Blog

Doe het effe lekker zelf: megavette crème

22 Jan. 2014

Er zijn zo van die dingen... die ik voor je zou kunnen doen, maar die je ook prima zelf kunt. Zoals deze crème. Met drie basis-ingrediënten maak je deze multifunctionele krachtpatser in vijf minuten helemaal zelf.

Maar Groene Vrouw, jij verkoopt toch de allerbeste crèmes? Waarom zet je het niet gewoon in je webwinkel? Natuurlijk zou ik hem graag voor jullie maken - peuteren met ingrediënten is immers mijn hobby werk - maar er zit een hobbel in de weg. Een wetgevingshobbel.

Beessies

Ik kan namelijk prima crème maken, maar die mag ik vervolgens niet verkopen. Zodra je producten verkoopt met een watercomponent, moet je microbiologische rapporten kunnen laten zien, waaruit blijkt dat je product niet het potje uitschimmelt voor de aangegeven houdbaarheidsdatum. En microbiologische rapporten (van die officiële) zijn meer iets voor grote bedrijven - ik kan ze niet betalen.

Gelijk even een educatiemomentje: de producten die ik wel maak, zijn dus geen crèmes. In de webwinkel staan voor het merendeel balsems: vette zalven die alleen bestaan uit oliën en vetten (amandelolie, bijenwas, lanoline, dat soort werk). Een crème wordt het pas als er water aan toegevoegd wordt. En omdat olie en water niet mengen, heb je iets nodig om die twee aan elkaar te laten binden. Dat noemen we een emulgator. Een mega-simpele crème bestaat dus uit olie, water en een emulgator.

Daar zit een nadeel aan: bacteriën en schimmels hebben water nodig om te overleven. Maak je alleen een vette zalf, dan zullen daar geen micro-organismen in groeien omdat ze niets te eten hebben. Zodra er water bijkomt, wordt het een schimmelparadijs. Vandaar dus die wetgeving. Je hebt een conserveermiddel nodig om te zorgen dat die beessies geen kans krijgen. In de hobbykeuken doe je dat bijvoorbeeld met grapefruitpittenextract, maar dat werkt slechts beperkt.

Oh ja, ik heb natuurlijk wel een echte crème in het assortiment - maar die heb ik dus niet zelf gemaakt. Hij voldoet helemaal aan mijn voorwaarden, het is in alle oprechte eerlijkheid de fijnste 100% natuurlijke crème die ik ken (en ik heb er beroefsdeformatief heeeel wat geprobeerd), en hij is professioneel samengesteld mét professionele (natuurlijke) conservering. Blijft dus goed, microbiologisch in orde, geen gezeur aan mijn hoofd.

Zelluf doen

'Mijn' crème vind ik fijn omdat ik na het smeren, het allerlangst niet opnieuw hoef te smeren. Zelfs met mijn droge pootjes is 1-3x per dag voldoende. Hij voelt niet vet en trekt lekker in. Maar soms wil je nóg meer. Vetter. Voor dat ene droge plekje, voor je woestijnschenen, voor je ellebogen. Dan is onderstaand recept fijn. Het is mega-vet, maar niet 'glibberig' zoals een gewone zalf: het trekt lekker in en laat je huid poezelig zacht achter.

En weet je wat het leuke is? Je kunt er in al zijn simpelheid toch ontzettend mee variëren. Je hebt er geen moeilijke materialen voor nodig en het is goedkoop. Omdat het voor in de thuiskeuken is, doe ik geen grammen en mililiters maar gewoon eetlepels en kopjes.

Je neemt:

 • 1 eetlepel kokosolie (extra vierge of ontgeurde)
 • 1 eetlepel lanoline (bijvoorbeeld Puur! lanoline)
 • een kwart kop water

Je doet:

 • de lanoline en kokosolie bij elkaar in de blender (die heb ik niet, dus ik gebruikte het 'hakpotje' van mijn staafmixer). En nee, met de hand gaat het je niet lukken.
 • het water in pannetje.
 • Kook het water en zodra het tegen de kook aanzit, giet je het bij de vetten.
 • Blender (DRUK op die deksel, want het is vloeibaar - been there) tot je een homogene massa krijgt
 • Giet in een potje (het wordt steviger, dus neem geen flesje!) en laat het afkoelen

Je crème is nu klaar. Het is wel een beetje valsspelen, want hoewel lanoline licht-emulgerende eigenschappen heeft, is het geen emulgator zoals je bij een echte crème gebruikt. Het is officieel dus meer een mengsel, maar dat geeft niet, want het werkt fantastisch.

Je kunt variëren met de watercomponent tot je een ons weegt. Bijvoorbeeld:

 • Meer water voor een dunnere crème. Maar let op: hoe meer water, hoe gevoeliger voor bacteriën en schimmels. Wil je een crème die makkelijker smeert, verwarm dan steeds een lepeltje crème (au bain marie of in de magnetron) vlak voor gebruik; de vetten smelten en je smeert je soepeltjes in met heerlijke warme crème. Aaah.
 • Gebruik rozenhydrolaat (of een ander bloemenwater) voor een lekkere geur of extra werking
 • Sterke zwarte thee voor een pre-sun voor in de zon of onder de zonnebank. Dit heb ik niet zelf bedacht; credits. En ik ben onder de indruk. Ik lig sinds kort zelf af en toe onder zo'n bank vanwege mijn vitamine D-gebrek (daar schrijf ik binnenkort nog  over) en omdat ik geen gebruik wilde maken van hun chemische smeersels, maakte ik deze vette balsemcrème. En hoewel ik helemaal niet ging om bruin te worden, had ik met deze crème in 1 bezoek van een kwartiertje-op-de-lichtste-bank wél ineens een gezonde kleur die meer dan een week aanhield. Zoals ik al zei: onder de indruk.
 • Champagne (I'm not kidding you), maar dan wel goede (dus niet van dat suikerwater). Nou vooruit, waterkefir mag ook. De melkzuren en probiotische bacteriën helpen je huid gezond te houden en de eerste rimpeltjes te voorkomen. En hoe luxe en verwend ga je je voelen als je homemade champagnecrème op je huidje smeert... nu nog even je sigaar aansteken met een snip en je bent klaar voor de dag. Iemand moet het doen, tenslotte.
 • Geen water. Dat kan natuurlijk ook. In dat geval doe je de kokosolie en lanoline in een vuurvaste beker en smelt je die au bain marie; uitgieten en klaar. Het voordeel is dat je geen gevaar hebt voor bacterie- en schimmelgroei; het nadeel is dat hij vrij vet blijft en minder snel intrekt. Van deze balsem heb ik dan wel weer een kant-en-klare variant in de webwinkel staan (met sesamolie, niet met kokos).

Je kunt natuurlijk ook naar hartelust etherische olie bijvoegen voor de geur, en zelfs grapefruitpittenextract of een andere natuurlijke conservator als je wilt.

Tot slot dan nog even het opgeheven vingertje: deze crème is dus relatief gevoelig voor schimmels. En die hoef je niet altijd te zien, maar ze zijn wel ongezond. Mijn advies is om hem niet langer dan een week buiten de koelkast te bewaren of twee weken in de koelkast; daarna maak je in 5 minuten weer verse nieuwe crème. Gebruik hem voor baby's en mensen met een verminderde weerstand alleen kakelvers. Je kunt hem wel invriezen, trouwens. En kun/durf/wil je het nu echt niet zelf doen, dan wil ik hem ook wel voor je maken - maar alleen op aanvraag (en het is echt veel goedkoper om het zelf te doen).

De vraag van vandaag:

Lijkt het je wat? Gemaakt? Beviel het?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (71)

Angel
1 Apr
Leuk om te lezen. Ik maak sinds 5 jaar ook mn eigen crème/ zalf. Ik moet niet liegen. Ik heb t geleerd van een jamaicaanse vrouw die ik in Fort Lauderdale heb leren kennen. We raakten aan de praat en opeens hadden we het over leeftijd. Zij was toen 68 en ze zag eruit alsof ze net 40 was. Ik was toen 34. Ik was zo onder de indruk en zei voor de grap; wat is jouw geheim dan? Als ik straks op die leeftijd ben als jij mocht ik willen er zo jong uit te zien. Ze verklapte haar beauty secret. Pure shea butter, en pure koud geperste oliën. Verwarmen in een pannetje en weer laten stollen. Geweldig!!! Gebruik t elke dag. Op mn lijf,mn haar echt top! Mn familie en vrienden zijn er ook dol op en zeggen me dat ik er wat mee moet doen. Heeft iemand advies over hoe je zoiets moet aanpakken? En of t wel legaal is? Groene mevrouw kunt u mij helpen? Liefs angel
De Groene Vrouw
1 Apr
Helaas, wij hebben onze eigen beauty secrets en daar kunnen we je dus niet bij helpen ;-)
Lot
22 Nov. 2018
Goed idee! En op welke manier voeg je die zwarte thee toe?
De Groene Vrouw
22 Nov. 2018
In plaats van het water.
Jojo
18 Oct. 2018
Kan je deze crème ook op je gezicht smeren? Ik krijg door sommige soorten crème die ik op mijn gezicht smeer namelijk uitslag?
De Groene Vrouw
18 Oct. 2018
Het lijkt mij vrij vet voor op je gezicht, maar als je een hele droge huid hebt - waarom niet.
Of je er uitslag van krijgt kun je pas voorspellen als je weet welke ingredienten dat veroorzaken ;-)
Caroline
24 Feb. 2018
Hallo Groene Vrouw, sinds een tijd maak ik zelf m'n gezichtscreme (die ik eigenlijk balsem moet noemen, zie ik hier) van alleen vetten (shea boter, kokosolie en jojobaolie). Trekt inderdaad langzaam en onvolledig in dus ik moet altijd voor ik het huis verlaat de vette glans van m'n gezicht vegen. Ik doe zo lang met een potje balsem dat door het toevoegen van water de houdbaarheid een lastig punt zou worden. Door je artikel over het water-ingredient en beperkte houdbaarheid, kwam ik op het idee om de balsem op een vochtige huid te smeren en dit bevalt me heel goed. Het heeft meerdere voordelen: het smeert makkelijker, ik heb minder nodig, het trekt beter in (maar nog niet 100% geef ik toe) en de balsem blijft heel lang houdbaar. Win-win-win-win dus :-)
Erika
10 Dec. 2018
wat een goed idee Caroline. Ik maak al een tijdje zelf mijn zalf (ook van shea butter, kokosolie, amandelolie en een paar druppels lavendel), omdat ik van alle zalven die ik van de dermatoloog kreeg voorgeschreven meestal alleen maar ergere uitslag krijg. Laatst dacht ik een keer wat water toe te voegen en verhip, na korte tijd schimmelde mijn wonderzalfje inderdaad het potje uit... Snapte er niks van, nu wel, met dank Nienke. Maar jouw tip vind ik een slimme! ga ik doen. Maar eerst even nieuw zalfje maken, net nieuwe sheabutter gekocht, die is nu in de aanbieding bij Holland en Barrett.
Moon
14 Feb. 2018
Je noemt Cocos olie in het creme recept. Is dat uit een pot of gefractioneerde?
De Groene Vrouw
14 Feb. 2018
In de natuurlijke vorm die het heeft, dwz vast op (Nederlandse) kamertemperatuur.
Wiebke
19 Mar. 2017
Hi Groene vrouw. Ooit heb ik gelezen dat je van je borstmelk een crème kan maken om bijvoorbeeld wonden sneller te laten helen. Een vriend van mij heeft zijn kuit gebroken en na 4 maanden blijft de operatiewond nog steeds maar weer open gaan. Ik wil hem graag een crème maken van mijn borstmelk. Maar hoe doe ik dat en is de melk na 3 jaar ( ik geef nog steeds live) nog wel zo krachtig?
Groet Wiebke
De Groene Vrouw
20 Mar. 2017
Hoi Wiebeke,

Dat komt omdat in moedermelk allantoïne zit, dat de gezonde celgroei stimuleert. Hoe je van moedermelk crème maakt weet ik niet - nooit geprobeerd - maar in onze Boem! val & Botsbalsem zit Smeerwortel en dat bevat ook erg veel allantoïne :-)
Joanne
3 Feb. 2017
Misschien een domme vraag maar begrijp ik het goed dat als je de ingrediënten zoals lanoline en kokosolie los van elkaar geopend bewaard gewoon lang houdbaar zijn, maar door het te mengen wel binnen een week kunnen bederven?
De Groene Vrouw
4 Feb. 2017
Nee, door het te mengen met een watercomponent bederft het snel!
Cherine
2 Feb. 2017
Kan ik ook een Etherische olie toevoegen voor (extra) geur of ia dat af te raden?

Warme groet,
De Groene Vrouw
3 Feb. 2017
Als je weet wat je doet en je hebt een goede kwaliteit olie, ja hoor, waarom niet :-)
Elisabeth
14 Jan. 2017
Heb huidlupus en kan maar weinig smeren, maar dit ga ik vandaag nog maken. Moet wel goed zijn. Hartstikke bedankt.
kelly sohier
3 Jan. 2017
Zou t een idee zijn om moedermelk te gebruiken ipv water? Diepvries melk of verse beter? Ik zoek een oplossing voor mijn rosacea maar mag niet zomaar van alles smeren wegens nog steeds bv geven...
De Groene Vrouw
4 Jan. 2017
Ik zou het gewoon proberen. Maar de houdbaarheid is natuurlijk wel echt kort...
Wiesje
26 Nov. 2016
Begin van deze week gemaakt nu al op ?
Had er nog wat olijfolie aan toegevoegd

En ik heb alles gemixt met een kleine melkopschuimer zo eentje op baterijen.
Werkte fantastisch ?
Rineke
24 Aug. 2016
Hoe krijg ik mijn cremetje wat minder vet? Ik lijk wel een wandelende cocosnoot. Voelt wel lekker hoor!
De Groene Vrouw
24 Aug. 2016
Euh... door niet iets te maken dat 'Megavette crème' heet. Denk ik, hoor ;-)
Rineke
25 Aug. 2016
Ja, dat heb ik even over het hoofd gezien!
Heb je ook een recept voor vette dagcreme?
Nathan
24 Jun. 2016
Supertip: Gebruik geen magnetron om te verwarmen zoals hierboven beschreven staat. Dit zorgt dat veel goede eigenschappen teniet gedaan worden. Magnetron straling zorgt voor letterlijke vernietiging van vele goede voedingsstoffen.
De Groene Vrouw
24 Jun. 2016
Well, actually... dat is niet helemaal waar. Ik ben niet per se vóór het gebruik van de magnetron om allerlei redenen, maar er worden niet meer voedingsstoffen vernietigd door het gebruik ervan dan bij andere bereidingswijzen. Iedereen moet natuurlijk lekker zelf weten waarin ze verwarmen (ik heb zelf niet eens een magnetron en ik mis hem niet), maar het is altijd goed om de feiten op een rijtje te houden :-)
https://chriskresser.com/are-microwave-ovens-safe/
Nathan
25 Jun. 2016
Goed te horen dat je geen magnetron hebt. Hier (gelukkig) ook niet. Ben het ermee eens om de feiten op een rij te houden. Echter gaat dit lastig omdat veel onderzoeken worden gefinancierd door.... je weet wel.... grote bedrijven met veel geld die graag hun product willen verkopen (denk aan suikerindustrie, zoetstoffen en chemische toevoegingen in voedingen etc. etc.). Het wordt echter interessant als je onafhankelijke onderzoeken gaat vergelijken (bijvoorbeeld van Hans Hertel). Buiten dat om, wanneer voeding wordt opgewarmd in de magnetron, smaakt het voor geen meter meer :P
http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=m4&s=M62&ss=P598&l=NL (Nederlands)
https://www.health-science.com/microwave_hazards.html (Engels)
De Groene Vrouw
25 Jun. 2016
Ik zal eerlijk zijn: sites als wijwordenwakker vermijd ik als de neten. Ik heb niks met complottheorieen. Maar ieder zijn eigen manier van informatie verzamelen natuurlijk ;-) Ik vind Chris Kresser altijd heel betrouwbaar in dit soort zaken :-)
Ilse
20 Jun. 2016
Vanmorgen tussen ontbijt en dochter naar school brengen gemaakt. Super simpel! Geen zin om de blender te pakken, dus staafmixer gebruikt. Mijn baby heeft beginnend eczeem, dus haar helemaal ingesmeerd, hopelijk helpt het. Mijn handen zijn in elk geval super zacht al nu. Het staat in de koelkast nu, maar heb zomaar het idee dat het potje het einde van de week niet eens haalt :-)
Ilse
26 Jun. 2016
Nu een week gebruikt bij mijn baby en haar huidje die eerst voelde als schuurpapier, voelt nu al weer bijna zacht! Hoera voor deze creme!!
Gerdine
24 May. 2016
Dit recept ga ik zeker proberen! Mag je de zalven zonder water verkopen zonder aan allerlei regels te moeten voldoen?
De Groene Vrouw
25 May. 2016
Eh, nee.
Karin
16 Mar. 2016
Als ik het goed begrijp is dit de perfecte basiscreme. Als ik aan het mengsel vitamine c in poedervorm en een klein beetje vit e olie toevoeg heb ik dus een uitstekende dagcreme? Beter dan de dure potjes uit de winkel....?
De Groene Vrouw
17 Mar. 2016
Ik denk dat hij voor de meeste mensen te vet zal zijn als basiscreme (zeker als je er nog iets van make-up overheen wilt smeren - maar als jouw huid dat nodig heeft zou ik het zeker niet nalaten om het te proberen :-)
Eva
17 Dec. 2015
Hoi! Ik heb de ingredienten besteld om aan de slag te gaan! Ik ben heel erg benieuwd naar het resultaat! Een vraagje : kan ik rozenwater toevoegen aan de creme zodat hij lekker gaat ruiken? Ik heb dit namelijk gekocht via deze site : http://www.weldaad.nl/verzorging/gezicht/huid/rozenwater-lotion-detail

Groetjes,
D
9 Nov. 2015
Eindelijk heb ik deze créme dan gisteren gemaakt, ik ben heel tevreden met mijn home-made crémpje!
Ik moet wel zeggen dat pure lanoline best een onaangename geur heeft en helaas had ik geen (geschikte) etherische olie om dit te maskeren.

Ik heb de créme gemaakt door de kokosolie en lanoline apart te verwarmen van het water en toen het op temperatuur was gekomen de olie/lanoline druppelsgewijs bij het water in te schenken (o/w). In het deel met water zat een aftreksel van kamille. De substanties wilden eerst niet goed mengen waardoor ik het samen opnieuw heb verwarmd. Gelukkig ging het de tweede keer onder héél hard doorroeren wél goed, ik was er namelijk al bang voor dat het helemaal zou mislukken. Ik heb er gelukkig geen last van gehad dat de substanties later weer scheiden, zoals sommigen van jullie wel hebben.
Sylvia
11 Nov. 2015
Hallo

Je moet het water altijd langzaam bij de olie gieten en niet anderom

M.v.gr
Sylvia
MJPA
7 Dec. 2015
Rozenhoutolie is heel geschikt: geurt goed en is goedkoop in gebruik. Doe het ook in zalf.
De Groene Vrouw
7 Dec. 2015
Ja, heerlijk! Maar wel alléén de biologische variant. De niet-bio wordt met grof geweld uit het regenwoud geoogst en maakt veel natuurschade! De bio-variant is o.a. te krijgen bij www.levensboom.com :-)
Maaike
3 Nov. 2015
Afgelopen weekend de crème gemaakt, en ik was dolenthousiast! Goedkoop, fijn smerend en met een druppeltje lavandel etherische olie ontspannend en lekker ruikend.
Tot dat ik gisteren door de eerste laag crème heen was en plotseling op water dook :-(
Ik heb de olie en lanoline samen met het hete water gemixed, in een steriel potje gegoten, laten afkoelen en in de koelkast gezet.
Misschien heb je een tip voor me, want de crème is te goed om niet meer te maken! :-)
De Groene Vrouw
3 Nov. 2015
Yup. Blijven roeren terwijl het afkoelt!
Maaike
3 Nov. 2015
Wauw, supermakkelijke oplossing. Dankjewel!
lee
24 Aug. 2015
Niet echt on topic, maar vit D tekort wordt niet opgelost door de zonnebank, " advies van meerdere dokters"
daarvoor moet je zo onbedekt mogelijk voor naar buiten, de echte zon in, ik heb al jaren Vit D tekort, " neem dagelijks ook hoge dosis bij in " ondanks het gebruik van mijn zonnebank!
De Groene Vrouw
24 Aug. 2015
Maar heeft jouw zonnebank ook de juiste UV-straling?
Zie ook hier:

http://groenevrouw.nl/vitamine-d/
http://groenevrouw.nl/vitamine-deel-2-hoe-krik-je-dat-op/
http://groenevrouw.nl/vitamine-deel-3-zonnebank-wrapup/
Anna
17 Jul. 2015
Hoi,
Je hebt ook crème/ zalf met lavendel in het assortiment. Persoonlijk ben ik gek op de geur van lavendel, maar ik las onlangs dit:
http://www.dr-jetskeultee.nl/te-mijden-ingredienten/obj7777325
En: http://www.dr-jetskeultee.nl/lavendel/obj7777368

Ik vroeg me af wat je daar van vind.
De Groene Vrouw
18 Jul. 2015
Ik vind daar iets van, en wel dat onzin is ;-) Iedere olie kan in principe oxideren - daarom doe je er altijd antioxidanten bij (sommige olien hebben die van nature al, dus dan hoeven ze niet toe te voegen; en in andere producten is een beetje tarwekiemolie o.i.d. voldoende).

Bovendien hebben deze onderzoeken veel aandacht gekregen, maar zijn ze helemaal niet goed uitgevoerd. Er is bijvoorbeeld nooit gekeken naar de voeding en leefomgeving van de kinderen. Bovendien is nooit duidelijk geworden of het überhaupt wel om echte Lavendel ging, of om een synthetisch aftreksel - en daarbij is de concentratie van Lavendel in het soort producten dat ze gebruikten, nooit hoog genoeg om zulk soort reacties te veroorzaken (in het geval die al veroorzaakt zouden kunnen worden door Lavendel, wat onder normale omstandigheden niet het geval is).

Lavendel wordt al eeuwen gebruikt voor allerlei toepassingen binnen de aromatherapie (geneeskrachtig) en de huidverzorging (cosmetisch), door duizenden en duizenden mensen. Jammer dat zulke slecht uitgevoerde onderzoeken over enkele personen dan alle aandacht krijgen en een prachtig ingrediënt in een slecht daglicht zetten...
Anna
28 Jun. 2015
Veranderd invriezen van deze crème iets aan de consistentie?
Chandra
3 Mar. 2015
Ik ben zo'n pechvogel die dus allergisch is voor kokos, amandel, pinda en propolis. Ik durf geen cremes meer te kopen, en het zelf maken is dus ook moeilijk omdat de meeste recepten uit amandelolie, kokosvet of bijenwas bestaan:( De meeste vetten zijn gemaakt van noten dus vermijd ik die ook maar. Ik smeer dus niets op mijn lichaam. Op mn gezicht smeer ik wel arganolie en dat gaat goed. Welke alternatieven kan ik gebruiken om een goede crème voor mijzelf te maken?
De Groene Vrouw
3 Mar. 2015
In plaats van amandelolie kun je bijna iedere andere vette plantenolie gebruiken. Abrikozenpit of druivenpit bijvoorbeeld. En dan wat Avocado en Jojoba erbij voor de extra voedingsstoffen...
Chandra
3 Mar. 2015
Dank voor je advies Nienke. Maar dan wordt het geen crème/zalf toch?
De Groene Vrouw
5 Mar. 2015
Wel met lanoline erbij!
Agaath
20 Feb. 2015
Ik heb nu een paar keer deze crème gemaakt en hij is inderdaad heerlijk!. Maar na 2 dagen gaat het water zich weer scheiden van het vet.
Ik moet wel zeggen dat ik het wel eerst wat smelt en dan meng met de blender. Maar ik zag in de reacties dat iemand anders het ook zo deed. Maar het werkt bij mij dus niet.
linda
15 Jan. 2015
hoihoi, ik vroeg me af: weet jij toevallig welke stoffen reageren met metaal? sommige recepten mag je namelijk niet met een metalen lepel maken. en de blender bestaat (me dunkt) uit metalen hakmesjes... dus deze stoffen kunnen daar wel tegen?

wat is een alternatief voor als je allergisch bent voor lanoline/wolvet?

als je je eigen creme of reinigingsmelk maakt, en je voegt grapefruitextract toe, hoeveel langer is de creme/melk dan houdbaar? en is een conserveringsmiddel als rokonsal slecht voor de huid?

alvast bedankt voor de aandacht!
De Groene Vrouw
15 Jan. 2015
Hoi,

Deze stoffen kunnen wel met metaal en voor het afstemmen van een blogpost op je persoonlijke situatie, verwijs ik je graag door naar het Half Uurtje Kennis: http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/ :-D
linda
15 Jan. 2015
Dank je wel!
Marga
3 Jan. 2015
Ik heb net ook de creme gemaakt. Voelt heerlijk vet aan! Maar wat is nu de best manier om de belender weer schoon te krijgen?
De Groene Vrouw
4 Jan. 2015
Blenderen met kokend water en afwasmiddel.
Marie
18 Dec. 2014
Ik heb wat borstvoeding over die niet meer geschikt is voor consumptie, vaak wordt geadviseerd dat je dit in het badwater kunt doen voor een lekker zacht huidje. Kan ik het ook gebruiken om crème van te maken?
De Groene Vrouw
19 Dec. 2014
Nou, ik zou zeggen: laat gerust weten of het wat geworden is ;-)
Paula
8 Dec. 2014
Hallo, wat een super makkelijk recept! Ik had alles in huis (vanwege eerdere mislukte pogingen had ik zels nog lanoline) hup in de blender en binnen een halve minuut tadaaa een heerlijke creme. Vroeger heb ik t wel eens geprobeerd met de mixer, maar dat lukte nooit. Dank je wel voor dit super recept!
Olga van Dijk
4 Dec. 2014
Hi! Waar kan ik natuurlijke lanoline en kokosvet kopen? die hyperlink werkt niet. Dank!
De Groene Vrouw
4 Dec. 2014
Lanoline bij ons in de webwinkel, kokosvet bij iedere willekeurige natuurwinkel en steeds vaker ook in de supermarkt :-D
http://winkel.groenevrouw.nl/puur-lanoline-blikje-60ml-neutraal.html#.VIBfo2SG9qE
Mieke
2 Feb. 2014
ik heb lanoline en kokosolie laten smelten, toen gemengd en (thee)water toegevoegd, beetje goed kloppen en klaar was ik.
geen gesmeer met blender en supersnel klaar.
Super recept dank je wel!
Maaike
25 Jan. 2014
Dus voor mijn kleintje alleen op de dag dat ik het heb gemaakt gebruiken?
De Groene Vrouw
25 Jan. 2014
Ja, of een dag of 2-3 tot max 5, zou ik zeggen. Zeg maar zolang je het gemiddelde verse voedsel ook kunt bewaren voordat je denkt "mwah".
Janine
22 Jan. 2014
Net gemaakt: briljant. BRILJANT!! Ik geloof dat dit nog beter is dan mijn whipped coconut butter.
De Groene Vrouw
23 Jan. 2014
Goed hè? Ik dacht ook dat ik niet meer verbaasd kon staan over diy huidverzorging... maar het is gelukt ;-)
sonja
25 Jan. 2016
Kan het ook met iets anders dan lanoline..ben daar precies ni zo voor..of vergis ik me:-) wat doet lanoline:-) :-)
De Groene Vrouw
25 Jan. 2016
Ik zie geen reden om tegen lanoline te zijn... het is het product dat het allermeest op ons eigen huidvet lijkt van alle producten die ik ken.
Emma
22 Jan. 2014
Ik heb altijd alleen de zalf gemaakt ook vanwege het "waterprobleem". Meestal met amandelolie en bijenwas. Maar ik ga het nu ook een keer zo proberen!
Een tip voor zalven; ik weet niet of het ook voor crèmes werkt, maar als je de olie/bijenwas hebt gesmolten en weer laat afkoelen, worden het een harde plak. Als je de emulsie 10 minuten in de koelkast zet en daarna 2 minuten op de hoogste stand met de mixer klopt, en dat een keer of 4/5 herhaalt dan heb je een heerlijke romige zalf gekregen!
Ellen
22 Jan. 2014
Klinkt goed! Wat gangbaarder dan rundervet voor de meeste mensen denk ik ;-)

Ben ook erg benieuwd naar je stuk over de zonnebank. Laatst een filmpje van Mike Adams gezien waarin hij uitleg geeft over de zonnebank, en dat het helemaal niet slecht voor je is (mits je voedingspatroon en je gezondheid in orde is, anders is het wel schadelijk).

Misschien kun je in je blog ook schrijven over calcifediol en calcitriol. Die eerste waarde wordt volgens mij standaard gebruikt bij bloedtesten om je Vit. D status te meten, maar geeft geen betrouwbare waarde omdat het niet de actieve vorm is. Een lage waarde zegt dus niet perse dat je een tekort hebt. Pas als calcitriol ook gemeten wordt weet je hoe het echt zit (zo heb ik het gelezen althans).
De Groene Vrouw
22 Jan. 2014
Ik ken Mike Adams niet, maar dat is ongeveer ook mijn strekking. ASAP ;-)
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy