Blog

Eénminuutsmeditaties

23 Oct. 2013

"Mediteer dagelijks een half uur. Behalve als je het te druk hebt, mediteer dan een uur." Chinees spreekwoord. Leuk bedacht, maar wat als je vreselijk slecht bent in mediteren - of simpelweg geen ongestoord uur hebt?

Het probleem van veel moeders, maar ook drukke zakenmensen en zelfstandig ondernemers. Je hebt vaak genoeg 10 minuten waarin je niet gestoord wordt. Maar je hebt bijna nooit 10 minuten waarin je zeker weten niet gestoord gaat worden. Weet je hoe vermoeiend dat is? Altijd op het randje balanceren van 'snel even dit afmaken, want voor je het weet staat er weer een kind/baas/klant voor mijn neus'? Ik zal het je vertellen: dat is doodvermoeiend.

Even ademen

Zelf ben ik ook nog eens iemand die jeuk krijgt van stilzitten. Ik zie het mijn moeder wel eens doen: met een magazine op de bank, maar vanbinnen eigenlijk gek worden van het idee dat je niks nuttigs omhanden hebt. Familiekwaal - en niet alleen in onze familie.

Onze levens zijn er ook niet meer op ingericht, op niets doen en rust nemen. Ik heb niks tegen de 24/7-economie, maar wel tegen het feit dat we die hele 24/7 proberen in te vullen met bezigheden. Dat je jezelf als ondernemer een beetje moeilijk voelt als je écht liever geen klanten bedient in het weekend, omdat je die dagen nodig hebt om bij te tanken. En dat er dus nooit een 'verplicht rustmoment' is; niet in je dag, en niet in je week.

Ik ben zelf niet gelovig, maar een goede vriend van mij is streng gereformeerd. Het valt me op hoe rustig het bij hem is: geen tv, geen radio, internet alleen voor de noodzakelijke dingen, en op zondag natuurlijk RUST. En naar de kerk, dat ook. Gelukkig kun je ook zonder geloof prima meer van dit soort rustmomenten inbouwen in je leven. Kijk maar:

  • Bidden voor het eten > of als je dus niet gelovig bent, doe dan je ogen dicht en haal drie keer goed adem. Wij houden elkaars handen vast en zeggen "eet smakelijk allemaal". Dat is precies kort genoeg voor de jongste om niet uit elkaar te klappen en lang genoeg voor mij om mijn hoofd even stil te zetten.
  • Weg met die tv > niet omdat ik denk dat er verwerpelijke dingen op te zien zijn, maar omdat het honderdduizend keer rustiger is. Ik dacht ook dat mijn kinderen (en man) dat nooit zouden pikken, maar het heeft heel goed uitgepakt. Mijn oudste keek op de tv naar van die Amerikaanse nagesynchroniseerde gilseries als iCarly. Nu kijkt ze op haar laptop, maar kiest dan alleen de programma's die ze echt wil kijken. En dat zijn vaak educatieve geschiedenisprogramma's, 13 in de Oorlog, Willem Wever etc. De schermtijd is niet achteruit gegaan, maar de invulling is stukken beter.
  • Neem minimaal één dag rust > kan me echt niet schelen of dat op zondag is of op een andere dag. Als je maar een dag lang gewoon NIET met je werk bezig bent. En bij voorkeur ook niet met je computer. Geef jezelf een schop onder je kont en ga buiten wandelen. Of pak eindelijk die roller en wit je plafond - zul je zien dat het minder werk was dan je dacht. Heb je inspiratie nodig, kijk dan Kevin McClouds Man Made Home. Heerlijk.

En doe éénminuutsmeditaties.

Eénminuutsmeditaties

Hoe je het ook wendt of keert: bidden is mediteren. Of je het nu een gesprek met God noemt of een gesprek met jezelf, of een poging tot verstilling: het blijft een moment dat je de buitenwereld probeert buiten te sluiten en je binnenwereld een beetje harmonieuzer probeert te maken. Am I right? Maar als je dus geen God hebt of behoeft om contact mee te maken, hoe regel je dan die verstilling? Voornamelijk als je dus nooit een half uur hebt om boeddistisch te gaan zitten doen, omdat er altijd midden in je Vipassana wel een kind zijn melk omstoot of je telefoon je nodig heeft.

Daarom doe ik éénminuutsmeditaties. Ze helpen geweldig om de dag door te komen, vooral als het een drukke dag is of een dag met overdreven veel mensen (zoals een beurs of een festival). Ze zijn ideaal om even bij te tanken. Desnoods - of misschien zelfs wel bij voorkeur - op het toilet. Jij kunt ze ook, ze duren ieder niet langer dan een minuut, en zo doe je ze:

  • Leg je ene hand op je voorhoofd en je andere hand op je achterhoofd (waar dat overgaat in je nek). Adem drie keer diep in en uit, wissel je handen en doe het nog een keer.
  • Neem het kuiltje tussen de muis van je duim en de spier van je pink (oftewel het kuiltje midden-onder in je hand) en leg dat op het kuiltje waar je neus overgaat in je wenkbrauwen. Strek je vingers en leg ze op je hoofd. Dat is je eerste fontanelpunt. De breedte van twee vingers naar achteren, ligt je tweede fontanelpunt. En daarachter de derde. Masseer ze. En adem intussen diep.
  • Leg de muizen van je handen op je slapen. Jawel, dat kan wel. Je handpalmen en vingers liggen dan als een helm over je schedel. Ogen dicht en drie keer goed doorademen. Verplaats je handen naar achteren, tot je vingertoppen elkaar raken en adem nog drie keer goed door.
  • Wrijf de muizen van je handen stevig tegen elkaar zodat ze warm worden. Leg ze tegen je oogkassen. Aaah, de warmte. Doe dit een paar keer en masseer tot slot de randen van je oogkassen met kleine, draaiende bewegingen.

Een aantal van deze eenminuutsmeditaties kun je overigens ook bij anderen doen. Best handig als je overstresste vrienden hebt of kinderen die zichzelf overstuur gemaakt hebben. En in ieder geval voor jezelf. Want één minuut, een paar keer op een dag, maakt een wereld van verschil.

De vraag van vandaag:

Wat is jouw tip voor instant-ontspanning?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (10)

Cate Broers
12 Feb. 2014
Ik ben meditatie-leraar, woon in Amerika en geef daar trainingen, maar van bovenstaande meditaties had ik nog niet van gehoord. De eerste lijkt meer op reiki en de andere 3 lijken mij meer acupressuur-behandelingen. Allemaal prima natuurlijk.

De volgende meditatie werkt bij iedereen en kan zo lang duren als je wilt (1 minuut lijkt me wat kort om echte resultaten te voelen), maar met 3 minuten voel je je absoluut minder opgejaagd. En je kunt hem overal doen. Dus zeker op de WC, maar ook als je baas tegen je staat te gillen...

Het werkt heel simpel: je telt rustig tot 4 terwijl je inademt, houdt de adem 2 tellen vast en ademt dan uit met 6 tellen.
Er zitten verschillende voordelen aan vast:
1.) Je quiet je mind door volledig te focussen op het tellen. Hiermee train je je mind en een getrainde mind is een rustige mind! (Misschien een wat verder getraind iemand die kan blijven ademen en tellen als je baas tegen je staat te gillen).
2.) De meeste mensen ademen hoog (zeker als je gestresst bent), gebruiken hierdoor niet hun volledige long-inhoud waardoor er veel afval blijft zitten. Door langer uit- dan in-te ademen ontgif je je longen.
Succes verzekerd en ook zo makkelijk.
De Groene Vrouw
12 Feb. 2014
Oh, je vond dat meditatie een vaste vorm&naam moest hebben? Grappig. Ik bereik dezelfde alpha-staat namelijk als ik zit te spinnen, dus wat mij betreft is dat ook meditatie... maar als ik daarmee de internationale meditatiecommunity heb geschoffeerd dan spijt me dat. Gelukkig hebben we nu een goede uitleg van hoe het wel moet, écht mediteren ;-)
Cate Broers
13 Feb. 2014
Beste Nienke,

Ik geloof dat ik het een beetje verkeerd heb verwoord. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en dat geldt ook met meditaties. Ik vond het juist leuk dat ik ook als Reiki-master en acupuncturist jouw 1minuuts-meditaties niet kende. Ik ga ze zeker uit proberen.

Dat ik meldde dat ik in Amerika woon was om jou te laten weten dat jouw blog ook hier gretig wordt gelezen. En ik voel me zeker niet de internationale meditatiecommunity.

Ik vond het een hele leuke blog, waar goede tips instonden om te ontspannen, vooral ook die van Ellen vanuit de mindfulness. En de 4/2/6 is een grote hit bij de meeste studenten, dus ik wilde hem graag delen.

Het is mij bekent dat je van spinnen in een alpha-staat komt, maar dat doe je niet in een minuut en ook niet op de WC. Ikzelf heb het juist weer van die WC, en het hele huis, schoon te maken. Het is maar wat bij je past en welke weg jij naar Rome wilt wandelen.
De Groene Vrouw
13 Feb. 2014
;-)
Gonneke Van Veldhuizen-Staas
23 Oct. 2013
Dit is een heel fijne tip. Af en toe 1 minuut, ja dat heb ik ook wel. Dat van die ene dag vrij, daar moet ik als zelfstandig ondernemer, ook echt aan gaan werken.
De Groene Vrouw
26 Oct. 2013
I know! Ik zeg nu ook heel bewust "nee sorry, in het weekend plan ik écht geen consulten, want ik moet dan bijtanken". Want mensen hebben ook meer aan mij als ik op maandag gewoon uitgerust ben en niet overwerkt.

Die éénminuutsmeditaties zijn trouwens ook de bom op beurzen zoals de ON en WBW. Ik kan dan echt niet zonder!
Ellen Omvlee
23 Oct. 2013
Wat een leuk stuk Nienke! Zo herkenbaar. Op dit moment ben ik op een ware ontdekkingsreis, op zoek naar meer rust en kalmte in mezelf. De 8 weekse mindfulness training (ontwikkeld door Jon Kabat Zinn) levert me al voorzichtige resultaten op. Elke dag rustmomenten inbouwen is essentieel voor je welbevinden. Doe ik dat niet, dan wordt mijn lontje zienderogen korter, soms zelfs onvindbaar... Dat is niet prettig voor mezelf en mijn omgeving. Een goede motivatie om goed voor mezelf te zorgen dus.

Een heel simpele manier om in het hier en nu te zijn met wat er is: volg je ademhaling, zonder er iets aan te veranderen. Je kunt je aandacht op verschillende dingen richten:
- wat je voelt als de lucht in en uit je lichaam stroomt
- hoe je ademhaling je lichaam laat bewegen
- hoe je ademhaling klinkt
En dwaal je af door gedachten, gevoelens of iets dat je in je lichaam voelt, dan is dat heel normaal. Breng dan gewoon rustig je aandacht weer terug naar je ademhaling.

Als je nou elke keer dat je naar de wc gaat even een paar minuutjes neemt van zorgzame aandacht voor jezelf, maak je een mooi begin met het geven van zorgzame aandacht aan jezelf.

Groetjes,
Ellen

PS: als je niet goed stil kunt zitten, is meditatief wandelen ook een aanrader!
Lot
24 Oct. 2013
Dat op de WC heb ik ook ingevoerd. Dan kan je zo lekker alles laten hangen en zitten zoals je wil, nergens op hoeven letten en alles uit je laten lopen. Als je dat bewust doet ontdek je ook weer waar het woord "ontlasting" vandaan komt.
De Groene Vrouw
26 Oct. 2013
Haha ja inderdaad, zo had ik er nog niet eens naar gekeken!
Miriam
23 Oct. 2013
Ik werd vroeger helemaal relaxed van baantjes trekken in het zwembad. Lichaam op auto piloot en hoofd alleen naar bezig met ademhaling. Heerlijk :-)
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy