Blog

Eet nog maar een boterham

28 Oct. 2013

Weet je nog, vroeger, met Sinterklaas of je verjaardag? Je had een ellenlange verlanglijst met helemaal bovenaan een Barbiehuis of Legohelikopter. Maar je kreeg een springtouw. En die stond er niet eens op.

Dit is wat wij dagelijks doen met ons lichaam. Bovenaan het verlanglijstje staan vitaminen en mineralen. Voedingsstoffen in het algemeen. Maar wat geven we? Vooral vulling. En als het dan vraagt om méér, geven we het een pakje stickers om het zoet te houden. Honger? Eet nog maar een boterham. En hou vooral je probleem in stand.

Broodland

Nederland is een echt broodland. Of tarweland, moet ik zeggen: 's ochtends Brinta of knäckebrod, 's middags broodjes, boterhammen of bammetjes en 's avonds pasta. En tussendoor een koekje of saucijzenbroodje. Tarwe, tarwe en tarwe dus. En tarwe. Op last van het Voedingscentrum smeren we dun beleg, want je kunt beter nog een extra boterham eten dan je vulling halen uit een extra plak kaas. We zijn het zo gewend dat we het patroon vaak niet eens meer herkennen. Want brood is toch gezond?

Nou ja, gezond... in brood zitten wat B-vitaminen, een handjevol mineralen in niet al te indrukwekkende hoeveelheden, en verder vooral veel zout, koolhydraten en het soort vezels waarvan nog maar de vraag is hoe goed ze voor je zijn. Tarwe is vooral makkelijk om te telen en je kunt er leuke dingen mee doen als je het bewerkt. Dingen waar wij van houden: mooi, zacht en fluffy brood maken bijvoorbeeld, of knapperige koekjes. Maar gezond? Nee, voor je gezondheid (lees: de hoeveelheid voedingsstoffen) hoef je brood niet te eten. Liever niet zelfs.

Granen en ons natuurlijke voedingspatroon

Er zijn mensen die menen dat granen niet in ons natuurlijke voedingspatroon passen. De Paleo-filosofie beweert dat mensen van nature vooral vlees aten en wat gevonden of opgegraven onkruid. In ieder geval geen granen en bonen. Over Paleo gaan we het een andere keer nog wel eens hebben - maar ik kan vast verklappen dat ik het niet helemaal eens ben met het idee dat de vroege jager-verzamelaars-mens geen granen zou hebben gegeten.

De vroege 'Paleo'-mens bleef niet lang genoeg op één plek om granen te telen. Maar dat wil niet zeggen dat ze ze niet in het wild tegen konden komen, en dan als voedingsbron konden gebruiken. Sterker nog, het zou stom zijn om het niet te gebruiken, want granen leveren snelle energie die, als je het graan goed klaarmaakt, ook langdurig kan zijn. Zelfs nu nog zijn er traditioneel levende stammen in Noord-Amerika die wilde rijst verzamelen, en traditionele Afrikaanse volkeren die wilde sorghum en gierst (al dan niet gefermenteerd) in hun menu opnemen.

Wat wij echter vergeten zijn, is dat graan verzamelen en bewerken vreselijk veel gedoe is. Zeker in het wild, waar je het niet met een zeis of machine in grote hoeveelheden kunt oogsten en ieder jaar moet nakijken op de aanwezigheid van schimmels. Dat is niet erg - voeding is wel vaker gedoe (of dacht je dat het slachten van een kip of haas vanzelf ging?). Maar dat gedoe zorgde er wel voor dat granen een veel kleiner onderdeel uitmaakten van traditionele diëten, dan ze nu doen.

Moderne teeltmethoden hebben gezorgd voor een ver doorgefokt graanras (tarwe), met de beste teelt- en bewerkingseigenschappen. Het kan in gigantische hoeveelheden worden geteeld, verwerkt en gebruikt in allerhande baksels, sausjes, soepen en andere kant-en-klaar-producten. We eten er dus veel, véél meer van dan we ooit eerder in onze geschiedenis van enig ander voedingsmiddel gegeten hebben. En daar zit de crux.

Woestijn

Brood is gewoon zonde van je tijd. Iedere keer dat je tarwe in je mond stopt, vul je je maag met iets dat relatief weinig voedingsstoffen bevat. Na een paar boterhammen past er voorlopig even niets anders meer in je maag. Je bent gevuld. Maar brood is een voedingsstoffenwoestijn. Zand. En waar zand zit, zit geen oase. Je lichaam vraagt om voeding, maar je stopt er vulling in. Niet vreemd dus dat je na drie boterhammen 'vol' zit, maar het niet zonder honger redt tot aan het avondeten: je hebt je werkelijke behoefte helemaal niet vervuld.

Sterker nog, je hebt je voorraad aan voedingsstoffen waarschijnlijk juist verminderd, want gewoon supermarktbrood zorgt ervoor dat je belangrijke voedingsstoffen niet goed kunt opnemen. Voor het verteren van brood heb je die voedingsstoffen wél nodig, dus spreek je je voorraden aan om de hele exercitie tot een goed einde te brengen. En dus vraagt je lichaam om méér voedingsstoffen, en krijg jij om een uur of halfvier onstilbare trek. Tijd voor een snackmoment: een lekker koekje, bakje chips of 'gezond' nog maar een boterham.  Hoe vreemd is het dan dat we met ons allen te dik worden, en intussen op ons collectieve tandvlees lopen van vermoeidheid?

De oplossing is simpel. Eet minder brood. Eet granen in een logische hoeveelheid, die recht doet aan het feit dat het gedoe is om ze te oogsten en klaar te maken (ook al heb je ze kant en klaar uit de supermarkt gehaald). Als je niet gluten- of tarwe-intolerant bent, is het helemaal niet zo'n probleem om een keer een boterham te eten bij de soep of salade. Met de nadruk op 'een keer'. Brood kun je af en toe eten omdat het heel erg lekker is - maar zie het niet als heilige basis.

Vul je buik met meer voedingsstoffen: groenten, eieren, biologisch vlees, duurzaam gevangen vis, gezonde vetten. Die zorgen bovendien voor meer verzadiging en een stabielere energie, zodat je die vieze cup-a-soup om vier uur helemaal niet nodig hebt. En zo wel, dan is een kop zelfgemaakte stock of een snelle soep een voedingsstoffenrijk alternatief. Bijkomend voordeel: als je je overdag tegoed hebt gedaan aan heerlijke groentenschotels, quiches, stoofpotten en soepen, hoef je 's avonds niet verplicht die hele 200 gram andijvie weg te werken. Kun je mooi smokkelen met het toetje.

De vraag van vandaag:

Wat is jouw favoriete broodloze lunch?

Vertel het ons in de reacties!

Dit is deel 1 van een serie over brood & granen.

Meer achtergrondinformatie over Geen brood, maar wat dan wel? (deel 2)

Meer achtergrondinformatie over Brood, gluten & gezondheid (deel 3)


Reageren? Gezellig!

Reacties (170)

Janny
6 Mar
Heb je al eens shirataki geprobeerd. Verkrijgbaar bij Jumbo of bv bij de Action dan heet het zero pasta.
Er zit niet veel in maar met een lekkere saus met bv room en groentes. Heerlijk en zero ...
Toos
8 Feb. 2018
lunch:
Ik wissel meestal tussen
Humus met wortel en iets groens
of
pompoen, boontjes of doperwten, courgette, beetje groene of rode of eikeblad sla, venkel, iets van eiwit, beetje olie en azijn en een scheut tomatensaus uit een fles voor et smeuïge.
en nu moet ik doorlezen want inmiddels vind ik dit vreselijk saai geworden.
Wilma
9 Jul. 2017
Ik lig op dit moment in het ziekenhuis door anorexia, en heb een hele tijd ontzettende angst voor brood, aardappelen en andere tarweproducten gehad door dit soort verhalen op internet. Mijn dieetist hier in het ziekenhuis heeft me meerdere keren verteld hoe grote onzin dit wel niet is, al jullie meningen en opvattingen over brood enz. Dikke onzin! Houd mensen niet zo voor de gek, je brengt meer schade aan bij sommige mensen dan je zelf door hebt! Het is ookal mijn 2e ziekenhuisopname, mede door alle fabels op internet die ik ben gaan geloven terwijl jullie zelf elke week meerdere uitzonderingen maken en gewoon lekker uiteten gaan en dingen bestellen waarvan ik alleen durf te dromen ze ooit weer te bestellen omdat ik er zo bang voor geworden ben. Pas er mee op wat je zegt en op internet zet svp!!
De Groene Vrouw
9 Jul. 2017
Luister. Ik vind je ontzettend stoer omdat je anorexia aan het overwinnen bent. En ik snap dat het verwarrend is dat er verschillende ideeën zijn op internet (niet alleen over voeding, maar over alles - het internet is bij uitstek de plek waar je verschillende ideeën vindt over welk onderwerp dan ook).

Maar dat geeft je niet het recht om mijn kennis 'dikke onzin' te noemen. Want dat is het niet. Dat je diëtist er een andere mening op nahoudt is prima, maar dat maakt mijn studie, onderzoek, kennis en blogs nog geen onzin. Wat jij nodig hebt om te geloven zodat je weer gezond en sterk kunt worden moet je ook vooral doen, maar ook dat maakt wat hier staat, geen onzin.

Als je hier wat verder door zou lezen, zou je weten dat er weinig (food)bloggers zo genuanceerd schrijven als ik. Je zult bij mij nooit lezen dat iets wat ik zeg, voor iedereen op aarde geldt. Je zult nooit lezen dat margarine hetzelfde is als plastic of dat Big Pharma ons allemaal om zeep wil helpen. Ik pas dus al enorm op met wat ik zeg - niet omdat het moet van jou maar omdat ik dat zelf zo zie.

Dus nogmaals - ik vind je de bom omdat je deze aandoening aan het overwinnen bent - maar als je hier op bezoek bent gedraag je je gewoon normaal, ga je niet schelden en als je het er Absoluut Niet Mee Eens bent, moet je hier simpelweg gewoon niet komen lezen. Zo simpel is het dan ook wel weer.
Barbara
23 Nov. 2015
Goed stuk , nuttig , heldere uitleg . Thanx ! Ik wil het alleen nog even opnemen voor het Paleo-dieet want dat staat in mijn beleving en wat ik erover lees niet voor 'veel vlees en een verdwaald plukje groen' maar eerder andersom . Veel groente en een verdwaald konijn , kip of vis . Groetjes en fijne dag :-)
Dave
31 Aug. 2015
Vergeet niet dat om toch je vezels binnen te krijgen er grofweg 3x zoveel gewicht in groenten of fruit (of aardappels of rijst) moet worden gegeten BOVENOP de groenten en fruit die we toch al moeten eten. Wat ik zo snel kan vinden hebben enkel peulvruchten en havermout een vergelijkbare hoeveelheid vezels. Noten meestal ook maar dagelijks meer dan 100 gram noten op een dag is best veel. Dagelijks 200 gram peulvruchten of havermout in plaats van brood zal de meesten ook niet echt makkelijk af gaan denk ik.
http://www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/dewaarheidoptafel/brood/gezond-eten-zonder-brood.aspx
Een aardig idee, ga eens 1 weekje (of des noods slechts 1 dag) alles opschrijven wat je eet met gewicht. Reken daarna uit hoeveel calorieen, vezels en eiwitten je binnen krijgt (vitamines en mineralen erbij wordt wel erg veel werk).
Probeer dan eens te schuiven. In plaats van (bijvoorbeeld) brood, wat dan, hoeveel vezels en calorieen krijg ik dan binnen. Of in plaats van vlees, peulvruchten hoeveel eiwitten krijg ik dan. Ja dan neem ik voor het gemak aan dat vezels vezels zijn en eiwitten eiwitten onafhankelijk van bron anders wordt het wel erg moeilijk.
De Groene Vrouw
1 Sep. 2015
Ja, vervelend altijd, als het 'moeilijk' wordt en niet zwart-wit is... jammer alleen dat het in de voeding nu eenmaal niet zwart-wit IS en het wel degelijk uitmaakt welke vezelbron je gebruikt. Sorry. Don't shoot the messenger ;-)
Dave
1 Sep. 2015
Kan je me doorverwijzen naar de weteschappelijk onderzoeken met hun herhaalonderzoeken waar je je op baseerd?
De Groene Vrouw
1 Sep. 2015
Als je me betaalt voor de tijd die ik daar in steek: ja hoor...
Dave
1 Sep. 2015
Zonder bluf is het leven duf.
De Groene Vrouw
1 Sep. 2015
Daarom ;-)
Tdbms
25 Aug. 2015
Euhm, de mensheid eet al tienduizend jaar brood, en dat zou slecht zijn? Wereldwijd eten mensen brood van granen en vergelijkbare gewassen. Behalve waar ze rijst eten, precies, daar waar iedereen een kop kleiner is dan elders. Ga maar lekker door met bang zijn voor gewoon, gezond eten dat we allen al millennia nuttigen, ik wens u allen veel levensplezier toe,.
De Groene Vrouw
25 Aug. 2015
Euhm... tienduizend jaar lijkt me overdreven, maar vooral: ze aten granen niet in de enorme hoeveelheden die wij nu tot ons nemen. Ik heb niks tegen brood en granen an sich, maar wel tegen de manier waarop en de hoeveelheid waarin we die nu consumeren. Lees het stukje nog maar eens een keer (en niet alleen de titel), dan zie je het zelf.
Dave
28 Aug. 2015
https://en.wikipedia.org/wiki/Bread#History
https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_agriculture_and_food_technology
Het prille begin van brood was waarschijnlijk al 30 duizend jaar geleden. Ik wilde het gewoon even weten.
De Groene Vrouw
28 Aug. 2015
En terecht. Superinteressant - het was echter nog steeds niet het brood dat we tegenwoordig eten en ook niet de hoeveelheden ervan. En. Daar. Ging. Het. Om. ;-)
Layla
15 Oct. 2017
Brood wordt tegenwoordig ook anders gemaakt. Vroegah moest dat brood ellenlang fermenteren en rijzen, wat een hoop problemen met granen elimineerde. Tegenwoordig heb je in maximaal 2 uur een brood gebakken en consumeer je de granen met al die problemen.
Stella
26 Aug. 2015
@Tdbms
Door de voedselveredelingen sinds de jaren 50 is het percentage gluten nogal toegenomen: van ca. 4% naar ruim 40%. Dat maakt brood al een stuk minder gezond en draagt aardig bij aan de verklaring voor de toenemende gezondheidsklachten alom. Als volk kleiner zijn, lijkt eerder met soja verband te houden.
Moniek
20 Jul. 2016
Lees de Wheat belly maar eens...tienduizend jaar geleden aten ze brood met pakweg 18 chromosomen, na al die veredeling en kruisingen zijn dat er een veelvoud van geworden. Vergeet ook Monsanto niet en het gif wat erop zit! Exit brood als je gezond wilt blijven.
Emily
8 Sep. 2017
Zo is het!
Kim
20 Aug. 2015
Hihi, ZEG.... kan ik geen blog inlog krijgen waarbij ik aaaal die blogs die ik graag nog eens wil lezen om te doen beklijven onder "mijn favorieten" kan plaatsen ;-). ;-). ;-). ;-). ;-). ;-)
De Groene Vrouw
21 Aug. 2015
Werk je al met Bloglovin? Daar kan dat :-) En mijn blog komt er om de 1 of andere reden niet zo mooi in uit, maar het WERKT wel ;-) www.bloglovin.com
Stella
22 Aug. 2015
Vreemd, ik krijg gewoon melding via e-mail.
Kim
22 Aug. 2015
Ik ook hoor Stella, dat was mijn vraag ook niet! ;-)
Kim
22 Aug. 2015
Neee nog nooit van gehoord. Thnx voor de tip!
Dat ga ik uitproberen!!!
Loes
29 Jun. 2015
Wat ik mis in dit verhaal: hoe zit het met de inname van jodium? Voor zover ik weet, wordt aan brood van de bakker gejodeerd zou toegevoegd. Verder zijn er niet zo veel voedingsmiddelen waar het in zit. Als je te weinig gejodeerd zout binnenkrijgt, kan dit allerlei gezondheidsproblemen opleveren volgens het Voedingscentrum:
Bij een jodiumtekort gaat de schildklier trager werken en opzwellen (krop). Bij kinderen leidt jodiumgebrek tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen en bij een groot tekort tot dwerggroei.
De Groene Vrouw
29 Jun. 2015
Bedankt voor je suggestie! Ik zet je idee op de Grote Blogpost Ideeën Lijst. Wie weet komt hij dan binnenkort een keer voorbij op het blog :-D
Stella
30 Jun. 2015
Staat daarop ook het voornemen om na te vragen over weg te weken gluten?
De Groene Vrouw
2 Jul. 2015
Alles staat daarop. En als je eerder antwoord wilt, is er altijd het Half Uurtje Kennis. ;-)
Stella
4 Jul. 2015
Dat is wat veel voor een simpel klopt of klopte toch niet.
De Groene Vrouw
5 Jul. 2015
Ik geef aan wat de mogelijkheden zijn - jij bepaalt waar je in wilt investeren en waarin niet.
Stella
5 Jul. 2015
Dus niet in dit ja of nee, toch niet. En dat betekent meteen dat de blogster in kwestie dus met een vraagteken achter haar naam verdergaat.
De Groene Vrouw
7 Jul. 2015
Dat moet je lekker zelf weten meid. Ik bepaal waar ik mijn tijd wel en niet aan wil besteden en als ik me goed herinner heb ik jou en vele anderen al regelmatig wel antwoord gegeven, waar dat toevallig net ging. Gratis en voor niets. Deze vraag heeft geen simpel 'ja of nee'. Meer lees je hier: http://groenevrouw.nl/waarom-ik-je-niet-wil-helpen-maar-eigenlijk-juist-wel/

Mensen die de grenzen van de gastvrouw niet respecteren en koste wat het kost iets willen hebben waarvan ze aangeeft het niet te kunnen of willen geven, hoef ik niet per se in mijn huis te hebben. Dus dat vraagteken doet me eerlijk gezegd niet zoveel.
Jannie
22 Jun. 2017
'Ja vroeg ik me ook af.
Kaatje
15 Jan. 2015
Ook ik ben aan het proberen om minder brood te eten. Als ik alleen thuis ben gaat het goed: een omelet met spinazie, linzensalade ernaast... heerlijk! En ik heb tot aan het avondeten geen honger meer. Maar op het werk lunchen wij gezamenlijk aan tafel en dan vind ik het moeilijk om mijn eigen bakje te pakken en af te wijken van de rest. Ik heb gewoon geen zin om alle vragen te beantwoorden en discussies aan te gaan ("nu zeggen dat brood ongezond is... over een paar jaar is het weer iets anders...") Dus lunch ik gewoon mee met brood. wel eet ik wat minder dan voorheen, drink ik thee ipv melk en neem ik wat fruit na. Ik let ook goed wat ik op mijn brood smeer: geen halvarine meer, maar pindakaas, kaas, evt. vlees. Verder ben ik gestopt met het eten van grote hoeveelheden suiker. Wel veel fruit en af en toe pure chocolade, maar geen koeken en taart meer... Op speciale gelegenheden na, dan doe ik gewoon mee. Ik kan nog niet zeggen of ik me beter voel door mijn nieuwe levensstijl. Door werk heb ik momenteel veel stress, en ik slaap slecht door mijn dochtertje dat steeds wakker wordt.
Wel, en dat is het goede nieuws, ben ik 3 kilo afgevallen. Alleen door niet zoveel meer te snoepen. Ik eet namelijk wel lekker veel roomboter, eieren en noten, af en toe een klein zakje chips. Zoveel mogelijk puur eten zonder geraffineerde suikers. En af en toe zondigen, dat wel.
Piet
10 Jan. 2015
hallo,
Wij hebben een kindje van 8 maanden oud en op advies van het consultatiebureau mag je nou beginnen met brood geven.
Wij willen liever iets gezonder geven zoals bijvoorbeeld boekweitpannekoekjes, mag een baby boekweit eten?
Iemand anders nog tips wat je aan je kleine kunt geven ipv brood?
De Groene Vrouw
10 Jan. 2015
Hoi,

Ik denk dat je alle antwoorden vindt in mijn boekje over bijvoeding: http://groenevrouw.nl/product/bijvoeding/
Aagje
28 Jun. 2014
Wat ben ik blij dat ik iemand heb gevonden die mijn vermoeden deelt. Ik ben opgegroeid in een Aziatisch-Nederlands milieu, met meer Nederlandse dan Aziatische invloeden. En daar hoort brood eten bij. In een hoedanige hoeveelheid dat het me de strot uit komt. Als het aan de dietist lag zou ik de dag door moeten komen met drie a vier boterhammen op een dag. Met een beetje mazzel kom ik aan een boterham op een dag, met soms in het weekend twee bij de soep. Maar ik denk dat het redelijk bekend is dat de meeste dietisten de voorschriften van het voedingscentrum volgen, waar ik het niet altijd mee eens ben. Om de reden dat ik ervan overtuigd ben dat we zoveel tarwe helemaal niet nodig hebben en dat er andere alternatieven zijn dan (vaak veel te zout) brood om het binnen te krijgen. Maar omdat brood eten hier zo de norm is, kom ik maar wat vaak onbegrip tegen.
Dus daar heb ik wat op gevonden. In plaats van boterhammen mee te nemen heb ik mijn eigen groenteburgers gemaakt die ik meeneem met een bakje Turkse yoghurt als dip. Stuk lekkerder.
Stella
19 Jan. 2015
Dat van de diëtistes zag ik toen het Montignac-dieet in de mode kwam. Een krant of tijdschrift vroeg een diëtiste hoe gezond het was. Ze keek niet naar zijn verhaal, zijn uitleg, zijn combinaties. Ze vergeleek wat er gegeten werd met haar vaste lijstje, wat op dat moment waarschijnlijk net niet de schijf van vijf was, maar er wel min of meer mee overeenkwam. Doordat het niet overeenkwam met haar lijstje, was het dus fout.

Om lijstjes te vergelijken, heb ik geen diëtiste nodig. Ik verwacht van zo iemand kennis over voeding in diverse omstandigheden, dus ook bij allerlei gezondheidsafwijkingen en dat zou toch impliceren dat ze in staat zou zijn om zo'n totaal afwijkend dieet te beschouwen op zijn merites e kijken hoe je dat in een traditioneel dieet inpassen kan.

Het montignac-dieet was trouwens voor zakenmannen, dus met een reis- en stressfactor en man zijn. Later heeft hij er ook een voor vrouwen geschreven "omdat vrouwen een andere stofwisseling hebben". Naar mijn idee zijn die bourgondische diëten te eiwitrijk, maar hij gaf dus wat punten waarover je eens zou kunnen nadenken op het gebied van voeding en gezondheid. Iets wat die diëtiste totaal niet opgepikt heeft.
wil curvers
29 May. 2014
Je bent wat je eet! . Sinds aug.2013 eet ik geen brood en meel produkten meer. Mijn hele voedingspatroon is gewijzigd en dat bevalt zeer goed.
Mijn maal tijden bestaan uit soep met veel groenten en champignons, havermout met noten en rozijnen. (walnoot-cash noten). Regelmatig vis, zalm, forel, maatjes haring. Ik eet weinig vlees en aardappelen en gebruik weinig melk. Eet ook wel nog wat kaas .Sints ik gestopt ben met brood eten ben ik 8 kg afgevallen. Maar het is niet makkelijk in de doolhof van de voedingsmaterie een goede weg te vinden. Ik heb het boek van William Davies (broodbuik) en van Chris Verburg (de voedselzandlopen) gelezen en baseer mij hierop. Succes. Wil
Marleen
9 Jan. 2017
Daarom is mijn man gek op patat. Hij steeft naar lang en dun postuur en een gouden teint.
roos
7 Apr. 2014
Beste,

Ik zou graag ook willen starten met het voornemen op minder tot geen granen te consumeren. Momenteel ontbijt ik altijd met kwark, sinaasappel en goij bessen. En probeer zo veel mogelijk salades te lunchen maar wel vaak aangevuld met een speltboterham of vitalu crackers. Alleen ik vind het als avond eten wel lastig, omdat ik toch vaak soep met brood eet. Weet je misschien andere lichte opties ivm met sporten erna? Heb je misschien nog andere ontbijt tips. Ik had namelijk gehoord dat kwark beter is dan yoghurt.
Alvast bedankt
De Groene Vrouw
8 Apr. 2014
Hoi Roos,

Natuurlijk zijn er oplossingen die én licht zijn én voedend.
Je vindt er een aantal op dit blog. Met advies voor jouw persoonlijke situatie help ik je graag in een persoonlijk consult: http://groenevrouw.nl/consult/voedingsconsult/
Sandra
6 Apr. 2014
Ik blijf het net als sommige anderen lastig vinden met de kinderen (8, 6, 3 jaar). De oudste en jongste lusten veel, de jongste houdt niet van brood, ontbijt het liefst met een smoothie. Oudste is dol op salades met mozzarella of kip. Maar de middelste.. Lust geen havermoutpap of overnight oats, is niet dol op groente, vindt koud ei of koude pannenkoek 'niet zo lekker', zucht.. Boterhammen gelukkig wel graag met pinda/notenpasta en komkommer, of zalm/kip. Maar ook heel graag met Nutella en hagelslag. En bonen/kikkererwten/linzen zijn ook al niet haar favorieten. Ik doe vaak soep vooraf, salade bij het eten en weinig aardappelen met veel groente. Verder dus toch wel vaak brood.. Maar het voelt niet zo goed om zelf zo bewust te eten en dan aan je opgroeiende kinderen toch weer brood mee te geven!
nynke muntendam
26 Mar. 2014
Recept voor de ochtend of lunch....

Ik heb een groente en fruitmachine, en met bijvoorbeeld (worteltjessap met appel en spinazie en gember en citroen) doe ik wat vette Yoghurt bij, en dan diverse noten, zoals bijvoorbeeld ongebrande amandel, lijnzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten enz en dat stop ik in de blender.

Heerlijke Smoothies maak ik hiervan, waar ik telkens weer versteld van sta, hoeveel energie me dit geeft.

(dit na lange periode van ernstige vermoeidheidsklachten)

dank voor je mooie blog.
Anoniem
13 Mar. 2014
Ik (man van 37 jaar) ben nu een week of twee tarwe vrij en ik heb het gevoel alsof ik een nieuw leven ben begonnen......
Voor anderhalf jaar geleden had ik mijn eerste prostaatontsteking te pakken. Goed, antibioticakuurtje en dan hebben we dat ook weer gehad. Helaas, na een krap half jaar weer problemen met de prostaat weer een antibiotica kuur :-( en voor een paar maand terug dito Echter, de klachten gingen niet voorbij dus een labonderzoek laten doen maar niets kunnen vinden aan bacterien. Vervolgengs heeft de uroloog me voor verder onderzoek verwezen darmspiegeling, die heb ik vandaag laten doen en gelukkig niets kunnen vinden.
Nu ben ik sinds een week of twee a drie bekend met fytinezuur en het gevaar van tarwe voor je lichaam en heb ik me hier verder in verdiept. Nu blijkt (http://tarweallergie.nl/l) dus dat veel mensen die hooikoorts hebben vaak ongemerkt ook last hebben van tarwe allergie, immers, tarwe is familie van gras. Ik ben dus zelf redelijk heftig hooikoorts patiënt !! Goh, waarom heb ik dit zelf nooit eerder bedacht ?!?
Nu ik de tarwe producten aan de kant heb gezet zijn er een aantal problemen als sneeuw voor de zon in mijn lichaam verdwenen:
- ik kan sinds jaren weer door 2 neusgaten ademen
- de wonden die ik sinds 2 of 3 jaar in mijn neus had zijn nu eindelijk genezen
- ik nies veel minder dan voorheen gedurende dag
- ik voel me ik weet niet hoeveel energieker
- de hoofdpijn en vermoeidheid waar ik de weken voorheen erg last van had zijn weg
- ik tob veel minder en voel me veel levenslustiger en heb s'avond ook nog energie over en sta s'ochtends veel fitter op.
- ik had altijd last van vastzittende schouders en een krakende nek, ook hier lijk ik beduidend minder last van te hebben nu. Dit trad vooral op bij het gitaarspelen, ik speel nu nagenoeg pijnloos.
- het zeurende gevoel rondom mijn prostaat is weg

Voor mij echt de eye-opener van 2014 !!
Ik ga binnenkort nog naar mijn arts met het verzoek om een officiële tarwe-allergie test.

Dank je voor de erg interessante en mooie website met zeer interessante artikelen die echt wat toevoegen :-)
chantal
29 Jan. 2014
Alternatief smorgens tijdens het ontbijt? Maak lekkere pannenkoeken van haverzemelen, melk en ei. Even wennen als je brood gewent bent maar super lekker met plakjes appel erin. Daarna beetjeshoning erop....klaar...eet ssmakelijk!
Eva
28 Jan. 2014
Positief artikel, klopt naar mijn mening, dat we teveel brood/tarwe consumeren en daar uiteindelijk ziek van worden. Brood werkt als een drug, het is verslavend en de voedingsindustrie wilt alleen maar dat we tarwe blijven consumeren. Dat levert hen geld op en de farmaceutische industrie heeft er ook profijt van, al die zieke mensen die ze een pilletje of behandeling kunnen voorschrijven. Wie hier uiteindelijk beter van wordt hoef ik niet te vertellen en dat ten koste van de mens, die denkt dat hij gezond eet. Een gevarieerd voedingspatroon is het beste en af en toe wat graan producten is misschien nog niet zo erg. Als het maar oergranen zijn of glutenvrij en niet gemanipuleerde granen/gewassen. Maar hoelang blijven deze nog ongemanipuleerd? (kijk naar wat monsanto mee bezig is).
-Ik ben ook steeds minder tarwe/granen aan het eten, er zat teveel graan in mijn dagelijkse menu. Ben overgestapt op spelt en dat bevalt beter dan tarwe, meestal blijft het bij 1 a 2 sneetjes spelt brood en eet ik meer groente en fruit, ei, vis/kip ipv brood. Ook minder rijst ik merk dat mijn darmen er beter op reageren. Ik wil nu nog minder granen gaan consumeren in de week. Ik maak vaker groenten taarten, salades, soepen en heerlijke sardientjes en makreel, boekweit of amandelmeel pannenkoekjes, avocados.
Voor ontbijt heb ik vaak een omelet gevuld met veldsla, prei of tauge met een hete kop kruiden thee. Of begin met een fruit salade of een spelt boterham met roomboter of honing. Ik denk variatie genoeg, met een beetje tijd en aandacht voor je eten kom je er wel. Eet smakelijk!
De Groene Vrouw
11 Jan. 2014
Heb je eigenlijk überhaupt wel honger 's ochtends? http://groenevrouw.nl/to-breakfast-or-to-break-fast/
Zo ja: http://groenevrouw.nl/tag/ontbijt/ met onder andere
http://groenevrouw.nl/3-ontbijtideeen-voor-wie-niet-wil-ontbijten/
http://groenevrouw.nl/fytinezuurvrije-bosbessenmuffins/
http://groenevrouw.nl/praktische-ontbijtkunde/
http://groenevrouw.nl/lekker-toetje-2/
http://groenevrouw.nl/verbreek-de-traditie/

You're welcome.
Wenq
8 Jan. 2014
Erg interessant! Goed verhaal en eigenlijk klinkt het best logisch...
Ook wij zijn op zoek naar een beter voedingspatroon voor onszelf en de kinderen. We zullen wel het brood ontzettend gaan missen... Zeker voor de kinderen vindt ik het best lastig alternatieven aan te bieden. Vooral voor mee naar school.
Is het niet zo dat als je meer voedingstoffen toevoegt aan het brood dat het al wat gezonder wordt? Ik bak al mijn brood zelf en kan toevoegen wat ik wil... groente, gedroogd fruit, noten en zaden. Het blijft een combinatie met tarwe, maar toch... Is ook maisbrood en pompoenbrood niet al beter dan volkoren of meergranenbrood?

Ik ben erg benieuwd!
M
28 Apr. 2017
Dat probleem 'wat mee te nemen naar school' herken ik. Koop/reserveer eens in de bieb het boek Easy peasy lunchbox. Daar staan ideeën in en dus oplossingen voor dit probleem. En die ideeën zijn lichtelijk lekker zeg maar. ;)
Toos
8 Feb. 2018
Ik heb es gekregen of gekocht (ik weet het niet meer) de broodloze lunch, een boekje van kiwienzo.nl
vol met goeie ideeën.
Nienke vind je dat goed dat ik dat hier noem?
Toos
Wenq
8 Jan. 2014
Erg interessant! Ik kan me er helemaal in vinden, maar zal t brood wel erg missen... Ook voor de kinderen vindt ik het lastig verschillende alternatieven aan te bieden.
Wellicht is het al gezonder om aan het brood meer voedingstoffen toe te voegen? Ik bak mijn brood altijd zelf en kan eigenlijk toevoegen wat ik wil. Noten, rozijnen, gedroogd fruit, groenten... Het blijft een combinatie met tarwe, maar wellicht iets gezonder??
Is ook zo dat maisbrood en pompoenbrood al wat beter is dan bijvoorbeeld meergranen of volkorenbrood?

Ik ben heel benieuwd!

Groetjes
Henk
3 Jan. 2014
Ik ben een half jaar geleden gestopt met brood (en tarweproducten) eten. Neem sindsdien elke keer naar mijn werk een verse, zelfgemaakte griekse salade mee met o.a. vette vis als makreel o.d. Baarde daarmee veel opzien, want was voorheen een echte broodeter. Sindsdien zijn meer collega's overgestapt op 'sla-bakken', want ze zagen dat ik er flink door afviel (at daarnaast natuurlijk ook anders: groente en fruit en vis of gevogelte). Ben nu 11 kg kwijt en mn gewicht blijft constant ongeacht wat ik eet, ook na de feestdagen met oliebollen e.d.!
De Groene Vrouw
3 Jan. 2014
Super, bedankt voor je ervaring!
Sara
4 Dec. 2013
Ik denk vooral dat we veel meer gevarieerd moeten eten. Ik probeer 21 verschillende maaltijden per week uit. Geen een maaltijd is hetzelfde. Aardappelen zijn in verschillende soorten,ook meelachtige soorten heb je,kikkerewtenmeel,quinoameel,boekweit etc etc. Ook verschillende groente probeer ik te eten. Liefst van het seizoen. Ook koop ik bio en supermarkt groente. Ik koop bij zoveel mogelijk verschillende winkels daardoor kun je alleen maar gevarieerder eten. Vaak hoor ik dat spullen uit de biologische winkel onzin zijn. Maar vertel die gene dat ik hierdoor heel gevarieerd eet.
Helena
29 Nov. 2013
Valt muesli in dezelfde categorie als brood?
De Groene Vrouw
29 Nov. 2013
Ja en nee. Muesli bevat vaak meerdere soorten granen, dus per saldo krijg je minder tarwe binnen - maar het blijven granen. Een keer muesli eten als onderdeel van een ontbijtpatroon met heel veel andere dingen is dus niet zo'n probleem; iedere dag standaard ontbijten met muesli vind ik weer een ander verhaal.
jolanda
11 Nov. 2013
ik heb het hele artikel gelezen en moet zeggen dat de moed me flink in de schoenen zakt. 2 jaar geleden kregen wij een nieuwe huisarts, één die wél bereid was me door te sturen naar specialisten, conclusie : artrose met slijtage in nek en heupen, en fibromyalgie. ik heb me laten vertellen dat je bij fibromyalgie ook anders moet eten en toen werd ik hierheen verwezen, maar eerlijk gezegd, ik ben een mens van het gemak, dus niet handig met koken, hoewel ik meestal wel gewoon aardappelen en groente kook, vlees doen we niet zo vaak, en na eten we een bakje joghurt of kwark, als ik al deze"makkelijke en snelle" recepten hier langs zie komen krijg ik het spaans benauwd, maar toch wil ik graag beter eten, ik ben 55 jaar trouwens ik weet niet of het iets uitmaakt ;) heeft iemand tips voor mij?
eppie
31 Oct. 2013
wat s er eigenlijk mis met het eten van tarwe en aanverwante producten?
Als ik alleen maar voedsel zou eten dat energie zou geven word ik tonnetje rond.
Om af te vallen is het juist góed om vullende voedingsstoffen te eten die het metabolisme triggeren, en niet bijdragen aan calorie-inname.
Het is juist góed om een 'vol' gevoel te hebben, zonder ervan aan te komen.
De Groene Vrouw
1 Nov. 2013
"Als je nog denkt dat vet zorgt dat je dik wordt, wordt het tijd dat je dit blog eens verder gaat lezen"

Bovendien, hoe jij denkt dat je van groenten dikker wordt dan van brood is me een raadsel. Ik geloof niet dat je de kern van het verhaal begrepen hebt...
pineke
31 Oct. 2013
Bravo voor dit stuk.
Mijn man is gestopt met tarwe eten en zijn bloedsuikers zijn gedaald van 10 naar 6.
In een paar weken.
De Groene Vrouw
1 Nov. 2013
Bravo voor je man :-D
Kjelld
31 Oct. 2013
Een aantal tips om de korte verzadiging van brood wat op te rekken en tegelijkertijd brood te voorzien van wat meer voedingsstoffen.

Wanneer je 100% volkoren brood eet, waar tegenwoordig ook een keurmerk voor is, scheelt het al een hoop.

Brood combineren met een eiwitbron, of een vetbron (wel het liefst de onverzadigde of meervoudig onverzadigde variant natuurlijk), vertraagt de maaglediging, waardoor het langer duurt voor het in je duodenum (eerste deel van de dunne darm komt), waar het gros van de koolhydraten wordt opgenomen. (1)

Wanneer je brood combineert met en een eiwitbron en een bron van bepaalde vezels: vooral pectine of gommen geven deze vezels ook een groter gevoel van verzadiging en vertragen ze ook weer de maaglediging. (2)

1. insel P. Ross. D McMahon K. Bernstein M. Nutrition: fifth edition p. 118
2. insel P. Ross. D McMahon K. Bernstein M. Nutrition: fifth edition p. 152
De Groene Vrouw
31 Oct. 2013
Ik denk dat je ergens een stukje van mijn verhaal niet goed begrepen hebt. 100% volkorenbrood is nog steeds tarwe. Dat is gewoon niet zo'n indrukwekkende bron van voedingsstoffen. Dat je ervoor kunt zorgen dat de maag minder snel leeg raakt na een broodmaaltijd, bevestigt alleen mijn verhaal: dat brood vooral vulling is. Maar voeding (als in: het toevoegen van een redelijke hoeveelheid bruikbare voedingsstoffen) kun je het met goed fatsoen niet noemen.
Kjelld
31 Oct. 2013
Ik begrijp je statement dat brood niet zoveel voedingsstoffen bevat, en ben het daar ook mee eens. Wilde verder ook niet je verhaal proberen te ontkrachten. In mijn reactie liet ik alleen weten hoe je deze voedingsstoffen kon uitbreiden en tegelijkertijd de korte verzadiging van brood daarmee kan oprekken.

Zoals ik dus al vermelde in mijn vorige reactie: ''Een aantal tips om de korte verzadiging van brood wat op te rekken en tegelijkertijd brood te voorzien van wat meer voedingsstoffen.''

Waarom zou ik dit willen doen? Simpelweg, omdat brood een ontzettend makkelijk product is om mee te nemen. En je op deze manier wel de voedingsstoffen binnenkrijgt, en toch lekker van je boterham kan genieten.
John
30 Oct. 2013
Ik was iemand die vroeger begon met havermout en enorm veel brood at (een half brood per dag). Inmiddels ben ik redelijk van de tarwe af (ik eet nog wel relatief veel koolhydraten, maar met veel meer afwisseling dan voorheen) en dat bevalt goed. ' ochtends havermout met lijnzaad, abrikozen etc. En overdag vooral salades met quinoa/zilvervlies rijst of zoete aardappel. Af en toe eens een boekweit pannekoek. Veel advocado's, noten e.d. Als veganist iig geen vlees/zuivel e.d.
andre
29 Oct. 2013
hahaha ..
het valt mij op dat er veel verwezen wordt naar de voedings kennis van holbewoners en primitief levende volken, en ik vind dat er gesugeerd wordt dat hun wel weten wat gezond leven is .
Echter van beide zal de gemiddelde levensduur een jaar of 40 zijn ..

Van al die ongezond levende mensen is de levensduur 75 jaar ..

Mag ik daaruit concluderen dat hoe gezonder je leeft hoe eerder je dood gaat ??
en waarom zou iemand dan gezond willen leven?
De Groene Vrouw
30 Oct. 2013
Als jij dat wilt concluderen, moet je dat vooral doen. Maar ik denk niet dat je gelijk hebt. De gemiddelde leeftijd van een holbewoner was misschien 40 jaar, maar dat betekent niet dat ze ook maximaal 40 jaar oud werden. Door allerlei omstandigheden (niet zozeer de voeding) was de kindersterfte vaak hoog, waardoor de gemiddelde leeftijd sterk daalde. Veelgemaakte fout. De ouderen van zo'n groep konden prima een hoogbejaarde leeftijd bereiken. In goede gezondheid, welteverstaan.

Terwijl de ouderen van nu (en vooral die van over 30 jaar) vaak krakkemikkig zijn, hart- en vaatziekten, kanker, suikerziekte, andere kwalen. Als jij er heilig in gelooft dat dat niets met onze voeding en leefstijl te maken heeft, zou ik zeggen: eet nog maar een boterham. Of een lekkere donut.
Isasan
30 Oct. 2013
Mijn buurvrouw is zelfs 96 geworden wel 30 jaar daarvan zwaar gedementeerd,maar in potentie worden we ouder,heeft mogelijk nog met andere faktoren dan alleen eten te maken,1 op de 3 oude mensen die met kanker sterven geeft je wel te denken ,Vlees Groentes en Goede vetten verzadige en onverzadigde kan je ook lekker van genieten heb ik gemerkt en af en toe een broodje,gewoon van alles wat goed voelt en de hoofdzaken van de bijzaken leren onderscheiden:)
Pluis
29 Oct. 2013
Ik doe laatste tijd afentoe lekker bananen pannekoekjes als ontbijt. Gewoon een geprakte banaan, 2 eieren, goed mengen, beetje kaneel en dan lekker in de pan. Heerlijk zoet ontbijt, geen beleg nodig :D
Ingeborg
29 Oct. 2013
En hoe dan over bio spelt en roggebrood?
De Groene Vrouw
29 Oct. 2013
Even de andere reacties doorneuzen, daar staat het tussen.
Bart
29 Oct. 2013
Allemaal leuk en aardig maar het gaat aardig in de papieren lopen als je je lunch en ontbijt broodloos of broodarm gaat proberen te maken. En om nou dag in dag uit alleen maar havermout te eten wordt ook een beetje te gek...
Kortom, de kleine beurs kan niet goed onder brood uit...
De Groene Vrouw
29 Oct. 2013
Blijf ik het toch niet mee eens. Zie ook http://groenevrouw.nl/de-sluitpost/. Er zijn genoeg voedingsstoffenrijke producten die in het seizoen helemaal niet zo veel kosten. Ons inkomen is op dit moment zo'n 1350 netto; niet erg veel en toch lukt het om gezond te eten. Prioriteit is ook belangrijk - hoeveel prioriteit heeft voeding boven andere zaken (kleding, vervoer, dagjes uit)?
Grok
29 Oct. 2013
Over algemeen ben je iets duurder uit, merk ik in ieder geval zelf. Komt vooral omdat je op zoek gaat naar betere voedingsproducten, biologisch vlees direct bij de boer, is inderdaad duurder als een kiloknaller. Toch is het niet zo dat je ineens 2x zo duur uit bent. Vaak gebruik ik de restjes van het avondeten als lunch op werk de volgende dag en zoals De Groene Vrouw hieronder meld: het is ook maar net wat voor prioriteit je er aan geeft.
Marlies
29 Oct. 2013
Leuke ideetjes, avocado s eieren, spinazie, maar wat als je histamine intolerantie hebt en je dus niet alles kan eten? ik ben mn rijstewavels met abrikozenjam en kipfilet best beu :/
Dity
29 Oct. 2013
Ook ik heb een kritisch tegengeluid. Waarom staan dergelijke inzichten over voedsel altijd bol van de 'zwart-wit' inzichten? Het valt me bij veel artikelen op (niet alleen hier). "Brood is zonde van je tijd". "Het vult alleen maar". Toevallig is brood voor mij juist een hele belangrijke vulling van mijn tijd. Omdat ik snel hypoglykemie krijg als ik onvoldoende langzame koolhydraten tot mij neem, eet ik veel brood en andere tarweproducten (en rogge, haver enz). Dat werkt prima. Dat het vult is juist goed voor mij; andere producten die ook langzame koolhydraten bevatten, zijn zó mij lijf weer uit lijkt het want binnen een half uur heb ik weer honger (nee geen trek) . Ik heb jarenlang lopen kwakkelen hiermee en van alles uitgeprobeerd (ja ook andere trage koolhydraten) en sinds ik a/d tarwe, rogge enz zit gaat het eindelijk goed. Voor mijn schoonvader zou zo'n voedselpatroon weer erg schadelijk zijn: hij heeft coeliakie en mag juist niets met tarwe te maken hebben (en al die andere producten met gluten). En weer andere mensen moeten geen koemelk drinken. Voedselzaken zijn niet zwart-wit. Het is voor elk mens verschillend. Want geen lichaam is gelijk.

Denk nou niet dat ik je standpunt over tarwe afkeur, ik denk er zeker iets in zit. Vooral het doorkweken van voedsel vind ik schadelijk. Maar blijf het wel in perspectief zien. En iemand die buikpijn krijgt van tarweproducten, kan mss beter laten onderzoeken of hij/zij coeliakie heeft. Dat wilde ik even kwijt.
De Groene Vrouw
29 Oct. 2013
Ik denk dat je écht beter moet lezen, want mijn artikel is, zoals alle artikelen op de site, juist helemaal niet zwart-wit. Ik zoek altijd de nuance en geef altijd aan dat er uitzonderingen op de regel zijn. *lichtelijk beledigd*
Grok
29 Oct. 2013
Sinds wanneer zijn de koolhydraten uit brood langzame koolhydraten?
Isasan
30 Oct. 2013
Ik experimenteer al een aantal jaren met het PHS (personal Health System) een onderdeel van het Human Design System waar ik mij al 20 jaar mee bezig houd.Dit systeem laat jou jouw unieke manier zien waarop jouw specifieke spijsvertering werkt een hele uitdaging maar er zijn al heel wat mensen wereldwijd die er behoorlijke inzichten en ervaringen mee hebben.Het geeft een antwoord op de verwarring althans die kun je er in ontdekken waarom de ene persoon zweert bij dit en de ander totaal niet,aangezien we allemaal electrische wezens zijn met een unieke blue print is ook de manier waarop onze chemie werkt verschillend.Als we ergens geconditioneerd zijn en nog steeds worden is het wel voeding.We zijn meer dan de optelsom van de delen,kijken wat bij jouw lichaam past is voor mij de key,en ja schone voeding ,powerfoods ,een nieuwe kijk op vetten,genoeg water met mineralen,kom je misschien een aardig eind in de goede richting,Ik ken vegans en rauw vlees mensen ,mensen die ayurvedisch adviezen volgen,maar volgens mij is er nog meer finetuning mogelijk ,voorbij aan alle doorgaans goedbedoelde en wel onderbouwde,maar nog steeds gehomogeniseerde adviezen,ach van je zelf houden geneest ook veel ,misschien ook wel je overmatige eetlust.Want dat is misschien wel de grootste boosdoener, zeg ik met altijd een gezonde trek:) maar dan spring ik nog wat meer op mijn trampo...
Samira Ahale
29 Oct. 2013
Magere bio kwark met sesamzaad, gedroogde abrikoosjes en zure appel en banaan als ontbijt vandaag. had zin in een plak brood met roomboter en kaas...gelukkig niet gedaan :) maar anders eet ik maximaal 2 plakken zuurdesembrood. Ik eet vaak eieren tussendoor en blikjes vis als ik honger heb, zoute haring enz. Wat ik niet in huis moet halen zijn rijstwafels, zelfs niet de bio speltwafels, TE LEKKER met een plak kaas, zalm en komkommer...hoeveel kan ik daar maximaal van eten? Al heel lang geen aardappels, rijst of pasta..kook ik wel voor de kinderen met groenten, ik heb extra groenten met ei of vlees. Verder als ik uit eten ga of ik ben weekend weg, dan eet ik alles. Dus nu maar weer braaf..zodra ik toegeef aan zoetigheid is ....MIS.
Jen
29 Oct. 2013
Maar hoe kom je dan aan koolhydraten? Je lijf heeft toch koolhydraten nodig?
De Groene Vrouw
29 Oct. 2013
Natuurlijk. Maar koolhydraten zitten lang niet alleen in brood. Bijna alles wat je in de reacties leest aan ideeën bevat gezondere koolhydraten dan brood. En kom morgen nog maar eens terug, dan verzamel ik alle recepten in een nieuw blog ;-)
Jen
29 Oct. 2013
Dan kom ik morgen zeker even lezen ;-)
Marlies
29 Oct. 2013
aardappels :)
Helene de Winter
30 Oct. 2013
Er zijn mensen die extreem gevoelig zijn voor koolhydraten en vet als hoofdvoedingsstof eten. Hun lichaam gaat over op een ander soort verbranding. En haalt de energie dan uit vet. Er zijn zelfs atleten die al hun energie uit vet halen. (En dus niet voor de inspanning een grote hoeveelheid koolhydraten hoeven te eten maar naar het schijnt ook niet 'de man met de hamer' tegenkomen)
Vanwege chronische vermoeidheid o.a. door een stofwisselingsprobleem op celniveau ben ik dit aan het onderzoeken.
Geen granen meer eten heeft voor mij de oplossing nog niet gegeven. (wel is buikpijn en hoofdpijn minder geworden)
En het zou ook nog kunnen zijn dat voor mij de oplossing helemaal niet in voeding ligt.
Maar ondertussen houdt ik door gezonde voeding mijn lichaam wel in de best mogelijke conditie.
Nien
29 Oct. 2013
Als lunch: avocado met een schep humus, curry kruiden en cashewnoten, met wat olijf/lijnzaadolie erover. Heerlijk en vult goed ;)

Fijn bericht om te lezen! Net een broodje 'gesnoept' maar dat mag ik van mezelf heel af en toe ;)
Marlies
29 Oct. 2013
en dan heb je OOK nog een histamine intolerantie en mag je gene avocado en cashewnoten en geen curry kruiden en dan? :)
De Groene Vrouw
29 Oct. 2013
Wordt het tijd voor een privéconsult 8-D
Brigitte
29 Oct. 2013
waar ik maar niet uitkom beginnend "anders eten"
waarom is havermout dan wel oke? dat is toch ook tarwe?
De Groene Vrouw
29 Oct. 2013
Eh, nee. Havermout is haver. Tarwe is tarwe.
Tevens is havermout niet zomaar blindelings 'oké'; het gaat vooral om de bewerking en de mate waarin het gegeten wordt.
Grok
29 Oct. 2013
Ik volg een iets minder strikte variant van Paleo, namelijk de Primal Blueprint, in die voedingswijze wordt gebruik van tarwe (en granen in algemeen) veelal vermeden.

Ik vind zelf ook dat je bij Paleo / Primal niet letterlijk bij ieder voedingsproduct moet gaan bekijken "oe had een holbewoner daar vroeger wel of geen toegang toe". Het hele holbewoner / oer verhaal bij Paleo & primal is vooral om duidelijk te maken dat je voeding tot je moet nemen waar je lichaam van oudsher voor bedoeld is om van te leven. Je moet vooral geen tarwe eten om de hoge glycemische index. Zoals hierboven al uitgelegd: je krijgt snel weer honger omdat als de GI van je voeding hoog is je bloedsuikerspiegel als een gek stijgt en je als een malle insuline aan gaat maken. Waardoor je glucosespiegel weer als een gek daalt en je weer honger hebt. Frits Muskiet (hoogleraar universiteit Groning) legt dat heel simpel uit in dit filmpje http://www.youtube.com/watch?v=n7ksBWFGpD0 vanaf 1:30.

Kortom vermijd tarwe, en niet omdat een oermens daar vroeger wel dan niet over beschikte, maar vooral omdat het niet gezond is
Roos Pommerel
29 Oct. 2013
Ik zit op het moment een heerlijk restje nasi met ei van gisteren op te smikkelen. Brood is soms wel zo makkelijk, maar vaak ook zo saai en leeg. Geen tarwe kan goed maar is in deze tarweriaanse wereld echt opletten! Ik drink geen melk maar soms wel rijst of havermelk. Haver koekjes zijn super lekker met rozijn etc. maar natuurlijk ook graan, wat dat betreft is de rijst die ik nu eet, jeetje, wat als ik een graan allergie zou hebben.. In de soep gooi ik ook vaak wat vermicelli. Ik besef nu dat ik dagelijks graan eet en ik dacht dat het wel wat mee viel! Thanks dame voor de bewustzijnstip!
Jesca
29 Oct. 2013
En wat veel reacties ook! Doe je goed, Groene Vrouw :)
Judith
28 Oct. 2013
yoghurt met teff, nootjes, appelstukjes en stukken pure chocolade voor mn toetsenbord op mn werk met een lepel erbij: vult goed.

eigenlijk is teff wel heel klodderig en dat is niet echt lekker. Ik vermoed dat dat met zaken als melk en vergelijkbare substanties beter werkt. Weet iemand of er van die substanties zijn die niet doen alsof ze melk zijn qua smaak? (brrrrr)
De Groene Vrouw
29 Oct. 2013
Die zijn er genoeg, maar hangen ook af van de reden waarom je geen melk drinkt... ik vind amandel'melk' en quinoa'melk' altijd wel te doen.
Judith
29 Oct. 2013
de reden is pure luxe: ik lust het niet. Waarschijnlijk is het de wei-achtige substantie (van dat frisdrankje met wei krijg ik ook kippenvel).
Hasselaar
30 Oct. 2013
Welk merk "melk" gebruik jij, of maak je het zelf? De amandel"melk" die ik tot nu toe in de winkel vond bevatte suiker of andere zoetstoffen. Net als veel vergelijkbare melken. Omdat ik die zoetstoffen evenals koemelk alleen in beperkte hoeveelheden wil nuttigen, blijf ik steken bij rijstmelk en dat vind ik alleen lekker als het ergens in verwerkt is (dus met veel cornflakes of havermout, of bijvoorbeeld in de vorm van rijstpap).
De Groene Vrouw
30 Oct. 2013
Rauwe koemelk, ander soortige melken vaak van The Bridge en we hebben ook een instant-amandelmelk, maar ik weet even niet van welk melk (tevens weet ik niet hoe gezond instant-amandelmelk dan weer is, maar dat is een ander verhaal).
Sandra
6 Jan. 2014
Ik had laatst rijstmelk met kokoswater. erg lekker. Rijstmelk is niet te haggelen,maar met kokoswater was het echt lekker. Het is van het merk Provamel
http://www.provamel.nl/NL_NL/Producten/RijstKokosnoot/RijstKokosnoot_drink/774/ Ik zag ook dat ze amandel hebben,dat lijkt me ook lekker.
Diana van Loo-Karsijns
28 Oct. 2013
Mijn favoriete lunch is 3 eitjes, kopje havermout, scheut volle melk, banaan (appel werkt ook) in stukjes, handje nootjes of zaden die ik heb liggen (pijnboompitten! hennepzaadjes!) mexicaanse specerijen, kaneel.
Daar kan ik het heel lang op uithouden... inclusief sportieve levensstijl ;)
Karin
7 Jan. 2014
Alles gooi je door elkaar? Behalve dan de ei?
Marijke
28 Oct. 2013
What a timing!
Mijn vijf jarige zoon en drie jarige dochter hebben geen zin meer in brood. Ik bak elke dag rogge zuurdesem met een heleboel zaden en noten. "Ik wil geen brood, mag ik een salade?" vroeg mijn zoon vorige week. Mijn dochter laat haar brood staan en gaat er vandoor met een banaan.
Ik eet 's ochtends nog wel wat brood met notenpasta en kaas en gebakken ei, maar kan er met lunch ook niet blij meer van worden. Dit weekend voorzichtig geopperd bij mijn man (broodverslaafd), of we misschien eens naar alternatieven moesten gaan kijken. Ik blijf nog wel brood bakken, maar minder en proberen het eten ervan af te bouwen.
Nu voor lunch soep, een grote pan heet in potten gieten en in de koelkast of vriezer bewaren houdt ook de variatie erin. Grote pan eitjes koken en in de koelkast. Bakplaat met bietjes roosteren in kokosolie en ook in de koelkast. Kip roosteren, vlees afsnijden en in kleine zakjes in de vriezer, het karkas voor de bouillon als basis voor soepen en om rijst in te koken. Grote portie (geactiveerde) humus, in bakjes in de vriezer. Maïskolven, zoete aardappel, erwtjes gekookt klaar in de koelkast, Veel verse groenten (uit eigen tuin!) en vers fruit van de boerenmarkt. En bakken vol met (geactiveerde) noten. Mijn zoon heeft net met een gelukzalig gezicht een bak hamvermout weggebunkerd en een wrap volgestouwd met groenten, ei en humus in zijn lunchtrommel gestopt. En een bak vol met fruit en meer groenten voor de pauzes. Met al die bakjes in de koelkast en vriezer was dat verbazend snel klaar. De grote glimlach was bijna ontroerend...
Ik ben nog zoekende naar verschillende ontbijtrecepten voor groeiende kinderen, voor meer variatie dan de havermoutpap.
anjali
29 Oct. 2013
probier voor het ontbijt een pap van kastanjemeel (3 EL met een beetje water onder roeren verhitten tot dat het stevig wordt. Erbij iets gepureerte fruit (banan, mango en bessen doen het heel goed) en een of twee lepels amandelpasta - vol met vitamijnen en mineralies en ook nog heel lecker
De Groene Vrouw
29 Oct. 2013
Klinkt goed! Waar haal jij kastanjemeel?
Helene de Winter
29 Oct. 2013
Ik ben benieuwd wat je bedoelt met 'geactiveerde humus' en 'geactiveerde noten' is dat zoiets als weken, fermenteren of kiemen?
Karin Hogenboom
28 Oct. 2013
Sinds een half jaar staan bij ons gebakken eieren met biologisch spek op het ontbijt menu. Ik zelf eet nauwelijks nog brood, mijn kinderen nog wel. Liefst zuurdesem. Maar smeer er dik roomboter op en geef ze ook een gebakken ei mee voor de lunch op school. En rauwe melk. Daar fiets ik twee keer per week voor naar de boer.
Het resultaat is dat ze veel minder behoefte hebben aan brood en zoetigheid. Mijn dochter melde laatst zelfs dat ze pakjes drinken die ze bij anderen krijgt nu heel vies vindt. Om een snoepje vragen ze nog weleens, maar echt veel minder dan vroeger.
Had ik dit eerder geweten, dan had ik al die jaren niet zo'n strijd tegen suiker hoeven voeren. Meer verzadigde vetten en veel minder brood.
De Groene Vrouw
28 Oct. 2013
Amen :-D
Marlies
29 Oct. 2013
ik vind het lastig om als histamine intoreante dame een andere lunch te verzinnen dat rijstewavels met biokipfilet of abrikozenjam ... eieren zit veel histamine in dus valt al af.. en om op kantoor nou groentesoepen te gaan bereiden...

iemand nog histamine proof receptjes?
Katrien
30 Oct. 2013
Dag Marlies,

een vriendin van me is extreem histamine intolerant. Ze heeft een blog hierover: http://histamineintolerance.wordpress.com. Je vindt onder de sectie 'diet' tips. Een ander histamine intolerant meisje dat ik ken, heeft een kookboek hierover geschreven. Ze is Brits, dus wel in het engels. Ik ben zelf niet histamine intolerant, maar heb het boek ook in huis omdat het zo vol met jummie recepten staat: http://www.amazon.com/The-Wine-Headache-Cookbook-Scientifically/dp/095675130X. Hopelijk kan je hier mee verder!
Tanja
22 Nov. 2013
boekweit pannenkoekjes? super simpel, verzadigend en makkelijk te maken..?
andere graanachtigen: (zilvervlies) rijst, bulgar, rijstmihoen, mihoen, gierst, gerst, quinoa, en spelt. waar je wellicht salade mee kan maken ( vooral quinoa) of zelf iets kan bakken, in de vriezer kun je baksels goed bewaren.
Misha
26 Dec. 2013
Je kan soep heel goed in een thermosflesje mee nemen naar werk (en andere locaties)
En je kan wraps maken van rijstvellen (toko) gevuld met groenten, kip, kiemen etc etc
Nienke
28 Oct. 2013
Fijn artikel :) Ik zou graag mijn eetgewoonten aanpassen als ik al die alternatieven hier lees! Ze zijn er dus wel, wist alleen nooit hoe ik dat precies vorm moet geven. Ik heb trouwens wel het 'probleem' dat ik als student de boodschappen gezamenlijk met mijn huisgenootjes doe. Dan is het nogal eens aan elkaar aanpassen: je eet zo'n beetje wat er in huis is gehaald. En verder ben ik misschien ook wel een beetje lui: Ik heb eigenlijk niet echt tijd om elke dag havermoutpannekoekjes, wraps en weetiknietal voor mn lunch te maken... Of is dat niet zo ingewikkeld als het lijkt? Ben benieuwd hoe de rest dat precies klaarmaakt!
Maaike
28 Oct. 2013
Ik eet vaak lijnzaadcrackers! Zelf bakken in het weekend, een hele bakplaat vol, genoeg voor een dag of 5. Recept: http://ge-zonder.nl/?s=lijnzaadcrackers. Wel even experimenteren met de hoeveelheid water.
Ontbijt: kokosmelk-avocado-boerenkool-appel shake met vanille en kaneel en een prebiotisch poeder (ik probeer aan te komen, vandaar de vetten) en heel soms overnight oats (1 nacht geweekte havermout) met rijstemelk of kokosmelk, geraspte appel of peer, chiazaad, kaneel en vanille.
Lunch: lijnzaadcrackers of bio rijstwafels(Deen, AH) met beleg zonder suiker en E-nrs en mét goede vetten.
Diner: ipv tarwepasta maispasta of gewoon alleen de rijkgevulde saus, roerbakgerechten met groenten en vlees.
Toetje: applecrumble met ipv tarwecrumble een crumble van amandelmeel, of fruit of de eerder genoemde kokosshake.
Tussendoortjes: fruit, ei, rijstwafels met beleg, koek/cake op basis van amandelmeel.

Het is even wennen, maar doorzetten helpt uiteindelijk!
Diana
28 Oct. 2013
Wij eten zo tarwevrij mogelijk, maar merkt dat ik, wanneer ik toch tarwe op heb, gewoon honger blijf houden. Precies wat je schrijft :) Ik had een tijdje terug soba noedels gekocht, denkende dat het 100% boekweit was, stond immers op de verpakking. Bleek achteraf dat er iets van 70% tarwemeel in zat, beetje jammer dat ik pas achteraf de ingrediëntenlijst goed bestudeerd had ;) Maar vanmiddag heb ik die dingen eindelijk op gemaakt, met een noedlesoep met kip en veel groente. Een uur later had ik weer honger :p Zo typisch :)

Maar volgende stap is te minderen met granen. Dat vind ik de grootste uitdaging denk ik tot nu toe, van alle veranderingen die we hier al hebben doorgevoerd. :)
Anneke
28 Oct. 2013
2 boeken boordevol gezonde voeding, gluten, zuivel en suikervrij.
http://weten-van-heerlijk-eten.nl van Rieneke Dijkenga
Marianne
28 Oct. 2013
Ik heb een kritisch tegenbericht. Ik heb een half jaar tarwevrij gegeten en heb me nooit zo futloos gevoeld als toen. Ik at veel groenten en fruit, eieren, noten en redelijk wat vlees en vis, maar merkte dat ik honger bleef houden, ben 10 kg afgevallen terwijl ik een gezond gewicht had en kreeg steedsmeer buikkrampen na het eten van vlees. Ik ben langzaam weer brood gaan eten, en nu met 4 sneetjes tarwebrood per dag voel ik me weer fit en verzadigd, kom ik nog makkelijk aan mn minimale hoeveelheid groenten en fruit en andere voedingsstoffen en blijf ik op gewicht.
De Groene Vrouw
28 Oct. 2013
Dat kan. Maar het roept bij mij wel vraagtekens op van je dieet in de broodloze perioden. Voldoende vetten? Andere soorten koolhydraten, zoals zoete bataat, pastinaak etc? En dan nog: er zijn wel mensen die het beter doen mét een paar sneetjes goed gebakken brood op een dag, maar dat hoeft niet per se tarwe te zijn.
Nienke
28 Oct. 2013
..... dus ik op zoek naar zo'n waterkoper met reguleerbare themperadinges.... Niet te vinden in nederland.... Waar heb jij de jouwe vandaan, als ik vragen mag?

Verder lees ik in bovenstaande reacties veel over havermout.. Is dat dan de ouderwetse havermout die je moet koken?!
De Groene Vrouw
28 Oct. 2013
Is er dan ook havermout die je niet moet koken? Wat een nieuwerwetsche onzin...

Mijn temperatuurreguleerbare pannetje is van Aquagrad, destijds gekocht bij Waschbaer en nu nog af en toe verkrijgbaar bij Dirt Devil. En anders werkt een soep-warmhoud-pot zoals deze ook prima tot 100C: http://nisbets.nl/Machines/Soepketels/Buffalo%20Soepketels/Soepketel%205%2c7ltr/507/CD410?zoek=soep
Nienke
29 Oct. 2013
Gelukkig.. lekker ouderwetse havermout dus! ;-) Heb mijn ontbijt net op: Havermout (wel in gewone melk, omdat de rauwe en amandel op was) met goijbessen, bosbessen en een scheutje ahornsiroop. mmmmm
Anita H.
28 Oct. 2013
Complimenten voor dit stuk!!
Alexandra
28 Oct. 2013
Linzensalade met citroenschil (biologisch ivm ontbreken waslaag), bosuitje en geitenkaas.
Dressing van honing, olijfolie en wat witte wijnazijn. Heerlijk. En geen buikpijn, want dat krijg ik nu als ik brood eet. Of iets anders met tarwe erin, ook steeds meer van spelt.
Simone
28 Oct. 2013
Goed om te lezen, dit bericht over brood.
Eet dit zelf nu ook veel minder en kies dan bewuster voor bio speltbrood en zuurdesem.
Zelf eet ik havermoutpap als ontbijt, met haver- of speltmelk, rozijnenen, gojibessen, appel, banaan en cardemom...echt heerlijk en je kunt er de hele ochtend mee door!
Tussen de middag vaak misosoep met diverse groentes, bonen, eventueel tofoe.
Een prima vervanging van brood en lekker warm in de winter!
Stephanie
28 Oct. 2013
favo lunch: geprakte avocado met gekookt eitje, wat kruiden uit de tuin en beetje zeezout....mmmmm
Janine
28 Oct. 2013
Favoriete lunch? Soep natuurlijk! Of kliekjes. Of salade in de zomer.
Het kan natuurlijk toeval zijn, maar als ik boterham eet voor lunch moet ik 's middags een dutje doen. Ik ben het met je eens dat helemáál zonder granen misschien niet nodig is, maar wat is volgens jou een redelijke dagelijkse/wekelijkse hoeveelheid?
De Groene Vrouw
28 Oct. 2013
Ik denk dat dat voor iedereen verschillend is; afhankelijk van hoe gevoelig je ervoor bent, hoe gezond je verder bent/eet, hoe gezond je darmen en darmflora zijn. Kwestie van uitproberen, waarbij je het 'schoonste' beeld krijgt als je eerst een week of drie helemaal tarwe- en glutenvrij gaat. Eet je daarna weer eens een boterham, dan weet je snel genoeg of dat een goed idee was of niet ;-)
Laura
28 Oct. 2013
Mijn lunch was vandaag een heerlijke kom paprika auberginesoep met een tarweloze en glutenvrije focaccia met cherrytomaatjes. Heerlijk!!! (Was over van gister en ik had een thuiswerkdag, dus dat was makkelijk!)
De Groene Vrouw
28 Oct. 2013
En bedankt hè. Nu heb ik zin in paprika-auberginesoep ;-) #lunchvoormorgen
Bob
28 Oct. 2013
Hier eten we met mate speltbrood en verder havermout,wat is jullie mening over spelt?
Yvonne
28 Oct. 2013
Is bv. speltbrood of zuurdesem wel 'minder erg' dan tarwebrood?
De Groene Vrouw
28 Oct. 2013
Spelt is het oudere broertje van Tarwe. Minder doorgefokt en wordt daarom vaak beter verdragen. MAAR: 100% over van tarwe naar (even veel en even ongebreideld) spelt is (net als een 100% overstap van komelk naar soja) geen oplossing. Ik hoop dat dat blijkt uit mijn blogpost: het gaat om de gewoonte en het gebrek aan variatie die het probleem zijn, niet alleen om de tarwe zelf.
Jessi
30 Oct. 2013
Maar soja is toch van soja bonen? En niet van de koe??
De Groene Vrouw
30 Oct. 2013
Dat lijkt me wel ja. En je punt is?
Amber
28 Oct. 2013
Mijn favoriete broodloze lunch is een salade van quinoa of boekweit met avocado, geroosterde pompoen, sla, wat nootjes en een lekkere dressing.
Dorien Ruben
28 Oct. 2013
Goed artikel! Dankjewel!
Ik wil ook heel graag een stuk minder tarwe eten, ik vind brood niet eens lekker…. maar als ik dan 's morgens wakker word kan ik gewoon niet veel anders bedenken dan een boterham of een salade.. En ik lees hier wel allemaal interessante alternatieven, maar voordat ik daar een recept heb uitgezocht, heb gezien hoe het moet en daar een gewoonte van heb gemaakt.. Jeetje..
Het lijkt zo intimiderend dat ik er nog niet eens aan ben begonnen.. Ik ben al trots dat ik af en toe salade eet in plaats van brood..
Ik heb juicen geprobeerd, maar ook dat moet doorgezet worden.. (en nog geen lekker recept voor elkaar gekregen)
ArjanH
28 Oct. 2013
Er zijn zoveel makkelijke dingen die je kunt eten. Zoals een boekweit of quinoa cracker met een heerlijke laag roomboter en een plak kaas bijv. Boekweit en quinoa zijn geen granen. Of een omelet met bacon of een heerlijke kom (geite)yoghurt met blauwe bessen of ander fruit en gemalen (lijn)zaden(linwood).
De Groene Vrouw
28 Oct. 2013
Alle begin is moeilijk. Je moet ook niet van jezelf verwachten dat je het morgen ineens 100% kunt ;-) Ik heb ook nog wel dagen dat het gewoon boterhammen worden omdat er even niks anders in huis is. Tsja. Het gaat om het veranderen van de gewoonte, dat is het belangrijkste :-D
tb van dijk
29 Oct. 2013
Hallo, een hele makkelijk smoothie is deze : verse spinazie in de blender een handje of drie ,water erbij .blenderen, twee bananen erbij blenderen. Supergezond begin er mijn dag mee.
Janneke
28 Oct. 2013
Havermout-(zelfgemaakterijstmelk-eitje)-banaanpannenkoekjes!! Heerlijk! (Lekker zoet door de banaan; geen beleg nodig!)
Iris
28 Oct. 2013
Niet granenpannekoek met banaan en pure chocoladehagelslag.
Soep met een zelfgemaakte glutenvrije cracker.
Havermout met bosbessen (diepvries).
Groentenomelet.
Gekookt fruit (appel) met rozijnen, een snuf kaneel, een scheutje ahornsiroop en een schep amandel- of kokosmeel.
Gebakken eieren met ham of spek, tomaat.
Goed gevulde groentensalade.
Of gewoon wat restjes avondeten van een andere keer.
Ik heb nu diverse soorten meel (amandel, kokos, teff, haver en boekweit) dit probeer ik steeds in een andere verhouding als pannekoek of wrap voor erbij. Dit kan met fruit of met groenten, vegetarisch of met vlees/vis, bonen enz. Als lunch maar ook als avondeten.
Dit vinden de kinderen erg leuk en lekker (die houden niet zo van aardappelen) en hebben steeds het idee dat we (jeeeeeey) pannekoeken eten! hihi
Els
28 Oct. 2013
Goed verhaal, maar wat doe als je een gezin met 4 kinderen hebt en beperkt budget? Al die speciale dingen kosten een boel extra. We hebben geprobeerd, maar hoe je ook inkoopt, je bent gewoon echt heel duur uit. En wat geef je ze dan mee naar school?
Daarnaast hebben we beiden een baan. Zelf maken is nogal tijdrovend. Hoe lossen jullie dat op?
Momenteel hebben we ontbijtbrood vervangen door yoghurt en tussendoorkoekje door een handje ongezouten noten. Ik ben benieuwd naar tips voor de smalle beurs en het drukke gezin..
De Groene Vrouw
28 Oct. 2013
Met een beetje zoekwerk staan die budget-alternatieven al her en der op het blog.
En met een beetje geduld volgen er nog meer ;-)
Henk
28 Oct. 2013
De wet van de massaproductie (opschalen scheelt kosten) zegt het al: Als je afwijkt van de norm is het altijd duurder. Dat wil niet zeggen dat het niet haalbaar kan zijn, maar wel dat het onvermijdelijk pijn doet in de portemonnee. Als daar niet mee te leven is zit er weinig op, behalve misschien een middenweg tussen extra kosten en iets bewuster eten.
De Groene Vrouw
28 Oct. 2013
Hangt er vanaf hoe je het bekijkt. Massaproductie is goedkoop, maar you get what you pay for. Als je het bekijkt als 'de kosten voor voedingsstoffen', dan zijn er legio producten die veel meer voedingsstoffen 'per kilo' leveren voor minder geld dan brood ;-)

Evengoed, voeding met meer voedingsstoffen kost meestal ook meer geld. Tijd voor een leuk (balkon)moestuintje? :-D
Boukje
28 Oct. 2013
Favoriete lunches:
- Salade met als basis linzen of kikkererwten of vergelijkbaar opgeleukt met kleurrijke andere voedingsmiddelen (tomaat, sla, paprika, spek, avocado, tuinkers, bosui, wortel, appel, eieren, kip; leftovers)
- Pannenkoeken gemaakt van courgette
- Cake gemaakt van pastinaak
- ' muesli'repen gemaakt o.a. banaan
- snert (of andere dikke, zelfgemaakte soepen), meestal varieer ik dan op het recept van coquinaria
Umm A
28 Oct. 2013
Interessant stukje! (as usual)
Hoe zit het met 'multigranen' brood etc? Hetzelfde verhaal?
De Groene Vrouw
28 Oct. 2013
Ja, zelfde verhaal. Een graan is een graan is een graan is een graan. En teveel blijft teveel ;-)
Corrine
28 Oct. 2013
Ik probeer al een aantal jaren zo min mogelijk tarwe te eten. Voor mezelf lukt dat prima, met soepjes, boekweitpannekoekjes gevuld, havermout, salades etc. Maar mijn 7 jarige dochter wil alleen maar brood, brood, brood. Liefst met chocopasta! Ik probeer van alles, maar ze weigert het op te eten (groente is sowieso een groot probleem; hoe leuk ook 'verpakt'). Hoe doen jullie dat?
Overigens, complimenten voor je blogs; ik lees ze altijd met veel plezier en deel ze ook regelmatig op FB.
tb van dijk
29 Oct. 2013
volgens mij zijn wij diegene die de keus maken , met wat te eten. Hier moeten ze altijd proeven en aan de hand daarvan kan ik weer verder. Niet te moeilijk enne groene smoothie die ik hierboven heb beschreven lusten de kinderen ook en dan hebben ze hun groenten al binnen. En wat is er leuker dan ZELF zo'n smoothie bedenken en maken, alles kan er in van bananen. spinazie komkommer .appel kaneel. melk yoghurt. enz veel recepten te krijgen.
Marjolein
28 Oct. 2013
Ik vind een stevige soep tussen de middag heerlijk. Pompoensoep gaat er goed in. Alhoewel ik van een bord snert ook erg gelukkig kan worden.
Rob
28 Oct. 2013
ik ben molenaar en adviseer ook vaak speltmeel, hoe denk de groene vrouw daarover? ( oké te veel is en blijft te veel ) maar volgens mij is spelt meel veel gezonder als tarwe.?
De Groene Vrouw
28 Oct. 2013
Even control copy:
Spelt is het oudere broertje van Tarwe. Minder doorgefokt en wordt daarom vaak beter verdragen. MAAR: 100% over van tarwe naar (even veel en even ongebreideld) spelt is (net als een 100% overstap van komelk naar soja) geen oplossing. Ik hoop dat dat blijkt uit mijn blogpost: het gaat om de gewoonte en het gebrek aan variatie die het probleem zijn, niet alleen om de tarwe zelf.

:-)
Lot
28 Oct. 2013
Eieren vervelen me nooit. Lunch erg vaak met omelette met ham, bacon kaas of groentes of banaan. Vaak ook in de vorm van pannenkoek die ik maak met 2 eieren, beetje water en goed opkloppen met 1-2 eetl. zemelen en heel langzaam bakken. Vullen met wat voorhanden is want meestal gebruik ik hem als wrap. Avondmaaltijd is vaak ook zoiets, zeker als ik alleen eet.
Ik ben ook benieuwd naar stukje over paleo en granen.
Ellen
28 Oct. 2013
Maar als vegetariër red je het dan op alleen groente, fruit, noten, paddestoelen enz?
De Groene Vrouw
28 Oct. 2013
Nee, absoluut niet. Maar boterhammen zijn dan niet de oplossing. Ik schrijf nog wel eens iets over gezond vegetarisme ;-)
Rebekka
28 Oct. 2013
Oh, dat zou ik ook heel fijn vinden. Ik ben allergisch voor vlees en vis, dus principes bijbuigen is geen optie. En ik vind het ook erg moeilijk om je adviezen te integreren in mijn vega dieet.
De Groene Vrouw
28 Oct. 2013
Ja, snap ik. Maar dan wordt het misschien toch tijd voor een privéconsult, want als je systeem heel anders werkt dan dat van de meeste mensen, heb je gewoon een op maat gesneden advies nodig ;-)
Suuz
28 Oct. 2013
Ik heb niet 1 favoriet gerecht. Wel eet ik heel graag sla/salade. Van bijvoorbeeld tomaatjes met zelfgemaakte pesto en feta. En dan met een lekker mosterdsoepje er bij, ook zelf gemaakt natuurlijk. Of een salade van rauwe andijve met spekjes, tomaat en feta en een zelfgemaakte dressing.
Debora
28 Oct. 2013
Ik doe dat inderdaad, nog maar een boterham nemen. En het is een gewoonte waar ik graag van af wil, en al veel pogingen toe gedaan heb. Maar als ik een goed gevulde soep, of een groenteomelet maak, heb ik een uur later weer honger. Met brood ook vaak hoor. Restjes van de vorige dag hebben we niet vaak en als we ze wel hebben dan gaat het beter. Maar ik vind niet alles makkelijk en lekker op te warmen. (We hebben geen magnetron)
Wendy
28 Oct. 2013
Ik ontbijt of lunch graag met havermoutpap met amandelmelk, of quinoa, gekookt in amandelmelk of water. Aanvullen met noten, fruit, wat "superfoods" als chia, gojibessen, bijenpollen etc. Ik heb de bonen, linzen en kikkererwten (her)ontdekt en maak er dan een salade van met bv zilvervliesrijst. Ik bak bovendien steeds vaker mijn eigen brood, meestal spelt. Meesterboulanger Robert van Beckhoven heeft een nieuwe manier van brood bakken ontwikkeld. Of eigenlijk moet ik zeggen de oude manier herontdekt. Het deeg staat rustig te rijzen gedurende een dag! Hierdoor ontwikkelen de gluten zich veel rustiger en zijn beter verdraagbaar. Ik ben deze nieuwe methode nu aan het uitproberen. Zij geven overigens ook het magazine "Zonder Meer" uit! Wellicht een idee voor jou, om een artikel voor/met hun te schrijven?
Persoonlijk vind ik het voor mezelf niet zo moeilijk om alternatieven te vinden voor tarweproducten. Het lastigst vind ik het om iets te vinden voor mijn kinderen van (bijna) 4 en 5. Dat zijn nog niet zulke grote groentefans helaas. Maar ik blijf stug volhouden ;-)
Sinds 1,5 jaar ben ik me in deze "nieuwe" manier van eten/leven gaan verdiepen.
Ik volg je met plezier en leer er veel van! Dankjewel!
Lies
28 Oct. 2013
Ik eet graag een groene salade voor de lunch of een pastasalade, maar dan gemaakt van speltpasta. Overigens eet ik ook graag brood, maar dan ook gemaakt van spelt. Avocado in een wrap met gerookte kip vind ik ook erg lekker bij de lunch!

Maar eerlijk is eerlijk ik neem toch meestal (spelt) brood mee naar mijn werk. Ik zou graag vaker iets alternatiefs meenemen, maar de meeste alternatieven kosten meer tijd, meer vooraf nadenken bij inkopen doen dan brood.
Claudia
28 Oct. 2013
Smoothies vind ik heerlijk, maar met het koude weer merk ik dat m'n behoefte eraan minder wordt. Daarentegen vind ik het heerlijk om zelfgemaakte (boekweit of spelt) wraps te maken. Die kun je echt met van alles vullen ;). Salades en soepen zijn ook erg welkom!
Ik was altijd een grote brood fan; voor versgebakken brood kon je me bij wijze van spreken wakker maken. Ik at dan ook veel brood. Naarmate ik wat dingen las, ben ik gaan stoppen met 't brood eten. En m'n 4-uurs-dip is idd verdwenen! Na 3 weken brood-loos te zijn geweest, nam ik weer 'ns een keertje brood (wit stokbrood, dat dan weer wel ;)) en ik stortte compleet in elkaar die middag. Lag voor apegapen op de bank. Dus voor mij geen regulier brood meer ;)
Sunny
28 Oct. 2013
@Fien: je kunt heerlijk amandelbrood bakken, of een bakje bessen met verse noten, zaden en pitten, een gekookt ei, er zijn heel veel mogelijkheden. Maar als je op paleorecepten gaat google-en vindt je er een heleboel.

Als lunch eet ik graag een wrap gemaakt met kokosmeel of lijnzaad, gevuld met kalkoenreepjes en een heleboel groentes. Of een shake van avocado, kokosmelk, komkommer en limoen. Zoveel mgelijkheden.
izerina
28 Oct. 2013
Als gepensioneerde ben ik vaak thuis tegen lunchtijd. En maak een stevige soep van groenten ,een groentenommelet of zomaar wat pompoen of knolselder uit de oven. In de zomer is een salade favoriet.
Anouk
28 Oct. 2013
Ik eet elke ochtend een uitgebalanceerde, goed gevulde voedingsshake met vers fruit er doorheen. En omdat ik dit zooooo lekker vind eet ik die 's middags meestal ook. Vaak met iets van rauwkost erbij. Maar een salade met tonijn, zaden en pitten kan ik ook zéér waarderen! Goede kop kruidenthee erbij en mijn energie is weer op pijl. Wel wisselen met het fruit en de rauwkost!
Fien
28 Oct. 2013
Logisch verhaal en ik gooi graag deze gewoonte overboord. Ben nl geen broodfan! Maar wat eten we dan 's ochtends om een uur 8 als je koemelkallergie hebt en melkvervangers als soja ed geen optie is? Ik hoor graag tips!
Saskia
28 Oct. 2013
Ik gebruik ook geen melk en soja. Eet havermout in de ochtend, met een geperste sinaasappel erin, halve appel in stukjes, honing en kaneel met havermelk en wat water. Niet te versmaden!!
Rieneke
28 Oct. 2013
spitskoolsalade met gerookte kip en cashewnoten!
Janneke
28 Oct. 2013
Erg interessant! Ik ben erg benieuwd naar je verhaal over paleo!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy