Blog

GABA - rust, ritme & prikkelverwerking

23 Oct. 2017

Ken je de term twired? Engelstaligen zeggen tired but wired: als je doodmoe bent, maar je tegelijkertijd zo 'opgedraaid' voelt dat je je niet kunt ontspannen. De neurotransmitter GABA heeft daar nogal mee te maken. Hoe zit dat precies - en hoe zorg je voor genoeg GABA?

Neurotransmitters

Laten we even beginnen bij wat neurotransmitters eigenlijk zijn. In je brein - maar ook op andere plekken in je lichaam - worden signalen doorgegeven. Die reizen via de zenuwcellen. Soms reist een signaal kleine stukjes (binnen je hersenen), maar soms legt het enorme afstanden af (bijvoorbeeld van je hersenen naar je vingers, om die een stukkie te laten typen). Daarom wordt de weg opgedeeld in meerdere zenuwcellen.

Tussen de ene zenuwcel en de andere (of tussen de zenuwcel en zijn eindbestemming: een spier of klier) is een kleine ruimte, synaps genaamd. Een impuls (signaal) kan niet zomaar over de synaps heen springen. Daar heeft het lichaam iets op bedacht: neurotransmitters.

Neurotransmitters worden bewaard in het uiteinde van de ene zenuwcel. Komt de impuls aan bij het uiteinde, dan wordt een bepaalde neurotransmitter vrijgegeven in de synaps. Daar prikkelt hij de volgende zenuwcel, zodat de impuls verder kan reizen. En zo voort, en zo verder, tot de impuls aankomt op de plaats van bestemming (de spier of klier), zodat de taak uitgevoerd kan worden.

Dit proces gaat enorm snel. Als je je lichaam voorstelt als een bedrijf met de hersenen als directie die de taken bedenkt, zijn de neurotransmitters als het ware het management die de taken rechtstreeks overbrengt aan het personeel (de spieren en klieren). Hormonen zijn dan de emails die rondgestuurd worden (en die er dus langer over doen om het einddoel te bereiken).

GABA

Neurotransmitters kunnen stimulerend of remmend zijn. GABA (voluit Gamma Amino Butyric Acid) is een remmende neurotransmitter, net als serotonine (de stimulerende nt's zijn dopamine en acetylcholine). Remmend wil zeggen dat het een kalmerende stof is, die je uit de actie haalt en tot rust brengt. Het zijn als het ware de 'uit' knoppen, terwijl de stimulerende nt's dus de 'aan'knoppen zijn.

Zo zorgt GABA onder andere voor:

 • kalmte & stabiliteit
 • ritme & structuur
 • in control zijn, verantwoordelijkheidsgevoel
 • stressbeheersing & tot rust kunnen komen
 • een goede prikkelverwerking en een goed herstelvermogen

Als je net als ik makkelijk overprikkeld raakt, snap je dat met name de prikkelverwerking een ongelofelijk interessant dingetje kan zijn. En niet alleen voor jou en mij: in deze tijd waarin AD(H)D, HSP en andere afkortingen je om de oren vliegen, zou het natuurlijk best eens zo kunnen zijn dat (een gebrek aan) GABA hier iets mee te maken heeft...

Gedragskenmerken

Nog veel interessanter is dat de neurotransmitters niet alleen bepaalde eigenschappen met zich meebrengen, maar ook voor een groot deel je gevoel en gedrag bepalen. Wij zien gevoelens en gedragingen vaak als iets ongrijpbaars, bijna 'zweverig'. Maar juist gevoel en gedrag worden voor een groot deel aangestuurd vanuit de neurotransmitters - gewoon door stoffen in je lijf dus. Natuurlijk spelen ook de je opvoeding, ervaringen en andere nurture zaken een rol, maar misschien speelt nature wel een veel grotere rol dan je denkt.

Wie heeft er geen uitspraken gedaan als 'ik ben nu eenmaal een chaoot' of 'ik ben altijd al een zenuwpees geweest'? Dat zijn gevoelens en gedragingen die zeker iets te maken kunnen hebben met je eerdere ervaringen, maar die bijvoorbeeld ook een gevolg kunnen zijn van een gebrek aan neurotransmitters.

Zo kan een gebrek aan GABA zorgen voor onder andere:

 • angstigheid, nervositeit
 • emotionele instabiliteit, kort lontje
 • concentratieproblemen (hoi ADHD)
 • snel overprikkeld (hallo HSP),
 • gedachtenstormen (gedachten niet kunnen stilzetten)
 • chaotisch, niet kunnen ordenen, geen ritme

Tijdens de opleiding Neurotransmitters sprak ik een moeder die, net als ik, GILLEND GEK werd van haar kinderen. Ja, nee, dat hebben we allemaal wel eens, dat snap ik. Maar zij ervaarde net als ik dat de stemmen van de kinderen letterlijk pijn kunnen doen aan haar oren (zelfs als ze plezier maken). Dat je soms zo overprikkeld bent dat zelfs je partner die in een andere kamer zit (met de deur dicht) je al teveel kan zijn. En ja, ook (helaas) dat we daarom iets vaker uit onze slof schieten dan we eigenlijk zouden willen, puur omdat alles en iedereen ons (vrij letterlijk) op de zenuwen werkt na een drukke dag met veel prikkels. 1x raden op welke neurotransmitter we allebei laag scoorden...

Maar de neurotransmitters zijn niet alleen doffe ellende.

Als je voldoende GABA hebt (en een beetje leuke opvoeding) krijg je juist de positieve eigenschappen:

 • betrouwbaarheid & vertrouwen hebben
 • verstandig en degelijk, stabiel (ook in emoties)
 • georganiseerd en gestructureerd (ook in je eigen hoofd)
 • houdt van groepsactiviteiten, maar ook van persoonlijk contact
 • altijd beschikbaar voor advies en troost; rots in de branding-type

Klinkt beter, nietwaar? En interessant genoeg is een groot deel hiervan dus nature en geen nurture. Of beter gezegd: biologie, geen opvoeding. Want de neurotransmitters kunnen gedurende je leven nogal veranderen (en gelukkig heb je daar ook invloed op - waarover straks meer).

Lichamelijke kenmerken

Ook kan een gebrek aan neurotransmitters je lichamelijk beinvloeden. Zo kan een tekort aan GABA zorgen voor:

 • onrust, hoge spierspanning, kramp
 • duizeligheid, light-headedness
 • slapeloosheid, twired (niet kunnen slapen van vermoeidheid)
 • houterig bewegen, minder vloeiende motoriek, verlies van ritmegevoel bij dansen etc.
 • verergering van darmproblemen (vaak boeren, buikpijn, PDS-klachten)
 • traag herstel na verwondingen of lichamelijke activiteit

Nu is het altijd handig om te weten dat al deze gebrekskenmerken (zowel de lichamelijke als de psychisch-emotionele) ook nog tig andere oorzaken kunnen hebben. Herken je veel uit deze lijstjes, dan is het dus goed om uit te zoeken of een GABA-gebrek misschien de oorzaak is - maar je kunt daar niet blind van uit gaan zonder gedegen onderzoek!

Oorzaken van een gebrek

Goed. Stel je dus voor dat je wél een GABA-gebrek hebt.

[De onvermijdelijke vraag is natuurlijk: hoe kom je daar achter? En het onvermijdelijke antwoord: je kunt het zelf uitvogelen, maar een gespecialiseerd therapeut kan je er waarschijnlijk een stuk sneller, professioneler en gerichter mee helpen. We hebben er zeg maar niet voor niets jaren voor gestudeerd.]

Hoe komt je aan zo'n tekort? Er zijn veel oorzaken voor te bedenken (die ik hier niet allemaal kan noemen), maar het is in ieder geval goed om te weten dat de neurotransmitters ook maar 'gewoon' uit voedingsstoffen bestaan. Zo wordt GABA gevormd uit glutamine. Voor die omzetting zijn co-factoren nodig, zoals magnesium, mangaan, B6, B12 en taurine.

Bij een tekort aan één van die stoffen, kan de vorming van GABA dus minder optimaal plaatsvinden. En zoals ik al eerder schreef: een gebrek aan zo'n voedingsstof heb je sneller dan je denkt. Reken maar eens uit hoeveel magnesium je echt binnenkrijgt op een dag... Ondanks wat het Voedingscentrum ons vertelt, komen tekorten echt veelvuldig voor (niet alleen voor magnesium, maar ook voor veel andere voedingsstoffen). Het zijn alleen niet zulke ernstige tekorten dat je er een directe gebreksziekte van krijgt.

Nee, we lopen niet massaal rond met scheurbuik van een vitamine C-gebrek. Maar lichte tekorten komen bij veel mensen voor, zonder dat ze het zelf in de gaten hebben (en zelfs zonder dat het duidelijk uit onderzoeken komt - maar dat is een ander verhaal). De indirecte gevolgen van een gebrek aan een aantal voedingsstoffen, kunnen zoals je ziet wel behoorlijk impact hebben. Hoeveel van ons zijn niet moe, gestresst, hebben darmproblemen of voelen zich simpelweg niet optimaal? Nutrients matter, people!

Anyway. Een gebrek aan één (of meerdere) van de voedingsstoffen waaruit GABA wordt opgebouwd of die nodig zijn voor het vormen ervan, kan al snel zorgen voor een gebrek aan deze belangrijke neurotransmitter - en daarmee voor de minder toffe geestelijke en lichamelijke zaken die je hierboven ziet staan.

Hoe zorg je voor meer GABA

Er bestaan GABA-tabletten op de markt, maar als je darmen hun werk goed doen, kun je die niet opnemen. GABA is namelijk te groot om als geheel door de darmwand te worden opgenomen. Bummer.

Dit zijn de dingen die je wel kunt doen om je GABA terug op peil te krijgen:

 • Zorg dat je voedingsstoffen op orde zijn

  Glutamine(zuur), magnesium, mangaan, B6, B12, taurine dus.

 • Zorg dat je darmflora leuk meedoet

  Bepaalde bacteriën eten de voedingsstoffen die nodig zijn voor de vorming van GABA; die kun je dan dus innemen zoveel je wilt, maar je kunt ze nooit gebruiken. Heb je kenmerken van een GABA-tekort én darmklachten? Dan is het de moeite waard om die aan te pakken. Dat kun je zelf, en anders helpen we je er graag bij!

 • Breng ritme aan in je leven

  Plan je activiteiten zo dat ze ritme geven aan je dag en week.

  Let op de seizoenen en ga naar buiten om ze écht te beleven.

 • Doe ritmische oefeningen

  Ritmische bewegingen stimuleren de aanmaak van GABA.

  Zweten is niet nodig maar ritme wel; ga dus dansen of eh, iets anders dat ritmisch is en leuk ;-)

 • Lichamelijk contact is sowieso een goede

  Oxytocine zorgt voor de afgifte van GABA!

 • Zorg voor rust en kalmte

  Let op je ademhaling, doe ontspanningsoefeningen.

  Luister naar kalmerende muziek.

Er zijn talloze supplementen en kruiden die je meer GABA beloven. In sommige gevallen kan dat handig zijn, maar ik vind dat het terrein van een specialist of geschoold therapeut. Wil je zelf aan de slag, dan denk ik dat je met bovenstaande zaken echt al heel wat in handen hebt. En ja, je leven veranderen is moeilijker en vervelender dan een pilletje slikken. Maar het is wel de basis.

Je kunt GABA overigens niet los zien van de andere neurotransmitters. Maar daar vertel ik je een andere keer over!

De vraag van vandaag:

Hoe ga jij om met ritme en prikkels?

Vertel het ons in de reacties!

Veel van de informatie uit dit artikel komt uit de bijscholingen die ik heb gevolgd over neurotransmitters bij Edwin Wiersma (Stichting Ortho Health Foundation), Yvonne van Stigt (Oergezond) en Dirk Zoutewelle (Cell Care Academy)


Reageren? Gezellig!

Reacties (36)

Lilian
5 Mar
Hoi :)
Weet iemand misschien hoe lang GABA in je lichaam blijft? Ik vraag dat, omdat iksinds heel recent de GABA smelt tabletten neem en ik me gewoon afvraag wat de duur van de werking is. Ik merk overigens meteen een rust als ik de smelt tablet heb genomen.
Groetjes!
De Groene Vrouw
5 Mar
Om eerlijk te zijn heb ik geen idee! Je neemt het meestal 's avonds, dan werkt het in elk geval een paar uur tot de hele nacht. Sommige mensen gebruiken het ook overdag voor meer rust en concentratie. Ik zou het zelf in eerste instantie op maximaal 2x per dag zetten, tenzij er dringende redenen zijn om het vaker te nemen.
Anja
20 Feb
Als je wel gaba inneemt en probiotica. En taurine dan helpt het wel. Is buiten lopen ook ritme?
chantal1973a
9 Jan
Natuurlijk heb je wel gelijk dat je altijd eerst moet kijken of er niet iets aangepast kunt worden in je levensstijl om je Gaba op orde te brengen, maar een beschadigde receptor kan ook de oorzaak zijn van al deze klachten die met Gaba verholpen kunnen worden. Daar doe je niks aan, niet met het beste dieet en beste ritme ter wereld en dat vind ik dan altijd weer een beetje jammer dat het dan voor de rest van de wereld wel weer zo lijkt dat je alles zelf in de hand hebt en dat je gewoon iets 'fout' doet als je klachten hebt. Dat is dus niet zo. Gaba wordt wel opgenomen in het bloed via capsules en heeft ook bewezen invloed op de hersengolven, positieve invloed op de slaap en gemoedstoestand. Volgens diverse onderzoeken.
De Groene Vrouw
9 Jan
Ja en nee. Sommige beschadigingen zijn 'beyond repair'. Maar je lichaam kan ook vaak nog veel herstellen, met de juiste voedingsstoffen. Zelfs receptoren!

Al zul je mij nooit horen zeggen dat je iets fout doet als dat niet kan of niet lukt. Ik bedoel dat niet, en dat staat er ook niet...
Alee
21 Nov. 2018
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30263304

Volgens deze studie is er wel sprake van absorptie.
De Groene Vrouw
21 Nov. 2018
Interessant!
Rob de Rooij
14 Aug. 2018
Hi Nienke,

Als “belegen” ADD’er heb ik met interesse je artikel gelezen. Wellicht zijn deze linken (zonder commercieel belang!) nog een interessante aanvulling: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153004/
En
https://www.sohf.nl/nutrient/gaba
Ik denk namelijk dat GABA suppletie, mits op de juiste manier, wel degelijk verschil kan uitmaken.

Keep up the good work;)
De Groene Vrouw
14 Aug. 2018
Dank voor je aanvulling! Dat onderzoek kende ik nog niet.
Ik denk inderdaad dat GABA-zuigtabletten (waarbij de werkzame bestanddelen via het mondslijmvlies worden opgenomen) meer kans hebben om te werken dan een supplement dat direct wordt doorgeslikt. Hoewel dat inderdaad wel zijn werking kan hebben in de darm zelf, wat ook waardevol is.

Maar beiden (GABA-aanvulling via het mondslijmvlies en in de darm zelf) zijn eigenlijk een bestrijding van het symtoom (GABA-tekort) en geen aanpak van de oorzaak. Deze vorm van symptoombestrijding kan soms natuurlijk wel heel prettig zijn - al moet ik zeggen dat ik zelf (n=1) nooit zoveel effect merk van de zuigtabletten (met mijn chronische GABA-tekort)... Hoe dan ook, er zijn meerdere wegen naar Rome en het is altijd goed om verschillende daarvan te onderzoeken, zodat je kunt doen wat het beste bij je past :-)
Adrian
17 Jun. 2018
Ik gebruik sinds een half jaar GABA tabletten. Ben er mee begonnen om te kijken of het hielp tegen mijn 'burning feet' syndroom en ja... Het helpt mij bijzonder.

Wat ik me wel afvraag of het kan dat GABA de darmflora aantast of er iets mee doet. Sinds die tijd is namelijk ook mijn ontlasting veranderd.
De Groene Vrouw
17 Jun. 2018
Er zijn bacteriën die de bestanddelen van GABA eten, dus dat kan inderdaad. Dat kan ook gelijk de reden zijn dat je zelf niet voldoende GABA produceert EN dat het uberhaupt helpt - want in een intacte, gezonde darm is GABA te groot om opgenomen te worden dus als je darm gezond is zou je er niets van moeten merken ;-)
Tijd voor een darmflora-onderzoekje misschien? :-)
Adrian
17 Jun. 2018
Ik denk het wel. Waar kan ik zo'n onderzoekje laten doen?
De Groene Vrouw
18 Jun. 2018
Kijk eens onder consulten, bovenaan de pagina ;-)
JM
31 May. 2018
Mijn dochter is zes weken geleden begonnen met Gaba. In het begin ging het heel goed ze kon alles makkelijker aan ze werd rustiger.Na drie weken begon ze depressief re worden en huilde om alles. Nu is ze gestopt mrt Gaba en de onrust komt weer terug. Kent iemand dit en wat kan ze doen?
De Groene Vrouw
1 Jun. 2018
Dan heeft ze - met alle respect - niet een goede therapeut gehad die haar dat aanraadde. Van GABA slikken merk je sowieso alleen effect als je darmen niet op orde zijn (anders wordt het niet eens doorgelaten door de darmwand). Dat betekent dat er ook iets moet gebeuren aan haar darmgezondheid; bovendien is het niet verstandig om 1 neurotransmitter te pakken en die te slikken, zonder te letten op de andere neurotransmitters of op de reden waarom GABA zo laag is.

Mijn advies zou zijn om een goede professional te zoeken die de balans tussen alle neurotransmitters recht kan trekken en het probleem bij de oorzaak kan aanpakken.
Bianca
4 Apr. 2018
Wat hou ik toch van jouw no nonsense schrijfstijl!
Thanks voor deze nuchtere en praktische uitleg.
kimberley pex
24 Jan. 2018
Mooi stuk over Gaba ! Complimenten. Neurotransmitters, al jaren lees ik er van alles over, het is zo ontzettend interessant. Van de pijnbestrijding kreeg ik gabapentine, dat is als ik t goed heb ongeveer hetzelfde als Gaba amino boterzuur, maar dan de synthetische vorm. Het wordt ingezet tegen epileptische aanvallen, overprikkelde zenuwen, zenuwpijnen (wel of niet als gevolg van operaties) en tegen een "volle kop" zoals bij burnout, te veel prikkels zorgen voor chaos in het hoofd. Nu heb ik een fabrikant gebeld, en gevraagd waarom het niet als slaapmiddel wordt ingezet.Er waren enkele meldingen gedaan door gebruikers, en bij een bepaald aantal zou er onderzoek komen. In de V.S. zijn ze verder dan hier in Europa, en er zijn nu duidelijke aanwijzingen d m v proeven met mensen dat gabapentine en gaba ,slapeloosheid tegengaan. De slaapduur wordt langer en vaster. Ik heb dit dus zelf ondervonden. Gaba is een van de meest rustgevende neurotransmitters, en het zit dus ook in voeding ! Bedankt voor deze mooie site op internet, groet,kim.
Els
30 Oct. 2017
Hoi,
Je schrijft dat je voedingsstoffen op orde moeten zijn, onder andere B6.
Nu slikte ik dit tot voor kort vaak als aanvulling.
Tot ik dit las: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/05-09-2016/de-gevaren-van-vitamine-b6/
Nu ben ik er zo goed als mee gestopt. In mijn supplement zat meer B6 dan de Gezondheidsraad aanbevolen heeft.
Wat is jouw mening hierover? Kun je een supplement met B6 (dagelijks) blijven slikken of niet doen omdat het al genoeg in je eten zou zitten en het dus schadelijk voor je kan zijn?
Janneke
22 Dec. 2018
De B-familie houdt van samenwerking dus beter ook de andere leden erin betrekken. Wel een verschil tussen de gewone en de actieve vorm.
Laura
23 Oct. 2017
Neurotransmitters en hun onderlinge invloed is ingewikkelde kost.
Van dopamine en in mindere mate serotanine wordt aangenomen dat ze betrokken zijn bij adhd. Niet in eerste instantie van gaba.
Als je van de een te weinig hebt, heb je weer teveel van de ander. Het gaat altijd om balans. Dus op die manier zijn alle neurotransmitters wel ergens bij betrokken. Ik heb bedenkingen bij lijsten met kenmerken en problemen bij een enkele neurotransmitter. Het meten van de mate waarin een neurotransmitter aanwezig is, kan nog helemaal niet betrouwbaar toch?
De Groene Vrouw
24 Oct. 2017
Precies zoals je zegt: het is ingewikkeld. Ik pretendeer dan ook niet dat dit het enige stukje van de puzzel is ;-) maar GABA speelt wel degelijk een rol in ADHD-achtige symptomen - en ADHD op zich is al minimaal 3 blogposts waard, dus dat is voor nu even alles wat ik erover zeg.

Als je goed leest, schrijf ik ook dat het niet zo is dat een tekort aan 1 neurotransmitter al deze problemen veroorzaakt, noch dat je een tekort hebt aan GABA als je veel van deze kenmerken hebt. Je kunt dat nu eenmaal niet vaststellen op basis van alleen symptomen - maar die kunnen je wel in de richting wijzen van de juiste onderzoeken.

Het onderzoeken van de hoeveelheden neurotransmitters kan op twee manieren:
- met een Bravermantest (snel & gratis maar minder betrouwbaar, hoewel je er ongelofelijk veel informatie uit kunt halen en het heel werkbaar is in de praktijk)
- met een labtest in bloed of urine (duurder maar dan heb je wel exacte cijfers, voor de situaties waarin dat belangrijk is).

Ik schrijf nog wel eens een artikel over de beschikbare neurotransmittertesten.
Annemarie
24 Oct. 2017
Ik ben heel sceptisch over het nut van neurotransmittertesten , na alles wat ik gelezen heb over dit onderwerp. Ten eerste meten die testen niet het gehalte aan neurotransmitters in het brein en er is wetenschappelijk nog nooit een verband aangetoond tussen de niveaus van de NT in het brein en die in de rest van het lichaam. Ik las eens een onderzoeksconclusie ( PubMed 2010, Marty Hinz etal.) die aangaf dat er geen verband was tussen het gehalte aan NT's in de urine en die in het brein.
Ten tweede verandert het gehalte van iedere NT constant en héél snel . Er zijn wel eens testen gedaan bij proefpersonen , bv. ieder half uur, en daaruit bleek dat de niveaus van de diverse NT's steeds weer veranderd waren. Alleen al de inhoud van je gedachten verandert het gehalte aan bepaalde NT's .
En verder zijn er tot op heden nog geen wetenschappelijk vastgestelde normen voor wat de ideale niveau's van diverse NT's zouden zijn. Dus persoonlijk zou ik er geen geld of tijd aan uitgeven , en toch maar vooral varen op de aanwezigheid van bepaalde symptomen en kenmerken.
Annemarie
23 Oct. 2017
Leuk dat je je waagt aan de ingewikkelde materie van de neurotransmitters ! . Strict genomen klopt het niet dat neurotransmitters te verdelen zijn in exciterende ( stimulerende) en inhiberende(remmmende), omdat de neurotransmitters zelf geen reactie opwekken in een cel , maar ik vind dat je het proces in de eerste alinea heel toegankelijk uitlegt!
Vooral de interactie van verschillende typen neurotransmitters maakt het volgens mij lastig om grip te krijgen en positieve invloed uit te oefenen op deze breinprocessen .

Heb zelf ruim 20 jaar te maken met vrij stevige me/cvs symptomen , en ben daardoor dus ook al jaren aan het uitpluizen/uitproberen of en hoe ik GABA (oa.) kan beinvloeden. De meeste dingen die jij noemt doe en deed ik al ( supplementen, leefstijl, darmen) maar met weinig tot geen effect tot op heden. Een ingewikkelde puzzel. Inmiddels weet ik dat het zeker niet alleen gaat om 'kalmeren' van het zenuwstelsel, maar meer om 'reguleren' . Verstoring van het zenuwstelsel kan in veel gevallen van chronische aandoeningen als me/cvs al begonnen zijn in een heel vroege fase van het leven. Bv. door traumatische dan wel enorm stressvolle gebeurtenissen , die kunnen zorgen voor een verstoorde natuurlijke fight/flight óf freeze respons .
Ik ben helemaal met je eens dat het experimenteren met GABA supplementen het beste onder begeleiding van een goed geschoold therapeut kan plaatsvinden. Hooggedoseerde supplementen kunnen , net als reguliere kalmeringsmiddelen de natuurlijke aanmaak behoorlijk verstoren.
Lay
23 Oct. 2017
Interessant Nienke, dank!! Ik denk dat ik ook een enorm GABA tekort heb gehad (en deels nog heb). Ik herken mij absoluut in wat je schrijft.
Absoluut Annemarie, door hooggedoseerde supplementen kun je de boel absoluut ontregelen. Bij mij door twee 5HTP pillen van Solgar. Daardoor is alle ellende begonnen.
Heb je weleens Yin Yoga geprobeerd Annemarie? Het zet als het ware je parasympathisch zenuwstelsel aan. Het brengt balans. Mij heeft het echt énorm geholpen bij mijn vermoeidheid en het vinden van rust.
Annemarie
23 Oct. 2017
Lay, bedoel je dat je letterlijk door inname van twee 5htp pillen ontregeld bent geraakt? Of door een bepaalde periode die dosering in te nemen ? Ik heb onder begeleiding wel een aantal maanden 5htp ( en ook l -theanine ) geprobeerd maar ervoer geen verbetering , noch verslechtering.
Ja, ik ken Yin Yoga, heb een proefles bij mij om de hoek gedaan, maar het bleek te zwaar voor me te zijn. Ik hoop thuis op eigen houtje ( met you tube) dergelijke oefeningen nog weer eens op te pakken.
Lay
23 Oct. 2017
Annemarie, ja echt door 2 (of 3, het is inmiddels 5 of 6 jaar geleden dus heb het ook wat verdrongen) pillen. Ik ben toen gelijk weer gestopt. Ook maanden nachtmerries gehad en daarna jaren lang een verstoorde slaap (soms sliep ik nachten niet). Toevallig had die vrouw die het mij adviseerde ook l-theanine aan me verkocht tegelijkertijd.
Jammer dat de yin yoga te zwaar was. De ene yin les is de andere niet. Het is ook afhankelijk van wie het geeft. Zelf yin yoga doen is een goed idee. Er staat een les op youtube van Esther Ekhart (yin yoga for the spine) die heel toegankelijk is. Je kunt houdingen altijd korter doen. Na elke houding een paar minuten liggend navoelen. Het kan wonderen doen voor je lijf. Ik zweer erbij. Supplementen waar ik trouwens ook veel aan heb gehad zijn teunisbloemolie en alfa liponzuur. Succes met je zoektocht! Blijf geloven in het zelfherstellend vermogen van je lijf!
Annemarie
23 Oct. 2017
Dank voor je tips en je bemoediging . Ja, de veerkracht van het lichaam is groot, dus ik blijf geloven in verbeteringen. Ben nu bezig met een online 'training' van Irene Lyon ; Somatic Experiencing/Feldenkrais/Nervus Vagus etc. Alle goeds ook voor jou!
Ilona
3 Dec. 2017
Je zou eens kunnen kijken naar restorative yoga. Dit is anders dan yin yoga en werkt met ondersteuning van kussens om je lichaam volledig te ondersteunen en tot rust te brengen en werkt hierdoor nog meer op het parasympatische zenuwstelsel dan yin yoga.
Iris
27 Jan. 2018
Voor Annemarie:

Leuk dat je ook bij Irene terecht bent gekomen!
Ik vind je niet terug bij de FB groep SBSM, klopt dat?
De Groene Vrouw
23 Oct. 2017
Ja, het blijft altijd zoeken om het 'exacte' proces goed uit te leggen aan mensen die misschien nog nooit van een neurotransmitter hebben gehoord ;-) Ik doe mijn best, maar 100% kun je het toch niet doen, want daar is het gewoon te ingewikkeld voor. Dit blog is er vooral om mensen bewust te maken dat er zoiets bestaat als neurotransmitters en dat die invloed hebben op hoe je je voelt en hoe je functioneert, dus ik wilde het een beetje simpel (= bijna automatisch kort door de bocht) houden...
Annemarie
27 Jan. 2018
Voor Iris : Ah... ik herken je gezicht van de algemene FB pagina van de 'Healthy Nervous System Revolution' . Nee, ik zit niet op de besloten groep omdat ik het programma officieus doe, dwz samen met een paar andere mensen (lotgenoten) . Wij gaan ook vééél langzamer en snijden het wat meer op maat. Twee mensen van dat groepje doen het officiele programma sinds 2016 . En jij? Volg je het programma nog met 'plezier'/toewijding ?
Karin
21 Jun. 2018
Beste Nienke, wat is je mening over phenibut?
De Groene Vrouw
25 Jun. 2018
Ik ken het niet dus ik kan er uit ervaring niets over zeggen. Online lees ik dat het een GABA-agonist is die vooral bindt aan GABA-B-receptoren. Zonder een technisch verhaal af te willen steken, is het dus een beetje een symptoombestrijder. Als er een GABA-tekort is, heeft dat een reden (zoals je in het artikel kunt lezen). Als er een tekort is aan bepaalde bouwstoffen van GABA of aan de cofactoren voor de opbouw en verwerking ervan, lost phenibut dat voor zover ik kan zien niet op. Je pakt het probleem dus niet bij de basis aan.

Denk aan: als je een steentje in je schoen hebt en daardoor pijn aan je voet krijgt, kun je daar een aspirine voor slikken - maar eigenlijk moet je het steentje eruit halen. Phenibut lijkt me - in dit geval - de aspirine. Misschien kan het geen kwaad om het af en toe eens te gebruiken (ik heb me er niet in verdiept dus ik kan daar weinig over zeggen), maar het lost de oorzaak van het probleem niet op en dus zul je het altijd nodig blijven hebben zolang je daar niets aan gedaan hebt...
De Groene Vrouw
25 Jun. 2018
... en als ik dan op http://www.nootropics.nl/phenibut/ het volgende lees:

"Uit beperkte meldingen van gebruikers blijkt dat de ontwenningsverschijnselen van Phenibut zeer ernstig kunnen zijn en moeten niet onderschat worden. Benoemd zijn: ernstige angst, nervositeit, beven, agitatie, duizeligheid, irritatie, vermoeidheid, verlies van eetlust, snelle hartslag, misselijkheid, braken, spanningen, psychose, hallucinaties, en insomnia. Deze effecten kunnen tot maximaal twee weken aanhouden. Tolerantie ontwikkelt zich snel bij herhaald gebruik."

Denk ik: er zijn betere manieren om je GABA-activiteit op te krikken...
Marloes
2 Aug. 2018
Dank dat jullie hier ooit gedeeld hebben over Irene Lyon. Ik ben gaan Googlen en ben net klaar met de 21 days tune up. Heeft iemand van juolie daarna nog een training gevolgd bij Irene? Is er ook een Nederlandse groep? Ik hoor het graag. Groet Marloes van Reek
Eveline
17 Sep. 2018
Marloes van Reek,
Mag ik vragen wat jouw bevindingen zijn na het afronden van die Tune UP? En heb je die ook in het Nederlands??
Heel erg geïnteresseerd namelijk.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy