Blog

Droge huid deel 1: Verzorging van buitenaf

12 Oct. 2016

Het wordt weer kouder en de verwarming gaat aan - hét moment dat je woestijnbenen weer de kop opsteken en je huid begint te jeuken en trekken, soms tot eczeem aan toe. Wat kun je daar aan doen? Een blog in twee delen over het verzorgen van je vel, van buitenaf en van binnenuit.

Om te beginnen een treurige mededeling: als je van nature een heel droog huidje hebt, wordt dat nooit een vet en soepel vel. Je zult er altijd harder voor moeten werken om je droge huid gezond te houden, dan iemand die gezegend is met een soepele, rimpelloze, plekjesvrije precies-goed-huid. Dus helaas, ik kan je geen recept geven waarmee je nooit meer verzorgingsproducten nodig hebt (dan zat ik allang met mijn rijke, gehydrateerde kontje op Aruba). Je zult dus altijd moeten blijven smeren. En de boel van binnenuit moeten ondersteunen. Daarover de volgende keer meer. Intussen maakt het wél uit waarmee je smeert. Daarom in dit eerste deel: verzorging van buitenaf!

Als je smeert...

Doe dat het liefst met een neutraal product zonder paraffine en vaseline. Deze onnatuurlijke stoffen (nou ja, het zijn wel dode dinosauriërs, maar toch ook niet echt natuurlijk) hebben grote moleculen en blijven daardoor te lang liggen tussen de bovenste lagen van je opperhuid. Ze worden niet echt opgenomen, waardoor je huid denkt dat er nog vet genoeg is en zelf minder talg gaat produceren. Gebruik daarom liever een natuurlijk product, liefst ook zonder synthetische parfumstoffen.

Laten we eens kijken naar de verschillende zaken waarmee je kunt smeren: crème en zalf.

 • Zalf is een combinatie van vetstoffen. Meestal is het een plantaardige olie met een verdikkingsmiddel zoals bijenwas, wolvet of een plantaardige variant zoals carnaubawas, candelilla, cacaoboter etc. Je kunt spelen met de ingrediënten, door bijvoorbeeld te kiezen voor oliën of vetten die een beschermende werking hebben of door er kruiden in te laten trekken met geneeskrachtige stoffen. Er kunnen nog etherische oliën aan toegevoegd worden voor een extra werking.
 • In crèmes zit altijd een watercomponent. Crèmes bestaan in essentie uit olie (of vet), water en - omdat die twee niet mengen - een emulgator waardoor ze vriendjes met elkaar worden. Omdat bacteriën en schimmels niet kunnen leven als je alleen olie/vet gebruikt, maar wel als er ook water bij zit, heb je vrijwel altijd ook een conserveermiddel nodig om je crème langer dan een paar dagen goed te houden. Ook hier kun je kiezen voor ingrediënten die iets toevoegen aan de werkzaamheid, zoals plantaardige oliën of kruiden. En je hebt vaak ook een keuze tussen een natuurlijke of synthetische emulgator en conserveermiddel.

Wat is het verschil in gebruik tussen een zalf of crème?

 • Een zalf is vetter en trekt doorgaans wat minder snel in. Bovendien is het waterafstotend en beschermt het de huid daardoor tegen uitdroging (van binnen naar buiten) en vocht (van buiten naar binnen) en is het dus ideaal om je extra droge huid te beschermen tegen nog meer uitdroging. Of om de babybillen te beschermen tegen luieruitslag of weer en wind.
 • Een crème brengt vocht in, hoewel dat vocht nooit écht diep de huid in kan trekken. 'Hydratatie' is dus maar heel relatief. Het kan wel de bovenste lagen van de opperhuid soepel houden en werkt vaak verzachtender dan een pure zalf. Door het watergedeelte te combineren met vetten kun je iets van het vocht vasthouden in de huid, die daardoor soepeler aanvoelt. De vetten doen dan hun beschermende werking alsnog.

Handig om te weten: veel mensen hebben het idee dat water hun huid verder uitdroogt. Dat is van een douche nog wel voor te stellen (je spoelt dan de 'vettende bestanddelen' die van nature in je huid zitten weg, vooral als je ook zeep of shampoo gebruikt), maar of het ook voor een crème geldt, is niet goed bekend. Ik heb er in elk geval geen onderzoek over kunnen vinden, maar er zijn zeker mensen die aangeven dat hun huid op den duur juist droger wordt als ze een crème gebruiken. Heb je daar last van, dan heeft dat vermoedelijk te maken met je eigen gevoeligheid en/of met de componenten van je crème. Een natuurlijk product met hoogwaardige ingrediënten zal dit effect veel minder snel hebben dan een goedkope crème met niet-voedende ingrediënten. Een wat duurdere crème hoeft dus niet per se beter te zijn, maar de kans dat een goedkope crème een negatieve reactie geeft is wel groter.

Daarnaast kun je dus nog overgevoelig zijn voor één van de ingrediënten van een crème. Ook natuurlijke componenten kunnen een reactie geven! Mijn moeder kan bijvoorbeeld niet tegen plantaardige glycerine en sheabutter - twee volkomen natuurlijke en onschadelijke ingrediënten, maar zij krijgt er een extra droge huid van. Dat is dus - helaas - een kwestie van uitproberen.

Natuurlijke etherische oliën zoals Roos, Lavendel en Kamille kunnen een verzachtend effect hebben. Maar voor sommige extra gevoelige (huid)typjes zijn zelfs die teveel. Kies dan voor een neutraal product zonder etherische oliën, zoals Crème neutraal of Green People neutrale bodylotion. Wil je nog vetter? Dan kun je ook zelf een megavette crème maken.

Olie & vet

Reageer je echt op (bijna) alles, dan zijn plantaardige oliën vaak een oplossing. Ze bevatten geen watercomponent en houden je huid langdurig lekker soepel. Ze beschermen door de natuurlijke vetten in de huid aan te vullen en de wateroplosbare stoffen die je huid beschermen (zoals hyaluronzuur) 'binnen' te houden.

Er zijn vette en minder vette oliën. Zo ben ik niet zo'n fan van kokosolie op je huid - dat is namelijk een 'drogende' olie, waardoor sommige mensen een droger vel overhouden dan waar ze mee begonnen (als je wilt weten wat ik bedoel moet je een keer een braadkip insmeren met kokosolie in plaats van olijfolie, en dan in de oven gooien...). Het bevat ook niet heel veel voedingsstoffen. Kokosolie is fantastisch in de keuken, maar niet (voor iedereen) op je huid.

Maak je zelf een huidolie, dan maak je onderscheid tussen een basisolie en oliën om toe te voegen (bijvoorbeeld om je olie vetter of rijker te maken). Je kunt het zo exotisch maken als je zelf wilt, maar vaak is dat helemaal niet nodig en geeft een simpele olie al veel verzorging. Geschikte en goed verkrijgbare basisoliën zijn bijvoorbeeld (koudgeperst & bio waar mogelijk):

 • Amandel - fijne, allround olie die voor de meeste mensen een prima gehalte aan vet- en voedingsstoffen. Ook heel geschikt als (basis voor) massage-olie, en er zijn niet veel mensen die niet tegen amandelolie kunnen.
 • Sesam - vetter en voedender dan amandelolie; neem wel de olie die koudgeperst is van ONgebrande zaden, anders ruik je naar een wokrestaurant.
 • Druivenpitolie - vrijwel alleen geraffineerd verkrijgbaar, maar juist daardoor een prettige, licht smeerbare olie die je zelf kunt aanvullen met meer vet of voedingsstoffen (zie onder).

Geschikte oliën om toe te voegen zijn bijvoorbeeld:

 • Jojoba - deze zet je NOOIT puur in. Veel te rijk aan voedingsstoffen! Het is eigenlijk een vloeibare was, die de plant beschermt tegen uitdroging - als je hem puur gebruikt, sluit je je huid af en gaan poriën vaak openstaan, happend naar adem. Er is ook jojoba waar de voedingsstoffen uitgehaald zijn. Die heeft dit effect niet, maar ja, waarom zou je het dan nog gebruiken? Neem dus een goede kwaliteit olie en meng er maximaal 10% van door een andere olie heen.
 • Avocado - hiervoor geldt hetzelfde. Heerlijk vet en rijk, maar veel te zwaar om puur te gebruiken. Avocado bevat veel vitamine E, daar wordt je huid blij van (en het schijnt te werken tegen rimpels). Gebruik ook hiervan niet meer dan 10% in een andere olie.
 • Tarwekiemolie - heeft net als Avocado een hoog gehalte aan vitamine E, maar bevat iets minder vettende stoffen. Ook hiervan gebruik je slechts een scheutje op een grotere hoeveelheid basisolie.

Er zijn natuurlijk nog tigduizend oliën waar je je mee kunt insmeren. Denk aan rozenbottelzaad, hennepzaad, duindoorn, argan of tamenu... Allemaal heerlijk, maar onthoud: waar iedereen als een hondje achteraan loopt, hoeft niet ook jouw redding te zijn. Zo kan ik bijvoorbeeld zelf heel slecht tegen Arganolie - had ik kunnen weten, want ik droog ook uit van Olijfolie en dat lijkt qua samenstelling erg op elkaar. Zelf onderzoeken dus!

Extra bescherming

De combinatie van koude, natte regenbuien en warme, droge verwarming is voor veel huidjes funest. Droog je 's winters harder uit dan de was aan je wasrekje, dan is het misschien goed om je huid wat extra bescherming te geven. Dat kun je doen met componenten die je huid iets meer afsluiten (anders hou je het vocht niet binnen), maar toch blijven ademen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Lanoline - wolvet, lijkt erg op ons eigen huidvet en houdt je huid langdurig soepel en beschermd. Zorg wel dat je biologische lanoline hebt (lastig te krijgen) of residuegeteste lanoline (waarin streng nagekeken wordt of er geen resten van pesticiden uit de schaapshouderij meer in het product zitten). Sommige mensen die denken allergisch te zijn voor lanoline, zijn dat eigenlijk voor de pesticideresten in niet-geteste producten. Lanoline gebruik je eigenlijk ook niet puur, maar als onderdeel van je eigen huidolie of -balsem. Wij hebben het bijvoorbeeld toegevoegd aan wat Sesamolie, om een goed smeerbare maar sterk beschermende balsem te krijgen. Let op: op veel plekken wordt onderscheid gemaakt tussen 'wolvet' (zonder water) en 'lanoline' (wolvet waar water aan toegevoegd is). Kijk dus goed wat je koopt!
 • Bijenwas - bijenwas heeft sterk afsluitende eigenschappen, en ik ben er daarom niet zo'n voorstander van om een bijenwas-zalf over je hele lichaam te smeren. In mijn optiek zijn de was-zalven meer bedoeld om een kleine plek te behandelen (bijna al onze balsems zijn gemaakt met bijenwas). Aan de andere kant kan het wel nét even de bescherming zijn die je nodig hebt - zo ken ik mensen die zich insmeren met een vette zalf voordat ze naar het zwembad gaan. Ik weet niet of de badmeester blij met je is, maar je eigen huid is in elk geval beschermd tegen het chloorwater. Voor bijenwas geldt overigens hetzelfde: biologisch is wel verkrijgbaar maar erg duur; residuegetest betekent dat er geen pesticideresten in de was zitten.
 • Boters - plantaardige boters zoals cacaoboter, sheabutter, mangoboter etc. sluiten niet af zoals wassen, maar zijn wel erg rijk aan voedingsstoffen. Het is misschien even zoeken waar je goed tegen kunt, maar als je dat eenmaal gevonden hebt kun je een boter gebruiken om je huid flink te beschermen en intussen te 'voeden' (hoewel dat een discussie apart is, of je je huid wel van buitenaf kunt voeden).

Goed. Genoeg ideeën om zelf te maken of kant en klaar te kopen. In het volgende blog gaan we dieper in op het voeden en beschermen van je huid van binnenuit - met andere woorden: eten tegen de woestijn in!

De vraag van vandaag:

Wat smeer jij tegen een droog vel?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (30)

Jill
25 Oct. 2018
Gebruik de Jojoba olie van het Blauwe Huis al een tijdje voor mijn lichaam. Tip die ik heb uit een blog van dokter Jetske Ultee.
Lees in dit blog dat je het niet puur mag gebruiken. Waarom is dat? Heb je misschien een verwijzing naar een artikel?
Dank!
De Groene Vrouw
25 Oct. 2018
Dat staat er toch bij, waarom dat is? ;-)
Miep
3 Jul. 2018
Interessant! Mag je duindoorn olie wel puur op gezicht smeren?
Alvast bedankt
De Groene Vrouw
4 Jul. 2018
Het lijkt me wat overkill. Wij gebruiken duindoorn in een 10% oplossing, dan heeft het een prima ondersteunende en voedende werking!
Ans
16 Jan. 2018
Lieve groene vrouw,
Hoe zit het met tarwekiemolie als zonnebrandmiddel? Smeer je die dan wel puur?
Of... heb/weet je iets anders natuurlijks om je te beschermen tegen de zon?
De Groene Vrouw
16 Jan. 2018
Tarwekiemolie heeft net als andere plantaardige oliën een SPF van maximaal 4. Niet erg effectief dus, als je je echt wilt beschermen. Gelukkig zijn er wel hele goede natuurlijke SPF-middelen te krijgen: http://winkel.groenevrouw.nl/greenpeople/zonbescherming.html
Maryse
30 Aug. 2017
Ik vind de Sheabutter van Cattier erg lekker
100% bio en 0 parfum. Zeker voor mijn voeten erg fijn.
Nadia
1 Aug. 2017
Wat is uw advies ten aanzien van shampoos? Welke wel & welke niet qua ingredienten? Dank! :)
Kari
26 Oct. 2016
Ik gebruik een mengsel van bio kokosolie extra vierge en bijenwas. Beiden smelten en dan is het een heerlijk middel tegen droog vel.
Miranda
14 Oct. 2016
Ik heb al zeker 6 weken een rood plekje op mijn ooglid. Die af en toe vreselijk jeukt. Ik vermoed een psoriasis plekje zo voelt het aan. Heb je in je webshop iets wat ik hier voor zou kunnen gebruiken? Ik wil geen hormoon crème op mijn ooglid smeren.
De Groene Vrouw
15 Oct. 2016
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Else
14 Oct. 2016
Dat je Jojoba olie nooit puur mag smeren heb ik dus nóóit geweten. Heeft nog nooit iemand me op gewezen. Ik smeer het dan ook al een hele tijd puur (of gemengd met avocado olie- nog zo eentje). Zonde, is dus pure verspilling van voedingsstoffen geweest? Mijn huid leek er altijd wel blij van te worden, in tegenstelling tot vaseline (brr, dat voelt zo vies!) of de vette zalf van de huisarts (véél te vet om meerdere keren per dag te smeren!). Jojoba werkt alleen averechts na het douchen, dan heb ik binnen vijf minuten schuurpapier op mijn armen en schouders. Hmm, denk dat ik de zoektocht maar weer eens nieuw leven in ga blazen. Erg zinnige post weer, dankjewel!

Oh, en bedankt voor de sesamolie tip. Als ik mijn vriend op afstand wil houden zal ik de ongebrande gebruiken, als ik hem het huis uit wil hebben de gebrande ;)
maartje
13 Oct. 2016
Mag amandelolie ook op je gezicht?
Ik gebruikte altijd kokos maar dat is dus net zo'n goed idee.

bedankt
De Groene Vrouw
13 Oct. 2016
Ja, amandel is prima voor je gezicht! Ook als oogmakeup-verwijderaar :-)
Frances
12 Oct. 2016
Fijn artikel en goed advies om gewoon uit te proberen wat voor jou werkt. Ben ook heel benieuwd naar het artikel over wat je er van binnen uit aan kunt doen want ben helaas wel van het 'droge huid' type. Dat van de drogende werking van kokosolie herken ik zelf niet (alhoewel dat met die kip heb ik ook nog nooit uitgeprobeerd ;-)). Heb maanden geleden zo'n grote pot bio koudgeperste kokosolie gekocht en smeer me daar sindsdien na het douchen van top tot teen mee in en ik vind het fantastisch. Zacht velletje wat ook uren later nog het geval is. En niet zo vettig wat ik bij veel andere oliën wel een nadeel vind. Heb ondertussen alle andere potten en potjes verwijderd of op een andere manier gebruikt. Haal er ook mijn waterproof mascara mee af trouwens en eens in de zoveel maanden smeer ik het voor een nachtje in mijn haar.
Eva
12 Oct. 2016
Droog borstellen helpt bij mij dus heel erg en dan af en toe in de winter wat amandelolie of de calendula olie van het blauwe huis ( op olijfoliebasis). In de zomer wat kokosolie. Ik krijg meestal pas in februari eczeem en dan 3x per dag smeren. Maar ik eet vooral meer vetten, doe overal ghee en olijfolie door.
lotte
12 Oct. 2016
Ik maak mijn eigen duindoorn olie, die van weleda is fantastisch maar niet bepaald goedkoop helaas. Ik meng sesam olie, bio en koud geperst natuurlijk, met een beetje duindoornolie en wat eterische olie van sinasappel voor de kekker geur! Alleen die duindoorn olie kan ik niet biologisch vinden helaas... het resultaat smeert heerlijk! ( en voor de prijs van een weleda flesje heb ik nu 2 liter!)
De Groene Vrouw
12 Oct. 2016
Onze leverancier heeft biologische Duindoornolie, maar die leveren denk ik niet aan consumenten.
Neem even contact op via vragen@groenevrouw.nl, dan kijken we of we de volgende keer iets voor je kunnen meebestellen!
Ilona
12 Oct. 2016
Duindoorn olie is echt erg duur, maar je hebt er gelukkig niet zo veel van nodig. Ik haal de mijne hier http://www.druantia.be/product/oelmuehle-solling-duindoorn-olie/ koudgeperst, vers en bio. Een paar druppeltjes mengen met m'n dagcrème en een hele dag happy :)
Ineke
12 Oct. 2016
Ik gebruik body olie van Weleda en in de winter wissel ik het af met amandelolie. Maar het blijft behelpen. Ik kijk nu al uit naar de lente! Al dat gejeuk is heel irritant!
Natalie
12 Oct. 2016
Toevallig ben ik net in het bezit van wolvet, is voor m'n droge voeten. Ik begrijp uit je verhaal dat ik eigenlijk m'n hele droge lijf ( nou ja alleen m'n benen dan) mee kan insmeren.
Mooi!!!

Echt lekker en ern goeie ook!!
Uit Texel !
Else
13 Oct. 2016
Ai, die Texelse kan ik juist niet tegen... :( Die leek zo fijn.
Marjolijn
12 Oct. 2016
Ik ben één van de "gelukkigen" die aan één keer per dag smeren niet genoeg heeft. Ik gebruik nu al een tijdje de vitamine e crème van Jacob Hooij die mij prima bevalt, tot nu toe nog niks beters gevonden. Etherische oliën doen het bij mij ook niet goed dus daar ben ik heel voorzichtig mee. Bedankt in elk geval voor de tips, eens kijken of ik binnenkort zelf aan de slag ga.
Voor nu op zoek naar biologische wolvet ivm borstvoeding over een paar weken en kans op tepelkloven. Wilde die van medela (purelan) kopen maar die is niet biologisch, mss dan toch iets anders overwegen.
Sharona
12 Oct. 2016
Vitamine e jacob hooy bevat toch chemisch? Ik vond die ook fijn maar er zit parafine in
Marjolijn
12 Oct. 2016
Zou goed kunnen maar het is vooralsnog de enige die mijn huid goed verdraagt. Als je tips hebt dan hoor ik het graag :)
De Groene Vrouw
12 Oct. 2016
Biologisch wolvet is bijna niet verkrijgbaar; die van ons is ook niet bio, maar wel residuegetest dus :-)
Marjolijn
12 Oct. 2016
Ok dan ga ik die bestellen waarschijnlijk, thnx!
Marieke
12 Oct. 2016
De Balsem van de Groene Vrouw is ook heerlijk voor tepelkloven, én voor schrale billetjes :-)
Marjolijn
12 Oct. 2016
Oh bedankt! Ik ga eens ff kijken in de shop :)
stefanie
25 Feb
Jojobaolie smeerde ik op vaak na de douche en ook op mijn gezicht , dacht altijd dit is het meest zuivere wat ik kan smeren , blijkt dus helemaal niet zo goed te zijn voor mijn huid...
gelukkig lees ik nu dit artikel van jou !
ddank je wel !
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy