Blog

Melk, de witte wattes? #1

22 Aug. 2011

Het is niet altijd makkelijk om open te staan voor verandering en nieuwe informatie. De wereld is, eerlijk is eerlijk, veel simpeler als je nog zwart-wit kunt denken. Dan is iets gewoon 'goed' of 'slecht' en kun je je daarnaar gedragen.

Vroeger, zeg maar 8-10 jaar geleden, was de wereld voor mij nog heerlijk simpel. Vlees en dierlijke producten: slecht. Groenten, biologisch en sojabonen: goed. Duidelijkheid.

Tegenwoordig is het niet meer zo simpel. Ik ben altijd bereid om nieuwe informatie te onderzoeken en indien nodig, te integreren in mijn leven. Ik ben bijvoorbeeld weer vlees gaan eten en melkproducten gaan gebruiken. Met name omdat ik alle voors en tegens tegen elkaar heb afgewogen en tot de conclusie ben gekomen dat ik gezonder ben mét, dan zonder deze producten.

Calcium

Toch ben ik het niet eens met het idee dat je koemelk nodig zou hebben voor je calcium-inname bijvoorbeeld (één van de belangrijkste redenen waarom voedingskundigen melk aanraden). Daarvoor zou ik persoonlijk juist géén melk drinken.

Zeker melk uit de winkel zorgt eerder voor een calciumtekort, omdat het veel fosfor bevat (onttrekt calcium aan het lichaam), en de calcium in de melk zelf moeilijk bereikbaar is door een lastig af te breken eiwitverbinding.

Rauwe melk

Dat melk goede eigenschappen kan hebben en een goede toevoeging kan zijn aan het dieet, doet geen afbreuk aan alle tegenargumenten die ik in mijn vega-tijd heb verzameld. Die kloppen voor het grootste gedeelte ook allemaal: melk zorgt voor een snelle stijging van het bloedsuiker, het bevat lactose dat voor intoleranties kan zorgen en er zitten veel omega-6-vetzuren in. Dat is dan ook niet de melk die ik drink.

Wat ik wél gebruik, is biologische, rauwe, grasgevoerde melk. En dat is een wereld van verschil met die witte prut uit de supermarkt. Daar valt zoveel over te vertellen, dat dit blog eigenlijk een beetje te kort is. Als ik een manier vind om alle argumenten kort en krachtig samen te vatten, zal ik die zeker hier neer zetten. Vandaar ook de #1 in de titel van dit bericht; er komt zeker nog eens een #2 en vast ook een #3.


Reageren? Gezellig!

Reacties (5)

Anna
23 Aug. 2016
Interessante artikelen heb je op je site!
Vandaag google geraadpleegd over mijn zoontje van een jaar met de vraag of ik hem zuivel moet geven. Zelf neem ik dit nooit. Volgens consultatiebureau hebben ze 300 ml per dag nodig.
Wat denk jij? Heeft een kind van 1 jaar zuivel nodig?
els
1 Sep. 2014
"Zeker melk uit de winkel zorgt eerder voor een calciumtekort, omdat het veel fosfor bevat (onttrekt calcium aan het lichaam)"
dat is straf! Heb je daar een bron van, ik zou hier graag wat meer over lezen
groeten
De Groene Vrouw
1 Sep. 2014
>>“Consumption of dairy products, particularly at age 20 years, was associated with an increased risk of hip fracture in old age. (“Case-Control Study of Risk Factors for Hip Fractures in the Elderly”. American Journal of Epidemiology. Vol. 139, No. 5, 1994).<<

>>“These data do not support the hypothesis that higher consumption of milk or other food sources of calcium by adult women protects against hip or forearm fractures.” (Source: Feskanich D, Willett WC, Stampfer MJ, Colditz GA. Milk, dietary calcium, and bone fractures in women: a 12-year prospective study. American Journal of Public Health. 1997).<<

>>The heat of pasteurization destroys the enzyme phosphatase, which is necessary for the assimilation of calcium. Some researchers claim that as much as 50 percent of the calcium in pasteurized milk is not utilized by the body. http://www.whale.to/vaccine/james9.html <<
els
10 Sep. 2014
de eerste twee links zeggen niets over een verschil tussen "winkel"melk of rauwe melk, de laatste link heeft ook geen enkele te achterhalen bron. Whale.to heeft trouwens een zéééér bedenkelijke reputatie en kan je echt niet als betrouwbare bron gebruiken (ze ontkennen bvb het bestaan van de holocaust, maanlanding, evolutie,... zegt genoeg denk ik)
De Groene Vrouw
10 Sep. 2014
Hmmm, dat klinkt niet best! Ik ga er nog eens kritisch naar kijken. Gelukkig zijn er heus meer bronnen voor de veiligheid van rauwe melk - er staat nog een heel artikel gewijd aan dat onderwerp op de pennen. Ik zal de bronnen daar duidelijk bij vermelden :-D
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy