Blog

Kutzooi

15 Feb. 2013

Jawel, het is weer tijd voor een ouderwetse rant. Have fun en maak je kwaad!

Soms vergeet ik even dat de rest van de wereld niet zo denkt als ikzelf. Dat voeding niet voor iederéén even belangrijk is bijvoorbeeld, of dat niet iederéén snapt dat ontbijtkoek net zo ongezond is als eierkoeken en lange vingers. Of dat er nog steeds bedrijven zijn die niet het welzijn van de consument voor ogen hebben, maar vooral hogere verkoopcijfers.

Ik hou wel van preken voor eigen parochie, want dan word ik niet continue geconfronteerd met mensen die vol overtuiging SonjaBakkeren of streng geloven in de VetVrije Leer. Uit zelfbescherming omring ik me dus het liefst met mensen die er zo'n beetje net zo over denken als ikzelf. Maar soms rukt iets of iemand me dan grof uit mijn droombeeld dat het allemaal nog wel meevalt in de wereld. Meestal niet eens expres.

Neem nou Suze*, een lieve meid met een leuk leven, die helaas nogal last heeft van een intiem probleem. Om de haverklap heeft ze vaginale schimmelinfecties, de welbekende 'Candida' (genoemd naar de gist die dit veroorzaakt, meestal Candida albicans of een broertje). Errug vervelend.

Dus wat doet Suze? Ze is er klaar mee en wil zich down there goed schoonhouden, om te voorkomen dat die vervelende infectie steeds terugkomt. Logisch toch? Daarvoor gebruikt ze, jawel, 'intiemhygièneproducten'. Wat een woord. Van die producten die reclames op tv zetten waarin ze ons willen laten geloven dat vrouwen van onderen meuren als een beer uit zijn bek (of beter gezegd: als een vis uit zijn oksel). Die producten die je laten denken dat je niet helemaal normaal bent als je afscheiding hebt. Dat je daar - náást geparfumeerde inlegkruisjes - ook een zeepvrije wasgel voor nodig hebt.

Antibacterieel

En dus gebruikt Suze drie verschillende producten om zich te wassen en uit te spoelen. Eén van die producten verkondigt trots dat het Antibacterieel is. Dát moet fijn zijn. Antibiotica in je muts. Wegwassen, die vieze bacteriebende daar beneden. Anders ga je stinken. Toch?

Niet toch. De vagina heeft, net als de darm (en zo'n beetje alle andere lichaamsholtes) een eigen flora. Als alles goed gaat, hebben daarin de Lactobacillen de overhand. Dat zijn vriendelijke jongens die het beste met ons voor hebben. Ze produceren zuren die ons verdedigen tegen indringers. Nou ja, tegen microbiële indringers dan, zoals Trichomonas of Streptokokken. En hou je vast: hardwerkende Lactobacillus-soorten produceren ook waterstofperoxide. Who knew? Klinkt een beetje curieus, maar het is gelukkig heel natuurlijk en bovendien extreem effectief tegen, jawel, Candida en andere gisten.

Zeg dat nog eens? Lactobacillus en zijn broertjes beschermen de vagina tegen invasies van andere (vervelende) bacteriën en van schimmels.

Zijn we dan helemaal van de pot gerukt, dat we in een wereld leven waar fabrikanten van intiem-was-producten, die producten volstoppen met antibacteriële stoffen? Producten die we:

1. al niet nodig hadden om ons schoon te maken, maar

2. aangepraat krijgen door reclames en

3. waarmee we dus onze eigenste flora om zeep(vrije wasgel) helpen?

Mag ik even gillen?

Bij nader onderzoek blijkt het antibacteriële spullie te bestaan uit DMDM Hydantoin en Triclosan. Niet alleen antibacterieel, maar ook zwaar irriterend (nee, dat is lekker) en die laatste is zelfs in verband gebracht met hormonaal (endocrien) toxische effecten. Gil maar even mee. Stay the fuck away from my snooch!

Nog meer rotzooi

En dat is nog niet eens het enige. Want je hebt ook intiemproducten die 'de zuurgraad in de vagina herstellen' en die dus -hóóp je- geen antibacteriële bestanddelen bevatten. Zijn die dan wel oké? Het antwoord is eveneens: neen. Want tot mijn grote verbazing (en woede) bevatten die ook ingrediënten als het zo onschuldig klinkende cocamidopropyl betaine, dat jammergenoeg ook behoorlijk kan irriteren. Lekker joh, zeker als je het gebruikt in je toch al branderige, beschadigde vagina in de hoop dat het wat verbetering zal brengen.

En tot slot het onvolprezen en ongedefinieerde parfum. Een mengsel dat de fabrikant niet vrij hoeft te geven, maar dat de meest smechtige rotzooi kan bevatten. Waar veel mensen op reageren met irritatie; waarbij ze dan niet eens weten waarop ze precies reageren, want dat hoeft de fabrikant niet te vertellen. En die parfum is natuurlijk nodig, want anders stink je uit je hoo-ha en dan willen mensen niet naast je dansen. Dat snap je toch zeker zelf ook wel, vies wijf met je abnormale lichaamsfuncties.

Sta op!

Ik word zó kwaad van dit soort producten. Van het idee dat driekwart van de medewerkers van zo'n bedrijf waarschijnlijk denkt dat ze iets goeds doen voor de vrouwelijkheid. Van het feit dat mijn lieve vriendinnetje zichzelf helemaal kapot wast terwijl ze denkt dat ze het juist goed aanpakt, omdat ze vertrouwt op de kennis en kunde van de fabrikant.

Hoe moet zij weten dat ze haar probleem zo alleen maar erger maakt, als de fabrikant 'antibacterieel' presenteert als een prima selling point? Hoe moet zij weten dat de 'natuurlijke ingrediënten' waarmee geadverteerd wordt, vergezeld gaan van een bak rotzooi die je echt niet in de buurt van je vajajay wilt hebben?

Daarom zeg ik: dames, sta op. Sta op tegen fabrikanten die reclames gebruiken waarin wij vrouwen worden neergezet als domme, gillende, stinkende, lekkende wezens. Tegen producten die ons doen geloven dat niemand dicht in onze buurt wil staan als we ongesteld zijn. Tegen de maatschappij die doet alsof het abnormaal is om een gezond slijmvliesonderhoudend vermogen hebben. Tegen de reclamemakers die er handig op inspelen dat er vrouwen zijn die na een bevalling of bij het ouder worden af en toe een druppeltje urine verliezen en dat tóch al niet zo tof vonden. (Ja mannen, dat doen we soms. Op de trampoline, bij het niezen, als we naar de bus rennen of bij een flinke lachbui. Deal with it).

{Twitje}

[tweetable] A society which condones the use of vaginal deodorant is a society in real trouble (John Peel) [/tweetable]

Dames, echt waar: een normale vagina produceert vocht (om het slijmvlies gezond te houden). Een normale vagina ruikt friszuur (vanwege die melkzuurproducerende bacteriën). Af en toe komt er bloed uit een normale vagina.  Als je voor, tijdens of na je menstruatie echt stinkt, dan wéét je dat (en dan is het tijd om naar de dokter te gaan, niet naar de drogist). En last but not least: een normale vagina kun je prima schoon houden met een washandje en water.

Laat je geen minderwaardigheidscomplex aanpraten. Gebruik geen producten die je niet nodig hebt en die de boel alleen maar erger maken. Sta op tegen de onzin die intiemhygiène heet en kies voor échte hygiène: een gezonde kut met goede bacteriën. So there. I said it. Nu jij nog.

* Ja, natuurlijk is dat gefingeerd. Jullie denkt toch niet dat ik mijn patient confidentiality hier in diskrediet ga brengen?

De vraag van vandaag:

Ben jij net zo kwaad? Heb je andere producten die de brandstapel op moeten? Wil jij ook een reclamemaker of fabrikant op zijn hoofd slaan? Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (163)

Marijke
4 Apr
Wauw, wat ontzettend goed verwoord.....je maakt écht een statement.
Heb genoten van je schrijf-wijze woorden.
waarheid met humor en spot.

Hoop dat je vriendin doorheeft dat candida via goede voeding kan verdwijnen!!
te veel suikers e.d vormt die schimmel o.a.....
Klassieke homeopathie is ook onwijs goed om je hele constitutie weer op peil te krijgen.

Suc6 en bedankt voor je wijze raad.

Xx Marijke
Anne
8 Feb. 2018
Ook ik had bijna na elke menstruatie last van candida. Zelfs na om het uur tampon wisselen, wassen met water (gebruik nooit zeep). Ging niet weg, kwam steeds terug, werd er gek van.
Totdat ik over ben gestapt op goede tampons van Yoni verkrijgbaar bij AH en etos. Nergens meer last van!
ashley denise
26 Jan. 2018
ik was al een hele tijd met lactacyd, als ik dit niet doe sta ik in de fik en mijn partner ook na de seks, of ik krijg inderdaad last van schimmeltjes.
sinds kort ben ik met wasbaar maandverband begonnen want we moeten wat liever zijn voor onze planeet! maar nou heb ik een naar geurtje partner ruikt het niet, MAAR IK WEL IEWL!!! ik wil eigenlijk heel graag van de lactacyd af al een aantal keer geprobeerd maar dan raakt het zo geirriteerd en sta ik heel de dag met pijn en jeuk aan mijn doos en jeuk = krabben want anders word ik gek!
en zodra ik dan weer was met lactacyd ooooooh wat een opluchting!!! maar ik ben bang dat het een puntje is waar ik langzaam maar eens doorheen moet gaan bijten! want komop al die flesjes en middeltjes overal voor dat kan gewoon allemaal neit goed zijn voor je lichaam en voor het milieu qua afval! net zelfs nog extra nacht wasbaar verband besteld want had nog een aantal gewone nachtverbandjes liggen van always of libresse en ja hoor DOORGELEKT, met mijn goede vriendjes wasbaar heb ik dat niet maar die hingen nou juist te drogen:( ben zo blij als ik van al die troep afben en als mijn poes zichzelf weer heeft hersteld. WEG MET POESSOP
Sandra
5 Nov. 2017
Mmm,zet mij allemaal aan het denken.Ik weet uit ervaring dat voeding een hoop kan doen bij candida.Ik heb er geen last meer van.Wel heb ik "last"van iets anders...nl:sperma.Dit veroorzaakt bij mij de grootste problemen.Jeuk,pijn,rotte visgeur,blaasontstekingen.Eén x sex in het weekend verdraag ik nog wel maar meerdere keren geeft grootse ellende.
Ben dol op sex maar dit heeft een erg negatieve invloed.Goed wassen voor en na de sex,plassen voor en na de tijd,spoelen van binnen met alleen water en dan nog begint het van binnen te broeien na 2 dagen.Ben er soms een week ziek van,krabbel weer een beetje op.Las in een blog dat het met zuur/base verhouding te maken heeft.Ik weet dat er veel mogelijk is door voeding.Mijn vraag is dan ook;Kan mijn vriend iets doen om zijn sperma vriendelijker te maken voor mijn doos?Of ik mijn doos vriendelijker voor zijn sperma?Schijnt een verkeerde "match"te zijn want had er in mijn vorige relatie geen last van.Zijn er misschien andere oplossingen?(behalve condooms)
De Groene Vrouw
6 Nov. 2017
Hm, interessante vraag... het is inderdaad zo dat sperma basisch is; de zaadcellen kunnen namelijk niet zo goed tegen de zuurgraad van de vagina dus ze nemen hun eigen basische beschermjasje mee - waar wij als vrouwen dan weer last van kunnen krijgen, want onze fijne bacteriën houden juist weer van zuur.

Ik heb me er eigenlijk nooit in verdiept of je sperma ook minder basisch kunt maken of dat de schone taak toch bij ons ligt. Ik vrees het ergste, want het is op zich de bedoeling dat de bevruchting zo goed mogelijk gefaciliteerd wordt - met andere woorden: het is gezond om basisch sperma te hebben (alleen niet per se gezond dat jij daar dan vervolgens last van krijgt). Ik moet je voor nu het antwoord schuldig blijven. Als ik nog iets vindt laat ik het je weten!
Anita Twiss
6 Nov. 2017
Ja, er zijn andere oplossingen! Wat is er beter dan de natuur? Planten weten hoe ze zich moeten beschermen en weren. Als je dus natuurprodukten hebt op basis van secundaire plantenstoffen, zonder chemie, zonder conserveermiddelen, zonder geurstoffen/vulstoffen, dan heb je het beste wat je je kunt voorstellen. [Sorry Anita, je reclame heb ik even verwijderd - die is hier niet toegestaan]
Spannend thema, voeding en verzorgingsprodukten!
Isabel
14 May. 2017
Dit is nogal een eye-opener... Ik gebruik al mijn hele leven dat soort producten. Als kind heb ik van mijn moeder geleerd dat je als je doucht je je ook netjes moet wassen met wasemulsie. En natuurlijk omdat zij gewoon denkt dat dit hartstikke gezond is.
Ik doe dit nog steeds een paar keer per week en als ik dit dan ook wat langer niet doe, voel ik me echt smerig. Maarja, dat is natuurlijk ook logisch want ik heb nooit beter geweten.
Ik ben benieuwd of er wat verandert als ik er mee stop. In ieder geval bedankt voor het goede advies!
Nadia
24 Mar. 2017
Erger nog....ik had vroeger een huisarts die me de intieme douche voorstelde. Waarom weet ik niet meer, want het was lang geleden, maar ik weet wel dat het na een paar keer gebruikt te hebben het heel erg pijn ging doen.
Laurien
16 Jul. 2015
Hoi!

Net even gegoogled naar vanalles en kwam hier op deze blog uit... WIE KAN MIJ HELPEN!?
Ik heb last van herpes. Geen heftige vorm maar soms heb ik gewoon last van irritatieplekjes, en die worden dan soms een herpes plekje. Nu was ik mijn vagina alleen met water aan de buitenkant, en van binnen doe ik er sowieso al helemaal niks mee! Ik ben nu op zoek naar IETS om die kleine irritaties te verminderen (Dus niet de herpes, maar puur het beginstadium van die irritaties). Het gaat dus echt om de buitenkant, tussen mijn schaamlippen en dergelijken. Nu heb ik gehoord dat kokosolie de PH-waarde niet zou aantasten? Is dat waar? Daarnaast zijn er bijvoorbeeld ook BIO intiemdoekjes verkrijgbaar via internet, alleen dus geen idee welke stoffen daar nog meer inzitten. Weet iemand iets wat mijn plekjes een beetje kan verlichten??
Jullie zouden me enorm helpen!

Gr. Laurien
De Groene Vrouw
16 Jul. 2015
Ik zou het eens proberen met Balsem! of Heel. Dat zijn onze toppers voor het kalmeren van irritatieplekjes :-)
http://winkel.groenevrouw.nl/balsem-billetjes-tepelverzorging.html
http://winkel.groenevrouw.nl/heel-litteken-en-herstelbalsem.html#.Vaei3pPtmXw
Barbara
17 Jul. 2015
Maar.....zou L-Lysine niet stiekem toch een beetje kunnen meehelpen om de uitbraak te voorkomen ?
Laurien
17 Jul. 2015
Ik slik al L-Lysine om de herpes uitbraak inderdaad te voorkomen. Het gaat echt puur en alleen om kleine irritaties, niet de herpes zelf. :)
Barbara
17 Jul. 2015
Okidoki . Wel behoorlijk balen voor je zeg :-S . Hopelijk helpen de smeersels van Nienke . Sterkte !
Laurien
17 Jul. 2015
Ja soms inderdaad erg lastig. Al zoveel geprobeerd! Dankjulliewel voor de goede adviezen :)
0x2665
24 Jul. 2015
Ga naar een doctor, niemand op het internet kan goed advies geven (met alle respect).
Barbara
24 Jul. 2015
Met alle respect , maar als er één ding is dat ik voor verschillende kwalen heb gemerkt : een dokter kan dat vaak ook niet !
Jenny
25 Sep. 2015
In natuurlijke geneeswijzen je heil zoeken is goed, maar soms is een dokter toch echt wel nodig. Het probleem is dat ze elkaar liever tegenwerken dan samenwerken. Oude en natuurlijke geneeswijzen zijn goed tot op zekere hoogte, maar de gezondheid en de levensverwachtingen zijn wel vergroot doordat er ook moderne geneeskunde gekomen is. En Herpes klinkt nu net eerder hierin thuis te horen.
De Groene Vrouw
25 Sep. 2015
Helemaal eens: complementair en regulier hebben elkaar hard nodig!
Jenny
26 Sep. 2015
Dank je wel voor de bevestiging :)
Conny
26 Sep. 2015
Lees dit artikel maar eens, LYSINE is je oplossing, ook als supplement te verkrijgen. Het is namelijk erg belangrijk om de Arginine in je lichaam in balans te brengen met Lysine. Te hoge Arginine in je lichaam zorgt voor meer en heftigere uitbraken en Lysine doet het tegenovergestelde. Eigenlijk kun je dus stellen dat de Arginine in je lijf veel te hoog is waardoor je vaker en heftiger uitbraken krijgt. Deze 2 samen in balans brengen is de oplossing. Enneh... ik spreek uit ervaring, heb bijna nooit geen uitbraken meer.... http://www.optimalegezondheid.com/lysine-rijk-voedsel-om-herpes-te-bestrijden/
http://www.optimalegezondheid.com/koortslip-lysine/
Jenny
26 Sep. 2015
Aangezien niet iedereen op dezelfde manier op het virus reageert, doordat er meerdere factoren van belang zijn dan voeding, is het altijd aan te raden bij herpes in eerste instantie langs de dokter te gaan. (http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/herpessimplex.htm)
Ik geloof wel dat voeding heel bepalend is in het herstellen, onderdrukken of creëren van heel wat ziektes, maar niet alleen. Emotionele, psychische en fysieke balans/rust zijn dat zonder twijfel ook.
Wat het artikel betreft dat je gepost hebt. Ik heb geen last (gelukkig) van Herpes Simplex, maar wel van Herpes Zoster (netelroos of zona in de volksmond). Ik vraag me af of de arginine/lysine verhouding bij dit virus ook van belang is, want ik heb het een aantal jaren geleden slechts één keer gehad (dit moest wel degelijk met medicatie behandeld worden) en ik eet veel chocolade, noten, bonen, vis, volkoren graanproducten (volkoren pasta, couscous,...) en knoflook en nauwelijks melk, yoghurt en boter... wel dan weer redelijk wat groenten en fruit en lamsvlees. Het lijkt me echter niet zo dat mijn verhoudingen goed zitten, toch? Terwijl ik tot nu toe geen zona meer gehad heb.
Marianne
24 Jul. 2017
Ja, dat klinkt dus leuk, maar als ik L-lysine ga bijslikken zit ik zeker weten continu onder de herpesplekken, op min of meer al mijn slijmvliezen.

En voor je nou zegt: je moet het ook wel de tijd geven... Ik heb het een half jaar volgehouden met elke dag braaf de voorgeschreven hoeveelheid (door de huisarts nota bene).

Voordien en nadien gemiddeld 3-5 uitbraken per jaar. Met lysine: elke week wel een nieuwe plek, volcontinu.

Het zal best werken voor een groot aantal mensen, maar het is geen cure-all.
hill
8 Sep. 2016
grappig dat je denkt dat natuurlijke geneeswijzen geen doktoren kennen.. volgens mij bestaan er nog altijd studies natuurgeneeskundig arts... en bovendien zijn gezondheid en levensverwachting niet omhoog geschroefd door de komst van moderne geneeskunde (lees medicijnkennis, want meer is het niet, zog. moderne artsen leren max 8 uur iets over bv voeding...) maar door hygiene, aanleg riool en beter drinkwater.......... en ps. een koortslip IS ook herpes!
Inge
6 Sep. 2016
Tegen herpes kun je vechten door je voeding aan te passen en supplementen te nemen. Het is een gok maar misschien ben je een van de mensen waar het bij werkt. Je moet alle voedingsstoffen beperken waar arginine in zit en L-lycine supplementen nemen. Online kun je lijsten vinden hoeveelheid arbinine en lycine in welk product. Sommige helpt het om helemaal van de uitbraken af te komen. Succes
M. Wilmink
28 May. 2017
Probeer eens colloidaal zilverwater, heeft mij geholpen, nooit meer koortslip :-)
Anita Twiss
30 Jan. 2017
Kokosolie, Utopie zijn prima middeltjes de boel daar soepel te houden. Bin schimmelinfectie kun je ook neutrale yoghurt (mandverbandje) probieren. Gaat prima, is in t begin een beetje koud....
Verder denk ik, dat wat je op je huid smeert, je ook zou moeten kunnen eten.... En dan valt der hele industriële zooi bin de Drogist/apotheek AF...
De Groene Vrouw
30 Jan. 2017
Yoghurt gebruiken bij een schimmelinfectie is achterhaald. De stammen die erin zitten zijn niet sterk genoeg om verandering te geven, maar yoghurt bevat veel voedingsstoffen die slechte bacteriën weer kunnen gebruiken om op te groeien.
Henrike
24 Jun. 2015
Zelfs nu nog wordt deze blog gelezen ;)
Er is me sinds een dagje googlen enorm veel duidelijk geworden! Dankjewel voor je geschrevene helderheid!
Ik heb als kind niet echt voorlichting gehad en toen ik op m'n elfde ongesteld werd, keek ik maar in m'n moeders nachtkastje of ze wat had liggen... Zij was al in de vijftig en ha het toch niet meer nodig. Ik heb door reclames en het internet mezelf geschoold, want er werd thuis gewoon niet over gesproken.
Maar, sinds jaar en dag gebruik ik inlegkruisjes en ander 'kutzooi'... Ik heb mijn vaste merken, want bij enig geparfumeerd kruisje gaat het een beetje jeuken down there. Ik heb daarnaast geen last van schimmels of wat dan ook. Goed, dus na enig googlewerk kwam ik erachter dat inlegkruisjes helemaal niet zo fijn en goed zijn. Afbouwen dan maar? En die nieuwe flessen ander kutzooi, tja.. wat zal ik er mee doen? ;)
De Groene Vrouw
24 Jun. 2015
Voor inlegkruisjes hebben we in elk geval een perfecte oplossing! :-D
www.cutecotton.nl
maud
20 Jun. 2015
Hahaha wauw... wat ben jij lekker rauw, groene vrouw. Ik mag jou! Lol.
Mensen, luister nou maar gewoon naar deze wijze vrouw want ze weet toevallig de feiten. Net mn moeder, die weet het (hoe irritant het ook kan zijn soms) nou eenmaal vaak allemaal gelukkig!! Im thankfull. Dokters zijn ook niet meer te vertrouwen want die weten zelf ook half niet waar ze over lullen, ze worden zo opgeleid en nemen alles aan van de "geleerden", die weer geïnstrueerd worden door nog een hogere macht... die uiteindelijk uit is op slechts geld. Want geld is macht. Zo is het eigenlijk met alles dat we absorberen dat NIET natuurlijk is. Denk aan je wat op je smeert, troep in je stopt zoals (ahum) voedsel, Aspartaam(zoetstof) en MSG(smaakversterker) en troep in de lucht. Chemische stoffen in parfum (dat gvd overal in zit tegenwoordig) zijn kankerverwekkender dan roken voor velen!! Houd de pharmaseutiche industrie wel lekker in stand hè... Ja uhh jongens, 't is ff kut maar zo is het gewoon dus wordt nou maar is ff wakker een keer hoor... Kijk, ik heb een moeder (52) met MCS in alle vormen die er zijn. Dit is een allergie zou je kunnen stellen die niet erkend wordt.... (natuurlijk niet!) multiple chemical sensativity. Die krijgt heeel snel reacties van vanalles en is zelfs soms weken ziek. Dat is echt niet altijd leuk leven, maar ze weet in ieder geval nu wel heel erg veel feiten, door te lezen lezen lezen en nog eens lezen, maar nog belangrijker, leren ècht naar haar lichaam te luisteren. In prencipe heeft ze er 30jaar over gedaan om erachter te komen waar ze last van heeft. Zo'n allergie kun je opbouwen. Daarom is ze nog niet gerust om vooral mij en mn broer maar ook anderen mensen. Want dat zij (door de jaren heen) de 'directe' reacties krijg...., betekend natuurlijk niet... dat anderen mensen zichzelf Niet ziek maken of vergiftigen. Ik weet wel veel ook dus maar ik doe bijvoorbeeld wel deo op en daar is ze helemaal niet blij mee, denk aan je versgeschoren okseltjes en waar je je poriën mee dicht metseld, dat super borstkankerverwekkend kan zijn), oja en ik werk in een kapsalon... Snuif ik ook de hele dag shit op. Ik denk ook wel eens of heb gezegd, "jaaa.. sjonge jonge jezus hee, dan kan je niks meer en vinden mensen je muf ruiken enzo!" Maar dat is dus keuzes maken! Het is namelijk niet alleen lichamelijk schadelijk, wat dacht je van je geest? Mijn ma kan het volgende heel wetenschappelijk en onderbouwend uitleggen. Ik alleen zo: Alles dat je opsnuift komt in je hersenen terecht in een kamertje waar ook je emoties geregeld worden. Die raken van slag door de chemie en kan je dus heel erg veel nare invloed hebben en gevoelens bij krijgen die je niet altijd kunt plaatsen.
Zo... trusten. Ik ga ff douchen en mn k wassen. MET WATER UITERAARD. DO ALSO!
Bvd voor het lezen en de interesse. Ga meer lezen en naar je lichaam luiteren. Mijn kut gaat meuren en raar afscheiden van tarwe suiker en zuivel in ieder geval....
San
3 May. 2015
Oké maar wat als het geen Candida is maar een bacteriële vaginose? Echt een muffe, rotte lucht uit je kut? Wat helpt dan? Vaginale douche met verdund natuur azijn in water??

HELP, dit heb ik nog nooit gehad en is heel erg! Ook voor manlief, we hebben geen seks nu.....

Ik hoor graag.

X San
De Groene Vrouw
4 May. 2015
Voor het afstemmen van de kennis uit een blogpost op je persoonlijke situatie verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis (http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/) of een consult.
Laura
24 Mar. 2015
Nienke, ik lig helemaal blauw van jou! Dankjewel voor je bevrijdende tekst en taalgebruik :) You made my day!
Minoes
11 Feb. 2015
Maandenlang heb ik een vervelende schimmelinfectie down under. Gynodaktarin, flucanozol en sporanox helpen niet. De gynaecoloog raadde me aan om me tweemaal daags te wassen met saugella. Het werd me ook voorgesteld als iets volledig natuurlijk maar mijn kritische zin werd aangewakkerd na het lezen van dit artikel. Ingrediënten: Aqua, Tea-Lauryl, Sulfate, Propylene Glycol, Ammonium Lauryl Sulfate, Thymus vulgaris Extract, PEG-2 Stearate, Lac, Hydroxyethylcellulose, Hydrogenated coconut oil, Lactic Acid, Glycol Stearate, Salvia Officinalis Extract, Sodium Dehydroacetate, Ketoglutaric Acid, Cholesterol.

Ben ik hopeloos naïef geweest om blindelings een arts te volgen?
Marla
28 Mar. 2014
Ik heb niet alle reacties gelezen.. beetje te veel. Maar ik heb nog wel veel producten die onzin zijn... namelijk: make up, shampoo en conditioner, body lotions, dagcreme's en al die rotzooi.

Ik vind het zonde dat elke vrouw zo wat make up op de huid smeert omdat de maatschappij dat verlangt... en dus uit onzekerheid dat gaan doen. Ik deed dat vroeger ook en ik moet zeggen dat ik nooit meer last heb van een slechte huid sinds ik gestopt ben met make up. Ook niet meer zo lang voor de spiegel!

Shampoo is helemaal niet nodig voor je hoofdhuid. Juist de zeep haalt je natuurlijke vetbarriere weg, en wat doet je lichaam: maakt extra vet aan! De shampoo is zo agressief dat je haar er slap en kroezig van word.. wat ga je dan doen? Conditioner gebruiken die het vetlaagje weer terugbrengt op je haar! Ik ben nu al een jaar zonder shampoo of ander product en mijn haar is mooier dan ooit. Sterker en gewoon gezond. Helemaal geen shampoo nodig... behalve water!

Zeep droogt je huid uit.. En bodylotions en dagcreme's bevatten stoffen die schadelijk zijn voor je huid of interne organen. Bovendien raakt je huid verslaafd aan bodylotions.
Als je gezond bent en je oksels scheert e/d/ heb je helemaal geen zeep nodig om je lichaam te wassen. En dus ook geen bodylotion meer nodig!

Al deze producten zijn gecreeerd om op te verdienen. Het voegt niks toe, het haalt alleen maar weg.... wat je daarna weer op smeert met een ander product.

Scheelt mij iig een hoop geld in de maand.
Stella
27 Jan. 2017
Mijn haar is nooit kroezig geworden van shampoo. Het heeft juist altijd de grootste moeite (lees: zwaar permanent) gekost om er iets krullerigs in te krijgen. Dat was 1x per jaar permanent en elke nacht wat krulspelden. Nu niet meer, want er lijkt de laatste jaren alleen iets lulligs te zijn dat permanent genoemd wordt. Je doorloopt de hele bekende behandeling, maar na afloop: niets. Pas tegen het einde werd gezegd dat het niet zo zou krullen als ik hoopte. Elke-dag-shampoo heb ik in verbijstering naar gekeken, dat slaat toch nergens op? Verslaafd raken aan bodylotion is helemaal nieuw voor me.
Nelleke
10 Mar. 2014
Kan iemand mij uitleggen wat een moon cup is????
De Groene Vrouw
11 Mar. 2014
http://groenevrouw.nl/menstruatiecup-101/
Lori
6 Mar. 2014
Ja, goed stukje! Hoera, laat de kut weer naar kut ruiken :D
Annemarie
6 Mar. 2014
Heb net pas je site ontdekt en ben aangenaam verrast door de onorthodoxe toon waarop je schrijft over 'groene' onderwerpen !

Helemaal eens met je betoog. Ik heb instinctief altijd weerstand gehad tegen het gebruik van allerlei geurende producten down under . Maar je moet als vrouw soms stevig in de schoenen staan om geen problemen of onzekerheid aangepraat te krijgen !
Tot een paar jaar geleden kwam ik nog weleens op het Viva-forum en ik vond het shockerend hoe afwijzend er gereageerd werd in een topic over het gebruik van wasbaar maandverband ( of zo'n cupje) . Ik vind het abnormaal, die afkeer van natuurlijke lichaamsprocessen en - geur . Zelf heb ik nooit irritatie/jeuk/ blaasontsteking/ overmatige afscheiding en dat zal deels geluk zijn, maar ik ben er van overtuigd dat het er ook mee te maken heeft dat ik geen zeep of andere kunstmatige producten gebruik.
Eerder gebruikte ik nog af en toe voor het gemak maandverband , maar toen dat ook geparfumeerd werd , ben ik er voorgoed mee opgehouden. Zelfs mijn partner vond het vies, die rare zweem van parfum die opsteeg tussen m'n benen!
Tinne
25 Feb. 2014
Dank voor je artikel, ik sta er ook versteld van hoeveel mensen denken dat het echt goed voor ze is. Maar begrijp ook wel dat ze dat denken, er wordt ons zoveel aangesmeerd he.

Ik ben sinds kort Progyn aan het nemen voor een betere vaginale huishouding, op aanraden van mijn homeopaat. Heb het een week vaginaal genomen, maar kreeg zo'n ontzettende last van irritatie (wellicht doordat de foute bacterie eruit gespoeld kwam) dat ik het nu oraal inneem. Er zit het volgende in:
- 80 mg Lactobacillus brevis PHA-131
- 40 mg Lactobacillus rhamnosus PHA-113+
- 80 mg Lactobacillus acidophilus PHA-122
- 20 mg FructoOligoSacchariden
- Antioxydant: 1,2 mg Ascorbinezuur
- Maltodextrine
- Magnesiumstearaat
- Probiotica: 2,5 milliard per capsule

Denk je dat ik hiermee geholpen kan zijn? En zo nee, wat stel jij voor om het te behandelen? Heb het bovenstaande allemaal overlopen, maar vond niet meteen dé oplossing (zag ook geen reactie op de suggestie van het teentje look; dat tea-tree geen goed idee is, heb ik wel begrepen).
In het boek van 'De multi-orgastische vrouw' wordt er gesproken over (vaginaal!) boorzuursuppo's gebruiken, maar dat heb ik nog niet gedurfd, al heb ik ze laten maken en liggen ze klaar.

Ik kijk heel erg uit naar je reactie!
De Groene Vrouw
25 Feb. 2014
In het algemeen is het geen goed idee om probiotica die bedoeld zijn voor oraal gebruik, vaginaal in te brengen.
Op persoonlijke vragen over je gezondheid en hoe je een blog kunt toepassen op jouw persoonlijke situatie, ga ik graag in door middel van een Kennismail of Gezondheidsconsult.
Zie ook hier: http://groenevrouw.nl/contact/
en hier: http://groenevrouw.nl/contact/faq/
en hier: http://groenevrouw.nl/waarom-ik-je-niet-wil-helpen-maar-eigenlijk-juist-wel/
Karin
2 Jan. 2014
Helemaal eens met het artikel. Het wordt inderdaad tijd dat we ons niet meer van alles laten wijsmaken. Zelf heb ik ook last van schimmelinfectie na een antibioticakuur vooral. Wat mij heel goed heeft geholpen is teatreeolie. Echt super middeltje. Gewoon twee drie keer per dag er op smeren en de schimmel verdwijnt. Het is het proberen waard.
De Groene Vrouw
3 Jan. 2014
Nou... niet echt. Pure teatree olie mag je nooit op slijmvliezen inzetten. Dat beschadigt het slijmvlies en maakt het kwetsbaarder voor nieuwe infecties. Verdund zou nog kunnen, maar zelfs dan zijn er betere methoden. Het is niet omdat het natuurlijk is, dat het dus geen kwaad kan ;-)
Anique
30 Oct. 2013
Je artikel riep iig vele, vele reacties op ... maar popelend om mijn "Ei van Columbus" te promoten ben ik na het teentje knoflook even naar beneden gescrold>
Had ik het maar eerder geweten! Heb drie jaar ofzo, steeds vaker, infecties gehad met jawel mijn trouwe vriendin Candida. Van alles geprobeerd; de eieren van de huisarts, pillekes van de huisarts, pillekes van natuurgeneeskundig arts evenals voedingsvoorschriften. Hielp allemaal niks. Had het nog steeds ongeveer om de drie weken. Jeuk. Stuk. Au.
En toen. Liet ik Mirena eruit halen, waarop de arts (naast allerlei geneuzel over andere voorbehoedsmiddelen) zei: misschien scheelt dat ook voor de schimmel want die houdt niet van menstruatiebloed. Ja, had dat effe eerder gezegd! ("MUTS!") Afijn, toen nog 1 of 2 keer last gekregen en het enige wat ik daartegen heb gedaan: goed vethouden met amandelolie! Wel was ik na gedane zaken met manlief zorgvuldig de vulva met Alqvimia, een wasgel die volkomen natuurlijk is en was aangeraden door natuurgeneeskundig arts. Vaste gast Candida lijkt verhuisd te zijn naar Verweggistan ;).
Maaike
28 Oct. 2013
Ik gebruik weleens Multigyn Floraplus (als het suiker en broodloos eten even niet gelukt is en het weer Groot Vlokfeest is down there), heb even opgezocht wat het is en wat er in zit. Mijn gynaecoloog raadde alles af behalve deze.
"Prebiotische stimulatie van melkzuurbacterieën"
Actieve ingrediënten:
Galactoarabinan Polyglucuronic Acid Crosspolymer (gepatenteerde bioactieve polysacchariden.) Hmmm, dit klinkt wel erg chemisch, maar misschien is het wel de engels-latijnse naam voor iets heel fijns..,
monosacchariden, aminozuren, vitaminen.
Jammer dat er niet bij staat welke! Misschien even mailen met de firma...
Bij mij helpt vooralsnog suikervrij eten het beste! Volhouden is dan nog wel een uitdaging..
De Groene Vrouw
29 Oct. 2013
"Galactoarabinan Polyglucuronic Acid Crosspolymer" valt mee. Het is een complexe suikerketen (ook wel bekend als oplosbare voedingsvezel) die als voedingsbodem dient voor de bacteriën. De tegenhanger van FOS (fructo-Oligo-sachariden) die je nu in ieder probioticum tegenkomt.

Ik ben wel benieuwd waarom je gyn 'alles afraadt behalve deze', want zo'n goed product vind ik het nou ook weer niet... er zijn echt wel betere. Maar dan moet je gyn maar eens thee komen drinken ;-)
Loes
17 Jun. 2015
Beste Groene Vrouw, Ik heb nu ook Multigyn Floraplus in huis, en vraag me af: welke betere producten zijn er dan volgens jou? Ik loop al jaren met terugkerende vaginale schimmelinfecties en ben nu heel erg benieuwd.
De Groene Vrouw
17 Jun. 2015
Dat lees je hier: http://groenevrouw.nl/up-the-snatch-in-the-mouth/
dolle mina
30 Aug. 2013
Ohh wat fijn dat je dit schtijft! Ik heb als puber een jaren durende schimmelinfectie gehad.. Na een eeuwigheid durfde ik ermee naar de huisarts te gaan. Wat raad hij me aan... spoelen met lacatcyd!!! Dus ik, als brave tiener doe dat.. iedere dag. Maar gek genoeg ging het niet over, dus terug naar de dokter.. Zijn antwoord... 2 keer per dag spoelen.. Ohhmy...
Dus nog meer spoelen... ik zal de details besparen.. maar het was geen pretje.
Na een lange lange tijd ben ik overgestapt naar een andere huisarts. Die mij verbood ooit nog zeep in de buurt van mijn vagina te hebben en de me een fijne (zware) kuur gaf voor mijn schimmelinfectie.
Het duurde even voor alles weer ok was. Maar nu heb ik een super fijne flora, die me verteld wanneer ik vruchtbaar ben, en wanneer mijn menstruatie er aan komt. Gewoon, zoals het hoort!
Martine van Eijk
11 Jul. 2013
JE haalt me de woorden uit de bek. En die woede herken ik ook zo . .. . . . . . soms probeer ik het op een stand-up manier te ventileren, maar jessus wat een onzin word er verkocht. THX
Afieke
30 Jun. 2013
Hoi groene vrouw!
Ik heb je site nog niet zo lang geleden ontdekt en ben helemaal fan geworden! Je toon is prettig en aansprekend en de onderwerpen sluiten precies aan bij de dingen waarmee ik zelf ook bezig ben. Dit verhaal is ook weer heel herkenbaar voor me. Ik heb net ook al even op je bovengenoemde webshop gekeken en ik wil zeker iets gaan bestellen! Ik vind het vooral zo fijn dat je je teksten meestal voorziet van stevige argumentatie en tegelijkertijd mij als lezer oproept om in alle nuchterheid vooral mijn gezond verstand te gebruiken. Ik ga nog even lekker verder lezen hier!
Groetjes!
De Groene Vrouw
30 Jun. 2013
Graag gedaan, bedankt voor je leuke reactie :-D
Tessa
10 Jun. 2013
Al sinds mijn tienertijd roep ik het en ik raak er hoe langer hoe meer van overtuigd: inlegkruisjes moesten verboden worden! Mijn dochters heb ik dit gelukkig ook kunnen bijbrengen.
Inlegkruisjes zijn volgens mij een belangrijke oorzaak van schimmelinfecties.
Overigens is dat ook precies de reden waarom ik een hekel heb aan maandverband. Ik begrijp en respecteer dat voor sommigen tampons geen optie zijn, maar als je wel de keuze hebt kun je volgens mij beter ook maandverband vermijden. Ik héb natuurlijk wel eens maandverband gebruikt, en zelfs van die enorme jaarverbanden ;-) na m'n bevallingen. Het valt dan meteen op hoe smerig het eigenlijk is om het bloed aan de buitenkant van je vagina (maar wel er tegenaan!) te bewaren in een stuk absorberend materiaal. Daar helpt geen maskerend parfummetje aan, alleen maar heeeeeel vaak verschonen en dat is dan ook weer zo neurotisch en milieuvervuilend...
De Groene Vrouw
10 Jun. 2013
Helemaal gelijk. Jammergenoeg zijn tampons ook vreselijk voor je vagina en vaginale flora ;-)
Daar schrijf ik nog wel eens een epos over. In the meantime, kijk eens bij mijn andere bedrijf: www.cutecotton.nl
You're welcome :-D
iebee
21 Feb. 2014
Grappig, ik wist niet dat ze ook echt bestonden, ik maak al een paar jaar zelf inlegkruisjes van flanel, patroontje gemaakt van een goed passend kant en klaar inlegkruisje, dubbele flanel, ff zigzaggen en klaar is kees :-) Houden zich prima in een 60 graden wasje.
Merel
10 May. 2013
Briljant artikel! heerlijk verwoord en o-zo-waar! Leuk te lezen dat ik niet de enige ben die er al jaren zo over denkt. Common sense RULES!
Lisa
2 May. 2013
He. Wat verfrissend. Hulde.
Carolina
25 Mar. 2013
Helemaal mee eens Mevr Groene Vrouw !!!!
wel moet ik zeggen dat ik wel super blij ben met always extra long night maandverband met maximale druppels omdat deze echt de enige is die mij tijdens de dagen dat ik mag vieren dat ik vrouw ben "droog" houdt, en dan gebruik ik zelfs 6 !!!!!!!! maandverbandjes tegelijk: ik maak een soort van luier, ik ben super heftig ongesteld en als ik 100 jaar eerder had geleefd dan was ik waarschijnlijk gek geworden omdat ik alles onder gebloed had, ik kan mij echt niet voorstellen hoe ik zonder maandverband zou kunnen leven.
toen ik op mijn 11de voor het eerst ongesteld werd moest ik om het uur van die super dikke maandverband verwisselen en was ik ook vaak doorgelekt en toen dan eindelijk die dunne maandverbandjes kwamen was het echt een feest voor mij omdat ik dan niet meer met een extra tas hoefde te zeulen
tampons dreven bij mij zowat weg dus dat was geen optie
en ook heb ik wel eens mega veel last gehad van te veel afscheiding en jeuk enzo: ook van de dokter pillen enzo ervoor gehad, nu zou ik die niet meer gebruiken en idd voor een natuurlijke oplossing gaan zoals in deze blog beschreven
oh en nog iets: een vriendin van mij heeft baarmoederhals kanker gekregen en de arts zei dat dat waarschijnlijk kwam omdat zij zich elke dag met die kutzooi waste......
De Groene Vrouw
25 Mar. 2013
Ik zou toch eens kijken naar wasbare nightpads. Die nemen vaak meer op dan je denkt, en ook bij zeer heftig vloeiende vrouwen heb ik al mooie resultaten gezien :-)
Zeik
13 Mar. 2013
Eh, even wakey wakey.. WAAROM DENKEN MENSEN DAT als iets voor het merendeel van de mensen van toepassing is, HET VOOR IEDEREEN VAN TOEPASSING IS??!!

Ik kreeg op m'n vijftiende last van Candida, zomaar ineens. Vanalles geprobeerd, kuurtjes gekregen, de één nog ondraaglijker dan de ander (niet kunnen lopen, fietsen etc. Alsof de Candida alleen al niet erg genoeg was). Totdat mijn ex-schoonmoeder tegen me zei dat ik eens intiemwasgel moest proberen. Gedaan, en tadaa, nergens meer last van. Zo nu en dan speelt het nog wel eens op, maar dat is dan ook vrijwel altijd na het gebruik van chemische pretmiddelen. NIET ZO ZEIKEN DUS, en laat elke vrouw dat voor zichzelf bepalen.

Ohja, als de toon wat minder beladen en om te zeiken was, zou dit een prima informatief stukje kunnen zijn over deze producten.
De Groene Vrouw
14 Mar. 2013
Ik denk dat de echte vraag is waarom je het gevoel hebt dat je een schoen moet aantrekken die je niet past? Niemand vraagt je om dit stukje te lezen, om het ermee eens te zijn of om ernaar te luisteren, maar je bent natuurlijk van harte welkom om je ongenuanceerde mening te delen. Als deze producten voor jou werken, en je vindt dat afwegen tegen de schadelijke ingrediënten die erin zitten, dan zul je mij niet horen zeggen dat je ze niet mag gebruiken. Daarbij, vind je het niet fijn dat je nu, helemaal gratis en voor niets, weet dat wij niet bij elkaar passen en dat je voor hulp dus duidelijk niet bij mij moet zijn? Heerlijk toch.
Ryanne
7 Aug. 2013
Ha, goed antwoord van je :-)
Eva
30 Oct. 2013
Ik vind het eerder een wat agressieve reactie. Het lijkt me in het algemeen geen goede reclame voor een consult, hoewel Nienke's schrijfstijl me wel bevalt en ik haar delen van belangrijke informatie op een luchtige manier zelfs bewonder. Van een therapeute verwacht ik eerder een respectvollere en misschien iets neutralere reactie op iemand, niet iemand die personen ditcht en selectief is, ook al is haar blogstijl direct en gevat. Ik vind het gewoon weinig professioneel.
De Groene Vrouw
31 Oct. 2013
"Ze" kan je gewoon horen, hoor ;-) En "ze" heeft ook het recht om mensen die vreemde, nare of ondoordachte reacties plaatsen, op hun plek te zetten. Het is immers 'haar' eigen blog. Dat mag je onprofessioneel vinden, maar het is interessant dat je die conclusie trekt na het spreken van *geen* patiënten. Die hadden je namelijk kunnen vertellen dat ik in consulten (uiteraard) niemand zal 'ditchen'.

C'est le ton qui fait la musique: als je mij op mijn blog op een normale toon tegemoet treedt, kun je een normale toon terug verwachten. Geef je een gil-en-krijs-reactie zoals die hierboven, tsja - dan laat ik dat niet over me heenkomen uit angst dat iemand mij wel eens onprofessioneel zou kunnen vinden. What you see is what you get. Ik ben een mens, geen machine.

En ook voor jou geldt: het blog heeft een duidelijke functie. Als jij plezier beleeft aan het lezen van de artikelen, maar er door het blog gratis en voor niets achter komt dat een consult niets voor jou is, dan heeft het zijn bestaansrecht eens te meer bewezen. Voor een consult is namelijk een persoonlijke klik nodig die van beide kanten komt. En hebben we niet dezelfde humor of ideeën, dan kun je beter iemand zoeken die als therapeut beter bij je past.
iebee
21 Feb. 2014
Hi hi, leuk samengevat :-)
Fleur
13 Mar. 2013
Beetje off-topic, maar onder het mom van blijf van m'n baby z'n billen... hoe zit het nou met talk-poeder. Ik gebruik maizena omdat ik een bel heb horen luiden dat talkpoeder heel veel rotzooi zou bevatten. Kun je daar iets over zeggen of heb je een goede link voor me?
syll
25 Feb. 2013
Deze producten zijn dan ook uitsluitend bestemd voor dames die BLAUWE vloeistof afscheiden. ;)
Jana Rousakov
22 Feb. 2013
Helemaal mee eens! Wij worden aan alle kanten vergiftigd en ziek gemaakt en het wordt verscholen onder de noemer gezond (lees"light en vetvrij"). Er wordt vaak niet bij stilgestaan dat de suiker en vetvervangers veel schadelijker zijn dan de echte spul. En wat dacht je van scahdelijke conserevringsmiddelen en onnodige syntetische antioxidanten?
Waar ik vooral heel erg kwaad om kan worden is al het kankeerverwekkende zooi dat aan menicijnen wordt toegevoegd, zoals ASPARTAM en soortgelijken die zelfs in kinder (multi)vitaminen, vitamine D druppels/pilletjes, kinderparacetamol, antibiotica ets, etc. zit. Ik heb hier dan ook over de vitaminen van merken zoals Davitamon! Schandalig!
Net als op sigaretten moeten zij op de producten met syntetische toevoegingen in grote letter opzetten: KAN KANKER en andere ziektes veroorzakken!
Bionda
20 Feb. 2013
Ik heb er nog eens over nagedacht en ik heb hier toch nog een aanvulling op. Als verloskundige – van wie de vagina letterlijk en figuurlijk het werkgebied is – meen ik wel enig recht van spreken te hebben. Het valt me op dat heel veel mensen niet weten wat een vagina is. Lieve mensen: een vagina is onzichtbaar. Het gedeelte dat je bij een naakte vrouw tussen haar benen ziet is de VULVA en niet de vagina. Zelf al zou de vrouw haar benen spreiden zie je nog niets van die geheimzinnige vagina. Waarom denk je anders dat gynaecologen altijd eerst met enge apparaten naar binnen moeten gaan voor ze wat kunnen zien?
De vagina is een holle flexibele buis, die door de anatomie van de vrouw altijd potdicht zit. Alleen door penetratie, het baren van een kind of de enge apparaten en vingers van de gynaecoloog krijg je dat ding open. De vagina is zelfs waterdicht. Anders zou je baarmoeder – een hol orgaan – vol met water lopen wanneer je in bad zit.
En de vagina is het gedeelte dat de goede bacteriën e.d. bevat en daar kun je beter afblijven. Het is niet nodig om te spoelen, yoghurt er in te stoppen en zeker geen zeep!
De VULVA echter, dus het zichtbare buitengedeelte kun je gerust met zeep wassen. Dit is zelfs aan te raden omdat zich in de vulva ook schuldige bacteriën kunnen ophopen, die gezellig tussen de lipjes gaan zitten. Met alleen water krijg je dat niet goed schoon. Deze bacteriën kunnen via de urinebuis naar binnen wandelen en daar een vervelende blaasontsteking veroorzaken.
Resumé: vagina = onzichtbaar = goede bacteriën = niet nodig te wassen/spoelen. Vulva = zichtbaar = soms slechte bacteriën = wel nodig te wassen.
De Groene Vrouw
20 Feb. 2013
Toch ben ik het daar niet helemaal mee eens ;-)

De vulva, buitenkant, heeft net als alle andere huid (die in je oksels, navel, maar ook gewoon je armen) net zo goed een eigen flora. Die was je weg met zeep. De kans op een blaasontsteking wordt daardoor juist vergroot, want op het moment dat je de goede flora wegwast, komen er opportunistische schimmels en bacteriën die hun kans schoon zien. Hoe meer van die slechte bacteriën de kans krijgen uit te groeien tot grote kolonies, hoe hoger de kans dat er een aantal de urinebuis binnenglippen om vervolgens een blaasontsteking te veroorzaken.

ZIJN er eenmaal koloniën vervelende bacteriën, dan zul je die moeten aanpakken inderdaad. Maar preventief wassen met zeep maakt de boel er niet schoner op ;-)
Ik zou je laatste zin dus veranderen in: Vagina = onzichtbaar = goede bacteriën = niet nodig te wassen/spoelen. Vulva = zichtbaar = soms slechte bacteriën = wel nodig te wassen > maar niet met zeep tenzij daar een gerichte aanleiding voor is.
Joke
19 Feb. 2013
Bedankt! Mijn fles is bijna leeg, maar verdwijnt nu in de prullenbak!! Heb het gedeeld op pinterest.
Hetti
17 Feb. 2013
Hahaha, geniaal artikel. Ook ik heb wel eens last van die vervelende Candida, bleek dus vooral te komen van die kutzooi. Tegenwoordig gewoon water, afentoe ook in combinatie met zo'n vaginale douche gevuld met water. Mocht ik toch wat irritatie voelen, gebruik ik tegenwoordig soms Multigyn Actigel..... Ik heb eigenlijk geen idee of dat ook rrotzooi is. Het werkt wel...
Sandra
16 Feb. 2013
Ik ben heel tevreden met een wekelijks wasbeurtje met baby was- en douchgel van Weleda. Alleen de buitenkant van de lippen natuurlijk! Verder is water voldoende. :-)
Iris Zonneveld
16 Feb. 2013
Iets wat wel echt stinkt, maar super helpt tegen een candida is een gepeld teentje knoflook in je kut stoppen. Gewoon een dagje laten zitten en weg is de jeuk. Ik adviseer dit ook altijd aan mijn zwangeren als eerste optie, beter dan allemaal troep in je lijf! (p.s. ik ben dus verloskundige)
Aukje
17 Feb. 2013
wauw, wat een tip! Ik (ook verloskundige) zal proberen dit in mijn voorlichting te gooien, alhoewel ik niet weet in hoeverre mijn populatie blij met me zal zijn, haha. Lang leve de huis-tuin-en-keuken middeltjes (de witte kool tegen stuwing zit al lang in mijn vaste program op dag 3/4 van het kraambed) :-)
Conny
15 Apr. 2015
Hallo Sandra, ik heb je advies opgevolgd en inderdaad het is een stuk minder! Maar er kwam, nadat het teentje met inkepingen een aantal uren gezeten had, geen teentje uit tijdens het plassen. Kan dat kwaad?
Barbara
16 Apr. 2015
Misschien spreek ik voor m'n beurt maar : net als dat je een tampon er niet uit gaat/kan plassen omdat die nou eenmaal in een ander kanaal zit dan je plasbuis (en gelukkig maar) gaat dat met het knoflookteentje ook niet gebeuren . Die moet je er echt zelf weer uitvissen . :-)
Conny
16 Apr. 2015
Och hemeltje, ik heb met mijn vinger mijn complete vagina wand doorzocht maar ik kan hem niet meer terug vinden, shit! En nu?
De Groene Vrouw
17 Apr. 2015
Nu doe je er misschien verstandig aan om de tips op te volgen die de schrijver van de pagina zelf geeft... in plaats van die van een random iemand in de comments. Kan een idee zijn natuurlijk. Ik had je bijvoorbeeld kunnen vertellen dat als je knoflook gebruikt, je dat altijd even in een gaasje moet doen zodat het een soort tampon wordt. Gewoon voor de handig. Of dat je gewoon heel andere producten kunt gebruiken, die speciaal bedoeld zijn voor in den kut. http://groenevrouw.nl/up-the-snatch-in-the-mouth/
Conny
17 Apr. 2015
yeah your wright! Het zal er inmiddels wel uit zijn denk ik want met mijn ochtend ritueel, 1/2 uur trampoline springen, kwam er de laatste dagen wel een knoflooksmurrie mee (samen met de candida) Het heeft niet geholpen en de SymbioVag die ik in huis heb zo langzaam aan WEL!
De Groene Vrouw
17 Apr. 2015
Ik bedoel maar ;-)
Fijn dat je inmiddels wat verlichting hebt gevonden!
Charley
16 Feb. 2013
Ik geloof in vrije vrouwen. Vrouwen die zelf bepalen welke keuzes ze maken, het recht hebben ergens mee oneens te zijn zonder dom genoemd te worden. Ik vind die maandverband reclames ook irritant maar heb in mijn vruchtbare jaren met plezier tampons gebruikt. Toen ik op 10 jarige leeftijd begon met menstrueren kreeg ik van mijn moeder zo'n gordeltje met van die lappen. Ik persoonlijkan me echt niet voorstellen dat je zoiets uit vrije wil gebruikt. Nadat op 40 jarige leeftijd mijn eierstokken zijn verwijderd ben ik aan de hormonen gegaan. Ik vul daarbij aan wat mijn eigen lichaam niet meer zelf aanmaakt. Heel prettig, ook voor mijn omgeving. Ik blijf ze nog even slikken als je het niet erg vind. Het scheelt inderdaad dat ik geen borsten meer heb. Ik houd er ook van, wat ik vind, lekker te ruiken, dus ja, ik was me daar ook, spoel na toiletgang, omdat IK me daar prettig bij voel. Die enkele keer dat ik een schimmeltje heb, meestal ten gevolge van oververmoeidheid of in combinatie met een griep, neem ik graag het gyno-eitje van mijn huisarts aan. Dat geklooi met (niet werkende-) linksdraaiende yoghurt en azijn heeft me al eens een ontsteking opgeleverd en geloof me, dat stónk!
Iedere vrouw is anders en uniek, er is niet een ultieme waarheid..
De Groene Vrouw
16 Feb. 2013
Even hoor... maar waar lees jij dat ik vrouwen die dit soort producten gebruiken, 'dom' vind? Ik vind dat iedereen recht heeft op haar eigen keuze, maar dat dat bij voorkeur wél een geïnformeerde keuze moet zijn.

Dus als jij mét bovenstaande informatie over de ingrediënten in dit soort producten, er uit volle overtuiging voor kiest om ze te gebruiken, dan is dat je goed recht en dan vind ik je volstrekt niet dom - je hebt immers een geïnformeerde, afgewogen keuze gemaakt, en dat telt.

We have a right to know all of our options.
Maya
16 Feb. 2013
LIKE! Hilarisch en in de Roos, deze blog. Ik zag 'm via een post op FB.

De vagina kan zichzelf goed onderhouden en vrouwen zijn er in allerlei smaken... zuur, zout, zoet. Seksueel contact zorgt vaak voor een disbalans in de zuurtegraad. Ook kan synthetisch ondergoed, of het wasmiddel (en/of wasverzachter) waarmee washandjes, handdoeken en ondergoed gewassen worden de boosdoener zijn. Vochtige doekjes zijn natuurlijk helemaal uit den boze!

Je kan nog beter Biologische yoghurt in je doos smeren dan al die andere rommel.
In de meeste 'normale' beauty middelen zit een of andere PEG.. en dat is echt vette PECH.. want veelal allergie- en kankerverwekkend. Afgewerkte rotzooi uit de petrochemische industrie die ze zo nog even te gelde maken, over onze ruggen (en hoofden, handen, lijven) heen. Niet meer kopen dus!
Coone
16 Feb. 2013
Haha, goed artikel: al dat marketing-gelul over de kut. Zeg gewoon nee tegen die kutproducten.
Marianne
16 Feb. 2013
Wist niet eens dat dat allemaal bestond. Ik leefde in de veronderstelling dat ze na de vaginale spray in de jaren 70/80 die allerlei ziektes veroorzaakte het licht hadden gezien en gestopt waren met al die bagger. Het tegenovergestelde blijkt helaas waar te zijn. Supergoed artikel en triest dat het nog gemaakt mag worden. Misschien een sticker verplichten? Dit product kan schadelijk zijn voor uw gezondheid en schimmels en infecties veroorzaken. Net als op sigaretten.
Esther
16 Feb. 2013
Hahahahahahhahahahahahahahahahahahahaha wat geweldig gezegd allemaal!!! :-D
Van Harten
16 Feb. 2013
Toch ook even een tegengeluid: ik gebruik dagelijks van die 'zeepvrije wasemulsie' en, op advies van mijn huisarts, een keer of twee a drie per week, zo'n inwendige 'douche' (beiden van het eigen merk van de Etos en dat is ongeparfumeerd). Niks geen irritatie of ander ongemak. In tegendeel: sindsdien nooit meer last gehad van candida! Het geeft me een fris gevoel en, terecht of niet, dat vind ik prettig. Zeker met seks in het vooruitzicht, dan begin ik graag met een schone lei. Eenmaal in actie komen er allerlei geuren vrij en die zijn zoals ze bedoeld zijn: superopwindend.
Dus wat mij betreft: leve die kutproducten!
Sanne
16 Feb. 2013
+1
Sinds Chilly géén Candida gehad die ik vroeger zo'n 2 a 3 keer per jaar had! Afschuwelijk vond ik het!
Zeik
13 Mar. 2013
Dankje.
Evi
16 Feb. 2013
Wow! Ze zijn niet makkelijk te vinden die dames die zich van al dit bewust zijn! Welgeteld geen in mijn belgische omgeving, tot mijn grote spijt! Blij toch virtueel een madam te ontmoeten die weet waar het om draait! Keep on the good work!
Joyce
16 Feb. 2013
Ha Nienke
Wat een geweldig artikel! Ik stond ook meteen op scherp na het zien van dat suffe Always filmpje wat toch al onzekere pubermeisjes tracht te voeden met het idee dat iedereen op de dansvloer kan ruiken dat ze menstrueren. Mijn pubermeisje kwam per ongeluk thuis met een pak van deze geurende ellende en dan ook nog in het grootste matrasformaat. Waar ik helaas pas achter kwam toen ik het zelf nodig had...Bizar spul stoppen ze erin, ik kon mijn legging daarna nog rustig 2 weken dragen, bij wijze van spreken, zonder em in de was te hoeven stoppen, een geparfumeerd kruis... Dat moet dan toch wel een heel agressief spulletje zijn wat ze erin stoppen. Actipearls klinkt dan echt wel iets te mooi en vriendelijk...
Joop
16 Feb. 2013
Voor zover ik het heb gezien ben ik zo'n beetje de enigste man......

maar, WAT EEN SCHITTEREND ARTIKEL !!!
ik ga het delen op FaceBook.
Dit moeten meer vrouwen (en mannen) lezen.

Ga zo door :)
Marit
16 Feb. 2013
In eerste instantie dacht ik: "Oh god, weer zo'n geiten-wollen-sokken-type die weer komt zeuren dat we weer helemaal "zen" moeten worden met de natuur..."

Totdat ik dit stuk las en ik helemaal dubbel lag. Geniaal stuk dit. Niet negatief bedoeld natuurlijk, echt positief geniaal! ;) Lekkere down-to-earth taalgebruik. Niks "beleefd" of "beschaafd", gewoon lekker menselijk. Tegen een stootje kunnen.

Nog nooit die zooi gebruikt, zal het waarschijnlijk ook niet doen. Had ooit al eens eerder gehoord dat je vagina noujuist bacteriën gebruikt om zichzelf gezond te houden en snapte in eerste instantie dus al niet waarom men met die chemische troep aan kwam zetten.

Toch hebben die reclames mijn zelfvertrouwen behoorlijk beschadigd, maar dit stukje tekst heeft het weer bijna helemaal verholpen! Heel fijn om dit soort blogs te lezen.
Yolanda
15 Feb. 2013
Geweldige blog! Je beschrijft het helder en hilarisch. Ik ken het probleem, maar heb gelukkig altijd genoeg gezond verstand en kennis van zaken gehad om me niet met dit soort producten in te laten.
Ik blijf je volgen!
sandra
15 Feb. 2013
Nienke, wat ben je toch geweldig!
Echt een superblog, ik deel hem op facebook. Leuke reacties ook hieronder trouwens.
Priscilla
15 Feb. 2013
Geniaal blog! Gelukkig heb ik jaren geleden het licht gezien, maar in mijn pubertijd en daarna voelde ik me dus echt ongemakkelijk dichtbij mensen omdat ik ervan overtuigd geraakt was dat ik stonk. En mensen, dat deed ik echt niet!
Nanny
15 Feb. 2013
Geweldig stuk! Een genot om te lezen! :)

Ik had ook een tijd last van schimmel down there. :(
Gelukkig geen douches gekocht enzo, maar wel naar de dokter gegaan. Dat spul hielp wel, maar het kwam zo na 3 dagen weer terug! Na wat gezoek op internet bleek dat er bergen vrouwen last van hebben en dat het bij 'iedereen' steeds terug kwam.

Wat fantastisch helpt is natuurazijn! Let wel, GEEN SCHOONMAAKazijn! Azijn is echt een super middel om van alles en nog wat schoon te maken.
Je neemt 1/3 azijn en 2/3 water, giet het op een watje/wc papiertje en dan deppen maar. Liefst 2x per dag. De azijn hersteld je flora/zuurgraad weer helemaal. Dat doet azijn bijv. ook op je hoofd bij roos.
Binnen no time was ik van die schimmel verlost, wat een zaligheid!
Teus
15 Feb. 2013
I like you.
En helaas is er nog veeeelll meer zooi.
Michelle D
15 Feb. 2013
Ik vind het een goed stuk!! Laatst had ook ik weer is last van zo lekker schimmeltje en wat bleek de kokosolie deed meer goed werk wat ik er in deed dan de pillen van de dokter.. En dat vrouwen stinken is volgens mij een verzinsel van de mannen.. Goed eten en goed douchen zo nu en dan is meer dan voldoende. Een zwerfster heeft mij is verteld dat de KUT zichzelf op een gegeven moment zelf schoon houdt! Is toch hele fijne informatie..

Ik ben zojuist begonnen met NO POO een experiment dat je je haar één keer in de twee weken wast met natriumcarbonaat en azijn.. Ik kan je nu al vertellen dat het heerlijk is.. Meer volume het stinkt niet, het glanst en het heeft meer krul!

Opzoek naar andere alternatieve doet wonderen..
Aukje
17 Feb. 2013
Ik ben sinds kort ook op de NO POO methode overgestapt, maar heb overal gelezen dat het 6 weken duurt voordat het zelf-schoonhoudend mechanisme van je hoofdhuid hersteld is. Ik was het nu alleen met water en wat (natuurlijke) cremespoeling, maar t blijft vettig (ik zit in week 5 ;-) ). Enig idee of jouw middel helpt tegen de vettigheid???
Petra
20 Feb. 2013
Als het vettig is moet je misschien juist de cremespoeling achterwege laten...
tanja
15 Feb. 2013
Fantastisch stukje, couldn't agree more! Ga je website zeker in de gaten houden!
femke
15 Feb. 2013
Leuk stuk Nienke,

Ben blij dat ik het zelf even niet hoef te gillen. Dat was me niet beter gelukt ook :) you go girl!
Bionda
15 Feb. 2013
Ook zo grappig dat er in de reclames voor maandverband/inlegkruisjes e.d. nooit gesproken wordt over bloed, maar over 'vloeistof'. Als een man na een auto-ongeluk in het ziekenhuis komt zeggen ze toch ook niet, 'meneer we gaan u een infuus geven, want u heeft 1,5 liter vloeistof verloren'. Rare wereld. Inlegkruisjes zijn het slijk der aarde.
En nog iets om over na te denken: net zoals de meeste mannen vallen voor vrouwen met vormen en niet de graatmagere chagrijnig kijkende lange modellen vinden de meeste mannen de normale down-under luchtjes helemaal niet vies, maar juist opwindend.
DaisySanches
15 Feb. 2013
Gelukkig altijd van huis uit geleerd dat water alleen voldoende is. ;)
Bespaarzuinig
15 Feb. 2013
Ik heb een andere ervaring: jaren geleden ging ik voor zo' n vervelende schimmelinfectie naar de dokter. Daar kreeg ik pillen, waar ik wel een wazig hoofd van kreeg, maar die niets veranderde aan de schimmelinfectie.

Na wat eigen uitzoekwerk kwam ik op lactaciet intiem (geen idee of dat onder het kopje zooi valt of niet). Nog overlegt met de arts. Kon ook zei die... Ik was in 2 weken van de hele schimmelinfectie af en heb me echt afgevraagd waarom ik dan die pillen kreeg als 1e optie.

Wat verder erg goed helpt om geen schimmelinfectie te krijgen: NIET wassen met zeep...
Karlein Kemps
15 Feb. 2013
hahaha,heeeel geestig verwoord en voel me helemaal thuis bij de boze toon,het is toch ook om van te gillen ! Deed me denken aan de theatervoorstelling De Vagina Monologen,heb ik aan een stuk zitten lachen,kwam het ook in voorbij,maar ook dat KUT eigenlijk zo'n mooi woord en jammer dat het een scheld-connotatie heeft gekregen,dat vind ik eigenlijk ook . Iets anders wat bij mij net zo'n woede opwekt zijn anticonceptiemiddelen voor de vrouw,heb je wel eens de bijsluiter gelezen van een spiraaltje wat de risico's zijn ? ,het zou verboden moeten worden ! (ik heb toevallig ook veel narigheid in omgeving meegemaakt,schoonzusje moest geopereerd vanwege een in de wand gegroeid spiraaltje,en vriendin die ondanks spiraaltje zwanger raakte ..etc. ) ,de pil is ook enorme rotzooi voor ons lijf ,al die hormonentroep trouwens,dat geven aan meisjes van 14 is misdadig,al die troep en je maakt mij niet wijs dat er met creatieve geesten geen andere wegen te ontdekken zijn om te vrijen zonder zwanger te raken.Ook hormonen in de overgang,rot toch op met die zooi,je krijgt er kanker van . Ik ben al voorbij het vruchtbare stadium dus ik hoef me geen zorgen meer te maken mbt zwangerschap ,maar toen ik nog wel vruchtbaar was ,was ik geregeld heel erg woedend dat veel mannen en onze cultuur het normaal vinden als je allerlei gevaarlijks voor je gezondheid neemt of laat plaatsen om onbekommerd te kunnen vrijen. Dat er voor hygiëne ,anticonceptie en overgangsperikelen zoveel zooi bestaat en normaal gevonden wordt ! Boosheid is trouwens geen verspilling van energie als je het inzet voor iets positiefs,en zoals deze blog oergeestig verwoord helemaal onweerstaanbaar :-) . Op een toekomst zonder TROEP !
Nanny
15 Feb. 2013
Het was een genot om te lezen!! :D

Ik had eerst ook regelmatig last van schimmel down there :(
Geen douches gebruikt, wel spullie van de dokter. Dat hielp wel, maar kwam heeeel snel weer terug! Na een zoektocht op internet bleek dat dat bij iedereen wel zo'n beetje was.
Weetje wat wel werkt? En dat klinkt mij wat fijner in de oren dan kliederen met yoghurt.
Natuurazijn (GEEN SCHOONMAAKazijn)! En wel 1/3 azijn en 2/3 water, eventjes op watten of wcpapier en lekker deppen.
Natuurazijn is een pracht middel daar kun je zoveel dingen mee schoonmaken! Het hersteld je zuurgraad down there, maar bijvoorbeeld ook de flora op je hoofdhuid bij roos enzo.
Christa
15 Feb. 2013
Als eerste moest ik verschrikkelijk lachen (verloor ook een druppie daarbij) om je artikel. Helaas is het maar al te waar.
Nu ben ik allergisch voor Terpetijn. Niet te verwarren met Terpetine.
Dit Terpetijn is een bestanddeel van het hars van naaldbomen. Helaas voor mij vind je dat dus overal in terug. In parfum, cosmetica, kleding (synthetisch) maar ook in allerlei etenswaren.
De code voor mij is, alles wat lang houdbaar is, bevat Terpetijn. Lekker makkelijk. Tot je op zoek gaat naar "gezonde" voeding. Een complete ramp dus. Brood, boter vleeswaren etc etc, teveel om op te noemen. Overal en in alles wordt Terpetijn of een bestanddeel ervan verwerkt.
Stel je voor zeg, dat je vlees verkleurd. BAH
Kleding is al net zo`n ramp. Probeer tegenwoordig nog maar eens puur katoenen ondergoed te kopen.
Helemaal een ramp is als de productie maatschappij denkt, kom laten we de verpakking eens veranderen en ook maar even wat nieuwe ingrediënten toevoegen aan een bestaand product.
Vreselijk, weer voorzichtig proberen of ik geen allergische reactie krijg.

Bellen hoor ik u denken? Ja hoor dat kan. Ze willen je ook nog te woord staan. Mijn specifieke vraag levert reacties op als: Ach ja wat erg, maar nee, de ingredienten mogen we niet geven. Er staat op de verpakking wat erin zit.
Grrrr, dat is dus niet zo.

Ik snap je woede en sluit me er helemaal bij aan!
De Groene Vrouw
15 Feb. 2013
Wat super irritant (in dit geval letterlijk), Christa! Inderdaad, ik maak me alleen maar plaatsvervangend kwaad voor de mensheid, maar als je er zelf dagelijks mee te maken heeft is het helemaal vervelend. Jammer dat je er niet zomaar vanuit kan gaan dat producten gewoon goed voor je zijn :-(
I
15 Feb. 2013
Wat is er eigenlijk mis met ontbijtkoek, eierkoeken en lange vingers?
De Groene Vrouw
15 Feb. 2013
Ik raad je aan om de rest van het blog even te lezen ;-) Hint: ze bevatten allemaal flinke hoeveelheden suiker en witmeel.
Henk
23 Feb. 2013
Niets mis met witmeel.
Jolan
2 Jul. 2013
schijnen zoetwatervisjes goed op te happen..
Marieke Bossenbroek
15 Feb. 2013
Heerlijk gelachen om deze blog! Maar het is waar, ik erger me ook enorm aan al die producten die we niet nodig hebben of die zelfs slecht voor ons zijn maar die ons wel worden aangepraat. Ik heb laatst ook de mooncup ontdekt (zag het ergens anders in de reacties ook voorbijkomen), waarom maken ze daar nou geen reclame voor ipv voor al die dure geparfumeerde rommel..
Aukje
15 Feb. 2013
Goed verhaal, d
Dank je Nienke :-) moest gelijk weer aan het schrijven van Hotpants denken! Heb wel weer een paar nieuwe woorden van je bijgeleerd ;-)))
Trudy Evers
15 Feb. 2013
Een geweldig verhelderend betoog tegen het "geweld" dat we ons lichaam onbedoeld ( en met de dus valse, vaste overtuiging dat we het goed doen) aandoen.
Caroline
15 Feb. 2013
De reden waarom mensen misschien niet naar dit soort verhalen luistern is omdat je in het begin gelijk erg veroordelend praat. Je zet gelijk het beeld neer dat je beter bent dan bepaalde mensen (bijvoorbeeld mensen die ontbijtkoek eten of Sonja Bakkeren). Ik had je artikel meer serieus genomen als je mij niet gelijk het gevoel had gegeven dat je superieur bent omdat jij precies weet hoe het allemaal moet.
De Groene Vrouw
15 Feb. 2013
Tsja, ik heb natuurlijk ook alleen maar 10 jaar gestudeerd om het beter te weten... mijn stijl moet bij je passen en als je me kent, weet je dat ik heel goed met mijn patiënten meedenk om de voor hen juiste vorm te vinden. Vind je het niet superfijn dat dit blog je helpt om te weten dat mijn stijl níet bij je past en dat je dus misschien beter bij iemand anders op consult kunt komen? ;-)
Anouk
15 Feb. 2013
Heeeeerlijk dit! Erg genoten van je taalgebruik en je felheid.
Aan mijn lijf is nooit een polonaise geweest en dat gaat ook niet gebeuren.
Intieme hygiene met gefabriceerde producten, kom op, zeg! Wat een ontiegelijke onzin.
Ik word echt niet goed van al die reclames, ook van maandverband enzo waarin vrouwen vooral in witte kleding rondhuppelen, fris ruiken (naar parfum dus of deo, bleh) en altijd vrolijk, gelukkig en in control door het leven moeten. Nou, soms is het gewoon kutzooi en dat mag af en toe best eens even. Het lijkt soms wel of we geen lichaam mogen hebben, behalve glad, jong, stralend, opgekrikt en volgespoten. Of we geen (normale) pijn mogen voelen, bijv. bij menstruatie of bevallingen, dat het er allemaal niet mag zijn. Maar hee, we zijn er wel!
Dank je voor je pit en de reacties zijn ook erg leuk en hoopgevend!
Jolanda
15 Feb. 2013
Mooncup???
De Groene Vrouw
15 Feb. 2013
Mwah, in mijn geval denk ik eerder Lunette, Femmecup of MeLuna ;-)
http://www.cutecotton.nl
Anita
15 Feb. 2013
Joh, ik kom al zo'n 2,5 jaar niet meer op de afdeling dameshygiène (hoera voor m'n cupje en een stapeltje wasbare inlegkruisjes!), maar ik heb er vandaag eens op gelet. Ik moest toch bij de drogist zijn. Vier meter schapruimte voor muffe, verstikkende maandverbanden met plastic onderkantjes, een meter voor inlegkruisjes, al dan niet geparfumeerd of verrijkt met aloë vera en kamille (dudr, wtf?), een meter voor tampons, die je natuurlijke sappen opslurpen en je dus een maand per week met een pijnlijk kurkdroge doos opschepen, en twee meter voor zeepjes, doekjes, emulsies en spoelingen waar geen enkele vrouw beter van wordt (behalve misschien de dames op het reclamebureau voor waardeloze kutproducten). Echt... Dat we er nog intrappen. Idioterie!
De Groene Vrouw
15 Feb. 2013
Het Reclamebureau voor Waardeloze Kutproducten.
Geniaal ;-)
Sjors
15 Feb. 2013
Prima stuk - inderdaad wat een onzin. Ik mag dan geen vrouw zijn en er totaal geen ervaring mee hebben, maar deze reclames en producten doen me zelfs ondanks dat meer huiveren dan welk geurtje dan ook. Kappen met die chemische troep, en je hoeft totaal niet onzeker te zijn over je snooch.
Petra
15 Feb. 2013
Go Nienke!! superstuk, die ga ik delen.
Maura
15 Feb. 2013
Hoi!

Top artikel! FIjn dat er wat meer aandacht besteed wordt aan dit onderwerp. Belachelijk dat zoveel vrouwen en meisjes misleid worden. Ik heb wel een vraagje: Ik gebruik zelf af en toe actigel van multi-gyn, wanneer er toch irritatie is. Dit product heeft zeer weinig ingrdienten en zegt heel mild en 'natuurlijk' te zijn. Heb er zelf veel baat bij, maar vraag me af of het op de lange termijn toch niet schadelijk is wanneer het af en toe gebruikt wordt. Ik zag dat er nog een artikel komt over hoe de intieme verzorging wel aangepakt moet worden. Hopelijk kun je dan ook dit product meenemen? Bedankt!
De Groene Vrouw
15 Feb. 2013
Kun je de ingrediënten die er wél inzitten even kopiëren? Kan ik eens kijken of het een beetje oké spul is ;-)
Barbara
9 Mar. 2014
Galatoarabinan , polyglucotonic acid crosspolymer , xanthan gum , glycerin , caprylylclycol
De Groene Vrouw
10 Mar. 2014
Arabinogalactaan is een meervoudige suikerketen die in dit product waarschijnlijk zorgt voor het verdikken, maar die ook tot voeding dient voor de goede bacteriën. Jammergenoeg ook voor de Candidagist, dus als die al flink vertegenwoordigd is, versterk je die hiermee alleen maar.
Voor Xantaangum geldt hetzelfde.

Van de toevoeging polyglucoronic acid crosspolymer (behorende bij die arabinogalactaan) heb ik niet kunnen vinden wat het precies was. Een bewerking, en ik weet niet welke.

Ik zou het links laten liggen. Persoonlijk.
vlindertje
15 Feb. 2013
Ik kreeg doodleuk de tip van mijn huisarts om dat soort producten te gebruiken ter bestrijding van mijn -ondertussen chronisch te noemen- schimmelinfectie. En inderdaad, het hielp niet en zorgde alleen voor meer irritatie. Maarja, meer ideeën had mijn huisarts ook niet, want alle zalfjes en pilletjes werkten ook niet meer. Dusja, u nog ideeën dan?
Mariska
15 Feb. 2013
Ik heb jarenlang met een chronische schimmelinfectie rondgelopen. Alle pillen en zalfjes van de dokter maakten het alleen maar erger (met een grotere outbreak nadat de kuur was afgelopen). Het enige wat hielp: geen suiker eten. Het is even wennen, en het duurt dan alsnog een tijdje (3 maanden ong) voor je verbetering merkt, maar het is het enige dat mij permanent heeft geholpen. Na een jaar ben ik mondjesmaat weer suiker gaan eten, en de schimmel is nog steeds (na 2 jaar!) weg.
De Groene Vrouw
15 Feb. 2013
Super, Mariska! Voeding is inderdaad een heel belangrijk onderdeel van een gezond 'antischimmelbeleid'. Binnenkort dus deel 2, over hoe je schimmelinfecties wél bestrijdt. Daar vind je dit zekerweten ook weer terug ;-)
vlindertje
19 Feb. 2013
Aangezien er geen "beantwoorden" knop onder je andere post staat doe ik het even zo. Het punt is dus wel, wil je de link Candida-gist kunnen aantonen (danwel niet aantonen) dat je moet beginnen met een 0-dieet. En dat schijnt ook alleen maar goed te lukken onder begeleiding van een dietist. Die ook niet meer vergoed wordt helaas.

Daarnaast is Candida zelf een gist, dus op het moment dat je gisten inneemt en afbreekt en vervolgens die gist-stukjes opneemt, zorg je er dus voor dat je een perfecte verhouding aan voedinsstoffen naar binnen krijgt voor de candida gist. Dat is het idee erachter.
De Groene Vrouw
19 Feb. 2013
Vooral dat laatste - dat geloof ik dus niet. Niet iedere bacterie is voeding voor een andere bacterie, niet iedere gist is automatisch voeding voor een andere gist. Ik heb de theorie vaker gehoord, maar ik kan er wetenschappelijk gezien gewoon niet zoveel mee... Er zijn andere redenen om geen gist(brood) te eten, dat wel.
vlindertje
18 Feb. 2013
Ja suikervrij eten heb ik ook al over gehoord. Helaas moet je daar, wil je de gist effectief bestrijden- ook gistvrij bij eten. Zie maar eens suiker- én gistvrij te eten op een budget van 50 euro per week voor 2 personen. Zuurdesembrood alleen al kost 3,50 in de natuurwinkel hier, en ik doe slechts 2 dagen met 1 brood! In vergelijking met het 2 euro brood van de supermarkt dus al een gigantische stijging in de kosten. En dan heb ik de snoepjes en koekjes en het drinken nog niet eens vervangen... Dat is dus geen optie met een beperkt studentenbudget..
De Groene Vrouw
18 Feb. 2013
Nou, persoonlijk ben ik niet zo overtuigd van de link (bakkers)gist > Candida, ik ken er althans geen wetenschappelijk onderzoek over. Dat wil niet zeggen dat gistbrood *dus* gezond is, maar niet iedereen is er even gevoelig voor in relatie tot Candida-infecties. Kwestie van uitproberen wat voor jou werkt (maar helaas, dat is eigenlijk met alles...). Leuke tips over gezond eten op budget kun je vinden op www.cathelijne.nl, en binnenkort ook nog wel eens een keer hier ;-)
Henk
23 Feb. 2013
In zuurdesem zit ook gist. Uit de lucht weliswaar maar het blijft gist.
De Groene Vrouw
25 Feb. 2013
Klopt helemaal! Een mix van wilde gisten, verschillend naar gelang de plek waar je woont.
Kristina
3 Dec. 2015
Hoe wisten julie zo zeker dat het om een Candida gaat? Ik heb nu ruim een jaar enorme jeuk, branderigheid, trekkerige jeuk aan m'n vagina en er komt niks uit de kweek. Heb zs weken gist, suiker, lactose en glutenvrije gegeten zonder enig resultaat. Te vroeg gestopt of kwel ik me voor niks omdat ik geen candida heb? Heb ook geen last van m'n darmen. Wie helpt mij?
De Groene Vrouw
3 Dec. 2015
Hoi Kristina,

Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
http://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/

Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!
esther
15 Feb. 2013
Geweldig stuk! Heb 't gedeeld op FB.
ver-greetmenietje
15 Feb. 2013
Superlogje! en zo waar!
liefs
Cilfa
15 Feb. 2013
Wat een geweldige post weer! Ik heb heb hier zooooo zitten lachen om je (volledig to the point) taalgebruik. Hilarisch :-)
Eva
15 Feb. 2013
Nice!
En de ouderwetse bio-yoghurt behandeling bij candida, werkt dat wel? Iets met lactobacillen enzo?
De Groene Vrouw
15 Feb. 2013
Er komt nog een keer een post over het wél juist behandelen van Candida ;-) Maar in het kort: yoghurt bevat Lactobacillen en kan in theorie werken, maar het is ook gevoelig voor nieuwe infecties met bacteriën en schimmels die zich voeden met de andere bestanddelen van de yoghurt. Er zijn dus betere manieren.
Sophia Anastasia
15 Feb. 2013
Ja yoghurt werkt prima. Wel met water steeds helemaal schoonhouden en nieuwe yoghurt erop.
tante.Dtje
15 Feb. 2013
Goed artikel, fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die zich bewust is van het feit -zoals jij het zegt- "...dat er nog steeds bedrijven zijn die niet het welzijn van de consument voor ogen hebben, maar vooral hogere verkoopcijfers".

Ik zou je wel 1 klein advies willen geven: maak je niet zo boos. Zonde van je energie. ;)
De Groene Vrouw
15 Feb. 2013
Zonde van mijn energie? Ik vind het anders best productief ;-)
Anouk Brouwer
17 Feb. 2013
Dat is niet zonde van onze energie, dat het 'Je Klokkenluideer de vrije hand geven!" Dat hebben wij Bloggers nodig om te uiten! Dank voor dit prachtartikel!
Annechien
15 Feb. 2013
Prachtig geschreven Nienke! I totally agree.
Ik moest er van de week ook nog zo om lachen: "Nieuw dé creme met Hydra IQ". Dat mensen deze onzin geloven. Alsof een crème kan denken ;-) Nog erger dat er mensen zijn die teksten op papier krijgen en dan ook nog denken: "Mooi daar gaan onze verkoopcijfers van omhoog". Het is tijd dat vrouwen weer vrouw zijn en mannen weer man. Geen allergie voor van alles en nog wat. Terug naar je basis. Jouw lichaam lost het wel op. Jouw lichaam zorgt voor balans. Soms heb je geduld nodig en in sommige gevallen een dokter. Super dat je jouw mening geeft en deelt!
Petersmama
15 Feb. 2013
Geweldig geschreven. *applaus*
Ik schreeuw net zo hard met je mee, hopelijk zullen meer vrouwen het horen.
Lonneke
15 Feb. 2013
Wow mijn zus wees me op dit bericht en ik sta echt perplex.
Ik stop toch maar met die producten en blijf ik "meuren" toch maar even een dokter raadplegen.
En idd geweldig beschreven. Dankjewel hier voor het is een stuk helderder voor mij nu
Martine
15 Feb. 2013
Nice zusje!
Mieke
15 Feb. 2013
Heerlijk zoals je recht voor de raap schrijft. Het is duidelijke taal en daar houd ik van. Ik deel dit artikel op FB want deze boodschap móet verspreid. Komop vrouwen....sta op!
Valhalla
15 Feb. 2013
Super geschreven, hou van zulke preekstukjes. Alleen een beetje jammer dat het werkelijkheid is. Heb een paar jaar terug een mooncup gekocht en sindsdien geen tamponfabriek meer gesponsord. Ik vertel ook graag dat het een stuk fijner en gezonder is dan al die lekverbandjes tegen anderen. Als het onderwerp spontaan ter sprake komt natuurlijk, anders is het weer zo vreemd.
Esther
15 Feb. 2013
Heerlijk hoor, je schrijft het weer lekker neer en helemaal met je eens!
Martine
15 Feb. 2013
Ik heb ook helemaal dubbel gelegen om je schrijfkunst, pakkend en zo waar!
Nadine
15 Feb. 2013
Briljant! En bij 'Stay the fuck away from my snooch!' lag ik toch wel even dubbel. Zo waar! Iemand die dit snapt, gewoon zegt in duidelijke taal en dan ook nog de term Vajajay kent en gebruikt...die moet ik nu maar echt gaan volgen ;-)
WZK
15 Feb. 2013
Hahahahahaha! Moet vreselijk lachen om je blog, maar .... je hebt ook helemaal gelijk! So you said it ... !
Gonneke Van Veldhuizen-Staas
15 Feb. 2013
Wat een perfect adequaat gebruik van het woord kutzooi!
't was wat mij betreft toch weer preken voor eigen parochie, maar ik heb er van genoten. Ook aan mijn lijf geen polonaise en aan mijn onderkant geen spul waarvan vooral de portefeuille van de fabrikant erg soepel en gezond van wordt.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy