Blog

Ik lust geen water

19 Dec. 2012

Van de week zag ik bovenstaande uitspraak weer ergens voorbij komen. Kom op. Seriously? Je lust geen water? I call Shenanigans. En ik zal je vertellen waarom. Rant-alert!

Geen water lusten is natuurlijk volledige nonsens. Smaak is aangeleerd. Altijd. In China eten ze kippenlongen, in Japan verse vissenogen en in Schotland Haggis. Dat is gemaakt van schapenmaag. Ja, schapenmaag. Smaak is aangeleerd.

Nu hoef je van mij echt geen schapenmaag te leren eten, maar water mensen... toe nou. Daar valt niets aan te lusten. Het smaakt min of meer nergens naar. Tenzij je heel erge dorst hebt, dan smaakt het naar dansende hulameisjes die verleidelijk naar je lonken. Of tenzij je in een regio woont waar het water gechloreerd wordt, dan smaakt het naar chloor.

Puur water, daar valt weinig op af te dingen. Ik geloóf het dus ook gewoon niet, als mensen beweren dat ze geen water lusten. Ze bedoelen: ik heb geen zin om het te drinken. Da's iets anders, weet je. Ze kunnen ook nog bedoelen: ik vind het te koud, het valt niet lekker of ik heb een ongelofelijk afterdinnerdip en ik ben op zoek naar iets stevigers. En voor die onderliggende gedachten zijn ook gewoon oplossingen.

Water kun je bijvoorbeeld ook warm drinken (lauw, voor wie dat lekker vindt - of heet zoals thee, voor wie gruwelt van het idee van lauw water). Desnoods met een paar kruiden erin voor de smaak. Desnoods. In ieder geval is het vrij normaal om water in deze tijd van het jaar te koud te vinden, maar dat is geen reden om het niet te drinken.

Als je een ongelofelijke afterdinnerdip hebt - of een vieruurdip - is de reactie meestal om te grijpen naar de koffie of cola light. Jawel, I said it, cola (light). Het bocht uit de onderste regionen van de hel. Niet dat je er dood van gaat als je eens per jaar een glaasje drinkt, maar dat gebeurt bijna niet: het is vrijwel altijd chronisch.

Je snapt niet waarom, maar mensen die cola (light) drinken schijnen zich altijd twijfelend te moeten afvragen of dat nou écht zo slecht is. Ja, het is écht zo slecht. Moet ik echt uitleggen waarom, of lees je gewoon even de ingrediëntenlijst? Oh ja, vieruursdip. Dan had je eerder water moeten drinken, joh. Niet als je hersenen al op shutdown-stand staan de schade proberen in te halen met een kop koffie of cola (light).

Er is geen reden om geen water te lusten. Stel je voor dat er als mensheid een optie was om geen water te lusten. Dat 'geen water lusten' een normaal ingebouwd gen was dat bij sommige mensen geactiveerd was. Stel je voor dat de oermens geen water had gelust en in plaats daarvan had gewacht tot er een kopjekoffiestruik of colalightboom voorbij kwam. We zouden toch massaal uitgestorven zijn...

Kinderen die geen water drinken: vrij normaal. Kinderen die geen water lusten: dan had je ze beter op moeten voeden. Want als ze geen water drinken en je geeft ze in plaats daarvan steeds iets anders... dan leren ze daar in ieder geval geen water van drinken.

Goed. Genoeg rant. Ik zal weer lief zijn. Als je nou van die kinderen hebt, die niet genoeg drinken, hoe los je dat dan op? Bijvoorbeeld door ook bij hen te experimenteren met wat warmer water, met desnoods zelfgemaakte bouillon, met kruidenthee of met diksap dat je steeds verder aanlengt tot je water overhoudt.

En, zonder ze te laten uitdrogen natuurlijk, soms ook door ze gewoon hun gang te laten gaan. Zorg dat ze voldoende toegang hebben tot vers water, in kopjes, flessen, tuitbekers en zet die op strategische plekken neer. Meet van tevoren de totale hoeveelheid, en meet na een dag wat er over is. Vaak valt het reuze mee wat ze zo in het voorbijgaan toch naar binnen krijgen! Tel daarbij op wat ze meekrijgen aan fruit, soep en ander vochtig voedsel. In negen van de tien gevallen is het helemaal niet nodig je kinderen te 'verleiden' tot drinken met chocomel en fristi, maar drinken ze gewoon slokjes (warm) water als ze zelf dorst hebben.

Tot slot nog een tip voor groot en klein: maak een sole om je water wat meer pit te geven.

Neem een klein flesje (koffiemelkflesjesformaat) en vul dat voor 1/3 met echt zout. Vul het verder met warm water en schud net zo lang tot het zout is opgelost. Neem hiervan 0,5-1 theelepel op een glas water. Je zult zien dat het heerlijk smaakt, en je krijgt automatisch wat extra mineralen binnen. Mooi toch?

Drinken jullie dan even een glaasje mee?

De vraag van vandaag:

Wat drink jij graag?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (24)

C
25 Sep. 2018
Omdat het geen smaak heeft vind ik het vies. Ik probeer t te drinken maar Mn keel weigert om t door te slikken
Mike75
27 Jul. 2018
Hoi,

Ik drink ook geen water omdat ik het niet lust.
Als ik een slokje neem lijkt het net alsof er een vinger achterin mijn keel zit en krijg ik braakneigingen. Juist omdat er geen smaak aan zit, smaakt het vies. Zoals je zelf al zegt smaak is aangeleerd. Wie zegt dat water geen smaak heeft, proef je dat dan? Soms zou ik best willen dat ik water kon drinken, maar als ik over mijn nek ga.... Nee, bedankt!
Else
24 Aug. 2016
Hahaha! Dansende hulameisjes! Die ga ik onthouden.

Ik 'lustte' als kind geen water, dat had ik zo bedacht. Want toen ik nog een peuter was vond ik het machtig mooi om 'net als papa' water direct uit de kraan te drinken. Goed, die fase van 'lus ik nie' heeft dus een paar jaar geduurd en toen was dat zo weer over.

Het viel mij op toen ik in Australië was bij verre (haha) familie dat hun dreumesen altijd een flesje water kregen. Niks geen melk, geen sap, geen ranja.... alleen een fruitsapje op bezoek bij opa en oma, maar dat moet kunnen lijkt me. Eigenlijk viel het me toen omgekeerd op dat we dat in Nederland dus wel zo doen. Wat een onzin eigenlijk! Zo fiets je toch knoeperhard de smaakpapillen van je kleine omver?

En ja, natuurlijk wil oma geassocieerd worden met zoete sapjes en bananenbrood vers uit de oven, maar daar ben je oma voor. Dan kan je lekker die opvoedkundige verantwoordelijkheid over je schouder mikken en de koters gewoon straal verwennen.
Else
24 Aug. 2016
Oh ja, wat ik eigenlijk wilde zeggen voor ik afdreef richting oma's met bananenbrood...

Ik drink graag water, echt. Maar op mijn werk, bij vlagen, smaakt het kraanwater soms muf! Niet te zuipen dat spul. Alsof het eerst 5 jaar op zolder heeft liggen verstoffen. Dat los ik dan meestal maar op door daar gewoon muffe thee te drinken, want je moet wat. Ook bepaalde bronwaters vind ik eigenlijk niet echt lekker. Ik had nooit gedacht dat ik nog zo'n fijnproever/zeikerd zou worden wat dat betreft.
Susan
27 Dec. 2015
Ook ik "lust " geen water. Over smaak valt niet te twisten. Bronwater smaakt iets beter maar kraanwater.... juk. Voor mij zit er een chemische nasmaak aan. Ook proef ik iets van metaal. Ook als ik erge dorst heb krijg ik het niet weg. Na een halve glas krijg ik die smaak in mijn mond. Ik ben een erge cola verslaafde geweest. Daar ben ik gelukkig vanaf. Een drupje aanmaak of slappe thee werkt voor mij prima.
Melissa
1 Nov. 2015
Uhm je doet net alsof mensen die geen water lusten gek zijn. Wat een slecht artikel dit zeg. Ik lust namelijk geen water, en JIJ wel dus jij kan niet oordelen over hoe dat, iedereen heeft andere smaakpapillen. Stel dat iemand zegt "ik lust geen pizza" dan ga ik toch ook niet zeggen dst dat onzin is? Dikke doei hoor.
De Groene Vrouw
2 Nov. 2015
Dikke doei!
Noah
15 Mar. 2016
Inderdaad ik lust ook geen water
Cynthia
10 Jul. 2017
Mee eens
rita
29 Oct. 2015
JOEHOEEEEEH, ben Rita, ik kus geen water, aks ik water drink word ik erg misselijk en krijg ik buikpijn.
ook krijg ik veel rode plekjes in mijn gezicht.
heeft iemand een idee hoe het komt, ben ik allergisch voor water?
als iemand een antwoord heeft, alvast bedankt.

dikkesmakkert xxxxxxxxxxxxx Rita
Agnes
1 Oct. 2014
Had altijd een droge mond. Op vacantie in Griekenland ondekte ik dat ik door flessewater te drinken
geen droge mond meer had . Drink nu alleen nog barle duc. Gebruik het ook om te koken.
Niet alle flessenwater is het zelfde, van de hele goedkope krijg ik toch een droge mond.
Die hebben vaak ook een hoge droog restwaarde. Weet niet of het daaraan ligt maar het valt me wel op.
Drink meestal warm water omdat ik koud niet wegkrijg.
Verder drink ik alleen kruiden en groene thee.
emilie
25 Nov. 2013
Ik denk er al een tijdje over na en ik ga gewoon proberen water te drinken.
Vind het eigenlijk best goed van mezelf dat ik het ga proberen.
Hoop dat het lukt!
Anonymous
22 Apr. 2013
Nou, en toch lus ik echt geen water. Maar dat betekent niet dat ik geen vloeistof of zo lus. Ik vind thee, sapjes, wat dan ook, heerlijk, alleen gewoon water uit de kraan, ik hou er niet van. Ik vind de nasmaak bitter en alleen als ik erge dorst heb drink ik er een glas van. Ik probeer het wel echt te leren drinken, ik dwing mezelf eerder naar water te grijpen dan naar sap. Maar ja. Het is wel een feit dat ik het niet lus, al dan niet aangeleerd.
Kim
27 Mar. 2013
Mijn zoon - bijna 2 - lust alleen maar water, liefst met bubbels omdat wij dat altijd drinken. Als ik hem een Fristi bestel, moet hij het niet hebben, geldt ook voor fruitsap. Lusten is een kwestie van wat je aangeleerd krijgt. Ik zat vorige week op een infoavond van de kleuterschool en de directrice vermeldde dat ze om 10u een koekje en een drankje mogen nuttigen. Als drankjes is het aanbod: fruitsap, chocomelk en appelsap. Ik viel bijna van mijn stoel dat ze water niet vermeldde. Toen ik haar vroeg of de kleuters ook water kunnen krijgen, was haar reactie: "ja kraantjeswater, maar dat wordt nooit gevraagd hoor". (toen viel ik er dus echt af ;)) Tja, daar zal dan snel verandering in komen want no way dat ik mijn kleuter dagelijks sap of chocomelk laat drinken. Het verbaast mij trouwens dat die dingen door een kleuterschool worden aangeboden. Ik heb haar er maar niet bijverteld dat hij van mij ook geen warenhuiskoeken zal mogen meenemen.
JJ
22 Feb. 2013
Ik heb kinderen waarbij de omgeving ze afleert water te lusten :(
Want dat is voor de vissen of alleen goed als het door een brouwerij is gepasseerd.
(vrees alleen dat ik tegen te veel schenen schop als ik deze post deel)
De Groene Vrouw
25 Feb. 2013
Zo zeg... als iemand dat tegen mijn kinderen zou zeggen, hoefden ze echt niet te verwachten dat ik mijn mond hield ;-) Gewoon lekker schoppen en flink tegenin gaan. Zijn ze nou snotverdorie helemaal...
Giovanna Gomersbach
4 Jan. 2013
Het ene water is het andere niet.. Ik heb water leren drinken.. met hele kleine slokjes (drink ik eigenlijk alles altijd) Begonnen met Tonissteiner, toen Evian. Dit was zacht en soepel genoeg om naar binnen te laten glijden. En op kamertemperatuur.. koud krijg ik het ook moeilijk weg. Toen ontdekte ik bij een vriendin dat gefilterd water met edelstenen niet alleen zacht maar ook levendig smaakte. Omdat ik alles op zijn lekkerst wil, ben ik dat ook gaan doen. En vervolgens ben ik gaan uitzoeken hoe de stenen die invloed konden hebben. Inmiddels weet ik nog veel meer over water, er is een wereld voor mij opengegaan. Vandaar ook mijn keuze voor het aanschaffen van een (Aquarius) vitalisator, die het water uit de kraan 'reset', zodat de waardevolle vitale eigenschappen van water weer hersteld worden (en de opgenomen ongewenste frequenties worden geneutraliseerd). Nu heeft het water echt aantrekkingskracht gekregen, heb ik veel dorst en drink ik het graag. Ik kan hier nog veel meer over vertellen, maar ik heb éen en ander al opgeschreven in een paar artikelen. Als het je interesseert..: http://vitaalbewustzijn.nl/oerwater-om-te-eten/
Wendy
2 Jan. 2013
Ik was zo'n kind dat geen water lustte. Dronk tijd yogi of punica of chocomelk.
Later als volwassene bliefde ik het ook niet. Aantal jaar geleden eetpatroon omgegooid
en nu vind ik het heerlijk. Onze kinderen krijgen niet anders dan water,
kruidenthee, melk en kefir. Ook zij vinden water heerlijk.
Jacqueline
26 Dec. 2012
Water, juk, jaren vond ik het echt niet lekker, smakeloos vooral inderdaad. Maar tijdens mijn zwangerschap heb ik het leren drinken, dat kan ook! Gewoon de knop omzetten en doorzetten voor het goede doel. En nu drink ik minimaal anderhalve liter water (lekker, kraanwater uit de koelkast!), en daarnaast ongezoete thee en cola light (nog af te leren)....
Martha
19 Dec. 2012
Ik drink graag water, maar heb er inderdaad op sommige dagen geen 'zin' in. Dan drink ik thee, diksap of verse sap. Ik houd erg veel van cola (de gewone variant, nog erger!) maar dat heb ik nooit in huis net als andere frisdranken, dat nuttig ik dus alleen op straat of bij anderen.
Mijn kindje krijgt nu nog borstvoeding.
Andrea
19 Dec. 2012
Zo met je eens..

Krijg zo vaak de reactie
O lust q water?

Nou die van mij niet hoor heb als baby wat slokjes laten proeven maar hij/ zij luste het niet..
Tja als het alternatief 50/50 diksap is .. Dan wist ik het als kind ook wel

Mijn zoon drinkt graag water.. Ong 2 a 3 bekers per dag..
En zn flesje melk smorgens vroeg... En soms thee of wat sap ..
Maar dat is extra en gaat vaak niet eens op..
Martine
19 Dec. 2012
Tja helemaal eens, cola light, zero in mijn geval, blijft een lastige :)
Janneke
19 Dec. 2012
Ik drink eigenlijk alleen maar water, ik vind sapjes en frisdrank niet eens echt lekker. Behalve als we chinees of patat hebben gegeten vind ik een glaasje cola wel lekker om het zout weg te spoelen :). Maar de kinderen van mijn broer en zus lusten geen water, zeggen ze. Dus als ze bij ons zijn krijgen ze een glaasje (dik)sap en als ze daarna nog dorst hebben kunnen ze water krijgen. Vooral de oudste kan de hele dag wel drinken, maar geen water. En dat hoefde hij niet en ik zei als je echt dorst heb drink je ook water. Het was toen best wel een warme dag dus dan is het al helemaal niet nodig om steeds sap ed te drinken. Maar heeft de rest van de middag niks gedronken want water drinken is flauwekul en hij wilde sap. Mijn zoon krijgt diksap en water/thee te drinken en heel soms eens wat cola (bij de patat). Maar ik vind het ook zo'n flauwekul dat je het niet lust en hun hoeven het ook niet te drinken van hun ouders en vinden mij weer belachelijk. En zo is de cirkel weer rond.
Baukje
19 Dec. 2012
Nu ik alweer een tijd afgekickt ben van de sinas, drink ik graag water en thee. Thee in alle smaken en water op het moment uit de vensterbank, uit een fles kraanwater die daar staat om op te warmen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy