Blog

Gelatine of Collageen (en waarom eigenlijk?)

16 Jan. 2017

Eén van de eerste blogs op deze site ging over gelatine. En over een pannetje dat allang niet meer verkrijgbaar is. Maar er is nog zo veel meer over te vertellen... wist je bijvoorbeeld dat het niet alleen goed is voor je darmen, maar ook helpt tegen rimpels? Nou ja, in theorie dan.

Even terug naar het begin: waar hebben we het over? Gelatine en collageen komen uit dieren. En ook alleen uit dieren (en mensen): planten maken het niet aan. Gelatine en collageen bestaan uit aminozuren, de 'legoblokjes' waaruit eiwitten zijn opgebouwd. Er zijn aminozuren die je zelf kunt aanmaken (die heten niet-essentieel)  en aminozuren die je niet zelf kunt aanmaken (jazeker, de essentiële). Daar is een volkomen oninteressant rijtje van. Zowel gelatine als collageen bevatten alle essentiële aminozuren.

Het kan soms lastig zijn om voldoende van deze aminozuren binnen te krijgen. Als vleeseter lukt het vaak nog wel als je iedere dag een flinke lap vlees wegwerkt (maar wie doet dat nog anno 2018?); als vegetariër is het een stuk ingewikkelder. Terwijl ze wel enorm belangrijke taken vervullen in je lichaam: van het opbouwen van nieuwe eiwitten tot het vormen van enzymen en - ook niet onbelangrijk - de neurotransmitters (dat zijn de boodschapperstoffen van je lichaam die ervoor zorgen dat je optimaal kunt denken, reageren, lekker in de flow kunt werken of juist ontspannen... en nog veel meer).

Het binnenkrijgen van voldoende eiwitten en/of aminozuren is dus belangrijk voor, nou ja, alles. Maar als je weinig vlees eet of als je lichaam niet zo heel goed is in het verteren van eiwitten, kan het zomaar zijn dat je niet alle aminozuren voldoende in- of opneemt. Dan kunnen gelatine en collageen een uitkomst bieden (als je het tenminste niet erg vindt om dode dieren te eten. Als dat wel zo is, is dit niet je blogpost).

Gelatine of Collageen?

Maar wat is nu precies het verschil tussen gelatine en collageen?

In je lichaam komt geen gelatine voor, maar collageen. Dat heb ik al eens uitgebreid behandeld bij de blogreeks over het bindweefsel. In essentie bestaat bindweefsel voor een groot gedeelte uit het eiwit collageen, wat zorgt voor de stevigheid van het bindweefsel. Pas op het moment dat je in je eigen keuken aan de slag gaat om het collageen uit de botten en het kraakbeen te peuteren, wordt het gelatine. Dat doe je namelijk door er bouillon van te maken - en dus door het te verhitten. Door de verhitting verandert het collageen in gelatine.

Heb je niet genoeg tijd (of zin) om zelf bouillon te trekken, dan zijn gelatine en collageen tegenweurdig ook verkrijgbaar als handig poeder. Niet die van de supermarkt om taart mee te maken (die komt van ongelukkige koeien of misschien varkens, en je weet niet precies hoe sterk bewerkt het is). En ook niet die dure capsules collageen bij de vitaminenwinkel (je moet het namelijk nemen in hoeveelheden die eigenlijk niet in een capsule passen, en dat kan veel goedkoper).

Echte, huisgetrokken bouillon (van biologische botten) is altijd het beste, want daarin zitten niet alleen de aminozuren maar ook nuttige mineralen en vetten. Maar lukt het je niet om dat wekelijks te maken, dan is er een poedervormig alternatief: gelatine of collageen van koeien die gras en kruiden hebben gegeten. Er zijn één of twee merken die dat verkopen; de rest is niet van grasgevoerde koeien of heeft geen duidelijke oorsprong.

Of je gelatine gebruikt of collageen, maakt voor je gezondheid meestal niet uit. Beiden bevatten alle essentiële aminozuren, die makkelijk opneembaar zijn en die dezelfde herstellende eigenschappen hebben (zie onder). Het verschil zit hem met name in de praktische toepasbaarheid: met gelatine kun je dingen, jawel, geleren - en met collageen niet. Met andere woorden:

 • Gelatine wordt (als je het oplost in vocht) stijf zodat je er snoepjes, pudding en dat soort dingen mee kunt maken.
 • Collageen heeft deze bindende eigenschap niet, waardoor je het makkelijk(er) door je voeding of drankje heen kunt roeren. Zo lost het geur-kleur-smaakloos op in koffie en thee, of roer je het zonder gedoe door je yoghurt.

Overigens is de collageen die je als poeder koopt, niet exact hetzelfde als collageen dat in je lichaam voorkomt. In je lichaam is collageen namelijk een kant-en-klaar eiwit. Dat wil zeggen dat de aminozuren al in een bepaalde volgorde zijn opgebouwd - geen losse legoblokjes maar een al opgebouwd muurtje. Collageenpoeder is op een bepaalde manier verhit, waardoor er collageen hydrolysaat overblijft. Dat is fijn, want nu zijn de aminozuren weer losse legoblokjes geworden. En dat heeft voordelen:

 • het is veel beter opneembaar; je lichaam hoeft er zelf namelijk niets meer aan te bewerken
 • je krijgt er geen last van als je eigenlijk niet zo goed bent in het verteren van eiwitten, want het is al 'voorverteerd'
 • de kans dat je er allergisch op reageert is bijzonder klein (je immuunsysteem reageert namelijk vooral op eiwitten, niet op losse aminozuren)

Gelatinepoeder bestaat nog wel uit hele eiwitten. Er bestaat ook gelatine hydrolysaat, waarin de aminozuren losgehaald zijn en dat een vloeibare vorm schijnt aan te nemen - al ken ik eerlijk gezegd geen merken van dit product.

Zelf heb ik ze beiden in de kast staan:

 • collageen voor dagelijks gebruik (1-2 eetlepels per dag is een mooie dosering als er verder niets met je aan de hand is en je wilt gewoon je aminozuren wat aanvullen)
 • en gelatine voor de praktische toepassing in gerechten zoals snoepjes, taart etc.

Meer over gelatine & collageen

Meer over het productieproces

Gelatine & Collageen voor je darmen

Waar de Amerikaanse darmfloratherapeuten en realfoodbloggers volledig doordrongen zijn van het nut van gelatine en bottenbouillon, laat in Nederland de kennis nog wel eens te wensen over. Foodblogs laten je nog wel eens weten hoe belangrijk het is, maar veel therapeuten hebben geen flauw idee.

Wel wordt er driftig rondgestrooid met L-Glutamine. Dat is ook een aminozuur, dat een belangrijke rol speelt bij het herstel van je darmen en de tight junctions tussen je darmwandcellen. Het wordt daarom veel ingezet bij mensen die een hyperpermeabele darm hebben (in de volksmond ook wel leaky gut genoemd).

Het probleem daarbij is dat veel mensen een tekort hebben aan aminozuren in het algemeen. Als je dan 1 soort aminozuur gaat aanvullen, kan je lichaam besluiten om daarmee eerst het tekort aan andere aminozuren te compenseren. Niet ideaal, maar beter dan niks. Dan ben je alleen wel al die dure L-glutamine kwijt aan allerlei andere lichaamsfuncties... Voordat het toekomt aan je darmen, ben je een heel eind verder en er wordt dan ook gewerkt met doseringen van 60 gram (of meer) per dag. Dat is leuk voor de fabrikant, maar niet zo briljant voor je portemonnee - en je darmen worden er ook niet automatisch gelukkig van.

Als je je aminozuren wilt aanvullen, zijn gelatine en collageen een betere optie. Die bevatten niet alleen L-glutamine; ze zijn de originele bron ervan (in de vorm van glutaminezuur). En daarnaast leveren ze dus nog andere belangrijke aminozuren, die óók een rol spelen in het herstel van je darmwandcellen en tight junctions. Bovendien worden ze in grotere hoeveelheden vaak beter verdragen dan losse L-glutamine.

Is het nu zo dat mensen met darmklachten enorme hoeveelheden gelatine en collageen moeten gaan gebruiken? Neen. Bij darmklachten is het ongelofelijk belangrijk dat je de oorzaak ontdekt en aanpakt. Heb je bijvoorbeeld parasieten of ziekteverwekkende bacteriën in je darmen, dan gaan gelatine en collageen je niet helpen - en kunnen ze (hoewel dat niet vaak voorkomt) in sommige gevallen de boel zelfs verergeren. Ik ga je dus niet vertellen dat je nu 5 eetlepels collageen per dag moet gaan eten - maar ben je therapeut en behandel je cliënten met darmklachten, dan is het zeker nuttig om je hier verder in te verdiepen. En ben je herstellende van een hyperpermeabele darm, dan kunnen gelatine en collageen dus een prima hulpmiddel zijn om je daarbij te ondersteunen.

Gelatine en collageen voor je huid & bindweefsel

In de artikelen over het bindweefsel kwam het al terug: ook je huid heeft baat bij aminozuren. Het collageen van je onderhuids bindweefsel, om precies te zijn - dat spul dat ervoor zorgt dat je velletje mooi strak over je lijf heen ligt. Na een jaar of 30 vermindert dat in kwantiteit en kwaliteit, en wordt het makkelijker uit elkaar geduwd als je een keer boos kijkt (of lacht). Zo ontstaat op den duur een rimpel.

Voor de vorming van collageen zijn een aantal factoren nodig: voldoende vitamine C bijvoorbeeld, en zink. Daar schreef ik ook al eens over. Maar dus ook de aminozuren zelf. Anders valt er weinig te vormen. Het kan dus interessant zijn om extra gelatine of collageen te eten, zeker als je al vrij zwak bindweefsel hebt van jezelf. Combineer je collageen dan in ieder geval met vitamine C, vitamine D en zink.

Gelatine & Collageen voor je gevoel

Nog een interessante: wist je dat ook je gevoel gemaakt is van aminozuren? Je neurotransmitters zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor hoe je je voelt. Ongelofelijk interessant: een tekort aan neurotransmitters kan ervoor zorgen dat je zaken niet los kunt laten, moeilijk kunt ontspannen, je niet meer goed kunt concentreren, of geheugenproblemen krijgt - en nog veel meer.

Maak je geen zorgen: de neurotransmitters gaan de komende tijd één voor één voorbij komen, want het is echt boeiende materie. Voor nu wil ik het erbij houden dat die dingen gevormd worden uit (onder andere) aminozuren - en dat je die aminozuren dus wel eerst moet hebben voordat ze netjes gevormd kunnen worden. Ook daarbij kan gelatine/collageen dus helpen (en denk ook aan hulpstoffen als magnesium, selenium en B-vitamines).

Gelatine & Collageen voor je spieren

Je ziet ze wel eens staan bij de vitaminenwinkel: gigantische potten met eiwitten voor sporters. Eiwitten zijn namelijk ook belangrijk voor de opbouw van spieren, en als je veel sport (of Sylvester Stallone wilt worden), heb je er veel van nodig.

Veel van die potten bestaan uit wei-eiwit. Lekker goedkoop en hoogwaardig (= met veel essentiële aminozuren) eiwit. Maar is dat wel de handigste keuze? In de natuur komen wei-eiwitten (o.a. caseine) niet zomaar los voor. Laat staan in enorme hoeveelheden. Ook hier geldt weer: de volledige bak legoblokjes (in dit geval gelatine/collageen) is beter voor ons dan één enkel losgepeuterd blokje.

Nu heb ik weinig verstand van sport (wat je ziet aan het feit dat ik een bodybuild-filmster van 25 jaar terug als voorbeeld gebruik). Dus ik kan je niet vertellen of je eerder/sneller/beter bulky wordt van gelatine/collageen dan van wei-eiwit. Ik kan je wel vertellen dat als je niet per se Sylvester hoeft te worden, maar wel je spieren en pezen en gewrichten wilt ondersteunen na het sporten, je daar gewoon gelatine/collageen voor kunt gebruiken. Een prima en vooral complete manier om je eiwit-inname aan te vullen, zodat je je lichaam de kans geeft om te herstellen.

Voor vegetariërs

Zoals je begrijpt zijn gelatine en collageen niet bepaald vegetarisch. Er zijn geen plantaardige bronnen van; het is een puur dierlijk product. En helaas: er bestaat ook geen vegetarisch alternatief voor gelatine en collageen. Wel in praktische zin: met agar-agar of johannesbroodpitmeel kom je een heel eind als je een puddinkje wilt maken. Maar niet als we het hebben over de gezondheidsaspecten ervan.

Natuurlijk zijn er vegetarische producten die óók goed zijn voor je darmen (ik noem zaken als kuzu, arrowroot en andere prebiotische bindmiddelen), maar die ondersteunen niet het herstel van de tight junctions op de manier zoals gelatine & collageen dat doen. Natuurlijk zijn er ook vegetarische bronnen van aminozuren die je spieren helpen opbouwen, maar dat zijn doorgaans geen hoogwaardige (en vaak wel sterk bewerkte) eiwitten.

Afhankelijk van je reden om geen vlees te eten, zou je kunnen overwegen om (als je gezondheidsproblemen hebt door eiwittekorten) alsnog gelatine of collageen te gaan gebruiken. Er zijn mensen die verder geen vlees of dierlijke producten eten, maar wel gelatine/collageen gebruiken, en daar enorm van opgeknapt zijn. Of je jezelf dan nog vegetariër wilt noemen, dat laat ik even bij jou ;-) maar gelukkig heb je zo'n labeltje niet nodig om je goed en gezond te voelen - wel voedingsstoffen.

Waar haal je dat dan?

Na lang zoeken hebben we een merk collageen gevonden waar we erg gelukkig van worden. Gelatine hebben ze (nog) niet, maar deze gehydrolyseerde collageen van Niche4Health is van hoogwaardige kwaliteit en heeft veel voordelen:

 • Het is vrijwel helemaal geur- en smaakloos; het smaakt niet naar koe maar enkel heel licht zuur vanwege de:
 • toegevoegde vitamine C & D voor een betere opneembaarheid (en je extra supplement kun je dus skippen)
 • Heeft een constante kwaliteit - dus geen batches die minder goed oplossen of sterk smaken (zoals vaak bij andere merken)
 • Het lost perfect op in koude en warme dranken, yoghurt etc.
 • De collageen komt (uiteraard) van grasgevoerde, biologische koeien
 • Het overtreft de hoogste internationale voedsel- en kwaliteitsnormen en is volledig traceerbaar
 • Een prima prijs/kwaliteitverhouding, dus ook leuk voor je portemonnee

Ziezo. Nu weet je (van) alles over gelatine en collageen. Een fijn product om je lichaam mee te ondersteunen - zonder dat je ik weet niet hoeveel pillen moet slikken. Scheelt ook weer!

De vraag van vandaag:

Gebruik jij gelatine of collageen? Hoe & waarvoor?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (160)

Peter
12 Mar
https://nutritionstudies.org/drinking-bone-broth-is-it-beneficial-or-just-a-fad/

Interessant artikel, lezen !
Peter
12 Mar
https://foodrevolution.org/blog/bone-broth-benefits/
Ook interessant
De Groene Vrouw
12 Mar
Ruilen?
https://chriskresser.com/the-bountiful-benefits-of-bone-broth-a-comprehensive-guide/

https://chriskresser.com/you-need-to-eat-gelatin-here-are-the-reasons-why/

https://chriskresser.com/5-reasons-why-even-vegetarians-need-gelatin/

https://www.amymyersmd.com/2013/06/10benefitsofbonebrothguthealingrecipe/

https://www.youtube.com/watch?v=3ZrgETZzb0A
Jolien
28 Feb
Oh wat een heerlijk stuk weer. Ik wil zelf boulion maken voor Mn 9 maanden oude baby. Is kip dan het meest geschikt? En mogen daar dan ook uien en knoflook in? Beetje peper en zout? Ik weet niet zo goed waar ik goed aan doe... alvast bedankt!
De Groene Vrouw
1 Mar
Hoi Jolien,
Kip is prima, maar rund kan ook heel goed hoor! Met ui en knoflook zou ik nog een beetje terughoudend zijn. Heb je mijn nieuwe boek al? Daar staan schema's in wat je wanneer kunt geven, superhandig :-)
https://groenevrouw.nl/product/de-poepdokter-junior/
maurits
3 Feb
Hallo Groenevrouw

Ik heb Colitis ulcerosa, gelukkig in een matige vorm dan. Maar wat kan ik nu het beste gebruiken voor mijn darmen/ slijmvlies. Collageen of Gelatine?
De Groene Vrouw
4 Feb
Hoi Maurits,

In principe maakt dat niet uit, kijk even waar je het best op reageert en wat je het fijnste vindt werken. Deze twee producten zijn natuurlijk niet genoeg om de colitis er helemaal onder te krijgen, maar dat snapte je vast al ;-)
dAAn
12 Jan
Hallo Groene Vrouw, Interessant artikel!
Even een vraag. Ik ben op zoek naar gelatine om te gebruiken bij het maken van cocosyoghurt. Ik wil dus juist gelatine
en niet collageen ivm het binden, maar waar koop jij dan je gelatine? Want van ongelukkige zieke beesten wil ik zeker geen gelatinepoeder gebruiken!
Groetjes dAAn
De Groene Vrouw
13 Jan
https://www.puurmieke.nl/great-lakes-gelatinepoeder-454g.html?acc=02e74f10e0327ad868d138f2b4fdd6f0
:-)
Els
10 Jan
Ik neem collageen een 2tal weken, en ik slaap beter! (Normaal moeilijke slaper) Iemand dezelfde ervaring? Els
Emiel Hendrickx
8 Jan
Hallo, ik gebruikte 2 jaar achter elkaar gelatine in poedervorm, omdat de dokter hier in Costa Rica het mij aanrade voor beter gerstel van mijn AC aansluiting in mijn schouder, ik moet zeggen het werkte geweldig, maar toen kwam de dag dat ik plotseling een dikke buik kreeg en ja daar stond het op internet, niet langer dan 6 maanden achter elkaar gebruiken, mijn zus had precies hetzelfde, kreeg ook een dikke buik maar in een veel kortere tijd. Mijn vraag is, is dit fenomeen bij u bekend, zoja, hoelang moet ik er mee stoppen, ben er nu 3 maanden vanaf en mijn buik is weer weg, maar mijn schouders doen ook weer pijn!
Ik haal de Gelatine gewoon uit de supermarkt, omdat hier niet alles te verkrijgen is, maar weet nu ook dat je niet eindeloos gelatine elke dag kunt innemen!

groetjes van Emiel uit Costa Rica
De Groene Vrouw
9 Jan
Je kunt niets eindeloos elke dag innemen ;-) Het menselijk lichaam is gebouwd voor variatie. Het is van geen enkel(!) product goed om het jarenlang dagelijks te eten - ook niet van koffie, brood en gelatine... Onze leverancier raadt specifiek aan om het 25 dagen te gebruiken en dan 5 dagen rust te nemen. Dat lijkt me een goed advies; en ook wel eens een periode helemaal niet. Het blijft tenslotte een supplement, ook al komt het dan uit echte voeding.
Patrizia
20 Feb
En wat doe je dan als veganist zeker geen gelatine en collageen beide van dieren afkomstig
De Groene Vrouw
20 Feb
Dan heb je een probleem, in die zin dat er geen veganistische vervanging is van deze producten. Dus als je ze gezondheidstechnisch zou kunnen gebruiken, zul je je veganistische dieet moeten heroverwegen.

Puur praktisch gezien kun je natuurlijk agar gebruiken om gelei te maken, in plaats van gelatine - maar dit heeft geen van de gezondheidsvoordelen van collageen of gelatine.
Saskia
20 Dec. 2018
Waar kan ik terugvinden op de site die je aanraadt dat het om grasgevoerde biologische dieren gaat? Ze vermelden het nergens.
De Groene Vrouw
20 Dec. 2018
https://winkel.groenevrouw.nl/niche4health-gehydrolyseerd-collageen
Het staat er gewoon :-)
"Niche4Health Collageen komt van grasgevoerde, biologische koeien. Het overtreft de hoogste internationale voedsel- en kwaliteitsnormen en is volledig traceerbaar. 100% natuurlijk!"
Emiel Hendrickx
8 Jan
Je kunt het toch niet controleren al staat het erop wilt nog niet zeggen dat je het krijgt wat je leest
Bianca
10 Dec. 2018
Hallo Groene Vrouw,

Volgens mij is de collageen van Niche4Health niet biologisch, maar alleen 'maar' grasgevoerd.
Op hun site kan ik het woord biologisch niet terugvinden namelijk.
De Groene Vrouw
10 Dec. 2018
Ik denk dat er weinig 'grasgevoerde' koeien zijn die niet biologisch zijn (en ik vraag me af hoe dat er dan uit zou zien), maar ik zal het voor je navragen!
Henk Albers
19 Oct. 2018
Ik heb last van een zogenoemde tenniselleboog. Volgens een collega moet ik gelatine preparaten in nemen, dit zou verbluffend goed werken bij het herstel. Is dit juist?
De Groene Vrouw
20 Oct. 2018
Dat kan inderdaad ondersteunend werken. Wat je ook moet doen: zorgen dat de ontsteking kalmeert. Ik help je er graag mee in een Half Uurtje Kennis :-)
Rebecca
18 Aug. 2018
Dag Groene vrouw,

Ik wil graag de callogeenpoeder gaan gebruiken, ivm met hyper gevoelige/geïrriteerde maag en darmslijmvlies (vermoed wat men ook wel "lekkende darm" noemt)
Heb PDS en lijkt alsof ik op steeds meer voedsel slecht reageer.
Nu is er recent uit ontlastingonderzoek gebleken dat ik een overgroei aan gisten heb (vergelijkbaar met Candida).

Wat is nu de juiste volgorde van aanpak; eerst de candida dmv antischimmel middel en probiotica (en natuurlijk juiste voeding) behandelen en daarna callogeen om de darmen proberen te herstellen of kan ik callogeen tijdens de behandeling tegen gisten gebruiken?

Kortom, kan ik callogeen tegelijkertijd gebruiken tijdens de behandeling met een anti schimmel middel?

Is de groene pot net zo effectief voor herstel van maag en darmen als de rode pot?

Alvast bedankt voor het meedenken!
De Groene Vrouw
18 Aug. 2018
Hoi,

Voor persoonlijk advies over (het toepassen van) een blogpost, voeding & supplementen verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://www.groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
Gwen
2 Aug. 2018
Van wat voor dier is bovine collageen afkomstig?
De Groene Vrouw
3 Aug. 2018
Bovine betekent 'rund'.
Sindy Reuvers
1 Aug. 2018
Hi!
Kan je collageen ook innemen bij borstvoeding (zelf geef ik langdurig borsvoeding). En welke dosering zou je dan aanbevelen?

Alvast bedankt!
De Groene Vrouw
2 Aug. 2018
Collageen kan absoluut geen kwaad bij borstvoeding, het zijn gewoon aminozuren. Je neemt een normale dosering van 1-3 eetlepels per dag.
cattleya
15 Jul. 2018
Zit er vitaminen c in great lakes of moet je extra vit. C innemen.
De Groene Vrouw
17 Jul. 2018
Dat zit er niet in, dus dat moet je nog los halen uit voeding of een supplement!
Jetske
14 Jul. 2018
Ik gebruik nu 11/2 maand collageen (van kabeljauw). Ben daarmee begonnen omdat ik lichtflitsen kreeg als gevolg van een krimpend glasachtig lichaam (oog). Te veel flitsen kunnen duiden op netvlies loslating, dus je begrijpt dat ik op zoek ging naar wat ik er zelf aan kon doen! Nu na ruim ern maand gebruik (2 eetlepels door müsli) nemen de flitsen af!
De Groene Vrouw
15 Jul. 2018
Wat goed om te horen!
Bart
27 Dec. 2018
Jetske, dat staat er echt helemaal los van. Het innemen van collageen zorgt niet voor enige verandering binnen in het glasvocht. Netvliesloslatingen gaan ook vaak zonder flitsen, maar als je flitsen erger worden of er komt een zwarte vlek bij (of zwarte puntje) ga je asap naar een oogarts.
Momenteel ervaar je flitsen omdat er door de inkrimping die je beschrijft wat getrokken wordt door collageenstrengetjes. Meestal gebeurd er niks, soms krijg je een netvliesloslating, kwestie van mazzel of juist pech, niet het innemen van voedingsmiddelen (inclusief collageen).
Je klachten zijn verminderd omdat je strengetjes het glasvocht al van je netvlies hebben getrokken en dan ik -zo te horen- goed gegaan.
Geraldine
7 Mar
Bart, ik denk dat je dit eens ,moet lezen.https://volzicht.nl/gelatine-belangrijk-voor-gezonde-ogen/
Lynsey
1 Jun. 2018
Hoi groene vrouw,

Ik heb interesse om collageen te gebruiken. Nu lees ik dat er verschillende studies zijn dat collageen het serotonine gehalte verlaagt door het lichaam te ontrekken van tryptofaan.
Omdat ik een verleden met depressies heb maak ik me zorgen om het collageen te gaan gebruiken.
Weet jij hier meer over te vertellen?
De Groene Vrouw
4 Jun. 2018
Waar lees je dat, en heb je een link naar de studies? Het zou namelijk niet heel logisch zijn dat collageen tryptofaan zou onttrekken (waarvoor dan?), aangezien het zelf tryptofaan bevat en juist alle aminozuren die nodig zijn voor de vorming van neurotransmitters, toevoegt...
Danielle
4 Jun. 2018
Jee ik meen te herkennen dat collageen seritonine verlaagd. Ik ben een ervaren antidepressivaslikker en als ik iedere dag slik meende ik invloed te bespeuren: meer down. Ik weet via mijn orthomoleculair arts dat hij ooit zei dat als je antidrpressiva slikt je geen tryptofaan in supplementen moet gebruiken. Alleen is de dosis zo laag (en natuurlijk) in collageen dat ik zelf dacht dat t wel kon slikken en ik mn somberheid mogelijk ten onrechte bij collageen legde... nu ik dit lees vermoed ik dat ik niet helemaal spoken zie. Uit mezelf ben ik zo pm 3x p week 2 eetlepels gehydrolyseerd viscollageen gaan slikken. In de hoop dat t daarmee niet zinloos is geworden dit te slikken lijkt deze hoeveelheid goed te gaan. Ben venieuwd of meer mensen dit herkennen.
De Groene Vrouw
4 Jun. 2018
Als de tryptofaan in collageen teveel is, zou je ook geen eieren en vlees meer mogen eten... ik blijf het een onlogisch verhaal vinden. De ervaring leert dat je het daarmee niet automatisch moet afdoen als onzin ;-) maar wel dat ik extra nieuwsgierig ben naar de onderbouwing & pathways.
Claudia
23 Jan
Ik gebruik nu ruim 1,5 jaar collageen(kabeljauw) met tussenpozen.
Out of the blue ben ik somberder geworden en slaap ik slecht. Ik kom op deze site omdat ik googelde op een link tussen die twee?
Miranda
1 May. 2018
Hoi Nienke!

Stel je gebruikt niet de poeders maar maakt zelf bijv. kippenbouillon, hoeveel of hoe vaak zou je dit dan moeten drinken voor een positief effect?

Verse kippensoep wordt niet voor niets Joodse penicilline genoemd ;) groetjes!
De Groene Vrouw
2 May. 2018
Tsja, hoe vaak... ik zou zeggen een keer of drie-vier per week?
Huib
15 Apr. 2018
In hoeverre is collageen van invloed op het herstel van maag en darmen na een antibiotica kuur?
De Groene Vrouw
15 Apr. 2018
In principe: niet. Collageen ondersteunt het herstel van beschadigd weefsel. Als het goed is, beschadigt een antibioticakuur het weefsel van de darmen zelf niet.
Een antibioticakuur 'beschadigt' wel de darmflora; maar daarvoor moet je dus eerder een probiotica hebben en niet collageen.
Ilona
2 Apr. 2018
Zijn collageen/gelatine wellicht veiliger in gebruik om een darmwand te herstellen bij iemand met een autistische stoornis, dan L-glutamine? Ivm de kans op glutamaat vorming?
De Groene Vrouw
2 Apr. 2018
Het korte antwoord is: ja.
Het lange antwoord is: in gelatine/collageen zit ook L-glutamine, maar uiteraard minder dan in de pure versie. Als je een probleem hebt met de omzetting van glutamaat, moet je dat probleem aanpakken - niet de inname van glutamine vermijden ;-)
Mascha
20 Mar. 2018
Hai Groene vrouw....
Interessant om hierover te lezen.
Vraag me wel af waarom de voorkeur uitgaat naar de runder-versie. Hoe zit het met de vis versie Ergo Max Collageen Hydrolysaat van wilde Kabeljauw 400g?
De Groene Vrouw
21 Mar. 2018
Die is ook prima. Maar meer mensen reageren overgevoelig op vis dan op rund - en ik weet ook niet of de vis-versie net zo smaakloos is als de rund-versie?
Danielle van Eerten
21 Mar. 2018
Mijn ervaring is dat viscollageen van Ergomax echt smaakloos is. Ik heb n tijdje n ander merk geprobeerd, was licht goedkoper en die smaakte niet naar vis maar erreg muf en dat wende niet...
Nieky
21 Mar. 2018
De vis versie is ook vies. :-) Naar mijn mening minder vies dan de rundversie.
Het mengt wel iets minder goed met koud water, maar als je het water iets verwarmt dan gaat het goed (ik neem collageenpoeder altijd puur, want wil mijn koffie of wat dan ook niet verpesten).
De Groene Vrouw
21 Mar. 2018
Ik vind zelf de rundversie vrij smaakloos, eigenlijk. Door een kop koffie of een bakje yoghurt proef ik er niets van. Het schijnt wel zo te zijn dat bepaalde batches wat sterker kunnen smaken, maar die heb ik persoonlijk nog niet gehad... Maar mocht je die wel te pakken hebben: een kop soep of bouillon proef je er natuurlijk ook niets van ;-)
Yvonne vd Tillaar
11 Nov. 2018
Ik gebruik gehydrolyseerd collageen van Great Lakes. Om een "bijsmaak" te ontwijken neem ik tussen de middag een hartig kopje groentebouillon met een schep collageen, heerlijk ! Ik merk veel vooruitgang. Slaap als een os, mijn algehele stemming is een stuk positiever, nagels groeien prima en als 51 jarige minder last van stijfheid en kleine blessures....
De Groene Vrouw
12 Nov. 2018
Wij gebruikten dat vroeger ook. Prima merk! Het enige jammere is dat het de ene keer heel neutraal smaakt en goed oplost, en de andere keer heb je ineens een 'kopje koe' ;-) Wij zijn daarom overgestapt naar Niche4Health: ook van grasgevoerde koeien, maar veel stabielere productie, altijd een neutrale smaak en lost altijd goed op.
https://winkel.groenevrouw.nl/niche4health-gehydrolyseerd-collageen
Janu
11 Mar. 2018
uitgebreid onderzoek (o.a. via Biovis) heeft aangetoond dat ik geen pathogene bacteriën bij me draag en geen histamine-overgevoeligheid heb. ik volg een aangepast dieet, supplementeer met o.a. L-glutamine en heb vanwege darmklachten de groene bus, het collageen dus, uitgeprobeerd. begonnen met een theelepeltje in een mok thee. binnen een uur kreeg ik erge darmklachten, maar ik dacht dat dit er niks mee te maken kon hebben. na drie dagen toegenomen buikklachten ben ik er maar mee gestopt en al snel daarna waren m'n darmen weer redelijk tot rust gekomen. later wilde ik het nog een kans geven, maar hetzelfde verhaal helaas...
De Groene Vrouw
12 Mar. 2018
Heb je al laten onderzoeken of je een overgevoelige reactie hebt voor Rund?
Janu
12 Mar. 2018
dank voor je reactie. nee, dat heb ik nooit laten onderzoeken. ik ervaar nooit problemen na het eten van rundvlees (eet ik 1 á 2 keer per week in diverse vormen) of na het drinken van runderbouillon, dus dan kan dit haast het geval niet zijn, toch?
De Groene Vrouw
13 Mar. 2018
Nee, dan is het waarschijnlijk zo dat je al genoeg van bepaalde aminozuren binnenkrijgt en dat de collageen je dus teveel geeft, OF dat je niet goed in staat bent om bepaalde aminozuren om te zetten en dat het daardoor problemen geeft, maar dat is een lang verhaal en kan ik hier niet helemaal uitleggen...
Janu
15 Mar. 2018
dankjewel, dat klinkt interessant, wellicht maak ik een afspraak in de toekomst!
Alice
15 Feb. 2018
Hi,

Mag je ook collagen poeder supplement tijdens zwangerschap?
De Groene Vrouw
15 Feb. 2018
Zeker! Er is geen enkele reden waarom dat een probleem zou moeten opleveren. Goed juist: kant en klare aminozuren om je baby mee te bouwen ;-)
maartje
26 Dec. 2017
hoi Groene vrouw,
Nog een vraagje, dit las ik op een site van een therapeute...dus...dan zou collageen (ik gebruik die van ergomax) niet helend werken?

Bij het GAPS dieet wordt alleen de rode Great Lakes gebruikt omdat dit pure gelatine is en helpt je darmen te helen. De poeder in de groene bus is gehydroliseerd, wat een chemisch proces is. Doordat het niet geleert, zal het ook in darm niet helpen om de darmwand te herstellen. Dit poeder is gemaakt om aminozuren binnen te krijgen, het is dus meer een supplement dan een helend voedingsmiddel. (wat op zich niet verkeerd is, maar bij dit dieet gaan we voor alles wat jelly is om de darmen van een beschermende laag te voorzien.) Ik gebruik de gelatine uit de groene bus in mijn thee, van de rode bus maak ik gelatinesnoepjes en pudding. Maar eet je strict GAPS dan gebruik je alleen de rode bus. Deze is puur natuur.
maartje
18 Nov. 2017
Hey Groene Vrouw
Bedankt weer voor alle interessante informatie!

Begrijp ik het goed dat als je je opname en darmslijmvlies wilt verbeteren (of je ontlasting bij "vieze pot" en "vaak vegen", tja...ik moest iets leuks schrijven ;-) je beter kunt gaan voor collageen (of gelatine?) ipv puur L glutamine?
Ik hoor ook wel over de combi L glutamine en D ribose

Nog een vraag, is collageen/gelatine, ook een vervanger voor bijv rijsteiwitpoeder qua eiwitsamenstelling?

Hartelijk bedankt en groetjes!
Joke
9 Nov. 2017
Je schrijft dat de collageen van gras gevoerde koeien zijn, dat is uitstekend. Ik neem aan dat die koeien dan bio zijn. Of krijgen ze ook nog ander voedsel. En ik neem aan geen antibiotica. Ik ben 74 en ben nogal gevoelig voor alles en nog wat en eet alleen bio.
Ik las ook nog iets over glutamine en slecht slapen in de reacties. Ik weet dat mijn vorige therapeut altijd zei, dat ik mijn Glutamine poeder in de ochtend moest nemen, omdat je er slecht op slaapt. Maar goed je schreef dat er maar een klein beetje Glutamine in het product zit.
Verder dank voor je mooie artikelen.
Joke
De Groene Vrouw
9 Nov. 2017
Grasgevoerd en bio, en ze worden nog net niet dagelijks gemasseerd! ;-)
Joke
12 Nov. 2017
Wat klinkt dat lief. Dank je wel
Carol
9 Nov. 2017
Hallo
Ik heb gisteren collageen voor het eerst gebruikt voor het slapen gaan. maar ik had het gevoel dat ik hartslag 100 had maar dat was niet zo, Ik had nl 70 in rust, ik kon dus niet in slaap vallen, Kan dat komen door het gebruik van collageen poeder?
Normaal neem ik iedere avond voor het slapen gaan ;melatonine/l tryptofaan en magnesium. Normaal slaap ik er prima op!
De Groene Vrouw
9 Nov. 2017
In collageen zit eigenlijk niets dat dit kan veroorzaken... Er kan een omzettingsprobleem zijn waardoor je het glutaminezuur omzet in glutamaat in plaats van in glutamine, maar er zit niet overdreven veel glutamine in collageen dus het zou niet het eerste zijn waar ik aan denk.
Raven
28 Sep. 2017
Hallo ik had een vraag over collageen gebruik
Of de klachten eerst verergeren en dan na 3 maandjes genezen?
Ik heb namelijk isiasch/rug klachten
(Voortkomend uit Hernia)
De Groene Vrouw
28 Sep. 2017
Ik zie geen reden waarom de klachten zouden moeten verergeren als je start met het gebruik van collageen... al zal het ook niet in zijn eentje de ischias gaan oplossen ;-)
Anoniem
5 Sep. 2017
Ik gebruik zowel collageen als gelatine, en van collageen word ik me toch slaperig. Ik heb nu 2 dagen collageen (en vorige week de hele week gelatine) gehad, en ik val 2 dagen lang steeds in slaap (geen grapje!). Dat kan ik nou niet heel erg gebruiken. Had niet verwacht dat ik daar zo heftig op zou reageren. Beide maken mijn buik rustiger, dus dat is prima. Aangezien ik niet heel goed slaap, ga ik vanavond voor het slapen collageen nemen, en overdag gewoon gelatine.
De Groene Vrouw
11 Sep. 2017
Hmmm... nu zeg ik normaal "alles kan", maar ik kan echt geen logische reden bedenken waarom je A. überhaupt slaperig zou worden van één van beiden en B. waarom dat dan van collageen wel zou zijn en van gelatine niet. Maar als jij het zo voelt... :-)
De Groene Vrouw
12 Sep. 2017
Nachtje over geslapen en wat ik zei is toch niet helemaal waar. Beiden bevatten glycine, een aminozuur dat nodig is voor de productie van de 'kalmerende' neurotransmitter GABA. Maar waarom dan de één dat meer zou kunnen doen dan de ander, is me nog niet duidelijk. Het is in elk geval niet iets dat ik vaak hoor, maar het kan natuurlijk altijd zijn dat het voor jouw lichaam zo werkt :-)
Anoniem
6 Nov. 2017
Dank voor je reactie, Nienke! Ik heb nog even verder geobserveerd en lijk het volgende te merken:
1.) Ik vermoed een histamine-intolerantie (wordt momenteel getest, zowel trial-error + lab)
2.) Bij een histaminereactie (of dat wat het ook is: als ik me beroerd voel) word ik ongelooflijk moe en duf van collageen en gelatine, maar iets meer van collageen.
3.) Zonder histaminereactie (of de lichamelijke staat waarvan ik denk dat hij door histaminerijke voeding komt; misschien zit ik er volledig naast; iig als ik een goede dag heb) word ik nergens duf van.

Misschien klopt hier echt geen hout van, maar dit lijk ik bij mezelf te merken. Ik ga eens uitzoeken of glycine/GABA en histamine in die zin iets met elkaar te maken hebben. Interessante materie. En natuurlijk even de labtests afwachten!

Ik heb de afgelopen tijd heel veel van je blogs gelezen. Dank je wel voor alle tijd die je erin steekt om alle info met je lezers te delen.
H
16 Nov. 2017
Ik herken wat je schrijft, ben ook histamine intolerant.
Er zit denk ik zeker verband tussen die dingen. De bottensoep kan ik ook niet hebben door de histamine die erbij vrij komt.
Lotte
27 Oct. 2017
Ik las op verschillende sites dat het goed op de nachtrust kan werken, en ik neem het nu ook voor 't slapen :)
Danielle
9 Aug. 2017
hahaha, oke en dank Nienke, heb n fijne vakantie! ik ga dan lekker door met de poeder innemen!! Zie ik er op een bepaald moment onherkenbaar uit, dan is het een persoonlijk lullig toeval!
groetjes, Danielle!
De Groene Vrouw
10 Aug. 2017
Ik zou voor die tijd wel een keer stoppen ;-)
danielle
9 Aug. 2017
Dag Nienke!
Er is een link van ene Dr Lawrence die als enige mogelijk negatieve bijwerkingen van slikken van collageen schetst. O.a. subtiele rode uitslag, maar ook ernstiger. Nu heb ik 3 x langer ( ong 2 maanden p keer) geslikt en wat mijn opvalt is dat enerzijds mijn huid zachter wordt, ik minder last lijkt te hebben na het sporten in mijn spieren, maar ik ook exceemgevoeliger lijk te worden, en meer onregelmatigheden in mijn huid krijg. Er wordt zelfs gewaarschuwd voor dichtslibben aderen e.d.....
Nu weet ik dat - als je wil - je overal hysterische voors en tegens op internet kunt vinden. Maar wat vindt jij? Ik ben 54 en zit nog in pre-overgang.
groet, Danielle
De Groene Vrouw
9 Aug. 2017
Allergieën en overgevoeligheden kunnen individueel voorkomen voor letterlijk alles. Maar collageen is (in de vorm van bottenbouillon) misschien wel het voedingsmiddel dat het eerste werd gegeten nadat we controle hadden gekregen over het vuur. Het wordt over grote delen van de wereld gegeten als belangrijk onderdeel van het dieet. Ik denk dat als we er massaal uitslag van zouden krijgen, we dat wel hadden geweten ;-)

Bovendien bestaat het uit aminozuren die heel normaal voorkomen in de voeding, of je nu wel of geen vlees eet. Ik zie echt geen logische manier waarop ze bij normaal etende, gezonde mensen dichtslibbende aderen of uitslag zouden moeten veroorzaken. Fysiologisch dan. Ik maak me er persoonlijk dan ook geen seconde druk om, wat die dr. Lawrence zegt.

Nogmaals: een individuele overgevoeligheid kan altijd voorkomen. Maar een direct logisch verband is er niet (eerder andersom, maar dat is een beetje een lang verhaal en ik heb vakantie).
Suzanne
7 Aug. 2017
Beste Nienke , kan ik uit jouw reactie op de laatste vraag over gebruik van collageen tijdens zwangerschap opmaken dat het in elk geval gebruikt kan worden tijdens? Mijn gevoel zegt van wel maar toch even checken voor de zekerheid . Alvast dank voor je reactie
Groeten suzanne
De Groene Vrouw
7 Aug. 2017
Ja hoor, absoluut!
Isabelle
29 Jul. 2017
Beste Nienke,

Versterkt het eten van een collageenrijk dieet tijdens de zwangerschap, de vliezen?

Bij mijn beide zwangerschappen zijn mijn vliezen voortijdig gebroken. Het is allemaal goed gekomen, de kinderen werden gezond geboren, maar ik blijf het vreemd vinden. Volgens mijn verloskundige zijn mijn vliezen "gewoon niet zo sterk". Ik vraag me af of er iets is wat ik met voeding zou kunnen doen om dit bij de volgende zwangerschap te voorkomen. En of zo'n potje collageen mij dus zou kunnen helpen. Want ik las ergens dat vliezen opgebouwd worden van collageen.
Wat is jouw kijk hierop?
De Groene Vrouw
30 Jul. 2017
Ik weet niet hoeveel eiwitverbindingen er zijn in de vliezen. Als je voeding arm is aan eiwitten en dat de reden is van de zwakte, kan het helpen. Als je één van de cofactoren mist, is het natuurlijk ook zaak om die te eten. Denk aan vitamines, mineralen - in elk geval C maar ik weet even niet precies uit mijn hoofd welke cofactoren er nog meer zijn.
Kamal
15 Jun. 2017
Bij mij heeft het wel geholpen voor spieropbouw en huid
Roos
8 Jun. 2017
Beste groene vrouw,
Ik las dat gelatine kan helpen tegen schimmelnagels. Heb nu een groene bus great lakes gekocht en popel te beginnen. Lees op een Amerikaanse website over voedingssuplementen echter dat je het slechts 3 maanden achter elkaar 'mag' gebruiken, 10 gram per dag. Kun jij dit verklaren voor mij? Ik vrees dat mijn nagels nog niet gezond zijn uitgegroeid over 3 maanden.
Alvast Dank!
De Groene Vrouw
8 Jun. 2017
Ik zou niet weten waarom er een restrictie zou moeten zitten op het gebruik van gelatine (groene bus is overigens collageen, maar zelfde verhaal). Behalve dat ik altijd voorstander ben van afwisseling - niemand heeft in de geschiedenis ooit dag in, dag uit jaar in, jaar uit hetzelfde gegeten dus dat zouden wij ook niet moeten doen.

Verder ben ik heel benieuwd hoe collageen of gelatine in vredesnaam zouden moeten helpen tegen een schimmelnagel, maar dat daargelaten...
Roos
8 Jun. 2017
Bedankt voor je snelle reactie! Gelatine/collageen is mijn laatste hoop voor ik begin aan lasertherapie. Iemand schreef het ergens en ik probeer alles... Ik laat het hier weten mochten mijn nagels verbeteren, dan kan dat bij je mooie stuk en start ik een gelatinepraktijk ;-)
H
16 Nov. 2017
Denk dat het verband hem erin zit dat de gelatine de darmen heelt, daardoor minder schimmels kunnen woekeren die zich uiten in de nagels of waar dan ook.
nico zonneveld
19 Sep. 2018
ha Roos, Tis al ruim een jaar later en val hier midden in, maar: een schimmelnagel kan alleen ontstaan als de balans in het weefsel zoek is in de nagel dus. De nagel die te weinig kalk krijgt aangeboden vanuit het lichaam ondergaat allerlei veranderingen. Schimmel is zeker niet het 1e stadium. Van rose komen er eerst witte vlekjes in en langzaam wordt ie steeds witter - er ontstaat wat men een kalknagel noemt. Een rare term eigenlijk, want is juist gevolg van een gebrek aan kalk. Op de langere termijn verzwakt het weefsel dermate dat er schimmels kunnen gedijen. Zaak is dus het kalkgebrek te tackelen.
Het lichaam gebruikt kalk om zuren te neutraliseren. De zuurtegraad in het lichaam bewaken is immers zeeer belangrijk voor het goed functioneren van allerlei processen (net als temperatuur e.d.). Omdat onze leef- en eetgewoonten vaak bijdragen aan verzuring van het lichaam, wordt kalk onttrokken aan het lichaam om deze verzuring tegen te gaan. En dat zie je terug in b.v. je nagels. Je kunt googlen op 'ontzuren vh lichaam'; je vindt b.v. tabellen van voeding die je beter vermijdt en anderen die juist ontzuring ondersteunen. Maar ook stress kan een stevige factor zijn in het verzuringsproces.
Kortom, het simpelweg slikken van 1 middel lijkt mij een weinig succesvolle benadering. Succes op een verdere ontdekkingstocht!
G.
26 Apr. 2017
Super Artikel! Is Great Lakes collageen poeder ook te gebruiken voor dreumesen van 14 maanden? Zo ja, hoeveel mogen ze?
De Groene Vrouw
26 Apr. 2017
Ja hoor. Een halve eetlepel per dag geeft ongeveer de helft van de eiwitten die een kind van die leeftijd nodig heeft.
G
30 Apr. 2017
Dankje voor de snelle reactie!
Anne
25 Apr. 2017
En wat kun je nou eigenlijk allemaal met die gelatine doen dan?
Want die collageen gebruik ik regelmatig en ik trek ook regelmatig een lekker kippenkarkas (zo'n 6 uur lang) mmmm... Maar die oranje bus met gelatine staat hier maar ongebruikt. En weet niet zo goed wat ik ermee kan? Ideeën? Recepten? Makkelijke gebruikerstips?
Mato Kools
21 Apr. 2017
Ik gebruik sinds begin maart collageen van de kabeljauw [ergomax]. Als ik mijn neus snoot sprong er altijd een adertje en had dus een bloedneus. Sinds een maand collageen gebruik heb ik daar geen last meer van.Ik ben 67 jaar dus ik denk dat collageen zeker bijdraagt aan de stevigheid van je gehele gestel als je op leeftijd bent. Ik neem s´morgens een eetlepel in warm water en s´avonds een eetlepel in de yoghurt of zo. Ik doe 6 weken met een zak van 400 gram.
Lucia
11 Feb. 2018
Fijn dat u zo heeft ervaren.
Vraag : heeft u gemerkt dat uw huid er beter uit ziet? Ben er benieuwd naar namelijk?
graag uw reactie en dank
Mato Kools
12 Feb. 2018
Ja klopt,mijn huid is veel gladder geworden en wat strakker.
Nikki
8 Apr. 2017
Ik ben deze collageen gaan gebruiken (1 eetlepel per dag) maar ik zit vervolgens hélemaal onder de uitslag/pukkels op mijn gezicht en nek. Ik hoopte dat ik dat bij dit merk niet zou hebben, maar helaas.
Weet jij wat ik hieraan zou kunnen doen (behalve stoppen met innemen)?
De Groene Vrouw
9 Apr. 2017
Ik betwijfel of de collageen het probleem is; een echte allergie voor rundproducten komt weinig voor (maar alles kan natuurlijk) en dit merk is zeg maar zo 'clean' mogelijk (grasgevoerde koeien, goed productieproces en geen toevoegingen). Je zou visgelatine kunnen proberen, maar ik denk dat de kans aanwezig is dat er een groter, onderliggend probleem is en dat zul je dan moeten vinden en oplossen...
Nikki
9 Apr. 2017
Dank je wel voor jouw snelle reactie! Ik denk niet dat ik allergisch ben voor rundproducten, want die kan ik wel eten (voor zover ik dat doe). Ik heb het alleen met collageen. Ik werd er -afgezien van dat hoofd vol pukkels- moe van, had last van mijn darmen en was zelfs chagrijnig/depri. Vrees dus dat je gelijk hebt vwb dat onderliggende probleem. Darmproblemen zijn mij niet vreemd dus dat wellicht. Anyhow, nogmaals dank.
H
16 Nov. 2017
Ik denk toch dat de huidreacties een histamine intolerantie zijn. Zou het uitzoeken zeker waard zijn.
Boan
1 Oct. 2018
Ja, ik heb nu ruim een week gelatine gebruikt en zit onder de jeukende pukkeltjes op mijn (boven)armen en op mijn heupen. Ben blij dat ik nu lees dat gelatine inderdaad de oorzaak kan zijn. Ik heb geen huidproblemen als ik vlees eet.

Ik ga eerst mijn huid weer tot rust laten komen en dan de groene Great Lakes proberen. Mijn tweelingzus gebruikt deze nu een maand, is histaminegevoelig maar heeft voor zover ik weet geen huidklachten gekregen na gebruik.
Karen
3 Mar. 2017
En hoe gebruik je dat dan?
Gewoon 1 eetlepel in een glas water roeren en dan drinken? Of anders?
De Groene Vrouw
4 Mar. 2017
Ja. Hoewel water me niet zo heel lekker lijkt. Maar in je thee, koffie, soep of door de yoghurt proef je er niks van.
Anna
1 Mar. 2017
Maar welke moet ik dan hebben als ik collageen wil? Die groene bus of die met kabeljauw?
Keren
3 Mar. 2017
https://www.ergomax.nl/great-lakes-gelatine-grasgevoerde-collageen-hydrolysaat?___store=nl&nosto=nosto-page-product1

Hier staat omschreven dat de gelatine specifieker voor de darmen is en de groene bus meer voor huid en nagels.
De Groene Vrouw
4 Mar. 2017
Ja, maar daar ben ik het zelf dus niet mee eens ;-)
Anne
25 Apr. 2017
Waarom ben je het daar niet mee eens? Dat is wel een beetje wat ik overal lees.
De Groene Vrouw
25 Apr. 2017
Omdat ze in principe dezelfde aminozuren bevatten en (uit mijn hoofd) collageen zelfs nog iets meer glutaminezuur (de voorloper van L-glutamine, hét aminozuur dat ingezet wordt om de darmwand te herstellen en te voeden). Er is naar mijn idee geen reden waarom gelatine beter of minder goed zou zijn dan collageen, je kunt ze beiden prima inzetten als bron van aminozuren en voor de opbouw & herstel van de darmen.
Martijn
21 Feb. 2017
Hallo Groene Vrouw,
Normaal ben ik niet zo van de n=1 experimenten maar in dit geval wil ik toch mijn (korte) ervaring met gelatine met je delen. Na het lezen van je artikel bedacht ik me dat gewrichten ook voor een groot deel bestaan uit bindweefsel. Nu is 1 van mijn gewrichten lek (ganglion) en had ik al een maand of 3 een bobbeltje op mijn vinger die met vlagen groter en kleiner werd en zo nu en dan pijnlijk was. De oorzaak was wat mij betreft overbelasting door klimmen (dezelfde vinger aan mijn andere hand vertoonde hetzelfde euvel maar minder ernstig.) Stoppen met klimmen leek niet te helpen, maar na een weekje 's ochtends gelatine door mijn havermout mixen werd de bobbel kleiner. En nu weer een week later lijkt hij weg te zijn. (Amazing!)
Bij een korte zoektocht op internet vond ik 1 ander persoon die hetzelfde meegemaakt had.

Dus bedankt voor dit artikel!
Janine
1 Feb. 2017
Ha Nienke, nog een vraagje hierover: "Heb je bijvoorbeeld parasieten of ziekteverwekkende bacteriën in je darmen, dan gaan gelatine en collageen je niet helpen – en kunnen ze (hoewel dat niet vaak voorkomt) in sommige gevallen de boel zelfs verergeren." - in welke gevallen? En geldt dat ook voor bottenbouillon of alleen voor de supplementen?
Aimee
1 Feb. 2017
Goeie vraag, vraag ik me ook af!
De Groene Vrouw
2 Feb. 2017
In de gevallen waarbij je een overmaat aan potentieel ziekteverwekkende eiwitvretende bacteriën in je darmen hebt. Dat geldt dan voor alle eiwitrijke producten, maar over het algemeen merk je dat vanzelf omdat je dan klachten krijgt bij het eten van dit soort producten...
maartje
2 Feb. 2017
Beste Nynke
je bent vast druk op de beurs nu maar ik schrijf deze vraag alvast.
Je reactie hierboven. Kan je ook intolerant zijn voor bottenbouillon door histamine? Kan histamine intolerantie genezen?

Succes met alles!
De Groene Vrouw
3 Feb. 2017
Ja, en ja. Maar ik kan je niet in een reactie op een blogpost vertellen hoe je van histamine intolerantie af komt...
Janine
3 Feb. 2017
dank voor je reactie! I <3 my proteïne :)
maartje
23 Jan. 2017
Dag Nynke
Bedankt voor je (wederom) fijne artikel!!!

Zelf gebruik ik L glutamine maar deze blog ga ik wel mijn therapeut laten lezen!

Een gek iets, ik nam regelmatig bottenbouillon maar had dan vaak de hele dag die smaak in mijn mond en boerde het op (de laatste weken) nu blijk ik er niet tegen te kunnen, heb je dat ooit gehoord? Kan dit weer veranderen?

Bedankt voor je evt reactie!!!
Lotte
20 Jan. 2017
Fijn artikel! Ik ben zelf ook al een tijdje geleden aan de gelatine begonnen. Maar ik lees hier dat de kwaliteits verschillen nogal groot zijn. Ik weet niet of je hier in kan/mag/wil gaan op merken. Ik was al wel tot de conclusie gekomen dat de supermarkt niks is, de gelatine die jij aanbeveelt had ik ook gevonden maar die is nogal aan de prijs (het zal het ongetwijfeld waard zijn hoor, daar niet van) dus ik ben uitgekomen bij jakob hooi. Maar die is gemaakt van runder huid. Die van grate lakes is gemaakt van huid bindweefsel en botten. Ik kon zelf op internet niets vinden over of dat wat uitmaakt of niet. Maar misschien kan jij me dat vertellen?
De Groene Vrouw
21 Jan. 2017
Ik raad niet voor niets deze aan... ;-)
Anna
19 Jan. 2017
Hoi groene vrouw,

Weet niet wat er van waar is, maar ik dacht dat gelatine vooral ook goed is voor de darmen, oa omdat het verteringsappen naar zich toe trekt en zo helpt bij de vertering van voedsel. En dat collageen makkelijker opneembaar is, dus daarom beter voor huid en gewrichten enz.
Ik heb ze beide en zal ze weer wat meer gaan gebruiken ;).

Ik deed de collageen (great lakes) altijd in de thee, maar de batch die ik laatst besteld heb smaakt erg runderig. Ik vraag me af of meer mensen daar last van hebben. Ik doe em nu maar in de koffie, maar ben dan nog vang dat ik het proef...
Imke eevenaar
18 Jan. 2017
Hey,
Ik gebruik de oranje pot, wat is het verschil met de rode!!
Bij iherb bestel ik het altijd.
Daar heb je dus 3 soorten, maar ik heb dus echt geen idee wat het verschil is tussen de rode en oranje..

Groet,
Imke
De Groene Vrouw
19 Jan. 2017
Het staat er nochtans gewoon bij... de één is rundergelatine (beef hide), de ander varkensgelatine (porcine).
!!
Marieke
17 Jan. 2017
Helaas niet meer verkrijgbaar... dus afwachten wanneer het er weer is!
Melane Fahner-Botha (The Grumpy Guru)
17 Jan. 2017
Helemaal op het goede moment: ik kook al langer botten tot moes voor mijn eigen darmendrama's, maar nu heb ik een echtgenoot die door een ziekte geveld is en moeizaam aansterkt. Ik had al geroepen: BONE BROTH (want mijn roots zijn Engelstalig) maar nu ga ik er weer helemaal tegenaan. Vraagje: voor een algeheel uitgeputte spier- en weefselgestel, naar poeder overstappen of gewoon gezellig botjes koken?
De Groene Vrouw
17 Jan. 2017
Allebei prima!
Linda
16 Jan. 2017
Inspirerend verhaal, maar helaas werkt de kortingscode niet...
De Groene Vrouw
17 Jan. 2017
Tsja, helaas moet je voor het technische gedeelte niet bij mij zijn. Vraag even aan Puur Mieke zelf, contactgegevens staan op de site!
José
16 Jan. 2017
Hi! Interessante blog weer zeg, ik ga m zo even met wat mensen delen. Kan ik dit ook gewoon zwangerrr gebruiken? Dank! Groetjes José
De Groene Vrouw
17 Jan. 2017
Zeker!
Magda
16 Jan. 2017
Zou het graag willen bestellen maar bij mij doet de kortingscode het ook niet....
De Groene Vrouw
16 Jan. 2017
Mail of bel Mieke zelf even, haar contactgegevens staan op de site!
Sofie
16 Jan. 2017
Ik gebruik gelatine voor pudding en doe het soms in de 'snelle' soep die dan dus niet uren hoeft te trekken. Jij zegt voor je gezondheid maakt het niet uit welke je gebruikt... dus ik kan de gelatine poeder ook dagelijks drinken voor de health benefits? :)
De Groene Vrouw
16 Jan. 2017
Ja, absoluut! Ik vind het zelf minder prettig werken - klontert makkelijker en het heeft een vrij duidelijk aanwezige smaak (itt collageen), maar gezondheidstechnisch is het allebei prima!
Sofie
16 Jan. 2017
Dankjewel voor je reactie! Ga ik dus morgen maar eens aan beginnen :)
anna
3 Mar. 2017
Oh, goed idee. Wist niet dat het ook in een 'snelle soep' kan.
Ook gewoon in je pompoensoep bijvoorbeeld?
Saskia
16 Jan. 2017
Ja hier staat ook de rode bus, eigenlijk bedoelt om er eens marsmellows van te maken maar nog niet aan toe gekomen omdat de bus alweer bijna leeg is. Ik gebruik 't vaak vanwege de goede eigenschappen overal in en mijn saus wordt daardoor net wat dikker en lekkerder! Gewoon bijvoorbeeld de saus die ik maak voor de courgette spaghetti. Darmpjes van mij kunnen ook wel wat ondersteuning gebruiken want nog niet "lek" maar wel slecht. Goed om te weten dat de collageen ook in de thee kan want 't idee van de gelatine in de thee stond ik toch wat vies van te kijken.
Aimee
16 Jan. 2017
Fijn om goede supplementen te kunnen bestellen, echter de kortingscode werkte niet bij mij...
De Groene Vrouw
16 Jan. 2017
Hij was even een kwartiertje nog-niet-aan, maar zou het nu wel moeten doen hoor!
Janine
16 Jan. 2017
Dank voor de info, Nienke! Ik geloof dat ik een leaky gut heb, dus ik ga dit zeker proberen!
De Groene Vrouw
16 Jan. 2017
Nou, misschien moet je het stukje nog een keer goed lezen ;-)
Als je een leaky gut hebt, is het nemen van gelatine/collageen niet genoeg. Je moet weten wat de oorzaak is en die wegnemen. Als dat gelukt is, kun je gel/col gebruiken om te ondersteunen bij het herstel.
Janine
16 Jan. 2017
Yes, ben in behandeling bij een arts (acupuncturist), een slecht werkend verteringsstelsel was de conclusie en voeding aanpassen (om te beginnen geen zuivel en rauwkost en wel met mate rood vlees) het advies. Of is deze conclusie jouw inziens nog te oppervlakkig?
De Groene Vrouw
16 Jan. 2017
Nou ja, dat kan ik zo niet inschatten. Heb je ernstige darmproblemen en echt het idee dat je een hyperpermeabele darm hebt, dan zou ik dat persoonlijk laten onderzoeken dmv ontlastingsonderzoek. Dan heb je een heldere conclusie en kun je ook meer gericht kijken naar de oorzaak. Maar misschien is de conclusie van je acupuncturist voor jou wel voldoende en kom je er ook met alleen het aanpassen van je voeding...
Janine
16 Jan. 2017
Dank je! Ik ga het overleggen en verder op onderzoek uit :)
Elisabeth
16 Jan. 2017
hoi Nienke,

de bottenbouillon of gelatine hoef je niet perse in zo'n pannetje te maken, (zie eerste blog gelatine) Wanneer wij onze haantjes of kippen slachten gooi ik veel botten in een grote soeppan, water erbij tot ze onder staan, klein beetje appelazijn erbij, en dan zet ik deze pan in de oven, kun je rustig paar dagen en nachten laten staan, af en toe kijken of het niet borrelt, ik zet de oven rond de 75 graden. Na aantal dagen heb je dus echt een dikke drab wanneer het afgekoeld is. Botten eruit zeven, aanlengen (of niet) en even opkoken, je kunt het dan in conservenpotjes doen en hebt een lekkere voorraad in de kast. Zomaar even een tip voor wie dit ook wil proberen! (k heb trouwens ook een pot van Mieke op mn aanrecht hoor!)
De Groene Vrouw
16 Jan. 2017
Ach welnee. Ik maak het tegenwoordig in een oude massagestenen-opwarm-pan. Gaat precies tot 70 graden. Alles waar dat mee kan, daar lukt het mee.
Marlies
17 Jan. 2017
Wat zou jij gebruiken als alternatief voor appelciderazijn? Ik reageer allergisch op appel en maak wel graag zelf de bone broth.
De Groene Vrouw
17 Jan. 2017
Andere azijn...
Marlies
17 Jan. 2017
Lijkt me stug dat balsamico, rijst of kokos azijn dezelfde werking heeft? Dat voelt voor mij niet helemaal hetzelfde.
De Groene Vrouw
17 Jan. 2017
Jawel, want het gaat om de zuurgraad. Je verlaagt de pH door azijn (of citroensap, of cola - nee, da's een grapje) toe te voegen. Daardoor laten de mineralen uit het botmateriaal makkelijker los en komen in het water / de bouillon terecht. Het maakt daarvoor echt niet uit welke azijn je hebt. Ook als jou dat stug lijkt. Maar verder zou ik vooral gebruiken waar jij je het meest senang bij voelt...
Marlies
17 Jan. 2017
Thanks! Ik denk dat ik voor witte wijn azijn ga :-)
Cornée
16 Jan. 2017
Ik gooi elke dag een eetlepel gelatine door mijn ontbijtsmootie (in de koffie zorgde voor een smerige klont) en dat doe ik nu een half jaar. Even tijdelijk niet gedaan (spul was op) en ik kreeg zeer snel weer last van oude kwalen in mijn schouders. Weer trouw de meuk gebruikt en klachten verdwenen weer. Mijn rimpels zijn niet verminderd, helaas.
Anne
25 Apr. 2017
Is dat lekker door je smoothie? Proef je dat niet? En gaat het dan niet mega klonteren?
Ik doe het wel eens met de collageen-poeder, maar nog nooit met de gelatine gedaan.
Marloes
16 Jan. 2017
Interessant artikel! Hoe lang doe jij met zo'n bus collageen?
De Groene Vrouw
16 Jan. 2017
Ha! Ja. Goeie vraag. Euh... mijn bus is bijna leeg en ik heb deze bus nu denk ik een maand of 3; we eten er met 2 mensen van (min of meer iedere dag). Ik gebruik geen vaste hoeveelheid, maar strooi gewoon wat over mijn yoghurt. Als je het zou willen uitrekenen: 1 volle eetlepel staat voor ongeveer 5 gram en er zit 454 gram in zo'n bus.
Marloes
16 Jan. 2017
Ah, ik kan er dus ruim een half jaar van eten. Ik koop een busje! Ik was bezig gegaan met de gelatine uit de supermarkt, vooral voor mijn nagels (en die tight junctions, daar heeft mijn voedingsdeskundige het ook over). Maar dit is wellicht een beter idee :)
De Groene Vrouw
17 Jan. 2017
Ja, bij dit soort dingen maakt de kwaliteit wel degelijk uit!
cattleya
12 Jul. 2018
Goedemiddag Groene vrouw,wat een interessant blog over colageen.ik heb degroene bus van great lakes.

Ik wilde u vragen,ik ben een begin 60tiger,en mijn huid aan armen en kuiten is echt in een jaar verslechterd.
Kan colageen nog helpen of is het gewoon te laat.
Ik ben "oud"aan het worden!
Hihi
Hoeveel colageen zou ik bv per dag in moeten nemen ,en of gelatine.
Ik heb het blog gelezen over "stock"maken,ga ik natuurlijk proberen.Hoeveel van dat alles mag ik consumeren per dag zou het misschien helpen mijn huidstructuur te verbeteren!!
Met vriendelijke groet
De Groene Vrouw
12 Jul. 2018
Tsja, of het nog helpt... collageen wordt veel (duur!) verkocht juist voor dit doel. Daar zal een ken van waarheid in zitten ;-)
Lees ook even de blogs over bindweefsel, daar staat meer info:
https://groenevrouw.nl/ondersteund-door-je-bindweefsel/

Specifiek voor de huid zou ik zeggen, afhankelijk van je verdere eiwitinname en -vertering, 1-3 eetlepels per dag, en combineer het vooral met vitamine C (nodig om collageen in het lichaam weer op te bouwen).
Martha
16 Jan. 2017
Waarvan is deze goed gelatine gemaakt, ik ken het alleen als beenderen-slachtafval.....ik hoor het graag...
De Groene Vrouw
16 Jan. 2017
Van beenderen. En huid. Van blije koeien.
Elisabeth
17 Jan. 2017
Ik gebruik gelatine om mijn histamine naar beneden te krijgen. Gelatine bestaat voor bijna een derde uit Glycine en dat verbetert daardoor de slaap. Ook roer ik gelatine door onze havermoutpap 's ochtends (we gebruiken geen melk) om mijn kinderen toch de nodige eiwitten mee te geven. Lepeltje ghee erdoor voor het goede vet (en de smaak)....heerlijk!
Marlies
17 Jan. 2017
Ja die histamine ... het is me wat,
H
16 Nov. 2017
Elisabeth, helpt het bij jouw histamine intolerantie? Ik begreep dat het juist erger kan worden erdoor? Ik kan zelf ook niet goed tegen de bottensoep.
Heb het gevoel bij wat ik lees dat het juist niet goed is bij histamine intolerantie. Wat is jouw ervaring en idee hierover?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy