Blog

Hier, vissie vissie vissie!

4 jan. 2013

Woord vooraf: dit is een herschrijving van een post die eerder verscheen op mijn oude blog (Voedingjeweettoch). Met een nieuwe link, want de oude was dood...

Sommige dingen in het leven zijn nog niet zo makkelijk als ze lijken. Gezond eten bijvoorbeeld: heb je nét uitgevogeld dat Omega-3-vetzuren gezond zijn en dat ze zo lekker helpen bij je brainfog, kom je erachter dat de zeeën zwaar vervuild zijn. En dat de vis niet bepaald duurzaam gevangen wordt - er wordt zelfs gezegd dat duurzame vis niet bestaat - dat de zee wordt leeggevist en dat het ethisch niet bepaald in orde is om vis te eten. Wat doe je dan?

Ik zal vast verklappen: ik heb het antwoord ook niet. Ik doe maar zo'n beetje wat. Want ja, ik voel me schuldig als ik vis eet of visolie slik, maar ik vind ook dat ik het recht heb om mijn lijf zo gezond mogelijk te maken (en ik merk bovendien de vervelende gevolgen als ik dat niet doe). Dus als ik vis eet of visolie slik, zorg ik er in ieder geval voor dat ik mijn geweten enigszins kan sussen.

Dat gaat redelijk met de Goede Viswijzer, waarin je kunt zien welke vis min of meer duurzaam gevangen wordt. Maar is dat ook gezond? De meest duurzaam gevangen vis heeft immers niet per definitie in de schoonste zeeën gezwommen.

Al met al flink lastig: moet je nu kiezen voor duurzaamheid of voor gezondheid - en is gezond dan wel zo gezond? Trouw heeft er een interessant artikel over geschreven.

Daarin komt naar voren dat men bij de (ook al heel belangrijke) Duurzame Viswijzer, nauwelijks rekening is gehouden met de gezondheid (voor de mens) van deze vissen. Een vis mag dan duurzaam zijn omdat hij op een duurzame manier is gevangen; als hij daarna wel vol kwik zit, wil je hem misschien toch niet eten.

Het zou een ideale wereld zijn, waarin we niet over dit soort dingen hoefden na te denken. Waarin we gewoon konden eten wat we wilden omdat er bijna geen ongezonde dingen bestonden. Tot die tijd: gebruik de Eetviswijzer (pdf) als je naar de visboer gaat!


Reageren? Gezellig!

Reacties (0)

 

De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy- & Cookiebeleid| Algemene Voorwaarden |