Blog

Geen zweet, geen tranen: alternatieve menstruatieproducten

24 Sep. 2008

Sommige vrouwen vinden het verschrikkelijk, anderen hebben er weinig problemen mee. Bijna iedere vrouw heeft ermee te maken en er bestaan veel grapjes over: de menstruatie. Tampons en maandverband... of is er iets beters?

Iedere vrouw is verschillend en dus menstrueert ook iedere vrouw verschillend. Veel of weinig, met of zonder pijn, moe of juist veel energie: alle varianten bestaan. Afgezien van de (on)gemakken die de hormonale kant van de menstruatie met zich mee kan brengen, is er ook nog het bloedverlies dat de menstruatie kenmerkt en dat natuurlijk opgevangen dient te worden. En daarin zijn meer keuzes dan alleen maandverband of tampons!

Mentruatieproducten kunnen grofweg ingedeeld worden in twee groepen: producten voor inwendig gebruik en producten voor uitwendig gebruik.

Producten voor uitwendig gebruik

Dit zijn alternatieven voor maandverband; ze werken volgens hetzelfde principe. Regulier maandverband wordt gemaakt van soortgelijke stoffen als wegwerpluiers. Een plastic buitenlaagje zorgt dat er niets doorheen lekt, binnenin zitten korrels die een grote hoeveelheid vocht op kunnen nemen en bovenop zit een laagje dat vocht wel doorlaat, maar niet terug. Er zitten een aantal nadelen aan regulier maandverband.

Ten eerste zijn de stoffen vaak gebleekt met chloor of andere chemische middelen, die het maandverband wit moeten maken. Niet iedereen kan even goed tegen die stoffen. Soms gaan ze daadwerkelijk irriteren, maar belangrijker is dat ze gewoon niet zo gezond zijn en dat er eigenlijk nooit goed langetermijnonderzoek is gedaan naar de effecten ervan op het lichaam en de vagina.

Ten tweede maakt maandverband een substantieel deel uit van de afvalberg en zijn de stoffen erin lastig afbreekbaar. De vochtopnemende korrels in het maandverband stoppen niet met hun werk als ze weggegooid worden en nemen vocht op uit de omgeving. Ze blijven vervolgens lang liggen en kunnen chemische stoffen in het milieu lekken.

En ten derde hebben de fabrikanten van maandverband een machtspositie, omdat ze een product fabriceren dat vrouwen iedere maand weer nodig hebben. Ze kunnen er dus ook voor vragen wat ze willen, omdat vrouwen het toch wel zullen kopen.

Zelf maken?

Zelf maandverband maken is heel gemakkelijk en zelfgemaakt maandverband werkt net zo goed als gekocht maandverband. Het wordt meestal van katoen gemaakt, soms in combinatie met bamboe en/of hennepvezel. Al deze materialen zijn natuurlijk en ademend, wat een positieve invloed heeft op het vaginale milieu. Geurtjes worden daardoor beperkt en er is minder kans op irritaties, schimmelinfecties etc. Bij de links staan een aantal verschillende manieren om zelf maandverband te maken.

Als je geen zin hebt om zelf aan de slag te gaan, kun je ook prachtige wasbare maandverbanden en inlegkruisjes kopen. Niet die grote lappen waar je oma het wel eens over heeft, maar écht mooie producten, met de nieuwste technieken en materialen zodat optimaal comfort wordt gecombineerd met een geweldige werkzaamheid.

Wasbaar maandverband kun je tussen gebruik en wasmachine het beste bewaren in koud water. Er bestaan speciale ‘Moon Jars’ waarin je het maandverband bewaart tot je het wast. Wassen op 30 graden is voldoende, maar 60 graden mag ook. Spoel het wel eerst met koud water, want bij hoge temperaturen zullen de eiwitten in het bloed gaan stollen en gaan vlekken er moeilijker uit.

Producten voor inwendig gebruik

Dit zijn alternatieven voor tampons. Tampons hebben dezelfde nadelen als aan maandverband; ze zijn vaak met chloor of andere chemische stoffen gebleekt en bovendien kunnen tampons vaginale droogheid en irritatie veroorzaken.

Een natuurlijk alternatief voor tampons zijn menstruatiesponsjes. Hiervoor kunnen zowel natuurlijke als synthetische sponsjes gebruikt worden. Natuurlijke sponsjes hebben voor veel vrouwen de voorkeur omdat ze geen synthetische stoffen bevatten, maar ze worden wel op een milieu-onvriendelijke manier gewonnen (met dynamiet, waarbij grote delen van het zeebodem-ecosysteem verloren gaan).

Je kunt ze zelf maken van een natuurlijke bad/douchespons. Als je dat prettig vindt kun je er een katoenen touwtje aanbinden zodat je ze net als een tampon kunt verwijderen; zonder touwtje kan ook, dan verwijder je ze met je vingers. Maak je geen zorgen: ze raken niet kwijt! Synthetische sponsjes zijn te koop bij sommige speciaalzaken. Er zijn sponsjes voor eenmalig gebruik en sponsjes die je kunt uitspoelen en meerdere malen kunt gebruiken.

Je kunt het sponsje uitspoelen onder de kraan, uitknijpen en opnieuw inbrengen. Na iedere menstruatie kun je de sponsjes ontsmetten in een kopje water met wat witte natuurazijn of met wat ‘baking soda’ (natriumbicarbonaat). Daarna droog je ze en bewaar je ze in een doekje zodat ze kunnen ademen.

Sponsjes gaan ongeveer 6-9 maanden mee; vervang ze als ze uit elkaar dreigen te vallen.

Een ander (makkelijker schoon te houden en milieuvriendelijker) inwendig alternatief zijn menstruatiecups. Ook hiervan bestaan verschillende varianten. Wegwerpcups vangen het menstruatiebloed op; als ze vol zijn (ongeveer dezelfde tijdsduur als een gewone tampon of iets langer) gooi je ze weg. Het voordeel is dat ze geen stoffen bevatten die vocht opnemen, en ze dus ook geen vaginale droogheid veroorzaken. Bovendien zijn ze soepel en plooien ze zich gemakkelijk naar de vaginawand.

De duurzame variant van de wegwerpcups zijn cups als de Keeper, LunaCup en DivaCup (er zijn nog veel meer merken). Dit zijn cups die afgespoeld en hergebruikt kunnen worden. De Keeper is gemaakt van natuurrubber, de Luna- en DivaCup van siliconen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en voegen zich naar de vaginawand waardoor lekken wordt voorkomen. Menstruatiecups veroorzaken geen vaginale droogheid omdat ze geen vocht opnemen. Als ze goed zijn ingebracht voel je ze niet zitten (hoewel het soms nodig kan zijn het steeltje een stukje af te knippen).

De cup vangt het menstruatiebloed op en als hij vol is leeg je hem in de wc. Het fijnst is als je hem gelijk even kunt afspoelen onder de kraan, maar afvegen met toiletpapier kan ook. Er bestaan ook speciale doekjes (zowel wegwerp als wasbaar) om de cup schoon te vegen als er geen kraan in de buurt is.

Het is niet erg als de cup een keer wat langer blijft zitten; er is met een cup veel minder (tot geen) kans op Toxic Shock Syndrome dan met tampons.

Als nadeel van cups wordt wel eens genoemd dat je meer in contact komt met je menstruatiebloed dan bij gewone tampons. Dat klopt (hoewel het meestal erg meevalt!). Bedenk dan dat menstruatiebloed in wezen hetzelfde bloed is als dat wat uit je vinger komt als je je snijdt. Het komt alleen van een andere plek…

Ook voor milieu en portemonnee zijn de cups een stuk prettiger. De cups kosten rond de 30 euro (tegenwoordig beginnen de prijzen zelfs al rond de 15 euro) en gaan gemiddeld 10 jaar mee! Reken even mee:

  • Een pakje tampons van 16 stuks kost gemiddeld 3 euro
  • 4 menstruatiedagen (vaak meer, maar even voor het gemiddelde)
  • met minimaal 4 tampons op een dag.
  • Dat is dus 1 pakje = 3 euro per menstruatie.
  • 13 menstruaties per jaar = 208 tampons = 39 euro
  • 10 jaar = 2080 tampons = 390 euro

Al die 2080 tampons komen op de afvalberg terecht, en al die 390 euro’s verdwijnen uit je portemonnee… Zoals je ziet zijn er voldoende alternatieven voor de reguliere menstruatieproducten en ook voldoende redenen om ze te overwegen!

Aanschaf

Bij de aanschaf van een cup of maandverband moet je letten op de maat. Bij een gespecialiseerde (web)winkel kunnen ze je er meer over vertellen. Veel wasbaar maandverband heeft een onderlaagje van PUL (polyurethaanlaminaat). Dat is een milieuvriendelijk materiaal afkomstig uit de buitensportwereld. Het wordt ook gebruikt in de overbroekjes van wasbare luiers, omdat het wel vocht tegenhoudt, maar toch blijft ademen en daardoor broeierigheid tegengaat. Prima dus! Zelf ben ik nog nooit doorgelekt met een maandverband met PUL, ook niet als ik te laat verschoonde.

Groot voordeel is dat er ook inlegkruisjes te krijgen zijn. De reguliere inlegkruisjes kennen dezelfde nadelen als regulier maandverband, waardoor ze de vloed zelfs nog kunnen verergeren! Wasbare inlegkruisjes zijn beter voor jezelf en voor het milieu, en ze zorgen niet voor irritatie. En ja, ze zijn er ook voor strings!

Overtuigd? Cute Cotton heeft mooie maandverbanden, cups en toebehoren.


Reageren? Gezellig!

Reacties (0)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy