Blog

Lekker bruisend: over bubbeltjeswater, spannende recepten & een Sodastream-review

1 Sep. 2017

Eindelijk weer een beetje zomers weer! En gelijk warm ook. Vriendlief eet waterijsjes alsof zijn leven er vanaf hangt (nee maar echt, 6 op een dag - loslaten Nienke, het is zijn lijf en dat soort dingen), maar ik drink vooral water. En water. En water. En toegegeven, dat gaat wel eens vervelen. Dus wat dan?

Je kunt je er misschien iets bij voorstellen dat het gewone aanbod aan cola, fanta en 7up (bestaat dat nog?) niet aan mij besteed zijn. En ik drink ook al geen alcohol. In de bar zijn mijn keuzes dan ook beperkt tot thee en groene ice tea (jeej) maar dat gaat je op een gegeven moment ook de keel uit hangen. Ik pleit dan ook al jaren voor meer spannende alcoholvrije drankjes in het uitgaansleven.

Meer water

Maar ook thuis is de keuze niet altijd reuze. Vroeger dronk ik veel sap-uit-pak, maar dat is ook niet het meest gezonde vocht dat je binnen kunt krijgen. Als je moet kiezen tussen een glas cola en een glas sinaasappelsap weet ik zeker dat je met de eerste beter af bent, maar als er drie glazen sap of limonade per dag doorheen gaan, doe je iets niet goed.

Als het kouder is gaat de thee hier per liter in plaats van per kopje, maar met warmte is het wat lastig. Ik drink heus water en dat is prima, maar je wilt gewoon wel eens iets anders. Diezelfde vriendlief bracht naast waterijsjes het bubbeltjeswater in mijn leven. Nou ja, ik wist natuurlijk wel dat het bestond, maar ik had er nooit zoveel mee. Gewoon bubbeltjeswater bruist me te hard en ik vind het niet speciaal lekkerder dan kraanwater. Maar meneer mengde het met een heel klein beetje diksap of een ander fruitsiroopje - er zijn er tientallen, wist ik ook niet - en ineens had ik ook 'frisdrank'!

Alleen niet zo vaak. Want ik ben niet zo goed in boodschappen doen, dus ik vergeet dan om bubbeltjeswater mee te nemen - en ik vind water uit een plastic fles ook eigenlijk gewoon te erg voor woorden. Als je een keer onderweg bent prima, maar ik ga niet wekelijks een berg plastic mijn huis in slepen om 1x te gebruiken en dan weg te mikken (in de recyclezak weliswaar maar dan nog). En ik vond het duur; gewone (lees: goedkope) 'rood' vond ik te hard bruisen, dus ik zat vast aan het Echte Merk (lees: duurdere) Spa Marie-Henriette. Want die hebben ze niet van het goedkope nepmerk. Al met al: lekker, die 'eigen' frisdrank, maar ik dronk het bijna nooit en zat toch weer aan het water.

Sodastream: thuis bubbeltjeswater maken

En toen! Hahaaaa! Kreeg ik een mailtje! Het ging over de Sodastream. Ik had er wel eens over gehoord maar ik kende niemand die zo'n ding had. Vriendlief wel: die had trauma's van de 'nepcola' die zijn moeder er in de jaren '90 altijd mee maakte. Dus die was niet zo positief. Maar ik wel. En ik kreeg er één. Om uit te proberen.

Voor wie het niet kent: met de Sodastream maak je zelf bruiswater. Je zet een speciale fles met gewoon kraanwater in het apparaat, drukt op een knopje en het apparaat 'schiet' CO2 in het water. En dat blijft er vervolgens in zitten, net zoals bij 'gewone' frisdrank.

Er zijn verschillende versies van het apparaat. Ik koos voor de Crystal, omdat dit het apparaat is waar een glazen fles bij komt. De plastic flessen die bij de andere apparaten horen zijn weliswaar vrij van BPa, weekmakers en andere vervelende stoffen, maar ik vind glas gevoelsmatig een stuk prettiger. De Crystal is trouwens ook gekozen als Product van het Jaar 2017. En dat zegt mij niet zoveel maar het betekent vast iets positiefs ;-)

Eerst even dit: bruiswater & je gezondheid

Maar foei toch Groene Vrouw! Frisdrank is toch enorm slecht voor je gezondheid? Voor je tanden, voor je maag, voor alles! Laten we dat even nader bekijken. Frisdrank, (lees: de gewone cola, fanta en hun light-broertjes), kan ik je inderdaad niet aanraden. De enorme hoeveelheid suiker, zoetstoffen, kleur-geur-smaakstoffen en weet ik veel wat nog meer... ik hoef je niet te vertellen dat dat geen gezonde keuze is. Als je 3x per jaar een glaasje cola drinkt op een terras zul je mij niet horen, maar veel vaker lijkt me niet positief voor je lijf.

Bruiswater, dus gewoon water met koolzuur, heeft veel minder nadelen dan frisdrank. Het is namelijk gewoon water. Met CO2, de stof die je zelf ook aanmaakt en uitademt. Dat doe je omdat het een afvalstof is en inderdaad: je kunt erover discuzeuren of het handig is om stoffen die je lichaam graag kwijt wil, expres naar binnen te gieten. Aan de andere kant is ons lichaam overduidelijk prima in staat om het af te voeren - dus zo'n zorgen maak ik me er niet over.

Er zijn een aantal wilde verhalen die je vaak hoort - maar wat is daarvan echt waar? Ik heb er geen uitgebreide studie van gemaakt, maar dit is wat ik vond:

 • Slecht voor de tanden - niet waar

  Het CO2 in bruiswater (zonder suikers dus) wordt door contact met je speeksel omgezet in carbonzuur, wat de licht-zurige smaak van bruiswater verklaart. Zuren zijn altijd een 'gevaar' voor je tanden, maar bruiswater is niet erg zuur. Iets zuurder dan water, maar veel minder zuur dan bijvoorbeeld sinaasappelsap. Zolang je geen liters per dag drinkt en het bruiswater gewoon drinkt en niet overdreven lang door je mond laat rollen, is er weinig meer gevaar voor je tanden dan met gewoon water.

 • Slecht voor je botten - niet waar

  Er zijn geen onderzoeken die aantonen dat het drinken van bruiswater de botten aantast. Die onderzoeken zijn er overigens wel voor cola!

 • Slecht voor je maag en darmen - soms waar, soms niet waar

  Er zijn voor zover ik kon ontdekken geen aanwijzingen dat bruiswater schade toebrengt aan je maag en darmen. Het zou zelfs kunnen helpen om je voedsel beter te verteren, aangezien het (licht) zuur is; daarmee help je je maagzuur een handje om met name eiwitten te verteren. Dat is ook de reden dat mensen soms cola drinken als ze misselijk zijn: enorm zuur (veel zuurder dan bruiswater maar dan met een klap suiker), vult je eigen maagzuurproductie aan, en voilá: je voelt je beter. Nu is cola daar niet de meest gezonde methode voor, maar nu snap je het werkingsmechanisme. Bruiswater is veel minder zuur dan cola of sinaasappelsap, maar het kan nét dat extra steuntje in de maag rug zijn.

  Aan de andere kant merken mensen die al darmklachten hebben (prikkelbare darm, colitis, Crohn etc) soms dat bruiswater opvlammingen geeft. Ook hier is waarschijnlijk een verschil tussen frisdrank en bruiswater, maar ik zal de laatste zijn om te beweren dat het niet kan. Het is heel individueel hoe je hierop reageert en jij kent jezelf het beste; dus als je er last van krijgt is het advies simpelweg: niet drinken. Als je nergens last van hebt en er geen liters van wegklokt, is er geen enkele reden om te denken dat bruiswater slecht is voor je ingewanden.

 • Maar de verzuring dan? - niet waar

  Over het hele idee van 'de zuur/base-balans' moet ik nog een keer een aparte blogpost schrijven. Maar: nee, je bloed verzuurt niet van voeding, dat is simpelweg niet hoe het lichaam werkt. Al helemaal niet door het eten van zure voeding. Dus ook niet van bruiswater.

Voor zover ik heb kunnen ontdekken, zijn er voor de meeste mensen geen echte nadelen aan het drinken van bruiswater. Ik zou er geen liters van wegdrinken op een dag - maar doet iemand dat? Als jij je er niet lekker bij voelt, laat je het gerust staan, maar als je het wel lekker vindt is het prima om wat bruiswater te drinken. Ik merk dat ik op dit moment 1-3 glazen drink; in het begin (nieuw!) elke dag, maar inmiddels een paar keer per week.

Er zijn zelfs voordelen te noemen:

 • Je krijgt meer vocht binnen

  want het is minder 'saai' dan gewoon water

 • Je drinkt minder suiker

  als je bruis(kruiden)water drinkt in plaats van gewone frisdrank of vruchtensap

 • Je drinkt minder cafeine

  als je het drinkt in plaats van cola - en op een warme dag drink ik het ook makkelijk in plaats van koffie

 • Je kunt er vitamines (fruit) en kruiden aan toevoegen

  zie onderaan voor de recepten!

Hoe het werkt & wat ik ervan vond

Goed. De Sodastream Crystal is heel makkelijk te gebruiken. Ik heb er een filmpje van gemaakt dat alleen maar 5 minuten duurt omdat ik zo'n kletskous ben, want het proces zelf duurt nog geen 10 seconden.

Zo makkelijk dus! En omdat het zo snel gaat, kun je het maken op het moment dat het nodig is. Ik bewaar zelf vaak glazen flessen van pastasaus etc. Die vul ik met kraanwater of kruidenwater en ik leg ze alvast in de koelkast. Op het moment dat mijn 'Sodastreamfles' leeg is, vul ik hem met het ijskoude water, zet hem in het apparaat en voilá: frisdrank!

De Crystal is wat duurder dan de andere apparaten, maar heeft (althans voor mij) drie belangrijke voordelen:

 • Een glazen fles

  zodat je helemaal van het plastic af bent

 • Werkt draadloos

  dus makkelijk overal neer te zetten en zelfs mee te nemen op vakantie

 • Bepaal zelf je bruisfactor

  door meer of minder CO2 toe te voegen - groooot voordeel wat mij betreft!

Ik kon eigenlijk maar twee kleine minpuntjes ontdekken:

 • Het apparaat 'voelt' niet helemaal als iets van 160 euro

  het is gemaakt van niet al te stevig plastic (behalve de 'basis' van aluminium) en het geheel 'wiebelt' een beetje. Aan de andere kant: het werkt prima en ik heb hem in al mijn lompigheid nog niet stuk weten te krijgen, dus tsja ;-)

 • Je moet naar een winkel om de cilinder om te ruilen

  met een cilinder CO2 kun je ongeveer 60 liter bruiswater maken. Ik hoop stiekem dat ik er langer mee doe omdat ik mijn water maar heel licht laat bruisen. Maar eens komt het moment dat ik hem om moet ruilen en ik voorzie al dat ik wekenlang een cilinder op mijn aanrecht heb staan zonder hem mee te nemen naar de winkel. Omruilen kan wel op veel plekken dus je hoeft niet naar Amsterdam om het te kunnen doen; als je iets georganiseerder bent dan ik is het vast zo gepiept.

Over geld

Omdat we Nederlanders zijn, is de onvermijdelijke vraag: is het goedkoper dan bruiswater uit de winkel? Het hangt er waarschijnlijk vanaf hoe veel bruiswater je drinkt; wij gooiden regelmatig halve winkelflessen weg waar de bruis vanaf was en da's zonde. Even een klein rekensommetje: je koopt een apparaat vanaf 99 euro. De eerste cilinder voor 60 liter krijg je erbij; daarna koop je ze voor 25 euro per 2 = €12,50 voor 60 liter. Voor iets minder dan €115,- heb je dus 120 liter bruiswater. 1 liter bruiswater uit de winkel kost om en nabij 1 euro, dus 120 liter = 120 euro.

Bij de goedkoopste versie van de Sodastream heb je het er dus 'uit' na 120 liter. Ik doe even een grove schatting: dat is hier thuis ongeveer een jaar; drink je veel bruis dan is het misschien al na 6 maanden. Ik neem aan dat het apparaat nog wel een jaar of 10 (ofzo?) mee gaat, dus uiteindelijk bespaar je best een hoop, al zal dat vooral 'ongemerkt' zijn omdat je natuurlijk niet elke bespaarde euro in een potje stopt. Maar goed. Nederlandertechnisch gezien is het een slimme keuze, dat wel.

Ik mocht helaas geen giveaway doen, maar bij Coolblue is nu een fijne actie met de Crystal + 3 glazen flessen voor €159,-

Recepten

Je kunt gewoon kraanwater omtoveren in bruiswater, maar het kan ook spannender. Sodastream heeft zelf siroopjes maar die zijn niet helemaal groenevrouw-proof dus die sla ik even over. Je kunt wel zelf aan de slag met kruiden & fruit.

Handig om te weten: suikers geven een reactie met het CO2, dus alles met (fruit)suikers erin mag je achteraf pas toevoegen. Water waar ik komkommer + munt in had laten trekken ging prima; citroen gaf al een beetje schuim (da's dus niet de bedoeling). Met andere woorden: kruiden en groenten kun je vooraf (een nachtje) laten trekken in het water, fruit & diksap mogen pas achteraf worden toegevoegd. Ik voeg kruiden & fruit toe in een andere fles met een brede hals, want de originele sodastreamfles is daar niet geschikt voor (en blijft zo ook schoon).

Dat gezegd hebbende, een paar ideetjes:

 • Fizzy fruit punch

  Maak eerst bruiswater; voeg dan sinaasappel, bessen, druiven, appel en ander fruit toe en laat het een paar uur staan in de koelkast

 • Fresh lemon

  Laat een paar takken Munt een nachtje trekken in water. Maak er bruis van en voeg dan een halve biologische citroen toe.

 • Herbal orange

  Kneus een theelepel kruidnagels en een theelepel cardemom en laat ze met een kaneelstokje een nacht trekken in het water. Zeven, bruiswater van maken en 1/2 sinaasappel in stukjes toevoegen.

 • Dropbuzz

  Laat een paar takken Dropkruid (Agastache foeniculum) met een stuk Zoethout een nacht trekken in het water; maak er bruiswater van. Eventueel nog wat limoen toevoegen na het bruisen.

 • Flowershot

  Laat een paar takjes Lavendel, wat Citroenmelisse en wat Rozenblaadjes een paar uur trekken in het water; voeg eventueel een eetlepel rozenwater toe en laat het bruisen.

Goed. Genoeg te drinken lijkt me. Nu nog een laatste restje zomer om ermee in de tuin te zitten, please!

De vraag van vandaag:

Doe jij aan 'bruis'?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (12)

dirk
27 Dec. 2018
lieve kundige mensen ....net ....sodastream......
van de kerstman......Vertel me wat het kan.......
recepten ,verhalen ..etc..etc..
De Groene Vrouw
28 Dec. 2018
Nou ja, recepten en wat hij kan lees je al in het artikel, toch? :-)
Heidi
20 Sep. 2017
Voor bruis-met-een-smaakje voeg ik aan een fles een scheutje hydrolaat toe (pepermunt, citroenmelisse, roos, verder ben ik nog niet gekomen). En als ik echt zoete trek heb ook nog een scheutje glycerine. Of dat nou heel gezond is, weet ik niet. Maar vast niet slechter dan suiker.
Janneke
13 Sep. 2017
Had ik dus wel begrepen; dat bruisend water zuurvormend werkt. Brita trouwens ook. Bij hoge uitzondering drink ik weleens Holy Soda maar verder drink ik zomer en winter thee, meestal groene thee, en water. Heb zelf nu een waterfilterkan van een ander merkt.
Joke
7 Sep. 2017
Met het gevaar dat ik tegen Heilige Huisjes aanschop.....
Er bestaat wel degelijk licht bruisend water van een 'onbekend' merk. Bij de Jumbo kost zo'n anderhalve liter 'eigen merk' € 0,52.
Uiteraard komt daar nog statiegeld bij.
Het zit weliswaar in een plastic fles, maar die wordt hergebruikt - want statiegeld.
Minder milieuvriendelijk dan kraanwater. Maar hé, de productie en de materialen van de Sodastream en de bijbehorende CO2 patronen zijn toch ook niet heel erg milieuvriendelijk.
Omgerekend heb ik dan ruim 221 liter licht bruisend water, waar ik wel mee moet sjouwen, maar ik heb wel weer wat plek op mijn aanrecht / in mijn kast / whatever.
Uiteindelijk blijft het toch een persoonlijke keus.
Marjo
1 Sep. 2017
Hoi Nienke, hier drinken we ook wel eens bruiswater met een "smaakje". Op het etiket staat dat er alleen aroma is toegevoegd. Maar wat dat dan is is een groot vraagteken... Er zitten geen calorieën oid in, dus suiker zal het niet zijn. Kan jij daar iets over zeggen? Groetjes Marjo
De Groene Vrouw
2 Sep. 2017
Aroma's zijn geurstoffen, maar die kunnen zowel natuurlijk, natuur-identiek (synthetisch maar dan met exact dezelfde chemische samenstelling als een natuurlijke stof) als synthetisch zijn.
Liesbeth
1 Sep. 2017
Maar Groene Vrouw, hoe zit het dan met kombucha?? Heerlijk licht bubbelend, verfrissend en je kunt alle denkbare smaken toevoegen bij de 2e fermentatie.
Citroenschil/of hele citroen: bitter lemon
Sinaasappelschil/hele sinaasappel: Orangina
Gemberblokjes: Ginger ale
De opties zijn eindeloos, verse kruiden zijn ook heerlijk bij 2e fermentatie.

Zelf ben ik niet zo van de waterkefir, maar ook dat is een prachtige bubbelende dorstlesser en voorloper van onze frisdranken.
De Groene Vrouw
1 Sep. 2017
Kombucha is briljant en moet je ook zeker blijven drinken. Het is alleen niet binnen 10 seconden klaar ;-) en het heeft een hele andere 'functie' dan bruiswater...
Lies
1 Sep. 2017
Heb ik al jaaaaaaaren! ?
Dat gezeul met plastic flessen en ook de milieu-impact ervan zijn redenen genoeg.
Fijn om je mening te lezen over bruiswater. Mijn eigen zoektochten naar goede informatie hierover, hebben inderdaad ook nooit gedegen bewijs van schadelijkheid opgeleverd.
Wíj drinken het altijd bij het avondeten. Ik ben in Duitsland opgegroeid en daar is bruiswater de standaard. Wij woonden dichtbij een bron van natuurlijk licht bruisend mineralwasser en gingen daar wekelijks bijvullen.
Hendrik
1 Sep. 2017
ik filter kraanwater met Brita. een stuk lekkerder dan kraanwater met kalk. en eerlijk gezegd, heb ik daar nooit genoeg van. ik gebruik alleen bruis water om een cola of biertje minder zoet te maken, 50/50.
Marieke
1 Sep. 2017
Oeh, bij de lidl hebben ze de groene flessen "saskia", en dat is zeg maar Marie-Henriette. Ik vind die lekker, maar de dochter vindt de blauwe (hard bruisende) veeeeeel lekkerder. Dus ik heb meestal pech.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy