Jul. 2015
Met je telefoon en een selfie stick... ik heb een beeld, LOL! ;-)
Gonneke van Veldhuizen-Staas, IBCLC
13 Jul. 2015
Ah, de wondere wereld van de beeldend denker :-)
pity
13 Jul. 2015
Wat een geweldige blog weer! Bedankt!
Marieke
13 Jul. 2015
Ik heb geen tips of aanvullingen, maar wil wel even laten weten dat ik dit echt genoten heb van deze blog! (Quote:Nee maar eerlijk. We leven in 2015 dus ik ga er voor het gemak even vanuit dat we allemaal wel eens tussen onze benen geteutebeld hebben. En anders zou je het eens moeten proberen, het is best geinig.)
Joy
13 Jul. 2015
Goed stuk en ben het helemaal met je eens. Toen mijn dochter jong was en vragen ging stellen heb ik haar bloot voor de spiegel gezet. Zo van, dan kan je het daar zelf bekijken. Zodat het gebied daar niet vreemd voor haar was. Zowel binnen als buitenkant zou gewoon bekend terrein moeten zijn. Al weet ik mijn eigen maat ook niet :P maar ken hem wel als mijn broekzak.. uuhh, nou ja je snapt me wel ;)
Angela
13 Jul. 2015
Nog een tip om je lichaam beter te leren kennen: de app 'Kindara'
De Groene Vrouw
13 Jul. 2015
Oh, klinkt goed! Ik ga even zoeken. Vertel er eens wat meer over?
Irene
13 Jul. 2015
Kindara is een vruchtbaarheidsapp, net als Fertility Friend. Je kunt je temperatuur, cervixslijmslijm, -diepte, -stevigheid en allerlei andere zaken invullen om zo je vruchtbaarste dagen te berekenen. Goed om je lichaam en cyclus te leren kennen, maar heeft weinig van doen met menstruatiecups ;)
De Groene Vrouw
13 Jul. 2015
Oh leuk! Ik heb Woman Log maar er zijn er vast verschillende :-D
Annemieke
14 Jul. 2015
Vooral de oudere bijdrages op de blog m.b.t. de cyclus , ook terug te vinden op de site, zijn een must voor elke vrouw om te lezen, ook als je niet van plan bent de app te gebruiken. Helaas alleen in het Engels.
Merrie
13 Jul. 2015
Ik zie het niet gebeuren dat vrouwen gaat opscheppen over hun maat, zoals mannen. In de kama sutra zijn er wel benamingen voor.
De Kamasutra zegt het heel poëtisch:
Als je als man een Haas bent, bedrijf dan de liefde met een Hert.
Als je als man een Stier bent, bedrijf dan de liefde met een Merrie.
Als je als man een Paard bent, bedrijf dan de liefde met een Olifant.
Zo zou je je cups ook kunnen indelen! ;-)
De Groene Vrouw
13 Jul. 2015
Ghehehe ja, zou kunnen ;-)
Anne
13 Jul. 2015
Ik heb juist eens gelezen dat vrouwen die dikker zijn (duswél je kledingmaat), over het algemeen nauwer zijn -de vagina dus- omdat daar óók meer 'vlees' zit.
Naar het land der fabelen ermee? Of telt het 'sponsachtige' van je vagina niet mee in de berekening welke mAAT cup je nodig hebt?

als je je baarmoedermond snel voelt, de afstand naar de ingang van je vagina kort is, moet je daar rekening mee houden bij het aanschaffen van die cup?

WAt een fijn stuk dit. Ik heb het me vaak afgevraagd en het soms aan mijn vriend gevraagd. die haalde dan zijn schouders op. 'ze is goed schat'. Lief, maar heb je dus geek zak aan.
De Groene Vrouw
13 Jul. 2015
Nee, de vagina is extreem flexibel. Het 'sponsachtige' telt dus niet echt mee (of in elk geval minder dan, zeg, de spierspanning). Maar als het is opgevuld én gevoelig is, kan dat wel een indicatie zijn voor een kleinere (maar in elk geval flexibeler!) cup.
De Groene Vrouw
13 Jul. 2015
En de lengte maakt inderdaad wel degelijk uit. Zie ook het andere artikel: http://groenevrouw.nl/menstruatiecup-101/
Gonneke van Veldhuizen-Staas, IBCLC
13 Jul. 2015
Mijn persoonlijke, lijfelijke ervaring is dat vet zich verzameld op de venusheuvel en (iets minde) de buitenste schaamlippen, niet van binnen
De Groene Vrouw
13 Jul. 2015
Ja, dat idee heb ik ook (maar zoveel ervaring met andervrouws binnenkanten heb ik nu ook weer niet).
Petra
13 Jul. 2015
Wat ik nu wel meteen moest denken als ik dit lees: je baarmoedermond ligt op sommige momenten in je cyclus lager dan op andere momenten. Bij een eisprong ligt hij (zij?) lager en gaat ook meer open staan dan op andere momenten. Dat is ook iets om rekening mee te houden bij jouw oefening, denk ik.
Verder: helemaal akkoord met wat je schrijft, het is wonderbaarlijk dat veel vrouwen dit deel van hun lichaam zo slecht kennen.
De Groene Vrouw
13 Jul. 2015
Klopt helemaal! Ik zet het er even bij, goeie tip! :-)
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy