Blog

Echte schoonheid zit... van buiten?

3 Mar. 2014

Er was een tijd dat ik mijn benen niet onthaarde, omdat ik vond dat dat zo hoorde. Het groeit daar toch? Laat zitten dan. Maar daar is iets in veranderd, en dat heeft ook geholpen om mijn binnenkant gezond te houden.

Laat me wel zeggen: als jij je benen en oksels niet scheert is dat prima. Dit is geen pleidooi over waarom je dat zou moeten doen; wél een pleidooi om vrouwen die zichzelf willen opdoffen, met andere ogen te bekijken. Want ook ik ben er geweest: de sexloze, passief-agressieve staat van zijn waarin je jezelf niet opmaakt - niet omdat je dat gewoon niet wilt, maar omdat je vindt dat het niet zou moeten. Uit een soort vals gevoel van feminisme of omdat je vindt dat alles natuurlijk zou moeten zijn. En je kent mijn motto hè - 100% natuurlijk, zoals het hoort - dus je begrijpt dat ik daar iets over te zeggen heb. Dus lees eerst even deze hele post voordat je in woede ontsteekt, mkay?

Fake it till you make it

Maar echte schoonheid zit toch van binnen? Moeten we ons allemaal conformeren aan wat de maatschappij wil zien? Chemische rotzooi op onze huidjes smeren om te zorgen dat mensen ons mooi vinden? Natuurlijk niet. Dat is volledig bezijden het punt. Wat ik wil zeggen is dat uiterlijke verzorging je kan helpen om gezonder te leven.

Op één van mijn opleidingen was een docent (of docente, dat weet ik niet meer) die me een wijze levensles meegaf. Hij/zij zei tegen me: "Je kunt uit principe je benen niet scheren, maar je hebt ook een boodschap voor de wereld. Wil je dat ze die horen, of wil je dat ze afgeleid zijn door je ongeschoren benen? Je kunt je ook conformeren om beter gehoord te worden, in plaats van uit zwakte". Dat raakte me wel. Conformeren is niet mijn sterkste punt, vandaar ;-)

Een paar jaar later liep ik Lana van Leeuwen tegen het lijf. Zij leerde me de kunst van het aankleden: dat ik een slanke taille had (dus niet: dikke kont) en prachtige onderbenen (dus niet: kippenpootdijen), en hoe ik die kon laten zien. Ze leerde me de kunst van goed ondergoed (en dat dat dus niet zo hard moet knellen dat je organen zich zielig gaan voelen) en van een goede beha. Oh, the wonders I've seen.

En daar voltrok zich een wonder. Terwijl ik bezig was met mijn buitenkant (iets dat ik, als principieel ingestelde ex-kraakster, jarenlang had verwaarloosd) ging ook mijn binnenkant bloeien. Met iedere streek (biologische) mascara en iedere beurt bij de kapper (ik was 10 jaar niet geweest!) ging ik ook in de keuken beter voor mezelf zorgen. Ik voelde me beter, en mooier, en had daarom ook meer zin om goede, mooie dingen in mezelf te stoppen.

In Hollywood gaat het gezegde 'Fake it till you make it': doe alsof je al rijk en beroemd bent, net zo lang tot je het echt wordt. En ik kan je vertellen: het werkt. Niet met rijk en beroemd zijn (althans niet voor mij, want dat is niet bepaald mijn ambitie) maar met je goed voelen en goed voor jezelf zorgen.

To shave or not to shave

Vind ik dan dat jullie allemaal massaal aan de Max Factor moeten? Gillette sponsoren, benen scheren en neem die klamme dot ook effe mee? Welnee. Ik zeg het nog een keer: als jij je niet wilt scheren of wilt opmaken, is dat prima. Ik bedoel ook vooral niet te zeggen dat je sexloos of overprincipieel bent als je die dingen niet doet. Er zijn prachtige vrouwen die totaal zonder make-up geweldig zijn, sexy en sterk en prachtig. Maar je weet net zo goed als ik dat die andere vrouwen er ook zijn. Die jou en mij veroordelen omdat wij wél pumps dragen. Ik las er een heel goed stripje over, van de week via facebook.

Maar zelfs die vrouwen worden blij(er) als ze zichzelf goed verzorgen. Misschien niet met mascara, maar met raw food lippenbalsem (want het bestaat) of met een superfoodgezichtsmaskertje. Of voor mijn part door blootsvoets te gaan dauwtrappen onder de volle maan. Doe wat je wilt, wees trouw aan wie je bent - en accepteer dat dat ook kan (en mag) veranderen.

Ik draag ook heus niet iedere dag pumps en mijn pin-up-dress. En die foto die je bovenaan dit blog ziet staan, dat is ook (veel) meer make-up dan ik gewoonlijk draag; ik doe een beetje mijn ogen en dat was het wel. Maar het was wél leuk om mee te maken, helemaal opgetoddikt worden. En laatst gebeurde dat me weer, maar dan ergens anders voor - daar vertel ik je nog over. En het helpt ook als ik er even doorheen zit en weer eens teveel suiker heb gegeten omdat het er lag... mijn haar wassen, een 100% natuurlijk make-upje op, leuke kleertjes aan en ik voel me stukken beter.

Affijn. Wat ik bedoel te zeggen is: zorg dat je lekker in je vel zit. Want op welke manier je dat ook doet, het zorgt ervoor dat je beter voor jezelf gaat zorgen - ook aan de binnenkant. Daarmee straal je dan weer nóg meer aan de buitenkant, en ga je je nog lekkerder voelen. En word je nog gezonder. En daar ging het tenslotte om.

De vraag van vandaag:

Wat doe jij om jezelf te laten stralen?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (20)

Amanda
18 Mar. 2014
Wat een heerlijk blog! Ben het er helemaal mee eens.
Innerlijk en uiterlijk zijn met elkaar verweven.
Als ik sochtend mezelf lekker verzorg (dag crème, haar anders dan de eeuwige paardenstaart en kleding waar ik me lekker in voel) ben ik de hele dag bewuster van mezelf en zal ik eerder een appel nemen dan een stuk chocolade.
Maar het is idd belangrijk dat je doet waar je jezelf lekker bij voelt, of dat nou een laag make up is of alleen een knipbeurt.
Nienke
3 Mar. 2014
Ik zag een prachtige foto in de de GezondNU! :D
De Groene Vrouw
4 Mar. 2014
Oh ja! Die was ik in alle consternatie alweer vergeten. Volgende week verslag op het blog :-D
Janine
3 Mar. 2014
Volgens mij is het zoals met alles: hoe meer aandacht je ergens aan besteed, hoe beter het resultaat wordt. Of het nou je binnenkant of je buitenkant is, of je huis of....vul maar in. En gelukkig kunnen we dat invullen op de manier die het beste bij ons past.
Als ik wil stralen doe ik iets waar ik gelukkig van wordt, en soms is dat dus aandacht besteden aan mijn uiterlijk.
Suuz
3 Mar. 2014
Ik hang nog in de "de sexloze, passief-agressieve staat van zijn waarin je jezelf niet opmaakt - niet omdat je dat gewoon niet wilt, maar omdat je vindt dat het niet zou moeten" inclusief ongeschoren benen waarvan mijn oudste laatst zei: 'mama, het lijkt wel een bos'.
Langzaam aan komt daar wat verandering in, nu ik ook weer in de kleding van voor mijn zwangerschappen begin te passen. Maar voor benen scheren in de winter ben ik te lui.

Je vroeg wat ik deed om mezelf te laten stralen. Meestal is dat iets actiefs zoals wandelen of hardlopen (of een fijne vrijpartij). Voor een grijns van oor tot oor is wat meer snelheid nodig en mag (of moet ik zeggen mocht want het is al weer veel te lang geleden) ik graag de motor pakken om met illegale snelheid wat binnendoor te touren.
De Groene Vrouw
3 Mar. 2014
ghehehe Babes on Bikes 8-)
Saartje
3 Mar. 2014
Helemaal mee eens!
Het heeft een wisselwerking. Als ik goed voor mijzelf wil zorgen zorg ik ook goed voor mijn uiterlijk. Als ik een leuk jurkje aantrek, wil ik dat mijn lijf die er in gaat er goed uitziet, dus wil ik ook gezond eten. Dat is ook een deel van er mooi uit zien.
Als je je huid wil laten stralen gebeurt dat niet met make-up alleen. Als je jezelf goed verzorgt krijg je juist een trigger om het helemaal goed te doen.

Hoewel er bij mij ook een keerzijde is aan het verhaal.
Als ik met een spijkerbroek loop en er kijkt geen vent naar, dan hoef ik op straat ook geen complimenten krijgen als ik in een kort rokje loop. Kijk dan ook de andere kant op denk ik dan. Ik ben wel meer dan alleen een lustobject, waardoor ik mij toch liever in ruime kleding verstop. Iemand tips om daar wat aan te veranderen?
De Groene Vrouw
3 Mar. 2014
Ik loop gerust in korte rokjes en strakke kleding, maar dan voel ik me niet méér een lustobject dan in een spijkerbroek met goede laarzen eronder. Ik denk dat een deel ook in je hoofd zit, dus om daar iets aan te veranderen... misschien een cursus "lekker ding in je spijkerbroek" of "fluitende mannen negeren"? Als in: jij moet kunnen dragen waar JIJ je fijn in voelt onafhankelijk van wat anderen daarvan vinden, dus als dat met het ene soort kleding wel lukt en met het andere soort niet, zou ik proberen mezelf te versterken zodat opmerkingen gewoon van me afglijden.

Hoewel ik moet toegeven dat het best fijn is om te weten dat je nog in de markt ligt. De dag dat bouwvakkers niet meer naar me fluiten word ik wel een beetje verdrietig denk ik. Dat is toch de sole purpose van die mannen? ;-)
Sara
3 Mar. 2014
Ik ben gewoon geen fan van" "haar: Het heeft gewoon geen functie meer omdat we kleding hebben. Vind het voor mijzelf vervelend. Ook kom ik in de sauna en dan die mensen die met zo'n olifant met toupetje of zo'n ontplofte cavia lopen. Mijn vriend en ik maken dan vaak grapjes.Nou als je seks hebt,kun je gelijk je tanden ff flossen :-) vind het gewoon niet verzorgt. Maar goed als zij dit fijn vinden prima. Leven en laten leven. Zelf gebruik ik Aleppo zeep of andere olijfzeep en dan een scheermesje. Gewoon elke dag onder de douche even doen. Ik voel me gewoon beter zonder de haartjes. Maar wat iemand verder doet,moet hij zelf weten.
De Groene Vrouw
3 Mar. 2014
Ha, maar dat vind ik iets anders. Ik heb ook een ontplofte cavia: ik knip het kapsel op de smooch meestal een beetje bij, en dan nog alleen als het te lang wordt. (Ach, jullie weten toch al alles van me. Mijn behamaat is 65G. Nu zijn we compleet). Maar dat haar is niet vies of onverzorgd; het is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Ik voel me heel opgelaten met een kale poes. Al helemaal in de sauna...
Dieuwked
3 Mar. 2014
Super stuk weer!
Ik ben ook te lui voor make-up en vind het echt teveel gedoe, zeker omdat ik hele slechte ogen heb DRAMA. Ik vind mezelf (op de goede dagen) ook echt mooi, met of zonder. Ik denk dat ik me gemiddeld eens per 1 .5jaar opmaak en mijn man vind dat dan wel heel leuk (misschien toch eens wat vaker doen? Ookal vind hij me altijd prachtig haha). Scheren doe ik zeker. Lekker lang douchen, me heerlijk verzorgen en achteraf lekker insmeren, zo fijn. En idd, mooie kleren helpen. Momenteel doe ik dat veel te weinig. Ben thuisblijf moeder van een zoontje van 2 en een dochtertje van 7mnd. Onder invloed van oa belabberde nachten (en dan bedoel ik echt belabberde nachten) ben ik zo verschrikkelijk moe, dat ik me er vaak niet eens toe ka zetten. Ik merk dat dit absoluut niet helpt. Ik zou me veel vaker mooi moeten aankleden (aaaahrrrrgggg waarom zijn mooie kleren vaak zo onhandig? En schoon kan ik ze ook niet houden). Ach, over een paar jaar wordt dat beter en makkelijker en ga ik ook weer eens wat meer voor mezelf doen, voor nu voel ik me altijd meer mens na een lekkere verzorgende douch (alleen, zonder kinderen) en een glad geschoren ingesmeerd lichaam.
marjan
3 Mar. 2014
Ik vergeet het nooit meer: ik had net een nieuwe bril, mijn haar was geverfd en geknipt en de kapper had gratis mijn wenkbrauwen ook even onder handen genomen en mijn wimpers geverfd omdat ze dat aan het leren was. De volgende dag stapte ik in de bus in mijn nieuwe jurkje en eigenlijk nét iets te hoge hakken, die ik aanhad omdat ze zo mooi stonden bij het jurkje. Vanaf de achterbank werd naar me gefloten door een middelbare school jochie. 'Nee joh, die is toch hardstikke oud!' siste een ander joch. 'Maar wel sexy' verkondigde de fluiter. Mijn dag kon niet meer stuk!
Op mijn slonsdagen denk ik hieraan. Het verschil is zó groot, dat even investeren in je uiterlijk echt de moeite waard is voor hoe je je voelt.
Marleen
3 Mar. 2014
Ik ben blij dit te lezen...
Na mezelf en mijn ijdele kantje (toch wat crèmes, verzorging en make-uppies betreft), een paar jaar te hebben ont/onderkend, geniet ik er nu weer van om nageltjes te doen, oogjes op te maken. Daarom niet elke dag, of opvallend, maar gewoon even om mezelf in de watten te leggen. En de complimenten die ik laatst van een collega en mijn schoonmama kreeg, die doen me dan weer stralen op een manier die geen enkel poedertje kan. En dan voel ik me sterker om goed voor mezelf te zorgen aan de binnenkant. "Because you are worth it!"
Ellen
3 Mar. 2014
Ik ben heel blij dat ik wat aan mijn uiterlijk doe! Moet er niet aan denken om er mee op te houden. Make up vind ik ook heel fijn om te gebruiken. Geen dikke lagen, maar wel mascara.

Heel jammer vind ik het dat ik geen goede natuurlijke (vloeibare) foundation kan vinden, dat mis ik echt. Misschien dat iemand nog tips heeft? Zelfs bij natuurlijke merken zitten er vaak nog gekke stoffen in.
De Groene Vrouw
3 Mar. 2014
Ik heb die van Lavera en ik vind hem prettig :-D Maar ik gebruik hem meestal niet over mijn hele gezicht; ik ben dan weer van het slag dat vindt dat je (basis)make-up niet hoeft te zien zitten. Dus een beetje rondom mijn ogen (ipv concealer) en mijn dag kan beginnen (wel met mascara, altijd mascara, anders zie ik er nogal ehm... ziek uit). Ik heb ook een tijd die van NVey ECO gebruikt (van Natuurmake-up), een poeder met zo'n echte kwast; dat vond ik ook prettig, maar dan moest ik mijn woestijnhuidje wel heel netjes invetten, anders zag je de poeder zitten.
spaarmoeder!
3 Mar. 2014
Lekker srubben, gezichtsmaskertje, haarmaskertje en verder zorgen dat je er verzorgd bijloopt: even tijd nemen om je te verzorgen, betekent even tijd voor jezelf.
Dat hoeft dus allemaal niet chemisch enzo.
En scheren gewoon met een ladyshave of toch een mesje met gewoon het schuim van Marseille zeep.
Geen chemische schuim en andere zooi.
Water drinken en op tijd naar bed.
Linda Rikkers
3 Mar. 2014
Ik vind het prettig dat mijn dochters meekrijgen dat ook vrouwen haar hebben. En ik voel me niet mooier van kaaltrekken. Wel van een mooie jurk, en zo eens in de zoveel tijd heb ik vreselijke zin om naar de kapper te gaan.
Maar echte schoonheid komt voor een deel wel degelijk van binnenuit: elke vlaag depressie helpt (gevoel van) schoonheid zo om zeep. (en nee, die los je niet op met een mooie jurk. Was het maar zo). Zwangerschap laat mij altijd prachtig voelen. Misschien omdat er dan eindelijk eens wat gewicht aan mijn kont blijft hangen, of vanwege het prachtige proces dat zich in mijn buik voltrekt.
De Groene Vrouw
3 Mar. 2014
Je lost een depressie inderdaad niet op met een mooie jurk, maar andersom voel je je ook zeker niet beter met een afgeleefd joggingpak en ongewassen haar ;-) Het blijft een wisselwerking...
Jojo
3 Mar. 2014
Ik eet iedere dag een grote wortel voor een bruinere huidskleur (anders ben ik echt heel bleek) en dat werkt echt! Verder fiets ik 5 dagen in de week 30 km. Dat laatste trouwens niet alleen voor mijn uiterlijk. Make-up gebruik ik niet en ik loop altijd in een spijkerbroek, t-shirt en een paardenstaart.
Ik zou best wel eens wat aan mijn kleding willen doen om er, als het nodig is, er wat zakelijker en volwassener uit te kunnen zien. Maargoed, ik zou niet weten waar ik moet beginnen:)
Anita
3 Mar. 2014
Oh, ik ben te lui voor make-up, op mijn benen groeien enkel wat blonde donshaartjes, de moeite van het epileren niet, en ik kan mijn haar al bijna een jaar niet meer los dragen dankzij een strategisch geplaatst geval van alopecia areata (yay me!). Maar ik heb een supervrouwelijke maat 42 met fantastische natuurlijke tieten waar de meeste dorpsgenotes toch echt een setje implantaten voor nodig hebben en ik kan heel goed op hakken. De stralende huid komt uit een tubetje van dr Hauschka, het glanzend opgestoken haar dank ik aan Hennaplus, en het sexy zelfvertrouwen is een kwestie van bijna 40 jaar goed oefenen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy