Blog

Licht smeren

6 Mar. 2015

De dagen worden langer. Nee maar echt hoor, voordat je het weet is het zomer! Je merkt er nog niks van, en toegegeven: het duurt nog wel een tijdje. Maar: NU is het moment om te beginnen met zonnen!

Wat heeft ze nu weer verzonnen, zonnen in Maart? Ik dacht het niet. Toch is het iets om over na te denken. Want wanneer verlaten we onze huizen? Pas in Mei, als de zon op kracht begint te komen. Maar dan is het nog best fris, dus echt bloot doen we dan ook niet. En voor je het weet is het echt warm - warm genoeg om met blote schouders rond te lopen - en dus tijd om te smeren. Want anders verbrand je, en dat is Extreem Gevaarlijk. Dus ook bij een waterig zonnetje moet je eigenlijk al aan de SPF-crème, want je zou toch eens een enge ziekte kunnen ontwikkelen. Of rimpels, en dat is misschien nog wel erger.

Laat staan de kinderen. Massaal gaan we in de weer met sunblock-smeersels en sunblock-pakjes om onze spruiten te beschermen tegen die verschrikkelijke zon. Maar heb je er wel eens over nagedacht hoe men dat vroeger eigenlijk deed?

Verstandig zonbeleid

We hebben duizenden jaren overleefd zonder sunblocks, SPF (sun protection factor) en zonnepakjes. Kregen mensen vroeger enge ziektes van de zon (ik bedoel huidkanker hè, maar dat staat zo lelijk dus dat zeg ik niet hardop)? Helemaal niet. Ook in de moderne tijd blijkt het reuze mee te vallen: in grote delen van de wereld lopen mensen 's zomers buiten zonder enige vorm van bescherming, terwijl de aantallen huidkanker daar helemaal niet hoger zijn dan bij ons. In Westerse landen is het gebruik van SPF nog nooit zo hoog geweest - maar het aantal gevallen van huidkanker helaas ook niet. Toch wel interessant. Wat doen zij anders dan wij?

Het belangrijkste verschil is dat mensen niet in Mei pas voor het eerst naar buiten gaan. Ze zijn vaak de hele dag buiten, elke dag, het hele jaar door. Dus is het in Februari een keer warm (en dat gebeurt, heus!), dan pakken ze die eerste zonnestralen mee. Net als de tweede in Maart en de derde in April. Tegen de tijd dat het Mei wordt en echt warm, is hun huid al helemaal gewend. Er heeft zich pigment opgebouwd en dat wordt alleen maar meer. Tegen de tijd dat het hoogzomer is verbrandt er niemand meer.

Verbranden

Nou gaan ze natuurlijk ook niet drie uur lang in de volle zon liggen bakken. Er wordt vaak gewoon een siësta gehouden, of op de heetste uren van de dag toch in elk geval wat schaduw opgezocht. Het heeft geen zin om harder te zweten dan strikt noodzakelijk, tenslotte. Maar toch is er een levensgroot verschil met wat wij doen: de hele dag binnenzitten achter de tablet of op kantoor, en dan in de zomer ineens drie weken "Heee, de zon, laten we met half Nederland naar het strand gaan!". Dat je dan verbrandt, is natuurlijk niet zo vreemd.

En daar hebben we gelijk een belangrijk punt te pakken: niet de zon geeft een hoger risico op enge ziektes, maar verbranden. Kom je in de zon maar verbrand je niet, dan is er (kort door de bocht gezegd) geen probleem. Ook van de andere kant is smeren-smeren-smeren nog wel iets om over na te denken. Want sunblocks en zonnepakjes blokkeren niet alleen de schadelijke straling, maar ook de goede. Wat weer betekent dat je niet voldoende vitamine D aanmaakt. Terwijl wij die zomerzon juist heel hard nodig hebben om onze voorraad op te krikken, voordat in de winter de zon te laag staat om voldoende D aan te kunnen maken.

En laat vitamine D nu net een beschermingsfactor zijn tegen enge ziektes - niet alleen tegen huidkanker maar tegen allerlei andere vervelende zaken. Dus je hebt dat wel nodig. Een deel van het probleem kun je dus oplossen door zoveel mogelijk met je kwetsbare gedeelten (gezicht, decolleté, schouders) bloot te lopen vanaf het moment dat het ook maar enigszins kan. Trekken je kinderen in Maart hun jas al uit bij het buitenspelen? Laat ze alstublieft. Meestal kunnen ze zelf prima reguleren hoe warm of koud ze het hebben (uitzonderingen daargelaten) en hoe meer vroege zon er op hun huid valt, hoe beter. Als je dan hoogzomer alleen nog maar op de heetste uren van de dag smeert en verder wel een beetje in de gaten houdt dat ze niet de hele dag bij het zwembadje liggen, is de kans dat ze echt verbranden heel klein.

Smeren?

Bovendien is het helemaal niet duidelijk of smeren wel echt beschermt tegen huidkanker. Een studie in het Journal of Clinical Pharmacology and Therapeutics zegt:

Sunscreens protect against sunburn, but there is no evidence that they protect against basal cell carcinoma or melanoma. Problems lie in the behavior of individuals who use sunscreens to stay out longer in the sun than they otherwise would. ... Safety of sunscreens is a concern, and sunscreen companies have emotionally and inaccurately promoted the use of sunscreens.

Zonbeschermingsmiddelen helpen tegen het verbranden, maar niet tegen de vorming van kankercellen. Daarbij bevatten ze zelf vaak ook niet echt prettige ingrediënten. Je kunt dat oplossen door een biologische sunscreen te nemen, maar die zijn niet makkelijk te vinden. Ze zijn er wel met bijvoorbeeld zinkoxide, maar daar wordt je huid weer wit van, en dat vinden we ook niet fijn. Bovendien smeren we voornamelijk om langer in de zon te blijven dan we eigenlijk van nature zouden doen - en het is de vraag of dat überhaupt wel gezond gedrag is.

Met andere woorden: we hebben massaal een vitamine D-tekort wat ons een hoger risico geeft op allerlei nare aandoeningen, en smeren onszelf vervolgens vol chemicaliën om te voorkomen dat we verbranden - zou dat echt de beste manier zijn? Wanneer je vanaf het vroege voorjaar begint met het 'trainen' van je huid, zul je verbaasd staan over hoe lang je 's zomers in de zon kunt blijven zonder te verbranden. En geloof me: ik heb zelf een superlicht huidtype en verbrand makkelijk - ik spreek uit ervaring.

Eten voor je huid

Deel twee van het verhaal zit, hoe kan het ook anders, in voeding. Een huid die om een donuts-en friet-etend lichaam heenzit, heeft veel minder voedingsstoffen tot zijn beschikking. Met die voedingsstoffen kan het bijvoorbeeld cellen die zich vreemd gaan gedragen, direct tot de orde roepen. Dat is wat je lichaam met vitaminen en antioxidanten kan doen - zorgen dat er zo min mogelijk beschadiging optreedt aan cellen, en de cellen die wel beschadigd raken, zo snel mogelijk opruimen en onschadelijk maken.

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die het nog makkelijker maken voor je huid om gezond te blijven. We hebben het dan bijvoorbeeld over voeding met:

  • veel vitamine A en D (grasboter, ghee, vis, visolie, kabeljauwlever, runderlever)
  • vitamine E (noten en zaden, avocado, gekiemde groenten en granen, biologische rode palmolie)
  • vitamine C (fruit, bessen, groenten, paprika, spruitjes, boerenkool)
  • en een hip stofje genaamd lycopeen. Het zit in tomaten en helpt je huid om zich voor te bereiden op de zon. Je verbrandt minder makkelijk en kunt eventuele beschadigingen ook beter opruimen. Lycopeen kunnen we het beste opnemen uit tomaten die verhit zijn geweest, dus in tomatensoep en -saus. Liefst zelfgemaakte natuurlijk, want je begrijpt ook dat in een pakje tomatensoeppoeder niet heel veel lycopeen meer aanwezig is.
  • Tot slot kun je, als je heel makkelijk verbrandt, nog je heil zoeken bij voedingssupplementen met asthaxanthine. Dit stofje (onder andere in algen) zorgt bewezen voor een betere bescherming tegen verbranden. Bovendien beschermt het als antioxidant ook nog eens tegen bepaalde vormen van kanker en (ongerelateerd maar wel waar) tegen maculadegeneratie (achteruitgang van de gele vlek in je oogbol).

De juiste vetten helpen om deze voedingsstoffen beter op te nemen en in het lichaam te kunnen gebruiken. Ik heb het dan natuurlijk over de gezonde verzadigde vetten, zoals kokosolie, roomboter en biologische rode palmolie - en over de gezonde onverzadigde vetten zoals olijfolie, noten, avocado's en vis(olie).

Als je het zo eens bekijkt helemaal niet zo'n vreemd regime dus: vroeg naar buiten en lekker eten - meer hoef je eigenlijk niet te doen voor een gezonde zomer!

De vraag van vandaag:

Ga jij zoveel mogelijk en zo vroeg mogelijk naar buiten?

Vertel het ons in de reacties!

Dit artikel schreef ik eerder deze week voor het Kiind Magazine van Maart, thema 'Licht'. 


Reageren? Gezellig!

Reacties (45)

Kelly
4 Feb. 2018
Schoenmaker, blijf bij je leest. Het is duidelijk dat je totaal geen verstand hebt van waar je nu over schrijft. Zelfs elke vorm van logica ontbreekt. Ik schrik van hoe onwetenschappelijk dit is. Als mensen dan om bronnen vragen kom je er zgn later op terug of vertel je op minstens even felle toon dat je niet gaat reageren, omdat de toon je niet aanstaat. Kritiek/dominantie probleempje?
De enige bron die je noemt, spreekt ook nog eens je standpunt tegen. Er wordt namelijk gezegd dat het gevaar van zonnebrand is dat men er meer tijd door in de zon doorbrengt, terwijl men niet 100% beschermd is (zonnebrand moet regelmatig opnieuw aangebracht worden). Wat jij doet is nog erger, je suggereert dat meer tijd in de zon doorbrengen je beter beschermt tegen de zon. Ehh? Door pigment aanmaak. Nou, blanken worden anders niet zo bruin als Afrikanen en sommige mensen worden zelfs helemaal niet bruin (roodharigen bv). En waarom maakt je huid pigment aan? Om je te beschermen tegen die schadelijke UV stralen, o ja! Je theorie van je huid 'trainen' is totaal onlogisch en heb je zelf uit je mouw geschud. Zo werkt het niet. Punt. Daarnaast is vit. D goed voor een hoop dingen, maar niet voor huidkanker preventie.
http://www.wcrf.org/int/research-we-fund/what-we-re-funding/vitamin-d-and-skin-cancer-risk-11-year-prospective-study
Caretenoiden zoals lycopeen en beta-caroteen (vit.A) worden in de huid geinactiveerd bij grote blootstelling aan UV. Dus dat werkt ook niet. En elk effect dat het zou hebben zou waarschijnlijk pas optreden bij inname van extreem grote hoeveelheden en maar een klein effect hebben. Daarnaast is het dweilen met de kraan open om al gedane schade op deze manier proberen te beperken. Voeding is bijzaak, geen hoofdzaak als het gaat om UV bescherming. En voor vit.D hoef je in de zomer maar een kwartiertje de zon in en dat haal je zo, zelfs als je smeert want niemand smeert perfect. En anders heb je supplementen. Kost geen drol ook nog en kan je er in de winter lekker mee doorgaan. Een hele winter teren op je zomer voorraad is toch echt te lang en niet ideaal.
Kelly
4 Feb. 2018
Oja hier nog de bron wat betreft de carotenoiden.

Wat betreft vit.C wordt er enkel een mogelijkheid tot beschermend effect genoemd, maar dit zal nooit ter vervanging van externe bescherming kunnen zijn.

Daarnaast, als je bedenkt dat andere primaten omgerekend zo'n 7 gram vit.C per dag aanmaken, de behoefte aan vit.C omhoog gaat bij stress en wij mensen meerdere grammen of zelfs tientallen grammen kunnen gebruiken, dan gaat een paprikaatje met 150mg per 100 gr echt het verschil niet maken. Ja tussen scheurbuik en geen scheurbuik, maar verder ook niet.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4344124/
Kelly
4 Feb. 2018
Oh en nog 1 ding: het is een misvatting om te denken dat vroeger alles beter was en dat de natuur zorgt dat alles perfect voor ons is. Zo krijgen we hier in het noorden veel te weinig daglicht via de ogen binnen in de winter, waardoor o.a. winterdepressie kan ontstaan. En te weinig vitamine D via de huid dus. En zijn we er met onze gebrek aan vacht niet op gemaakt om ombeschermd in de kou te leven etc. Er waren minder welvaartsziektes, maar men ging dood aan de meest vreselijke dingen. De natuur kan hard zijn.
De Groene Vrouw
4 Feb. 2018
Mens, kun je het niet gewoon oneens zijn met iemand zonder gelijk de beledigingen uit de kast te trekken? Ik ben ook maar gewoon iemand die haar best probeert te doen en dan op zondagochtend uit haar bed rolt, even kijken of er nog leuke reacties zijn - he gatverdamme, iemand die het nodig vindt om beledigingen rond te strooien. Zoek het maar even uit. Omdat je de moeite hebt genomen om je verhaal te onderbouwen zal ik het niet in één klap verwijderen, want ik ben voor het recht op vrije informatie. Maar als je je verhaal begint met hoe weinig verstand ik heb van wat ik schrijf, hoef je echt niet te verwachten dat ik verder met je in discussie ga. Schuif dat gerust af op een kritiek/dominantieprobleempje - zelf zou ik zeggen: als je mensen in het echte leven zo zou benaderen, kwam je ook niet ver. Maar doe het online gerust op die manier, want zolang je iemand niet aan kunt kijken als je ze beledigt, is er niks aan de hand. Toch?
Kelly
4 Feb. 2018
Ik snap dat het hard overkomt en niet leuk is om te horen, maar beledigingen? Nergens heb ik scheldwoorden of respectloze bewoordingen gebruikt. Wel ben ik dodelijk eerlijk en kan ik fel overkomen, net als jij... Ik hoop dat je begrijpt dat het mij niet gaat om jou als persoon afkraken, maar om de inhoud van wat je schrijft en het effect daarvan. Ook de minder leuke dingen kunnen belangrijk zijn om gezegd te worden. En ik hoop dat je de focus uiteindelijk kunt verschuiven van jezelf (zelfmedelijden) naar waar het echt om gaat. Realiseer je wel wat voor schade je kunt aanrichten als je onjuiste informatie naar buiten brengt? Zelfs als het goed bedoeld is. Voorzichtigheid is gepast. Totale blootstelling aan UV stralen is bv een risicofactor voor huidkanker op zich, niet alleen verbranding. Alleen de titel al 'Licht smeren' geeft mensen echt hele verkeerde ideeën. Je presenteert hier je eigen hersenspinsels als feit. Ik ben vaker artikelen van je tegen gekomen waarin je dingen zegt die niet kloppen en/of die niet wetenschappelijk en met bronnen onderbouwd worden, zelfs als het over voeding gaat, je expertise gebied. Ondertussen slikt menigeen het als zoete koek, omdat je jezelf profileert als expert op het gebied van voeding en gezondheid. En omdat je artikelen zo makkelijk weglezen. Ik mag toch hopen dat je zelf met meer kennis, onderzoek en IQ je artikelen schrijft dan het publiek waar je je artikelen voor schrijft. Hard, maar ik vind het nodig om te zeggen. Ik bedoel het ook goed, geloof het of niet. Een hogere standaard en kritische blik komt uiteindelijk iedereen ten goede. Dat iedereen zich ontwikkelt en weleens fouten maakt, dingen gelooft die niet kloppen en vervolgens van standpunt verandert, dat is heel menselijk. Maar leer er ajb ook van. Fijne dag.
Kelly
4 Feb. 2018
Het is me trouwens onduidelijk wat voor opleiding(en) je eigenlijk genoten hebt. Je noemt jezelf grappend poepdokter terwijl je geen dokter bent en voedingskundige terwijl iedereen zichzelf zo kan noemen, omdat het geen beschermde titel is. Het zou je sieren als je op je site zou vermelden welke opleiding(en) je genoten hebt.
Kelly
4 Feb. 2018
En bijscholingen uiteraard.
De Groene Vrouw
4 Feb. 2018
Het zou je sieren als je eerst zelf eens zou zoeken voordat je doet alsof ik mijn opleidingen niet op mijn site vermeld.
Hier vind je ze. https://groenevrouw.nl/consult/
De Groene Vrouw
4 Feb. 2018
Bedankt voor je feedback. Jij ook een heerlijke dag gewenst!
Mara
8 Jul. 2017
Ik zie heeel veel beweringen maar 0 onderbouwingen, vind dit gewoon schandalig. 'Huidkanker niet uitspreken want dat staat zo lelijk'?? En van verbranden kun je enge ziektes krijgen of nog erger rimpels? En dan allerlei niet onderbouwde argumenten over duizenden jaren geleden toen we nog niet smeerden, dan iets met niet westerse landen. Get your facts together. Duizenden jaren geleden werden we veel minder oud dan nu, reisden we niet naar verre zon bestemmingen waar de zon veel sterker is dan onze huid is gewend en was de levensverwachting toch ook een stuk lager.. Zo heb ik nog heel veel op en aanmerkingen.
De Groene Vrouw
8 Jul. 2017
Je mag best op- en aanmerkingen hebben, maar discussies voer ik alleen met mensen die mijn artikelen goed lezen en niet gelijk gaan gillen. En dan nog alleen als ik er zin in heb. Ik heb er ontzettend onderbouwd van alles over te zeggen. Dat we duizenden jaren geleden wel degelijk oud werden - en ook vrijwel nooit dood gingen aan huidkanker, bijvoorbeeld. En dat je mij nergens ziet beweren dat het de bedoeling is om ongetraind zonder zonbescherming aan een Spaanse costa te gaan liggen.

Maar ik vind je toon niet prettig, dus ik heb niet veel behoefte om tijd vrij te maken om je alles wat jij niet gelooft nog eens nauwkeurig met bronvermelding en al aan je uit te leggen. Get your own facts together of ga lekker ergens anders spelen. Succes ermee...
AMB
11 May. 2016
NB:
"Zonbeschermingsmiddelen helpen tegen het verbranden, maar niet tegen de vorming van kankercellen."
Dit komt uit het stuk wat je plaatst en het klopt niet wat daar staat...
Het risico op huidtumoren is veel groter bij verbranding van de huid in de kinderleeftijd. Dus door verbranding worden er kankercellen gevormd. Zonbeschermingsmiddelen helpen dus wel degelijk tegen verbranding en (daardoor) dus ook tegen de vorming van kankercellen....
Eelco
19 Aug. 2015
Super-interessant filmpje dat mechanismen in het lichaam rond vit. D uitlegt.

[Knip-plak-aan]

"D is for Debacle - The Crucial Story of Vitamin D and Human Health"

Gepubliceerd op 10 dec. 2014

Leveraging the knowledge of the foremost experts in the field, I can now release what I believe is a comprehensive explanation of the Vitamin D story. It's benefits are difficult to disentangle from those of healthy Sun Exposure, and the other key elements like K2, A, Mg etc are inextricably linked also, but here we focus mainly on D. Reverse Causality applies also - people who have inflammatory issues and are obese may drive down their D status, but data on this is sparse - just keep it in mind. This Seminar is of interest to Mothers & their Children particularly (e.g. see 15:00:00 to 21:00:00 segment), to avoid probability of serious chronic diseases, in childhood and beyond. The main message is that blood levels of D should be targeted towards healthy evolutionary levels, ideally through access to UVB / healthy sun exposure (NO burning). So to stress again: there is a lot of associational "correlation but possibly not causation" data in this, and there is every possibility that Sun exposure delivers more benefits than D3 supplements (by the production of many other photoproducts in the skin), and also the modern carb-inflamed/diseased population may be causal in driving down 25(OH)D status (e.g. the obese people with low D - is it their fat sequestering away the D, or is their inflammation driving down their status?) Anyway, thanks for watching!
Ivor Cummins BE(Chem), CEng MIEI
December 2014

https://youtu.be/v3pK0dccQ38

[Knip-plak-uit]
Tinaina
29 Jun. 2015
Of je nou zonnebrand smeert of niet, het risico op huidkanker neemt toe naarmate de totale blootstelling in je leven aan UV toeneemt en helemaal als je vaker verbrandt of verbrand bent geweest. Die blootstelling aan UV vindt zelfs in de schaduw en zelfs deels achter glas plaats. Die blootstelling kun je dus en wil je ook niet helemaal vermijden, inderdaad i.v.m. met vitamine D onder andere, maar er is wel degelijk reden om deze sterk te beperken!

Je zult zeker minder snel verbranden als je huid meer gewend is aan de zon, maar het is ook niet voor niks dat je lichaam deze bescherming (pigment) aanmaakt; het is en blijft schadelijk.

Je advies 'meer en vaker buiten' zowel als het goed eten voor je huid ondersteun ik van harte, maar in de reacties zie ik toch de neiging om het op te vatten als 'vaker in de zon & niet smeren' en dat is hoop ik toch niet het effect dat je wil. Zeker niet als er kinderen bij betrokken zijn. De genuanceerde toevoegingen in je reacties op deze en gene lijken helaas wat verloren te gaan.

Ik ben doorgaans dol op de nuchtere en logische wijze waarop je blogs zijn geschreven, en daarom vind ik het tegenvallen dat je met het uitgekauwde argument komt dat men vroeger geen (huid)kanker kreeg. Het is een non-argument want het bewijst niks. Nog even los van dat het nogal verschil maakt over welke 'vroeger' je het precies hebt, is het niet gebaseerd op onweerlegbare feiten. Het ondersteunt helaas dus niet de rest van je verhaal.
De diagnose huidkanker is in vroeger tijden gewoonweg minder gemaakt (laat staan geregistreerd), maar dat wil niet zeggen dat het er niet was. We weten dus niet hoeveel minder het voorkwam. Verder weten we wel dat veel kankers, ook huidkanker, zich pas in de loop van je leven openbaren. Omdat de gemiddelde leeftijd in de laatste 50 jaar drastisch is gestegen (in de Westerse wereld vooral) kun je dus logisch beredeneren dat de kans vroeger groter was om te sterven aan iets anders voordat kanker zich had geopenbaard.
Verder zit heb je nog dat woord 'openbaren'. Je kon bv. als middeleeuwer (die zich ook zelden waste) best nare plekken op de huid hebben waar je niks van dacht en dan plots sterven aan iets 'onduidelijks'. Mensen stierven tot een eeuw geleden (in Europa) zo vaak aan iets onduidelijks, en in onderontwikkelde landen is dat nog steeds niet zelden het geval. Je weet dus niet hoeveel gevallen van huidkanker er werkelijk waren vroeger. Je weet trouwens ook niet hoeveel niet gediagnostiseerde gevallen van huidkanker er wereldwijd zijn nu.
Dat mensen in warmere streken minder huidkanker krijgen is houdt logischerwijze rechtstreeks verband met het feit dat men van nature meer pigment en dus meer bescherming heeft, eerder dan met het feit dat ze veel buiten zouden zijn. Dat blijkt wel uit de torenhoge (huid)kankercijfers in Australië; daar wonen veel bleekneuzen die veel buiten zijn in een klimaat dat eigenlijk veel meer pigment vereist.
De Groene Vrouw
29 Jun. 2015
Bedankt voor je genuanceerde reactie. Ik kom er (een keertje) op terug :-D
Mariska
2 Jun. 2015
Hoewel ik in de stad woon geniet ik toch ruimschoots van de eerste zonnestralen en ook alle daaropvolgende natuurlijk. Op mijn beschutte balkonnetje kan je het hele jaar door genieten en ik ga steeds eventjes in mijn lekkere stoel liggen als ik iets eet of drink, genietend van de heerlijke zonnestralen. Ik ben ook zo van alleen smeren als je bijvoorbeeld voor het eerst een hele hete dag op het water bent. Mijn man trekt altijd iets duns aan als het teveel dreigt te worden. En gezond eten, dat is voor ons normaal.
Eelco
31 May. 2015
Of blootstelling aan de voorjaarszon zinvol is, hangt af van waar je woont. In Zuid-Limburg is dat eerder het geval dan bijv. in Friesland. In de winter staat de zon zó laag dat de ozonlaag alle UVB reflecteert terug de ruimte in; niets komt erdoor... Maar als het jaar vordert, komt de zon elke dag hoger aan de hemel, tot zelfs je schaduw korter wordt dan je lichaamslengte. Dan staat de zon 50 graden boven de horizon, of zelfs hoger. In dat geval werkt de ozonlaag niet langer als een weerkaatsende spiegel. — Dit artikel legt het uit: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/12/16/my-one-hour-vitamin-d-lecture-to-clear-up-all-your-confusion-on-this-vital-nutrient.aspx
Let vooral op de navolgende passage, daarmee kun je 't echt uitrekenen: "The first step is to determine the latitude and longitude of your location. You can easily do this on Google Earth, or if you are in the U.S. you can use the Latitude Longitude Calculator to find your latitude and longitude. Once you have obtained that you can go to the U.S. Navy site to calculate a table to determine the times and days of the year that the sun is above 50 degrees from the horizon. Find the US Naval Observatory Azimuth table here."
De Groene Vrouw
1 Jun. 2015
Oeh, interessant. Thanks voor de aanvulling!
Paulien
5 May. 2015
Zou voor zonneallergie - eerst blaasjes, en daarna heel veel brandende en vreselijk jeukende rode vlekken - hetzelfde gelden als voor verbranden? Dat je minder - of zelfs geen last hebt als je blootstelling aan de zon door het jaar heen langzaam opbouwt?
De Groene Vrouw
6 May. 2015
Ik *vermoed* dat zonne-allergie meer een histamine-probleem is. Dat heeft dan meer te maken met de warmte, en daar kun je niet aan wennen. Maar het is een theorie, want ik weet niet precies wat de onderliggende oorzaak is van zonne-allergie...
Jan
20 Mar. 2015
Is iets om goed over na te denken. Ik heb vorige week heerlijk onder een blauwe lucht (met veel zon) de marathon gelopen in Spanje, geheel zonnebrandvrij zeg maar. Gebruik zelden zonnebrand, hooguit plaatselijk als ik zomers ga fietsen op het heetst van de dag. Misschien moet ik daar ook maar mee stoppen.
Zonnegroet
De Groene Vrouw
20 Mar. 2015
Nja, op het heetst van de dag zou ik proberen te vermijden buiten te zijn in dat soort landen; en als je gaat, is smeren toch misschien wel verstandig ;-)
Blue
17 Mar. 2015
En ik zit in de zon! Weliswaar met een laagje biozinksmeersel op mijn gezicht, zwangerschapsmasker klinkt ook niet fijn!
Merel
11 Mar. 2015
Koop een paard en zorg dat je elke dag daar heen gaat. Kom je buiten, het hele jaar door en bouw je als het mooi weer wordt vanzelf via je handen en gezicht je D goed op :)
LadyGodiva
15 Jun. 2015
:D jep, een paard. Dan ben je bij wind en weer buiten. Dag in dag uit.
Doe ik ondertussen al bijna 30 jaar. I love it!
Eelco
15 Jun. 2015
Gezicht en handen bieden een veel te klein huid-oppervlak en bovendien moet je 't van september tot en met april dan maar met een tekort doen?
Jessica
8 Mar. 2015
Wellicht ten overvloede maar ik vind dit een handig lijstje: http://voedzo.nl/verzorging/de-natuurlijke-zonne-factor-van-verschillende-soorten-olie/
Sarah
7 Mar. 2015
Maar als je in de schaduw gaan liggen wordt je doodgegooid om een factor te gebruiken.
Want ook dan zou je huidkanker kunnen krijgen. Waarom hebben de mensen van die landen minder huidkanker dan in ons land.
Tegenwoordig moet je zelfs op kantoor met een factor lopen.
Verder is alleen de melanoom schadelijk,deze kan makkelijk uitzaaien. De andere plaveiselcel carcinoom en basaalcel carcinoom zijn minder schadelijk. alleen Plaveiselcel kan uitzaaien maar die wordt vaak makkelijk ontdekt. Basaalcel is eigenlijk geen kanker zeg men. Lees het boek eens van Han van Rhee. Zeker de moeite waard om te lezen. Hierin wordt ook de huidtypes besproken. Een schema met huidtype hoe je niet verbrand. Zonnen mag en ZonWijzer vertelt de positieve kanten van de zon. De zon is niet schadelijk,maar je moet er goed mee omgaan.
Marjolein
7 Mar. 2015
Mijn eerste reactie ooit, volg dit blog al tijd :-)
Ik draag mijn baby (4mnd) in draagdoek buiten. Moet/zal/is-het-verstandig-om hem insmeren?? (ik heb al biologische zonnebrand voor hem gekocht)
Vriendelijke groentes!
De Groene Vrouw
7 Mar. 2015
Als je heel rustig begint met opbouwen en verder van de zomer een verstandig zonbeleid voert, lijkt me dat niet nodig nee :-D En mocht je er niet onderuit komen om van de zomer een keer lang buiten te zijn met hem, dan kun je natuurlijk altijd nog smeren voor een keer...
Marjolein
7 Mar. 2015
Dank!! :D
valerie
20 Apr. 2015
hey Marjolein,
Tijdens de hete middagzon gebruikte ik sosm een grote zomerhoed die m'n baby ook wat schaduw gaf. Zo eentje met hele brede randen!

groetjes
izerina
6 Mar. 2015
Door het wandelen met de hond kom ik dagelijks buiten. Als er in febr een zonnetje is,ga ik in de luwte van een bosje zomaar even van de zon zitten genieten.. Maar in de zomer zit ik onder de bomen.
Alexandra
6 Mar. 2015
Hi Groene,

Vroeger in mijn teenager time lekker lang liggen bakken
En braden. Later fan van de zonnebank al was
het maar omdat ik dan lekker warm werd en mijn rugpijn
erdoor verminderde. Ben nu fan van (bio) tuinieren dus ben al vroeg
op mijn tuintje te vinden vorig jaar huidkanker op mijn borst
en je geloofd het of niet, het is genezen door Wietolie van Mediwiet
Ik zal dus extra allert zijn met mijn huud blootstelken
Ben zeker van mening dat je je huid moet laten wennen en
een tegenstander van al de shit die er op de markt is met
hoge beschermfactor. Er zijn gelukkig wel natuurlijke middelen
zonder chemie. Dan moet je wel op de koop toenenen dat het
een witte (zink) laag achter laat op je huid. Goed insmeren met
zuivere olijfolie of cocoscreme na het douchen en zonnebaden. Houd
de huid goed soepel.
Irene
6 Mar. 2015
Interessante post en bevestigt dat mijn luie moeder smeer beleid zo slecht nog niet is. Wat ik me wel afvraag of hetzelfde geldt voor babies en dreumessen?
Bianca Rosseel
6 Mar. 2015
Hallo Irene,
ik denk dat je bij een baby/peuter extra voorzichtig moet zijn om zonnebrand te vermijden, maar dan exact op dezelfde manier: zo vroeg mogelijk het velletje bloot als de temperatuur het toelaat (en rekening houden met het feit dat een baby misschien minder beweegt, vb. als die in een buggy zou zitten, en dus sneller koud kan krijgen) en vooral kiezen voor schaduw als de zon voelbaar schijnt. Persoonlijk heb ik mijn baby's in hun eerste jaar nooit in de zon laten spelen en in hun tweede jaar nog extra ervoor gezorgd dat ze tijdens de warmere uren schaduw hadden (wetende dat ze altijd wel eens uit de schaduw weg kruipen en korte momenten in de zon hebben), maar liet ik ze wel al in het voorjaar buiten spelen als de zonnestralen nog veel minder sterk waren en ging de baby natuurlijk altijd overal mee onderweg, met zonnehoedje tijdens de echt warme zomerdagen.

Hele goede tekst groene vrouw!
Bianca Rosseel
6 Mar. 2015
O ja, en een baby in een draagdoek zal het natuurlijk niet zo snel koud hebben, dan kan die vaak even snel "bloot" als mama of papa.
Tes
6 Mar. 2015
Wij komen ook veel buiten, werken in de tuin en op de fiets naar het werk (half uur heen, half uur terug), wandelen met de honden iedere dag.
Vooral bij het werken in de tuin pak ik veel zon mee, want je krijgt al snel warm en dus zin om wat kleding uit te trekken.
Smeren doen we alleen met minerale zonnebradn creme op momenten dat we 'te veel' in de zon zijn zoals tijdens een dagje strand of zwembad.
Celia
6 Mar. 2015
Hey Groene Vrouw,

Goeie tip!

Twee vragen.
Is lycopeen wél in van die doosjes tomatenpassata, die dingen zonder toevoegsel aanwezig?

En maakt het nog iets uit wélke vezels je op je lijf draagt? Is katoen, wol, synthetisch, zijde meer of minder zondoorlatend?
Benieuwd!!
De Groene Vrouw
7 Mar. 2015
Ja, lycopeen zit ook in tomatenpassata voor zover ik weet - maar om de pesticiden te vermijden die er ook in zitten, zou ik de biologische variant pakken ;-)

En er is ongetwijfeld verschil in doorlaatbaarheid van verschillende stoffen, maar daar heb ik geen kaas van gegeten dus daar kan ik je niet mee helpen!
celia
7 Mar. 2015
Dankjewel.
Biologisch: check!

En voor die doorlaatbaarheid ga ik zelf eens op zoek. Als je dat ook wil weten, laat maar horen.
De Groene Vrouw
8 Mar. 2015
Altijd :-D
Miranda
6 Mar. 2015
Ha Groene Vrouw,

Mooie post weer! Ik heb een zonneallergie (lichte vorm) en vraag mij af of het opbouwen van het opdoen van zonnestraaltjes dan ook helpt. Ik neem de proef op de som door aankomend weekeinde maar eens wat zon te pakken!

Verder een beetje off-topic... Kun je iets meer vertellen over rode palmolie? Wat kun je ermee en wat biedt het voor meerwaarde c.q. andere smaak ten opzichte van bijvoorbeeld extra virgine kokosolie? Ik heb gezocht op je website, maar volgens mij is er nog geen blog over. Idee?
De Groene Vrouw
6 Mar. 2015
Ja, daar ga ik binnenkort een keer een postje aan wijden #rodepalmolie!
Crystal
6 Mar. 2015
Zo herkenbaar, sinds ik 'buiten' woon heb ik geen zonnebrand meer hoeven smeren. Vanaf maart lekker aan het werk in de tuin, daarna lekker klussen en houthakken bij elke zonnestraal en je vergeet gewoon dat je kan verbranden, want je huid voelt gewend aan de zon.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy