Blog

Grote debatten: Koffie

27 Sep. 2013

Kwart over negen. Lekker bakkie koffie, even kijken of die Groene Vrouw nog wat leuks heeft geschreven. Jullie gaan me haten... Het is tijd voor een debat, en ik had jullie al beloofd waar we mee zouden beginnen: Koffie.

Let's face it

Koffie is naast thee één van de meest gedronken dranken ter wereld. Miljoenen mensen drinken dagelijks één of meerdere koppen, kojes, mokken of glaasjes koffie. Om nog maar niet te spreken van de ongelofelijke hoeveelheden koffie-ijs, -taart, -milkshakes en zelfs -zeep en -bodybutter. Maar hoe gezond is het nu eigenlijk?

Koffie is het zaad van de koffiestruik. Die bestaat uit een aantal soorten, zoals Coffea arabica (Arabicakoffie), Coffea canephora (Robusta-koffie) en een ongeveer 500 andere Coffea-soorten en 6000 variëteiten die dus, inderdaad, verschillende soorten koffie geven. Ze worden verbouwd in warme klimaten, verspreid over Zuid-Amerika, Noord- en Zuid-Afrika en Azië. Per koffieplant wordt overigens maar 1-3kg koffie per jaar geproduceerd!

Het zaad wordt gedroogd (mindere kwaliteit koffie) of gefermenteerd (jaja - voor een betere kwaliteit koffie), gepeld, gebrand en al of niet gemalen voordat het bij ons in de winkel ligt. Het branden bepaalt in belangrijke mate de smaak: sterk gebrand geeft een krachtige, bittere koffie en licht gebrand een zoetere, zachtere koffie.

Gezondheid

Maar hoe zit het nu met de gezondheid? [dramatische modus] Koffie wordt verketterd en geprezen. Is dit een godendrank of het vocht van de duivel? [/dramatische modus]

De bekendste stof in koffie is natuurlijk cafeïne. Cafeïne, coffeïne, theïne (in thee), guaranine (in Guarana) en mateïne (in Maté) - het is allemaal hetzelfde. Het valt onder de alkaloïden, speciale suikerverbindingen die vaak een effect hebben op ons zenuwstelsel of bewustzijn. Je zou ze gifstoffen kunnen noemen: afhankelijk van de dosering kunnen ze heftige reacties tot aan zelfs de dood teweegbrengen. In dit geval hebben we het bij cafeïne natuurlijk over een stimulerende werking.

Normaal gesproken zorgt lichamelijke activiteit ervoor dat je lichaam adenosine produceert. Dit stofje hecht aan de adenosine-receptoren in de hersenen en veroorzaakt een gevoel van vermoeidheid, verminderde concentratie en zin om te slapen. Cafeïne neemt op de receptoren de plek in van de adenosine. Daardoor 'kun' je de vermoeidheid niet meer voelen en blijft je brein actief. Door deze activiteit denken je bijnieren dat er van alles aan de hand is en produceren ze adrenaline, waardoor je nog verder wakker en alert raakt.

Dat kan natuurlijk handig zijn als je nog een examen moet leren of naar huis moet rijden na een iets te laat geworden feestje, maar het heeft ook nadelen. Niet kunnen slapen is misschien nog wel de minste. Adrenaline wordt vrijgegeven in een stresssituatie. Op dat moment gaat er minder bloed en energie naar het spijsverteringsstelsel (dat moet maar even wachten) en meer naar de spieren en hersenen (zodat je klaar bent om te vechten of vluchten).  Voor heel even (als je moet rennen voor een sabeltandtijger bijvoorbeeld) is dat wel nuttig, maar chronische blootstelling aan stress en adrenaline is niet bepaald gezond. Buiten dat hebben de meeste mensen ook wel voldoende stress zonder dat ze die kunstmatig oproepen met cafeïne.

Koffie geeft ook een piek-dal-effect in je energie, want nadat de adrenaline en cafeïne zijn uitgewerkt, heeft je lichaam een natuurlijke neiging om te willen herstellen. Met een slaapje. En dus grijp je naar een nieuwe kop koffie en -natuurlijk- een lekker koekje. Waarmee je niet alleen je adrenaline- maar ook je insulinesysteem een flinke opdoffer geeft; om een paar uur later weer helemaal overnieuw te beginnen. Totdat je zo over je mentale en endocriene* grenzen bent gegaan, dat je een totale uitputting nabij bent.

* da's een stoer woord voor hormoonklieren: oftewel, je overstimuleert je alvleesklier om insuline aan te maken en je bijnieren om adrenaline aan te maken.

Leuk weetje: de hoeveelheid cafeïne in je kopje is afhankelijk van de bereiding. Cafeïne is oplosbaar in water, maar daar moet het wel de tijd voor krijgen. Bij goede Espresso wordt het water zo snel door de koffie heengeperst, dat de cafeïne weinig tijd krijgt om op te lossen. Espresso en de afgeleide Cappuccino, Latte Macchiato en andere hippe drankjes bevatten dus minder cafeïne dan filterkoffie. Je wordt 'wakker' door de heftige smaak, maar niet door de inhoudsstoffen. Overigens bevat een hele mok Espresso wel degelijk een hoop cafeïne, dus laat je niet misleiden.

Maar koffie bevat natuurlijk nog meer stoffen. Zo zorgen bitterstoffen ervoor dat de spijsvertering juist gestimuleerd wordt, door de afgifte van gal vanuit de lever. Dat kan helpen, bijvoorbeeld als je rondom je menstruatie misselijk bent, verstopt zit en vermoeid bent. Een half kopje filterkoffie kan dan wonderen doen - maar dat werkt alleen als je normaal gesproken nooit koffie drinkt.

Koffie is ook een laxeermiddel, ernstig misbruikt door hele hordes mensen bij wie koffie-sigaret-plee een vast (en nogal smerig) ochtendritueel is. Beetje treurig en trouwens ook niet erg gezond. Want ook al gebruik je koffie niet als laxeermiddel: dat is het wel en jarenlang dag in dag uit laxeermiddelen slikken, tsja... vul zelf maar in. Het is trouwens ook urinedrijvend, en als je niet genoeg water drinkt bij je koffie, droog je dus langzamerhand uit. Met al dat geplas verlies je in ieder geval belangrijke mineralen zoals kalium.

Dan is er nog de kwestie fytinezuur. Net zoals veel granen en bonen bevat koffie relatief veel fytinezuur. Dit bindt zich aan mineralen uit de voeding en zorgt dat die minder goed worden opgenomen. Als je koffie lang zou laten weken wordt het fytinezuur afgebroken, maar ja... wie laat zijn koffie nu uren weken voor het zetten?

Zitten er dan ook nog voordelen aan koffie? Tsja. Het is één van de grootste bronnen van antioxidanten die we in de Westerse wereld in onze voeding hebben. Antioxidanten helpen om agressieve zuurstofdeeltjes (vrije radicalen) weg te vangen. Da's wel fijn, want die vrije radicalen kunnen nogal herrie schoppen en beschadigingen veroorzaken in de cellen. Maar ja... koffie is heus niet de enige antioxidantleverancier die we hebben. Ook groenten, fruit en zelfs vis(olie) zijn sterke spelers die - zonder alle nadelen van koffie - genoeg antioxidanten leveren.

Daarnaast bevat koffie aardige hoeveelheden gezonde vetzuren, een rijtje B-vitamines en magnesium. Maar als die weer worden gebonden aan fytinezuur en je ze dus niet kunt opnemen, heb je er vrij weinig aan. En wederom vinden we hogere hoeveelheden van deze stoffen in andere bronnen, die niet de nadelen van koffie hebben. Er is zelfs een studie die beweert dat mensen die dagelijks 1-2 koppen koffie drinken, gedurende de 13 jaar van de studie minder kans hadden om dood te gaan aan wat dan ook. Ik vind dat een bijzondere uitkomst; als je weet hoe moeilijk voedingsonderzoek is, weet je ook dat hier bijna geen sprake kan zijn van een causaal verband. Maar ik wilde het toch maar even genoemd hebben.

Is koffie nu gezond of niet? Ik moet altijd wel lachen om De Groene Apotheek van James A. Duke. Deze onder kruidengekken zeer geëerde etnobotanicus (sla effe op voor in je scrabble-archief: dat is iemand die de werking en het gebruik van planten onderzoekt) vergelijkt in zijn boek de veiligheid van ieder kruid met die van koffie. Zijn redenatie: koffie kent voor- en tegenstanders, maar in de praktijk drinken miljoenen mensen er dagelijks liters van zonder er acuut aan dood te gaan, dus het is een relatief veilige drank.

Conclusie: koffie hoef je niet te drinken voor je gezondheid, daar voegt het nauwelijks aan waarde toe en is eerder schadelijk dan gunstig. Als je niet al te gevoelig bent voor de effecten van cafeïne, kun je best af en toe een kop goede koffie drinken (bij voorkeur zonder suiker). Dagelijks een hoog gebruik van dit geneeskrachtige kruid zou ik niet aanraden.

Mens & Milieu

Er is nog meer te zeggen over koffie. In de koffie-industrie werken wereldwijd zo'n 500 miljoen mensen, en dat is een voorzichtige schatting. Die mensen worden niet altijd even netjes behandeld. Vooral in de eerst stappen van koffie (de teelt en verwerking) leven veel mensen onder moderne slavernij.

Naar het schijnt valt het bij de productie van Arabica-bonen nog wel mee, en zijn het vooral de Robusta-bonen waar veel uitbuiting en mensonterende omstandigheden voorkomen. Ik durf je niet te zeggen of het waar is - maar het is een begin. Je zou er dus voor kunnen kiezen om alleen nog Goudmerk (100% Arabica) te gebruiken; of je stapt natuurlijk over op Fair Trade koffie.

Van oorsprong is de koffiestruik integraal onderdeel van de omgeving; hij voorziet in schaduw en er leven veel planten en insekten onder de beschutting van wilde koffiestruiken. De natuurlijke habitat van de struik is regenwoud, een bossige omgeving. Door de hoge vraag wordt steeds vaker gebruik gemaakt van 'sun cultivated coffee': koffie die op zonnige, onbeschutte plekken buiten het regenwoud wordt geteeld. De koffiestruik verliest hierdoor veel vocht en moet besproeid worden. Bovendien kunnen slechts enkele soorten tegen deze manier van groeien en is er - zoals bij alles dat niet in zijn natuurlijke habitat leeft - veel pesticide nodig om de plant te beschermen tegen ziektes en insekten.

Daartegenover staat dat sun cultivation een hogere opbrengst heeft, waardoor arme boeren gestimuleerd worden om ook zon te creëren waar die eerst niet was: door het kappen van regenwoud. De natuurlijke habitat van de koffiestruik wordt dus vernietigd, om met pesticiden en waterverspilling een hogere (maar minder goede kwaliteit) opbrengst te halen. Hm.

En dan hebben we het nog niet eens over het afval. Al bij de teelt wordt veel afval geproduceerd: de koffieschillen hebben weinig waarde en zijn moeilijk afbreekbaar. Maar daar worden steeds meer oplossingen voor gezocht; door ze te malen en vermengen met dierlijke mest kunnen ze gebruikt worden als compost. Hier, bij je eigen koffiezetapparaat, is de situatie misschien nog wel erger. De populaire Nespresso cups bevatten ongeveer 1 gram aluminium, één van de meer vervuilende materialen om te produceren (een blikje cola bevat overigens 13 gram, dus dat is niet echt een alternatief). Hoewel Nespresso recyclingsprogramma's aanbiedt, moet je daarvoor je cupjes terugbrengen naar de winkels en eerlijk is eerlijk, de meeste mensen doen dat simpelweg niet. Laat staan voor soorgelijke cupmachines, die niet eens recyclingssystemen hebben.

Conclusie

Koffie. Voor je gezondheid hoef je het niet te doen. Maar als je het doet, doe het dan met beleid. Neem koffie liever niet dagelijks (het is een geneeskruid!) en in ieder geval niet als eerste in de morgen, dat is slecht voor je zeewier. Drink liever 1 kop Echt Héle Goede Koffie per dag, dan een thermoskan slechte automatenkoffie of vijf koppen vieze Senseo. En dat gaat dan eigenlijk automatisch, want als je ethisch kiest, neem je fair trade biologische ('shade grown') koffie. Die je dan, uiteraard, met de hand maalt. En eerlijk is eerlijk - die koffie is niet te betalen. Dus je drinkt er ook minder van. Problem solved! :-D

Dit komt allemaal uit mijn eigen bolletje en research. Maar een debat is pas een debat als er mensen meedoen. Dus de vraag van vandaag: Wat zijn jouw ideeën over koffie? Drink je het zelf? Debatteer mee in de reacties!

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van deze bronnen:

http://www.koffiecentrale.nl/nl/plant/Plantsoort_Coffea.htmhttp://www.koffie-weetjes.nl/koffie/koffieproductie

http://www.naturalnews.com/012352_caffeine_coffee.html

http://health.howstuffworks.com/wellness/drugs-alcohol/caffeine-awake.htm

http://www.sustainablebusinesstoolkit.com/environmental-impact-coffee-trade/


Reageren? Gezellig!

Reacties (51)

Marjan
16 Feb
Ik heb een vraag: Kan koffie met haaruitval te maken hebben? Na de overgang is mijn haar heel diffuus gaan uitvallenen, nu na 20 jaar heb ik helaas nog maar weinig en heel dun haar over. Al van alles aan shampoos en smeersels en pillen uitgeprobeerd, zelf het vieze Minoxidil, maar niets help! Ik ben nu weer met olie. shampo en tabletten van Ayurveda bezig...
Ik drink eigenlijk altijd meteen in de ochtend (na een groot glas water) een halve mok koffie, heeerlijk! Met of echte halfvolle of die nieuwe oats melk. En verder alleen om vier uur nog een. Kan dat e.v.t ook nog de oorzaak zijn?
De Groene Vrouw
16 Feb
Alles kan, maar het klinkt niet direct logisch. Ik zou eerder zoeken naar een hormonale oorzaak, of in de richting van Alopecia...
Nila
2 Oct. 2017
En hoe zit het bij de ziekte van Parkinson? Wij hebben elkaar gisteren gezien bij het Leef Event in Groningen en ook daar gaf je aan dat het beter is om koffie te laten staan. Mijn partner heeft de ziekte van Parkinson en er zijn allerlei artikelen te vinden dat koffie drinken juist het het risico verkleind om deze ziekte te krijgen en ook het verloop positief kan beinvloeden.......
Tja wat is nu wijsheid.....?
De Groene Vrouw
2 Oct. 2017
Oei, tsja... eigenlijk kun je koffie niet los zien van de rest van het dieet én onder andere de staat van de darmflora. Dus het is lastig om daar in 1 zin antwoord op te geven! Ik kan in dit geval niet echt zeggen "koffie is 100% slecht" of "koffie is 100% goed", want het ligt veel genuanceerder en kan ook per persoon weer verschillen.
Marjolein
6 Feb. 2015
Leuk en interessant artikel!
Ik dronk nooit koffie, bleh. Bitter. En snapte al die ophef nooit en geen zin om het "te leren" drinken. Tot ik op mijn werk op een brakke dag als laatste redmiddel een piepklein kopje koffie ging maken en ontdekte dat het zo leuk is om de melk schuimig te kloppen tot dikke slagroom :D. Dat ging ik daarna voor iedereen die koffie wilde doen (zat dicht bij de keuken...) en van lieverlee ging ik ook aan de koffie want het rook toch wel erg lekker langzamerhand... En vanwege de melk... en de suiker... Een inderdaad "lekkere" (biologisch, fairtrade, heel ritueel eromheen daar op dat werk) kop per dag. Op de vrije dag thuis een percolatortje (valt dat ook onder de snelle filtratie?)
De verslaving volgde al snel. Hoewel mijn vader bij een bezoekje de snuggere opmerking maakte dat ik waarschijnlijk verslaafd was aan de suiker omdat die ene kop koffie geen zoden aan de dijk kon zetten (zei hij als verstokte koffieslurper). Dus de suiker eruit gegooid, even slikken en wennen en inderdaad, dat was een stuk beter met dat "ik moet nu koffie"-gevoel!
Tot voor kort bleef het dus bij het ritueel van 1x per dag een rust slash verwenmomentje op werk of thuis, met een rustig gezette goede koffie en mooi geklopte melk. Genieten. Tot een nare stressperiode op het werk toesloeg en ik na verloop van tijd en herstel merkte dat ik elke keer na de kop koffie, echt helemaal hyper en geagiteerd werd. Niet fijn als je probeert te ontstressen. Nu dus aan de bambu..... :S. Ook wel lekker hoor. Zucht.
(Wel net op Marktplaats een hele gave oude koffiemolen op de kop getikt voor in de keuken. Visioenen van de keuken van m'n oma waar we altijd even aan zo'n zelfde molen mochten draaien vroeger... Krgggg krgggg hoorde je en dan viel er koffie in het glazen bakje. Wow.... die herinnering af en toe herbeleven is nog wel een beetje adrenaline waard ;) ).
An
28 Jan. 2015
Wie weet het verschil tussen gemalen koffie in een koffiezet apparaat en koffie cups?
Wat is gezonder en waarom?
Moet een nieuwe machine kopen en weet het gewoon niet meer.
B.v.d. An
De Groene Vrouw
28 Jan. 2015
Ik zou voor het lekkerste gaan - en dan niet te veel drinken ;-)
Linda Rikkers
29 Jan. 2015
Zit in cups gewoon gemalen koffie? Dan zie ik weinig verschil. Ik koos filter, maar dat was meer milieutechnisch.
Layla
8 Jan. 2015
Ik ben wat je noemt een echte verslaafde. Zonder de cafeïne kan ik prima, dat heb ik vaak genoeg gemerkt als ik weer eens een periode koffie afgezworen had.
Mijn werkelijke verslaving is de smaak. Koffie is wat mij betreft het lekkerste ter wereld, als ik de hele dag door goede koffie zou kunnen drinken zou ik het doen.

Voor mijn zwangerschap dronk ik vijf mokken per dag, zwart, mmmm, echte-mannen-koffie. Tijdens de zwangerschap beperkt tot 1 mok per dag en nu alweer een maand of vier twee mokken per dag. Wel meteen bij het opstaan. Ik merk niets aan m'n kindje, anders was ik volledig gestopt.

Je hebt wél een enorm goed punt. Ik drink goedkope Lidl koffie die er mee door kan maar ook niet echt smaak heeft. Ik ga op zoek naar veel duurdere en betere koffie zodat ik mijn echte verslaving kan ondersteunen en ondertussen mijn gebruik kan beperken tot 1 kopje. Dankjewel voor de suggestie!
Damp
13 Jan. 2014
Ja, replay:

vanmorgen op nu punt nl (ok, ik weet het niet exact de beste bron ter wereld)
http://www.nu.nl/wetenschap/3673931/cafeine-goed-geheugen.html

Dus ff stangen: koffie drinken als je klaar ben met je dagelijkse studieklus.

Damp
(die 's avonds leert, en alleen in de les 's avonds nog koffie drinkt)
De Groene Vrouw
13 Jan. 2014
Ik vind dat niet raar: je systeem staat op scherp, dus alles werkt harder (ook je brein). Dat kan handig zijn (voor een leren-weten-vergeten-tentamen bijvoorbeeld), maar de gezondheidswaarde ervan zie ik niet. Set, match, go ;-)
Mark
4 Nov. 2013
Leuk artikel! Zelf start ik mijn dag altijd met Bulletproof Coffee ( http://www.bulletproofexec.com/category/coffee-2/ ). Voorwaarde ervan is inderdaad dat je goede koffie moet gebruiken, die dusdanig is verwerkt dat er een minimum aantal gifstoffen in zit.

Sindsdien ben ik 10 kilo afgevallen, zit beter in mijn vel en ik zou mijn dag nooit meer zonder willen starten :) Bijkomend voordeel ervan is ook dat het me zoveel energie geeft dat het mijn enige bak koffie van de dag is.

Geniet, maar drink (met) mate ;)
Max
14 Oct. 2013
Onderzoeken laten zien dat koffie eigenlijk heel goed de spijsvertering kan ondersteunen, met name de afgifte van enzymen door de pancreas. Wel onder de volgende voorwaarde:
- Koffie gezet als espresso van verse bonen, zonder melk en suiker.
- In rust drinken na de hoofdmaaltijd met desgewenst eens stukje pure chocolade (80% min).
De Italianen hebben het dus altijd al geweten!
De Groene Vrouw
14 Oct. 2013
Interessant! Heb je misschien een link naar onderzoek?
Max
14 Oct. 2013
Ik heb nog geen links daarover maar die info heb ik van mijn opleiding Orthomoleculair. Als hun iets zeggen is dat altijd stevig gefundeerd op onderzoeken. Volgende keer plaats ik ze ;-)
De Groene Vrouw
15 Oct. 2013
Graag :-D
Wat ik wel weet van mijn eigen opleiding is dat koffie inderdaad gunstige eigenschappen kan hebben, maar dan gaat het (zoals je zelf al zegt en ook in mijn artikel te lezen is) om heel kleine hoeveelheden kwalitatief goede koffie. Niet de sloten automatenwater die de meeste mensen naar binnen gieten.
Linda Rikkers
15 Oct. 2013
oh goh nu ben ik helemaal nieuwsgierig naar de uitkomsten onderzoek oa pancreas... of zou al die koffie dan het beeld verstoren?
Marijke
9 Oct. 2013
Gemiddeld drie cappuccini per week, met koffie van een lokale plantage.
Kleinschalig, in het regenwoud, onbespoten gegroeid door twee oude besjes. Met dan wat lokale volle melk erbij, in de mooie Italiaanse machine, bonen zelf malen, mooie 1/3 verhoudingen (espresso, melk, schuim) en ik heb een heerlijk eerlijk bakkie.
Yep, een koffie snob.
Sandra
6 Oct. 2013
Hoe zit het met decaf koffie? Voor het decafeïneren zijn verschillende methodes, welke is het beste?
Ik drink enkel cafeine vrije koffie omdat ik van caffeine enorm ga hyperen. Eén kopje op bijv een terras lukt nog wel. Soms smaakt het zo lekker dat ik een tweede neem en dan heb ik bijana altijd spijt. Tijdje erna begint het hyperen, voel me dan echt een tijdje erg naar.
Dus hier thuis simon levelt decaf filterkoffie met heerlijk opgeklopte volle bio melk. (onze melkschuimer ging zelf mee kamperen, als enige luxe-ding) 2-3 kopjes per dag drink ik ervan.
Maar goed, ben wel benieuwd hoe het met goede, decaf koffie zit. (en ook met de minder goede)

Senseo en ziekenhuis-automatenkoffie: ik neem ze soms als ik er niet bij nadenk en jak, wat vies! En dan ook nog dat hyperen er achteraan, dus dan heb ik dubbel spijt!
De Groene Vrouw
7 Oct. 2013
Ja, dat paste er niet meer bij ;-) Cafeïnevrij doen we een andere keer, okay? Moet ik me ook nog even in verdiepen...
Wilma Gerritse
1 Oct. 2013
Ruim 4 jaar geleden ben ik om gezondheidsredenen gestopt met het drinken van koffie. Ik heb het een hele tijd gemist. Na een paar weken heb ik toch een kop koffie genomen en ben daar de hele dag beroerd van geweest. Voor mij reden genoeg om er vanaf te blijven.
Nu drink ik regelmatig een kopje Yannuh. Dit is o.a. gemaakt van sigorei. Het is geen koffie maar voor mij een goede vervanging. Ik drink de hele dag kruidenthee en vind het lekker om na mijn werk iets "krachtigers" te drinken.
4ke
27 Sep. 2013
Ik ben niet echt koffieverslaafd, maar dronk toch graag af en toe heel uitzonderlijk eens een tas, weliswaar met veel melk en suiker.
Door redelijk zwaar te diëten ben ik daar mee moeten stoppen, vooral omdat ik de melk en suiker moest laten en ojee, zwarte koffie kreeg ik met geen slok binnen...
Maar nu, zoveel maanden verder mocht het opnieuw. Mijn alternatief (ben gestopt met koemelk) was amandelmelk. En hoezeer ik ook uitkeek naar mijn eerste tas... 'T was niet te drinken :-(
Gelukkig leerde ik organo gold kennen (kort uitgelegd: koffie, maar met een schimmel/paddenstoel in die positief effect op je gezondheid heeft) EN ze hadden een variant met melk!
Wel... De hemel ging voor mij open! Zooooooo lekker!
Nu neem ik maandag, woensdag en zaterdag mijn koffiemomentje met 1 tas pure verwennerij en da's voor mij echt steeds uitkijken naar dat moment! Dus... Niet te veel en niet te weinig. Als dat geen mooi evenwicht is?
De Groene Vrouw
27 Sep. 2013
Hm-Hm. En deze 'koffie' die wordt verkocht volgens een pyramidestelsel... vind je die alleen heel erg lekker of verkoop je die heel toevallig ook?

Ik geloof dat ik nog liever zou hebben dat mijn lezers gewone koffie dronken. Heb je gelezen wat erin zit? Het begint met suiker, glucosesiroop, en zelfs schoonmaakmiddel (pentasodium triphosphate: http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_triphosphate)... ik weet het niet hoor. Ik geloof niet dat ik dat een verbetering vind. Misschien moet ik er nog eens een blogpost aan wijden.
4ke
28 Sep. 2013
O nee hoor, ik verkoop dat niet.
Vind gewoon die met melk erg lekker van smaak. Ik weet dat er suiker in zit, daarom dat ik ook maar 3 tassen per week drink...
Schoonmaakmiddel?!?!? Echt??? Dat zou dan toch niet verkocht mogen worden?
Er bestaat toch zoiets als voedselagentschap? Hoe kan dat dan dat dat mag verkocht worden?
Ik vond het gewoon interessant omdat het lekker smaakte en omdat er Ganoderma inzat die heel veel goede eigenschappen had...
tjah... weet je, ik ben gestopt met koemelk en ik vond echt het alternatief, koffie met amandelmelk niet te drinken... Misschien moet ik verderzoeken naar een alternatief die ik wel lekker vind (want zonder zoet lust ik het ook niet :-s)
De Groene Vrouw
28 Sep. 2013
Ik zou ermee ophouden als ik jou was. Het wordt dus verkocht (voor vreselijk veel geld) via een nogal schimmig piramidesysteem (al niet oké) en het zit vol met rotzooi (behalve de 'pure' variant, maar dan kun je net zo goed gewone Ganoderma drinken, dat is goedkoper).

Dat iets vol rotzooi zit betekent niet dat het niet verkocht mag worden. De wereld zit vol producten die niet erg gezond voor ons zijn maar die prima verkocht mogen worden (ook in verzorgingsproducten bijvoorbeeld). Als alles dat verkocht mag worden toch eens gezond voor ons zou zijn... dan zou ik zonder werk zitten denk ik ;-)

Overigens heb je met Ganoderma natuurlijk wel gewoon hetzelfde probleem: het is eveneens een geneeskruid en dus niet gezond om 'zomaar' dagelijks te drinken. Dat geldt voor koffie, voor Ganoderma, voor Brandnetel, voor zwarte thee... Het kan heus geen kwaad om eens een kopje van het een of ander te drinken, en ook niet om een tijdje een gekte te hebben voor een bepaald kruid. Maar jaar-in-jaar-uit dagelijks een liter van hetzelfde is van geen enkel kruid goed.
Dana-Alicia
1 Oct. 2013
Oké, ik lees ook in Wikipedia dat Pentasodium triphosphate (Pentanatriumtrifosfaat) in de Europese Unie wordt toegelaten als additief in voedingsmiddelen, e-nummer E451. Een soort zout, goed oplosbaar in water en gebruikt als stabilisator. Het wordt óók toegevoegd in wasmiddelen om het water te ontharden om de oppervlakte-actieve stoffen beter te laten werken. Het komt een beetje over als stemmingmakerij om te schrijven dat er wasmiddel in die koffie zit. Zoals me vroeger werd verteld dat er steenkool zit in de BBQ-kolen, de panty en mijn eten. Gaat het gewoon om een scheikundige verbinding met allerlei stoffen en koolstof.
Ik ben wel onder de indruk dat u de ingrediënten kunt opnoemen. Heeft u het toch al eens mogen proberen en de verpakkingen mogen bekijken?
En de suiker: je hebt suiker en suiker: poedersuiker, witte suiker, rietsuiker, bruine suiker, palmsuiker en zo kan men ook hier weer een blog openen.
De Groene Vrouw
1 Oct. 2013
Ha, hebben we hier dan een echte verkoper? Hartstikke gezellig. Je hebt gelijk: het is een toegestane stof - maar dat maakt het nog niet gezond. Buiten dat, maakt het voor mij ook niet uit: ik was al afgehaakt bij de suiker, glucosestroop, en de KOFFIE die erin zit. Die eerste twee horen m.i. niet in een product thuis dat vermarkt wordt als gezond, maar om het af te zetten als 'gezond in tegenstelling tot koffie' en er dan koffie in te stoppen vind ik gewoon oplichterij.

Verder bevat het ongedefinieerd 'plantaardig vet' wat dus wel weer een gehard palmvet of zonnebloemolie-achtige zal zijn (transvetten, anyone?) en denk je nu echt dat poedersuiker een ander effect heeft dan witte suiker? Als je mij kunt vertellen dat er palmsuiker in zit, praten we verder. Tot die tijd: ik zou het niet drinken. Het is troep met iets gezonds toegevoegd om een hint van 'gezondheid' te creëeren. Dat is niet hetzelfde als een gezonde drank. Komt u maar...
Suuz
27 Sep. 2013
Ik drink geen koffie meer. Vorig jaar coldturkey gestopt, als onderdeel van jouw voedingsadvies. Af en toe zondig ik. Alleen voor echt , lekkere, goede koffie. De laatste keer was in de vakantie. Een ristretto op een terras. En later op de terugweg naar huis toen er 'oh verrassing!' een Starbucks op onze vaste pauze plek bleek te zitten. Maar eerlijk is eerlijk, het smaakte niet eens meer zo lekker.
Zo langzamerhand ontwen ik het helemaal. Ik vind het niet echt lekker meer. Dus nee, ik drink geen koffie. Omdat het beter is voor mijn lijf.
Umm A
27 Sep. 2013
Ben ik even blij dat ik geen koffie lust! = D
Damp
27 Sep. 2013
U wenst Debat? mevrouw?

Stelling 1: Koffie zorgt niet voor burn-out. Koffie mag (al dan niet terecht) ongezond verklaard worden, koffie alleen is nooit de reden dat mensen over de grenzen van hun vermoeidheid heen gaan. Ik durf de stelling aan dat levensstijl (waaronder werkdruk) voor 99% bijdraagt aan de stress en de gevolgen daarvan die mensen ervaren. Volgens Wikipedia heeft cafeïne een halfwaarde tijd van 4.9 uur, dat geeft het lichaam voldoende hersteltijd, waardoor cafeïne de mens overdag wel kan uitputten door de verhoogde stress niveaus, maar mensen 's nachts nog voldoende kunnen herstellen. Problemen ontstaan pas als er ook op andere vlakken issues zijn.

Stelling 2: Koffie is carrière bevorderend. Naast de sociale effecten van samen koffie drinken op de carrière, zorgt koffie voor een verhoogde staat van bewustzijn, door het stress-effect. Die verhoogde staat van bewustzijn, maakt mensen effectiever in onze prestatie maatschappij. Mensen besluiten sneller, gaan sneller tot actie over, etc. Met andere woorden: voor heel veel mensen geld dat koffie op het werk carrière bevorderend tot carrière neutraal werkt, en dat het niet drinken van koffie een negatieve invloed heeft op het presterne op korte termijn. Essentieel is dat er voldoende hersteltijd op lange termijn is, mensen die nog niet op de rand van hun kunnen zitten, kunnen een korte periode meer dan 100% presteren, mist zij daarna voldoen hersteltijd tot hun beschikking hebben.

Dus koffie is niet slecht, en heeft zelfs voordelen!

Damp
De Groene Vrouw
27 Sep. 2013
Ha leuk. Here we go!

1. "Koffie zorgt niet voor burn-out."
Nee, dat zeg ik ook niet. Wél dat het bijdraagt tot een ongezonde leefstijl en dat het, als iemand een ongezonde leefstijl leidt, die mogelijk maakt door te zorgen dat iemand zijn vermoeidheidsgevoelens minder voelt. Ik heb ook nergens gezegd dat koffie de énige veroorzaker van stress zou zijn, dus dat mensen door andere bronnen ook stress ervaren, vind ik niet zon indrukwekkend argument. Bij stress gaat het om het volle vat dat op een dag gaat overlopen, en koffie draagt bij aan het vullen van het vat. Ik vind het niet verstandig, maar als jij het willens en wetens wilt doen, moet je dat zelf weten ;-)

Cafeine heeft een halfwaardetijd van 4.9 uur. Dat betekent dat na 5 uur dus nog de helft van de hoeveelheid cafeïne in het bloed zit. Maar tegen die tijd hebben de meeste verstokte koffiedrinkers hun voorraad al aangevuld met een nieuwe dosis, en zit er dus 1.5 keer zoveel cafeine in hun bloed als voordat ze begonnen. En dat nog een paar keer op een dag. Als het inderdaad bij één goede kop koffie zou blijven was er geen probleem; het probleem zit bij een thermoskan koffie op een dag. Elke dag. En om s nachts te kunnen herstellen heb je wél een kwalitatief goede slaap nodig. Door (veel) koffie te gebruiken blijft je brein overactief (ook al val je wel in slaap), waardoor je slaap veel minder van kwaliteit is - en het herstel dus ook minder.


2. Ik geloof niet zo in de sociale effecten van koffiedrinken. Thee is net zo gezellig; en bovendien vraagt een collega ook niet van je of je begint met roken omdat het zo gezellig is. Je zegt net zelf dat mensen al genoeg stress hebben door andere oorzaken, waaronder werk; dus om stress op te roepen heb je die koffie niet nodig. Ik geloof best in een adaptatieverhogend effect van (een bepaalde mate) stress, maar dat kun je ook prima bereiken zonder koffie.

Al met al zie ik geen argumentatie dat koffie gezond zou zijn, en ook geen reden om het aan te bevelen.

Waarmee overigens - laat ik daar heel duidelijk in zijn - ook niet gezegd is dat ik TEGEN koffie ben. Ik geef jullie de informatie; jullie mogen zelf besluiten wat je ermee doet. Ik drink zelf ook regelmatig een goede kop koffie. Maar voor vijf koppen slechte koffie doe ik het simpelweg niet, dat is het me niet waard.
Sam
27 Sep. 2013
Whoaaaah, lekker, koffie!
1 kop fijne zelfgemalen fair trade mét melkschuim, hmmm.
Om de redenen die je noemt heb ik vieze automatenkoffie verbannen en hou ik het bij 1, max. 2 kopjes. Maar dan wel liefst 's ochtends bij het ontbijt. Ik heb vast heel sneu zeewier, dat vind ik dan wel weer jammer. Maar om nou eerder op te staan zodat voor het werk nog wel m'n koffieshot heb, dat gaat weer wat ver. Net als géén koffie, ook geen optie. Ik heb besloten dat vlak na het ontbijt best al heel ok is. Toch? Tóch?! ;)
Linda Rikkers
27 Sep. 2013
Dit is typisch zo een van: leuk, maar lukt niet. Ik weet niet waarom, na vorige zwangerschappen was ik best lang matig met koffie. Ik drink overigens bio filterkoffie, geen suiker of melk. Voor de cafeïne en de smaak. Maar ik geloof vooral voor de cafeïne, ik kom niet op gang zonder koffie (nou ja, tot en met kind naar school brengen lukt zonder). Echte verslaving dus.
Regina
27 Sep. 2013
Oeps... Laatste tijd toch behoorlijk veel meer koffie gaan drinken. En nu ik er over nadenk, meer stress gevoel ondanks dat het moment van even zitten met een kop koffie wel voelt als even onthaasten. Door jou stukje begrijp ik ook waardoor het komt dat je daarna nog meer haast voelt. Eigenlijk is het vreemd want ooit wel eens een cursus gedaan over natuurlijk genezen, en tja ook toen al gehoord dat koffie eigenlijk in het medicijnkastje hoort. Nu jaren later toch weer weg gezakt en weinig weerstand tegen de omgeving...

Tijd voor een kop kruidenthee (want dat lust ik ook ! )
Tanja
27 Sep. 2013
Zwarte espresso, met water liefst ernaast, pas na 11uur op zijn vroegst, meestal 2 a 3 kopjes,
en pas in de namiddag, ik slaap er super op...bij mij lijkt het meer ontspannend te werken?
Moniek
27 Sep. 2013
Oei, word ik hier eventjes met mijn neus op mijn eigen koffie behaviour gedrukt.

ik rende ik dan ook meteen naar de keuken om een fles water te vullen.
Ik drink braaf zeker 2 liter op een dag maarrrrr uitgerekend vanochtend staat de fles leeg en roerloos op mijn buro. En dat terwijl er al zo'n vier sterke koffies naar binnen gegaan zijn.

Want

Ik drink koffie. heel veel koffie.
Gevangen in de sjiek gekleurde alucups van Nespresso gaat er op een dag zo'n 8 tot 10 van de sterkste en meest bittere variant doorheen. Tot s'avonds aan toe.

Met geklopte sojamelk. Dat dan weer wel.

De effecten die je beschrijft? Ja, herken ik en negeer ik meteen.

Het wordt dus tijd deze gewoonte eens onder de loupe te nemen. Want een luie gewoonte, dat ís het. Voor mij althans.
De eerste bak smaakt het allerlekkerste. De kopjes daarna doen alleen maar hun best de beleving van de eerste op te roepen. Tevergeefs.

En dat terwijl er in mijn keukentje ook gezonde en biologische bancha, gunpowder, rooibos en groene thee staan te lonken.

Dank je wel dus!

Groetjes
Moniek
Floor
27 Sep. 2013
Misschien steek ik mijn kop in het zand, maar...

Ik drink elke dag zeker één kop koffie, in het weekend soms wel 5. Ik vind zelf gezette filterkoffie (langzaam opgieten & door laten lopen) het lekkerste. Zwart uiteraard, daarnaast een glaasje jus d'orange & een boterham (of een stukje bittere chocola).

Volgens deze blog is koffie niet een gezonde keuze, daar wil ik twee dingen tegen in brengen:
1. Wat is wél een gezonde keuze? Voor veel van het voedsel/drinken dat wij als 'dagelijkse voeding' tot ons nemen geldt dat er een waslijst aan 'ongezonde bijwerkingen' kan worden opgenoemd, is dan juist koffie datgene dat wij moeten laten staan?
2. Wat niet wordt meegenomen is het gezonde effect van puur genieten, als ik koffie drink is dat voor mij een heerlijk momentje van rust, alleen voor mijzelf of samen met mijn partner. Een rustpuntje in de dag, een moment om even 'stil te staan' én een moment van puur genieten. Misschien weegt dat niet 100% op tegen de 'ongezonde bijwerkingen', maar ik denk dat het zeker meegenomen moet worden in de overweging!

Als laatste, waarom met betrekking tot koffie niet zeggen: "Geniet, maar drink koffie met mate"?
De Groene Vrouw
27 Sep. 2013
Dat laatste staat er toch ook precies? ;-)
De rest kom ik op terug, ik moet nu rennen naar een bijscholing, maar ik heb hier nog wel iets over te zeggen! :-D
Damp
27 Sep. 2013
Hear hear!
De Groene Vrouw
27 Sep. 2013
Goed, komt 'ie. In het kader van debat:

1. Dat er andere dingen zijn die óók ongezond zijn of zelfs nog ongezonder dan koffie, maakt koffie niet 'gezond'. En meer kan ik daar eigenlijk niet over zeggen. Het is dus geen argument om 'dan maar' koffie te drinken, want het is niet alsof er geen lekkere alternatieven zijn. Een goede kop kruidenthee, een lekkere zwarte thee desnoods... en voor de oppepper een goede soep of Chai Latte. Dat IS geen koffie, maar het is wel ook lekker - en een stuk gezonder dan koffie. En nogmaals: dat er andere dingen zijn (redbull) die nog ongezonder zijn, maakt koffie niet gezond.

2. Dat wordt wel meegenomen. Zoals je kunt lezen, noem ik heel duidelijk dat koffie niet het Aller Ongezondste is dat je ooit kunt gebruiken; ik zeg alleen dat je het voor je gezondheid niet hoeft te drinken. Dat het eerder ongezond is dan gezond. Maar dat betekent niet dat je het nooit zou moeten drinken. Het is wel een pleidooi om, als je dan koffie drinkt, Heel Erg Lekkere koffie te drinken. Puur genieten dus. En dat staat ook in het artikel.
Barbara
27 Sep. 2013
ha! Ik mag een sticker van de juf! Ik drink vooral in het weekend koffie, voor de gezelligheid. Verder dan 4 kopjes kom ik meestal niet.
Eveline
27 Sep. 2013
Ik drink nu al 2 jaar geen echte koffie meer. Tijdens mijn zwangerschap ben ik er mee gestopt en het bevalt me prima zo. Mijn bloeddruk is niet meer te hoog, ik voel me ontspannener en ik kan beter (in)slapen. Ik drink wel nog iedere avond twee mokken cafeinevrije koffie (met melk). Hoe zit het daar eigenlijk mee, qua gezondheid?
Carin
27 Sep. 2013
Heerlijkheid: in alle rust één kopje French press koffie per dag, van eerlijke zelfgemalen boontjes, al of niet met opgeklopte warme soja-, geiten- of koemelk, zónder koekje maar mét de Ipad, na de ochtendkinderspits...: da's zó'n moment van ontspanning, daar kan de cafeïne niet tegenop :-)!
Mieke
27 Sep. 2013
Ik zeg wel eens dat als koffie in deze tijd zou worden uitgevonden, je het alleen op recept kunt krijgen bij de apotheek.
Ik drink , s morgens 1 kopje nespresso en kan daar dan echt van genieten.
En ja dat water drinken pff als ik dat toch eens lekker zou vinden
Oem 3isaa
27 Sep. 2013
Ik vind het wel héél erg dat je dan zo'n vreselijk smakelijk kopje koffie bij zet....
De Groene Vrouw
27 Sep. 2013
Ghehehe, ik ben een gemeen mens ;-)
Oem 3isaa
27 Sep. 2013
Leuk stuk! Nu snap ik waarom koffie niets met me doet. Ik drink meestal (nu even niet) 2 koppen smerige senseo koffie op een dag. Maar... zonder suiker (punten!) en met belachelijk veel volle melk (meer dan dat er koffie in mijn kop zit) ik slaap daarna zonder problemen.
Het was de strekking van het artikel helemaal niet, maar ik moest het even kwijt ;-D
Gonneke Van Veldhuizen-Staas
27 Sep. 2013
Ik mag de spits afbijten, fijn.
Wat doe je me aan, Groene Vrouw. Nee, ik haat je niet, maar je boodschap is me niet welgevallig, hoewel uiteraard niet geheel nieuw. Ik ben al terug van liters naar 2-3 kopjes per dag en nooit voor of bij het ontbijt, ik begin met een glaasje water en later groene thee bij mijn ontbijt. Nu mijn espressomachine het heeft begeven, ben ik weer terug naar filterkoffie, die ik minder lekker vind. Dus wellicht worden die 2-3 er nu 1-2. Misschien kom ik er ooit nog wel eens van af, maar die paar kopjes smaken me nu nog te goed. Meestal zonder koek (tarwe overgevoeligheid is toch best ergens handig voor) en altijd zwart. Dan is de zonde niet zo heel erg, toch ...
Esther
27 Sep. 2013
Ik onderschrijf volledig wat je schrijft! En ik heb het zelf getest! Door zwangerschap heb ik "liever geen koffie" gelezen als "gij zult geen koffie drinken". Dat heb ik gedaan en wat schetste mijn verbazing, ik voelde mij energieker. Ik had ook al is gemerkt dat ik van automatenkoffie heel erg slaperig werd, dus dat doe ik ook niet meer. Alleen nog vers gemalen 100% arabica en dan heel af en toe, maar wel altijd met 92% chocola. Traktatie!
Eline
20 Jun. 2017
Ik las ergens dat koffiebonen die een droog proces ondergaan een bom magnesium bevatten en daardoor veel gezonder zijn dan koffiebonen waar de magnesium zo goed als uit verdwenen is omwille van het natte proces. Want die fermenteren. Probleem is dat bijna alle bonen een nat proces krijgen. Klopt dit? Kan je bij het nuttigen van droge boontjes, gezet met een espresso machine, (uiteraard ;-)) toch opgelucht ademhalen dat je je magnesium tekorten aan het aanvullen bent?
De Groene Vrouw
21 Jun. 2017
Eh, nee. Ga maar eens opzoeken en uitrekenen hoe veel magnesium er dan precies in zit... als je 15 koppen koffie drinkt kom je ergens, maar er zijn echt gezondere manieren om aan je magnesium te komen. Bovendien heb ik ernstige twijfels bij het verlies van magnesium in een fermentatieproces. Fermentatie op zich doet namelijk niet veel met de mineralen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy