Blog

Ik ben snotdorie Jomanda niet

8 Jul. 2013

Ik weet niet of dit een bekend verschijnsel is, maar ik heb regelmatig moeite met het bepalen van mijn plaats in de wereld. Waar sta ik ten opzichte van anderen? Het is natuurlijk een vraag zonder echt eenduidig antwoord, maar één ding weet ik wel: ik ben snotdorie Jomanda niet!

En soms krijg je de indruk dat men dat wel denkt. Jullie niet natuurlijk, lieve lezertjes - maar hullie. Als je zegt dat je darmfloratherapeut bent of - nog erger - fytotherapeut, is er een hele groep mensen die je direct afschrijft en verwijst naar het land van Lou de Palingboer. Met niets kun je mij kwader maken. Of toch, met één ding: zelf slecht in je vak zijn en dan mij verwijten dat ik een zweverige hobbyist ben. Bitchfight, anyone?

Wetenschappelijkheid en opleidingsniveau zijn in mijn vakgebied een precair onderwerp. Ik heb een echte, officiële HBO-opleiding (bijna) afgerond, maar kijkend naar het niveau van een aantal schoolgenoten die ook hun diploma halen, moet ik bekennen dat zo'n papiertje in feite helemaal niets zegt. Tijdens mijn HBO heb ik er bewust voor gekozen om geen academische vervolgstudie op te pakken - niet omdat ik het niveau niet aankon, maar omdat ik niet hou van gepeuter op de vierkante millimeter. Dat betekent dus niet dat ik geen waarde hecht aan de wetenschap of dat ik niet in staat ben tot wetenschappelijk denken. Ik hou ervan om kennis te vertalen, dus ik lees liever tien onderzoeken die anderen hebben uitgevoerd (en trek daar een conclusie uit), dan dat ik zelf ga zitten frunniken om een onderzoek op poten te zetten.

Geen arts - maar ook niet gek

Ik ben dus geen arts. Dat is ook niet mijn intentie: ik stel geen diagnose, ik heb een duidelijke grens in welke klachten ik wel of niet behandel en ik verwijs mensen regelmatig (terug) naar de huisarts. Maar ik ben ook niet gek, alleen omdat ik naast mijn reguliere studie ook een 'alternatieve' studie heb gedaan.

Als uit de testresultaten van 'mijn' lab blijkt dat mensen een vijandige bacterie in hun darm hebben, stuur ik ze naar de huisarts om verder te laten uitzoeken welke bacterie het is en hoe ernstig de belasting is. Weet je hoe irritant het is als een huisarts dan niet mee wil werken, omdat ze denkt dat ik een blauwe jurk aanheb en hoogstpersoonlijk de ontlasting heb ingestraald?

Even voor de de duidelijkheid: het lab waar ik de ontlastingonderzoeken laat uitvoeren, is een doodnormaal, wetenschappelijk verantwoord, regulier laboratorium. Waar doodnormale, wetenschappelijk verantwoorde, reguliere onderzoeken worden gedaan. Hele gewone ELISA-testen bijvoorbeeld. Het enige verschil is: ze kijken verder dan de huisarts gewend is. En dat is blijkbaar een probleem, want ineens herkent die de uitslagen niet meer, kan hij er niks mee en verklaart hij het hele gebeuren maar tot 'onzin'.

Of een dermatoloog die test op allergie voor vijf stoffen, daar een negatieve uitslag op krijgt en vervolgens verklaart dat de patiënt 'niet allergisch is'. Dat er een torenhoge eosinofiele proteïne X is aangetoond, zegt hem niets. Dat deze persoon nog wel voor 1001 andere stoffen allergisch zou kunnen zijn, komt blijkbaar niet in hem op. Niet allergisch voor zijn vijf stoffen is blijkbaar hetzelfde als niet allergisch in het algemeen - en ik ben alternatief therapeut en dus volkomen ontoerekeningsvatbaar. Waarna ik aan mijn patiënt mag gaan uitleggen dat ik de dingen die ik vertel echt niet zelf zit te verzinnen. Stoom uit oren.

Kruiden

Bij kruiden is het nog leuker. Huisartsen die het verschil tussen fytotherapie en homeopathie niet snappen en alles voor het gemak maar op één hoop gooien. En omdat homeopathie niet in hun wetenschappelijke denkkader past, nemen ze voor het gemak maar even aan dat fytotherapie ook 'niets doet'. Huisartsen die niet eens de moeite nemen om te vragen of de patiënt misschien ook nog andere producten gebruikt naast de voorgeschreven medicatie.

Gevolg: patiënten die vrolijk en nietsvermoedend Ginkgo en antitrombotica combineren, of die op eigen houtje St. Janskruid en antidepressiva naast elkaar gebruiken. Let wel: een deel ligt hierbij in de eigen (niet genomen) verantwoordelijkheid van de patiënt.  Ook therapeuten horen, voordat ze kruiden of andere supplementen voorschrijven, altijd duidelijk te vragen naar bestaand geneesmiddelengebruik. Maar ook (huis)artsen hebben hier een verantwoordelijkheid: namelijk om kruiden serieus te nemen en te accepteren dat er stoffen in aanwezig zijn die interacties kunnen veroorzaken met de voorgeschreven reguliere medicijnen. Lijkt me wel zo veilig, ook.

Ieder z'n vak

Begrijp me niet verkeerd: ik heb nog steeds een bijna heilig ontzag voor de regulier-wetenschappelijke wereld. Ik zal een patiënt nooit vertellen dat hij niet naar de huisarts of specialist moet gaan. Sterker nog, ik stuur ze liever een keer teveel door dan een keer te weinig. Maar het zou zo fijn zijn dat als ik ze dan door- of terugstuur, artsen daar ook serieus naar zouden kijken.

Toegegeven, er bestaan therapeuten die geen idee hebben waar ze mee bezig zijn. Waarvan het volkomen terecht is dat de huisarts geen waarde hecht aan hun uitspraken. I'd like to believe I'm not one of them. Ik kan dat natuurlijk niet objectief bepalen, maar ik blief in ieder geval niet van tevoren al afgeschreven te worden als onwetende zweefteef.

Andersom zijn er gelukkig hele goede artsen met een kennisniveau waar ik van mijn langzalzeleven niet aan zal kunnen tippen (mijn docent pathologie was er zo één). Maar er zijn ook klungels die beter automonteur hadden kunnen worden. Opleiding en een diploma zegt niet alles; wat je eruit haalt (en wat je daarna uitspookt) is veel belangrijker. Ik behoud mijn ontzag en respect voor artsen - maar kunnen we dan alstublieft een normaal gesprek voeren zonder vooroordelen?

De vraag van vandaag:

Hoe sta jij in deze kwestie?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (33)

Jonas
29 Oct. 2016
Hoe evidence based is jouw diagnostiek en behandeling? Juist, dat artsen cynisch zijn zegt genoeg...u bent een van velen die menen de waarheid in pacht te hebben zonder evidence based gronden (oftewel kwakzalverij)
Het verschil tussen u en jomanda is klein m.i.
De Groene Vrouw
29 Oct. 2016
Joe, bedankt voor je mening!
Vooral omdat je een vraag stelt maar het antwoord niet afwacht voor je je conclusie trekt.
Ter informatie, hoewel ik 'intuitief voel' dat je er weinig mee zult doen: wij werken vrijwel volledig evidence based en op basis van wetenschappelijk onderzoek. Het verschil is dus iets groter dan je wellicht zou denken. Maar dat geeft niet hoor, je mag denken wat je wilt.
roxane
11 Jul. 2013
publish or perish baby. als je toch al die onderzoeken al leest: schrijf het op! hier in je blog is leuk, maar liever nog, schrijf een review, publiceer jezelf! staat ook erg goed op je CV, je eigen peer-reviewed artikel.

en als mijn proefschrift af is, help ik je graag :)
De Groene Vrouw
12 Jul. 2013
Maar waarom zou ik dat doen? Het is mijn intentie kennis te vertalen naar leken en mijn eigen kennis bij te houden of te vergroten. Als ik het nodig vind, verwijs ik naar wetenschappelijke literatuur. Waarom zou ik de intentie moeten hebben om wetenschappelijk te publiceren? Heb ik helemaal geen behoefte aan en ik hoef me voor niemand te bewijzen ;-)
Ria Dohmen
22 Jul. 2013
wat fijn dat je zo sterk in je schoenen staat.....je weet tenslotte genoeg van datgene wat je weten moet....
Ellen
10 Jul. 2013
Mooi stuk, en oh zo waar helaas.
jeanette
10 Jul. 2013
super geschreven dit stuk. En helemaal waar. Wat zou het fijn zijn als er in de toekomst een goede samenwerking komt tussen de reguliere zorg en de goede fytotherapeuten.
Veel mensen zouden hier baat bij hebben!.
Martine
9 Jul. 2013
Als ik een been breek ga ik naar de dokter..........verder haal ik mijn hulp liever ergens anders!
Titia van Doorn
9 Jul. 2013
Lieve dame,

Spaar je energie... Stop met vechten tegen hen die beter zouden moeten weten, maar het niet willen. Stop met je te verdedigen tegen iets dat door hen is gecreëerd, niet door jou. Je bent goed zoals je bent. Nee, je bent uitstekend zoals je staat voor je zaak. Hang on in there. Ik beweeg me op het vlak van energetisch genezen.... Denk dat we samen daar een flinke borrel op kunnen drinken, want ook in die wereld is er heel veel onwetendheid en wordt alles wat niet wordt begrepen, belachelijk gemaakt. Esoterische wetenschappen staan bijna gelijk aan hekserij. Hartelijke groet!
Trudy Bakker
9 Jul. 2013
Heerlijke blog!!

Ik bots,als patient,ook regelmatig met mijn huisarts als ik haar vertel dat ik kruiden gebruik om bepaalde kwalen te verhelpen/verlichten...Dat ik naar een osteopaat was gegaan voordat ik bij haar kwam,was ook niet echt een succes....Blijkt ze lid te zijn van de vereniging tegen kwakzalverij....
Ik ben echt niet zo'n zweverig type wat van de ene alternatieve genezer naar de andere vliegt,maar ik weet wel dat veel natuurlijke geneesmddelen beter voor me zijn dan al die chemische troep die ze in die pillen stoppen!!
Eric Duijkers
9 Jul. 2013
Geweldig om te lezen. Ga zo door. Wat heet alternatief. Wetenschappelijk bewijs zegt ook niets, want het is gekoppeld aan voorwaarden. Wijzig de voorwaarden en dezelfde dag nog verandert het bewijs in het tegendeel.
Monique
8 Jul. 2013
dank voor je blog! Het zegt wat over die artsen! Ik ben blij dat er mensen zijn zoals jij, die verder kijken.De medische wetenschap wordt geregeerd door de farmaceutische industrie, dus alles wat "riekt" naar "alternatief" wordt naar de prullenbak verwezen. Gelukkig weten er een heleboel beter. Ga zo door!
Carien
8 Jul. 2013
En maak niet de vergissing te denken dat een huisarts veel van medicijnen afweet. Dat kan namelijk niet en is haar of hem niet te verwijten. Je moet er een aparte studie voor doen: pharmacie. Daarmee word je bijvoorbeeld apotheker. En die checkt gelukkig altijd combinaties van medicijnen en overlegt bij twijfel altijd met de huisarts waarom zij of hij een bepaald medicijn voorgeschreven heeft. Dat merk je misschien niet als je je medicijnen ophaalt, maar dat gebeurt wel.
Maaike van Kregten
8 Jul. 2013
Uitermate herkenbaar!

Maaike, Drs. en fytotherapeut ;-)
De Groene Vrouw
8 Jul. 2013
Ik zei toch dat ik er een stukkie over zou schrijven ;-)
Wendy
8 Jul. 2013
Nou Nienke, ik ben je eeuwig dankbaar. Jouw concrete adviezen hebben mij geholpen om:
- veel gezonder te gaan eten en te snappen wat er wel gezond is en wat niet
- heel veel kilo's af te vallen (zonder dat dit een doel was) en van maat 46 terug te gaan naar maat 36.
- Niet meer veelvuldig ziek te zijn. Kreeg ik voorheen 5 kuren op jaarbasis, was ik veelvuldig ziek en oververmoeid en steeds maar koorts en ontstekingen. Die zijn helemaal weg. Als ik nu ziek ben is het zo weer over.
- Is mijn huid een stuk beter
- Voel ik me fitter
- En (hier ben ik van overtuigd maar heb ik geen "bewijs" voor dat het aan de gezondheid ligt) ben ik na acht jaar onbegrepen onvruchtbaarheid opeens zwanger en voel ik me ook nog eens onwijs goed tijdens deze zwangerschap.

En dat gewoon door goede en no nonsense adviezen en achtergrondinformatie waardoor ik ging snappen wat stoffen met je kunnen doen en hoe je lijf, op hoofd niveau zo ongeveer functioneert. En juist dat jij je grenzen kent, maakt dat ik je geloofwaardig vind.
De Groene Vrouw
8 Jul. 2013
Weet je wat ik mis? Een like-button zodat ik reacties kan liken ;-)
Suzan
8 Jul. 2013
Herkenbaar. Blijf bij jezelf, zoals je al vaak doet! Ik kan mij voorstellen dat het wel eens frusterend is als je niet serieus wordt genomen.
En zeker niet stoppen met je blog. Die lees ik zo graag :)
Roos Pommerel
8 Jul. 2013
Herkenbaar!
Ik heb een bachelor afgerond over de biologische landbouw bij de Wageningen Universiteit, maar bewust geen master gedaan omdat ik niet ergens puur op het kantoor/laboratorium terecht wilde komen. Ik geef nu regelmatig de workshop zelf kruiden crème maken van de kruiden uit mijn biologische volkstuin. Ik moet mensen soms een drempeltje over helpen om lekker zelf aan de slag te gaan om een heerlijk geurende en lekker smeerbare dagcrème te maken. De verwachting is toch eerst: Het is eng en met zo weinig ingrediënten kan het vast niet goed zijn. Twee uur later gaan er wat verbaasde blije mensen met hun potje crème naar huis. En nee dat heb ik niet op de universiteit geleerd...
Afieke
9 Jul. 2013
Sorry, even tussendoor hoor... Ik heb je site zojuist bekeken. Heel leuk, die workshop kruidendagcrème maken! Ik ga even rondbellen en misschien ga ik je wel mailen!
De Groene Vrouw
10 Jul. 2013
Eh ja? Staat die er nog? Dat is wel heeeel oud hoor, kruidendagcrème. Waar vond je die? (ik kan het nog steeds hoor, maar volgens mij staat het niet meer zomaar op de site?)
Afieke
10 Jul. 2013
Oh sorry, ik reageerde op het bericht van Roos Pommerel, die doet workshops, las ik :)
De Groene Vrouw
10 Jul. 2013
In dat geval: veel plezier! (ik schrok al ;-) )
izerina
8 Jul. 2013
Ik hoop voor jou,je vele collega's en ook je clienten,dat die samenwerking er komt. Probeer er mee te leven,dat het nog niet zo ver is. IK ken een ostheopaat,die er onderdoor ging door wat jij beschrijft.
Netty Hendriks
8 Jul. 2013
Wat herkenbaar!!
Zodra je geen suiker meer wil eten, doe je aan de lijn!
Ik heb inmiddels afgeleerd te vertellen waarom.
Nu staat er sinds kort een krukje in het toilet, nav jouw artikel.
Rollebollend komt men de Wc af als ze horen waar ik het voor gebruik.
Heerlijk, ik kan er om lachen, volg mijn eigen gezonde verstand en trek zo mijn pad ook met huisarts mocht het nodig zijn.
Ga alsjeblieft door met je blog, sterkt mij dat ik bij jullie hoor en niet bij hunnie.
Christa
9 Jul. 2013
? huh? Een krukje op het toilet? Hier staat er 1, maar die is voor de kinderen, zodat ze bij die hoge wc kunnen komen. :) Vertel!!
De Groene Vrouw
10 Jul. 2013
http://groenevrouw.nl/poepdokter/
Afieke
9 Jul. 2013
Ik ben ook reuze benieuwd naar het verhaal over het krukje!
De Groene Vrouw
10 Jul. 2013
http://groenevrouw.nl/poepdokter/
Afieke
10 Jul. 2013
Yes ik heb 'm gisteravond gevonden dankzij de zoekfunctie. Ik dacht voordat ik 'm las: huh, poepen op een krukje? Om je poep beter te kunnen bestuderen ofzo? Maar inmiddels snap ik het principe :) Interessant ook, die youtube filmpjes!
Linda Rikkers
8 Jul. 2013
hear hear. Ik heb gelukkig een huisarts die ontlastingsonderzoek en kruidenbehandeling wél serieus neemt (st Jans-kruid in mijn geval). Maar wel nadat hij duidelijk op papier had dat het geen homeopathie was wat je doet...

Overigens heeft mijn dochter gister te kennen gegeven dat ze ook poepdokter wil worden ;-) Die status heb je alvast. (bij prinses en allesdokter)
De Groene Vrouw
8 Jul. 2013
Wauw ;-)
Ariënne
8 Jul. 2013
Zo herkenbaar!
Doorsturen en dan bij het kluitje in het riet gezet worden.
Watzalzijdaarnouvanweten....
En toch blijf ik doorsturen als het zo voelt.
En hoop ik dat de "alternatief" werkende wereld als prachtige aanvulling gezien kan gaan worden.
En dan trek ik graag ook mijn hakken en colbert aan!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy