Blog

Hoe zat het ook alweer? Deel 2: aromatherapie

12 Jul. 2013

Belofte maakt schuld. Ik heb beloofd verder te schrijven over aromatherapie, dus dat doe ik. Zo ben ik dan ook wel weer. Aromatherapie: zweverige onzin of lekker down to earth?

Wat is het eigenlijk, aromatherapie?

In planten zitten verschillende (chemische) stoffen met verschillende eigenschappen. Sommige daarvan zijn vluchtig; ze vervliegen dus. De plant gebruikt ze meestal als lokstof (Roos, Citroenmelisse) of als verdedigingsstof (Thijm, Laurier). Ze komen in heel kleine sporen voor in de plant.

De vluchtige stoffen worden makkelijker losgelaten als het warm is. Door de planten te behandelen met stoom, vervliegt de olie met de stoom mee. De stoom wordt afgekoeld zodat het weer water wordt; water en olie mengen niet en de olie kan van het water gescheiden worden. Sommige oliën worden geperst (met name citrusvruchten). De oliën verdampen in de lucht (de één makkelijker dan de ander).

We noemen de olie dan ook wel vluchtige olie of etherische olie (ether = lucht). Essentiële olie wordt ook wel gebruikt, maar is een foute vertaling uit het Engels (essential oil). Deze oliën zijn namelijk niet 'essentieel' in de klassieke zin van het woord (zoals essentiële eiwitten of vetzuren, die je met je voeding naar binnen moet krijgen omdat je ze niet zelf kunt aanmaken). Etherisch heeft dus niets te maken met 'spiritueel'.

Dan is er nog de CO2-extractie. Daarbij wordt met vloeibaar koolzuurgas (CO2) onder extreem hoge druk, de olie uit het plantmateriaal geperst. Zodra de druk van de ketel gaat (letterlijk), vervliegt de CO2. Het is een inert gas en reageert dus niet met de stoffen in de plant; daarom is dit een zeer veilige methode die heel veel stoffen extraheert en intact laat. Een CO2-extract is daarom altijd rijker dan een etherische olie, en bevat bijvoorbeeld ook vitaminen, wateroplosbare en zware onderdelen van een plant.

Wellness of werking?

Er is nogal eens discussie over de werking van etherische oliën. Die zou alleen gericht zijn op de wellness, dus op het scheppen van een fijne sfeer waarin mensen zich prettig en ontspannen voelen. Puur gericht op geur/aroma dus. Maar dat klopt niet. Want net als kruiden bevatten etherische oliën gewoon chemische stoffen, die een bepaalde werking hebben op het lichaam. Een parfumolie (synthetisch nagemaakt) heeft bij lange na niet dezelfde werking als een natuurlijke etherische olie. Laat je dan ook niet verleiden door allerhande goedkope 'geuroliën', want het merendeel is nep, doet niets voor je (op een lekker geurtje na) en kan zelfs schadelijk zijn.

Etherische oliën zijn sterk geconcentreerd. Voor één liter olie is soms wel 7000(!)kg plantenmateriaal nodig. Dat verklaart de prijs van sommige oliën - en ook de reden waarom er vaak zo mee gerotzooid wordt. Etherische olie van Citroenmelisse kost bijvoorbeeld zo'n 80 euro voor 5ml. Maar bij de Tuinen zie je hem voor 3,95 staan... je begrijpt dat dit geen zuivere koffie is. De Tuinen (en Erica en al dat soort ketens) koopt olie van de Melissa indica, een -zelfverzonnen- variant van de gewone Citronella. Ongeveer 25x zo goedkoop als etherische olie van de échte Citroenmelisse (Melissa officinalis). De oliën van Citroenmelisse en Citronella zijn voor de ongeoefende neus niet van elkaar te onderscheiden, maar in de werking zit een wereld van verschil.

Een etherische olie ruikt sterk - en dat hoeft lang niet altijd lekker te zijn. De inhoudsstoffen worden opgenomen door de slijmvliezen van de neus, maar ook door de huid; na een massage met etherische oliën zijn de stoffen binnen tien minuten terug te vinden in het bloed. Omdat het zo geconcentreerd is, mag je het (ondanks wat ze je bij de natuurwinkel wijsmaken) niet puur op de huid gebruiken. Er zijn enkele uitzonderingen, maar in het algemeen verdun je een etherische olie met een basisolie zoals Amandel, Sesam of Olijf (afhankelijk van wat je ermee wilt doen). Zelf gebruik ik veel etherische oliën in mijn zalven en andere producten, waar ze een prima aanvulling vormen op de kruiden die erin zitten.

Zelf kopen

Als je zelf etherische oliën gaat kopen, is het belangrijk erop te letten dat ze een goede kwaliteit hebben. Goedkoop is duurkoop; en een flesje gaat lang mee dus het is wel enige investering waard. Let op als je etherische olie koopt:

  • of de prijzen ongeveer kloppen
  • of er goede informatie wordt gegeven
  • of de winkel goed onderscheid maakt tussen etherische olie en parfum- of geurolie
  • of de oliën goed zijn opgeslagen (koel, donker)
  • of het merk goed aangeschreven staat

De beste merken (De Levensboom, De Distilleerderij, Zwaantjes) vind je niet in de winkels. Iets minder goed, maar ook nog best acceptabel zijn Chi, Primavera en Volatile. Weldaad is een voorbeeld van een webwinkel waar men echt verstand heeft van de oliën die verkocht worden; wil je als professional (massage, verpleegkundige) aan de slag met pure oliën of voorgemixte composities, dan is De Levensboom je adres. Gaat het je vooral om de geur, dan vind je bij Nina's Nature heerlijke parfums op basis van echte etherische oliën.

Gebruik etherische oliën nooit zomaar. Het zijn echte stoffen die echt iets kunnen doen in het lichaam en die ook echte interacties kunnen aangaan met medicatie. Of je de olie gebruikt voor de geur of voor de geneeskrachtige eigenschappen, doet daarbij niet ter zake: die stoffen zijn er en ze doen iets met je. Punt. Ga dus niet zelf rommelen, maar laat je goed voorlichten over welke soort olie en de dosering. Weet je dat ook weer ;-)

De vraag van vandaag:

Gebruik jij wel eens etherische oliën?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (136)

Elizabeth
19 Mar
Hoi.
Ik was erg tevreden met de CHI avocado olie. Ongeraffineerd met een groen bruinkleurig, en een sterk geurtje...die snel verdween... Zo staat het ook in hun bij sluiter en info. Circa een jaar geleden of iets langer, was het product tijdelijk niet verkrijgbaar......Na een paar maanden wel weer...Dus gelijk bestellen , 3 flesjes...Al direct zag ik dat er iets veranderd was...Heldere kleur en geurloos (Geraffineerd ?) De Avocado olie ,trekt ookniet meer zo snel in..Mijn benen blijven schilferig ...Heb toen CHI hier over gemaild.. Zij gaven toe, dat kleur en geur anders waren....Ligt aande avacodo,s...Ik mailde , kan wel zo zijn ,maar dan klopt uw bijsluiter en info niet meer... Maar zoals altijd trek je aan het kortste eind...Hun antwoord weer.....de avocado olie is van goede kwaliteit....IK als jarenlang gebruiker vind de vernieuwde olie van NIET...Bijna door de 3flesjes heen...Welk merk heeft de specifieke groen/bruine kleur met geurtje? Smeer nu Notenolie opmijn benen , ook van CHI...werkt wel....Gr Elizabeth
Pinuccia
21 Feb
Voor wie is in aromatherapie geinteresseerd, www.gielenaroma.nl lijkt mij een zeer interessante site. Let op: het is geen webwinkel, ze verkopen niets noch doorverwijzen naar een of andere webshop!
Pinuccia
21 Feb
Ik koop af en toe etherische olien maar niet met therapeutische bedoelingen. Puur om hun geur kies ik de olien voor mij betaalbaar. Bijv. ik hou van frisse citroenachtige geuren, dus melisse indicum (Cymbopogon nardus) is prima. Ik betaal voor 10 ml 2,35, ik hoef dus niet melisse officinalis te hebben voor 13 euro voor alleen 1 (een) milliliter. Ook litsea cubeba (May Chang) is voor mij betaalbaar, rond 3 euro voor 10 ml. Ook citroen munt (mentha citrata) voor minder dan 5 euro voor 10 ml.
Soms koop ik (blind) wat duurdere olien en ook van verschillende "geurfamilie", gewoon omdat ik van de geur nieuwsgierig ben geworden, nadat ik de geurbeschrijving las. Ik wou Engelwortel (Angellca archangelica) kopen, maar 1 ml alleen kost rond de 15 euri, dus niet te doen.
Ik doe een paar duppels van de olie van mijn keuze op een bepaald moment op een tissue en zet ik het op een lamp, maar ook op de radiator in het winter. Ook een paar druppels in de fles van een ongeparfumeerde wasverzachter, afwasmiddel, badschuim. Dus het is duidelijk dat voor mij gaat het om de geur beleven en niet om de therapeutische eigenschappen van de planten.
Maar wie is gericht juist om de "therapie" en is zelf van plan om de olien in te nemen, dient te kopen alleen bij betrouwbaar merken. Biologisch geteelt? Prima. Wild geplukt? Nog beter, in mijn mening.
Sandra Hof
28 Jan
Altijd als ik tegen mensen zij dat ik hoofdpijn van de geurolie kreeg welke ze op hadden staan werd ik voor gek aangekeken.
Als ik dan ook nog eens zei dat het goedkope zooi was met meer verkeerde dingen er in dan goeds was het hek van de dam.
Ik heb momenteel 2 etherische oliën van Chi maar zie dat er nog beter zijn, want ben ik ontzettend blij uw blog te hebben gevonden. Hij staat in de favorieten lijst en ik ga de rest ook eens doornemen!
Fijne maandag!
Joyce
7 Jan
Hey nienke, hoe denk jij over de oliën van DoTERRA?
Groeten Joyce
De Groene Vrouw
8 Jan
Ik heb er nooit mee gewerkt. Ik hoor er in professionele kringen wisselende geluiden over maar ik kan er zelf vrij weinig over zeggen.
Carla
20 Jan
Hi,

Ik hoor ook wisselende geluiden hierover! Ze werken met zo’n verdiensyteem met meerdere verkopers. Beetje vaag allemaal krijg er een onderbuik gevoel bij.

Ik haal mijn olie bij Geurwolkje.nl
ook heb ik een diffuser van hun.
Stella
28 Feb
hoe is de olie van geurwolkje? Ben benieuwd!

DoTerra is een MLM systeem, ze hebben hun producten niet in winkels in Nederland (geen retail dus) en de producten zijn duurder zodat mensen er aan kunnen verdienen

Tenminste, zo werkt het bij Young Living. Een vriendin verdiende dan 10% van een aankoop van iemand onder haar
Kim Elburg
7 Feb
Ik werk en gebruik de olien van Doterra en ben razend enthousiast. Ze zijn verkozen tot de wereldleider en de producten komen uit het land van oorsprong.
Als je een ervaring gehad hebt met DoTerra wil je nooit meer wat anders.. en ja, ik heb bovenstaande merken allemaal eens "uitgetest".
Rinus
18 Mar
Hallo, wil toch even reageren Doterra is niet biologisch waardoor ik ze niet zal gebruiken. Heb meerdere onderzoeken gezien en gelezen waaruit blijkt dat het gevaarlijk is voor oraal gebruik. Al de professionele medici wereldwijd raden het af . Zij zeggen koop altijd Biologische met een professioneel therapeutisch advies. Gr. Rinus
Miek
11 Feb
Ik werk ermee in mijn praktijk. Super!
Dorothé
12 Dec. 2018
Hi Groene Vrouw! Je hebt de leukste blog die ik ken!!! :) Mijn vraag, wat is een goede diffuser. Er zijn er van 30 en van 150 euro. Maakt dit uit?
De Groene Vrouw
13 Dec. 2018
Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar niet meer zo in zit tegenweurdig... ik heb er 1 van 25 euro bij een marskramer-achtige winkel, en die doet 't ook. Hij is niet zo mooi. Maar ja...

Koude diffusie is in elk geval in de meeste gevallen beter dan warme, maar ook daar valt nog over te discussieren ;-)
Hetty van Eersel
14 Dec. 2018
Ga op zoek naar een medicinale diffuser. Citrus olie kan niet in alle soorten diffusers, dat tast het plastic aan en dat adem je ook in. Dat wil je echt niet.
Ik heb er een van Young Living, direct een compleet starterspakket gekocht. Met zeer goede olieen.
Wil niet per defenitie reclame maken maar voor info en aanschaf wil ik je wel op weg helpen.
De Groene Vrouw
14 Dec. 2018
Ik ben niet weg van het systeem van Young Living, maar het is inderdaad verstandig te kijken naar een goede diffuser. Zelf gebruik ik geen citrusolien in mijn diffuser en gebruik ik hem maar heel beperkt; als je hem vaker gebruikt klopt het inderdaad wat je zegt!
Evelyn
21 Dec. 2018
Waarom ben jij niet zo weg van Young Living? Pas zei iemand me dat het een van de zuiverste oliën zijn die verkrijgbaar zijn, maar maybe is dat dan toch niet zo? Thanks alvast :)
De Groene Vrouw
21 Dec. 2018
Over de zuiverheid kan ik niet oordelen, maar het is een MLM systeem en daar ben ik principieel geen voorstander van. Ik heb over de zuiverheid online ook wel wat dingen gelezen waardoor ik daar vraagtekens bij heb, maar ik heb daar verder zelf geen ervaring mee dus ik kan er niet goed over oordelen. Er zijn merken die ik intrinsiek meer vertrouw, laat ik het zo zeggen - en in elk geval vind ik het onprettig dat de dames die de verkoop doen, geen correcte opleiding krijgen maar wel gestimuleerd worden om gezondheidsadviezen te geven. Ik ben daar al voorbeelden van tegengekomen die ronduit schadelijk genoemd kunnen worden, en ik vind dat je daar als bedrijf met een dergelijk systeem wel verantwoordelijk voor bent.
Nina
10 Nov. 2018
Hoe kan het dat van merken zoals Panarom, Volatile etc verschillende soortgelijke etiketten zijn , waar wel de merknaam op staat?

Ook niet alle bestandsdelen zijn gelijk bij mixen. Bij de 1 zit bijv manderijn in en bij de ander bijv een andere essentiële olie.
Bijv een kindermix, merknaam gelijk (etiketten zijn verschillend), etherische oliën zijn anders samengesteld bij verschillende aanbieders zoals Pit&pit, A healthy life, Amanvida. Verschillen qua prijzen zijn ook groot.

Ik wil zelf graag mixen samenstellen. Hoe kan ik de etiketten maken, met of zonder naam van het bedrijf erop? Anderen mogen het blijkbaar ook. Welke houdbaarheidsdatum moet ik aanhouden?

Kan ik ook grote hoeveelheden kopen en waar, prijzen verschillen enorm.

Weet even niet meer wat te doen. Ben fan van Ladrome en Pranarom.

Heel veel vragen ? hoop graag wat van jullie te horen waardoor ik meer inzichtelijk krijg.

Alvast bedankt.

Groetjes Mieke
De Groene Vrouw
11 Nov. 2018
Hoi Mieke,

Sorry, maar ik begrijp je vragen niet. de naam 'kindermix' is niet een vast recept dat voor alle merken gelijk moet zijn. Ieder merk kan zijn eigen 'kindermix' maken en het toch zo noemen, al zitten er verschillende etherische oliën en verhoudingen in. Doorgaans maken die merken dat gewoon zelf - dan zit er logischerwijs een label op met de merknaam.

Het lijkt me niet ethisch als iemand anders een mix gaat samenstellen en dan de merknaam van een willekeurig bedrijf op het flesje zet. Het kan natuurlijk wel zijn dat ze alleen oliën van één bepaald merk gebruikt hebben, maar dan nog: een mix die je zelf samenstelt is NIET van een bedrijf en dan mag je er dus ook niet de naam van een bedrijf aan verbinden. Zou een mooie boel worden: dan kun je bij wijze van spreken een gevaarlijke, giftige mix maken en de naam van dat bedrijf erop plakken, terwijl zij enkel de losse oliën verkopen en zelf niets te maken hebben met die mix.

Daar nog even los van: als je niet weet wat de houdbaarheid van verschillende oliën is, mis je dus een stuk in je kennis. Ik stel voor dat je dat eerst gaat bijspijkeren met een goede, gedegen opleiding aromatherapie voordat je je toelegt op het maken van mixen en het werken met oliën voor geneeskrachtige doeleinden :-)
Joyce
7 Jan
Waar volg je zo'n goede gedegen opleiding?
De Groene Vrouw
8 Jan
FytArom heeft een hele goede opleiding :-)
http://www.fytarom.nl/
Evelien
28 Oct. 2018
Beste Groene vrouw, Weet jj misschien waar Nina's parfums {Nina's Nature} zijn te vinden?
Ik lijk het niet te kunnen vinden..??

De Groene Vrouw
28 Oct. 2018
Helaas, my Google is as good as yours...
Tjitske
18 Oct. 2018
Is er ook iemand bekend met de olie van aromed?
Jan Kuipers
9 Oct. 2018
Hallo,

Op dit moment heb ik een rozemarijn oplossing/thee waarmee ik experimenteer. Ik ben al 25 jaar chronisch vermoeid na een griep periode.
Carla
20 Aug. 2018
Interessant! Bedankt voor de informatie!
Ik gebruik zelf sinds kort de olie van www.geurwolkje.nl hun site kwam mij betrouwbaar een op aanbeveling van een goede vriendin ben ik terecht gekomen op hun site. Ze schrijven ze op een makkelijke, heldere en informatieve manier over het gebruik van de olien en de werking ervan.
Alle punten waarop je moet letten voor aanschaf van olie voldoen zijn aan!
Goede service en tot nu toe ben ik zeer tevreden!

Ik hou van de kleine ondernemer dus ik steun liever zo'n onderneming dan dat ik bij de tuinen of Doterra ga kopen. Op 1 of andere manier vertrouw ik dat soort ondernemingen nooit.
Yolanda
24 May. 2018
Ik dacht dat een lagere concentratie of minder reiniging van de essentiële olie wordt gebruikt. Maar het veranderen van de plant is slecht, het is nep
<a href="текст ссылки">KnusseHuis
De Groene Vrouw
25 May. 2018
Ik heb het nu drie keer gelezen maar ik geloof niet dat ik helemaal begrijp wat je bedoelt...
Petra
9 May. 2018
Weet je bij welk bedrijf je nu echt eens moet gaan kijken/informeren/proberen en leren?
Bij http://indekoperenketel.nl/links/ Deze mensen zijn echt een wandelende schat aan informatie over etherische oliën en (stoom) destilleren. Ze hebben superworkshops en ze leveren reuzenzilverspar & grove den (bossen van Chaam) etherische olie en hydrolaat en lavendelolie en hydrolaat, alles in beperkte oplage en in het seizoen. Ze werken niet voor niets samen met de levensboom. Hun experimenten met het destilleren van echt van alles (van noten tot bloemen/kruiden en hout tot fruit!) zijn echt een genot om te lezen, ze houden ook alles bij op hun blog en website, en laten interessante analyses maken van hun oliën. Als je je op de nieuwsbrief abonneert ben je de eerste die weet wanneer de olieën en hydrolaten te koop zijn!
Sorry voor de fanspam, maar ik ben eerder een fan van deze mensen met een passie, dan van die grote marketingbedrijven!
Miek
3 Jul. 2018
Zie ik toch zomaar de bossen van mijn oude dorpje voorbij komen.
Wist niet dat de bomen in onze bossen zo bijzonder waren!
Yvonne
25 Mar. 2018
Ik gebruik sinds kort etherische olie van DoTerra. Hoe denk je over de kwaliteit van dat merk?
De Groene Vrouw
25 Mar. 2018
Ik heb de oliën nooit gebruikt dus ik kan niets zeggen over de kwaliteit. Het is een Multi-Level-Marketing-systeem en daar ben ik tegen, dus ik zal de oliën ook niet gebruiken.
Karen
4 May. 2018
Waarom zou je tegen MLM zijn? Of geloof jij in die onzinpraatjes over pyramideverkoop en dergelijke flauwekul. Ten eerste is pyramideverkoop in Nederland verboden, dus er zal geen enkel - zichzelf respecterend - bedrijf zijn dat zich daaraan waagt.
Ten tweede heeft MLM niets met pyramides te maken. In feite is elk 'normaal' bedrijf meer pyramide dan MLM ooit zal zijn. Immers, de CEO staat eenzaam aan de top en de harde werkers, die het geld binnen brengen, staan helemaal onderaan. De kans om de CEO voorbij te komen is gewoon 0%.
Maar, ik ga het inmiddels al lang uitgevonden wiel en daarmee de duidelijke uitleg die daarbij hoort, niet herhalen. Lees dit artikel maar even als je wilt, wellicht wordt je dan duidelijk dat er niets mis is met MLM
http://www.bodywrapsnederland.nl/netwerkmarketing-vs-piramideverkoop.html
De Groene Vrouw
5 May. 2018
Het gaat er niet om of het een piramide is - ik vind multi-level niet ok. Dus dat jij iemand aanbrengt en van alle verkopen die deze persoon maakt, ontvang jij ook geld. En degene die jou heeft aangebracht, ontvangt ook weer geld.

Uiteindelijk betaalt de consument en houdt iedereen in de organisatie (behalve de bovenste 'levels') maar een klein beetje geld over. Om meer geld te krijgen moeten ze meer verkopen en om makkelijker geld te krijgen, moeten ze nieuwe 'levels' aanbrengen. Dit resulteert in agressieve marketing om maar te verkopen, verkopen, verkopen om zo een beetje geld over te houden (want je moet natuurlijk wel je eerder ingekochte producten terugverdienen).

De onderste levels mogen producten aan mensen verkopen zonder enige opleidingseisen. Wie zegt mij dat iedereen en z'n moeder die Herbalife, doTerra of welke andere MLM producten verkoopt, daadwerkelijk weet wat hij/zij aan het doen is? Een verplichte opleiding om de producten te verkopen, is er niet - laat staan een opleiding die daadwerkelijk vertelt dat je bepaalde producten absoluut niet mag verkopen aan mensen met bepaalde gezondheids-issues.

Ik ben nooit bij doTerra geweest, maar wel bij Herbalife - waar in één zin werd gezegd dat alles superveilig was (want FDA-approved, wat, zoals je misschien weet, helemaal niets zegt over de veiligheid) en dat je zo heerlijk kon afvallen met hun product. Waar Fucus in zit. Wat je echt, echt, echt niet mag geven aan mensen met schildklierklachten - maar daar werd niets over gezegd.

Kijk. Wat jij doet moet je lekker zelf weten. Maar in mijn ogen is er iets grondig mis met het MLM-model. Dus ik werk er niet aan mee en zal er niets van kopen.
djoan
28 Nov. 2018
??
corinne
26 Feb
Vol verbazing lees ik jouw kijk op MLM en ook al weet ik dat ik het beter niet kan doen ik reageer toch even. Ik ben zelf nu 4,5 jaar bezig met Young Living, spendeer 40 uur in de week aan het begeleiden van members. Ik ben vanuit enthousiasme gaan delen met mensen om mij heen zonder dat ik ooit van MLM had gehoord. De ervaringen en de blijdschap van mensen heeft mij doen besluiten dat ik deze producten niet voor mezelf en mijn gezin moest houden maar met meer mensen wilde delen die net als ik en mijn gezin vastliepen op bepaalde vlakken. Ik heb 60/80 uur 8 maanden lang gewerkt, want naast dat ik dit opzette in Nederland (helemaal door het delen van mijn eigen ervaringen, welgeteld 1 info avond gegeven voor mezelf in 4,5 jaar) en altijd mensen laat mee bestellen tegen de prijs die ik ervoor betaal, dus geen winst over losse verkoop (dit doet nagenoeg mijn hele team ook, we werken ook niet met bestelformulieren aan het einde van een avond) had ik een zeer succesvolle fotografie business en verdiende ik heel goed en was nooit op zoek naar extra inkomen of dergelijke. Na 8 maanden verschoof mijn passie van de fotografie naar de olien en iedereen verklaarde mij voor gek (had namelijk wel naam opgebouwd in binnen en buitenland met mijn fotografie), maar ik volg altijd mijn hart, zo ook in deze.

Ik kwam er steeds meer achter dat er MLM bedrijven zijn die op een andere manier werken en ook willen ze omhoog gaan in ranks dat ze meer moesten afnemen of verkopen...dit is bij YL helemaal niet het geval. Ik verkoop dus ook geen olie. ik introduceer mensen ermee en als zij besluiten het te willen proberen kunnen ze ervoor kiezen om door mij begeleid te worden en ja ik krijg voor de begeleiding die ik geef op persoonlijk en/of zakelijk vlak betaald, net zo als elk bedrijf betaald krijgt voor de producten of diensten die zij verkopen of leveren, echter bij mij zit er geen plafond aan. Het is niet alleen de top die verdiend, ik ben mijn eigen upline voorbij qua rank want dat is dus gewoon mogelijk bij een goed compensatieplan. hoe meer je zelf doet is uiteindelijk hoe snel of hoe ver je groeit en feit is dat 80% van de mensen het als hobby ernaast doet, dus nee die zullen de top niet bereiken....maar dat is logisch toch?

Vanuit YL moet je compliant zijn , wat wil zeggen dat je juist geen ziekten of kwalen mag koppelen of claims mag maken, ze kunnen als je dit wel doet zelfs je account blokkeren als ze het zien. Ik ken geen enkele ander bedrijf wat hier zo streng in is en dat is goed! Veiligheid gaat boven alles en we hebben heel veel homeopaten en aromatherapeuten in mijn team en ik heb hier wel 50 boeken liggen over aromatherapie en zal bekijk geregeld pubmed.com naar medische onderzoeken waarna ik kan verwijzen.

Als laatste, MLM is gewoon een verdienmodel, waarbij de reclamekosten die normaal bij elk ander bedrijf 70% zijn van wat ze verdienen, wat gaat naar reclamebureaus die ervoor zorgen dat hun producten bekend worden bij mensen, bij MLM gaat het niet naar reclamebureau's maar naar alleenstaande moeders, 71-jarige zuster uit het ziekenhuis, mamma's met zorgkids en hoge rekeningen, mensen die weg willen bij hun huidige baan etc, mensen zoals jij en ik die gewoon een andere manier hebben gevonden en vanuit hun passie leven en delen, zonder verkoopgepush, maar de keuze aan de klant laten daar we geloven dat iemand heel goed voor zichzelf kan beslissen.

En dat de prijs hoger ligt heeft echt met de kwaliteit te maken, ik ken echt geen 1 oliebedrijf wat zulke pure olien heeft en ook nog eens openheid biedt over waar alles vandaan komt. Ik ben zelf op meerdere van hun boerderijen geweest en heb de eer gehad om Gary Young, die helaas vorig jaar is overleden, meerdere keren heb mogen ontmoeten en horen spreken.....deze man maakte olien voor mensen die een nood hadden en stond elke dag op het veld en bij de distilleer machines....geld boeide hem niet, mensen wel....echt ik heb geen woorden om uit te drukken hoe mooi en bijzonder hij als mens was.

Nogmaals ik weet dat het niet overal zo gaat maar ik wilde je toch even laten weten dat niet elke MLM hetzelfde is en hetzelfde werkt en dat het niet zwart wit is als mensen denken. Voor mij hebben de producten en het MLM systeem mijn hele leven verandert ten positieve en hiervoor ben ik elke dag nog heel dankbaar voor. corinnexxx
De Groene Vrouw
27 Feb
Ik doe niet aan censuur dus ik plaats je reactie. Maar ik heb even echt geen energie om de discussie aan te gaan, het spijt me. Ik ben blij dat jij er blij mee bent. Ik zie er niets in. Let's agree to disagree.
Stella
5 Feb. 2018
Nou, ik weet het niet. Probeer twee natuurlijke aroma's te vinden die je op één adres koopt. Maar elke site heeft wat anders waardoor ik niet verder kom. Weldaad is nauwelijks te lezen met die grijze letters op vlekkerige pastel ondergrond. Hier is het trouwens ook te grijs, maar de ondergrond is tenminste nog egaal. Het is vooral lastig bij zien wat ikzelf zit te typen. Er is een site die zegt dat het niet op een theelichtje moet maar op een diffuser. Alleen is de gelinkte pagina niet te vinden. Voorlopig is mijn humeur goed naar de maan.
De Groene Vrouw
5 Feb. 2018
Tsjonge.
Heleen
1 Jan. 2018
Graag een reactie op 'etherische olie en essentiële olie'. Etherisch heten de stoffen zolang ze nog in de plant aanwezig zijn (makkelijk verdampbaar). Wanneer dezelfde stoffen aan de plant zijn onttrokken, wordt het essentiële olie genoemd met als uitleg .. dat het de 'essentie' van de plant in zich draagt.
Etherische olie bestaat dus niet, maar wordt wel vaak (foutief) verward met essentiële olie.

Dit weten is zo fundamenteel, dat het onbegrijpelijk is wanneer veel leveranciers zelf spreken over etherische olie ..
De Groene Vrouw
2 Jan. 2018
Essentieel staat voor iets dat onmisbaar is. De olie is voor de plan wellicht onmisbaar, maar voor de mens niet. Voor mensen zijn essentiële oliën (vetten) Omega-3 en Omega-6. Dat zijn totaal andere stoffen dan de secundaire plantenmetabolieten en de etherische oliën die in planten voorkomen. Dus nee, het zijn geen essentiële oliën om verwarring te voorkomen met de echte, voor de mens onontbeerlijke, plantaardige vetten.
Stella
7 Sep. 2017
Ik vond de thematiek van de etherische oliën te ingewikkeld en duur om ermee te beginnen. De goedkope van De Tuinen gebruik ik tegen insecten. Dus lavendelolie in de kasten tegen motten en pepermuntolie tegen ander ongedierte.
Anita
1 Sep. 2017
In een reactie hier ver naar beneden vroeg er iemand of er iemand ervaring had met de oliën van Anthemis Aromatherapie. Ja, dat heb ik. Ik gebruik deze al jaren, en het zijn pure oliën. Hun service is super, er wordt geen reclame gemaakt, maar de site is erg informatief, en de oliën van goede kwaliteit, keuze uit biologisch of niet. Diverse varianten van een olie te verkrijgen ook alsmede uit diverse streken.
Ze geven ontzettend veel informatie bij de olie, alsook nog eens infobladen per mail. Op de site staat ook nog vermeld welke stoffen er geanalyseerd zijn in de oliën.
Als je vragen hebt zijn ze erg bereid je te helpen.
Hun informatie is gebaseerd op informatie van aromatherapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijk onderzoek en ervaringen van gebruikers. Bij elke olie wordt hoe je ermee moet omgaan , wat de voordelen zijn, wat hij doet op de huid, contra-indicaties en meer.
En wat erg handig is vind ik zelf , dat er toepassingenlijst is, bij welk probleem je welke olie kunt gebruiken. Kortom voor mij een geweldig bedrijf.
Suus
1 Feb
Hoi Anita,

Ik ben onlangs gestart met o.a. therapeutische oliën onder mijn eigen label. Een groot deel uit mijn assortiment komt bij Anthémis Aromatherapie vandaan. Echter, ik heb de Copaiva verkocht aan iemand die bekend was met de Copaiba van doTERRA. (Ik ben ooit begonnen met doTERRA, maar ook mij stond het MLM verdienmodel tegen en ben onderzoek gaan doen hoe ik op een redelijk te betalen manier mensen kon helpen middels aromatherapie.) Ik zit nog in een groepsapp van dat doTERRA team en nu heeft ze daar te kennen gegeven dat de 'goedkope variant van Copaiba' niet werkt dus alleen de oliën van doTERRA zijn goed!!! Daar baal ik echt van! Ik vind doTERRA sowieso meer weg hebben van een secte; die mensen lijken echt helemaal gehersenspoeld! Hoe zou jij reageren?
De Groene Vrouw
2 Feb
Heel eerlijk? Niet. Ik zou niet reageren. En me gewoon richten op mensen die mijn kennis en kunde wel waarderen. Zo'n 'gevecht' heeft toch geen zin, precies met de reden die je zelf noemt... Lekker richten op positieve mensen die wel iets willen leren, en de rest gewoon links laten liggen.
SUUS
27 Mar
Dankje!! Ik heb er inderdaad ook níét op gereageerd en me gericht op de positieve mensen! Wat je aandacht geeft, groeit.. en dat blijkt!! Wat heb ik al een boel mensen kunnen helpen! Echt súper!
Karin
15 Aug. 2017
Ja ik gebruik sinds enkele maanden de etherische oliën van doTERRA. Uitstekende kwaliteit 100% puur natuur. Voorzichtig gebruiken is zeker een vereist. Kan de etherische olietjes zeker aanraden ook voor het verbeteren en ondersteunen van je gezondheid. Ik heb er baat bij.
Natas
9 Aug. 2017
Hallo zijn de olien van Doterra 100% natuurlijk?

Hartelijk dank vast!

Natas
Maaike
24 May. 2017
Hoi! Bedankt voor je heldere bericht. In de winkel Holland en Barrett (de Tuinen) weten ze het verschil tussen etherisch en essentieel niet. Ze beweren dat dit hetzelfde is.

In saun's wordt bij opgietingen ook zgn geurolie gebruikt dat rechtstreeks op de saunakachel wordt gegooid en in no time de hele ruimte vult.. Ooit heb ik uit nieuwsgierigheid gekeken waar die olie vandaag kwam: uit een jerrycan met veel chemische formules en een doodskop erop! Laten wij ons vergiftigen op een welnessdag? Hoe schadelijk is het inademen van die dampen en is er toezicht op?

Weet de groene vrouw raad?
Ilona
15 Mar. 2017
Hoi hoi.
Voor in mijn slaapkamertje zou ik graag een fijn geurtje neerzetten. Het raam staat altijd open maar helaas ligt vlakbij de mesthoop vd paarden. Die geur dringt erg binnen. Hopelijk kan een fijne geur dit wat maskeren. Enig idee wat ik gan gebruiken?
De Groene Vrouw
15 Mar. 2017
Ik zou in de richting van citroen, citronella of citroengras gaan denk ik...
sam noordam
23 Mar. 2017
hou je bek gewoon
De Groene Vrouw
23 Mar. 2017
Let me think about that.... eh, nee.
Scholengemeenschap Westland, klopt dat een beetje?
Petra
9 May. 2018
En een bosje boerenwormkruid ophangen tegen de vliegen ;-)
Susanne
6 Feb. 2017
Hoi,

Leuke en goede informatie! Ik gebruik zelf met plezier de geuren van Physalis en heb hier een goed gevoel over. Physalis geeft op de website veel informatie over de duurzaamheid en achtergrond van de producten en het is fijn dat ze biologisch zijn! Ook staan er meerdere keurmerken bij. Ik weet dat dit niet alles hoeft te zeggen, maar het merk komt veel beter op mij over dan Volatile, waar je zeer veel moeite moet doen om íets te vinden over de kwaliteit van de oliën: ik lees alleen marketingspraatjes over verkrijgbaarheid, het grote assortiment, enzovoort. Ik zou het niet snel kopen.

Groetjes,
Susanne
sona
4 Feb. 2017
Hallo,

Ik gebruik eigenlijk alles van natuurlijkeolie.nl, vind het hele fijne oliën en vooral de shea butter, ik maak daar graag van die romige body butters van en met paar druppels beramot etherische olie erin maar soms ook ander etherische olieen hangt net van mij mood af.
Lisa Werkman
11 Jan. 2017
Hoe zit het met de etherishe olieen van Jacob Hooy?De-Kruiderie.nl?en Aromatherapie-info.com?
Alvast bedankt,mvg Lisa
De Groene Vrouw
11 Jan. 2017
Van de kwaliteit van de eerste ben ik niet zo onder de indruk; de andere twee ken ik niet dus daar kan ik weinig over zeggen ;-)
Sandra
14 Sep. 2016
Zijn de meeste olien bij de tuinen dan vanzelfsprekend niet goed? Bijv citroen of citroengras ook?
Rassa
9 Nov. 2016
Ik koop ook tuinen :( voor difuser die is ook niet goed?
Erica
29 Aug. 2016
Fijn dat alles zo duidelijk wordt uitgelegd! Bij een drogist bij ons in de buurt verkopen ze ook etherische olie. Daar is de etherische olie van Citroenmelisse echter maar 6,95 voor 10 mL en op de flesjes wordt aangegeven dat het afkomstig is van de Melissa Officinalis. Ook wordt er vermeld dat het 100% etherische olie is. Hoe kan dat? Is dit dan parfumolie o.i.d.? http://www.rodepilaren.nl/olien/de-rode-pilaren/etherische-olie-100-puur/citroenmelisse-etherische-olie-de-rode-pilaren-2184.html
De Groene Vrouw
30 Aug. 2016
Geen idee, maar ergens klopt dat natuurlijk niet... dat het ergens wat goedkoper is dan 80 euro kan ik me voorstellen, maar 80 en 7 is een te groot verschil ;-)
Danielleb
21 Nov. 2016
Dat komt doordat de meeste 100% pure etherische oliën in de winkels synthetisch zijn helaas. En die niet synthetisch zijn hebben vaak toch andere stoffen erin zitten die niet worden gezien in de test die wordt gedaan, als ze die test hebben gedaan mogen ze er 100% puur op zetten. Helaas ziet de test niet al die stoffen. https://www.etherischeolie.net/etherischeolie-verschil-etherische-olie/
Belen
25 Aug. 2016
Hallo!ik heb de helicobacterie Pylori en heb gelezen dat citroengras olie inwendig deze bactery dood. Is dat zo?graag hoor ik het van u en zo ja hoe moet ik het veilig inwendig nemen?
Heel erg bedankt!
De Groene Vrouw
26 Aug. 2016
Wij adviseren om nooit zonder begeleiding etherische olie inwendig te nemen. Zoek een goede therapeut die je kan begeleiden om de bacterie te verwijderen, maar ook om de oorzaak te verhelpen zodat je hem niet gelijk weer terug krijgt.
Hermien
27 Aug. 2016
Wat ontzettend fijn dat je je lichaam met natuurlijke middelen wil ondersteunen. Als je wil kom ik graag met je in contact voor begeleiding bij het gebruik van etherische oliën.
Hartelijke groet,
Hermien Rondeel
patricia
15 Apr. 2016
Hallo groene vrouw,
Ik ben op zoek naar een goede maar toch wel betaalbare essentiële olie (wierook/mirre) voor inwendig gebruik.
Om te gebruiken in water om te drinken.
Heb jij tips merken en of een goed adres waarvoor ik hier terecht kan?
Zou top zijn want kan over inwendig gebruik niet zoveel vinden op internet.
Alvast heel erg bedankt,
De Groene Vrouw
15 Apr. 2016
Hoi Patricia,

Dat heeft een reden: het op eigen houtje innemen van etherische olie is meestal geen verstandig idee.
http://www.thebarefootdragonfly.com/friends-dont-let-friends-drink-essential-oils/
Stella
27 Feb
water mengt niet met olie, dus dat is geen slim idee
Hermien
21 Mar. 2016
Hoi, leuk artikel! Ik ben een fervent fan van de etherische oliën van Young Living. Zij verkopen oliën die je kunt terugvoeren naar de bron. Je kunt ook kijken op de boerderijen en meehelpen met de oogst. Het is een heel transparant bedrijf en ik weet zeker dat hun etherische oliën zuiver zijn.
Groetjes,
Hermien
Niek
20 Aug. 2016
Young living wordt gekweekt in kassen. Dus geen zonnekracht.
Eveline
20 Aug. 2016
Bull shit. Onlangs zijn er heel wat mensen bij de Helichrysum velden in Kroatie geweest en bij de lavendel velden in de provence.
Dus... sorry... je verhaal gaat echt niet op.
Hebben een heel jaar geen juniper olie (jeneverbes) gehad omdat de oogst was mislukt doordat het teveel regen had gehad. Ze verkopen liever een nee dan dat ze een slecht eindproduct leveren.
Dus nogmaals sorry... je info is verre van juist.
Joy
29 Oct. 2016
Dan ben je toch niet goed geïnformeerd.
Wie heeft je dat verteld?
Young living heeft wereldwijd eigen Farms, de planten staan buiten. En de zaden worden, beschermd, bij daglicht, gekweekt. En op biologische wijze. Als je wilt kun je de Farms gaan bezoeken en meewerken met planten en oogsten en destilleren.
Stella
27 Feb
waarom staat er dan niet op de flesjes dat ze biologische olie verkopen?
Rassa
9 Nov. 2016
Waar kan kopen yang living oil in Nederland?
Hermien
9 Nov. 2016
Hoi Rassa,
Young Living heeft geen verkooppunten. Het is een onlinewinkel. Als je hier meer informatie over wil kun je me een mail sturen hermien@oliefans.nl
Je kunt ook een kijkje nemen op onze website Oliefans.
Ik hoop van je te horen!
Groetjes,
Hermien
Stella
27 Feb
nergens, ze doen geen retail. Vanwege het MLM systeem is de prijs ook een stuk hoger

Tisserand is een goed merk, te koop bij de natuurvoedingswinkel
Stella
6 Nov. 2018
YL is ook MLM

http://www.thuisbijstella.nl/lifestyle/waarom-ik-young-living-niet-meer-ga-gebruiken/
Eveline
15 Mar. 2016
Hallo groene vrouw,
Chi is best acceptabel schrijf je.
Maar ik zie je eigenlijk helemaal niet over het merk Young Living.
Hoe sta je daar tegenover. Een bedrijf wat echt seed to seal is?
Dus echt volledig het product vanaf het zaadje volgt?

Groeten
Eveline
De Groene Vrouw
15 Mar. 2016
Ik ken het niet, dus ik kan er niets over zeggen.
Christine
24 Feb. 2016
Heb je ook ervaring met het mer Farfalla? Zie: http://www.aromatherapie-info-webshop.nl/etherische-olie/
Groetjes Christine
De Groene Vrouw
24 Feb. 2016
Nee, geen ervaring mee!
Rassa
9 Nov. 2016
Is deze goed?
Rinus
5 Feb. 2016
Aromatherapie werkt het? Ja

Hier een paar voorbeelden,

Sandelhout olie*
voeden en genezing de huid*
verminderen ontstekingen als gevolg van uit te oefenen en de dagelijkse activiteiten *
ondersteuning van gezonde haargroei *
het handhaven van gezonde bloedsomloop in de huid *

wierook en mirre, lees dit verhaal zie Link.
Frankincense as a cancer fighter.

http://www.naturalnews.com/048658_frankincense_myrrh_cancer_treatment.html

Werkt ook als je slecht slaapt.
M.
5 Feb. 2016
Jammer dat de distilleerderij niet meer bestaat.

De Distilleerderij Aromatherapie" is een gearchiveerde vermelding van een bedrijf dat niet (meer) actief is.
Status:
Uitgeschreven uit het Handelsregister
De Groene Vrouw
5 Feb. 2016
Klopt, ze zijn gestopt. Helaas :-(
Je kunt nog terecht bij de Levensboom :-)
M.
5 Feb. 2016
Wat vind u van LaDrôme?

En als je vergelijkt met de zwaantjes en de distilleerderij?
En vergelijkt met volatile, chi enz?
De Groene Vrouw
6 Feb. 2016
Ik gebruik geen LaDrôme, dus daar kan ik weinig over zeggen!
Sanne
15 Jan
Beste groene vrouw,
Inmiddels is de levensboom samen gaan werken met volatile, baal hier heel erg van want zei heeft echt topproducten. Op de website van volatile staat weinig over de producten beschreven en heb ik er zelf een minder prettig gevoel bij.
Weet jij nog een bedrijf of iemand die hoogwaardige kwaliteit etherische oliën en oliën verkoopt?
De Groene Vrouw
15 Jan
Ik ken Madeleine van de Levensboom goed en ik weet dat Volatile niet alleen haar producten en oliën heeft overgenomen, maar ook een groot deel van de leveranciers! Dat was echt een voorwaarde voor Madeleine: dat de kwaliteit gewaarborgd bleef. De kwaliteit van de overige oliën van Volatile is met de overname voor zover ik weet ook naar een gelijk niveau getrokken, waardoor Volatile nu voor vrijwel alle oliën de kwaliteit van voorheen De Levensboom kan garanderen :-)

De website zal nog aangepast worden en de oliën krijgen allemaal een bijsluiter zoals je dat gewend was van De Levensboom.
Sanne
16 Jan
Super bedankt voor je reactie!

Ik kan niet alles bij volatile bestellen. Hoe zijn jouw ervaringen bij chi?
De Groene Vrouw
16 Jan
Werk ik eigenlijk nooit mee...
Jantine
25 Jan. 2016
Leuk artikel!
Iemand ervaring met het merk Physalis aromatherapie van Keypharm?
staat latijnse naam op, land van herkomst, plantdeel, extractie en chemotype.
Is het te vergelijken met Volatile?
De Groene Vrouw
25 Jan. 2016
Ik ken het niet!
rianne
5 Apr. 2016
Ja daar ben ik ook benieuwd naar omdat er op de verpakkingen moet staan of het gevaarlijk voor je is of de natuur. Nu zie ik bij Chi dat erop staat dat het schade / giftig kan zijn op langer termijn!!

Dit staat niet op de flesjes die ik heb van physalis..
De Groene Vrouw
5 Apr. 2016
Dat moet wettelijk verplicht op de verpakking staan. Omdat het zo geconcentreerd is, kan het in die vorm inderdaad het bodemleven / waterleven beschadigen. Maar zolang je je flesje etherische olie niet leeggooit in de stadsvijver, is er niet zoveel aan de hand ;-)
Sarah
15 Jan. 2016
Hallo!

Ik maak altijd zelf deo. Nu ben ik al 21 weken zwanger en gebruik pompelmoes druppels van ladrome in de deo. Kom er nu net achter dat tijdens de zwangerschap je geen etherische olie mag gebruiken. Geldt dat ook voor pompelmoes? Weet iemand dat?

Groet, Sarah
De Groene Vrouw
15 Jan. 2016
Je mag tijdens je zwangerschap niet alle etherische oliën gebruiken, maar er is geen restrictie op alle oliën ;-)
Voor zover ik weet kan pompelmoes in kleine hoeveelheden geen kwaad tijdens de zw.
Marjolein
17 Nov. 2015
Hoi! Ik wil graag zelf parfum maken, niks serieus gewoon leuk om zelf te dragen en weg te geven enzo. Zijn daar de essentiele oiliën van Volatile goed genoeg voor?
De Groene Vrouw
18 Nov. 2015
Ja hoor.
Heleen Mulder
10 Nov. 2015
Ik gebruik lavendelolie in capsules. Tegen n angst en stress. Ben net een paar dagen ermee gestart. Ik ben erg benieuwd! Ik ben erg geïnteresseerd in werking van olieen.
Nina's Nature
9 Nov. 2015
Hartelijk dank Nienke, voor je fijne artikel en leuk dat je Weldaad en Nina's Nature erin hebt opgenomen!
De link voor Nina's Nature doet het inderdaad niet, ninasnature.nl is gesloten i.v.m. de Europese Cosmetica Verordening.
(De nodige laboratorium tests en documentatie werd mij te duur in geld, aandacht en tijd - elk natuurlijke parfum had 2 verschillende tests moeten hebben, én ik kwam er achter dat de wetten en regels in de toekomst strenger zouden worden=investeringen nu zijn geen garantie voor de toekomst).
De parfums zijn 'on hold' gegaan, in hoop voor betere tijden ooit in de toekomst.

Nina's Nature gaat door als een engelstalige site en blog, je kunt het hier vinden -> www.ninasnature.com

Met groene groeten,
Nina Judin van Nina's Nature
Jessica
5 Nov. 2015
Ik kan de website van Nina's Nature niet vinden. Telkens als ik op de link klik kan de pagina niet worden geopend en ook via Google lukt het me niet de site te vinden. Is er misschien een andere manier/andere webwinkel om bij haar parfum producten te komen? Alvast bedankt!
Astrid
4 Nov. 2015
Hallo,
doTerra is een merk voor etherische olie. Volgens info is dit 100% natuurlijke olie. Is jou daar iets bekend van?
Gr. Astrid
De Groene Vrouw
4 Nov. 2015
Dat wordt al genoemd in de overige reacties, als ik me goed herinner.
Katherina Ritzoglou
4 Aug. 2015
Ik kocht etherische olie(Citroengras) voor mijn geurbrander bij Dille & Kamille.
Waarschijnlijk synthetisch. Niet?
Hoe (on)veilig is het?
De Groene Vrouw
4 Aug. 2015
Citroengras is niet zo duur en hoeft dus niet synthetisch te zijn. Al is Dille & Kamille niet mijn voorkeursplek om dat soort dingen te kopen ;-)
Katherina Ritzoglou
5 Aug. 2015
Mijn gevoel fluistert me hetzelfde toe. Op naar de natuurwinkel dus voor de authentiekere
variant. Dan spelen we tenminste op veilig!
Jacq
31 Jul. 2015
ik lees via iemand over het bedrijf 'young life..'
Weet u misschien of dit ook een goed merk is?
Ziet er nogal commercieel uit..
Met allerlei kadootjes als je distributeur voor hen wordt.

Bedankt voor alle info
De Groene Vrouw
31 Jul. 2015
Geen idee, ik ken het niet. Maar ga op je gevoel af. Een bedrijf dat meer aandacht besteedt aan de marketing van hun product dan aan de kwaliteit, daar heb ik een mening over ;-)
Rinus
4 Feb. 2016
Young life en doterra zijn multi-level marketing companies, oftewel veels te duur!
Kwaliteit is onbekend. In ieder geval geen Bio. Ze geven geen gegevens van de ingrediënten.
melissa
8 Mar. 2016
Hoi Rinus,

Volgens mij ben je helaas niet compleet en goed geïnformeerd. Het is inderdaad erg kostbaar, maar het werkt voor mij. Ik ben erg enthousiast na het gebruik van deze pure doTerra oliën.
SuuS
11 May. 2016
Maar kun je het vergelijken met je gebruik van andere wel biologische etherische oliën?
Jacqueline
5 Feb
Ken je het merk Farfalla?

Wb de andere reacties. Heb YL en DoTerra gemaild over certificaten. Ze willen deze niet geven. De olie is idd niet biologisch, maar ze zeggen dat ze dat niet doen (certificeren) omdat hun kwaliteit beter is dan biologsch of biologisch dynamisch. Tevens hebben ze me laten weten dat het niet mogelijk is om internationaal biologisch te certificeren. Dit is echter niet correct.

Bij een MLM systeem betaal je uiteraard meer, omdat degene boven jou geld voor je krijgt en een percentage van jouw inkopen. Maar dat staat natuurlijk los van dat mensen positieve ervaringen met de clubs hebben.

Zelf zou ik alleen voor biologisch gecertificeerde olie zijn, ook op basis van mijn studie kruidengeneeskunde en aromatherapie.
Marijke
22 Dec. 2016
Met Young Living ben ik niet bekend, maar wel met doTerra. De flesjes van doTerra bevatten 100% pure, biologische oliën en niets anders. Dus ook geen pesticiden, andere chemicaliën of verdunningsoliën. De grondstoffen zijn afkomstig van planten die daar groeien waar de omstandigheden het beste zijn voor de betreffende plant. De herkomstlocaties daarvoor bevinden zich over de hele wereld. Zo komt de hars voor de frankincense- of wierookolie bijvoorbeeld uit Ethiopië en wordt vetiver (een grassoort) op Haïti geproduceerd. Dat is geen handige keuze, maar geeft wel de beste kwaliteit olie.

De oliën van doTerra hebben stuk voor stuk medicinale kwaliteiten. Dat wordt ook onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek. DoTerra doneert veel oliën ten behoeve van zulk wetenschappelijk onderzoek. Als een olie kan worden ingenomen, wordt dit vermeld op het etiket als 'supplement'. Ik zou geen goedkope etherische oliën innemen, zelfs niet op de huid smeren of inhaleren, want dat staat gelijk aan innemen. Goedkoop is dan inderdaad duurkoop. Je weet namelijk nooit wat er verder nog in zit, omdat een olie al 'etherische olie' mag worden genoemd als 3% ervan dat daadwerkelijk is.

DoTerra verspreidt haar producten inderdaad via multi-level marketing. Dat drukt de prijs van de oliën, omdat ze geen kosten kwijt is aan overhead, nl. aan winkels en verkopend personeel. Niks mis mee, en alles is transparant.

*marketinggedeelte verwijderd*
Esther
27 Sep. 2017
Waarom zijn de oliën van doterra dan niet biologisch gecertificeerd?
Stella
27 Feb
er is wel wat mis mee en dat is het volgende: ze kunnen doordat ze geen retail doen in Nederland net als YL beweren dat inname geen probleem is

Van de wet mag dit hier niet maar op de 1 of andere manieren kunnen dit soort bedrijven dit volgens de Amerikaanse regels omzeilen

Ze geven geregeld verkeerd advies.

TRAP er niet in!
Kim
25 Jun. 2015
Voor het verdampen van etherische oliën wordt een laag- warmte diffuser geadviseerd; deze zorgt ervoor dat de chemische structuur van de etherische olie niet kapot wordt gemaakt. Hierdoor wordt de effectiviteit van de olie gewaarborgd. Nooit in een brander doen dus!
Nicky
10 Jun. 2015
Hallo groene vrouw, kan jij mij meer vertellen over het merk doTerra? Maken zij ook pure natuurlijke essentiële oliën?
De Groene Vrouw
11 Jun. 2015
Ik werk er nooit mee, dus helaas kan ik je daar niet mee helpen!
Rassa
9 Nov. 2016
Welke merk gebruik u Dan?
Jaco
28 Feb. 2015
Let wel op met bepaalde etherische olieen. Zo kunnen bepaalde stoffen in hoge concentraties agressief zijn. Kruidnagelolie bijvoorbeeld kan zelfs brandwonden veroorzaken bij overmatig gebruik! http://kruidnagelolie.nl/informatie-kruidnagelolie/kruidnagelolie-veiligheid/
De Groene Vrouw
28 Feb. 2015
Dat staat er toch ook? ;-)
Una
18 Aug. 2014
Ik zelf ben fan van alcoholvrije parfums, de alcohol is storend voor mijn huid. Nu maak ik geen onderscheid in echte etherische olieen en synthetische olieen. Want ik heb van beide geen last. Op http://www.arabianscent.nl koop ik mijn geurtjes, na m'n eerste aankoop ben ik ze gaan verzamelen omdat ze ook zo leuk uitzien en tegelijk zo'n hebbedingetjes zijn. Ik zoek vaak naar oosterse merken, vooral arabische parfumolie vindt ik heerlijk, toen ik de bovengenoemde site ontdekte was ik zoo blij. Ze zijn goedkoop, gaan lang mee, ruiken heerlijk (natuurlijk) en bevatten heel vaak musk. (ik ben verliefd op musk)

Bedankt voor dit leerzame artikel!
De Groene Vrouw
22 Aug. 2014
Leuke shop! Wel jammer dat ze de ingredienten niet bij de parfums zetten. Zelf gebruik ik dus liever geen synthetische olie, en als ik dingen zie met aardbeiengeur is de kans groot dat er wel synthetische ingredienten inzitten (etherische aardbeienolie bestaat niet)...
Annemiek Verkleij
20 Mar. 2014
Hallo mede etherische olie gebruikers!

Duidelijke uitleg over etherische olie. Ik zelf gebruik ook veel soorten etherische oliën voor het toepassen van aromatherapie. Ik doe dit door middel van etherische olie in een geurbrander of in een eigen samengestelde massage olie. Bij het aanschaffen van etherische olie vind ik het uitermate belangrijk dat de olie 100% plantaardig is, daarom kijk ik altijd of er op het etiket word vermeld: het land van herkomst, latijnse naam en het gebruikte plantdeel. Daarnaast is het ook vaak aan de prijs te zien.
Xandra
20 Aug. 2013
Heeft er ook iemand ervaring met Anthémis aromatherapie? Ze hebben heel veel informatie staan op hun website.
Myriam
14 Jul. 2013
Ik gebruik ook de olien van Sjankara uit Belgie. In Nederland zit een verkooppunt in Den Bosch. Ik heb ooit een cursus mogen volgen bij de oprichter, Geert Devlieghere. Wat een bevlogen en enthousiaste kenner van olien! Hij heeft ook enkele boekjes geschreven.
Roos Pommerel
12 Jul. 2013
Dank voor je uitleg. Je weet het heel helder op en duidelijk op te schrijven. Fijn om te lezen. Ik gebruik eth. olie om de geur en de werking van een crème te ondersteunen, hoogstens enkele druppels dus per pot. Geuren doen heel veel. Ik gebruik het nooit puur en het enige mengel wat ik heb is een mix, de geur heideveld, van chi geloof ik, het geeft echt in het aroma brandertje een heideveld geur in je huis.
Roos Pommerel
12 Jul. 2013
mengel= mengsel natuurlijk...
Marieke Bossenbroek
12 Jul. 2013
Nuttitge info! Ik gebruik vaak etherische olie en heb lang gezocht naar een zuiver merk. Als leek is het best lastig het kaf van het koren te scheiden :) Ik kwam toen bij Chi uit maar het kan dus nog beter, ik ga zeker nog eens kijken bij de merken die je noemt!
Grytsje Kramer
12 Jul. 2013
Dankjewel Nienke - dit kan niet genoeg worden verteld.
Wat leuk dat je Nina, Madeleine en mij noemt!
Ben ik benieuwd: ken jij Senti!'s oliën (van Katja Heinen) ook? Ik vind ze (voor zover tot nu ervaren) vergelijkbaar met Zwaantjes. De Levensboom staat in de planning om ook te gaan uitproberen. Madeleine doet fantastisch werk en zoals ik haar ken, kunnen haar producten niet anders dan goed zijn. Nina's parfums zijn inderdaad een aanrader, heerlijk!
(En voor wie het liefst zelf een parfum wil maken biedt ik workshops Persoonlijk parfum maken aan.)
Primavera vind ik trouwens echt in de hoofdmoot zitten van wat nu verkrijgbaar is.
Pranarom en Sjankara (uit België) en Floramé (Fr) vind ik ook goed (en erg fijn dat ze zo'n breed assortiment hebben!) - Primavera 'wint' samen met Senti! als persoonlijk favoriete merk vanwege hun zeer actieve rol in duurzaamheid, sociale projecten en biologische landbouw. PPP zit bij Primavera in de genen.
Chi heeft (uitzonderingen daargelaten) oliën die ik over het algemeen als net iets 'scherper', minder rond, ervaar dan bv Primavera - bovendien zijn ze duurder en is hun bio-aanbod kleiner. Van Volatile heb ik alleen de geurverspreiders in het assortiment omdat ik de kwaliteit van de oliën niet hoog genoeg vindt.
izerina
12 Jul. 2013
Ik heb 's avonds altijd een drupje lavendelolie op een tissue. Slaapt heerlijk
Hanneke
12 Jul. 2013
Een jaar of twintig geleden heb ik in Australie een korte cursus Aromatherapie gevolgd. Heb er nog steeds plezier van.
Ik gebruik lavendelolie puur op mijn huid bij lichte brandwonden. Sindsdien zelden blaren gehad!
Vero
12 Jul. 2013
Een minder gekend merk in Nederland, maar hier in vlaanderen wel heel gekend voor hun Aromatherepie producten is Sjankara (www.sjankara.com). Niet enkel hebben zij een heel ruim assortiment aan (biologische) etherische oliën, ook zijn de eigenaars steeds bereid om je met raad en daad bij te staan!
E. De Vries
16 Jul. 2018
Ik vroeg me af of iemand ook bekend is met de olieen van florihana. Zoja wat zijn de ervaringen en ideeen hierover? Ben startende met olieen en ben nog zoekende.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy