Blog

De Sluitpost

26 Jun. 2013

Levend van de studiefinanciering, met een opstartend bedrijf en een man die werk zoekt (suggesties welkom), moet ik toegeven dat we het niet altijd breed hebben. Maar vreemd genoeg merk ik dat bijna nooit bij onze voeding. Voor ons is dat een prioriteit...

Bij kleding, kinderschoenen, zwemles - dan hoor je me zuchten. Als de auto naar de APK moet houd ik mijn hart vast. En als de gemeente weer de één of andere waterschaps/riool/muizenvangbelasting stuurt, bijt ik even op mijn lip. Maar dat geeft niet, we redden het wel (mocht je je daar zorgen over maken). Zolang ik het eten kan kopen waar ik me goed bij voel, voel ik me eigenlijk niet arm.

Duur

Toch hoor ik mensen vaak klagen dat voeding zo duur is. Vooral als het over 'gezond eten' gaat, wat mensen vaak gelijk lijken te stellen aan biologisch. "Dat is te duur hoor, ik kan het echt niet betalen om biologisch vlees te eten". Onzin natuurlijk. Je kunt het misschien niet betalen om elke dag een biologische entrecôte te eten, of biokip - maar dat is ook nergens voor nodig. En als je één spijkerbroek in de maand minder zou kopen, komen die biologische groenten ineens ook een stuk dichterbij.

"We zitten krap deze maand, dus ik moet wat besparen op de boodschappen." Waarom? Als je anders boodschappen zou doen, had je meer voedingswaarde voor minder geld. Bewerkte producten kosten per stuk relatief weinig, maar zijn een stuk duurder als je per kilo, per vitamine, of per gezondheidswaarde rekent.

Want ja, groenten zijn niet altijd goedkoop - maar kijk eens op je bonnetje: wat het écht duur maakt, heb je meestal niet echt nodig. Ontbijtgranen, lekkere koekjes, frisdrank en chips... hartstikke lekker natuurlijk, maar niet bepaald noodzakelijk. Sperziebonen in januari hebben niet alleen een enorme afstand afgelegd voordat ze op jouw bord liggen; ze zijn ook een stuk duurder dan die pompoen van de bioboerderij om de hoek. Duurder. Niet gezonder, niet beter, niet lekkerder.

Nu betalen of later?

Dan is er nog een aspect dat veel mensen vergeten. Je goedkope witte bollen (6+4 gratis), die zak minimarsjes uit de aanbieding (hap-slik-nog één) of dat blik ravioli (gatverdamme, waarom bestaat het nog)... je rekent er in de supermarkt misschien minder voor af dan voor een zak appels, een stuk zalm met MSC-keurmerk of een pak biologisch gehakt. Maar wat denk je dat zich eerder terugbetaalt?

Als je je na een jaren van goedkope crap ineens toch wel erg vaak ziek moet melden omdat je darmen niet mee willen werken, als je een paar weken platligt omdat je een maagband krijgt aangemeten, als je het rustig aan moet doen van de dokter omdat je bloeddruk wel érg hoog is... is je goedkope voeding dan nog zo goedkoop?

Extreme voorbeelden misschien; iets dichter bij huis is de kans dat je je toppiejoppie voelt en genoeg energie hebt voor alle activiteiten die je wilt doen, een stuk groter als je gezond eet. Eén op één? Meestal niet. Je leeft geen jaar korter voor ieder blik cola dat je drinkt en je wordt niet gelijk ziek als je avondmaaltijd gesponsord wordt door Honig en Knorr. Maar als je denkt dat de dingen die je eet geen invloed hebben op je gezondheid, houd je jezelf voor de gek.

You can't expect to feel like a million bucks if you're eating from the dollar menu.

Valt wel mee

Ik geef prioriteit aan gezonde voeding, maar toch vallen onze uitgaven op dat gebied wel mee (tussen de 200 en 300 euro per maand voor een gezin van 4). Dat komt omdat ik bereid ben tijd en energie te steken in een goed voedselsysteem. Ik heb een keer uitgezocht waar ik goede groenten kan krijgen - dat kostte tijd, maar nu worden ze 1x per week voor de deur bezorgd. Altijd bio, altijd vers en altijd uit het seizoen. Voor vlees krijg ik eens in de zoveel tijd een email dat er weer pakketten aankomen. Ik schrijf me in, haal in één keer 5 of 10 kilo op (een goede vriezer is wel een must) en hoef er de komende maanden niet voor naar de supermarkt.

Ik ben één keer een rondje wezen rijden op een mooie zomerdag, en nu weet ik waar de bioboertjes in de omgeving zitten, waar ik de aardbeien kan halen en waar de kaas. Een vriendin neemt af en toe rauwe melk voor me mee die van betere kwaliteit is dan die van de melkboer hier in de buurt; haar man komt af en toe langs een biologische graanmaalderij, en ik stuur hen weer een mailtje door als ik een leuke food-aanbieding zie - en zo zetten we met elkaar al bijna een heel voedsel-groepje op.

Budget of juist niet?

Budget-koken komt overal terug. Hoe je zo goedkoop mogelijk gevuld kunt raken. Gevuld. Maar gevoed? Dat is nog een heel ander verhaal. In wezen kun je voeding - ook gezonde voeding - zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Je kunt prima volwaardige voeding eten met weinig geld. Maar je kunt ook nadenken over waar je prioriteit ligt: bij lekkere, gezonde voeding, de luxe van fijn eten voor een tientje in de week meer - of een bloesje van veertig euro dat je misschien twee keer draagt en dat daarna achter in de kast belandt.

Natuurlijk, ik ben een foodfreak. Doorgewinterd, al vijftien jaar met voeding bezig, en inmiddels op het punt dat ik opgewonden kan raken van verschillende soorten zout. We geven niet eens zo heel veel geld uit aan voeding, maar ik kies wel voor mooie, gezonde producten van goede kwaliteit. Voor gezond en lekker eten ben ik bereid moeite te doen of iets meer uit te geven. We besparen op andere dingen, zodat we de ruimte hebben om onze dagelijkse voeding good quality te maken. Ik maak van voeding een prioriteit; die nieuwe jurk komt later wel.

De vraag van vandaag:

Is voeding voor jou een prioriteit, of koop je liever iets anders?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (32)

Roos Pommerel
9 Jul. 2013
Handige tip dat dag van tevoren boodschappen doen. Ik heb het nu een paar keer gedaan en kan dan soms een dagje overslaan met shoppen waardoor ik minder extra chips en dergelijke mee neem! Ik maak tegenwoordig zelfs een lijstje. (hou ik me niet altijd aan natuurlijk, eigenwijs...)
martine
1 Jul. 2013
Bij ons staat het eten ook op numer 1 van onze uitgaven. de rest is ondergeschikt...wij gaan een keer per jaar op vakantie en dat houden we simpel. (niet vliegen...niet verweggistan..) Kleren kopen we tweedehands (ik) en mijn man alleen wanneer het weer eens nodig is..en dan graag degelijk. Wat betereft verzorgingsproducten op mijn huid geld "kan je het niet eten komt het niet op mijn huid..alles heel simpel dus (zelf samengesteld)
Onze dure uitgaven..zijn wel geweest een super juicer..en andere spullen voor het koken..we hebben een zeer werkbare keuken..en dat soort apparaten staan altijd bij de hand en klaar voor gebruik. Lang leve dingen als een sla-centrifuge (voor mij werkelijk onmisbaar) en nog wat andere super praktische gevallen. Daarnaast zou ik iedereen willen aanraden veganist te worden om zo veel redenen: gezondheid! , geen dierenleed (ja ook melk en eieren staat garant voor veel dierenleed ook bij de bio=dieren...daar de koeien toch eerst 'verkracht" worden door een een soort insemineerstaaf vervolgens worden de kalfjes totaal verward bij hun moeders weggehaald en dienen de moeders puur als melkfabrieken. In de eierindustrie zijn de namen misleidend....scharrel en dergelijke je hebt plaatjes in je hoofd van buiten lopende kippen..die lekker scharrelen..maar helaas is het minder romantisch als wordt voorgesteld..het is allemaal vreselijk masaal...en er lijden dieren. Mannelijke kuikentjes..die schattige pluize-bolletjes met onschuldige oogjes gaan totaal verward door de versnipperaar. ) je mileubelasting is echt echt heel veel kleiner! (onze 'water-voetafdruk' bestaat voor meer dan negentig procent uit de produkten die we kopen en consumeren minder dan tien procent volgens mij in Nederland zelfs een procent heeft te maken met huishoudelijk gebruik!!!) Je wordt slanker, je eet gezonder..wat wil je nu nog meer.
Natuurlijk is het een gigantische stap voor de meeste mensen. Maar echt je kan fantastisch eten!!! alsof je niks mist!!! De omschakeling heeft wat aandacht nodig..en nieuwe kijk leren..en recepten zoeken. Maar ik ga nooit meer terug.
Tja ik besef me heel goed dat ik predik...maar ik doe het voor een goed doel...ik hoop namelijk dat de aarde nog even mooi blijft voor de kinderen van de toekomst..die verdienen dat wel. En echt waar ons consumptie gedrag heeft een heel grote invloed!
liefs!
Martine
Nadine
30 Jun. 2013
Ik kom pas net kijken dus vind het al heel wat dat ik nu elke week braaf de Ecoplaza bezoek (en ik haat winkelen)... en de vulling van de appie kan laten voor wat het is. Na jaren denken gezond te zijn met de complimenten van het Voedingscentrum maar met darmen die altijd overhoop lagen, jeuk op vervelende plekken en een energieleven waar een koala een puntje aan kan zuigen... Dus nu stapje voor stapje van af en toe biologisch vlees en groenten/fruit via kokosolie in de pan en goede bio olijfolie in de salade naar af en toe desembrood en echt zout. En steeds blijere darmen die met behulp van een krukje worden geleegd, hahaha We leren iedere keer wat bij ;-) Nu ben ik wel benieuwd, Nienke, waar zitten die biobuurtjes in de buurt? Ik kom uit dezelfde regio en kon op internet nauwelijks iets achterhalen (oeps lui). p.s. je hoor altijd dat biologisch van de Albert Heijn niet echt biologisch is... Weet jij wat daar achter zit?
Groet, Nadine
Nadine
30 Jun. 2013
eh... 'energielevel' en 'bioboertjes' dus!
De Groene Vrouw
30 Jun. 2013
Eh ja, maar die laatste vraag is voer voor een nieuwe blogpost ;-)

Bioboertjes hier in de directe omgeving zitten in Groenekan ('n Groene Kans en de Landwinkel) en in Maartensdijk (boerenwinkel en Eyckenstein)
Nadine
30 Jun. 2013
Ik kijk uit naar die blogpost ;-)

Bedankt voor de Bioboertjes! Heel dichtbij voor mij :-)
Lies
28 Jun. 2013
Dat vind ik echt wel knap! En ik sta open voor tips. :-) Wij hebben het ook niet breed, maar ik loop er toch echt wel tegenaan dat bio een stuk duurder is dan 'gewoon'. En we eten niet uit pakjes, zakjes, gaan niet uit eten, kleding wordt alleen gekocht met vakantiegeld, 13e maand (blij dat ik die heb!) en kinderbijslag gaat echt naar kleding en schoenen voor de mini. Ik heb al meerdere zoektochten ondernomen naar bioboeren in de buurt, maar dat heeft nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. Wel wat boeren, weinig bio. Wel biokoeien gevonden inmiddels, dus het volgende vleespakket wordt bio (heel blij mee trouwens!). Ik koop wel bio bij de molen voor eigen brood en ik heb een mini-moestuin, maar biogroenten kopen is toch echt nog een probleem.

Zoals gezegd tips zijn altijd welkom!
Inge
26 Jun. 2013
Helemaal mee eens! Wij hebben het geluk wel allebei een salaris te hebben, maar moeten alsnog wel opletten, doordat we allebei bewust part-time (24 en 23 uur) werken. Hierdoor dan wel ruimte en tijd voor de kinderen en om mijn eigen bedrijf op te bouwen.
Mijn man is kok en eten al wel veel bio, maar we zijn nog in transitie zeg maar :) Groenten en fruit via de Vitatas en vlees+overig zoveel mogelijk bio bij supermarkt. Wel aan het kijken om vlees ook ergens anders in te kopen, afgelopen weekend bij een mooi bioboerenbedrijf geweest, de Beekhoeve in Kamerik.
Wel eten we vaak basic, groenten met vlees en pasta/rijst/couscous...
Ben eigenlijk wel benieuwd naar jouw adresjes Nienke!
izerina
26 Jun. 2013
Wij eten biologisch.Ik ben blij,dat te kunnen betalen. Maar fruit is in deze tijd van het jaar best duur.Dan pak ik liever een wortel,dan een appel om mee te nemen tijdens de wandeling.
Jacqueline
26 Jun. 2013
Hmmmm, alles gaat in stapjes toch? Moet eerlijk bekennen dat ik nog wat guilty pleasures heb, waar ik maar niet van af kom. De boodschappenband in de supermarkt is dus te vaak gevuld met ongezond spul als dropjes, chipjes, chocolade en frisdrank. En dan komt die band er helemaal bekaaid vanaf, want vlees, eieren, zuivel, groenten en fruit halen we bij de bioboer!
Krista
26 Jun. 2013
Leuke blog! Zit zeker een kern van waarheid in. Maar t gaat niet altijd helemaal op. Als ik van mijn laatste 2 euro een warme maaltijd moet samenstellen kom je met biologische toch een stuk minder ver dan reguliere producten.

Ik ben een paar jaar terug gestopt met roken mijn motivator en tegenprestatie was biologisch vlees. Het geld wat ik normaal gebruikte voor sigaretten geef ik nu uit aan duurzaam vlees. Nu nog steeds als ik twijfel tussen goedkoop wat eigenlijk beter in mijn budget past en biologisch. Neem ik biologisch en denk bij mezelf. Maar ik rook niet ;)
De Groene Vrouw
26 Jun. 2013
Maar met reguliere groenten kom je voor twee euro toch echt verder dan met reguliere chips. En dat was het punt ;-)
martine
1 Jul. 2013
Soep maken is goedkoop..kies seizoens groenten...De roux is snel gemaakt en daar kan je eindeloos op variëren...mosterdsoep, uiensoep etc. Eet wat vaker kool...vult goed is erg gezond is meestal goedkoop. wat wil je nog meer je kan er eindeloos mee variëren..paar tips..groet!
Marion
26 Jun. 2013
Voeding is absoluut een prioriteit voor mij, sterker nog gezonde voeding is mijn passie geworden.
Het leed dat veroorzaakt wordt doordat ouders vaak zo onwetend zijn over wat voeding doet met de gezondheid en het gedrag van hun kinderen raakt mij tot in het diepst van mijn ziel.
Onze generatie kinderen is de generatie die nog vóór hun ouders zullen sterven als een rechtstreeks gevolg van hun ongezonde voeding en levensstijl.

Zelf was ik ook een onwetende moeder die een zoon kreeg met gedragsproblemen. Hij had al vanaf het begin geen goede start gehad. Mede doordat ik zelf niet al te gezond heb gegeten in mijn jonge jaren en ook niet gezond heb geleefd.

Mede door mijn ongezonde levensstijl kreeg ik een burn out.
Mijn zoon was op dat moment 10 jaar…
Ik stopte eigenlijk met werken om hem beter te gaan begeleiden, meer aandacht te geven, meer zorg te dragen voor zijn welzijn maar uiteindelijk hielp ik ook mezelf ermee.
In mijn zoektocht stuitte ik op gezonde voeding.
Niet alleen onze lichamelijke gezondheid is daardoor enorm verbeterd maar ook het gedrag en onze gemoedstoestand.
Mijn zoon is nu 19 jaar.
Hij voelt heel goed het verschil van wat goede voeding en een gezonde levensstijl met hem doet. Ik gun hem die vitaliteit, levensvreugde, energie, verbeterd concentratievermogen en rust in zichzelf. Ik ben tenslotte zijn moeder ik wil het beste voor hem.

Mijn zoektocht heeft 10 jaar geduurd. Ik had het gevoel dat ik het wiel opnieuw moest uitvinden. Het kostte veel tijd.
Het overschakelen naar een gezonde levensstijl is een heel proces geweest. Gedurende dat proces ben ik als mens enorm gegroeid.
Maar wat mij vooral is opgevallen is, dat ik ben veranderd van een moeder die dacht dat ze goed bezig was omdat ze werkte en een bijdrage leverde aan de maatschappij, in een moeder die haar volle verantwoordelijkheid neemt voor haar kinderen.

Het was vaak een pijnlijk proces. Een gevecht met mezelf. Ik moest de strijd aangaan met mijn ego. Mijn ego wilde immers uitblinken, veel geld, een mooi huis, veel vrienden, hobby’s, ieder jaar op vakantie. Maar mijn ziel wilde heel wat anders. Ergens ver weggestopt zat een groot verlangen om alleen maar moeder te zijn.

Op een dag besloot ik die impuls, dat oer-verlangen te volgen. Ik heb er geen moment spijt van.
Dat alles heb ik te danken aan gezonde voeding.
Ierdwyfke
26 Jun. 2013
Heel herkenbaar...
Wij zijn dan wel bewust grootgebracht maar bij mij begonnen de problemen toen ik eenmaal op mezelf woonde. Eerst een spastische darm + darmproblemen die maar aan bleven houden en later voelde ik me vaak futloos en neerslachtig.
Ook kwam ik in korte tijd 20 kg. aan.
De omslag is bij mij 4 jaar geleden gekomen, toen bleek dat ook onze jongste zoon diverse intoleranties had. Onze oudste wisten we een paar door eigen onderzoek maar we hadden de grootste problemen met hem aangaande gedrag. Onhandelbaar...
Na een grondige Bioresonantie test en aangepast dieet zijn onze kinderen en ik nagenoeg klachten vrij. Vooral onze oudste, hij ging in een paar maanden tijd van onhandelbaar, druk huilpeuter naar een vrolijk druk peutertje. Wát een verschil.
En dan gaan er ineens heel veel lampjes branden...

We zijn op de goede weg ;-)
Linda Rikkers
26 Jun. 2013
Ik moet bekennen dat ik een wat onaardige gewoonte heb *blush*, nl bij de supermarkt analyseren wat mijn voorganger op de lopende band zet. Om me vervolgens af te vragen waarom iemand fruityoghurt met strooisel koopt, en de goedkoopste gallon melk ernaast zet. Merksnoep naast plofkip. Het is onaardig, omdat het natuurlijk een wat oordelende, 'oh wat doe ik het goed' gewoonte is. Maar ik ben ook oprecht verbaasd, omdat ik dit het meeste zie. Het is dus niet de uitzondering (OK net bij die ene persoon mss wel), maar gangbaar.

Overigens lukt het ons absoluut niet ons aan ons streefbedrag van 160/wk te houden (gezin van 5). Ik weet niet hoe, het gaat gewoon op. Vooral aan groente, fruit, vlees/eieren/zuivel. En dan nog zo wat gedroogde vruchten en af en toe een reep chocola.
Ierdwyfke
26 Jun. 2013
En uiteraard heeft goede voeding hier ook prioriteit.
Ik geloof dat je met puur eten, (zo goed als) seizoensgebonden , plaatselijk met toevoegingen van noten en zaden (ook hennep valt daar hier inmiddels onder bij ons) van je koelkast/kelder/ed. een medicijnkast maakt.
Als ik vergelijk hoe weinig wij ziek zijn, als gezin, tegenover hen die iets te vaak gemaksvoedsel snaaien (en dat zijn er hier nogal wat) ...
Daar doe ik het voor.
De uitgaven die ik besteed aan voeding hou ik liever voor mezelf... ;-)
Wel ben ik langzaam aan mijn bloementuin aan het verbouwen naar eetbare tuin. Drukt de kosten en is biologisch!
Ierdwyfke
26 Jun. 2013
Gisteravond Altijd Wat gekeken, goed verhaal en wat mij betreft de waarheid (afgezien van dat biologische voeding onze wereldbevolking niet zou kunnen voeden, maar dat terzijde)
Stemmen met je vork; (het eerste deel gaat over schaliegas, 2e deel over eten)
http://altijdwat.ncrv.nl/ncrvgemist/25-6-2013/altijd-wat-25-juni-2013
De Groene Vrouw
26 Jun. 2013
Oh leuk! Ik heb geen TV maar ik zal even kijken of ik het op uitzending gemist kan vinden :-D
Marieke
26 Jun. 2013
Oh wat herkenbaar! Dat zeg ik nou ook altijd...het is maar net waar je je geld aan uit wilt geven! Wij eten biologisch. Hebben 4 kinderen en beiden een salaris uit de zorg. Maar tuurlijk lukt dat. Eten wordt niet op bezuinigd! Wel op andere luxe artikelen of...liever gezegd: we zijn daar creatief in. Lang leve Marktplaats voor een 2ehands fiets, Ipod of Nintendo voor de kinderen etc.
Marian
26 Jun. 2013
Leuke blog Nienke! Ben het met je eens, iedereen mag zijn eigen afweging maken, maar het is inspirerend om te lezen dat je met een klein budget zo lekker kunt eten. Wij zijn ook zeer bewust met wat we kopen. Maar uiteraard komen er ook wel minder verantwoorde zaken het huis in:-)
Je schrijft over ziek worden en kosten. Het is natuurlijk goed dat de gezondheidszorg in Nederland voor iedereen toegankelijk moet zijn, maar niemand merkt het direct in zijn portemonnee als ze ziek worden, want dat wordt door de verzekering betaald.
De Groene Vrouw
26 Jun. 2013
Precies, en dat is denk ik deel van het probleem.
Ik heb een mooi boek (Radical Homemakers), waarin het verhaal van een aantal Amerikanen wordt opgetekend die 'off the grid' leven. Zij hebben vaak geen ziektekostenverzekering omdat dat onbetaalbaar is daar - maar noemen hun moestuin en hun vriendenkring hun 'zorgverzekering'. Erg mooi om te zien (hoewel ik toch wel blij ben dat ik niet gelijk failliet ga aan zorgkosten als ik een keer mijn been breek).
Ellen
26 Jun. 2013
Klopt, we hebben het geld, maar omdat we op 1 salaris leven zou ik toch graag nog wat meer willen sparen, zonder in te leveren op gezonde voeding, want daar begin ik niet aan. Dan inderdaad maar minder nieuwe kleren ;-) Vandaar dat ik het knap vind dat het je lukt :-)
Carien
26 Jun. 2013
Goed gezegd Nienke! Gemak speelt bij de meeste mensen denk ik een grote rol: je niet willen verdiepen in de werkelijke prijzen van bio- of andere voeding, want dat is "lastig". Liever snel, snel, supermarkt in en daar verleid worden door allerlei "food" dat in feite "non-food" is!
Nienke
26 Jun. 2013
Dat roep ik ook al een tijdje naar mn vriend: Als we ooit gaan trouwen, dan is voeding het laatste waarop we besparen! Gelukkig stemt hij daar nu volledig mee in :)
Ben er laatst achtergekomen dat je je haar ook prima met alleen aleppozeep kunt wassen (je lijf ook) en dat ik qua huidverzorging volsta met wat verschillende oliën en dat je de beste deo zelf kunt maken. Tadaa, ik heb niet zo heel veel meer nodig nu. Ga de cosmeticaindustrie dus ook al niet meer zo hard sponsoren. Dat vind ik nou leuk besparen :)
willemijn
26 Jun. 2013
Helemaal mee eens Groene Vrouw! Ik word echt zooo moe van mensen die klagen dat biologisch zo duur is en dat ze het echt niet kunnen betalen, maar dan wel voorgesneden nasigroenten, voorgewassen sla, gesneden champignons (?!), minimais, kilo plofkip, bakken kant en klaar lasagne, 6 flessen cola en een zak marsjes in hun karretje gooien. Oja en een paar keer in de week afhaal... Daar kook ik makkelijk de hele week heerlijk biologisch van! En dan inderdaad nog niet gesproken over de nieuwe spijkerbroek, sneakers, jurkje, laarsjes, bikini, tablet en i phone. Hartstikke leuk en hartstikke mooi, maar doe iets langer met je spullen en koop niet wat je niet nodig hebt en je kan biologisch eten zonder problemen. Dat is pas lekkere luxe!
De Groene Vrouw
26 Jun. 2013
Exactly. (en ik ben benieuwd naar de ontwikkeling van je bedrijf & site!)
martine
1 Jul. 2013
idd!!!!!
Bianca
26 Jun. 2013
Omdat ik al mijn hele leven met mijn gewicht worstel, vind ik goede en gezonde voeding erg belangrijk. Ik ben ooit heel veel afgevallen met een koolhydraatarm dieet, maar voelde me nadien vele malen slechter en zodra ik weer 'gewoon' ging eten, kwamen de kilo's gewoon terug. Sinds ruim 2 jaar eet ik zo puur mogelijk en eigenlijk alles biologisch. Ik heb minder behoefte aan vlees en als, dan biologisch vlees, ik kies voor zuurdesembrood of speltbrood, voor spelt- of volkorenpasta, zilvervliesrijst, veel groenten en minimaal 2 stuks fruit. Wel weeg ik mijn eten af en zorg ik ervoor dat ik niet teveel eet. Ik drink bronwater en kruidenthee en beperk het drinken van koffie. Sinds dit jaar heb ik ook een groententuintje en elke dag haal ik daar eten uit! Zo heerlijk! Ook heb ik een blender gekocht en maak ik de lekkerste smoothies of sapjes van verse ingrediënten. Ik kan blij worden van onbekende groenten, speur alle receptensites af en verslind kookboeken en ja ook ik word blij van diverse soorten zout en hun genezende werking. Binnenkort ga ik zelfs beginnen met een HBO opleiding Voedingskunde & Orthomoleculaire voeding. Mijn gewicht blijft een issue, maar ook al heb ik overgewicht, ik voel me gezond en vitaal en dat is puur en alleen te danken aan een gezond voedingspatroon!
Shaz
26 Jun. 2013
Herkenbaar!
Sinds ik een eigen moestuin heb is de wijze waarop ik met voeding om ga drastisch veranderd! Als ik zie hoeveel werk erin zit om je eigen voedsel te verbouwen, van een zaadje naar een plant en daarvan kunnen eten. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar ik vind het zo bijzonder. Nu ik het van zo dichtbij meemaak is mijn behoefte om te weten waar mijn voedsel vandaan komt alleen nog maar groter geworden. Dus zo veel mogelijk van eigen tuin en lokaal.
Wij hebben geen cent te makken, maar wat we hebben gaat naar goede voeding.
Ellen
26 Jun. 2013
Dat is netjes, max. 300 per maand voor een heel gezin! Dat redden we hier (nog) niet, terwijl ik al wel goede adresjes heb gevonden (helaas ook geen ruimte voor een grote vriezer).
De Groene Vrouw
26 Jun. 2013
Het punt is dus ook: het is helemaal geen streefbedrag ;-)
Als je het geld hebt, waarom zou je dan MINDER willen uitgeven aan voeding?
Als ik meer geld zou hebben, zou voeding het eerste zijn waar ik MEER aan zou uitgeven :-D
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy