Blog

Dip & Saus

10 Feb. 2014

Je hoort het me minstens 10x per week tegen mensen vertellen: "... en bij fruit en groenten, altijd iets van vet". Maar waarom is dat eigenlijk? En hoe doe je dat dan? De volgende stap na het klontje boter: dip & saus!

En ja, ik heb in de gaten dat het een beetje typisch staat om een post te doen over dip & saus als je net twee posts gedaan hebt over menstruatiebloed en toebehoren. Maar deze post over saus moest er al een tijdje uit en er zitten mensen op te wachten. Dus get over it.

Goed. Over het waarom kan ik eigenlijk heel kort zijn: voor de gezond. Want vitaminen en mineralen worden beter opgenomen met wat vet. Bij voorkeur verzadigd vet. Want een handje noten door je groene smoothie is leuk, maar het gaat het trucje niet voor je doen. Je hebt verzadigde vetten (in deze context) nodig voor onder andere:

  • een (langer) verzadigd gevoel
  • het opnemen, beschermen en transporteren van onverzadigde vetten (óók die uit chiazaad dus)
  • het opnemen en transporteren van wateroplosbare vitaminen en mineralen
  • het aanvoeren van vetoplosbare vitaminen (A, D, E, K)

Hartige dips

Voor groenten is het fijn om wat hartigs te dippen. Natuurlijk kun je zelf gezonde mayonaise maken, maar het kan ook spannender. Op basis van een kop gezonde mayonaise kun je bijvoorbeeld toevoegen:

  • een teen knoflook
  • een (halve) theelepel grijs zeezout
  • verse of gedroogde tuinkruiden

Of:

  • een kop yoghurt
  • twee eetlepels verse dille
  • een theelepeltje grijs zeezout

Of je maakt je hele eigen ding zónder mayonaise. Bijvoorbeeld:

  • een halve kop Griekse yoghurt of dikke kefir
  • twee eetlepels ongezoete slagroom (of een eetlepel gesmolten kokosolie)
  • twee theelepels kerriepoeder
  • een halve theelepel grijs zeezout
  • een halve theelepel paprikapoeder

Of variaties op het thema, uiteraard.

Saus

Sauzen eet je vaak bij het eten, maar als het een echt goede saus is, kun je er ook in dippen op een feestje. Mijn favoriete saus is een willekeurige soort groente (prei, tomaat, pastinaak, paprika, bloemkool, aubergine... you name it) opbakken met wat ui/knoflook/zout, door de blender met een paar eetlepels kokosolie of slagroom, en klaar is kees. De kinderen eten het, ze krijgen wat extra vitaminen binnen en gelijk ook hun vetten voor bij de drie happen groente die ze verder nog eten.

Wil je iets culinairder overkomen, dan kun je aan de slag met een échte saus, zo één die gebonden is en alles. Maar dan natuurlijk wel zonder tarwe. Dus:

  • 1 kop water (of zelfgemaakte bouillon, als je het echt lekker en gezond wilt maken)
  • 1-2 theelepels arrowroot, afhankelijk van hoe dik je de saus wilt hebben
  • 1-2 eetlepels roomboter of kokosolie
  • kruiden en zout naar smaak

Arrowroot in het vocht oplossen, in een pannetje zachtjes verwarmen totdat het dikker begint te worden, vet oplossen, klaar. Mijn favoriete combinaties:

  • knoflook/kruidnagel/nootmuskaat
  • groene peper (neem een 3/4 kop runder- of kippenbouillon en een 1/4 kop ongezoete slagroom)
  • witte wijn (neem 3/4 kop kippen- of visbouillon en 1/4 kop witte wijn) met een snufje dragon
  • chilipoeder/oregano/komijn met een snufje cacao en een eetlepel tomatenpuree

Alternatief kun je een heldere saus maken met gelatine. Gelatine is extra gezond omdat het precies de eiwitten bevat die je kunt gebruiken voor het herstel en onderhoud van je darmwand, darmslijmvlies en tevens van je gewrichten. Bij voorkeur natuurlijk van het  grasgevoerde soort.

Je moet misschien een beetje pielen met de verhoudingen, maar ik doe meestal zoiets:

  • 1-2 koppen bouillon/water
  • 1 eetlepel gelatinepoeder
  • 1-2 eetlepels boter of kokosolie
  • grijs zeezout naar smaak

Ook weer oplossen & verwarmen tot het een saus wordt. Wel blijven roeren, maar dat snapte je vast al. En daar is dan bijvoorbeeld lekker in:

  • Rode wijn (3/4 runderbouillon, 1/4 rode wijn) met kruidnagel, kaneel en piment
  • Braadvocht van vlees, aanvullen met bouillon en een half teentje knoflook
  • Een halve eetlepel Gula jawa, een halve theelepel verse gember en een half teentje knoflook (eventueel serveren met een halve eetlepel verse koriander)

Zoete dip

Wat je bij groenten kunt eten aan vetten, is niet zo moeilijk. En als je geen tijd/zin/inspiratie hebt, is dat klontje boter ook prima en over de meeste groenten hartstikke lekker. Maar fruit dan? Je eet het meestal koud, dus er smelt niks op weg; en het moet een beetje snel en makkelijk. Bij voorkeur ook iets dat je kunt meegeven naar school of zelf meenemen naar je werk zonder al te veel geknoei. Nou, dat kan.

Zo bijvoorbeeld:

Kokosboter

  • 3 koppen kokosrasp
  • 1/2 eetlepel biologische kokosolie (al dan niet ontgeurd)
  • Blenderen, van de randen schrapen, blenderen, schrapen, blenderen, klaar. Het duurt een tijdje, dat wel. Dus zet een leuk muziekje op en doe het blenderdansje!
  • Eventueel aangevuld met kaneel, etherische olie van sinaasappel, honing etc.

Harde chocolade'saus'

Deze saus wordt hard als je het in de koelkast zet. Perfect dus om 's avonds even snel te maken en over de fruitbakjes van je man en kinderen te gieten; in de koelkast en 's ochtends zonder geknoei mee naar school/werk (op voorwaarde dat ze hun fruit niet op de verwarming zetten). Ook heel geschikt als bodem voor je ijstaart!

  • 1 kop biologische kokosolie (al dan niet ontgeurd)
  • 2-4 eetlepels cacaopoeder
  • een halve theelepel grijs zeezout
  • honing of gula jawa naar smaak
  • smelt de kokosolie en mix alles goed door elkaar, klaar.

Zoete sinaasappelsaus

Deze kan ook met appelsap en eigenlijk alle fruitsoorten (ongezoete kersen op sap, ananas, verse mandarijn pruimen, vijgen...)

  • 1 (bloed)sinaasappel, geblenderd of in kleine stukjes, met sap en al
  • 1-2 theelepels gelatine of arrowroot
  • 1 eetlepel boter of kokosolie
  • mengen en verwarm tot het saus wordt
  • zoeten met honing, fijngesneden dadels of gula jawa
  • eventueel aanvullen met vanille, kaneel, piment...

Ziezo. Dip genoeg lijkt me. En als je er niet uitkomt, klop je gewoon een pakje ongezoete slagroom stijf met een drupje honing en wat vanillepoeder. Flinke klodder over je fruit en smullen maar. Met de complimenten van De Groene Vrouw. Ik vond dit eigenlijk superleuk, zal ik er eens een e-book over schrijven? Niet dat ik tijd over heb, maar toch...

De vraag van vandaag:

Wat is jouw fijnste saus-met-vet?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (11)

Ileen
30 Sep. 2015
Sorry maar ik dacht dat melkproducten ( bv slagroom) de vitamine-opname van groente en fruit sterk verminderde. Is toch weer jammer van al die gezondheid. Hoe zit dat dan ?
De Groene Vrouw
30 Sep. 2015
Bedankt voor je vraag, ik zet hem op de Grote Blogpost Ideeën Lijst!
Joy
21 Aug. 2015
Mijn favoriete dip blijft toch, mayo, yoghurt, knoflook ( veel :) ), kerrie en mosterd.. Kan óveral bij. Nou ja, van bloemkool roosjes tot gewone sla zeg maar..maar ook bij vis of vlees. Of patat :P Ik maak bij bv gekookte bloemkool graag een sausje van brocolli. Gekookt door de blender en binden met kaas en room mmmmm
Rianne
21 Aug. 2015
Aardbeien zijn ook heel goed te combineren met een belegen geitenkaas.
En idd (de juiste) cocosroom na een nachtje koelkast is een superlekkere vervanger voor slagroom.

Fijn om te lezen dat ik dat ook gewoon goed doe ;-)
Brigitte
13 Aug. 2015
Avocado maakt iedere saus zo lekker romig.
Avocado, Griekse yoghurt, suikervrije mosterd, honing. Scheutje appelazijn en balsamicoazijn.
Hier kun je de kruiden door doen, die je lekker vindt.
Vaak mix ik het ook met een pittenmengsel, maca, hennepproteine en tarwegrappeder en verdun het met wat waterkefir.
En iedereen vindt het lekker, maar ik vertel ze wel niet wat er allemaal in zit, want dan hoeven ze het niet meer. Haha.
Annemieke
13 Mar. 2014
Fijn stuk!. Ik combineer trouw mijn groenten met vet, niet in de laatste plaats omdat eventjes de geblancheerde broccoli, sperzieboontjes, groene asperges en schorseneren opbakken in roomboter, zo ontzettend lekker is! Ook aan mijn gestoomde boerenkool-sinaasappel-banaan-smoothie-ontbijt voeg ik een flinke teug kokosmelk toe. Nu lees ik hier zo af en toe dat je geen fan bent van smoothies en dat je daar een blog over gaat schrijven. Ik ben nieuwsgierig naar je mening hierover en wacht dus met spanning op dat blogbericht.
agnes
17 Feb. 2014
Tegek!! Wat een heerlijke makkelijke dingen. En ik wist niet dat je met arrow root zon makkelijke saus kan maken. Ik maak altijd pakjes saus omdat ik echt te lui ben om een roux te maken. Maar dit is heel goed te doen!
Dank!
Pim
10 Feb. 2014
ook lekker; dipsaus van blauwe kaas en zure room!
Maar ik bind sauzen vaak met kikkererwtenmeel
De Groene Vrouw
10 Feb. 2014
Ja, werkt dat? Ik had de indruk dat bonenmelen niet zo goed binden, maar ik ga het uitproberen! :-D
Suuz
10 Feb. 2014
Ik maak graag een dip van griekse yoghurt en zachte geitenkaas. Mijn oudste vindt dat heerlijk bij zijn monkeyplatter.
Sausjes voor bij de warme groenten bij het avondeten, maken we vaak met creme fraiche.
Diana
10 Feb. 2014
Leuke tips weer! :)

Als zoete dip bij fruit vind ik persoonlijk kokosroom (maar dan wel van kokosmelk uit Tetra pakken zonder rotzooi erbij, een nachtje in de koelkast laten staan) erg lekker :)

En verder ben ik dol op mayo... mmmm :) Laatst had ik een variant gemaakt met wat yoghurt erbij van Rauw Power voor bij de mosselen en salade :) Die is nu favoriet denk ik.
Groetjes!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy