Blog

In het hier en nu - en iets met paarden

13 Nov. 2015

Paarden. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er niet zoveel mee heb. Ik vind ze majestueus van een afstandje en ik wil ze ook heus wel aaien, maar de enige keren dat ik op een paard heb gezeten besloten ze om respectievelijk hun kont te krabben aan een hek, te steigeren en er heel hard vandoor te gaan. Waarschijnlijk was ik niet zo in het hier & nu, dat schijnt nogal uit te maken.

Daar kwam ik bijvoorbeeld achter toen ik een heel leuk berichtje kreeg:

"Dag dames van team Groene Vrouw,

Nu ik al geruime tijd met veel plezier kennis op doe uit het blog op jullie site, wil ik graag mijn kennis en kunde met jullie delen. Omdat dit niet middels een blog kan, stuur ik jullie deze uitnodiging.

Ik nodig jullie, als team, uit voor een coachsessie met hulp van paarden."

Ik had van vrienden al eerder gehoord dat leiderschapstrainingen en andere dingen met paarden - waarbij je niet OP een paard hoeft - heel bijzonder waren. En wij zijn de afgelopen tijd als team flink gegroeid, dus dit was een ideale kans om elkaar wat beter te leren kennen. Gaaf hoor!

Gecoacht door een paard

En zo stonden we op een frisse herfstavond in Oud Zuilen (hier vlak om de hoek - nooit geweest - echt de moeite waard - wat een leuk dorpje - enzo), in een bak met zand en dan een paard. De opdracht was helder: hier ligt een 'taart' (van stokken met riemen eromheen). Als je in je taartpuntje staat, mag je er niet meer uit. Paard mag niet in de cirkel maar moet er wel een rondje omheen lopen. Veel succes ermee, en go!

Goed. De eerste les die we leerden is dat we allemaal nogal ehm... doeners zijn. Voor we het wisten stonden we allemaal in een taartpuntje, mochten we daar niet meer uit en wisten we snotdorie niet eens de naam van het paard. Zie hem dan maar eens naar je toe te krijgen en een rondje te laten lopen ;-)

Roepen, klikgeluidjes maken, rammelen met de riem, vergeet het maar... na veel vijven en zessen lukte het uiteindelijk toch. Met name als je - inderdaad - in het hier en nu bent. En wat ook lijkt te helpen is dat je dat hele paard gewoon zijn gang laat gaan en het je niet kan schelen wat 'ie verder doet. Dat vindt ie dan interessant en dan komt hij alsnog naar je toe. Althans - dat werkte voor ons.

Verder heeft zo'n paard echt paardevijgen aan wat jij allemaal probeert, roept, vindt en wilt. Dat is ook wel eens verfrissend: je hebt er ergens wel invloed op, maar zeker niet met de methoden die je gewend bent in te zetten. Dus je moet helemaal terug naar de basis, echt out of the box denken, en het uiteindelijk min of meer opgeven voordat het lukt.

Bij de tweede keer ontdekten we het 'trucje' en hebben we hem twee hele rondjes laten lopen. Maar ik verklap natuurlijk niet hoe dat precies werkt. Ten eerste omdat ik vermoed dat het helemaal geen trucje is, maar iets dat gewoon voor ons op dat moment werkte. Ten tweede omdat het superleuk is en je het gewoon zelf een keer zou moeten doen... Het heeft ons veel inzicht gegeven in wie we zelf zijn en wat ieders aanpak is bij het oplossen van problemen.

Over paardencoaching

Damiët van Stek, onze coach, vertelt:

Bij coachen met paarden ga je uit je hoofd, ervaren in het hier en nu. Je wordt door de coach geholpen met reflecteren op de ervaring en gestimuleerd tot het vinden van jouw eigen oplossingen en mogelijkheden. Je kunt vervolgens - in contact met het paard - experimenteren met nieuw gedrag en opnieuw ervaren.

Ervaren

Je gaat in de sessie ‘iets’ met, nooit op, het paard doen. Bij het omgaan met en reageren op de situatie die dan ontstaat wordt er niet alleen een beroep gedaan op het denken, maar ook op jouw vaardigheden en hoe je omgaat met alles wat je daarbij ervaart. Alle zintuigen doen mee. Hierdoor kom je als vanzelf bij wat je voelt, waardoor je tot informatie komt die je van je hoofd niet krijgt.

Waarom paarden?

Paarden zijn zeer gevoelig voor hoe kuddeleden zich gedragen en wat er in hen omgaat, of dat nu paarden of mensen zijn. Een kuddegenoot die a zegt, b doet en c voelt is niet veilig en paarden zullen dan ook altijd – ieder op een eigen manier – een directe reactie tonen. Coachvragen ontstaan wanneer woorden, daden en gevoelens niet meer congruent zijn. Bij het terugvinden van die congruentie is het paard de beste feedbackgever. Paarden helpen ons de focus gericht te houden op de onmiddellijke ervaring in het hier en nu en gewaar te zijn van eigen lichaam en geest.

Paarden treden de ander steeds opnieuw oordeelloos in het hier en nu tegemoet. Hierdoor is het gemakkelijker je open te stellen voor zelfonderzoek.

Oplossingsgericht

Deze coachingsmethode heeft als uitgangspunt dat een ieder de oplossing voor zijn of haar coachvragen zélf in zich heeft. Dat gecombineerd met het ervaren in plaats van erover praten en de hulp van het paard, maakt dit een zeer doeltreffende coachingsmethode.

Onderzoek

Voor onderzoeken die aantonen dat paard geassisteerd programma’s veelal tot betere resultaten leiden dan niet - paard geassisteerde programma’s verwijs ik graag naar educatief centrum Keulseweg, waar ik mijn opleiding gevolgd heb.

Wij vonden het als Team De Groene Vrouw in elk geval heel gaaf om te doen. Ook als je niks met paarden hebt dus ;-) Wil je ook gecoacht worden? Damiët vind je hier. Wij vinden het een aanrader!

De vraag van vandaag:

Heb jij iets met paarden? En met het hier&nu?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (5)

Stella
15 Nov. 2015
Heb er wel over gelezen en was het alweer vergeten. Managers waren de klos.
Monique Hovens
13 Nov. 2015
Ik heb nu drie equicoachsessies gevolgd bij onze nieuwe buurman Huub met een van zijn drie paarden, Zebedee. Zeer mooi en confronterend. Ik heb hierover een blog geschreven. De link naar mijn blog is: http://natuurlijkmoniquehovens.blogspot.nl/2015/11/spiegelbeeld-vertel-eens-even.html
Galina
13 Nov. 2015
Ik heb hier echt nog nooit van gehoord, maar het lijkt me ongelooflijk cool om eens te doen. Ik ga het op het werk eens voorstellen als uitje. Paarden vind ik ongelooflijk elegante, prachtige beesten die de mensheid al millennia helpen met hun kracht en intelligentie, maar doe mij maar gewoon een hond ;)
Merel
13 Nov. 2015
Ik heb het ook gedaan, ook bij Damiët, en het is zeker aan te raden. Heldere boodschappen zonder oordeel waar je ook later over na kan denken. Oh en het paard? Die heet Zsandor (met ergens een streepje op een klinker)....
De Groene Vrouw
13 Nov. 2015
Ja, daar kwamen we achteraf ook achter ;-)
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy