Blog

Melk, de witte wattes? #2

6 May. 2012

Deel 2 van deze serie, waarin ik dieper wil ingaan op lactose-intolerantie. 

De laatste jaren hoor je steeds meer over kindjes met deze verteringsproblemen. Dat kan natuurlijk komen omdat we er nu een woord en een onderzoek voor hebben, en het dus steeds vaker ontdekken. Maar persoonlijk denk ik dat er ook andere factoren meespelen.

Darmflora

Ten eerste is daar de verslechterde darmflora. De darmflora speelt een belangrijke rol in de vertering van alle voedingsmiddelen, ook die van melk en gluten (om maar eens een andere veelvoorkomende intolerantie te noemen). Aangezien het tegenwoordig nogal treurig gesteld is met onze darmflora, komen ook verteringsproblemen vaker voor. Kinderen krijgen tijdens de geboorte de darmflora van de moeder mee, en die is steeds vaker gewoon niet optimaal. Voedingsmiddelen die we vroeger zonder problemen konden verteren, kunnen nu niet goed worden verwerkt en zorgen daardoor voor meer problemen dan 'vroeger'.

Daar komt nog bij dat we van bepaalde voedingsmiddelen gewend zijn om er jaar in jaar uit dagelijks grote hoeveelheden van naar binnen te werken, iets waar ons lichaam sowieso niet op ingesteld is.

Bewerking

Hoe dan ook; dit is niet de belangrijkste reden dat we tegenwoordig overspoeld worden met de KMA en LI-problemen. De grootste reden is wat we doen met onze melk.

Als we het hebben over 'bewerkte' en 'onbewerkte' voedingsmiddelen, denken we vaak aan 'groenten en fruit' aan de onbewerkte kant, en aan 'maak-thuis-tompoucen-pakketten' aan de bewerkte kant. Maar waar zet je de melk? 10 tegen 1 dat je verse melk uit het koelschap bij 'onbewerkt' zou zetten, maar niets is minder waar.

Melk is een sterk bewerkt product; het wordt verhit en gehomogeniseerd (verdeling van vetbolletjes omdat wij blijkbaar niet tegen de aanblik kunnen van zich scheidende melk). Tijdens het verhittingsproces (pasteurisatie) worden alle ziektekiemen gedood. Maar ook alle gunstige bacteriën en wat erger is: ook alle enzymen gaan eraan.

Enzymen bestaan namelijk uit eiwitten met (doorgaans) een vitamine eraan vast. Eiwitten worden hard bij een temperatuur van meer dan 60 graden (denk maar aan het koken van een ei, dat een stevig eiwit oplevert). Daardoor wordt het enzym onwerkzaam.

Enzymen

En laat je die enzymen nu nét nodig hebben om melk beter te kunnen verteren! Lactase is het enzym dat helpt lactose te verteren; wij maken het op jonge leeftijd nog aan maar op latere leeftijd veel minder.

Dat je het blijft aanmaken als je maar melk blijft drinken is waar, maar bij lange na niet genoeg om de grote hoeveelheden lactose te kunnen verteren. In rauwe melk is lactase gewoon nog aanwezig. Dat is de reden dat veel mensen met een lactose-intolerantie wél rauwe melk kunnen verteren - en trouwens ook yoghurt, want daarin is de lactose door melkzuurbacteriën omgezet in melkzuur.

Koemelkallergie

Bij KMA ligt het verhaal net weer even anders. Daarover vertel ik je later meer... Komt nog!

De vraag van vandaag:

Drink je veel melk uit de supermarkt?


Reageren? Gezellig!

Reacties (11)

Malu
31 Jan. 2016
Groene vrouw, ik las ook dat melk de IgA stuk maakt. Wat we juist zo hard nodig hebben in de darmen.
Ik ben daarom overgegaan op rauwe geitenmelk wat ik maar ongeveer 3 keer per week gebruik. Maar of geitenmelk veel beter is weet ik niet. Ik weet dat de caseïne beter verteerbaar is voor mensen.
Else
14 Oct. 2015
Ah! Jarenlang gesmuld van koude en warme melk uit de supermarkt, maar waarom kreeg ik er toch altijd zo'n lichte zweem van maagkramp van? Nooit begrepen, uiteindelijk gestopt met melk drinken.

Flash forward naar 2014, aan het HelpX-en bij een schapenboer in the middle of nowhere in Nieuw Zeeland. Omdat dit jonge gezin in the middle of nowhere woonde, was het makkelijker om een eigen melkkoe te hebben. Ik heb er genoten van ontbijt met één dag oude melk van huiskoe Tinkerbell. Mijn maagje genoot lekker mee! Nergens last van.

Boerin gaf aan dat haar zoontje (3 jaar oud) van melk uit de supermarkt in no time onder de eczeem kwam te zitten, maar Tinkerbells melk verdraagt hij perfect!
Kim
30 Apr. 2015
Ik werd vandaag geconfronteerd met een interessante vraag, waar ik geen antwoord op weet. Toen ik vertelde dat een hoop lactose intoleranten wel tegen rauwe melk kunnen omdat het enzym lactase nog in rauwe melk aanwezig is dat nodig is om lactose te verteren, zei zij: beide bij elkaar aanwezig klopt voor mijn gevoel niet, want dat zou dan toch betekenen dat het enzym lactase de lactose al af breekt in de melk voor consumptie door kalf of mens.
Hoe werkt dit?
De Groene Vrouw
30 Apr. 2015
Het is aanwezig maar in inactieve vorm, die wordt geactiveerd door (uit mijn hoofd effe) ons maagzuur :-D (of iets in die richting, pin me niet vast op de details) ;-)
Femke
7 May. 2014
Ik drink heel veel melk uit de supermarkt omdat ik het heerlijk vind. Ik ben sinds kort begonnen met het drinken van volle melk in plaats van halfvolle melk vanwege de goede vetten. Ook haal ik de melk bij de biologische winkel, maar ik vraag me af of deze melk onbewerkt is. Ik weet bijna wel zeker van niet. Dus zal deze zalige melk ook wel niet goed voor me zijn. :-( Ik heb geen idee waar ik rauwe melk vandaan kan halen, maar ik woon praktisch op het platteland in Pieterburen, dus er moet vast wel een boer in de buurt te vinden zijn met koeien. Of ze horens hebben of niet dat weet ik dan ook weer niet. Hoe jammer vind ik het dat mijn verse volle melk ook niet het beste blijkt te zijn!
De Groene Vrouw
7 May. 2014
Wacht maar tot je verse rauwe melk geproefd hebt. Heb je nergens meer spijt van (behalve misschien dat je het niet eerder hebt ontdekt) ;-)
Femke
7 May. 2014
Ik heb even gegoogled en ja hoor, een boer in de buurt die rauwe melk en yoghurt verkoopt! Jippie! Ik ga morgen gelijk langs!
Hendrik
13 Jul. 2016
beste femke, de yoghurt van de boer is niet rauw. die is gewoon bewerkt. de boer mag die niet verkopen omdat je die niet thuis kan verwarmen. de rauwe melk gaat naar een 'yoghurt bewerker', daar wordt het verwarmt en gaat dan terug naar de boer.
wat ik begrijp, is er dan geen? verschil meer met de yoghurt uit de supermarkt.

't Geertje waar ik de rauwe melk haal, vertelde mij dat en ook 'de hoeve biesland' in Delftgauw. En ik maar denken dat ik al die tijd rauwe yoghurt aan het eten was....:(
Oplossing is om zelf je yoghurt te maken.
Hilde
7 Mar. 2014
Staat die post over KMA nog op de planning?
De Groene Vrouw
7 Mar. 2014
Ik heb een eeuwigdurende blogpostinspiratielijst. Daar valt nooit iets vanaf, maar soms krijgen andere dingen wel voorrang ;-)
Hilde
10 Mar. 2014
:-)
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy