Blog

Iets met bergen (en eh... een boek!)

14 Mar. 2016

Deze week ben ik er even niet. Ik zit namelijk hier:

Bergen1

Heel vervelend allemaal. Maar als je nu denkt dat De Groene Vrouw op de lange latten in de witte sneeuw staat... nee. Ten eerste kan ik niet skiën en ten tweede ben ik hier met een reden. Ik schrijf deze week een boek!

Supersnel

Een week of 3, 4 geleden kreeg ik een mailtje. "Ja, ik ben van uitgeverij Spl!nt en ik heb een paar blogs van je gelezen... heb je zin om een keer koffie te drinken?" Nou kan koffie drinken nooit kwaad (eh, in overdrachtelijke zin dan) dus kort daarop zat ik tegenover Bianca.

Ze bleek na een heleboel uitschriften net voor het eerst een boek (en niet zomaar een boek) uitgegeven te hebben en vond dat zo leuk, dat ze op zoek was naar een schrijver die een tweede boek voor ze wilde schrijven. Of ik misschien een tweede boek wilde schrijven? Nou, dat leek me helemaal niks en toen zijn we weer weggegaan.

NEE NATUURLIJK NIET! Natuurlijk wil ik een boek schrijven, wat denk je zelf, duh! Hoe friggin' gaaf is dat!

En het gaat allemaal supersnel. We hopen in Mei in de winkels te liggen. Inleverdatum: 31 Maart...

Berghut

Dus nu zit ik hier. Waar het allemaal begon. Wie al vanaf het begin meeleest, weet dat ik ooit hier begonnen ben bij de Schrijfweek. Ik werkte toen aan een ander boek (over vetten). Dat is er uiteindelijk (nog) niet gekomen, vooral omdat het onderdeel was van mijn afstudeerproject en ik er na het afronden daarvan zo gruwelijk klaar mee was dat ik het boek ook maar heb laten zitten ;-)

Bovendien voelde het onderwerp voor mij niet meer zo actueel - ik ben nu veel meer bezig met de darmflora en met voeding als geheel dan met alleen vetten. Misschien komt het vettenboek er ook nog wel. Maar eerst dit. De Berghut is trouwens echt een heel bijzondere plek (en de perfecte locatie om een enorm project erdoorheen te batsen), maar daar vertel ik nog wel een keer over.

Waar gaat het over?

Niet over vetten dus. Wél over de darmflora (dat komt vast niet als een verrassing). Werktitel is:

Poepdokter - Gezondheid van mond tot kont

Het is een boek dat er (voor zover ik weet) eigenlijk nog niet is: uitleg over de darmflora én adviezen over wat je zelf thuis kunt doen om je darmen gezond te maken en te houden. En dat allemaal natuurlijk Groene Vrouw-style - met veel lol, want een heel boek droge informatie is voor niemand leuk. Ik krijg al constipatie als ik er aan denk (pun intended, haha). Een luchtig boek over de darmen dus (pun wederom intended haha), maar wel met informatie waar je iets aan hebt.

Nu nog een vraag aan jou. Zoals je begrijpt vind ik het heel gaaf om een boek te schrijven, maar uiteindelijk is het natuurlijk bedoeld voor jou (en je moeder, buurman, achternicht en je beste vriendin). Dus: wat zou jij gaaf vinden om in zo'n boek te lezen?

Binnenkort horen jullie er meer over, natuurlijk! Ik hou jullie op de hoogte van het hele proces.

De vraag van vandaag:

Wanneer is een boek over de darmflora voor jou een goed boek?

Vertel het me in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (51)

Olivia
21 Mar. 2016
Ooooo, een echt groene-vrouw boek!! Fantastisch!

Ik vond Jett zijn/haar opmerking wel iets hebben.

En wat ik zeker leuk zou vinden in zo'n boek: enkele praktische groene-vrouw receptjes!

Succes met het boek alvast!
nanne
19 Mar. 2016
Ik zou het leuk vinden iets te lezen in je boek wat verteld over je jeugd (of de jeugd van de gemiddelde lezer om meer inleving te genereren) en dan met name over de voeding die je daar kreeg. Wat voor darmflora daardoor is ontstaan en hoe je dat dan weer kunt verbeteren als "bewustere" volwassen mens. Is voor mijzelf heel relevant, maar ik hoop en denk voor meer mensen wel.

Heel veel succes met je boek daar in de berghut!
Nele
16 Mar. 2016
Jaaaa eindelijk een boek op komst! Staat bij deze bovenaan op m'n verlanglijstje.
Ik zou het interessant vinden om te lezen over de invloed van je darmen/darmflora op je gezondheid en vice versa. Wat de invloed van grote (tijdelijke) veranderingen in het leef- en eetpatroon is op de darmen en je gezondheid. Bijvoorbeeld na gebruik van antibiotica, na een vastenperiode, na een vakantie met allerlei pittig exotisch eten (of juist elke dag stokbrood en croissants...), na hormonale veranderingen (door anticonceptie of juíst door conceptie ?).
Succes met schrijven en op naar het boekenbal van 2017... ?
petra
15 Mar. 2016
hoe herken ik darmen die het niet naar hun zin hebben!is dat moeheid, jeukende plekjes/puistje op je huid???
Succes daar in de bergen!
Petra
Petra
15 Mar. 2016
en ja, waarom raak ik van een keer rijst eten gelijk verstopt??
Jaimy
15 Mar. 2016
Super tof! Heel veel succes met het schrijven en veel plezier in de bergen :)

Wat ik graag zou willen lezen is wat er helpt tegen (ernstige) darmkrampen. En dan bedoel ik natuurlijk geen morfine hé, maar natuurlijke dingetjes zoals kruiden of oefeningen. Daarnaast tips voor je darmflora gelukkig houden op (verre) reizen, net als wat je al een beetje in een blog hebt staan. Effect van stress op je darmen(!), nut van lichaamsbeweging en wat voor soort het best is.

En natuurlijk standaard dingen zoals hoe je er achter komt waar (eten) je overgevoelig op reageert, wat allemaal je darmflora beïnvloed, hoe je zelf je darmflora gunstig kan beïnvloeden, voedingsmiddelen die je kan eten als je ziek buikgriep hebt/diarree heb (je leest altijd zo veel verschillende dingen over licht verteerbaar eten, wel bakken niet bakken, wel fruit geen fruit). Misschien ook de invloed van bepaalde medicijnen en hormonen (anticonceptie pil) op je darmen? Wat iemand hier noemde over je orgaanklok/verteringsklok is ook erg interessant, in hoeverre dat echt zo veel invloed heeft.

Het boek van Giulia Enders vond ik heel interessant, maar ik miste inderdaad de praktische informatie. Bij veel dingen die ze vertelde dacht ik, ja maar.. wat moet ik dan doen? Ze heeft alleen wat over probiotica uitgelegd en volgens mij een paar voedingsmiddelen benoemd die goed zijn voor je darmflora, maar that's it.
Jaimy
15 Mar. 2016
Ohja, misschien nog iets over het hele verteringsproces&enzymen verhaal, met daarbij misschien tips over voedingscombinaties die fijn zijn voor je vertering en welke niet zo fijn zijn (als die er zijn), en de invloed van je maaltijdfrequentie.
De Groene Vrouw
15 Mar. 2016
Ja... alleen kwam ik erachter dat je de echte klachten niet kunt oplossen in een boek. Kijk maar: ik heb er een cursus van 10 weken voor nodig en dan zijn er nóg dingen die ik er niet in gepropt kreeg. Was onze eerste insteek, maar is gewoon echt niet te doen (tenzij we een deel 2 met 3x zoveel ruimte uitbrengen - misschien ;-) )

Dus de cursus richt zich op klachten, en het boek over gezond maken & houden :-)
Jaimy
16 Mar. 2016
Hmmm ja, dat begrijp ik. Ik was iets te enthousiast haha.
Maartje
15 Mar. 2016
VET! misschien wat over de wisselwerking van een slechte darmflora met stress/burn out en psychische zaken en ziekten, zoiets als GAPS maar dan jouw visie daar weer op zeg maar :) (Wat is de kip en het ei verhaal).
Maar wat oppervlakkiger; misschien nog wat over invloed kruiden op zaken:immuunsysteem/darmflora en een jip en janneke tekening van een slechte bacterie is ook altijd leuk :) Veel plezier met schrijven!
Mip
15 Mar. 2016
Groene Vrouw,

ik hou van je blog, van poep, van groen en bijna alle andere kleuren, van fijne boeken en leuke mensen en... heel erg van tekenen, dusse... komt ie; mag ik je boek illustreren?

Doeg!

Mip
De Groene Vrouw
15 Mar. 2016
Hoi,

Cool! De uitgever heeft al een illustrator in gedachten. Maar mail gerust een portfolio, dan houden we het zeker in gedachten! :-)
Jett
15 Mar. 2016
Ik ben wel benieuwd hoe je je darmen weer in balans krijgt na een burn-out / stressperiode. Bij mij is overigens niet alleen mijn darmflora uit balans maar ik vermoed mijn hormonen ook en mijn cortisolwaardes zijn (zeker in de ochtend) veel te laag.
Eline
15 Mar. 2016
Leuke titel! Ik ben benieuwd naar meer informatie over probiotica! Is het noodzakelijk deze te slikken, hoe weet je welke goed voor je is, hoe kom je er weer van af (of is het iets wat je altijd mag blijven innemen). Ook de relatie tussen bijv. Candida en de darmen..
Anne
14 Mar. 2016
Geweldige titel!
Ik wil graag weten wat je kunt doen bij een voedselvergiftiging, hoe krijg je je de machinerie weer Zennn zeg maar.

Hoe komt het dat de ene antibiotica heftiger is voor je darmen dan de andere want soms ontkom je er simpelweg niet aan.

Zijn vitaminepreparaten noodzakelijk om te slikken? Hoe koop je de goeie?

En dan nog het taboe op poepen. Behalve bij kleuters dan... Heb je natuurlijke tips en tricks om verstopping tegen te gaan tijdens de vakantie bijvoorbeeld? Veel, met name vrouwen, 'kunnen' amper op een 'vreemde' wc of als er anderen in de buurt zijn. Laat ik voor mezelf spreken, ik vind het dramatisch ook op mijn werk.

Ik ken vrij veel mensen die pilletjes uit de winkel slikken. Diaree remmers, Rennie's, laxeermiddelen... Wat doen die pilletjes eigenlijk en zijn er vervangers. Je schijnt zelfs Rennie's te hebben om scheten te voorkomen... Zelf gebruik ik dit soort pillen niet, het kan niet goed zijn is mijn idee. Of dat klopt?

En waar ik ook erg benieuwd naar ben: 'slapen' maag en darmen eigenlijk af en toe? Wat gebeurt er als er niks in zit? Hoe zit het met de hele 'fabriek' als je ouder wordt, wordt alles dan ook minder soepel?

Van die dingen dus...

Veel succes met schrijven! Ik ben alvast heel benieuwd naar het resultaat. :-)
sophie
14 Mar. 2016
Ik zou wel willen weten de relatie tussen voedsel/darmen en allergieën (astma, eczeem)/schimmels en gisten.
Maar grote kans dat je dit er in gaat opnemen. Is gewoon een spontane reactie hoor, kan best dat dit al benoemd wordt in andere boeken maar ben er nog niet zo in thuis! Had op vakantie opeens weer exceem en mijn vriend heeft een soort vlekken (schimmel) dat weer is teruggekomen daar.. enige wat anders is was ons voedingspatroon!.. Ik volg de groene vrouw sinds kort (naast handige info en tips ook erg komisch geschreven).. wel al langer bezig met (bio)voeding, homeopathie en supplementen etc.. maar t kan altijd beter!
Jenna
14 Mar. 2016
Geweldig zo'n boek. Ik kijk er naar uit. Wat ik graag wil zien in het boek is hoe je een goed, niet te ingewikkeld menu kan samen stellen met boodschappenlijstje. En dan graag zonder allerlei rare producten waar je dan weer iets van over houd en die vervolgens niet gebruikt maar weggooid:-(
Else
15 Mar. 2016
Dat boek bestaat al, in het Engels weliswaar :) Simplicious, van Sarah Wilson. Alles draait in dat boek om 'good for your gut' oftewel goed voor je darmen. Het tweede thema van dat boek is het tegengaan van verspilling en meekoken met de seizoenen. Bij mij raakt het boek soms bijna de boekenkast niet, gebruik het vaak om dingen in op te zoeken of om een nieuw recept uit te proberen!
De Groene Vrouw
15 Mar. 2016
Oh nou, dan hou ik maar op met schrijven ;-)

Nee grapje. Ik ken het niet, maar ik ga zeker even kijken! Nadat dat van mij af is tenminste, ik wil niet per ongeluk iets kopiëren.
Else
17 Mar. 2016
Ik denk dat dat wel mee valt. Het is echt een kookboek, de informatie die ze geeft houdt ze beknopt, als 'weetjes'. Sarah Wilson werkt alleen wel ook veel vanuit het gedachtegoed van Sally Fallon, dus daar zouden jullie misschien raakvlakken hebben.
iebee
14 Mar. 2016
Gefeliciteerd, enne, niks veranderen aan die titel !!!
Henrieke
14 Mar. 2016
Wat super tof! En wat zit je op een mooie plek.

Ik zou graag willen lezen over hoe het met al dan niet (langdurig) borst gevoede kinderen en darmflora zit. Hebben zij andere dingen nodig dan volwassenen?

Heel veel succes met schrijven.
Heleen
14 Mar. 2016
Ik zoveel willen lezen hoe je darmflora verandert door bijv zwangerschap, chemokuur of gastric bypass en tips waar je op kunt letten.
Marianne
14 Mar. 2016
Yeay!!! Super geweldig heftig gaaf!! Ik wil hem bij voorbaat al. Wahaha.
Doe je ding. Geniet er van. En schrijf wat in je opkomt.
Had ik al gezegd dat je er van mag genieten. ?
Liefs.
Kirsten
14 Mar. 2016
Hoi Groene vrouw, wat leuk! Ik hou van je schrijfstijl en wil dus graag een boek van je lezen. Je kent vast het fantastische boek De mooie voedselmachine al. Er is nog geen boek zei je, wat over jouw onderwerp gaat. Ik denk dus dat je het anders gaat aanpakken. Ik zelf wil graag meer leren over de enzymen die bij de vertering een rol spelen. En hoe je leaky gut geneest bij low grade inflammation.

Heel veel succes!!
De Groene Vrouw
14 Mar. 2016
Lees even in de reacties, daar staat het antwoord op hoe mijn boek verschilt van dat van Giulia Enders :-)
Erika
14 Mar. 2016
ha wat grappig! Daar had ik ook bijna gezeten, die sneeuwwerkplek-week in de Berghut, had ik je live kunnen ontmoeten!
Ik volg jou al een tijd én de Berghut ook en nu komen die twee dingen ineens samen, echt leuk. Doe Nelleke de groeten, ik zal haar nog mailen (druk geweest de laatste tijd).
Oja en wat je boek betreft: goed plan! En vooral schrijven zoals alleen jij kunt schrijven, goed, grappig, deskundig en herkenbaar. Ik heb dat charme boek hier liggen en ga even kijken - met jouw vraag in mijn achterhoofd - wat ik daarin mis. Let you know.
Geniet van je week! En succes met schrijven (laat maar weten als je nog een redacteur zoekt... ) , groet!
Saskia
14 Mar. 2016
Persoonlijk zou ik achterin een sheetje a la excel willen zien met een lijstje: wel/niet/soms en dan kort waarom, wellicht nog met een pagina verwijzing waar het uitgebreid beschreven staat. Als je dan het hele boek gelezen hebt dan kom je nog een overzichtje tegen dat helpt bij het verzinnen/ boodschappen doen voor vanavond.
Henriëtte
14 Mar. 2016
Ik weet nu al dat ik 'm wil hebben!!
Wat ik graag zou willen weten, hoe zit het met de darmen van kinderen die geen borstvoeding hebben gehad? En wat kun je dan doen om de darmen te verbeteren?
Saskia
14 Mar. 2016
Of een eerste hap waar niet genoeg in zat?
Nettie Groot
14 Mar. 2016
Hallo,
Voor mij is het echt leuk om te lezen als er ook leuke recepten die goed voor je darmen zijn ertussen zitten.
Hartelijke groeten
Nettie
Evelien Lems
14 Mar. 2016
Ik weet dat ik na een antibioticakuur (ja ik weet het, het is not done maar soms done ik het toch) een kuur probotica moet nemen om de bacteriën weer op orde te krijgen. Maar hoe weet ik nu -los van een abkuur - hoe het is gesteld met die bacteriën?
Wanneer is het slim om probiotica oid te nemen en hoe kom ik daar zelf achter?

Dat zou ik graag willen lezen in je boek.
Leuk, ik kijk er naar uit!
Wieke
14 Mar. 2016
Hahaha! Ik lag in een deuk bij die titel ;-)
Enne grappig want vorige week zat ik nog te denken dat je eigenlijk een boek zou moeten schrijven; je hebt kennis, kunde en ervaring maar je kunt gewoon ook echt goed schrijven. Dusse, kom maar op zou ik zeggen!! Ik zou hem laten doorlezen door enkele mensen die jou kennen / misschien zelf zo'n darmflora gebeuren hebben doorlopen voor extra input zo van, hier had ik heel veel aan of deze kleine tip was echt je van het ofzo. Heel veel succes en ga er gewoon voor!!! Ik ben onwijs benieuwd!!!
Elisabeth
14 Mar. 2016
hoi, heb zojuist "de mooie voedselmachine, charme van je darmen" uitgelezen, van Giulia Enders,
wordt jouw boek ook zoiets? of nog leuker? want dan bestel ik er natuurlijk eentje of meer,
succes iig,
De Groene Vrouw
14 Mar. 2016
Zoals ik al zei: het idee is om mijn boek wat meer praktisch in te steken. Dus niet alleen info maar ook echt adviezen waar je darmen gezonder van worden :-)
Ruth
14 Mar. 2016
Leuk! Ik wil graag meer weten over herstel na gebruik van antibiotica en hoe je erachter komt waar je precies overgevoelig voor bent. Veel succes, en ben benieuwd naar het resultaat.
Daphne
14 Mar. 2016
Waar ik benieuwd naar ben is of en hoe je darmflora veranderd naarmate je ouder wordt. En hoe je in elke levensfase je darmflora zo optimaal mogelijk kan ondersteunen. En wat Margriet ook aangaf: hoe reageren je darmen op bepaalde voedingsmiddelen zoals bijv gist. (Ik heb een gistintolerantie dus ik vind gist interessant)

Heel veel succes met schrijven en ik kijk ernaaruit om het resultaat te lezen!
Else
15 Mar. 2016
Ja, dat! Hoe je in elke levensfase je darmflora kan ondersteunen. Wat ik erg interessant vond om te lezen in het boek van Sally Fallon is hoe we onze lichamen voor zouden moeten bereiden op een zwangerschap, maar zij gaat hierbij niet in op een ongezond darmstelsel. Dus: hoe krijg je je bacteriënpopulatie zo gezond mogelijk zodat een eventueel kindje een zo volledig mogelijke eerste hap krijgt?

Verder ben ik heel benieuwd hoe je bepaalde voedingsmiddelen kan vervangen als je er niet goed tegen kan. Bijvoorbeeld hoe je toch aan je bepaalde vitamines komt als je fruit niet verdraagt.
En wat voor effect de manier van bewerken heeft op de voedingswaarde en verteerbaarheid van je voedsel (koken/wokken/magnetron/slowcooken etc).
En hoe het zit met de biologische klok van je verteringsstelsel. Zoals wat de invloed van bepaalde voedingsmiddelen op bepaalde tijdstippen kan zijn op je nachtrust. Ik noem maar wat, pittig gekruid eten om 19.30 ofzo. Of snacken laat in de avond. Of bepaalde voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze je slaperig of juist alert maken? Al is dat misschien te uitgebreid voor in een boek?

Heel veel succes in elk geval! Je hebt een behoorlijk strakke deadline... er zijn zat schrijvers die een jaar uittrekken voor een boek. Ik kijk er naar uit!
Lydia
14 Mar. 2016
Wat leuk, ik wil er een!
Ik zou graag lezen wat reële verwachtingen zijn wanneer je je eetpatroon veranderd. Hoe je lichaam reageert en wat je dan dus zult merken.
En kleine praktische tips, waar je onbekendere voedingsmiddelen bijvoorbeeld kunt krijgen.
Aline
14 Mar. 2016
Leuk!!!
Ben benieuwd naar de verschillen met de cursus darmflora. Komt er ook een e-book versie?
De Groene Vrouw
14 Mar. 2016
Voorlopig komt er geen e-book-versie. Zoals het er nu voor staat is de cursus meer gericht op het verhelpen van problemen, en het boek meer op het 'algemeen' gezond(er) houden van je darmen. Heel kort samengevat dan :-)
Margriet
14 Mar. 2016
Nu maar hopen dat je geen writers block krijgt.

Wat ik zou verwachten van het boek:
Hoe werken je darmen/spijsvertering?
Welke invloed heeft (bepaald) voedsel op je spijtvertering/darmstelsel? (bv gist, suiker, schimmels)
Wat kun je doen (of laten) om je spijsvertering te optimaliseren?
Wat is een goede/gezonde darmflora? (tuurlijk is er geen echte standaard, ieder mens is anders, maar toch wel een richtlijn)
Hoe ziet een goede drol eruit? (tja, je vraagt er zelf om, maar ik meen het wel serieus)
Misschien iets als ehbo raadgevers, wat te doen bij obstipatie of diarree? (bijvoorbeeld op vakantie) Bedoel ik geen medicijnen, maar natuurlijke dingen. Zoals bananen eten, of pinda's in combinatie met cola.
Margriet
14 Mar. 2016
En succes natuurlijk!
De Groene Vrouw
14 Mar. 2016
Dit is echt PRECIES de inhoud die ik erin heb staan tot nu toe. Maar dan ook PRECIES (ok, minus de bananen en cola dan). Als het een prijsvraag was, had je er nu één gewonnen ;-)
Roos
14 Mar. 2016
wat leuk en spannend een eigen boek. Lijkt me interessant.


Het boek wat in mij opkomt wat over darmen gaat is de de mooie voedselmachine (darm wiht charme) van Giuilis Enders
Carin
14 Mar. 2016
Het boek 'De mooie voedselmachine' van Giulia Enders gaat ook over de darmen. Geschreven voor leken. Op een leuk( bedoeld)e manier. Ken je dat? Vast wel toch? *ff in het kader van 'een boek dat er volgens jou nog niet is. Maar misschien ook wel dus*.
Veel inspiratie toegewenst daar in de bergen!!
De Groene Vrouw
14 Mar. 2016
Ik ken het > maar dat is vooral een boek dat uitlegt (op een leuke manier). Ze gaat nauwelijks in op wat je kunt doen als er problemen zijn. :-)
Sacha Franke
14 Mar. 2016
Voor mij wel, interessant onderwerp. Ik bestel er vast 1 ?? Succes en veel plezier met schrijven. En geniet ook een beetje van de omgeving.
Caitlin
14 Mar. 2016
Wat ontzettend leuk! Ik zou graag lezen over de keizersnede/poepbacterie, antibiotica gebruik, klysma's en tips als je een slecht eetpatroon hebt (witmeel/suiker producten) en daarnaast toch je darmen wilt ondersteunen :) good luck!
Carin Laros-Bakker
14 Mar. 2016
De hele darmflora cursus in 1 boek? Wel dat gaat denk ik niet lukken ? Waar Ik zelf erg benieuwd naar ben is wat de effecten zijn van verschillende diëten op je darmflora; heb zelf wel "verschillen" kunnen ontdekken maar wat het effect voor je darmflora is . . .
De Groene Vrouw
14 Mar. 2016
Nee joh ;-) Dat kan niet, ik schrijf geen Bijbel!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy