Blog

Kruidenthee: Zwangerschapseditie

9 Oct. 2013

Kun je alles zo maar drinken als je zwanger bent, of moet je met sommige kruiden toch een beetje uitkijken? En wat is een beetje te hachelen, met je verhoogde geur- en smaakvermogen? De lekkerste kruidenthee voor tijdens de zwangerschap maak je gewoon zelf.

Er zijn legio dingen die je niet zou mogen eten tijdens de zwangerschap. Rauwe melk, rauwe vis, rauwe kattenbak - allemaal verboden. Maar hoe zit het met kruidenthee? Je hoort regelmatig spookverhalen rondom kruiden die een spontane abortus zouden veroorzaken of op zijn minst je melkvloed zouden minimaliseren tot enkele druppels. Wat is er waar - en wat kun je dan wel drinken?

Veiligheid

Laten we het eerst eens hebben over de veiligheid van kruiden tijdens de zwangerschap. Mijn eindwerkstuk van de kruidenopleiding ging over historische abortus- en anticonceptiekruiden. En laat me je vertellen: als je een zwangerschap zou willen afbreken met niets anders dan kruiden, dan moet je echt hard je best doen. Dat lukt niet zomaar - en vaak lukt het helemaal niet (vandaar dat we dat in Nederland, waar gewoon klinieken en morning after pillen bestaan, ook simpelweg niet doen). Bovendien zijn de kruiden die in zo'n geval gebruikt werden, per definitie van het heftige soort, die je meestal niet in je keukenkastje hebt staan. En je moet er veel van gebruiken, op de juiste manier, in combinatie met andere kruiden die je óók niet in je keukenkastje hebt staan.

Kortom: als het expres afbreken van een zwangerschap tijd, kennis en volharding vraagt, kun je je voorstellen dat de kans dat je per ongeluk spontaan een miskraam krijgt van een kopje kruidenthee, nihil is. Ook als dat per ongeluk Salie was, of Rozemarijn. Of zoals mijn oma zei: wat goed genaaid is, tornt niet. Toch passen we altijd op met kruiden tijdens de zwangerschap en borstvoeding. De reden is simpel: stel dat er wel iets misgaat bij een zwangerschap, dan zullen de kruiden altijd de schuld krijgen (ook al is het onmogelijk dat ze iets hebben veroorzaakt). Stap je uit het theekruidensegment en in het stevigere geneeskrachtige werk, dan zijn er ook legio kruiden nog niet onderzocht bij zwangerschap, dus je neemt het zekere voor het onzekere.

Liever niet

Goed. Ik hoop dat ik duidelijk heb kunnen maken dat je heus niet panisch hoeft te zijn en alles hoeft te vermijden tijdens de zwangerschap. Al helemaal niet als het om een simpel keukenkruid of een kopje kruidenthee gaat. Toch zijn er een paar veelvoorkomende kruiden waar je wel een beetje mee wilt oppassen. Dit zijn ze*:

 • Zoethout - een kopje zoethoutthee kan geen kwaad, maar Zoethout werkt bloeddrukverhogend, dus drink er geen liters van weg (en niet teveel drop!).
 • Salie - wederom: een beetje Salie om je keel mee te spoelen als je keelpijn hebt, of gewoon door het eten is geen enkel probleem. Maar neem het niet al te veel, want het kan baarmoederkrampen opwekken en bevat stoffen die op het zenuwstelsel werken (ook dat van je ongeboren spruit). Vermijdt de etherische olie van Salie te allen tijde.
 • Rozemarijn - geen probleem door je eten, maar vermijd de etherische olie (dus ook het badspul waar je energie van moet krijgen). Stimuleert de doorbloeding in het onderlichaam, dus beter van niet.
 • Jeneverbes - zoals Rozemarijn, bevat ook wat stoffen die je liever niet in de zich ontwikkelende hersentjes wilt hebben. Geen jenever tijdens de zwangerschap!
 • Pepermunt - er zijn planten in de muntfamilie die wel degelijk een eh, opruiende werking kunnen hebben, maar dat zijn niet de muntsoorten die je in je thee vindt. Pepermunt is wel wat heftig en kan de spijsvertering dusdanig stimuleren dat je mogelijk last krijgt van brandend maagzuur. Heel veel ifs en maybe's, dus als je af en toe Pepermuntthee drinkt zou ik dat lekker blijven doen. Wil je op veilig spelen, dan kun je het houden bij Kruizemunt (Mentha piperita), het zachtere broertje van de Pepermunt. De muntthee die je nu overal reuze hip met takjes in je glas 'vers' krijgt, is overigens geen van beide. Dat is een slap aftreksel van de Marokkaanse munt, een ondervariëteit van de Kruizemunt. Geen probleem dus, als je er geen liters van wegtikt.
 • Aloë vera - is superpopulair en wordt ook veel inwendig gebruikt. Maar als je geen goed preparaat hebt, bevat het laxerende stoffen. En iedereen die aan het einde van een lange zwangerschap weleens wonderolie heeft geslikt, weet dat laxeren in de buurt van een zwangere baarmoeder, niet zo'n goed idee is... uitwendig geen enkel probleem, inwendig liever niet.

Overigens wordt in het algemeen aangeraden om tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap net iets voorzichtiger te zijn dan daarna, en dat geldt ook voor kruiden.

* NB: dit zijn zoals gezegd veelvoorkomende kruiden. Het is dus niet zo dat je alle kruiden die hier niet bij staan, veilig kunt gebruiken tijdens de zwangerschap. De echte geneeskrachtige kruiden (die buiten het gezellige thee-segment vallen) heb ik niet besproken. Vraag altijd advies aan een deskundige (een echte, niet de buurvrouw met haar Herbalifeproducten) voordat je kruiden in medicinale doseringen gaat gebruiken!

Lekker wel

Welke kruiden kun je nu wél gebruiken tijdens de zwangerschap (en daarna)? Heel simpel: al het andere dat je normaal gesproken aan 'gewone' theekruiden hebt. En je gezonde verstand, natuurlijk. Maar dan nog zijn er kruiden die extra prima zijn tijdens deze maanden.

 •  Framboosblad - de absolute kampioen onder de zwangerschapskruiden. Heeft een milde baarmoederversterkende werking, en zou de baarmoeder ondersteunen tijdens de bevalling en daarna om weer terug in vorm te komen. En zelfs als dat niet zo is, bevat Framboosblad veel vitaminen en mineralen. Dagelijks 1-3 kopjes (en neem af en toe een dagje pauze) is een goede dosering.
 • Brandnetel - een milde stimulans voor de nieren, dus gebruik er geen liters van; maar los daarvan is Brandnetel een prima keuze tijdens de zwangerschap. Het bevat behoorlijk wat calcium, ijzer, vitamine C en betacaroteen: handig als aanvulling op je dagelijkse voeding!
 • Gember - kan helpen de ochtendmisselijkheid tegen te gaan en is verwarmend. Neem een gespecialiseerd preparaat of een paar plakjes verse Gember in een kop heet water. Overdrijf niet met het gebruik.
 • Kruizemunt - net zoals Gember, maar dan eerder verkoelend in plaats van verwarmend.
 • Kamille - zoals bij alles geldt: overdrijf het gebruik niet, maar een kop kamillethee kan heerlijk rustgevend werken als je niet kunt slapen. Bovendien werkt Kamille verzachtend bij opkomend maagzuur (helemaal als je het in combinatie met Calendula neemt).
 • Heemstwortel - Is een zachte, milde plant die de slijmvliezen beschermt. Fijn bij verkoudheid, maar ook bij brandend maagzuur. Leg het bij voorkeur een nacht in warm water, zeef de wortels eruit en warm het op naar drinktemperatuur. Maar gewoon thee van zetten mag ook. Neem het niet tegelijk met vitaminen of vitaminerijke voeding, want die wordt dan minder goed opgenomen (uurtje ertussen!).

Let's make some tea!

Ja leuk, al die kruiden, maar hoe maak je daar nu een beetje prettige thee van? Door ze te combineren en wat extra's toe te voegen natuurlijk. Gaan we:

Ochtendmix

2 delen Kruizemunt

1 deel Gember (gedroogd)

2 delen Citroenmelisse of Citroenverbena

0,5 deel Anijs

Maagzuurmix

2 delen Kamille

1 deel Calendulabloemen

1 deel Heemstwortel

0,5 deel Anijs (optioneel)

Avondmix

2 delen Kamille

1 deel Citroenmelisse of Citroenverbena

1 deel Rozenblaadjes

0,25 deel Kruizemunt

Mineraalmix

3 delen Brandnetel

2 delen Framboosblad

1 deel biologische sinaasappel- of citroenschil

1 deel rozenbottels

0,5 deel Kruizemunt OF

0,5 deel Kaneel

Vermoeidheidsmix

2 delen Brandnetel

2 delen Framboosblad

1 deel Kruizemunt en

1 deel Gember  OF

1 deel Rozenblaadjes en

0,5 deel Kaneel

PregnanTea

3 delen Framboosblad

2 delen Verveine

1 deel Roos

1 deel Calendula

0,5 deel Venkel

0,5 deel Lavendel

Neem van al deze theeën 1-2 theelepels per kopje of 1-2 eetlepels per pot. Giet er heet water op en laat het met deksel een paar minuten trekken. En onthoud: afwisseling is het toverwoord!

De vraag van vandaag:

Wat drink / dronk jij graag tijdens de zwangerschap?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (51)

Rosanne
16 Oct. 2018
Oh neeee! Mijn meest meest meest favoriete thee (helpt me altijd goed te aarden) bevat salie. 5% staat erop. En er zit kaneel in; daar las ik ook over dat je er mee moet uitkijken tijdens zwangerschap. Als ik de blog en reacties zo lees, denk ik dat ik er wel een, misschien twee kopjes per dag van kan drinken. Of doe ik er echt niet goed aan?
De Groene Vrouw
17 Oct. 2018
Met weinig Salie en een klein beetje per dag zou ik me er niet direct druk over maken...
Lana
21 Jun. 2018
Ik heb gehoord dat framblosbladthee pas vanaf 36 weken gedronken mag worden omdat dit de baarmoedermond verzacht en de bevalling zou kunnen opwekken, is dit waar?
De Groene Vrouw
21 Jun. 2018
Nee, in principe is dat niet de werking. Het versterkt de spieren van de baarmoeder zodat de weeen krachtiger worden, maar het wekt geen weeen op en heeft ook geen verzachtende / verwekende werking op de baarmoedermond. Er zijn mensen die het voor de zekerheid afraden in het eerste trimester, maar daarna kun je het bij een gezonde zwangerschap gewoon gebruiken.
Lisa
2 Mar. 2018
Ik lees tussen de kruiden niets over valeriaan en of valeriaan wortel. Kunt u daar ook iets over zeggen? Of geld daar ook voor met mate, net als bij de kamille? Alvast bedankt voor uw reactie
Betje
25 Jan. 2018
Goedemiddag ,
Kamille thee 2 kopjes per dag ? 1 savond en 1 smorgens ? Mag dat als je zwanger bent ? ....
Anoniem
24 Jan. 2018
Ik overweeg eenmalig een kopje Senna thee vanwege obstipatie, maar lees veel tegenstrijdige berichten.

Kan dit nou wel of niet?
De Groene Vrouw
25 Jan. 2018
Als je niet zwanger bent kan dat. Als je wel zwanger bent, zou ik het niet doen.
Lexa
7 Dec. 2017
Weet iemand iets van citroenmelisse ? Het zou ontspannend werken en ik kan dit wel gebruiken soms voor het slapen ivm rugpijn.
En passiebloem, hop en valeriaan ? Zijn kruidenmix tabletjes. Ik denk altijd beter dan pijnstiller zoals paracetamol waarvan nu ook al bewezen is dat het niet zo veilig was al gedacht. Voorlopig sporadisch genomen voor een betere slaap. Tegenwoordig riskeer je best niets meer maat een uitgeputte mama is ook ongezond voor beebje :))
Sandra
7 Dec. 2017
Van de dingen die je noemt, weet ik wel zeker dat valeriaan niet mag (vond ik vreselijk want dat zit zowat in elke 'slaapthee'!)
Nog een paar dagen en ik mag m wel weer gewoon drinken ?
Sandra
11 Sep. 2017
Dus...als ik het goed begrijp, zolang ik de thee afwissel en van elke soort max 2 koppen op een dag drink, mag ik in feite elke thee drinken?
Betje
23 Jun. 2017
Goedenavond, ik zou graag na een aantal miskramen mijn baarmoeder beetje willen opschonen , nu drink ik altijd se eerste paar dagen van de menstruatie of mk Vrouwenmantelthee maar nu wil ik de eerste drie dagen 1 kop salie thee gaan drinken , kan ik dan de Vrouwenmantelthee nog drinken erbij of kan ik die beter gaan drinken na die drie dagen? Alvast bedankt !
Hetty
4 Jun. 2017
Bij kamille staat overdrijf het gebruik niet maar als ik over blaasontsteking ga lezen dan wordt meerdere koppen kamille thee aangeraden. Dus wat is verantwoord om te doen? Ik ben 28 weken zwanger en zit op het randje van een blaasontsteking. Gelukkig nog geen ab. Veel drinken doe ik al maar lees op deze site ook het gebruik van kamille. Ben benieuwd wat jij aanraad?
De Groene Vrouw
5 Jun. 2017
Je kunt prima voor een korte periode (een paar dagen) een aantal koppen kamillethee per dag drinken als je zwanger bent.

Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://www.groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
Wilma
20 Mar. 2017
Dank voor deze nuttige info. Kun je ook iets meer vertellen over het gebruik van valeriaan (thee/pillen) tijdens de zwangerschap? Dank je ?
Marietje
23 Feb. 2017
Hoi,
Op het moment ben ik 32 weken zwanger en heb ik heftige keelontsteking.
Kan ik gewoon tijm thee met honing drinken? Dat is zo'n beetje het enige dat tegen het hoesten helpt.
Nu heb ik ergens gelezen dat je voorzichtig met tijm moet zijn tijdens de zwangerschap, maar het is geen pretje om zo te moeten hoesten als je een grote buik hebt.
De Groene Vrouw
23 Feb. 2017
Ja, zolang je het houdt bij een kopje of max 2 per dag, moet dat op zich geen probleem opleveren. En liefst niet elke dag. Maar als het een paar dagen duurt en je hoest is daarna over... no problem!
Lia
18 Feb. 2017
Hallo,

Ik ben inmiddels 17 weken zwanger en van begin af aan regelmatig last van bloedingen. Mijn kind doet het goed en ze weten echt niet waar de bloedingen vandaan komen.

Nu wil ik de bloedingen ondersteunen met een kruidenthee. Is dat mogelijk? Zo ja, welke thee kan daar bij helpen?

Alvast vriendelijk bedankt.
De Groene Vrouw
18 Feb. 2017
Hoi Lia,

Dit is niet iets waarvoor je op internet onder een blogpost advies moet zoeken.
Wat je vraagt is mogelijk, maar zoek een goede (gecertificeerde) fytotherapeut die je hiermee kan helpen.
De Groene Vrouw
19 Feb. 2017
Ik begrijp dat het een heel vervelende situatie is. Maar wat heb je liever?
Dat ik (of iemand anders die minder verstand heeft van kruiden) je een 'goedbedoeld' advies geeft waarmee je uiteindelijk alleen maar van de regen in de drup raakt? Dat vind ik niet verantwoord. Ik heb je het antwoord gegeven waar je het allermeest aan hebt: zoek informatie over zoiets belangrijks als dit, niet op het internet, maar ga naar een professional die je hiermee gericht, onderbouwd en veilig kan helpen.

Een gratis advies op internet van iemand die de details van je situatie niet kent, helpt je niet verder en kan - juist in jouw situatie - heel gevaarlijk zijn.

Ik neem graag mijn verantwoordelijkheid, en in dit geval betekent dat dat ik je doorverwijs naar een professional. Als je daar niet tevreden mee bent of liever iets anders had willen horen, is dat je eigen keuze.
Fijke
30 Jan. 2017
Ik ben nu 19 weken zwanger en drink graag jasmijnthee. Mag dit eigenlijk wel?
Fijn dat deze site bestaat overigens!
De Groene Vrouw
30 Jan. 2017
Ja hoor. Ik zie geen reden waarom dat niet zou mogen.
Doortje
20 Nov. 2016
Lindethee drink ik nu graag!
M
19 Nov. 2016
Hallo!

Ik ben vannacht op mijn werk en spray net van die zuiverende eucalyptus spray in de muffe slaapkamer en lees daarna pas niet doen als je zwanger bent
Oeps! (10 weken zwanger ben ik)
Is het heel erg of gewoon een pas op liever niet maar kan geen kwaad achtig iets?
Groetjes
De Groene Vrouw
20 Nov. 2016
Nou, ik zou me over die ene keer niet direct zorgen maken ;-)
Sowieso is het sprayen in een ruimte een heel ander verhaal dan het innemen of op je lichaam smeren.
Littlewoman
30 Oct. 2016
Ik vind dat brandnetel thee en kamille thee het fijnst om te drinken tijdens de zwangerschap. Gember zou moeten helpen tegen maagzuur, maar bij mij wordt het dan alleen maar erger !
Kim
26 Sep. 2016
Hallo,
Ik ben net zwanger 5 weken en heb net fruit thee gekocht omdat ik dacht dat dit oké was - er zit hibiscus in. Kan ik dit drinken of toch niet? Zit er mee verveeld heb vanavond kannetje gedronken... En lees vanalles op internet
De Groene Vrouw
27 Sep. 2016
Welnee, niets aan de hand. Mijn oma zei altijd: wat goed genaaid is, tornt niet ;-)
Ik ben afgestudeerd op abortieve kruiden en geloof me, hibiscus is er niet één van. Je moet er geen liters van drinken, maar een paar kopjes zoals je nu hebt gedaan kunnen in principe geen kwaad - al zou ik het gebruik beperken tot misschien een kopje per dag en vooral goed afwisselen met andere - veilige - kruidentheeen.
Lydia
17 May. 2016
Ik heb tegenwoordig de zwangere gewoonte ontwikkelt van het liters wegdrinken van verse muntthee en het zo nu en dan eten van de blaadjes. Heerlijk!!! Maar is dit nu echt zo verkeerd??
Ben inmiddels 32 weken zwanger....
De Groene Vrouw
18 May. 2016
Dagelijks liters van iets - wat dan ook - is sowieso niet zo goed ;-) Dus als je het kunt afwisselen met iets anders, zou dat beter zijn. Ook al is de 'verse munt' zo doorgekweekt dat er nog maar weinig werkzame stoffen in zitten, toch is afwisseling altijd beter.
Elisabeth
17 Dec. 2015
Super nuttige info!,
Ik heb veel gedroogde kruiden uit griekenland gekregen van mijn schoonzusje. Maar die pot met saliethee die ik zojuist heb gemaakt kan ik dus beter door de gootsteen doen als ik het zo lees. De pepermunt thee kan ik dus ook beter laten staan ((oeps vanmorgen nog gedronken)

Liefs Elisabeth
Anaïs
15 Nov. 2015
Over hibiscus lees ik dat het oestrogeen en testosteron kan verhogen en daarom niet aan te raden is tijdens zwangerschap en borstvoeding? Klopt dit? Het zit namelijk in heel veel kruidenmixen heb ik gemerkt (en lekker!)
De Groene Vrouw
15 Nov. 2015
Neuh. Dat wil zeggen: het KAN vast wel, maar als je het bij normale hoeveelheden houdt (zoals beschreven in het artikel) is er niet zoveel aan de hand en hibiscus is dan ook geen kruid dat algemeen wordt afgeraden bij zwangerschap.
Irene
10 Nov. 2015
En kurkuma?
kira
5 Sep. 2015
Hallo
Helaas heb ik pas een miskraam gehad (na 7 weken) en heb t idee dat t door de kruidenthee is gekomen. Op de verpakking stond niets vermeld over zwangerschap en niet drinken of t gevaar. De thee die ik heb gedronken was een mis van kruiden en dacht dat dit veilig was omdat geen 1 kruid hierin overheerste toch geef ik de thee de schuld..wordt geen van schuldgevoel en verdriet.
De thee was een mix van groene thee, rozenbottel, kruizenmunt, paardenbloem, mariadistel, gember, rozenbottel en brandnetel. Ik dronk per dag zeker 3-4 glazen ervan ..dacht juist goed en gezond te doen maar nu weet ik t niet meer
De Groene Vrouw
5 Sep. 2015
Wat naar dat je een miskraam hebt gehad! Ik kan je geruststellen: deze thee was echt niet de oorzaak. Mensen hebben duizenden jaren opzettelijk geprobeerd om abortieve kruiden te vinden, en die zijn er gewoon niet (nou ja, ze zijn er wel, maar je vindt ze niet in een gewone kruidenthee). Bepaalde kruiden (zoals salie) raden we niet aan tijdens de zwangerschap (voor de extra-extra-veiligheid), maar een gezonde zwangerschap raakt echt niet aangetast door het drinken van wat kruidenthee.

Het kan zijn dat het vruchtje misschien niet zo gezond was, en dan is (hoe verdrietig ook) een miskraam vaak de oplossing van het lichaam. Veel sterkte!
Imke
3 Jun. 2015
Beste Groene Vrouw,

prettig stukje voor mij als zwangere, bedankt! Nu heb ik zojuist een net gezette pot frambozenbladthee weggekieperd en maar weer een potje Rozebottel gezet, omdat ik op het laatste moment zag dat Clipper op zijn verpakking vermeldt dat het niet geschikt is voor zwangere vrouwen. In jouw stukje lees ik het tegenovergestelde. Hoe zit dat...?

Groeten,
Imke
De Groene Vrouw
4 Jun. 2015
Ik heb gelijk ;-)
Leny
23 Nov. 2015
Haai,

Ik begrijp, na even wat googlen, dat frambozenbladthee inderdaad versterkend werkt voor de baarmoeder en daarom vaak wordt aangeraden te drinken in de laatste weken van de zwangerschap omdat deze de weeën zou ondersteunen/opwekken of zoiets... Nou kan ik me om díe reden voorstellen dat deze thee aan het begin van de zwangerschap wordt afgeraden omdat je dat juist dan niet wilt. Zoals ook vermeld staat op de verpakking van Clipper.. Klopt dit? Ik ben nu nog maar 6 weken, dus vandaar.. ;)
De Groene Vrouw
23 Nov. 2015
Mwah. Het wekt de weeen niet zozeer op; het versterkt de baarmoeder zodat de weeen straks tijdens de bevalling effectiever worden. Zeker in een mengsel waar je niet 1,5 liter per dag van drinkt zou ik me er niet druk over maken. Een goede zwangerschap onderbreek je niet zomaar met wat kruiden ;-)
jasmijn
21 Feb. 2015
tja, rauwe kattenbak eten...ik ben het met Priscilla eens, gewoon nooit doen ;-)
Marieke
5 Sep. 2014
Fijn artikel!

(Misschien kun je de redactie van http://www.mamaplaats.nl/advies/kruidenthee-zwangerschap-is-het-veilig even iets influisteren want daar staan tegenstrijdige adviezen en nog met nauwelijks uitleg ook...)
Eef
24 Sep. 2014
Precies, dit is waar we echt wat aan hebben! Lekker kruidenthee blijven drinken dus :-)
Nouky
18 Aug. 2014
Tijdens mijn vorige zwangerschap ben ik 6 maanden misselijk geweest. Nu, de tweede keer, is het nog veel erger. Zelfs gewoon, koude of kamertemperatuur, water komt terug op. Ik kon me niet inbeelden 6 maaden zonder drinken verder te moeten of er telkens ziek van te zijn. Tot ik om één of andere reden thee bestelde in een brasserie (ik moest toch iets bestellen ...).
Al die geurtjes en smaken laat ik het liefst achterwegen maar drink ik tas na tas natuurlijke zwarte thee. Ik ken helemaal niets van thee maar is zwarte thee gevaarlijker of juist minder dan al degene die hierboven vermeld worden? :-S
Linda
15 Jul. 2014
Hoi, superfijn deze site, want hier ben ik op t idee van een cadeau voor zwangere vriendin gekomen. Vraagje; waar kan ik al die kruiden bestellen, is daar toevallig 1 plaats voor? Ik wil haar de kruiden geven waarmee ze de mix voor PregnanTea kan maken. Groetjes!!
De Groene Vrouw
15 Jul. 2014
Nou kijk. Ik mag dingen verkopen/links geven/vertellen waar je het kunt krijgen OF ik mag er iets over zeggen qua geneeskrachtige waarde. Het mag niet allebei. Dus ik kan je helaas niet vertellen waar je het kunt krijgen, maar met een beetje nadenken in de richting van de meer natuurlijke winkels kom je vast een heel eind ;-)
Priscilla
10 Oct. 2013
Rauwe kattenbak eten is ook buiten de zwangerschap niet aan te raden;-) Fijn blog weer!
Ank
10 Oct. 2013
Wat lees ik je blogs graag, Groene Vrouw! Love your style :-)
Mag ik een verzoeknummer aanvragen over kruiden tijdens de borstvoeding , korte en lange (>6maanden) termijn?
De Groene Vrouw
10 Oct. 2013
Dank! Ik neem hem mee, maar kan niet beloven dat het volgende week al zal zijn ;-)
M
10 Aug. 2016
Hoi groene vrouw.

Ik heb de thee gekocht lekker slapen van pyramide maar er zit salie en lavendel in. Hoe schadelijk is dat ? Ik ben 2.5 maand.

Groetjes M
Diana
9 Oct. 2013
Ik weet nog dat ik tijdens mijn tweede zwangerschap erg misselijk was, en Ginger Ale uit de supermarkt (bomvol suiker) ging drinken tegen de misselijkheid omdat me dat aangeraden werd. Het hielp trouwens niet ;) Maar goed, ik was toen nog volledig in de onwetendheid over goede voeding. Nu weet ik wel beter!! :)

Ben trouwens super blij met je blogs! Vooral die over fytinezuur. Dat vond ik wel een lastige om dat goed te vermijden. Maar nu heb ik gisteravond een cakebeslag een nachtje laten staan en vanmorgen gebakken. En er staan nu ook twee pannen met peulvruchten te kiemen :) Helemaal blij ben ik met je info! :)
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy