Blog

Suiker #4: de beste alternatieven voor suiker

18 Jan. 2016

Nou, hèhè, dat werd tijd! Nadat we het gehad hebben over suiker & waarom je het zou kunnen vermijden, wat je nog meer weg wilt laten en wat niet zulke goede alternatieven zijn voor suiker, zijn we dan eindelijk aangekomen bij het goede zoet. Wat kun je gebruiken om lekkere dingen te eten zonder je bloedsuikerspiegel mijlenver omhoog te laten schieten?

Laat ik beginnen met slecht nieuws: de perfecte oplossing bestaat niet. Op ieder alternatief is wel iets aan te merken; er zijn geen producten die je 'net zoals suiker' met kilo's per maand naar binnen kunt rachelen zonder er (net zoals van suiker) dik, ziek of ongezond van te worden. Dat komt omdat niet (alleen) de suiker zelf een probleem is, maar vooral de manier waarop wij ermee omgaan. Natuurlijk kun je best een keer een taart bakken met kokosbloesemsuiker, maar een voedingspatroon met elke dag een handvol koekjes vol 'natuurlijke suiker' is nog steeds niet gezond.

Dat gezegd hebbende, denk ik dat er wel degelijk alternatieven zijn die een stuk gezonder zijn dan tafelsuiker, voor sporadisch of zelfs iets dagelijkser gebruik. Want ja, kokosbloesemsuiker is net zo goed suiker, maar heeft toch een heel ander effect op je lichaam dan tafelsuiker. En als je absoluut onder geen beding afscheid kunt nemen van je lepeltje zoetigheid in je dagelijkse drie koppen koffie, dan heb je een groter probleem ben je toch echt gezonder uit als dat steviadruppels zijn of kokosbloesemsuiker.

Redelijk okeeje alternatieven

Tussen de zaken die ik actief zou vermijden en de dingen die ik graag als alternatief gebruik, is er nog een grijs gebied. Een groep zoetmiddelen die ik zelf niet uit alle macht zal vermijden, maar ook niet zal gebruiken als dagelijkse vervanging voor suiker (voor zover die nodig is):

 • Erytritol (E968) - een suikeralcohol dat door natuurlijke fermentatie wordt verkregen uit glucose, en dat ook in fruit etc. voorkomt. Het heeft een GI van 0 (nul!) en doet dus niets met je bloedsuikerspiegel. Aan de andere kant: het mag dan in de natuur voorkomen, dat doet het niet in de geraffineerde versie en hoeveelheden die je in een potje koopt... ik ben er zeker niet huiverig voor als ik het tegenkom in een koekje of vruchtenreep, maar ik vind het ook niet de moeite waard om er een pot van in huis te halen om mee te bakken (wat overigens wel kan).
 • Xylitol (E967) - ook een suikeralcohol met een relatief laag GI (13), waarvan gezegd wordt dat het de dalende pH in de mond ('zuuraanvallen op de tanden') na het eten kan stoppen. Het heeft voor zover ik weet ook geen nare effecten op de rest van je lichaam, maar het heeft een belangrijk nadeel: het koelende effect op je tong, waardoor je het idee hebt dat je kauwgom zit te eten. Daardoor is het eigenlijk ook alleen goed in te zetten in kauwgom en pepermuntachtige dingen; ik heb een potje staan maar ik heb het nooit gebruikt in baksels. Ik kies mijn kauwgom er dan wel weer op uit dat het gezoet is met xylitol in plaats van met acesulfaam-k of cyclamaat.
 • Sorbitol (E420) - komt in de natuur voor in kleine hoeveelheden in fruit (leuk om te zeggen tegen iemand die gaat gillen bij ieder E-nummer - als ze een appel eten: pas op, daar zit E420 in!). Het heeft een GI van 9, maar kan via een aantal stappen bij sommige mensen toch sneller worden omgezet in glucose dan bij anderen, waardoor het GI stijgt. Kan ook een laxerend effect hebben bij redelijk lage hoeveelheden. Ik vermijd het niet, maar ik zoek het ook niet op.
 • Isomalt (E953) - wordt traag opgenomen en heeft maar 2 calorieën per gram, maar de zoetkracht is niet zo sterk (ongeveer 60% van die van suiker). Ik ben nog nergens een potje tegengekomen en ik zou het niet gelijk in de cake gooien, maar ik ren er ook niet voor weg als ik het ergens tegenkom.
 • Rijststroop heeft een lage GI, maar ook een (zeer) lage zoetkracht waardoor je er al snel veel van nodig hebt. Het kan een goed alternatief zijn voor bijvoorbeeld honing als je dat niet wilt eten, bij het maken van cruesli; maar in cakes etc. heb je er naar mijn idee gewoon teveel van nodig om echt bij de gezonde jongens te horen. Overigens is er bruine en witte rijststroop en je raadt het al: de witte is zoeter, maar heeft ook een hogere GI.
 • Agavesiroop heeft een lage GI, maar dankt dit aan een hoog gehalte aan fructose. Daarentegen is het wel erg zoet (zoeter dan suiker), waardoor je er weinig van nodig hebt. Bovendien krijgt iemand die gewone suiker eet, natuurlijk ook fructose binnen.  "Anders gezegd: iemand met een gemiddeld suikergebruik loopt waarschijnlijk veel meer risico i.v.m. fructose dan iemand die af en toe wat agavesiroop gebruikt in een suikervrij recept, en verder geen geraffineerde suiker eet. Met een paar eetlepels agavesiroop per week krijg je in elk geval veel minder fructose binnen dan de gemiddelde Nederlander." Bron

  Wel maakt het voor Agavesiroop sterk uit welke kwaliteit je te pakken hebt. Minder goede, geraffineerde kwaliteiten bevatten weinig mineralen; kies ook hier voor de donkere, niet geraffineerde variant.

De beste alternatieven

Goed. Dan de producten die ik het liefste gebruik als vervanging voor suiker (wat eigenlijk een beetje een rare benaming is, want je hebt tafelsuiker niet nodig en je hoeft het dus ook niet te vervangen, maar je begrijpt wat ik bedoel). Ze zijn zoals gezegd niet altijd ideaal (want dat bestaat niet), maar een stuk idealer dan suiker. Wat jij wel en niet wilt eten moet je zelf weten, maar dit is wat ik gebruik.

Komen ze:

Kokosbloesemsuiker

Verreweg mijn favoriet op alle fronten:

 • Smaak - smaakt niet zoals witte suiker, maar heeft een kruidige smaak die op veel plekken goed past. Als je eenmaal de mierzoete tafelsuikergebakjes ontwend bent, kan kkbs behoorlijk zoet uitvallen en je hebt er dus steeds minder van nodig naarmate je meer went aan niet-al-te-zoet. Doet het prima in gebak, muesli, pap en aldus sommigen zelfs in de koffie, maar dat is een kwestie van smaak.
 • GI - ongeveer 35, een stuk lager dan suiker (hoewel ook wel eens een GI van 54 gemeten is door een ander onderzoek... nog steeds lager dan suiker)
 • Mineralen - heeft natuurlijk ook voedingsstoffen nodig om te kunnen worden omgezet en afgebroken, maar in tegenstelling tot tafelsuiker brengt het deze zelf mee. Bevat onder andere kleine hoeveelheden fosfor, magnesium, calcium, zink, vitamine C, ijzer, koper, inositol en polyfenolen.
 • Sociaal & milieu - in tegenstelling tot suiker, dat gebruik maakt van slavernij een hele industrie waarin niet iedereen evenveel aan overhoudt, wordt de meeste kkbs verkregen via milieuvriendelijke teelt (omdat je voor kokospalmen nu eenmaal niet zoveel bestrijdingsmiddelen nodig hebt) en fairtrade principes die goed zijn voor zowel de natuur als de betrokken boeren.
 • Candidagevoeligheid - ik moet bekennen dat ik er geen onderzoek over heb kunnen vinden. Wel anecdotisch bewijs: zelf merk ik geen opgeblazen gevoel na het eten van kkbs (in tegenstelling tot tafelsuiker) en ook mijn cliënten hebben minder last van Candida-achtige symptomen na het eten van kkbs dan na het eten van tafelsuiker.

Palmsuiker (Gula java) is overigens grotendeels gelijk aan kokosbloesemsuiker, en zelf gebruik ik ook graag de vloeibare variant Gula kelapa voor in stoofschotels etc. Let zoals altijd op de kwaliteit; wij gebruiken het in grootverpakkingen voor ongeveer 20 euro per kilo. Duur? Ach, tafelsuiker is ook maar gesubsidieerd... Ik doe met zo'n kilo ongeveer twee maanden, als ik niet om de dag een cake wil bakken.

Honing

Honing is van nature een prima product. Het is één van de enige echte 'natuurlijke zoetmiddelen' (naast kkbs) waarvan we met redelijkheid mogen aannemen dat onze voorouders het ook gegeten hebben - hoewel niet in cake, neem ik aan.

Op moderne honing is wel het één en ander aan te merken. Zo kan het zomaar zijn dat je geen echte honing eet maar ingedikt suikerwater (voor een groot deel dan toch). Of de bijen die die lekkere honing voor jou gemaakt hebben, moeten zelf overleven op suikerwater. Verder kan de honing nog verhit zijn, waardoor belangrijke vitaminen verloren gaan. Je kunt je voorstellen dat deze gemiddelde supermarkthoning niet de meest gezonde versie is.

Toch kan honing prima een gezonde toevoeging zijn aan je dieet. De GI-waarde van honing verschilt (35-60). Rauwe, biologische honing kan behoorlijk laag scoren. Er zit dan wel relatief veel (vrij) fructose in, maar de zoetkracht is hoog. Je hebt er dus niet veel van nodig, waardoor de GL-waarde en de druk op de lever laag blijft (meer over GI & GL).

Rauwe (koudgeslingerde) biologische honing bevat ook een keur aan vitaminen en mineralen; afhankelijk van de planten waar de bijen op gevlogen hebben kan honing onder andere mangaan, ijzer, koper, selenium, vitamine C, B1, B2, B3, B5, B9, acetylcholine en antioxidanten bevatten. Over het algemeen hebben donkerdere soorten meer mineralen dan lichte soorten. Bovendien is rauwe honing eerder prebiotisch dan Candida-voedend.

Let op: de meeste van bovenstaande voordelen gelden dus niet voor de supermarkthoning! Zorg dus voor een goede kwaliteit rauwe, biologische honing en gebruik het niet overdreven veel, dan zit je al snel goed.

Stevia

Stevia is niet de 'onbetwiste nummer één' die het ooit was en zelf gebruik ik het helemaal niet. Dat is niet omdat ik denk dat het slecht voor je is, maar omdat ik de voordelen (relatieve gezondheid) niet vind opwegen tegen de nadelen (de vreselijke smaak). Stevia is sterk in populariteit toegenomen, en ergens is dat wel terecht: het is de niet-ongezonde zoetstof.

Er is wel van alles over te zeggen. Zo is er een enorm verschil aan stevia-producten. Het plantje zelf heeft een bittere nasmaak. De stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak zijn steviolglycosiden, en die kun je uit het plantje halen en los verkopen. De bittere nasmaak verdwijnt dan, en de stof zelf heeft een extreem zoete, vrij zoetstof-achtige smaak.

Echte gezondheidsfreaks gillen natuurlijk moord en brand: geraffineerd! Dus ongezond! Je krijgt er vast iets engs van - we weten nog niet wat, maar het moet verschrikkelijk zijn! Maar de werkelijkheid ligt iets genuanceerder. De steviolglycosiden worden in principe niet via ons darmkanaal opgenomen en verlaten onveranderd het lichaam. Tot zover niets aan de hand dus (hoewel er voor zover ik weet niet bekend is wat er gebeurt bij een hyperpermeabele darm: wordt het dan mogelijk wel opgenomen?). Bovendien gebruik je natuurlijk maar heel kleine hoeveelheden, omdat het zo idioot zoet is.

Het grootste probleem zou kunnen liggen in de insuline-aanmaak, die ik ook al besprak bij de kunstmatige zoetstoffen. Als je zoet proeft, zou het zo kunnen zijn dat je alvleesklier alvast insuline vrijgeeft om te anticiperen op de stijging in je glucosespiegel. Maar als er geen stijging komt zoals bij Stevia, dan maakt je bloedsuikerspiegel dus een duik en voel je je moe, hongerig etc. Let wel: dit effect is voor zover ik weet niet bewezen; het is een theorie die gestaafd wordt door de ervaring van een aantal mensen.

Waarom staat hij dan toch bij 'de beste alternatieven'? Zoals ik al zei: er is geen ideaal alternatief. De nadelen zijn niet direct bewezen en de voordelen blijven overeind: geen stijging van de GI, geen candidagevoeligheid, geen mineralenroof, geen calorieën. Ik vind zelf de smaak niet lekker, maar als jij die prima vindt en je hebt geen probleem met een dalende bloedsuikerspiegel na het eten ervan: bless you. Wel zou ik het blijven afwisselen met andere zoetigheid, en er zo min mogelijk van gebruiken. Maar dat geldt voor alles.

Yacon / Maniok / Tapioca siroop

In Nederland nauwelijks bekend zijn de siropen van prebiotische knollen zoals de Yacon (Smallanthus sonchifolius), Maniok / Cassave / Tapioca (Manihot esculenta) - er zijn er vast nog meer. Deze wortels worden veel gebruikt als prebioticum, omdat ze vezels ('resistant starch') bevatten die de darmbacteriën voeden (FOS en andere oplosbare vezels). De zetmelen worden afgebroken door middel van enzymen en vormen een donkere, mildzoete stroop.

Ik heb zelf nog niet het genoegen gehad om het te proeven en in aller eerlijkheid: met een prijs van 35 euro voor 500ml van het spul, zal dat ook niet zo heel snel gebeuren. Ik betwijfel of het een handig zoetmiddel is in baksels, omdat je dan al snel vrij veel nodig hebt en een cake van 17,50 lijkt me wat overdreven. Maar over muesli en dergelijke lijkt het me wel een hele goede aanvulling én je slaat twee vliegen in één klap: niet alleen zoeten, maar ook nog eens aan je darmflora werken... Al met al zijn dit soort siropen nu nog een prima alternatief. Ik zeg nu nog, want de kans is natuurlijk aanwezig dat ze net als Stevia en Agave commercieel ontdekt worden, en dat er dan mindere kwaliteiten op de markt zullen komen. Maar tot die tijd is het, voor wie het geld ervoor over heeft, een goede aanvulling op je zoetkracht-arsenaal.

 

Tot slot

Afwisseling is het sleutelwoord in alles, dus ook in dit soort producten. Kies dan weer eens voor honing, dan weer eens voor agavestroop en dan weer eens voor kokosbloesemsuiker. Neem er niet teveel van; leer jezelf af dat alles mierzoet moet smaken. Als je bloedsuikerspiegel eenmaal op orde is, gaat dat makkelijker.

Al eerder schreef ik dat dat inderdaad kan: je kunt je bloedsuikerspiegel stabiliseren. Dat kost de één wat meer moeite dan de ander (daar doe ik nog wel eens een apart blog over), maar het kan. En ja: als dat eenmaal gelukt is kan het zijn dat je zelfs van een sporadische keer wat meer appeltaart tafelsuiker niet gelijk een gigantische piek in je bloedsuikerspiegel krijgt.

Daarnaast kun je ook trucjes toepassen om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Wil je per se iets suikerrijks, combineer dat dan met iets dat juist een langzame afgifte van suikers heeft. Eet bijvoorbeeld een hand gedroogd fruit aan het einde of als onderdeel van je lunch. Zo 'buffer' je de snelle suikers en beperk je de piek zoveel mogelijk, waardoor ook de insulinepiek zoveel mogelijk beperkt wordt.

En altijd geldt natuurlijk: zo min mogelijk. Geloof me. Nu je nog volop in de sugar cravings zit, lijkt het misschien onmogelijk. En dat is het niet. Ik zeg het niet vaak, maar nu wel: als ik er vanaf kan komen, kan jij het ook. Al moet je er misschien wat onderliggende problemen voor oplossen; je kunt een stabiele bloedsuikerspiegel voor jezelf regelen. Echt heus waar.

Lees hier de hele serie over suiker:

Deel 0 - Pieken & Dalen

Deel 1 - Vermijden of niet? Over suiker(s)

Deel 2 - Wat vermijd je nog meer?

Deel 3 - De slechtste alternatieven voor suiker

Deel 4 - De beste alternatieven voor suiker

De vraag van vandaag:

Welke van deze zoetmiddelen gebruik jij?

Vertel het ons in de reacties!

[Voor dit blog is onder andere gebruik gemaakt van Geert Verhelst, Suiker & Zoetstoffen, 2e druk 2010]


Reageren? Gezellig!

Reacties (51)

Marys
5 Jan. 2018
Ik maak weleens een ontbijtje met ongezoete amandelmelk of kokosmelk, gebruik niet veel, hooguit om een bakje te maken, is deze melkvervanger hetzelfde qua suikersamenstelling als rijst melk of havermelk?
De Groene Vrouw
5 Jan. 2018
Even uit mijn hoofd zitten in amandel en kokos minder snelle suikers en meer vetten en eiwitten dan in rijstemelk, dus het effect op de bloedsuikerspiegel zou milder moeten zijn.
Marina
1 Sep. 2016
Interessante reacties mbt dit onderwerp! http://www.voedselzandloper.com/blog/is-kokosbloesemsuiker-gezond er-dan-gewone-suiker
Koen
22 May. 2016
Ik gebruik geen suiker meer. Hoogstens bij het maken van wijn wat een hobby is.

Maar fijn dat honing er ook bij staat. Als zoon van een imker stond er altijd honing klaar. Honing uit een pot is niet zo lekker als direct uit een honingraat. Maar ik raad ook honing aan. ik eet het niet zoveel. Maar beter als suiker.
Anna
26 Feb. 2016
Voor gerechten waar een klein beetje suiker door moet gebruik ik blackstrap melasse.
José
14 Feb. 2016
Wat een uitgebreide blog, dank hiervoor. Fijn om gewapend met kennis naar de culinaire mogelijkheden te kijken en niet mee te drijven met allerlei hypes.

Weet jij misschien hoe het zit met lucumapoeder? Ik lees dat het poeder van de gedroogde vrucht is, dus daar zitten uiteraard natuurlijke suikers in. Maar verder lees ik ook alleen maar lovende hallelujaberichten over wat er meer aan voedingsstoffen in zou zitten.

Ik vind het zelf heel erg lekker door de volle, karamelachtige smaak, dus alleen daarom is het voor mij al leuk om te gebruiken. Verder merk ik wel dat mijn bloedsuikerspiegel hierna keurig stabiel blijft, maar ik combineer het dan ook met lactosevrije yoghurt (lactose-intolerantie), zaden en pitten, kokossnippers, cacaonibs en fruit (vers of bijvoorbeeld gedroogde incabessen, zo'n lekker zuurtje). Dus ja, ik krijg nooit dit spul 'puur' binnen zonder eiwitten of vet. Hopelijk kun jij licht in de lucumaduisternis brengen!
De Groene Vrouw
14 Feb. 2016
Dat kan ik! Maar dat ga ik pas doen nadat iemand een taart voor me gebakken heeft (zie facebook). En tot op heden geen taart, dus ook geen updates over andere alternatieven ;-) (I'm serious).
Meeke
21 Jan. 2016
Ik gebruik kokosbloesemsuiker, gula jawa (al vraag ik me soms af of dat itt palmolie wel verantwoord gewonnen wordt). Verder honing (koudgeslingerd en bio-zonder-keurmerk van een imker hier in de buurt). Iemand vroeg naar de houdbaarheid van die honing: ik heb maar 1x schimmel gezien toen een van de kinderen er met een vies broodmes in had gezeten. De honing zelf bederft niet. Het kristalliseert wel veel sneller). Oh en af en toe een paar druppels (goede) stevia, soms gecombineerd met wat honing want ik wil de stevia niet proeven. Maar steeds vaker gebruik ik helemaal niets om te zoeten. Hooguit wat meer banaan of rozijnen in een baksel (ja, ook fruitsuikers, dat weet ik).
T.
19 Jan. 2016
Hoi,

Heel interessant om te lezen dit. Op mijn ontdekkingsreis naar klachtenverminderende voeding kwam ik een heel fijn recept tegen voor brownies. Waarin o.a. kokosbloesemsuiker, amandelmeel en kokosmelk in gaat. Heerlijk om eens iets te eten waar ik niet bij de aanblik alleen al bijna klachten zou krijgen. Ik kan nog steeds moeilijk geloven dat ik deze heerlijke brownies wel verdroeg op mijn persoonlijke bijna alles (wat voedsel heet) intolerante dieptepunt. waarschijnlijk ook door het bufferende effect van de andere ingredienten.

Lekker prijzig ook.. kokosbloesemsuiker. Prima om af te kicken van je suikers/koolhydraten. Gooi de prijs omhoog.. Dan ga je vanzelf heel goed nadenken over af en toe iets wat je gewoon heel graag wil bakken.

Ik kan inmiddels goed zonder koolhydraten. rest mij nog de vraag;

Hoe weinig koolhydraten is nu eigenlijk goed voor me?

groeten,

T.
De Groene Vrouw
19 Jan. 2016
Hoi,

Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/

Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
Stella
18 Jan. 2016
Ik zit me nog steeds te verbazen dat jij bananen zoet. Kreeg een keer in Zwitserland kraanwater met citroen. Was even wennen, maar als je dat vaker drinkt proef je de suiker in de citroen. Helpt je prima over overal suiker in doen heen. Behalve bij koffie, daarin doe ik een heel klein beetje suiker sinds de melk taboe bleek. Of wat carobepoeder.
De Groene Vrouw
18 Jan. 2016
Ik geloof niet dat ik helemaal begrijp wat je bedoelt met "dat jij bananen zoet"...
lies
18 Jan. 2016
dit artikkel vind ik leerzaam.gebruik sporadisch tafelsuiker of iets zoets.
ik bak graag en maak chocolade bonbons dan is het goed om te weten welke alternatieven er zijn.neem meestal stefia of honing.kokosbloesem of agave
Sandra
18 Jan. 2016
Wat vind jij een goed merk voor honing?
De Groene Vrouw
18 Jan. 2016
Daar ben ik nog niet helemaal uit... ik ga nu Soriabel proberen, maar eigenlijk is je meest zekere zaak natuurlijk om het rechtstreeks bij de imker te kopen.
Willemijn
7 Apr. 2016
Als honing in de supermarkt koudgeslingerd is, is het dan ook rauw? Dat staat er namelijk heel vaak op. Is het niet zo dat in NL de meeste honing rauw is, en dat het iets Amerikaans is om honing te pasteuriseren (of wat ze ook doen)? Net als dat die Amerikanen geen rauwe noten kunnen kopen.
De Groene Vrouw
7 Apr. 2016
Volgens mij is zeker niet de meeste honing in NL rauw; warm slingeren levert namelijk veel meer op en ook uit een (onterechte) angst voor botulisme zullen de grote merken de honing verhitten.

Koudgeslingerde honing zal denk ik niet zo snel verhit worden; dat zou ik zelf in elk geval een onlogische stap vinden. Maar om het zekere voor het onzekere te nemen koop ik zelf gewoon biologische, rauwe, koudgeslingerde honing waar dat ook op staat ;-)
Willemijn
8 Apr. 2016
Er staat best vaak koudgeslingerd op, vandaar mijn vraag. Ik koop ook voor de zekerheid biologisch hoor, daar niet van. Maar het kan dus wel, in de supermarkt, rauw.
J
18 Jan. 2016
@de groene vrouw. Ik heb geleerd dat de zoetstoffen zoals bijvoorbeeld aspartaam vooral erg slecht zijn omdat je zoet proeft, maar vervolgens geen suiker in je lichaam krijgt. Je lichaam reageert op de zoete smaak met het aanmaken van insuline. Het resultaat: een grote hoeveelheid insuline in je bloed die geen suiker heeft om af te breken. Dit kan op de langer termijn diabetis veroorzaken.

Klopt bovenstaande met de kennis die jij over voeding hebt? En is voor de zoetstoffen xylitol, sorbitol en erytritol niet hetzelfde aan de hand?
De Groene Vrouw
18 Jan. 2016
Heb je deel 3 van deze serie al gelezen? Daar staat het in ;-)
J.
20 Jan. 2016
Thanks voor je reactie, heb er in de vorige blog overheen gelezen ;) ctrl f vond de betreffende passage direct!
Anne
18 Jan. 2016
Een puntje van aandacht wat betreft stevia: in de supermarkt is alleen de geraffineerde variant verkrijgbaar. Maar dan niet puur. Je koopt een pot "Steviapoeder" waar 30% stevia in zit en de rest is een vulmiddel gebaseerd op... juist ja, suiker (maltitol als ik me niet vergis). De supermarktstevia heeft dan ook niet zo veel voordelen als je zou verwachten.

Verder een vraagje: is rauwe, koudgeslingerde honing net zo lang houdbaar als supermarkthoning? Wij eten maar vrij weinig honing (nog wel tenminste) en ik zou het zonde vinden, mocht ik niet zo goed in staat zijn suiker door honing te vervangen als gehoopt, dat het dan na een paar maanden al staat te schimmelen ofzo. Dan hebben die arme bijen voor niets gewerkt.

Verder gaat gula java gelijk op t lijstje. Mijn vriend is Indonesisch, en we hebben al heel wat recepten geskipt omdat dat er door moet en we dat niet hadden (en ik vind dat er in avondeten geen suiker thuis hoort). Maar als t n relatief gezonde is, dan wil ik misschien toch een oogje toeknijpen. Liefde gaat immers door de maag enzo ;)
J
18 Jan. 2016
Als je graag een pure vorm van stevia gebruikt, kun je overwegen een steviaplant uit het tuincentrum in je vensterbank te zetten. Lekker voor bijvoorbeeld in de thee.
De Groene Vrouw
18 Jan. 2016
Schimmelen doet honing per definitie niet, en volgens mij is het ergste dat ermee kan gebeuren dat het gaat kristalliseren...
Bart van Dam (ja die ja)
8 Feb. 2016
Of gisten. Ben sinds een paar jaar hobbyimker. En mijn eerste heidehoning van afgelopen jaar die met veel zorg gewonnen was ging na enige tijd gisten. Een goede imker verkoopt die natuurlijk niet, maar het kan zijn dat het verkocht is zonder dat hij wist dat het gehalte aan water iets te hoog was. Dat ontstaat als de bijen de honing onvoldoende ingedikt hebben.
De Groene Vrouw
8 Feb. 2016
Oh ja! Nou ja, dan word je per ongeluk een beetje teut van je thee. Geeft niks voor een keer ;-)
Janet
18 Jan. 2016
Ik gebruik zelf honing en kokosbloesemsuiker, fijn om te weten dat dat toch de betere varianten zijn. Gisteren nog je zwarte bonen brownie gemaakt, met jawel, kokosbloesemsuiker, was ook heerlijk! Dank je wel voor je leuke artikelen!
Frances
18 Jan. 2016
Ik gebruik met name bio ahorn siroop (de canadese organic maple sirup) waar ik om de zoveel tijd 3 literflessen van bestel. Tijdje als kind in Canada gewoond en ik vind het nog altijd erg lekker en het is hopelijk niet al te ongezond. Op de tweede plaats honing uit mijn directe woonomgeving en dan kokosbloesemsuiker. Ik vind dat laatste lang niet door alles lekker als rietsuikervervanger maar in sommige gerechten past het juist wel weer erg goed.
Antoinette
18 Jan. 2016
Hier in huis is er een die fructose-intolerant is. Hoe zit het met de fructose in de kokosbloesemsuiker? Wij zijn dus wel aangewezen op de rijststroop en zoetstoffen om iets zoets te maken. Gelukkig is ze van nature aangelegd om al het hartige ook lekker te vinden. Maar een chocoladebrownie gaat er altijd wel in.
De Groene Vrouw
18 Jan. 2016
Oh, vreselijk!
KKBS bestaat voor 5-12% uit fructose zegt Geert Verhelst, dus afhankelijk van hoe intolerant je bent kun je er mogelijk wel kleine hoeveelheden van verdragen. Ken je Xylosolv van Disolut? Dat breekt de fructose voor je af en kun je in voorkomende noodgevallen gebruiken als ondersteuning :-)
Aya
20 Jan. 2016
Antoinette, hoe kwamen jullie achter die fructose-intolerantie? Dochterlief van 5,5 heeft net als ik (mams) koemelkallergie, tarwe-intolerantie en geraffineerde suiker-intolerantie (en gebruiken na een heftige overgevoeligheidsreactie parabenen-vrije verzorgingsproducten). In huis hier honing, agavesiroop, kokosbloesemsuiker, palmsuiker, dadelstroop, rijstsiroop.. Ondanks 95% vermijden (bij hoge uitzonderingen gaat er wel eens iets van het lijstje door het mondje wat we normaal mijden) zie ik nog steeds aan dochterliefs aanhoudend onrustige huidje (en postuur) dat ze ergens op reageert en via haar huid iets uitwerkt.
Else
21 Jan. 2016
Allereerst, groene vrouw, bedankt voor je moeite om Nederland te onderwijzen in gezondheid. :)

Wat betreft de juiste suikers om als vervanging te eten ben ik van mening dat het ligt aan welk motief je hebt om suiker te minderen. Ik merk dat jouw post vooral vanuit GI motief is geschreven.

Zelf ben ik gestart als een hypoglycemische GI-mijder, maar ben gaandeweg geëvolueerd in een fructose-mijder. Nu ik fructose mijdt merk ik dat ook mijn bloedsuiker niet meer echt schommelt, en dat terwijl rijststroop wel een vermeend hogere GI heeft. Ik gebruik vooralsnog alleen rijststroop en ongeraffineerde stevia (groen poeder), dat goed te gebruiken is als zoetkrachtversterker van rijststroop. Niet als op zichzelf staande zoeter, dan krijg je inderdaad die bittere nasmaak. Soms vervang ik melk in een recept met rijstmelk dat ook van nature zoet is. Nadeel van deze beide zoetjes is dat ze baksels niet lekker knapperig maken zoals suiker wel doet. Mijn grootste 'probleem' nu: mijn smaakpapillen hebben zich dusdanig aangepast dat ik iets kan bakken wat voor mij echt lekker zoet is, maar door 'normale mensen' bijna als hartig wordt ervaren o_0

Hoewel mijn fructose arme dieet nog niet helemaal de resultaten heeft opgeleverd waar ik op gehoopt had (ik denk dat ik een meervoudig probleem heb), ben ik wel heel blij met de vrijheid die fructosearm leven me geeft. Fructose is namelijk het verslavende bestanddeel van suiker. Glucose op zich is niet zozeer een boosdoener in doorgaande suikerhonger. Als ik laag in suiker zit heb ik er wel behoefte aan, maar als ik dan alleen glucose zoetigheid tot me neem is mijn suikerhonger ook klaar als mijn suikerniveau weer op peil is. Voor ik 'afkickte' van fructose bleef er een doorgaande vreetkick aanwezig, een continue 'dat smaakt naar meer'.

Even een kleine aanvulling op je kokosbloesemsuiker verhaal: in één van mijn bronnen staat dat kokosbloesemsuiker weliswaar voor 5-12% uit fructose bestaat, maar ook 80-85% uit sucrose, dat zelf weer bijna voor de helft uit fructose bestaat. Het blijft dus niet bij die 5-12%. (Goed zoet - Nanne Hogeland) Hetzelfde verhaal bij Yacon. Ik heb mijn diëtiste gevraagd of ik dat wel mocht eten, maar zij gaf aan dat fructo-oligo-sacchariden bij mensen met een fructoseintolerantie een vergelijkbaar negatief effect kunnen hebben. Niet doen dus, als fructose mijden je motief is.

Nog even een klein ding over honing: hoe weet je of honing koudgeslingerd is? Ik haal het rechtstreeks van de hobbyimker thuis bij mijn ouders in het dorp. Niet biologisch, maar zéker niet mee gerommeld. Is het dan ook koudgeslingerd?
Liesbet
21 Jan. 2016
Dat kun je hem gewoon vragen, of het koudgeslingerd is. En je kunt hem ook vragen of de bijen op hun eigen honing mogen overwinteren, of dat hij suikerwater in de plaats geeft. Daar doen ze dan namelijk antibiotica bij, omdat er in suikerwater uiteraard geen anti-stoffen zitten zoals in honing.
Else
22 Jan. 2016
Hai Liesbet, bedankt voor je antwoord. Ik had echt geen idee hoe imkers dat allemaal doen.

Omdat ik minimaal honing gebruik is mijn potje al aardig oud. Ik heb er twee uit de laatste batch van een inmiddels gepensioneerde - en helaas dementerende - hobby imker. Ik ga er dus maar gewoon op vertrouwen dat het goed is. Ik zal dit zeker onthouden voor als ik over een x periode weer nieuwe honing ga kopen :)
Ellen
27 Jan. 2016
Beslist niet iedere imker doet antibiotica in het suikerwater. Soms moeten zelfs BD imkers bijvoeren (zoals ik bij een heel jong volk dat niet genoeg tijd heeft gehad om een grote voorraad aan te leggen) en doen dat bv op basis van kamillethee en onder toevoeging van wat Keltisch zout.
Liesbet
27 Jan. 2016
Da's mooi om te horen :-)
Dan zou je kunnen vragen of hij antibiotica gebruikt, toch?
Ik weet niet of er hobby-imkers zijn die dat doen?
Grtjs
Ellen
27 Jan. 2016
Koudgeslingerde honing kristalliseert op den duur en de meeste hobby imkers zullen sowieso koudslingeren (makkelijker). Als honing niet kristalliseert (en dan kan soms best snel zijn) is het verhit geweest.
Else
1 Feb. 2016
De laatste keer dat ik de imker sprak waren ze me volop aan het waarschuwen dat ik mijn honing niet mocht verhitten want dan zouden alle goede stoffen verloren gaan. Aangezien mijn potje in een oogwenk versuikerd was geloof ik nu helemaal dat ik koudgeslingerde honing in huis heb :)

Wat die imker nog meer vertelde: wist je dat...een bij voor één potje honing één keer de wereld rond vliegt aan kilometers?
Sim
18 Jan. 2016
Hoi interessant artikel weer:)! Ik zoet mijn yoghurt met een zoetje en stukjes appel (gewone appel is echt te zoet vind ik) en soms, als ik juist zin heb in iets zoets een gedroogde pruim: ook een hele lage gi (als je de goeie koopt tenminste).
Maar over het algemeen eet ik hartig. Wat ik heel gek vind, en ik benieuwd of ik hierin de enige ben: 's avonds na het warme eten heb ik vaak nog zin in een zoetere afsluiter. Terwijl een schep extra bonen bijvoorbeeld niet tot het gevoel van verzadiging leidt, zorgt een stukje appel dat wel. Ik negeer het vaak, maar het is wel gek. Hebben anderen dit ook? Is dit op een of andere manier te verklaren?
Patricia
18 Jan. 2016
Hallelujah, wat een superfijn stuk (weer). Pff, dat werk dat jij hier in steekt, voor ons luilakken ;) supertof! Heel erg bedankt groene vrouw :) En erg leuk geschreven.

Ik wil best een bananenbrood voor je bakken hoor, moet je wel naar Tilburg komen? Moet er wel bijzeggen dat ik geen bakwonder ben en pas 1 keer in mijn leven een bbrood heb gemaakt en een handjevol taarten (jaren geleden) haha, dussss..
Brigitta
18 Jan. 2016
Dank je voor dit overzicht!

Ik mis wel nog ahornsiroop (maple syrup)... mij werd altijd gezegd dat dit ook best OK is, en in elk geval veel beter dan agave. Waar zou jij het plaatsen? Alvast bedankt voor je inzicht!
De Groene Vrouw
18 Jan. 2016
Op het schoteltje nadat ik taart heb gegeten. Want voordat ik nog maar één woord zeg over alle andere zoetstoffen die er ook nog bestaan in de wereld, wil ik eerst dat er iemand taart voor me bakt. Wie biedt? :-)
Brigitta
18 Jan. 2016
Oeps, ik zal in het vervolg eerst ook de comments lezen :)

Taart? Goed. Witte, bruine, kandijsuiker? :p
nicolette
18 Jan. 2016
beetje flauw maar ik gebruik gewoon geen suiker. mij zelf aangewend aan de natuurlijke smaak van bijv thee (ik nam drie klontjes per kop dus ik heb langzaam afgebouwt). sporadisch bak ik wel eens een cake (bananencake) en dan gebruik ik fractie suiker van wat er in het recept staat. laatst las ik dat er in bliksoep ook suiker wordt toegevoegd dus toen ik zelf tomatensoep aan het maken was heb ik kritisch geproefd of dat het nou lekkerder zou maken, of ik er dan meer van zou eten, nou nee dus. kwestie van wennen dus.
Jouke
18 Jan. 2016
Mezelf steeds vertellen "Ik eet nooit zoetigheid" en/of "Ik eet nooit chocola". In het begin voelde het als mezelf voor de gek houden maar het heeft wel gewerkt. Ik kan nu in de supermarkt door het gangpad met koekjes en chocola lopen en het doet me even weinig als het gangpad met fris of hondenvoer {ik heb geen hond].
Brenda
18 Jan. 2016
Zelf gebruik ik al langer kbs gekocht bij de ekoplaza, biologisch en in een glazen potje.
Koop zo min mogelijk in plastic van bpa voorzien.

Heb je ook tips over BPA vrije producten?
Gr Brenda
Esther
18 Jan. 2016
Ik gebruik graag honing van de imker en ik heb stevia van de natuurwinkel en bio agavesiroop en bio palmsuiker.
Liesbet
18 Jan. 2016
En wat met inuline als zoetmiddel? Groetjes!
Marloes
18 Jan. 2016
Helder en overzichtelijk! Ik vroeg me nog af: in welk rijtje zou je ahornsiroop/maple syrup plaatsen?
De Groene Vrouw
18 Jan. 2016
In het rijtje 'redelijk goede vervangers'.
Barbara
18 Jan. 2016
'De vraag van vandaag:
Welke van deze zoetmiddelen gebruik jij?
Vertel het ons in de reacties!'
:
Ik gebruik af en toe kokosbloesemsuiker/gula java , goeie bio-honing en ahornsirop (die zie ik niet voorbij komen in jouw lijstje maar die is volgens mij ook wel oke > ?) .
Wat ik niet gebruik is agavesiroop omdat ik in dit artikel http://healthimpactnews.com/2013/agave-is-far-worse-than-high-fructose-corn-syrup/ heb gelezen dat het niet echt gezond is . Maar ik zie dat jij daar een ander visie op hebt .
Hoe dan ook , hoe minder zoetmiddelen je gebruikt hoe minder je er ook behoefte aan krijgt . :-)
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy