Blog

Gebruik je woordjes

27 May. 2015

Mijn beroep heeft last van een imagoprobleem. Geitenwollensokken, Jomanda, aluhoedjes. Niet geheel terecht, maar laten we eerlijk zijn: we werken zelf ook niet echt mee om het te verbeteren.

Even een reality check: ieder beroep heeft mensen die gemaakt zijn voor hun werk en die het met passie en kundigheid uitvoeren. Ieder beroep heeft ook mensen die beter automonteur hadden kunnen worden. En automonteur als beroep heeft vast ook mensen die hun potentie beter hadden kunnen benutten als huisarts. Om maar eens iets te noemen.

De zesjescultuur is niet iets dat alleen speelt op scholen; ook in de grotemensenwereld zijn er genoeg werkenden die er met de pet naar gooien. Die niet gepassioneerd genoeg zijn over hun eigen beroep om er ALLES over te willen weten. Die het niet kunnen opbrengen om er helemaal voor te gaan. Of die (dat kan ook heel goed) gewoon op een andere manier denken dan er in dat beroep gevraagd wordt.

Ben je super-rechtlijnig en denk je in losstaande onderdelen, dan is werk waarbij je de hele complexe werking van het lichaam (of een V6-motor) moet overzien, misschien gewoon niet zo'n goed idee. Just sayin'. Andersom ook: een kennis van mij is ooit na een dag ontslagen door de koekjesfabriek, omdat hij binnen een uur het hele productieproces drie keer zo efficiënt had ingericht (ja echt). Of misschien wel vooral omdat hij niet gemaakt is om braaf mee te lopen met de kudde. Dat geeft helemaal niks, maar kies een beroep dat bij je past. Anders wordt het nooit wat - en daar hebben andere mensen dan weer last van.

Terminologie

Wat ook niet helpt, is dat veel mensen in mijn beroep niet bereid zijn om de juiste terminologie te bezigen. Misschien komt het omdat ze willen levelen met hun volksbuurt-clientèle, ik weet het niet. Maar er zijn genoeg therapeuten die de 'volksmondversie' van termen gebruiken. En die klopt vaak niet. Vind je het gek dat we dan meewarig worden aangekeken door de medische wereld?

Als je per se je witte geitenwollensokken in je sandalen wilt dragen omdat je vindt 'dat het om de inhoud gaat' is dat prima; maar dan moet je snotdorie wel je inhoud op orde hebben. Dat je cliënt of je buurvrouw woorden verkeerd gebruikt moet ze lekker zelf weten, maar wij zijn geen moeders die tegen kun dreumes keuvelen 'dat ze au hebben'. Het heet geen au, het heet pijn en het heet geen bloedverdunner, het heet een antistollingsmiddel. Of een anticoagulans, als je wilt. Bloed verdunnen doe je als je een liter water injecteert, zei mijn docent Pathologie altijd. En hij had gelijk.

Als je luchtwegverwijderaars blijft gebruiken, is het niet zo vreemd dat je benauwd bent... misschien moet je eens een luchtwegverwijder (ook niet zo'n beste term), luchtwegontspanner (al iets beter) of een (para)sympathicomimetisch middel gebruiken (maar die term gebruikt de huisarts zelf ook niet, dus vooruit).

En je hebt geen lekke darm. Een vertaling van de (ook al niet echt kloppende) Engelse volksmondterm leaky gut. Geen wonder dat huisartsen denken dat ik een gestoorde gek ben, als cliënten beginnen te babbelen over hun lekke darmen. Als je een lekke darm hebt, lig je op de intensive care omdat de darminhoud je buikholte in stroomt. Het heet een hyperpermeabele darm. Zo heet het omdat de darm altijd al permeabel (doorlaatbaar) is (hoe neem je anders voedingsstoffen op), maar alleen via bepaalde routes. Bij een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm (hyperpermeabiliteit), gaan ook andere routes open staan. De tight junctions sluiten niet meer optimaal, als je het precies wilt weten. Daardoor komt er GEEN ontlasting in je buikholte terecht en er komen ook niet hele pinda's in je bloed. Wel kunnen er niet-volledig verteerde eiwitten in het bloed terecht komen, die het immuunsysteem alarmeren. Ik schrijf er nog wel een keer over. Maar in any case: Het. Is. Geen. Lekke. Darm.

Eczeem is ook geen vervuiling die door de huid naar buiten komt. Als er veel afvalstoffen aanwezig zijn en het lichaam niet de mogelijkheid heeft om die af te voeren, kan dat de ontstekingsbereidheid in het lichaam verhogen. Door pro-inflammatoire (ontstekingsbevorderende) stoffen kunnen ontstekingen en/of immuunreacties ontstaan, die uiteindelijk kunnen leiden tot een verergering van eczeem. Er komen geen afvalstoffen door de huid naar buiten zetten - please.

Professionalisering

Natuurlijk maken we allemaal wel eens een foutje. Ik ook. Maar het gaat me om de professionalisering van de beroepsgroep. Als ik soms zie wat er in bij- en nascholingen in de zaal zit... Er is gelukkig een groot deel hele goede therapeuten die beter op de hoogte zijn van hun specialisme dan de gemiddelde huisarts (yeah I said it - 'cause it's true). Maar er zijn helaas ook mensen die er echt niks van begrepen hebben. En dan bedoel ik niet de mensen die gewoon aan het begin van hun opleiding staan (want ongeschoold is niet hetzelfde als dom), maar de mensen die al jaren meelopen en het nog steeds niet begrijpen. Met hun mond vol complottheorieën over Big Pharma en Big Food en hun hoofd vol verkeerde termen en hun medische basiskennis niet op orde.

Kijk. Natuurlijk draag je de kleren waarin je je het meest prettig en zelfverzekerd voelt. En natuurlijk is het belangrijk dat je de ingewikkelde termen binnen je vakgebied op Jip-en-Janneke-niveau kunt uitleggen aan je cliënten die nog nooit hebben gehoord van bètadefensine en alpha-1-antitrypsine. Maar als er iemand langskomt die wél snapt waar het over gaat, dan moet je het ook in je mars hebben om te weten dat het fenylalanine is en niet fenylaline. En Ginkgo biloba, niet ginko-bilbao. Argh.

Toen ik op het HBO zat en principieel mijn benen niet scheerde ("Dat haar groeit daar toch? Lekker laten zitten dan!") had ik eens een gesprek met een docente. Ze zei: "Je hebt een belangrijke boodschap te vertellen. Wil je dan dat mensen naar je verhaal luisteren, of dat ze afgeleid zijn door je ongeschoren benen?"

En ze had gelijk. Natuurlijk zou het prachtig zijn als we in een wereld leefden waarin het alleen om de inhoud gaat. En dat die inhoud dan ook allemaal helemaal klopt. Maar dat doen we nu eenmaal niet. Dus je zult als professional ook een beetje op de verpakking moeten letten. En inhoudelijk: dat je een beetje oplet bij anatomie en dat je geen mensen gaat behandelen voordat je je eigen grenzen kent. En dat je de juiste terminologie gebruikt. Als dat de prijs is die we moeten betalen om serieus genomen te worden, dan alsjeblieft: trek een paar pumps aan en gebruik je woordjes...

De vraag van vandaag:

Aan welke verkeerd gebruikte termen erger jij je mateloos?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (37)

Corinne
17 May. 2018
Ik deel je mening maar de terminologie in de reguliere geneeskunde is ook niet heel erg goed gekozen. Laten we zowel regulier als complementair het beestje bij de naam noemen en duidelijk zeggen wat er aan de hand is! Laten we alle igg reacties dan ook niet intoleranties noemen bijv maar gewoon spreken van reacties van het immuunsysteem met igg, ige of iga antilichamen. Ook dan nemen we dat misschien meer serieus!
De Groene Vrouw
17 May. 2018
Eens!
Ik vind het gebruik van intolerantie als je een antilichaam-reactie bedoelt, ook verschrikkelijk.
Zelf gebruik ik graag 'overgevoeligheid' (sensitivity) als het een 'milde' vorm van allergie betreft (bv een IgG reactie in plaats van een IgE reactie).
Bij gebrek aan beter, want er is eigenlijk gewoon niet een goede term... behalve dan wat jij zegt, maar dat is ook weer zo'n mond vol ;-)
MP
4 Jul. 2016
Ergeren doe ik me er niet aan, nee. Maar ik kom in mijn werk wel een hoop dingen tegen waarbij ik soms wel eens denk: 'Mens, léés er dan op z'n minst eerst eens wat over en laat dat woord goed op je netvlies branden voordat je het begint rond te blaten.'
Een goed voorbeeld is een dame die me tijdens telefonisch spreekuur vertelde dat de dokter had gezegd dat ze aan een 'postanale depressie' leed..
Maria
22 Jun. 2015
Boem! Val & Botsbalsem ? jij kan er ook wat van:-)
De Groene Vrouw
23 Jun. 2015
En waar zit de fout volgens jou?
Rita
31 May. 2015
Jammer,
ik vond je verhalen steeds leuk om te lezen en leerzaam, maar met die opmerkingen van vandaag heb je me weggejaagd. (Eerder was ik al bijna vertrokken na jouw klaagzang over mensen die verwachten dat je alles gratis geeft: daar hoef je niet over te klagen, je kunt het gewoon duidelijk op je site aangeven.)
Had het leuk gevonden als je had gezegd: ook met ONgeschoren benen kan ik een goed verhaal vertellen. Het gaat vooral om het verhaal! En dan de taal: beetje ergerlijk als je anderen veroordeelt over verkeerd taalgebruik en het vervolgens ook zelf doet. Hoe dik is de balk in jouw oog? Mogen mensen van elkaar verschillen? Mogen ze een verschillend opleidingsnivo hebben?

Mag een mens MENS zijn op zijn (of haar) eigen unieke manier? Van mij mag jij het zijn op jouw manier, maar ik hoef het niet meer te lezen.

Wens je wat meer mildheid voor jezelf en anderen. Maar ja, die kreeg ik ook pas bij het ouder worden.
De Groene Vrouw
31 May. 2015
Niemand vraagt je om hier te blijven, dit is een site voor mensen die mijn verhalen graag willen lezen én mijn manier van schrijven kunnen waarderen. Ik hoef ook niet per se te weten dat je weggaat, maar ik wens je toch een fijne dag!
Meibloempje
1 Jun. 2015
Zo mild en wijs ben je nou ook weer niet als je het nodig vindt dit allemaal hier neer te zetten...(o wat ben ik toch vreselijk. Ik moet nodig weer stoppen met reageren op blogs.)
Meibloempje
29 May. 2015
Nog zo een: 'Het is homeopathisch, dus baat het niet dan schaadt het niet.' Zo fout! Die mensen hebben dus geen idee van wat homeopathie inhoudt.

Ik heb wel veel ergernissen, merk ik nu. 'Slecht voor mijn lever'. (Of is het nu andersom?!) ;-)
Meibloempje
28 May. 2015
'Homeopathie' wordt ook vaak ten onrechte gebruikt in plaats van 'kruidenmiddeltje' of 'fytotherapie'.
De Groene Vrouw
28 May. 2015
Ooooh ja! Die kan ook echt het bloed onder mijn nagels vandaan halen. Vooral omdat het nog gevaarlijk is ook, om fytotherapie te verwarren met homeopathie...
Meibloempje
28 May. 2015
Ik dacht trouwens dat het juiste woord fenylalaNine was... Bij opzoeken blijkt dat er verschillende websites zijn waar ze zowel fenylalaLine als fenylalaNine gebruiken... Die weten het dus ook niet zeker.
De Groene Vrouw
28 May. 2015
Maar het is in elk geval geen fenylaline ;-)
Meibloempje
28 May. 2015
Zo is dat!
Meibloempje
28 May. 2015
Mensen die 'homopathie' zeggen als ze homeopathie bedoelen.
Mensen die zeggen dat spelt gezond(er) is omdat er geen gluten in zitten. (Volgens mijn broodbakboek bevat speltmeel zelfs meer gluten dan tarwemeel)
Het verschil tussen meel en bloem niet kennen en dan wel recepten schrijven.
Roepen dat iets (wat dan ook) voor iedereen gezond/beter is. (Kokosolie bijvoorbeeld)
Heel veel paleo/vegan/suikervrije/gezonde/biologische koekjes en taarten eten en het gek vinden dat je dan aankomt (want je eet toch zo gezond?)
Liz Raadsen
28 May. 2015
Met veel plezier gelezen! Ook de reactie van Meibloempje, en de reactie daar weer op van De Groene Vrouw. Complimenten!! De grote boodschap (hahaa) is: vermijd ruis.
Nele
27 May. 2015
Mooie rant! :)
Weer erg herkenbaar ook...

Ik irriteer me als logopedist aan het verkeerd gebruik van de woorden 'lispelen' en 'slissen' (o.a. door sommige mede-logo's).
Daarnaast komt het erg vaak voor dat de verwijzing van huisartsen onjuist is omdat ze het hebben over een spraakstoornis terwijl het kind taalproblemen heeft en verder goed verstaanbaar is.
En ik stoor me aan het feit dat ze soms uberhaupt niet weten wat een logopedist doet. Heb wel eens een verwijzing i.v.m. platvoeten ontvangen. Stond er echt op. Logopedie, reden:platvoeten, ondertekend en wel. Ehhh... Ja. Vervelend voor die client, maar ik kan er toch echt niks mee..!
Dat 'de normale mens' niet op de hoogte is van de vakgebieden is enigszins acceptabel ("oh ja logopedie, wat leuk, dat is slissen en stotteren, toch?"), maar van verwijzers verwacht ik toch wel iets meer kennis van zaken...
Saskia
28 May. 2015
en dan ga ik even heel flauw doen;

je ergert je er aan, of het irriteert je

en nu hopen dat ik het goed gespeld heb anders gaan we daar weer over verder ;-)
Meibloempje
28 May. 2015
Je neemt me de woorden uit de mond.
Nele
30 May. 2015
Haha, helemaal gelijk :) heel grappig dit.
Ben me helaas ook bewust van mijn eigen tekortkomingen in het actief verwoorden de laatste tijd, onder invloed van zwangerschapshormonen... Alle spreekwoorden en gezegdes komen er verkeerd uit, ik weet van geen één mens of ding de juiste naam meer en alles en iedereen is dus 'dinges'. Plus nog andere dementieverschijnselen komen voorbij.
Nog vervelender als je jezelf erop betrapt dus.
Gelukkig vergeet ik het daardoor ook snel weer, da's dan wel weer fijn.
Petra
27 May. 2015
Je vraagt aan welke info ik me mateloos irriteer? Hier komtie :-) : Dat het 'universum' aangeeft welk kruid of welke methode er gebruikt moet worden....aaargghh. Ik geloof echt wel dat er meer is en dat energetisch genezen en de ziel bestaan, maar ik ben zwaar allergisch voor gezweef. We hebben nog altijd hersentjes gekregen van dat verdomde universum, of god, hoe je het ook noemt.
De Groene Vrouw
27 May. 2015
Oh ja! Die is ook heeeeel errug!
De Groene Vrouw
27 May. 2015
En 'alle gele bloemetjes zijn voor de lever' ook, trouwens. De laatste keer dat ik keek waren er toch echt Vingerhoedskruid-versies met gele bloemen...
Petra
27 May. 2015
Haha oh ja, wat ik ook eens hoorde: Als er veel Robertskruid in je tuin groeit, dan wordt er over je gekletst, of je hebt last van je bloedvaten. Aaarggh!
Stella
27 May. 2015
Bedankt voor het rechtzetten van wat fout ingeslepen termen.
Ik word best vaak aangevallen als ik wijs op de juiste terminologie en zeggen wat je bedoelt te zeggen, zodat een ander de boodschap die kwijt wilde ook binnenkrijgt en niet zelf in het wilde weg moet interpreteren.

Die jip-en-janneketaal is verschrikkelijk, het maakt normale mensen tot onnozelaars. Was het niet een vrouwelijke minister die de uitdrukking landelijk bekend maakte? Weten we gelijk weer waar het zgn glazen plafond vandaan komt: door de vrouwen zelf bedacht en vlijtig nagestreefd.
Lisa Goudzwaard
28 May. 2015
Ik kan niet liken op een blog, maar bij deze 'like'!
Bart
27 May. 2015
Hoi Nienke!

Geweldig om te lezen! Erg leuk om te lezen dat het ook in andere vakgebieden op deze plekken verkeerd gaat!
Ik ben werkzaam als kinderfysiotherapeut en wordt er ook erg onpasselijk van als mensen praten over geëxplodeerde tussenwervelschijven die verschoven zijn, afgescheurde enkelbanden en of ik even de knopen uit de spieren wil halen...

Ik sta helemaal achter wat je schrijft, zorg er voor dat je serieus genomen kunt worden, let op de verpakking en hoe je communiceert met je collega's en cliënten.
De Groene Vrouw
27 May. 2015
Hahaha, helemaal gelijk! Al moet ik volmondig bekennen dat ik ook zeg "goh, hier zit een knoopje' als ik iemand aan het masseren ben. Hoe heet het dan eigenlijk in het echt, vraag ik me nu af?
Bart
28 May. 2015
Vaak is het een lokale verkramping van een spier, een lokale hypertonie of een (neuromusculaire) triggerpoint, om in het kader van gebruik je woordjes te blijven. Maar omdat het woord knoopjes zo veel gebruikt wordt snap ik wel dat je het ook gebruikt bij het behandelen.
Vervelend wordt het vooral als je niet weet wat een knoop precies is, je deze term gaat gebruiken in je communicatie naar andere collega's of denkt dat de knopen de oorzaak zijn van het probleem (ze zijn eigenlijk altijd het gevolg van... overbelasting, verkeerd gebruik van spieren, enz).
Dus eigenlijk precies wat jij beschrijf in je blog :)
De Groene Vrouw
28 May. 2015
Superhelder, thanks! :-D
Ik heb er overigens voor gekozen om mijn massage-opleiding alleen in de hobby/privé-sfeer in te zetten, dus in de praktijk masseer ik niet. Maar dat terzijde.
Stella
29 May. 2015
Mag het dan iets als bult in spier zijn? Je moet he toch benoemen.
Mijn moeder kreeg vroeger echt zichtbare bulten, ter grootte van een in de lengte gehalveerd ei.
Mijn eigen ervaring is dat als er zo gemeen in de "spierknoop" gedrukt wordt, de "knoop" kleiner wordt. Je voelt het ook warmer worden en minder pijnlijk, hoewel de tranen je dan in de ogen springen.
Meibloempje
27 May. 2015
O, dit is vast een inkoppertje, maar volgens mij is ' ...mijn benen niet scheerde' hier een verkeerd gebruikte verleden tijd. 'Scheerde' als verleden tijd bestaat absoluut, maar niet voor het verwijderen van haar.

Dit is dus typisch iets waar ik mij aan erger haha. Scheerde i.p.v. schoor, zwoor i.p.v. zwoer, 'zich' irriteren (grrrr, vooral die irriteert mij mateloos!) en 'zich' beseffen...

Maar goed je bedoelde natuurlijk medische termen. Ik ga er even over denken.
Meibloempje
27 May. 2015
Verder een prachtig geschreven stuk, trouwens! Ben het helemaal met je eens. Maar ik ben dan ook altijd erg taalgevoelig, dus mensen die termen (welke dan ook) verhaspelen neem ik al heel snel niet meer serieus. Wat eigenlijk ook wel triest is.
Maria
28 May. 2015
Ik vind het juist heerlijk als men zelfverzekerd de verkeerde terminologie gebruikt of er taalkundig een potje van maakt. Dat doet me denken aan het typetje " Fred" van Fred en Ria in Draadstaal.
De Groene Vrouw
27 May. 2015
Je hebt gelijk. Maar laten we eerlijk zijn: schoor is ook gewoon geen woord. Bah. Klinkt bah. ;-)
Nienke
27 May. 2015
ik erger me aan mensen die een theorie verzinnen die logisch lijkt en daarmee net doen of ze de gezondheid van de mens snappen. En dan op ervaring roepen dat t zo in elkaar zit en hoe je een kwaal kan behandelen. Te kort door de bocht maar mensen trappen er in! Zo zijn er velen in t alternatieve (maar ook in t reguliere) circuit. Er wordt overal ter wereld wetenschappelijk onderzoek gedaan en vaardigheden zijn nodig om die uitkomsten goed te interpreteren en bestaande hypothesen weer aan te passen.
Dus de echte termen gebruiken is prima maar zorg ook voor voldoende kennis over epidemiologie, statistiek en evidence based medicine!
De Groene Vrouw
27 May. 2015
Lijkt me verstandig. Al kun je je afvragen of we oooooit 'de enige waarheid' zullen gaan vinden. Kennis is in ontwikkeling; 70 jaar geleden heeft 'een theorie' ervoor gezorgd dat zelfs het merendeel van de wetenschappelijke wereld is gaan geloven in de schadelijkheid van verzadigde vetten. Nu komt men daar (gelukkig) toch weer op terug.

Dus helemaal zeker, met keiharde bewijzen, zullen we wel nooit worden denk ik ;-)
Wat niet wegneemt dat evidence based denken een virtue is...
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy