Blog

Die zes maanden - flesvoeding

22 Nov. 2012

Een tijd geleden zette ik naar aanleiding van een discussie alle argumenten bij elkaar waarom het echt een goed idee is om te wachten met het bijvoeden van je uk tot hij of zij daadwerkelijk 6 maanden is. Daar waren veel mensen blij mee, en dat maakt mij weer blij! Maar hoe zit het dan als je kindje flesvoeding krijgt? Moet je dan ook wachten?

Ik kan het antwoord vast verklappen: ja, juist dan moet je ook wachten met de bijvoeding. Dat heeft een aantal redenen. Mijn belangrijkste argument om, als je borstvoeding geeft, te wachten tot 6 maanden is dat de darmen er nog niet aan toe zijn om ander voedsel te verteren dan borstvoeding. De darmcellen staan nog relatief ver uit elkaar en er worden dus te grote brokken voedingsstoffen doorgelaten, als je die tenminste in de darmen laat komen. Die brokken voedingsstoffen kunnen in het bloed terecht komen en daar ontstekingsreacties geven, die weer kunnen leiden tot eczeem, asthma en allergie. [Edit 13/10/2017: de wetenschappelijke achtergrond van dit artikel vind je in een aparte blogpost, namelijk deze: Darmrijping & De eerste hapjes]

Borstvoeding is daarop afgesteld, en heeft geen te grote brokken voedingsstoffen. Het legt een beschermend laagje over de darmcellen en zorgt dat die zich daaronder veilig kunnen sluiten (in een maand of zes dus). Ieder ander voedsel is er niet op afgesteld en kan dat laagje beschadigen. Ja, ook flesvoeding... Niet leuk om te horen, wel goed om te weten - want dan kun je er rekening mee houden!

Darmflora

"Maar dan zijn de darmen van mijn kind dus toch al verpest,

kan ik dan niet net zo goed een potje bijvoeding geven met 4 maanden?"

Nee, zo werkt het niet. De darmen van kinderen die flesvoeding krijgen, zijn kwetsbaarder dan de darmen van borstgevoede baby's. Dat is dus geen reden om er alvast maar vast voedsel in te stoppen, maar een reden om daar juist mee te wachten. De darmflora van baby's die flesvoeding krijgen verschilt behoorlijk van die van baby's die borstvoeding krijgen. Bij flesgevoede baby's komen veel meer en veel vaker bacteriën en schimmels voor die we rottingsflora noemen - je kunt je voorstellen waarom.

Bij een gezonde darmflora voeren stammen als Lactobacillus, Bifidobacterium en goede E. colisoorten de boventoon. Bij kinderen waarbij de kolonisatie van de darm niet optimaal is verlopen, komen vooral Clostridium- en slechte E.colisoorten voor. Daardoor kan ook het immuunsysteem zich niet optimaal ontwikkelen. Gevolgen kunnen zijn chronische verkoudheid, oorontstekingen, vergrote amandelen, darmkrampen, verstopping of diarree en zoals gezegd eczeem, asthma en allergieën.

De darmflora van kinderen die flesvoeding krijgen, ontwikkelt zich niet optimaal en bevat doorgaans veel rottingsflora. Gelukkig kun je je kindje helpen door probiotica te geven. Dat zijn gezonder darmflorabacteriën, met veel Lactobacillen en Bifidobacteriën. Die gaan de Clostridium te lijf en helpen het natuurlijk evenwicht in de darm te herstellen. Goede merken voor heel jonge baby's zijn Children's Synbiotic van Viridian en Bio-Kult Original (oranje verpakking).

  Borstgevoed Flesgevoed
Bifidobacteriën **** ***
Lactobacillen **** ***
Slechte E. colisoorten ** ****
Clostridiën * ***
Andere ongewenste soorten * **

Bijvoeding

Die goede darmflora is nodig om de darmcellen zo goed mogelijk te laten sluiten. Juist heel belangrijk als er geen borstvoeding gegeven wordt dus! De darmflora en de darmcellen van flesgevoede baby's hebben langer de tijd nodig om te herstellen. Juist bij die kindjes is het dus belangrijk om minimaal 6 maanden te wachten, en dan heel goed te kijken of ze echt toe zijn aan vaste voeding.

Rapley is aan de ene kant perfect voor deze kinderen, want ze krijgen van nature maar kleine beetjes binnen. Maar te grote brokken kunnen door de kwetsbare darmflora nog niet goed verteerd worden, en dan in de darm gaan gisten. Heb je het idee dat je kindje vrij grote stukken naar binnen slikt en buikkrampen krijgt, kijk dan of je het voedsel niet toch kunt prakken. Geef in het begin maar heel weinig, een lepeltje per keer is voldoende! Gaat dat goed, dan kun je langzaam opbouwen. In het e-booklet Bijvoeding lees je hoe je dat het handigst kunt doen en wat je je kindje kunt geven.

Honger

Sommige consultatiebureau's beweren dat flesgevoede baby's eerder moeten beginnen met de bijvoeding, omdat ze anders voedingsstoffen zouden missen. Er mag slechts een beperkte hoeveelheid voeding per dag gegeven worden, en sommige baby's hebben meer honger dan dat. Ook zou flesvoeding bepaalde voedingsstoffen missen, die je aan moet vullen met bijvoeding.

Wat is dan het meest voor de hand liggend om je antwoord te vinden? Juist, je belt de flesvoedingsfabrikanten. Hun stelling was eenduidig: Flesvoeding is niet voor niets gemaakt in leeftijdscategorieën. Iedere categorie bevat voldoende voedingsstoffen voor de kindjes van die leeftijd.

Verzadiging blijkt onder andere samen te hangen met het zuigen aan de fles: voldoende zuigen geeft een betere verzadiging. Je kunt de flesvoeding daarom ook uit een iets kleiner speentje geven, zodat ze wat langer blijven zuigen. De mevrouw van Nutricia bleef er wel op hameren dat kinderen met 4 maanden al moesten beginnen met potjes Olvarit vanwege de smaakontwikkeling, maar dat advies heb ik maar even genegeerd ;-)

Bovendien begint een verstandige bijvoeding met héél kleine beetjes tegelijk. Fruit en groenten bevatten minder calorieën dan melk, dus met een hapje fruit per keer ga je je baby echt niet minder hongerig maken. Heb je écht het gevoel dat hij meer calorieën nodig heeft, dan kun je overwegen om een theelepeltje ontgeurde kokosolie (natuurwinkel) in de fles te doen. Dat kan het spijsverteringssysteem van je baby beter verwerken dan rijstebloem of andere papjes.

Allergie

Ook zitten er in flesvoeding geen 'natuurlijke prikkels' van mogelijke allergenen, zoals die normaal gesproken wel in borstvoeding zitten omdat de moeder ze eet. Er is echter geen bewijs dat eerder (voor de zes maanden) starten met bijvoeding een lagere kans geeft op allergieën. Er lijkt bewijs te zijn dat later dan 8 maanden starten, een hogere kans geeft op allergieën, maar dan heb je dus nog altijd 2 maanden de tijd om te starten met bijvoeding. Geen haast dus.

Zoals gezegd is er, vanuit de darmen bekeken, juist een hogere kans op allergieën als je te vroeg start. Er kunnen dan te grote brokken voedingsstoffen (bijvoorbeeld niet volledig verteerde eiwitten) de darmwand passeren en zo in het bloed terecht komen. Daar kunnen ze door het immuunsysteem worden gezien als 'indringers' die aangevallen moeten worden. Die aanvallen kunnen allergieën triggeren en ontstekingen in de hand werken.

Samenvatting

  • Juist als je flesvoeding geeft, is het goed om te wachten met het eerste hapje tot 6 maanden
  • De darmen van kinderen die flesvoeding krijgen, 'rijpen' minder makkelijk dan die van borstgevoede baby's
  • Dat heeft onder andere te maken met de darmflora; die verschilt behoorlijk tussen deze twee groepen
  • Gelukkig kun je de darmflora helpen met gerichte probiotica
  • Het is niet nodig eerder te starten met bijvoeding om de kans op allergieën te verkleinen; het is nuttiger te wachten en tussen de 6 en 8 maanden te starten

[Edit 13/10/2017: de wetenschappelijke achtergrond van dit artikel vind je in een aparte blogpost, namelijk deze:

Darmrijping & De eerste hapjes]

Eens? Oneens? Andere tips & ideeën?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (84)

Sjoukje
30 Jul. 2018
Geodemorgen groene vrouw!

Allereerst, ik ben heel blij met jouw website en raadpleeg het vaak.
Ik heb een vraag n.a.v. bovenstaande: mijn zoontje is 4.5 maand. Hij krijgt 80% borstvoeding en 20% kunstvoeding (biologisch). Heb jij enig idee welke invloed dit heeft op de darmwand? Ik kan me zo voorstellen dat het door de borstvoeding rijpt maar door kunstvoeding weer gedeeltelijk wordt 'afgebroken'.
De Groene Vrouw
30 Jul. 2018
Hoi Sjoukje,

Tsja, de meeste info die ik hierover heb staat al hierboven. Je zit inderdaad met een heen-en-weer-balans: het beschermende laagje van de borstvoeding wordt met iedere kv weer (gedeeltelijk) afgebroken en de darmflora verandert ook, maar met de bv versterkt die weer. De darmrijping gaat daaronder overigens gewoon door. (Veel) meer info hierover vind je in mijn derde boek, dat eind september van dit jaar uit zal komen :-)
sjoukje
30 Jul. 2018
Bedankt voor je reactie :)
en ik houd het boek in de gaten!
Anja
23 May. 2018
Hi! Ook hier een nieuwe moeder die met veel interesse de artikelen leest. Eindelijk wat informatie die berust is op wetenschappelijk onderzoek en niet op verhalen als ‘bij Jantje ging het zo en zo’.
Wij zitten thuis wel met een klein dilemma, onze meid van 3 maanden weigert permanent de fles. We hebben al vanalles geprobeerd, maar tevergeefs. (Tips om haar aan de fles te krijgen heb ik dan ook niet nodig) Inmiddels ben ik aan het werk, met als gevolg dat ik thuis kom bij een uitgehongerde en uitgeputte baby. Nou is de prelogopedist langs geweest, en zij adviseerde de fles op te geven en ingedikte melk te gaan geven met lepel of beker. Als ik zo lees lijkt me rijstebloem geen goed idee, helemaal niet omdat zowel ik als de vader gevoelige darmen hebben. Is JHBPM een betere optie? We krijgen nog wel kleine beetjes binnen met fingerfeeding maar lang niet genoeg om haar te verzadigen, zelfs niet als we de hele dag eraan besteden. Zou kokosolie in het beetje melk wat ze binnenkrijgt misschien helpen zodat ze sneller vol zit en de dag makkelijker doorkomt? Ik wil helemaal na het lezen van dit artikel echt proberen te wachten tot 6 maanden met bijvoeden, maar mijn meisje laten uithongeren als ik er niet ben zie ik ook niet zitten... Dilemma!!
Andrea Bult
13 Jan
Hallo groene vrouw,
Wij hebben hier hetzelfde probleem met onze dochter van 4 maanden. Ze weigert permanent de fles. Ik zit met mijn handen in het haar, omdat ik ook weer aan het werk moet. Zou ook graag het antwoord willen horen op bovenstaande vraag
Alvast bedankt.
Vriendelijke groet,
Andrea
De Groene Vrouw
14 Jan
Flesweigeraars zijn helaas niet mijn expertise. Ik denk dat je het beste contact op kunt nemen met een lactatiekundige, die zijn daarvoor...
Andrea
15 Jan
Dat begrijp ik. Mijn vraag is alleen met welke bijvoeding we de moedermelk het beste kunnen indikken?
De Groene Vrouw
16 Jan
Ik vind het heel lastig om antwoord te geven op deze vraag. Ik ben gewoon geen voorstander van indikken van de moedermelk op die leeftijd, dus ik weet geen 'goed' alternatief. Misschien wil je kindje wel uit een cupje drinken? Dan hoef je niets in te dikken (en van een lepel in principe ook niet, dan duurt de voeding gewoon heel lang).
Anouk
25 Jan. 2018
Wat een mooie blogs schrijf jij! Heel fijn voor nieuwe mama's die door de bomen het bos niet meer zien..

Ik heb een vraagje over rijstebloem... Wel of niet? En zo ja, vanaf wanneer en hoeveel?

Onze zoon is 3 maanden (wil voorlopig nog niet starten met bijvoeding maar ben me wel goed aan het inlezen). Is gezond. Heeft tot de 8 weken volledig borstvoeding gehad (gekolfd uit de fles) en krijgt inmiddels 2 flessen kunstvoeding en de rest borstvoeding. Geen klachten of allergieën tot dusver. Ik heb nog een aardige voorraad borstvoeding in de vriezer en ben voornemens om hem tot het half jaar iig 1 fles borstvoeding per dag te blijven geven ivm darmflora en antistoffen.
De Groene Vrouw
25 Jan. 2018
Rijstebloem is ook gewoon bijvoeding ;-) en zou ik tot 6 maanden in ieder geval niet geven. Daarna is het maar helemaal de vraag welk nut het heeft: borstvoeding & groentenhapjes bevatten veel meer voedingsstoffen en calorieën dan rijstebloem, dus waarom zou je het geven?
Anouk
25 Jan. 2018
Goede kritische vraag... Geen idee waarom eigenlijk. Omdat "men" het aanraadt denk ik. Heb inmiddels je e-book over bijvoeding gekocht en gelezen en las dat je ook brood af raad tot er kiezen zijn. Hier door rijst de vraag: wat dan geven buiten flesvoeding en groente/fruit tussen de 8 en 24 maanden?
De Groene Vrouw
26 Jan. 2018
Waarom zou je iets geven buiten flesvoeding en groenten/fruit? ;-)
Maar zoals in het ebook ook te lezen staat, zijn eieren, vlees en vis vaak ook prima alternatieven.
Lydia
21 Oct. 2017
Hallo,

Even een vraagje, ik geef mijn kind flesvoeding en daarin extra probiotica. Helpt de probiotica ook als ik het om de dag geef? Of werkt het dan helemaal niet?
De Groene Vrouw
22 Oct. 2017
Eh... daar kan ik niet echt antwoord op geven. Dat hangt enorm af van de situatie, welke probiotica je hebt, hoe veel je geeft, wat het kind nog meer eet etc.
Paulien
15 Aug. 2017
Hallo,

Bedankt voor dit mooie artikel. Wij geven ons dochtertje van 5 maanden door omstandigheden vanaf het begin af aan FV hypoallergeen, we zijn langzaam aan het afbouwen om over te gaan naar de standaard FV. Vorige week begonnen met groente hapjes met geen goed resultaat. Ze vond het heerlijk en had echt 'honger', alleen de darmpjes reageerden ontzettend en ze had veel last van obstipatie. Meteen weer gestopt met de hapjes. Nu net op jouw advies ook pro biotica besteld en hopelijk helpt dit haar darmpjes iets. Verder wachten we nu nog zeker een maand met hapjes.
Echter heb ik wel het idee dat ze behoefte heeft aan meer voeding. Hoe kijkt u tegen bijvoorbeeld gierst aan, om hiervan wat in de fles te doen.
Of werkt dit ook alles tegen?
En werkt kokosolie al extra verzadiging?
De Groene Vrouw
16 Aug. 2017
Hoi,

Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://www.groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
Merel
28 Jul. 2017
Hi Nienke,

Onze zoon van drie maanden heeft reflux klachten en er wordt van alle kanten (CB, kinderarts, huisarts, osteopaat) johannesbroodpitmeel geadviseerd om voor of na de borstvoeding te geven.
Ze zeggen dat het niet slecht is voor de darmen maar ik twijfel, omdat ik, gezien jouw uitleg hierover, liever niet voor zes maanden iets anders wil geven dan alleen borstvoeding.
Wat is jouw visie op het geven van johannesbroodpitmeel vóór de leeftijd van zes maanden?
De Groene Vrouw
28 Jul. 2017
Ik ben er niet zo'n fan van en ik geloof ook niet dat het echt helpt tegen reflux, maar vraag Gonneke van Eurolac even voor een consult, zij heeft meer ervaring met dat laatste!
Simone
17 Jan. 2017
Bedankt voor dit fijne artikel. Eindelijk een eco advies m.b.t. flesvoeding. Heel prettig aangezien ik overal enkel lees over borstvoeding. En aangezien ik dat helaas niet zal geven ben ik blij met deze tips.
Linda
28 Nov. 2016
Maar beide merken probiotica zijn vanaf 6 maanden??

Groetjes, Linda
De Groene Vrouw
28 Nov. 2016
Over welke beide merken hebben we het?
Danielle
3 Nov. 2016
Hallo

Vraagje wat betreft de pro biotica hier helaas fv want bv is niet gelukt. Dochter is nu 15 weken en we geven pro biotica maar tot welke leeftijd moet je dat dan krijgen? We wachten uiteraard tot 6 maanden eer ze vv krijgt.... alvast dank!
De Groene Vrouw
3 Nov. 2016
Tsja, tot welke leeftijd... in wezen heb je altijd, je hele leven lang, deze bacteriën nodig, net als vitaminen en mineralen. Als je het helemaal natuurlijk wilt doen, haal je ze uit je voeding. Lukt dat niet, dan kan een probiotica voor vervanging zorgen.

In de praktijk nemen mensen probiotica meestal alleen gedurende een periode dat er klachten zijn of dat ze wat extra ondersteuning willen. Hoe lang dat is, kun je natuurlijk alleen zelf bepalen :-)
Danielle
3 Nov. 2016
Ja omdat je ook schrijft dat te vaak te lang niet goed is omdat je dan bacterie moord pleegt haha even leuk gezegd ???? vanaf 6 maanden willen we starten met kleine beetjes vv maar dan kan ze natuurlijk nog niet alles daaruit halen dus wat is verstandig bij baby's om de pro biotica aan te bieden? Tot ze volledig mee eet met vv? Groetjes en bedankt voor de snelle reactie!
Anno
7 Oct. 2016
Geldt dit ook voor borstvoeding uit een flesje?
De Groene Vrouw
9 Oct. 2016
Wat bedoel je precies met 'dit'?
Kimmy
22 Jul. 2016
Helloe,

Ik had een vraagje aangaande flesvoeding. Ik had wat onderzoek gedaan naar koeienmelk en geitenmelk en kwam tot de conclusie dat geitenmelk dichter bij borstvoeding komt dan koeienmelk. Nou wil ik met 6maanden gaan afwisselen met de borst. Nou lijkt het mij dus beter om een flesvoeding op basis van geitenmelk ( nannycare of kabrita ) te nemen ipv op basis van koeienmelk ( nutrilon enz. ).
Maar heb ik dit nou bij het juiste eind of..?
Stephanie
22 Jul. 2016
Hoi.

Ik had even een vraagje. Mijn zoontje is nu 7 maanden en krijgt groenten en fruit (begonnen met 4 maanden ivm cb en jr artikel te laat gezien) Nu zeggen ze dat ik mag beginnen met brood tussen de middag en dan 'aanvullen' met melk. Nou ben ik er nog niet mee begonnen omdat ik sterk twijfel om hem brood te geven. Wat is jouw mening? Tussen de middag ook groente geven bijv. Of toch brood?
Alvast bedankt
De Groene Vrouw
22 Jul. 2016
Nee, geen brood!
Hier lees je alles wat je nodig hebt (en nog veel meer) :-)
http://groenevrouw.nl/product/bijvoeding/
Kimberly
11 Jun. 2016
Dag groene vrouw.

Ik heb namelijk een belangerijke vraag.
Ik heb een baby van 8 maanden.Ik wil een theelepel kokosolie bij de flesvoeding doen.Maar mijn vraag is hoeveel theelepels kokosolie mag een baby van 8 maanden per dag?
Groetjes Kim.
De Groene Vrouw
11 Jun. 2016
Hoi Kim,

Ik zou beginnen met een half theelepeltje en dat opbouwen naar een heel. Kan ook over de groentenhap!
Marijke
22 Oct. 2018
Waarom raadt u minderwaardige ontgeurde en dus (soms chemisch) bewerkte kokosolie aan in vergelijking met de zuivere en kwalitatievere virgin kokosolie? In zou mijn baby dat eerste nooit geven.
Alvast bedankt om dit verder te bekijken
De Groene Vrouw
22 Oct. 2018
Ontgeurde kokosolie is niet per definitie minderwaardig. Goede (biologische) kokosolie wordt ontgeurd met stoom - een proces dat de kwaliteit van de olie in geen enkel opzicht aantast. De stoffen die eruit verwijderd worden hebben zeker meerwaarde voor volwassenen (en soms ook voor baby's, als je bijvoorbeeld te maken hebt met spruw), maar zijn ook prikkelender dan de rest van de kokosolie. Niet iedere babybuik wordt daar blij van. In eerste instantie zou ik dus beginnen met een goede kwaliteit ontgeurde kokosolie.
Marjanne
22 May. 2016
Hallo,
Mag je een kindje van 4 maand ook al pro biotica geven? Zoals die u hierboven noemt?

Groet, Marjanne
De Groene Vrouw
23 May. 2016
Onder bepaalde omstandigheden en alleen bepaalde producten!

Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020 845 39 79 :-D
mdn
30 Apr. 2016
Heee ik zit ook met een vraag. Mijn zoontje (volgende week 6 maanden) slaapt al een tijdje door. Omdat hij normaal al niet snel verzadigd was geef ik nu s'ochtends en s'avonds wat rijstebloem door de fles. Na het lezen van dit artikel met de rijstebloem gestopt. En gister voor het eerst bij zijn laatste fles van de dag 1 thee lepel biologische kokosolie gedaan. Nu is mijn vraag, mag ik s'ochtends en s'avonds een thee lepel kokosolie toevoegen? Kan nergens duidelijke informatie vinden over flesvoeding met kokosolie. Heb gelezen dat de aanbevolen hoeveelheid kokosolie voor volwassenen 3.5 theelepel per dag. Is 2 theelepels per dag voor baby's dan teveel?

Alvast dank
Angela
22 Apr. 2016
Ik heb een vraag. Mijn zoon is nu 4 maanden. Hij krijgt al 1000ml kunstvoeding op een dag en komt dan redelijk gemiddeld aan. Hij zou volgens de betekening 850ml maximaal mogen hebben maar dan komt hij niet of bel erg weinig (20 gram in een week) aan. Omdat hij nu dus al aan de maximale hoeveelheid kunstvoeding zit willen wij al beginnen met groente en fruit hapjes. Straks is die 1000ml namelijk ook niet meer genoeg en je mag met kv niet meer dan dat geven.
Nu is het dus wel zo dat ik erg astma, allergieën en eczeem heb. Mijn zoontje heeft vanaf 6 werken oud ook al eczeem. Hij zit ook op de nutramigen vanwege een koemelk allergie. Ik word dus bang van deze verhalen om te beginnen met vaste voeding. Maar hij is zo actief dat hij wel echt extra nodig gaat hebben voor die 6 maanden oud is.
Overigens is hij heel erg vrolijk, slaapt hij goed en drinkt hij dus ook super goed!
Eva
21 Mar. 2016
Hoi!

Ik zit met het volgende;

Ik heb een dochtertje van 3,5 maand met reflux. Dit was al vrij snel duidelijk en zijn vanaf het begin al op zoek naar iets wat helpt tegen t spugen. Één van de adviezen was alles afkolven en dit indikken met JBM (zij was toen 2 weken oud). Dat heb ik een week of 3 volgehouden en leek wat te helpen maar ging niet samen met het kolven (ik hield dit niet vol), dus ik ben weer overgegaan op volledige bv. Nu 2 maanden verder krijgen we het advies om toch weer met JBM aan de gang te gaan. Omdat ik hier niet helemaal een goed gevoel bij heb ben ik gaan Googlen en kwam ik op dit artikel. Mijn vraag is; heeft dit de darmen van mijn dochtertje destijds mogelijk negatief beïnvloed en moet ik nu alsnog gaan indikken met JBM? Gezien dit het enige is wat destijds enigszins hielp...

Hartelijke groetjes!
Helena
22 Feb. 2016
Ik vindt jou blogs zo tof!
Wat ik mij af vroeg.
Ik zelf ben te vroeg geboren met een keizersnede en kreeg daarna kunstvoeding.
Mijn 1e kind is exact op uitgerekende datum geboren met een keizersnede en kreeg borstvoeding 15 mnd. Voor 1e jr eigenlijk nooit ziek geweest.
Mijn 2e kind is exact op de uitgerekende datum thuis geboren en krijgt borstvoeding. (Nu 5 mnd)
Maar heeft toch exceem.
Hoe kan het dat feitenlijk een kind met betere start toch een 'allergie' heeft?
Zit dat al bij het punt dat ik zelf geen goede start had? Kun je dus als je zelf geen goeie flora hebt je kind ook niet dat goedde meegeven.
Zo verslechterd ons mensheid toch?
De Groene Vrouw
22 Feb. 2016
Dat kan inderdaad, maar een 'goede start' is ook niet de enige factor in het ontwikkelen van eczeem. Zie het als een weg met allemaal stoplichten: als alles op groen staat en je in de 'groene golf' zit, kun je zo doorrijden. Maar als er eentje op rood springt, moet je stoppen (en is daardoor de kans groter dat je voor de volgende ook moet stoppen, en die daarna ook, etc.)
Tina
11 Jul. 2017
Dag Helena!
Beetje herkenbaar. Ikzelf kreeg ook niet de beste start, want kreeg nooit borstvoeding en omwille van reflux kreeg mijn moeder het advies me al bij te voeden vanaf 3 maand. Altijd al slechte darmflora gehad dus en al sinds ik 4 maand ben atopisch eczeem gekregen. Nadien ook astma, rhinitis en conjunctivitis ontwikkeld.
Mijn dochter is nu 6,5 maand en kreeg tot haar 6 maand exclusief borstvoeding. Ik heb veel schrik dat zij ook eczeem of andere allergieën zal ontwikkelen en wil dat zo graag voorkomen. Maar uiteraard kreeg zij mijn genen mee en is de kans nog steeds 50%, althans, dat denk ik. Of kan je effectief die kans verminderen door borstvoeding te geven en dergelijke?
janne-marij
26 Jan. 2016
Halo groene vrouw, Mooi artikel.
Ik heb nog wel een vraag. Ik geef namelijk biologische flesvoeding. (helaas maar 8 weken borstvoeding kunnen geven)
Maar nu ben ik benieuwd hoe het zit met opvolgmelk. Ik heb hier namelijk ook mijn twijfels over.
Hoe kijk jij hier tegenaan en wat kun je hiervoor in de plaats geven?
De Groene Vrouw
26 Jan. 2016
Hoi Janne-Marij,

Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren :-)
M.
2 Jan. 2016
Interessant artikel. Hier volledig borstvoeding. Ivm darmkrampjes /buikkrampjes probiotica gegeven. Eerst van vitals, maar merkte geen verschil. Uiteindelijk toch orthica orthiflor start gegeven nadat ik goede ervaringen hoorde. Nu pas een paar dagen hoor. Maar nu schrik ik na het lezen hier. Vond het feit dat er maltodextrine inzat al niet goed, maar omdat het helpt en ik niks anders wist het gekocht. Nu ben ik als de dood dat ik in die paar dagen gebruik en het gebruik van cinababy zijn darmen en darmflora heb verpest. Vind het best veel geld om zomaar weg te gooien, maar wil ook niet zijn darmen en darmflora verpesten. Wat kan ik nu het beste doen zodat zijn darmen en darmflora goed blijft of hersteld?
Ohja hij is 3 maand oud.
De Groene Vrouw
2 Jan. 2016
Je hebt vast niet in een paar dagen de darmen van je baby voorgoed verpest, that's not how it works ;-)
Er is alleen een verschil tussen optimaal en niet-optimaal. En ik vind persoonlijk een ander merk (zoals Bio-kult original of Viridians Children's Synbiotic) optimaler.
Hilde
8 Oct. 2015
Hallo groene vrouw
Heel interessant, dankjewel voor de inspiratie. Als vroedvrouw krijg ik vaak vragen over dit onderwerp. Omdat ik mijn adviezen graag zo volledig mogelijk onderbouw: weet jij wetenschappelijke artikels die bovenstaande aantonen?
De Groene Vrouw
8 Oct. 2015
Ja, ik ben nog een blogpost aan het schrijven met alle onderbouwingen erin (Al maanden. Ik weet het. Het kost tijd) ;-)
Hilde
9 Oct. 2015
Alvast dank voor je reactie. Ik wacht geduldig af en kijk er naar uit. :-)
Anja
30 Sep. 2015
Dag groene vrouw,

Bedankt voor het duidelijke artikel. Ik vind het heel erg jammer (zacht uitgedrukt) dat ik dit artikel nu pas lees! Ik heb nml een zoontje van 2 jaar, die 6 weken prematuur geboren is en na 4 maanden na z'n geboorte (dus niet gecorrigeerd!) op advies van het CB moest starten met rijstebloem, groente en fruit. Dit heb ik dan ook netjes gedaan, niet realiserende wat ik allemaal in jouw blog lees. Ik heb m'n zoontje uiteindelijk 1 jaar lang borstvoeding gegeven, denkende dat ik het beste voor hem deed. Nu lees ik dus dat ik eigenlijk het belangrijkste van borstvoeding gemist heb, zijn darm was totaal nog niet toe aan hapjes! En dat blijkt ook: hij is vaak ziek, de hele winter verkouden, hangerig, hij heeft peuterastma en obstipatie. Daarnaast groeit hij niet goed, ontwikkelt zich zeer langzaam en zit regelmatig niet lekker in z'n vel. Mijn man en ik zijn al tijden aan het tobben en dokteren met hem. Nooit heeft iemand mij iets verteld over hetgeen ik lees ik jouw blog. Voel me er behoorlijk vervelend onder.
Mijn belangrijkste vraag is: kan een darm uiteindelijk herstellen nadat hij als het ware bij 4 maanden 'kapot gemaakt' is? In die zin zo herstellen, dat hij weer functioneert als wanneer een kind gewoon het gehele proces van darmontwikkeling de eerste 6 maanden heeft doorgemaakt?
Bedankt alvast voor je antwoord!
De Groene Vrouw
30 Sep. 2015
Het korte antwoord is: Ja, het kan herstellen, maar dat vraagt vaak tijd en aandacht. Hoe precies en hoeveel tijd en aandacht, is afhankelijk van of er inderdaad iets stukgemaakt is en zo ja, wat dan en hoeveel. Dus daar kan ik je geen kant en klaar antwoord op geven... Natuurlijk zijn jullie welkom voor een consult en onderzoeken, zodat we gericht kunnen kijken wat er precies aan de hand is :-)
Eva
12 Dec. 2015
Hoi Anja, ik reageer even omdat wij ook een kindje hebben waarvan de darmflora flink verstoord is geraakt het eerste jaar. Helaas werd zijn koemelkintolerantie niet ontdekt/erkend en ontwikkelde hij, doordat hij al die tijd wel gewone kunstvoeding kreeg, intolerantie voor oa tarwe en heel specifieke voedingsstoffen zoals wortel en paprika. Zl heeft veel baadt gehad bij biofotonentherapie. Daar ontdekten we waar het probleem precies lag, konden we deze uit zijn dieet schrappen waardoor de darmen rust kregen. Èn natuurlijk weer weerstand konden opbouwen. Wij, nuchtere mensen, hadden niet verwacht dat alternatieve geneeswijzen zo doeltreffend konden zijn. Mijn zoon is nu 2 en heeft nog steeds gevoelige darmen, maar hij heeft geen pijn meer. En het belangrijkste is dat we nu weten waar het vandaan komt.
Stuur me gerust een berichtje. Ik wil eventueel wel wat vragen beantwoorden.
Sarah
14 Jun. 2015
Hoi Groene Vrouw,

Hoeveel Viridian Children's Synbiotic geef ik per dag aan een baby van 4,5 maand die flesvoeding krijgt? Er staat op de verpakking dat het vanaf 1 jaar is maar ik weet van jouw blogs dat het vanaf de geboorte gegeven kan worden.
Ze heeft 2,5 maand borstvoeding gehad en daarna zijn we overgestapt op geitenmelk aanmaakpoeder. Ze is gezond maar ik wil haar met probiotica voorbereiden op het overgaan naar groente- en fruit hapjes straks met 6 maanden. Een soort laatste boost voor haar darmflora. Hoor het graag!

Vriendelijke groet, Sarah Linthout
De Groene Vrouw
15 Jun. 2015
Ik zou beginnen met 0,5 schepje per dag en dan over een paar maanden ophogen naar 1 schepje per dag.
Sarah
15 Jun. 2015
Oke, bedankt voor je (snelle ondanks studie) reactie!
Elja
11 Mar. 2015
Oh, ik vergeet er helemaal bij te vermelden dat mijn kleine meisje al het maximale aan kunstvoeding krijgt, en dit met een speen met het kleinste gaatje waardoor ze er zo lang mogelijk over doet om een goed verzadigt gevoel te krijgen. Daarnaast is ze al bijna 8 kilo. Was al flink op gewicht bij geboorte en is daarna flink gegroeid op mijn borstvoeding. Dit heb ik al met al toch nog 3 maanden kunnen geven, dus sinds een paar weken volledig over op kunstvoeding.
Elja
11 Mar. 2015
Hallo Groene vrouw,
Ik kon helaas door omstandigheden geen borstvoeding meer geven. Heel erg jammer want had dit het liefst om zijn minst 1 jaar gedaan.
Nu lees ik dat je dan probiotica adviseert. Nu staat er bij degene die je adviseert, o.a. Children’s Synbiotic van Viridian, dat je dit pas kunt geven vanaf 6 maanden. Maar mijn dochtertje is nu bijna 3,5 maand. Kun je deze dan ook geven? Wil haar namelijk heel graag goed ondersteunen wat betreft haar darmflora. Geef al biologische melk met alleen natuurlijke suikers.
Daarnaast had ik nog een vraagje. Voorheen sliep ze keurig van 22 tot de volgende morgen half 8. Nu wordt ze steeds eerder wakker van de honger. Wil haar liever nog geen pap-fles geven. Mijn gevoel zegt dat dit niet goed is en als ik je blogs lees is dit ook nog helemaal niet verstandig. Zou ik haar bijvoorbeeld voor de nacht wat kokosolie kunnen geven? En welke adviseer je dan?
Bedankt voor je super goed geschreven blogs. Hier heb ik heel veel aan :)
De Groene Vrouw
11 Mar. 2015
Hoi Elja,

Voor het afstemmen van de kennis uit een blogpost op je persoonlijke situatie verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis (http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/) :-D
Elja
12 Mar. 2015
Maar even in het kort. Kun je Children’s Synbiotic van Viridian ook onder het half jaar gebruiken? Wil liever de probiotica gaan gebruiken die jij aanbeveelt ipv de orthiflor start, waar dus rijstemeel inzit. Maar er staat dat di pas vanaf een half jaar gebruikt kan worden.
Warme groet,
Elja
De Groene Vrouw
13 Mar. 2015
Als je kindje verder gezond is kun je Children's Synbiotic inderdaad al eerder gebruiken.
Margot
9 Feb. 2015
Natuurlijk geeft de fabrikant van kv aan dat er bij iedere leeftijd andere flesmelk hoort, maar dat is puur marketing. Ter info zou ik dit artikel even lezen: http://anurati.com/918/918
De Groene Vrouw
9 Feb. 2015
Even voor mijn beeld: tegen wie heb je het precies? Want ik zal (een van) de laatste zijn die beweert dat je per se opvolgmelk nodig hebt voor groter wordende kinderen...
Maartje
7 Dec. 2014
Hallo Groene Vrouw!
Wat een super fijn artikel.
Onze zoon is nu ruim 5 maanden en we hebben het bijvoeden kunnen uitstellen tot 5 maanden. Helaas begon zowel cb als kdv over het bijvoeden en zijn wij overstag gegaan. Hij krijgt nu zo'n 50 gram groente op een dag, maar ergens sta ik er niet achter. Hierdoor 'vergeet' ik dus ook vaak om het te geven. Omdat mijn zoon een echt hongerlapje is, ben ik afgelopen week begonnen met Johannesbroodpitmeel. Helaas kan ik nergens vinden of dit wel of niet goed is voor hem.

Weet jij hier meer over?
De Groene Vrouw
7 Dec. 2014
JHBPM is technisch gezien nog steeds bijvoeding, maar heeft een opbouwende werking op het darmslijmvlies. Voor heel jonge babies (waar het ook wel eens aan gegeven wordt) zou ik het niet aanraden, maar met 5+ maanden denk ik dat het weinig kwaad kan. Wel even in de gaten houden dat hij zijn calorieën voor het grootste gedeelte nog altijd uit borstvoeding haalt; dus juist voor hongerlapjes heeft vaak en veel voeden op een dag de voorkeur boven 'extra' groenten en papjes.
Maartje
8 Dec. 2014
Bedankt voor je snelle antwoord! Ik ga de groentehap nog een maand uitstellen en zal de jbpm over de dag verspreid blijven geven. Ik geef inmiddels flesvoeding, dus ik kan het makkelijk spreiden.
Helaas zit er hierdoor wel een restricties op de hoeveelheid voeding die hij per keer mag krijgen.
Tanja
1 Mar. 2014
Beste groene vrouw,

Ik heb uw artikel met interesse gelezen. Ik vraag me alleen af als je bijvoorbeeld 6 maanden borstvoeding geeft, maar overdag ook een paar flesjes kunstvoeding of dit kwaad kan. Schakel je dan helemaal af met borstvoeding omdat het toch geen zin heeft, of ondanks de bijvoeding blijft het toch nog goed om borstvoeding te geven?
Ik geef nu al 3 maanden BV en ben vanaf 2 maanden 1 flesje KV beginnen geven. Weliswaar pepti, omdat mijn dochter een KMA heeft.
Mijn pediater raadt me aan om te starten met groentepap. Nu weet ik het eigenlijk niet meer. Geef ik best KV of ook een groetepapje overdag? Ze gaat binnenkort naar de crèche.
U meldde dat KV ook slecht is voor de darmen. Maar is groentepap nog slechter?

Dank voor uw antwoord.
Mvg
Tanja den Hertog
De Groene Vrouw
1 Mar. 2014
Natuurlijk heeft het zin om dan nog borstvoeding te blijven geven! Ik hoop dat mijn artikel niet het beeld geeft dat als je eens een flesje geeft of als je eenmaal met bijvoeden begonnen bent, dat borstvoeding dan helemaal afgedaan heeft. Hoe langer je borstvoeding kunt geven (ook al is het maar een beetje), hoe meer baat je kindje erbij heeft bij de opbouw van de darmen en het immuunsysteem.

Of groentenpap nog slechter is dan kunstvoeding, daar kan ik helaas geen antwoord op geven. Je zou denken dat KV afgestemd is op het lichaam van een baby, maar in werkelijkheid durf ik niet te zeggen wat beter of slechter is... maar natuurlijk ga je, als je moet kiezen, niet met 3 maanden groentenpap geven om kunstvoeding te vermijden.
Marloes
2 Sep. 2013
Hoi

Ik ben heel erg nieuw op dit gebied (eerste kindje) en vraag me nu af...
Is het beter om mijn zoontje met 6 maanden (borstvoeding is niet gelukt) kv nr 1 geven met kokosolie en rapley te geven.
Of dan toch met kv nr 2?
Ik vind het heel lastig.

Liefde en licht mama van Kiran.
De Groene Vrouw
2 Sep. 2013
Ik heb jammergenoeg niet genoeg verstand van Kv om hier antwoord op te geven... misschien iemand bij borstvoeding.com?
Marloes
2 Sep. 2013
Jammer
Claudia
20 Dec. 2013
Super artikel, heb het ook aan mensen in mijn omgeving laten lezen die maar niet willen begrijpen waarom wij niet bijvoeden.
Ik heb een vraagje; onze dochter is 19 weken ( 2 weken later geboren dan uitgerekend ) en ik geef dus volledige borstvoeding. Sinds een aantal weken is ze 's nachts onrustig en komt soms 3 à 4 keer voor een voeding. Ook overdag komt ze vaker voed nu elke 2-3 uur.
Advies van CB is rijstebloem.
Om de welbekende redenen willen wij dit niet geven en ook niet starten met bijvoeding voor 6 maanden .
Zouden wij nu wel de kokosolie kunnen proberen of is ze daar nog te "jong" voor ( lees haar darmen)

Met vriendelijke groet
Claudia
De Groene Vrouw
20 Dec. 2013
Dat hangt een beetje af van de persoonlijke situatie, maar een theelepeltje extra vierge kokosolie is in ieder geval beter voor haar darmen dan een paar eetlepels rijstebloem ;-)
Claudia
21 Dec. 2013
Kan ik dan beter de extra virgin of juist de ontgeurde kokosolie gebruiken?

Groetjes,
Claudia
De Groene Vrouw
21 Dec. 2013
Bij heel jonge en/of gevoeliger kinderen zou ik beginnen met ontgeurd (wel biologisch), bij iets oudere kinderen kun je ook voor extra virgin kiezen (dat is in het algemeen iets 'prikkelender', maar wel erg gezond, dus kijk even hoe ze erop reageren).
anne
30 Jun. 2013
Ik ben het roerend eens met het artikel, maar ik vraag me wel af waarom ontgeurde kokosolie wordt aangeraden ipv niet chemisch ontgeurde kokosolie. Ik zou zelf dan kiezen voor zo min mogelijk chemische inmeng en dus de geurende variant nemen.
De Groene Vrouw
30 Jun. 2013
Omdat kokosolie (biologische althans) niet chemisch wordt ontgeurd, maar wordt ontgeurd dmv stoom. Dat is een heel mild proces dat het (verzadigde) kokosvet prima aankan zonder beschadigd te raken. En omdat je gewoon niet wilt dat alles naar de hele tijd kokos smaakt.
lisette
27 Nov. 2012
Hi Nienke,

Precies het juiste artikel op het juiste moment. Onze dochter is nu 3 maanden en drinkt af en toe heel veel flesvoeding, teveel naar ons idee. Nu heb ik de ontgeurde kokosolie gehaald, maar heb je een idee hoeveel er in een fles van 210cc moet?

Groetjes
De Groene Vrouw
27 Nov. 2012
Ik vind 3 maanden nog wel wat vroeg om met kokosolie te beginnen - heb je al een kleiner speentje geprobeerd, zodat ze harder moet zuigen en er langer over doet? Als je geen andere optie hebt, zou ik beginnen met een half theelepeltje en indien nodig opbouwen naar een theelepeltje per fles.
Evelien
23 Nov. 2012
Onze zoon, van nu ruim 1 jaar oud, heeft de 1e 3 maand BV gekregen. Daarna zijn we overgestapt op geitenmelk. Hij is het 1e jaar nog nooit ziek geweest (geen koorts gehad, geen buikgriep gehad....). Nu hij meer in contact komt met andere kindjes is hij wat vaker ziekjes (1e kinderziekte heeft hij inmiddels gehad) zoals verkoudheid en een buikgriepvirus (wat rond hing op het KDV). Wij zijn begonnen met bijvoeding toen hij 5 maanden oud was. Hij had dit echt nodig omdat het een hongerig kind was een aangezien wij hem liever niet meer melk wilde geven dan was toegestaan hebben we hem die bijvoeding gegeven. Wij als ouders hebben beiden geen allergie, eczeem, astma of andere ziektes (zo ook niet in de familie). Wij leven gezond (puur).
wendy
22 Nov. 2012
Dit is al goed en we'll maar mijn 13week oude zoon heeft GORD/GERD Reflux. Hij heeft al een aaantal keren in het ziekenhuis gelegen omdat door de reflux hij stopt met ademen en ik hem zelfs al een keer moest reanimeren. We zijn momenteel int zoiekenhuis en gaan morgen naar huis. Morgen middag komt de dietist om te bespreken wat vast voedsel hij moet hebben. Dit om de reflux onder controle te houden. Dus denk dat soms babys eerder moeten beginnen en er weinig keuze is.

Groetjes
De Groene Vrouw
23 Nov. 2012
Mijn artikelen gaan over het algemeen ook over gezonde kinderen. Bij zeer ernstige situaties, bij ziekte en andere bijzondere omstandigheden gelden natuurlijk andere antwoorden. Regel 1 is daarom ook altijd: kijk naar je eigen kindje en jullie situatie, en kijk wat daarin het beste past.
Anita
22 Nov. 2012
Ha, dat is informatie waar ik ontzettend op zat te wachten. Thanks!

Hoe zit het eigenlijk met de rijping van de darmflora bij premature kindjes? Ik heb hier een dametje dat én flesvoeding krijgt én 12 weken te vroeg geboren is. Geen haar op m'n hoofd die eraan denkt haar voor de 6 maanden al bijvoeding aan te bieden. Gevoelsmatig zou ik het liefst wachten tot ze 6 maanden en 12 weken oud is. Nou heb ik een superrelaxt consultatiebureau, maar ik moet mijn keuzes ook verantwoorden aan de gezinsvoogd en de jeugd-maatschappelijk werker. Dus ik wil graag een goed verhaal hebben, zeker nu het officiële advies veranderd is naar 4 maanden.
De Groene Vrouw
22 Nov. 2012
Ha, die is interessant. De rijping van de darmen heeft namelijk niet alleen te maken met de darmflora en met al dan niet borstvoeding. Ook de daadwerkelijke leeftijd speelt een rol. De cellen van de darm moeten sluiten, en dat doen ze in een bepaalde, totale periode.
Die periode kun je eigenlijk beschouwen als 'vanaf de conceptie': 9 maanden voor de geboorte, 6 maanden erna, in totaal dus 15 maanden. Bij te vroeg geboren baby's moet je dus niet 6 maanden na de geboorte rekenen, maar 6 maanden na de uitgerekende datum.

Wat mij betreft heb je dus gelijk om te wachten. Ik hoop dat je je verhaal duidelijk krijgt aan de betrokken instanties! Zo niet, dan zou je een darmflora-dysbiose-test kunnen overwegen. Een kleine test (die ook niet zo duur is), die aantoont of de darmflora een beetje in evenwicht is (verder ook niet heel veel: alleen 'evenwicht' of 'niet in evenwicht'). Dat kun je als extra argument gebruiken, want juist bij prematuurtjes is het belangrijk om de darmflora op orde te hebben voordat je start met de bijvoeding.
Ingrid van Heertum
22 Nov. 2012
Hoi Nienke,
Weer eens een goed artikel van je, ik vind je manier van schrijven erg fijn.
Zelf heb ik Amber 14 maanden BV gegeven en ik had wel gehoord van geen gluten onder de 6 maanden en meer over starten met bijvoeding na de 6 maanden.
Amber liep (en loopt) altijd al een beetje voor in ontwikkeling en toen ze met 4,5 maand letterlijk het brood uit mijn handen trok, ben ik zachtjes aan begonnen met bijvoeding.
Wat ik hiermee wil zeggen is, kijk naar je kind en als het (wat je ook schrijft) aangeeft dat het meer nodig heeft, geef het dan. (bijv. kokosolie)
Zoals ook dit betreft; het zijn gemiddelden en niet ieder kind valt in dezelfde catagorie.
Dus die 6 maanden is in mijn ogen een goed gemiddelde wat voor veel kinderen klopt, er zijn natuurlijk uitzonderingen.
Maar ik merk in mijn omgeving dat het voor veel moeders niet altijd gemakkelijk is om de behoeften van je kind te "lezen" en daarnaar te luisteren.
Zeker als ze nog heel klein zijn...

Groetjes,
Ingrid
M
5 Jun. 2016
Hallo,

Via google ben ik terecht gekomen op dit artikel. Erg confronterend voor mij omdat ik helaas moest stoppen met borstvoeding en het volgens de verloskundige niet uitmaakte of ik ging kolven of over ging naar kunstvoeding. Mijn kleintje ( nu 7 weken ) kwakkelt daardoor nu erg met zijn darmpjes en ontlasting. Ook al een aantal keren moeten schakelen tussen verschillende soorten kunstvoeding. Nu is mijn vraag, kan het helpen om alsnog te kijken of mijn borstvoeding nog op gang komt en dan te kolven? Of heeft dat nu geen zin meer en brengt dat nog meer schade aan?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy