Blog

Fris, maar dan goed: 10 kruidenwaters

19 Jun. 2013

Poehpoeh, nounou, tsjongejonge, wat is het heet. Tijd voor een drankje. En als je dan geen Cola Light mag van De Groene Vrouw, wat drink je dan? Vandaag heb ik in De Berghut heel geïnspireerd een paar flessen Vlierbloesemwater gemaakt voor dorstige wandelaars. Je hebt er geen suiker voor nodig, het is heel makkelijk en jij kunt het ook.

Inmaken is de nieuwe hype (en terecht), maar we vergeten soms dat je ook tijdens het seizoen al gebruik kunt maken van het verse spul. En het seizoen, dat is nu. De meeste Vlierbloesemlimonades staan bol van de suiker (niet gek, want dat is het conserveermiddel). Het zou ook wel met honing kunnen, maar ja, duur.

In het seizoen kun je gelukkig heel gemakkelijk lekkere drankjes maken van de kruiden en bloemen die NU groeien en bloeien. Verfrissend, gezond en vooral lekker. Genoeg reclame? Op naar de recepten dan!

De basis

In de basis is het maken van zo'n kruidenwater extreem simpel. Echt, dat je het zelf nog niet had bedacht. Het gaat namelijk zo:

  • oogst kruiden, bloemen, fruit of zelfs groenten
  • flikker het in een kan
  • doe er water bij
  • laat het een nacht in de koelkast staan
  • afzeven, klaar

That's it. Echt waar. Vul de kan voor ongeveer 1/4 tot 1/3 met de verse spullie, verder water en dan een paar uur (of een nacht) in de koelkast. Met het ene kruid gaat het sneller dan met het andere, daar vind je vanzelf je weg in.

Combinaties

Maar wat is dan zoal lekker voor in dat water? Nou, dit bijvoorbeeld:

  • Vlierbloesem met citroen (of Citroenmelisse)
  • Aardbeien met Pepermunt
  • Bosbessen met Thijm
  • Mango met Chilipeper
  • Komkommer met Munt
  • Madeliefjes met Basilicum (en een beetje zout)
  • Appel, Ananas en Aardbei
  • Aardbei met Roos
  • Brandnetel met Anijszaad (even stampen)
  • Bramen met Vanillepeul (klein stukje)

Of ach weet je, all of the above. Je eigen fantasie is je enige beperking. Vind je het wat aan de flauwe kant (dat kan zomaar), dan kun je ook 1/3 appelsap gebruiken en 2/3 water. Dat haalt de smaak wat op.

De vraag van vandaag:

Wat is jouw favoriete kruidenwater-recept?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (35)

Mieke
28 Aug. 2015
Wel even oppassen voor de giftige variant van de Vlierbloesem.
De Groene Vrouw
28 Aug. 2015
Ik ga ervanuit dat iedereen die in het wild verzameld daar voldoende van af weet (eigen verantwoordelijkheid natuurlijk) ;-)
Karin
28 Aug. 2015
Doe mij maar schijfjes citroen en een tak (Marokkaanse) munt.
Of gewoon een theezakje met rooibosthee, of een theezakje met groene thee en munt (van Simon Levelt) of zoiets.
Thee met de cold brew methode is een heerlijke frisse dorstlesser. Net als de fruit/kruidenwatertjes 's avonds een kan koud water met theezakje erin, deksel erop, hup in de koelkast. Volgende dag dorstlessen maar!
Jeannet
31 Aug. 2013
wat ik mis in jullie verhalen is welk water jullie gebruiken, is dat kraanwater of water uit (plastic) flessen? Als het water uit de kraan is dan vraag ik mij af of daar geen 'slechte' dingen inzitten, zelf gebruik ik nu al 2 jaar Spa blauw (uit ja ik weet het dat is slecht plastic flessen)
De Groene Vrouw
31 Aug. 2013
Ik gebruik gewoon kraanwater. In de regio Utrecht komt er gewoon Bar-le-duc uit de kraan, dus ik zie geen reden waarom ik iets anders zou gebruiken.
Sandra
24 Jun. 2013
Ik heb het kruidenwater met vlier gemaakt. Voor mij had het iets te weinig bite. Heb toen een half glas kruidenwater aangevuld met een half glas spa rood. Dat was echt lekker en verfrissend. Minder gezond door die bubbels???
Marina
31 May. 2018
Ik heb recentelijk gelezen dat bubbels niet ongezond zijn
Femke
21 Jun. 2013
Mmm, klinkt goed allemaal! Mijn oude favoriet: ijzerkruid!
Jojo
21 Jun. 2013
Ik heb de afgelopen dagen steeds water met citroen, munt, komkommer en verse stevia gedronken.
Dit was de eerste keer dat ik zoiets geprobeerd heb nadat ik via pinterest op het idee kwam.
Ik ga zeker meer combinaties proberen!
Jacqueline
21 Jun. 2013
Van bovenstaande voorbeelden ga ik zeker e.e.a. uitproberen.
Ik heb hier een pot basilicum staan. Vroeg me af of alleen basilicum ook lekker zou zijn. Gisteren heb ik de basilicum door de komkommersalade gedaan en dat was erg lekker. Misschien is komkommer met basilicum ook wel lekker in het water.
Anne
28 Aug. 2015
Ik vind komkommer en basilicum een lekkere combinatie in water, wel oppassen met de hoeveelheid want het wordt snel 'te sterk'. Als je de komkommer schilt kun je ook heel goed de schillen gebruiken voor in water en de donkergroene uiteinden zijn ook heel geschikt. Eventueel een vleugje citroen erbij.
Suuz
20 Jun. 2013
De oogst van vandaag: een klein beetje vlierbloesem (ik denk dat iemand mij voor was). Wat brandneteltoppen en madeliefjes. Nu zit het samen met een schijfje citroen in een kan koud water. Morgen maar eens proeven.
Alianne
20 Jun. 2013
Een paar blaadjes stevia om te zoeten?
yavana
27 Aug. 2013
ja stevia zijn namelijk blaadjes die smaken een beetje naar zoethout. Ze worden ook gebruikt door de voedselindustrie alleen hebben die een eigen brouwsel gemaakt omdat ze geen octrooi kunnen aanvragen voor stevia.
Grytsje Kramer
20 Jun. 2013
Gaaf, Nienke, dankjewel, leuk om daarin te experimenteren. Ook munt met aardbei- vind ik in de jam'n fijne combi (in de jam ook met kruisbessen, die vind ik nu nog te groen ;) voor zo'n drankje).
Monica
19 Jun. 2013
Heel simpel, alleen verse munt,
sinds de munt is opgekomen in de tuin drink ik niet anders
op deze manier drink ik eindelijk genoeg water per dag

leuk jouw ideeën te lezen, ik ga nu ook aardbeien proberen
Marion
19 Jun. 2013
Ik neem iedere dag een fles water met kruiden en fruit mee naar mijn werk, goed voor het milieu en voor mijzelf. Thuis heb ik natuurlijk ook een paar flessen in de koelkast, maar ik doe niet zo moeilijk, gewoon wat verse kruiden, citroen in schijfjes of sap, of ander fruit, water erbij, klaar.
Stukjes aardbei en basilicum is erg lekker en verrassend van smaak.
Maaike
19 Jun. 2013
Toffe, leuke en inspirerende tips voor nieuwe smaak water! Bedankt!
Gunna
19 Jun. 2013
Een klein beetje appelcider azijn als smaakmaker is ook aan te raden...
Ierdwyfke
19 Jun. 2013
Bij de weg; mijn favoriet blijft brandnetel - vlierbloesem.
Smaakt, met schijfje citroen, naar IceTee.
Ook deze variant is wellicht te gebruiken voor kruidenwater :-)
Ierdwyfke
19 Jun. 2013
Ik heb afgelopen week vlierbloesem - tijm siroop gemaakt (met de helft suiker, niet te pruimen vind ik het anders).
De tijm geeft een bijzondere frisse 'bite', ook lekker als kruidenwater wellicht!
Sharmayne
19 Jun. 2013
Fruitwater love it! Ik heb gisteren aardbei, Mango en wilde perziken gedaan. Heerlijk fris.
lieke
19 Jun. 2013
Ben helemaal weg van deze watertjes!
komkommer met citroen is ook lekker, een paar schijfjes van beide is al genoeg.
Nienke
19 Jun. 2013
Moet je het fruit (aarbeien, bosbessen) ook nog fijn maken of hoeft dat niet?
Nienke
19 Jun. 2013
*aardbeien
De Groene Vrouw
19 Jun. 2013
Mag, hoeft niet. Ik snijd aardbeien vaak even door vieren. Als je ze stampt komt de smaak wel sneller vrij. A la cocktailbar 8-)
Gonneke Van Veldhuizen-Staas
19 Jun. 2013
Ik had gisteren eerst sterke thee gezet, daar een halve uitgeknepen citroen bij en allerlei stukjes fruit (aardbeien, banaan en meloen had ik in huis). Aangevuld met water en een snufje vanille. Later nog wat klein rood fruit uit de vriezer erbij en wat vruchtensap. en meer water.
De Groene Vrouw
19 Jun. 2013
Ja, dan wordt 't meer IceTea (maar dan gezond zonder die idiote hoeveelheid suiker en zoetstoffen). Ook heerlijk!
Mirjam
19 Jun. 2013
Mijn favoriete kruidenwater, zelfs nu in de zomer! Kaneelstokje en 2 plakjes gember een nacht in de koelkast op 1 liter water! Kruidig, pittig en toch verfrissend!
De Groene Vrouw
19 Jun. 2013
Lekker! Dan zou ik die mango-chilipeper ook eens proberen. Zelfde effect :-D
Rafaella
10 Jan. 2017
Hoelang kan je die kannen met water met vanalles erin bewaren ? Ik heb een kan van 3 liter. En kan je dan ook nog water bijvullen met dezelfde ingredienten? Ben een beetje bang dat het gaat rotten ofzo. Hij staat overigens wel in de koelkast. Alvast bedankt ; )
De Groene Vrouw
11 Jan. 2017
Een dag of 2-3 in de koelkast, schat ik...
Rita
22 Jun. 2017
had een kan met flinke bos verse munt 2 a 3 dagen in koelkast staan. Tussendoor iets gekneusd. Smaak: water... Hoe komt het dat ik de muntsmaak er niet aan krijg die anderen wel lijken te krijgen?
De Groene Vrouw
22 Jun. 2017
Euh... andere muntsoort gebruiken misschien?
Rita
23 Jun. 2017
Ik weet het ook niet. Heb al een soort uit mijn tuin en een soort in de vensterbank geprobeerd. Maar goed, kneuzen is ook zo gebeurd... staat alleen minder mooi in de kan :-)
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy