Blog

Kinderen & Darmflora

25 Nov. 2015

Je hebt aan de andere artikelen op de site vast al gezien dat ik de darmflora behoorlijk belangrijk vind. Maar hoe zit dat eigenlijk bij kinderen? En hoe weet je hoe het met de darmflora van jouw kind is?

Ontstaan & Ontwikkeling darmflora

De darmflora ontstaat pas tijdens de geboorte. In de baarmoeder bevinden zich geen bacteriën, dus ook geen darmflora. Tijdens de passage door het geboortekanaal krijgt de baby de eerste ‘hap’ darmflora-bacteriën vanuit de vagina en anus van de moeder. Klinkt een beetje vies, maar het is gelukkig heel normaal. Dit is de eerste kolonisatie. Bij geboorte via een keizersnede is de darmflora aantoonbaar anders dan bij een vaginale geboorte. De baby krijgt dan vaak bacteriën binnen van de verpleegsters (via hun handen) in plaats van de eigen moeder!

Wist je trouwens dat olifanten bij de geboorte van een nieuw jong met de hele kudde op een hoop poepen, en daar het jong doorheen rollen? Dan valt onze ‘eerste kolonisatie’ nog best mee! ;-)

foto: indiananaturewatch.net foto: indiananaturewatch.net

De darm van de baby is zuurstofrijk, omdat in de baarmoeder alle weefsels vanuit de navelstreng van zuurstof werden voorzien. Uit die eerste hap bacteriën blijven daarom vooral de aerobe bacteriën leven (dat zijn bacteriën die van een zuurstofrijke omgeving houden).  De aerobe bacteriën doen nuttig werk, want ze vreten de zuurstof in de darm weg. Op die manier maken ze het milieu in de darm geschikt voor de anaerobe bacteriën, die helemaal niet van zuurstof houden.

Na een paar weken is het darmmilieu zuurstofarm geworden. En da's lekker voor deze anaerobe bacteriën. De baby krijgt ze binnen via de borstvoeding (de huid rondom de tepel) en de handen van de ouders. Dit heet de tweede kolonisatie en bevat vooral bekende vrienden als Lactobacillus en Bifidobacterium. Die zie je ook wel eens in een potje of flesje bij de supermarkt.

Borstvoeding en darmflora

De darm kun je zien als een zeef, die heel gericht voedingsstoffen moet doorlaten. Bij pasgeboren baby’s zijn de gaten van deze zeef nog veel te groot. Daardoor worden er eigenlijk te grote brokken voedingsstoffen doorgelaten en is de baby ook gevoeliger voor infecties. Moedermelk is hier precies op afgestemd, want de voedingsstoffen in moedermelk geven geen negatieve reactie in het lichaam van de baby als ze in hun geheel worden opgenomen. Bovendien legt moedermelk een beschermend laagje aan over de darmwand, waardoor de gaten van de zeef zich rustig kunnen sluiten.

Het duurt ongeveer 6 maanden om dit laagje stevig te maken en de cellen van de darmen goed te laten ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om niet vóór de zes maanden bijvoeding te geven. Het kan het beschermende laagje vernietigen en met de fruithap lepel je een flinke hoeveelheid bacteriën naar binnen, waar je baby zich eigenlijk nog niet effectief tegen kan verdedigen. Bovendien voegt het geven van bijvoeding voor de zes maanden niets toe.

Het is niet altijd leuk om te horen, maar ook kunstvoeding heeft een negatieve invloed op de darmflora. Kinderen die kunstvoeding hebben gehad hebben een aantoonbaar andere en kwalitatief minder goede darmflora dan kinderen die minimaal 6 maanden exclusief borstvoeding hebben gehad.

Met de eerste hapjes ontstaat de derde kolonisatie. Hiermee komt een hele nieuwe golf van bacteriën binnen. Een deel hiervan is vriendelijk en zorgt voor het compleet maken van de darmflora (die uit wel meer dan 700 stammen bestaat!). Een ander deel is niet vriendelijk en zelfs mogelijk ziekteverwekkend (zoals Salmonella of Candida). Als de eerste en tweede kolonisatie goed zijn verlopen, heeft je kindje inmiddels voldoende good guys om deze bad guys af te weren.

Hoe herken je een (on)gezonde darmflora?

Na ongeveer 24 maanden is de darmflora ‘volwassen’. Alle stammen zijn dan aanwezig (en bij iedereen verschillend, als een vingerafdruk!) en je kindje kan alle voeding als het goed is normaal verteren. De poep van een tweejarige hoort er dan ook uit te zien zoals die van een gezonde volwassene. Dat betekent een 3-4 op de Bristol Stool Chart:

Bristol Stool Chart DGV

Duidelijke tekens dat de kolonisatie van de darmflora niet goed is gegaan zijn bijvoorbeeld:

  • een kind dat rond de tweede verjaardag nog altijd ‘pindakaas’ poept
  • verstopping: veel moeite om er een droge drol uit te werken
  • buikpijn
  • wisselende ontlasting: altijd een verrassing
  • zindelijkheidsproblemen

Tijd om er iets aan te doen!

Even terug naar de tweede kolonisatie, die plaatsvindt als je kindje 2-3 weken oud is. Dit zijn met name zuurvormende bacteriën. Ze maken melkzuur aan, een nuttige barrière  tegen slechte bacteriën en bijvoorbeeld spruw. Omdat er dus zuren gevormd worden en de darm hier nog aan moet wennen, kunnen lichte darmkrampjes voorkomen. Dit is normaal. Maar als het langer dan een paar dagen duurt of als de krampjes erg heftig zijn kan dat een teken zijn dat de kolonisatie niet goed aan het verlopen is! Een darmfloratherapeut kan deze dan weer op weg helpen met de juiste supplementen.

Ook bij oudere kinderen blijft, net als bij volwassenen, de ontlasting een indicatie voor de staat van de darmflora. Een keertje diarree heeft natuurlijk iedereen wel eens, maar is de ontlasting van je kindje structureel erg dun of juist erg hard, dan is er meer aan de hand. De darmflora is sterk afhankelijk van de voeding, dus dikke kans dat je ook met de voeding aan de slag moet om de klachten te verbeteren. Je kunt laten onderzoeken of je kindje bijvoorbeeld bepaalde overgevoeligheden, allergieën of intoleranties heeft en of alle belangrijke voedingsstoffen in het dieet voorkomen.

De darmflora heeft een sterke relatie met het darmslijmvlies en met de immuniteit. Sommige klachten hebben bijna altijd een oorsprong in de darmen, zoals eczeem, asthma, een verzwakte weerstand. Heeft je kindje één van deze klachten, dan is het naast andere behandelmethoden ook belangrijk om de darmflora te verbeteren.

Natuurlijk help ik je graag bij het verbeteren van je darmflora of die van je kindje. In een consult kijken we samen naar wat er precies aan de hand is, en krijg je een persoonlijk behandelplan om de darmflora van je mini weer op orde te krijgen. Of doe de Darmfloracursus en krik gelijk de darmgezondheid van je hele gezin op!

De vraag van vandaag:

Hoe 'scoort' jouw kind op de Bristol Stool Chart?

Vertel het ons in de reacties!

(gereviseerd & geupdate artikel uit 2012)


Reageren? Gezellig!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy