Blog

Maar waar háál je dat dan?

3 May. 2013

Onze maatschappij is niet bepaald ingesteld op gezond eten. Leuk is dat, heb je net van mij geleerd dat je beter geen brood meer kunt eten (of toch een heel stuk minder) of dat je melk eigenlijk van koeien moet zijn die gras hebben gegeten (en geen soja), blijkt vervolgens dat er geen supermarkt is die een beetje meewerkt met dat concept.

Met veel moeite vind je bij de Jumbo een brood dat de hele nacht gerezen heeft (beter, maar nog steeds van tarwe gemaakt). Een speltbroodje lukt misschien ook nog wel, maar ja, spelt is eigenlijk gewoon een volle broer van tarwe. Grasboter, dat is er nu weer volop. En scharreleieren vervangen door de biologische variant kun je ook. Maar dan wat?

Biologisch vlees van koeien die niet gewoon biologische soja hebben gegeten, maar écht gras. Rauwe melk, liefst ook van dat soort koeien. Biogroenten die niet klauwen met geld kosten en dan ook nog als het even kan méér variatie dan het rijtje winterpeen-rode kool-broccoli. Meel, laat staan pasta, van andere graansoorten. Om van een beetje lekkere koekjes nog maar te zwijgen. Pfff... hoe doet die meid dat?

Zoals vroeger

Ik ga niet beweren dat het makkelijk is. Of althans, niet zo makkelijk als een zakje voorgesneden groenten bij de supermarkt. En ja, als je allebei 40 uur in de week op kantoor zit, is het misschien lastiger dan wanneer je thuis bent of voor jezelf werkt. Ik heb altijd een beetje een hekel aan mensen die beweren dat het allemaal écht geen extra moeite kost. Alsof je niet helemaal in orde bent als je de energie niet kunt opbrengen om op zondag even vijf maaltijden te koken voor de rest van de week.

Dus ja, het is waar: veel écht gezonde producten koop je simpelweg niet in de supermarkt. Maar je bent ook niet veroordeeld tot de biowinkel! Ik heb er geen in de buurt en ik kom er min of meer nooit. Dus dat de eerstvolgende natuurwinkel 40 kilometer verderop zit is, helaas, geen excuus ;-)

Maar hoe dan wel? Eigenlijk heel eenvoudig: we doen het net zoals vroeger. Waar nodig zelf dingen maken. Niet alles, van waspoeder tot kroket, bij de supermarkt inladen maar je boodschappen op verschillende plaatsen bij gespecialiseerde plaatsen aanschaffen. Ik zeg bewust plaatsen, want het zijn niet allemaal winkels.

Hoe het dan precies werkt? Dat is een kwestie van een beetje zoekwerk, een beetje bereidheid om een stukje te rijden en een beetje geluk. En een beetje schipperen en smokkelen, dat ook. Dit is hoe wij het doen; voor jou werkt het misschien weer anders dus gebruik je creativiteit!

Groentenpakket

Ons groentenpakket komt niet van Odin maar van Tuinderij De Groene Steen. Janneke zit in omgeving Utrecht/Zeist/Wijk bij Duurstede, maar niet getreurd: dit soort initiatieven vind je door heel Nederland. Beetje zoeken en je vindt er vast ook één bij jou in de buurt.

Voordelen van een alternatief groentenpakket:

 • het is zekerweten lokaal (niet zoals de grote pakketten die in de winter aubergines uit Zuidamerika halen)
 • het is altijd gevarieerd (ijskruid en Japanse raapsteel, anyone?)
 • het is biologisch en zo vers als maar kan
 • ik hoef niet na te denken over wat ik nu dan toch weer moet kopen
 • en toevallig wordt het bij mij naast de deur afgeleverd (maar da's geluk hebben)

Vlees

Ook voor vlees zijn er verschillende alternatieven. Wildrundvlees.nl, wildernisvlees en natuurmonumentenvlees zijn maar een paar voorbeelden. Deze pakketten moet je afhalen, maar je kunt ook vlees laten thuisbezorgen, bijvoorbeeld door okvlees.nl. Als je lief knippert krijg je er zelfs gratis of goedkope soepbotten bij. Hieperdepiep!

Voordelen van wild rundvlees:

 • Zo grasgevoerd als maar kan
 • dus blije koeien én vet gezond
 • Dieren die nog nooit een antibioticaspuit hebben gezien, omdat ze ze niet nodig hebben
 • Veel sterkere rassen die dichterbij het 'oerrund' staan (niet de doorgefokte dikbillen van de supermarkt)
 • Vaak goedkoper dan biovlees van de super (maar vooruit, je moet er dan ook wel een paar kilo tegelijk van afnemen, dus investeer je winst in een goede vriezer!)

Granen & Droogwaar

Toegegeven, dit zijn niet de makkelijkste. Ik heb heel toevallig een adresje van iemand die regelmatig langs een biologische maalderij rijdt. Stukje geluk. Maar ook zonder dat zijn er wel dingen te verzinnen:

 • Vraag een bevriende therapeut of ze wel eens bestellen bij de groothandel. Veel groothandels die supplementen e.d. verkopen, verkopen daar ook biologische droogwaren bij. Die van mij heeft echt alles, van afwasmiddel tot pasta tot koekjes tot rijstemelk. Soms moet je het ook in grootverpakking bestellen, maar vaak ook niet.
 • Zoek een coop of zet er ééntje op. Een coop (of voedselcoöperatie) is een collectief van mensen die samen bestellen bij de biologische groothandel. De prijzen zijn laag (want inkoopsprijzen en er hoeft niet op verdiend te worden) en het is vaak een gezellig gebeuren. Alternatief zou je nog een Van Haver tot Gort-punt kunnen zoeken (of worden).

Bezorgdiensten

Als je het dan echt niet meer weet, heb je altijd nog de biologische bezorgdiensten. Vaak zijn ze regionaal. In Zeist/Utrecht zit bijvoorbeeld De Korenmaat, die alle biologische boodschappen bezorgen. In Flevoland en Noordnederland zit de Hofwebwinkel, voor voedsel van vlees tot brood tot droogwaar etc. In Amsterdam heb je De Krat en, nou ja, als je een beetje zoekt is er vast wel iets dat ook in jouw buurt bezorgt.

Landwinkels, boeren en de markt

Een rondje rijden door de omgeving loont: vaak kun je rechtstreeks bij de (bio)boer allerhande zaken krijgen, waaronder groenten en fruit. Hier in de buurt zitten al drie stalletjes met biologische groenten op fiets-brommer-auto-afstand. Gezellig om op zaterdagmorgen te doen!

In veel steden heb je een biologische markt. Ik kom er echt nooooooit, maar als je moeite hebt met het vinden van biospullen kan het een uitkomst zijn om eens per week zo'n tripje te plannen. En toegegeven, met je mandje over de markt is 100x fijner dan met je ongeïnspireerde maandagmorgenhoofd door de supermarkt te sjokken.

Tot slot de boerenlandwinkels. Vrijwel overal zitten ze, of ze nu van de franchise Landwinkel zijn of gewoon van zichzelf. Ze hebben niet allemaal evenveel te bieden, maar vaak kunnen ze je wel weer doorverwijzen naar andere boeren of landwinkels, die je verder kunnen helpen. En je moet vaak goed zoeken. Want het zijn boeren. Die zijn niet altijd even commercieel ingesteld. De meeste landwinkels hebben zuivelproducten, eieren, kaas en jam; als je geluk hebt ook rauwe melk en groenten.

En ja, zoals ik al zei: als je al die winkels langs moet, ben je meer tijd kwijt dan dat je het bij de super haalt. Maar het is wel ontzettend rewarding kan ik je zeggen, als je vijf kilo vlees in je vriezer staat te proppen, een plek loopt te verzinnen voor je collectie alternatieve graanmelen of een groente aan mootjes staat te hakken waarvan je tot voor kort niet eens wist dat hij bestond. Dus moeite? Ja. Waard? Zeker.

De vraag van vandaag:

Waar rij jij graag een stukje voor om?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (38)

Rosa Zantingh
31 Jan. 2016
Wij hebben alleen maar een fiets, en fietsen dus alles.
Ik ga vaak naar boeren fietsen in de buurt voor duurzame groenten en aardappelenen fiets naar de natuurwinkel voor biologische groenten en soms vlees.
MICKEY
5 Oct. 2015
WWW.MELKMOETNIET.BE EN JE DRINKT GEEN MELK MEER,TENZIJ JE OP HEEL ENGE ZIEKTES ZIT TE WACHTEN EN VOOR DE MENSEN DIE NOG STEEDS GELOVEN DAT DE DIEREN EEN GOED LEVEN HEBBEN,KIJK EARTHLINGS MAAR PAS OP U BENT GEWAARSCHUWD!
De Groene Vrouw
5 Oct. 2015
Volgens mij heb je de verkeerde site te pakken. Vertel het hier: http://screamintothevoid.com/
En lees dit ook gelijk even: http://groenevrouw.nl/ik-ben-het-even-zat/

Succes met je stress.
Nina
19 Mar. 2016
Lol!
Jannie Zegeren
8 Apr. 2016
Wij kopen biologisch vlees bij Jan Steenbergen, dit wordt voor een bepaald bedrag gratis bezorgd.
Jan heeft een eigen slagerij in de boerderij. Hij verkoopt Wagyu rundvlees (vraag of kijk op de site naar de voordelen), en ook heel lekker varkensvlees van oude rassen. Heel anders dan in de supermarkt of van de slager!
Op www.jansteenbergen en alle info te vinden en de webwinkel op: www.ekovleesbestellen.nl
Jannie
4 Sep. 2015
Voor biologisch vlees kunnen jullie terecht bij Jan Steenbergen www.jansteenbergen.nl
Zij hebben een webshop en bezorgen boven 40 euro gratis aan huis.
bianca
17 Jul. 2015
Ik woon sinds kort in Ravenstein bij Oss. Ik ben op zoek naar alternatieve verkooppunt van eieren (wel n dat kippen vrij los lopen, maar dat begrijpen jullie wel
bianca
17 Jul. 2015
Ik woon sinds kort in Ravenstein bij Oss. Ik ben op zoek naar alternatieve verkooppunt van eieren, groenten en brood etc. Het liefste bij de boer zelf. Wie kan mij helpen? Heb al diverse tankjes benzine leeggegeten hier, maar kan niets vinden. En dat is ook niet milieuvriendelijke. Dank voor de reacties. Groetjes Bianca
Saske
11 Mar. 2016
Hoi Bianca,

Ik woon sinds kort in Berghem met mijn man en zoontje (1,5) en hou ook van streekproducten/biologisch etc. Vind je het leuk om contact op te nemen?

groetjes Saske (38)
rona
3 Feb. 2015
De rauwe melk heb ik inmiddels gevonden :-) En de Beebox is pas bij ons gaan bezorgen. Die is bio en alleen producten uit Nederland. Die vleespakketten vindt ik ook een goed idee, daar ga ik ook eens naar kijken!
Miranda
10 Nov. 2014
Ik ben echt ontzettend blij met de plek waar ik woon (regio Den Haag). In de buurt heb ik twee boerderijen waar ik terecht kan voor rauwe melk. (resp. het Geertje in Zoeterwoude en Hoeve Biesland in Delfgauw).
Bij het Geertje is ook rauwe geitenmelk te krijgen en rauwmelkse boter en kazen. Ze verkopen pure graze vlees(waren), ook orgaanvlees! Daarnaast vlees(waren) van eigen geiten en varkens en andere streekproducten. Het is er wel altijd erg druk.
Hoeve Biesland (biologisch-dynamisch) heeft naast melk ook boerenkaas (uit de buurt), vlees van eigen lammeren en koeien (ook orgaanvlees en botten) en daarnaast ook varkensvlees uit de buurt en kip van de polderhoen. Je kunt er ook groenten/fruit uit eigen moestuin kopen en andere streekproducten. Het aanbod is altijd reuze en de mensen zijn ontzettend vriendelijk (en het is iets minder grootschalig en commercieel dan het geertje).
Laatst voor het eerst vlees besteld via wildernisvlees (in de buurt van mijn schoonouders af te halen) en daar ben ik erg over te spreken!
Verder bestel ik veel (supplementen en houdbaar) online (lang leve internet) en heb ik bovendien een grote Ekoplaza in de buurt van mijn werk en nog een kleinere in de buurt van mijn huis voor verse producten. Bepaalde biologische groente en fruit haal ik ook bij de reguliere supermarkt overigens (het is maar net waar het goedkoper is).
Layla
6 Jan. 2015
Ik weet niet of je dit te lezen krijgt, maar wij hebben geen auto maar wel interesse in rauwe melk ed. Al enige tijd ben ik op zoek naar mensen die me daarbij kunnen helpen!
Miranda
6 Jan. 2015
Waar woon je?
Layla
7 Jan. 2015
In Moerwijk.
Miranda
7 Jan. 2015
Helaas uit de buurt! Sorry...
Hendrik
18 Jun. 2016
beste Miranda, dank voor je verhaal. hier heb ik wat aan. heb je ook ervaring met boederij De Vierhuizen in Zoeterwoude? dat ligt een beetje boven 't Geertje.
groet, Hendrik
Roos Pommerel
27 Jul. 2013
Amersfoort heeft Boer Kok in Hoogland, een belevenis om met die man te praten. Zijn dieren krijgen ook afvalgroente en brood van de natuurvoedingswinkels uit de regio. Hij heeft koeien, rauwe melk, varkensvlees van varkens die lekker buiten gras omzetten in modderveld en scharrelende kippen waar je blij van wordt. Echt een ouderwets familiebedrijf daar.
We hebben verder wel drie natuurvoedingswinkels, te dicht bij elkaar gelegen trouwens aan een kant van de stad. Veel supermarkten verkopen steeds meer bio. Mijn eigen bio volkstuintje levert lekkere peultjes en thuis heb ik tomaat en allerlei kruiden. Mocht iemand nog oregano of maggiplant willen dan heb ik wel een stekje/vers want daar heb ik heel veel van.
Evelien
13 May. 2013
Wij zijn sinds een paar weken aangesloten bij voedselkollektief A'sfoort.
Daarbij halen we rauwe geitenmelk bij de boer in Hoogland, helaas niet bio (maar beter dan uit de supermarkt).
Bij de landwinkel halen we vaak de geitenkaas en brood en soms de streekproducten.
Op donderdag hebben ze hier een biologische markt.
Kruiden hebben we zelf in de tuin (zo ook tomaten).
Suuz
4 May. 2013
Bij ons op de wekelijkse markt staat gelukkig een boer die biologische, rauwe melk verkoopt en de kazen die hij maakt. De melk die hij daar verkoopt komt van de melkronde van die ochtend, dat is pas verse melk!
Met de groenten smokkelen we. Niet biologisch, maar wel zo veel mogelijk van het seizoen. Maar zelfs dan sluipt er ingevlogen groenten in.
We zoeken nog een leverancier voor vlees. Er zijn wel wat boeren in de buurt die hier vlees verkopen, maar het is me nog niet duidelijk of de koeien grasgevoerd zijn.
Brood eet is sinds kort weer: met zeer grote mate. En dan alleen bio zuurdesem spelt.
Lekkernijen zoals koekjes, taart en cake maak ik lekker zelf. Helemaal nu ik jouw recept voor amandelcake heb (toet!). Jammie.
WZK
3 May. 2013
Ik heb zelf goede ervaringen met hofwebwinkel, wildrundvlees, estafette, ekoplaza en de groeneweg slagerij. Wij kopen alles bio en koekjes maken we zelf. Ook bak ik regelmatig zelf brood en kook ik eens in de zoveel tijd voorraad. Bijvoorbeeld een grote voorraad bonebroth (of stock zoals jij het noemt). Die weck ik vervolgens in potjes van ongeveer 300 ml. En dat gebruik ik dan weer om de rijst mee te koken, een groentetje in te smoren, etc. Net als zelf appelmoes maken met kaneel. Zelf flink wat pastasaus of tomatensoep maken als het weer tomatenseizoen is. Net 2 kg biotomaten gekocht voor 4 euro.
Ierdwyfke
3 May. 2013
Melk, sojadrink, rund- en/of varkensvlees eten we niet.
Dat scheelt een bak!
Ierdwyfke
3 May. 2013
Ik doe mijn aankopen veelal bij 'Het Gelders Eiland' in Lobith (9 km. van hier).
De rest koop ik in Duitsland (wat zo'n 7 km is).
En die Duitsers hè? Dáár kunnen de Nederlanders nog wat van leren.
Alianne
3 May. 2013
Voor mijn (rauwe) melk, karnemelk, roomboter en eieren ga ik rechtstreeks naar de boer(in) in Staphorst, voor de groentjes is ons tuintje en de biologisch kibbutz in Kolderveen, maar vlees zou ik hier in de omgeving(ZW Drenthe) niet echt weten.
De Groene Vrouw
3 May. 2013
Wapserveen in de buurt? http://www.scharrelvlees-drenthe.nl/
Of Anloo > http://www.drentsweidevlees.nl/pagina7.html
Ansen misschien (inclusief rustieke boer) http://ekovleesbestellen.nl/biologisch/content/4-over-ons-bedrijf
Of Noordbroek http://www.arkemavlees.nl/
Hoog Balinge wellicht http://www.hoogestoep.nl/
Assen desnoods http://www.degroenewegassen.nl/
Alianne
4 May. 2013
Thanx!!!
Rob
29 Aug. 2013
Ik zou heeel graag het adres van je willen weten, ik zoek al een tijdje in de buurt van staphorst naar een dergelijk adres.

Wanneer je de link hieronder volgt kun je het adres prive doorgeven.
http://www.marktplaats.nl/a/diversen/levensmiddelen/m713052171-rauwe-melk-gezocht.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr
groet
Rob
Joke
3 May. 2013
Nog even, ik krijg de indruk dat je spelt ook niet echt goed vind. Wat is dan wel goed meel?
Ierdwyfke
3 May. 2013
Die indruk krijg ik nu ook.
Helaas is het voor ons de enige graan (naast Rogge, hennep en amandel) wat we hier verdragen en waarvoor ik nog net niet een extra geldboom in mijn tuin hoef te planten.
En eerlijk, een 100% hennepbrood is niet te (vr)eten.
De Groene Vrouw
3 May. 2013
Spelt is niet per se slecht, net als tarwe niet per se slecht is. Maar het is wel een volle broer, het is eigenlijk gewoon tarwe maar dan net even anders. Waar het om gaat is dat mensen snel geneigd zijn om 100% tarwe te vervangen door 100% spelt, en dat is net zo niet goed voor je als 100% koemelk vervangen door 100% sojamelk ;-) om maar eens iets te noemen.

De truc zit hem in afwisseling, een goede bereiding én in het algemeen gewoon wat minder granen eten. Dan komt het allemaal best voor elkaar. Wat haalbaar, wenselijk en gezond is verschilt per persoon/gezin, dus daar zul je zelf een weg in moeten zoeken.
Danielle
4 May. 2013
spelt bevat ook gluten, maar niet van het type geijkte allergene en anderszins schadelijke gluten als dat van tarwe.

Als je al brood eet neem dan zuurdesembrood van rogge of spelt.
Als mensen schrijven over melk dat het slijmvormend is en alleen voor kalfjes etc. dan bedoelen ze gepasteuriseerde melk.
In gepasteuriseerde melk worden door verhitting tot 72 graden de eiwitten gebroken en daar kan je lichaam niets mee. Bovendien raken de verteringsenzymen in de melk verloren.
In rauwe melk daarentegen zitten wel die verteringsenzymen en de eiwitten zijn heel, hier kan je lichaam wel veel mee. Bovendien zit rauwe melk boordevol mineralen en vitaminen.
Danielle
4 May. 2013
http://www.voedingisgezondheid.nl/Handige_adresjes.html

Kijk hier even voor handige adresjes
Joke
3 May. 2013
Ik heb het geluk dat ik een (ver) familielid heb die biologisch-dynamisch boert. Wel ver weg, tegen de Waddenzee aan, terwijl ik in de randstad woon. Maar ze hebben familie bij ons in de buurt en telkens als ze daar op bezoek gaan bellen ze dat ik kan bestellen. Zo is mijn diepvries het hele jaar gevuld met -goedkoop- vlees van koeien die 's zomers in een natuurgebied lopen en van biologische varkens. Maar verder is er in de omgeving alleen gezond eten in de Estafettewinkel te krijgen.
Kim
3 May. 2013
Hier in Limburg is het nog wat moeilijk. Er wordt weinig biologisch geteeld/geboerd dus ik ben voornamelijk afhankelijk van de supermarkt voor bio-aanbod. Jammer want ik zou liever shoppen op de door jouw omschreven manier. Maar goed, ik ben pas net begonnen met mijn groenere levensstijl dus ik heb nog genoeg te ontdekken. Misschien zit er toch meer in mijn buurt dan dat ik denk?
Meissie
3 May. 2013
Heel herkenbaar! En ik durf zelfs te beweren dat ik tegenwoordig goedkoper uit ben ;-)
Groot inslaan, vers, direct van de boer, zelf klaar maken vanaf nul... Ik voel me altijd heel rijk als ik weer een voorraad met gezonde voeding heb aangevuld, waarmee ik mijn gezin kan voeden. Al smokkelen wij wel qua groenten, niet altijd bio, maar zoveel mogelijk van het seizoen. En ook dit jaar weer een moestuin in de maak :-)
Sinds ik zelden in die schreeuwende supermarkten kom, is ons boodschappenbudget flink in hoeveelheid afgenomen! Zo houden we weer geld over voor andere (leuke / gezonde) dingen, uitstapjes, voeding...
Mini-Me
3 May. 2013
Landwinkel hier is alles behalve biologisch. Verkopen vooral kekke jampakketjes aan toeristen.
De Groene Vrouw
3 May. 2013
Ja, het verschilt per landwinkel. Hier in de buurt zitten bio en niet-bio-varianten.
Barbara
3 May. 2013
Wij halen al jaren ons rundvlees bij Hoeve Ravenstein: http://www.hoeveravenstein.nl, bij landgoed Groeneveld in Baarn.
Vleespakketten van biologische koeien, zonder antibiotica, in de zomer lekker buiten lopend en in de winter op stal. Kalfjes blijven bij hun moeder. Er is niet altijd aanvoer, maar je kunt je opgeven om gebeld te worden als er weer een koe geslacht wordt. Wij nemen een pakket van 13 kilo af, dat past in drie vriezerlades. Het is heel divers, van ossehaas en biefstuk tot gehakt, schenkel en rollade. Zelf wel in kleine porties verdelen! Maar dat is juist het leuke van het hele concept, beetje zelf slager zijn en al die verse producten inpakken en labelen. Voor een half jaar vlees in de vriezer, aanzienlijk goedkoper dan biovlees uit de winkel. En zo ontzettend lekker!
Hanneke
3 May. 2013
Goed stuk, weer een reminder dat ik toch echt eens een keer bij de landwinkel hier verderop langs moet rijden!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy