Blog

Gelatine

4 Feb. 2012

Gisteren kwam er een Pakje aan. Leuk. Maar waarom is dat vermeldenswaardig? Er zat een Belangrijk Item in, dat ons leven heel veel makkelijker gaat maken. Ik heb namelijk een temperatuur-instelbare waterkoker gekocht. Die ik eigenlijk niet nodig had, want wij zijn erg tevreden over onze fluitketel.

Maar het pannetje dat erbij hoorde en dat op hetzelfde station past.... daar ging het om. Op het basisstation kun je de temperatuur instellen van 30 tot 100 graden tot op 5 graden nauwkeurig. Je kunt het ding de opdracht geven om daarna te stoppen of om het warm te houden.

Ik wilde er één voor mijn zalven. Bijenwas smelt bij een temperatuur van 65C en omdat ik werk met veel onverzadigde plantaardige oliën, zie ik de temperatuur van de zalf het liefst zo min mogelijk daar boven stijgen. Ik gebruikte tot nu toe een rvs pan op een electrisch kookplaatje, en dan maar flink roeren om te zorgen dat de warmte goed verdeeld werd. Maar ja... Met dit kooktoestelletje kan ik de temperatuur instellen op 65C en ik weet zeker dat hij daar niet bovenuit zal komen (ook niet als de telefoon gaat of als ik dringend een kop koffie moet drinken in de huiskamer). I-de-aal!

Gelatine

De titel was gelatine. Nee, maak je geen zorgen, er zit géén gelatine in mijn zalven ;-) Maar hoe zit het dan wel? Dit soort pannetjes, die langdurig op een controleerbare temperatuur kunnen blijven (zonder dat ze al te veel stroom kosten) zijn ook perfect voor bone broths. Dat zijn echte bouillons, bij voorkeur van botten van dieren die hebben gegeten waar ze voor gemaakt zijn (gras en kruiden bij koeien bijvoorbeeld).

Die bone broths / bouillon zijn onderdeel van ons traditionele voedingspatroon. Door ze heel lang(zaam) te laten sudderen, worden belangrijke voedingsstoffen aan de botjes onttrokken. Calcium, magnesium, kalium en... gelatine.

Gelatine is een vies woord. In mijn veganistentijd meden we het als de pest (want van dode dieren), maar ik heb zelfs niet-vegetariërs producten terug zien leggen vanwege de 'troep' (gelatine) die erin zat. Daar zit dus duidelijk een drempel.

Vies of gezond?

Maar wat is gelatine nu eigenlijk, en waarom ben ik er nu ineens zo enthousiast over? Gelatine is een eiwit dat voorkomt in de botten, pezen en gewrichten van mens en dier. Het trekt vocht aan (zelfs nadat het is verwerkt tot voedsel) en zorgt voor een buigzame, taaie bescherming. In de gewrichten die veel schokken te verdragen krijgen (zoals enkels en knieën), is gelatine bijvoorbeeld hard nodig om te zorgen dat ze niet kapot slaan op elkaar.

De gelatine die tegenwoordig in spekkies, pudding en wat al niet meer zit, is een ander soort gelatine dan die je zelf uit bouillon trekt. Die eerste groep komt uit varkenshuid (Als die al niet gebruikt wordt voor de productie van schoenen en tassen) en uit koppen en beenderen van dieren die uit de bioindustrie komen. Het product wordt dan geraffineerd tot alleen de pure gelatine-eiwitten overblijven.

Huisgemaakte bouillon

Maak je zelf bouillon, dan heb je natuurlijk veel meer dan alleen de gelatine. Ook collageen, mineralen en merg komt in je soep.

Wist je dat recentelijk ontdekt is dat kippensoep ook écht helpt als je grieperig bent? Niet zo gek als je bedenkt dat echt kippensoep dus getrokken is van botten, en dat in beenmerg belangrijke immuunstimulerende stoffen zitten. Ook al die mensen die Silicium, chondroïtine of haaienkraakbeen slikken voor hun gewrichten en/of tegen osteoporose, zouden eens na moeten denken aan het opnemen van simpele stocks in hun dieet. Je kunt ze gebruiken om smaak toe te voegen aan gerechten, als basis voor soep of om rijst in te koken.

Praktisch

Affijn, het verhaal gaat nog door, maar u begrijpt dat ik blij ben met mijn temperatuurpannetje. Heb je thuis een crock pot / slow cooker, dan kan het daar ook mee en als je dat alles niet hebt, kun je zelfs een ouderwetse dekenkist gebruiken en je bouillon een paar keer opkoken tussendoor.

Wij maken bouillon van de botten die we als vlees hebben gegeten. Gisteravond waren dat biologische kippenpootjes, dus na die maaltijd verzamelden we de botjes en die hebben een hele nacht staan trekken op 70 graden (bacteriedood-temperatuur) met een eetlepeltje azijn (zodat de mineralen beter uit de botten trekken). Toen nog even opgekookt naar 95 en en afgezeefd. Beetje kaas raspen, peterselie, thijm en Fleur de Sel erbij en smullen maar! Ik vind de soep echt lekkerder dan als hij gekookt heeft (dat deden we vroeger), dus dat scheelt alvast.

En voor wie bang was voor gelatine-restjes in de zalf: maak je geen zorgen, ik heb gelijk twee pannetjes aangeschaft ;-)


Reageren? Gezellig!

Reacties (27)

Lilian
1 Feb
Wat veel informatie! Super! Nu zie ik alleen door de bomen het bos niet meer. Ik zoek iets waar ik bottenbouillon mee kan trekken. Heb alles doorgelezen, en vraag me af wat is nu het makkelijkst? Ik koos voor de crockpot, maar nu blijkt die daar toch niet voor geschikt te zijn. De zuren uit de botten tasten de binnenpan aan. Ben op zoek gegaan naar genoemde watekoker met pannetje, kom alleen een heel kleintje tegen. Hoe maak jij je bouillon anno 2019?
Hartelijke groeten Lilian
De Groene Vrouw
2 Feb
In een pan waarmee je officieel massagestenen op kunt warmen. Groot genoeg en gaat precies tot 70C :-)
Hendrik
27 Dec. 2016
Leent de Hotpot zich goed voor yoghurt maken?
Hendrik
27 Dec. 2016
waarom verwarm je de bouillon aan het einde nog even naar 95 graden?
Paula
12 Dec. 2016
waar kan ik die waterkoker kopen?
De Groene Vrouw
12 Dec. 2016
Zie de andere vragen... hij schijnt nogal lastig verkrijgbaar te zijn. Maar als je even zoekt is er vast wel ergens een alternatief. Deel je het met ons als je het gevonden hebt?
Rita
10 Jan. 2016
Waar kan je dit pannetje kopen?
Mvg Rita
Patricia
29 Mar. 2015
Beste groene vrouw,

Ten eerste,
Super interessante site groene vrouw! Bedankt voor het delen van jouw kennis!
Hierdoor heb ik een fijnere (minder opgeblazen!) buik : )

Maareh,... dat kookpitje lijkt verdacht veel op het onderstel van mijn fondue pan?!
Dit ga ik natuurlijk niet 's nachts proberen,...
Ennuh,.. die gelatine van het aftreksel, moet ik dat opeten? Vind het een beetje, niet zo ; (
Vooral van de kippensoep, vond ik de soep laatst te (te) vet. Of ligt dat aan mij??

Groet,

Kleine vrouw
De Groene Vrouw
30 Mar. 2015
Hoi kleine vrouw,

Wat jij 's nachts wel of niet doet, moet je natuurlijk lekker zelf weten. En wat je eet ook. Het vet en de gelatine is de hele bedoeling van het maken van bouillon, dus gezien het feit dat daar de voedingsstoffen inzitten zou ik het opeten. Maar dat ben ik ;-)
Judith
21 Mar. 2015
Wat is het verschil tussen de hotpot en de crockpot?
Is crockpot net zo goed of vergelijkbaar?
Groetjes Judith
De Groene Vrouw
21 Mar. 2015
Een crockpot heeft over het algemeen maar 2 standen, de hotpot kun je per 5 graden instellen van 35 naar 100 graden.
Miranda
28 Jan. 2015
Ik maak mijn mijn broth in een slowcooker! Wat ik daaraan wel jammer vind is dat het dus altijd KOOKT in plaats van suddert, m.a.w. de temperatuur is gewoon te hoog, zelfs op de laagste stand. Desalniettemin krijg ik er prima broth van hoor, met gelatine en al. Al was dat wel een beetje uitvogelen hoe. De eerste keer deed ik maar wat en kreeg ik mooie gelatinerijke bouillon, de volgende keren niet want toen had ik het - kennelijk - te lang laten koken c.q. pruttelen (met de deksel er wat scheef op krijg je wel meer een sudderidee).
Marielle
27 Dec. 2015
Hoi Miranda, ik ben sinds een paar dagen aan het vogelen maar heb nog niet een gelei-achtige bouillon weten te produceren. Hoe lang laat jij het pruttelen?
pien
7 Dec. 2014
Beste Nienke,

Allereerst cocomplimenten voor je site. Ik ben al enige tijd bezig met het maken van kippenbouillin maar het is me tot oo heden nog niet gelukt om een echte gelatinerijke soep te krijgen. Ik heb het idee dat dit komt omdat het door, ondanks dat het op het laagste pitje staat, en dan het zachts.
Dus ik ben op zoek naar een pannetje met zoalsdie hotpot. Helaas is die alleen nog via een site te krijgen maar dan met een levertijd van 6-8 weken. Ik ben verder gaan zoeken en kwam de buffalo soepketel tegen. Denk je dat deze vergelijkbaar is met jouw hotpot? En laat jij eerst de soep lichtjes koken en zet je hem dan meteen op 70 graden of eerst 70 graden en dan op het einde laten koken. Hoop dat je tijd hebt om mijn vragen te beantwoorden. Want ik het moet me toch een keer lukken km die gelatine te krijgen :-).
De Groene Vrouw
8 Dec. 2014
Ja, de buffalo heb ik zelf ook. Alleen wel even goed mikken welke temperatuur je hebt, want hij heeft een 1-12 verdeling en geen gradenmeter.

Misschien moet je ook iets minder water toevoegen om een meer gelatineus geheel te krijgen - maar maak je geen zorgen: er zit gelatine in de kip, dat komt ook echt in je soep ook al krijg je geen 'drilpudding'.
Janet
13 Apr. 2015
Dit pannetje is waarschijnlijk veel kleiner dan de soepketel van 5,7 liter van Buffalo? Ik sta op het punt om de soepketel te bestellen, maar dit pannetje ziet er iets vriendelijker uit. Maar ja, als niemand het meer ergens kan bestellen dan toch maar een soepketel. Of heeft iemand inmiddels een site ontdekt waar ze wel voorradig zijn? Alvast dank!
Meg
8 Sep. 2014
Hoi Nienke,
weet je of de gelatine van Lecker's, gemaakt van varkenshuid, maar met het eko-keurmerk,
te vertrouwen is?
Een bottenbouillon vraagt zoveel kooktijd, en ik ben nog steeds onzeker of een grote pan die ik heb, van aluminium of van RVS is..
Dus als voorlopige en snelle tussenoplossing de gelatine uit pakjes...
Is dat aan te raden?
Dankjewel alvast,
Groet.
De Groene Vrouw
8 Sep. 2014
Ik ken het merk niet. EKO-keurmerk zegt nog niet veel over wat de varkens gegeten hebben. Zelf gebruik ik het liefst grasgevoerde rundergelatine van Great Lakes. Lijkt prijzig, maar een bus gaat lang mee.

Bouillon heeft overigens veel meer goede eigenschappen dan gelatine alleen, dus het is sowieso de moeite waard om een goede pan te scoren en bouillon te maken!
Rene
10 Apr. 2014
dank voor de andere blik op gelatine, ik heb het vermeden en ging zoeken naar wat het precies is en kwam hier ... ga eens goed kijken of ik een keer zo'n soepie kan maken :) tnx!
ineke knight
23 Feb. 2014
Sorry, ik zie het inmiddels
ineke knight
23 Feb. 2014
Waar koop ik een temperatuurpannetje en wat kosten dezen?
Suhela
21 Jan. 2014
OOOOOOOOOOOOOOOOOHHHHHHHHHHH. JIJ BOEF!
Ik ben zwaar blut, maar denk dat ik nu toch geld moet gaan uitgeven heh, door jou....! ;) Ik ben dol op slowcooking, op bouillon én gebruik maken van weggooivlees. En maak ook heel graag eigen cremetjes enzo en moet juist iets bedenken op het onhandige gegoochel met mijn huidige thermometer.....!
Uhhh oke, middenweg... een mooie voor op mijn verlanglijst... Gelukkig ook gelukkig met mijn 'dekenkist' (ik wikkel mn pannetje altijd in een oude wollen deken.... works as a charm!)
Mieke
24 Dec. 2013
Hij is op dit moment verkrijgbaar via ebay.de.
Ik heb hem ook. De waterkoker is waardeloos met snel problemen met de contactjes maar het pannetje is super. Nu ik toch op deze site ben: er zit nu gluh-appelsap in :-)
Anouk
23 Jun. 2013
Ik wil ook wel zo'n pannetje! Al speurend op internet geen resultaat dus please tell me!
De Groene Vrouw
24 Jun. 2013
Ik heb de HotPot van Aquagrad. Destijds bij waschbaer.nl maar nu geloof ik niet meer... Bij Dirtdevil.nl misschien nog?
Sandro
21 Dec. 2014
Hallo Nienke ,

Ik ben nu al uren aan het zoeken en vind alleen nog Crock potten , die : DIRT DEVIL M 9119 HOT POT+AQUAGRAD is niet meer te vinden !
Dat is extra balen want dan zoek dus ook nog naar een traploos elektrische instelbare au bain marie pan en die zijn onbetaalbaar !

Dan maar dromen !
De Groene Vrouw
21 Dec. 2014
Tsja, ik verkoop ze niet dus ik kan je niet verder helpen...

Maar een traploos instelbare au bain marie is niet duur! Zoek naar soeppannen bij groothandels voor keukenbenodigdheden; voor 50-60 euro ben je klaar: http://www.nisbets.nl/NIEUWE%20ARTIKELEN/NIEUWE%20ARTIKELEN/NIEUWE%20ARTIKELEN/Soepketel%20met%20handgrepen/1685/GH227?zoek=soep
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy