Blog

Menstruatiecup 101

7 feb. 2014

Afgelopen week hadden we het over menstruatiebloed. Dat is dus niet vies, maar het moet wel ergens in opgevangen worden, anders wordt het zo'n natte bende. Menstruatiecups zijn een fijne oplossing, maar hoe gebruik je zo'n ding?

Menstruatiecups dus. Sinds ik er op mijn 17e zelf één ben gaan gebruiken, ben ik nog steeds reuze enthousiast. Mijn zendingsdrang ben ik inmiddels wel kwijt, maar van een goed stuk degelijke informatie is nog nooit iemand slechter geworden. Mag je daarna zelf beslissen of je het iets vindt.

Voordelen

Laten we eens beginnen met de voordelen van een menstruatiecup. Waarom zou je eigenlijk zo'n ding willen hebben?

 • Ze zijn fijn! Echt, echt waar veel fijner dan een tampon (en dat zeg ik niet alleen omdat ik ze zelf verkoop). Dat is ook wat ik het allermeest terughoor van vrouwen: dat het zo fijn fris is en dat ze wilden dat ze het jaren eerder hadden geweten.
 • Ze bevatten geen rare chemicaliën en zijn gemaakt van medisch siliconen, natuurrubber of TPE (het materiaal waar flessenspenen van gemaakt worden). Ze bevatten geen weekmakers, BPa of andere schadelijke stoffen die je liever niet in je vajayjay hebt.
 • In tegenstelling tot een tampon absorbeert een menstruatiecup niets. Het vangt alleen op. Dat betekent dat het je natuurlijke vaginale slijmvlies niet aantast. Een tampon blijft maar doorzuigen, en beschadigt je slijmvlies met irritaties en een hoger risico op infecties vandien.
 • Schimmelinfecties hebben dan ook meer kans bij het gebruik van een tampon. Juist rondom je menstruatie ben je hier gevoeliger voor. Er zijn legio vrouwen die na aanschaf van een cup veel minder of helemaal geen last meer hadden van vaginale schimmelinfecties
 • Het bespaart kosten: één cup kost tussen de 15 en 30 euro en gaat 5 tot 10 jaar mee. Dat zijn dus 50 tot 150 menstruaties. Als je per menstruatie een pakje tampons gebruikt á (wat zal het zijn, ik koop ze al jaren niet meer) €3,50 ben je dus €175,- tot €525,- kwijt. Zelfs als je 2 of 3 cups moet aanschaffen voordat je de perfecte maat hebt gevonden, bespaar je dus nog een idiote hoeveelheid geld.
 • Het bespaart het milieu: dat had je vast zelf ook al bedacht

Aanschaf

Hoe schaf je zo'n ding nou aan? Vroegâh was het simpel: was je boven de 30 en/of had je kinderen gebaard dan moest je een grote, zo niet dan werd het een kleine. End of story. Maar nu er een enorme verscheidenheid is aan merken, maten en modellen, is het niet zo simpel meer. We zijn bezig aan een handige tool om je perfecte cup te vinden, maar tot die tijd moet je het doen met deze beschrijving.

Maat

Voor het uitkiezen van de juiste maat is je lichaamsbouw het belangrijkste. Ben je zelf lang / groot gebouwd, dan heb je waarschijnlijk een groter model nodig. Ook de bouw van je vagina is uiteraard van belang. Kun je met je vingers bij je baarmoedermond, dan heb je een relatief korte vagina; een grote / lange cup is dan niet prettig. Een korter modelletje zoals de MeLuna Short is vaak fijner. Heb je kinderen gebaard of ben je boven de dertig, dan is je vagina vaak wat ruimer. Een breed model is dan prettig.
Samenvatting:

Voor de maat is het niet belangrijk hoeveel je vloeit. De cup moet vooral goed zitten en passen bij jouw lijf; vloei je heel veel, dan los je dat niet op met een grotere cup maar moet je gewoon vaker legen. Helaas pindakaas.

Flexibiliteit
Er zijn verschillende flexibiliteiten te krijgen. De perfecte flexibiliteit voor jou heeft te maken met je bekkenbodemspierspanning (wordfeud!) en met de gevoeligheid van je vagina. Heb je een hoge spierspanning / moeite met ontspannen, dan is een stuggere cup fijner omdat die makkelijk terugklapt in zijn oorspronkelijke vorm. Bij een hoge spierspanning kan een te flexibele cup niet terugklappen, waardoor er een deukje in blijft zitten en het vacuüm niet goed kan ontstaan. Het kan helpen om een andere vouwmethode te gebruiken, maar een stuggere cup kan dus een oplossing zijn.

Heb je juist een heel gevoelige vagina, dan is een zo zacht mogelijke cup prettig. Vrouwen melden nog wel eens last te hebben van het randje van de cup. Zachte, super-flexibele cups zijn dan fijn. Onze stuggere cups zijn overigens ook zacht (om aan te raken) maar minder soepel.

Samenvatting:

Bij twijfel: kies een model dat zacht & soepel is maar toch veel vormkracht heeft, zoals MamiCup. Kom je toch in de problemen met het vacuüm, probeer dan een andere vouwmethode.

Vorm
Dan is er nog de vorm van een cup. Welke vorm bij je past, is heel persoonlijk en ik kan jammergenoeg niet voorspellen welke vorm fijn is voor jou. Voor mezelf weet ik het wel: ik vind verschillende vormen fijn voor verschillende momenten. Een Mamicup vind ik bijvoorbeeld geweldig vanwege de afgeronde onderkant, waardoor hij ondanks zijn grootte (groter dan de meeste cups in dezelfde maat) toch supercomfortabel is. Een MeLuna heeft veel keuze; de 'gewone' cups zijn vrij lang en smal, maar de Ondiep heeft juist meer een driehoek- dan een klokvorm, waardoor hij prettig is bij een korte vagina en bij vrouwen die een lagere spierspanning of verzakking hebben. Een Femmecup is weer fijn vanwege de extreme soepelheid van het cupje maar de relatieve stevigheid van de bovenring en het supersmalle, gladde steeltje (dat je ook kunt afknippen, maar door de vorm is dat vaak juist niet nodig).

Inbrengen

Hoe breng je zo'n ding nou eigenlijk in? In ieder geval: gevouwen. Kom op, je dacht toch niet dat je hem rechtstandig naar binnen moest duwen? Veel te groot. En een beetje frummelig. Nee, je vouwt hem zodat hij makkelijk in te brengen is, en dan laat je hem los zodat hij kan uitklappen.

De meest gebruikte vouw is de C-vouw: je vouwt de cup in de lengte dubbel en dan nog een keer dubbel. Ook de punch-down-method wordt veel gebruikt, of de driehoeksvouw... Origami is er niks bij. Hier vind je een rustig, duidelijk filmpje met een aantal technieken. De juiste techniek voor jou zit er vast bij! Lukt het echt niet, dan kun je eventueel wat neutraal glijmiddel gebruiken om de cup in te brengen.

Na het inbrengen is het handig om te controleren of de cup goed uitgeklapt is. Dat kun je doen door even langs de onderrand te voelen (helemaal rond, en roeren maar!). Zit er een deukje, dan kan dat betekenen dat het vacuüm niet bereikt is en de cup kan gaan lekken. Maar ik moet erbij zeggen: bij mij blijft er meestal een klein deukje zitten en mijn cup lekt eigenlijk nooit, dus het hoeft niet erg te zijn.

Ontspannen is belangrijk voor het goed kunnen uitklappen. Doe dit op de manier zoals je gewend bent met tampons: staand met je knieën wat gebogen en je benen in de O-stand, of met één been op het toilet bijvoorbeeld. Moeite met ontspannen? Vorm je mond tot een O. Ooopen van Ooonder... het helpt echt. En je zit op het toilet: niemand die het ziet.

Dragen

Dan het dragen. Eerst een stukje belangrijke informatie: de cup vangt het bloed op en absorbeert niets (zoals een tampon). Het bloed dat nog in je vagina zit op het moment dat je de cup inbrengt, kan er dus uit lekken. Dat mag nooit meer zijn dan een paar druppels! Lek je consequent meer, probeer dan een andere vouwmethode of toch een andere maat of flexibiliteit.

Omdat er geen kans is op TSS (Toxic Shock Syndrome, de gevreesde 'tamponziekte') mag je een cup tot wel 12 uur lang inhouden. Maar dat hoeft niet. Als jij het fijner vindt om wat vaker te verschonen, is dat prima. Zelf verschoon ik hem de eerste dagen iedere keer dat ik ga plassen, en de lichtere dagen 3-4x per dag. Je mag hem 's nachts inhouden als je dat prettig vindt.

Doordat je hem lang mag inhouden, is het misverstand ontstaan dat dit ook altijd kan. Krijg ik vervolgens teleurgestelde vrouwen die heftig vloeien en het jammer vinden dat het ding voortijdig vol zit. Tsja... een tampon moet je óók eerder verwisselen als je heviger vloeit, en dat geldt voor de cup net zo goed. Dus als je heftig vloeit, moet je vaker legen. Dat is nu eenmaal zo. Hoe vaak precies, is een kwestie van uitproberen; de meeste vrouwen kunnen er makkelijk 3-4 uur tussenlaten, maar een enkeling zal toch iedere 2 uur naar het toilet moeten. Maar dat was je dan waarschijnlijk al gewend.

Verder kun je gewoon alles doen met een cup: paardrijden, dansen, naar de sauna, de hink-stap-sprong; net zoals je met tampons kunt doen. Zwemmen ook wel, maar de kans op verbreken van het vacuüm is dan wel aanwezig (maak je geen zorgen, hij drijft heus niet opeens in het zwembad, maar het kan zijn dat je lekt). Sex-met-penetratie wordt wel wat lastig, maar dat had je vast al begrepen.

Uithalen

Dan het uithalen. Nergens krijg ik zoveel vragen over. Terwijl het toch reuze simpel is... ik maak nooit (nooit!) meer vies dan het topje van mijn wijsvinger en duim. Ook niet als het ding overvol zit. Cursus cup verschonen in 10 stappen:

 1. Ga op het toilet zitten met je benen wijd
 2. Leun iets naar achter
 3. Pak de onderkant van de cup beet (of, als je er niet bij kunt, trek eerst even zachtjes aan het steeltje tot je er wel bij kunt)
 4. Knijp in de onderkant van de cup om het vacuüm te verbreken. Let op: trek je cup niet uit je vagina aan het steeltje. Daar is het niet voor bedoeld, het vacuüm verbreekt dan niet en dat doet gewoon pijn.
 5. Als het vacuüm verbroken is (daar moet je de eerste keer over nadenken en daarna gaat het vanzelf) haal je de cup helemaal uit je vagina en kiep je hem in één beweging naar achteren leeg in het toilet.
 6. Hou een wc-papiertje klaar waar je de cup mee opvangt
 7. Doe verder je ding op de wc
 8. Veeg af, maak je cup schoon (in het fonteintje of met een speciaal wasdoekje) en breng hem terug in
 9. Was je handen
 10. Klaar!

Het hele gebeuren kost me nog geen minuut. Oefening baart kunst. Als je consequent tot aan je polsen onder het bloed zit, heb je niet de juiste maat cup waardoor er bloed langs lekt, gebruik je de verkeerde vouwmethode met hetzelfde gevolg of wacht je te lang met legen zodat hij overvol zit.

Oh ja, op één moment krijg ik zelf sneller rode vingers: als ik geslapen heb met de cup, waarbij hij dieper naar binnen geschoven is. Bij sommige vrouwen gebeurt dat overigens ook overdag. Geen paniek: pers de cup zachtjes naar beneden totdat je het steeltje of de basis kunt pakken en proceed as above.

Zo. Meer weet ik niet over cups. Go get one en oefen!

De vraag van vandaag:

Heb je al een cup en hoe heb je die uitgekozen?

Of heb je nog geen cup - en waarom dan eigenlijk niet?

Vertel het ons in de reacties!

 


Reageren? Gezellig!

Reacties (374)

Denise
3 feb. 2021

Ik heb nu drie keer de organicup gebruikt. Ik krijg alleen krampen van de cup en het lijkt ook of plassen moeilijker gaat. Bij uithalen doet het laatste stuk met de rand zeer. Is er misschien iets dat ik verkeerd doe, moet hij verder naar binnen? Nu zit hij vaak helemaal aan het begin.

De Groene Vrouw
4 feb. 2021

Neem even contact op met vragen@cutecotton.nl, dan helpen zij je verder!


Corianne
22 jan. 2021

Hoi! Ik ben echt heel blij met mijn menstruatiecup! Wat alleen enorm vreemd is: De ene dag zit hij helemaal goed en de volgende dag lekt alles ernaast. Ik heb een organicup en het vermoeden dat de cup niet goed genoeg uitklapt. Ik heb nu geprobeerd om hem op een andere manier in te brengen maar het blijft een lastig verhaal. Ik begrijp dus ook niet zo goed hoe het komt. Voor de rest heb ik het geluk dat mijn cup nooit vol zit. Dus ik kan echt de hele dag met m'n cup doen zonder te verschonen (mits hij goed zit). En dat is meteen ook het allerbeste voordeel. Wat denk jij? Een andere cup?

De Groene Vrouw
24 jan. 2021

Je kunt het beste even contact opnemen met info@cutecotton.nl, dan helpen zij je graag verder met persoonlijk advies :-)


Cheyenna
8 nov. 2020
Geen cup hier, maar was wel nieuwschierig. Ik gebruik zelf wasbaar maandverband. Puur omdat het fijner aanvoelt, het milieuvriendelijker is en het veel geld bespaard. En dan niet alleen de kosten van de maandverbandjes, maar ook de kosten van het vuilnis naar de ondergrondse container brengen. De zak zit immers veel eerder vol. En zelfs als die niet vol zit, je laat die zak met maandverband ook niet graag te lang in je prullenbak.. Nu was ik echter benieuwd naar nog meer alternatieven en las daarom over een cup. Echter durf ik er geen te bestellen omdat een tampon indoen al niet lukt. Of naja, ik krijg hem er wel in, maar voel het de hele dag zitten. Wat me erg onzeker maakt natuurlijk! En het voelt dus ontzettend oncomfortabel. Zelfs na filmpjes/instructies/en mn moeder vragen (lekker genant) blijf ik t voelen. Zou ik hier ook last van hebben met een cup? Of juist niet omdat het van ander materiaal is en wat flexibeler?
Lisa
13 okt. 2020
Hi!
Sinds een tijdje heb ik een organicup. En als ik de verschillende reacties en het artikel lees ben ik één van die iets minder gelukkige vrouwen die de cup gewoon elke twee uur moeten legen in de eerste dagen. Heel fijn trouwens om te lezen dat dat ook normaal is en ik de cup niet verkeerd draag ofzo als ik de cup geen 4 uur in kan houden zonder te lekken. Nu vloei ik zoveel dat het voor mij eigenlijk nooit echt schoon blijft in mijn ondergoed ook als ik de cup draag. Onder andere omdat het niet zo makkelijk is alles goed schoon te maken als ik de cup eenmaal in heb gebracht. Ik draag daarom ook altijd alsnog maandverband, maar daar wil ik vanaf. Hebben jullie tips of trics?
Lisa
13 okt. 2020
Hi!
Sinds een tijdje heb ik een organicup. En als ik de verschillende reacties en het artikel lees ben ik één van die iets minder gelukkige vrouwen die de cup gewoon elke twee uur moeten legen in de eerste dagen. Heel fijn trouwens om te lezen dat dat ook normaal is en ik de cup niet verkeerd draag ofzo als ik de cup geen 4 uur in kan houden zonder te lekken. Nu vloei ik zoveel dat het voor mij eigenlijk nooit echt schoon blijft in mijn ondergoed ook als ik de cup draag. Onder andere omdat het niet zo makkelijk is alles goed schoon te maken als ik de cup eenmaal in heb gebracht. Ik draag daarom ook altijd alsnog maandverband, maar daar wil ik vanaf. Hebben jullie tips of trics?
Linne
2 jun. 2020

Ik heb vorige week een Organicup aangeschaft. Nu ben ik echt dik tevreden, alleen is er 1 dingetje. Na ongeveer 2 uur dat ik hem in heb gaat de cup zakken en begin ik hem te voelen. Is dit een teken dat ik wat van het steeltje moet afknippen of heb ik misschien een verkeerde cup (ik heb A) of dat hij al te vol zit?

De Groene Vrouw
8 jun. 2020

Hoi,

Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!

Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D


E
30 apr. 2020
De Groene Vrouw
1 mei. 2020

Hoi,

Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!

Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D


Emily
9 apr. 2020
De Groene Vrouw
10 apr. 2020

Nou, ja en nee ;-)

Je vagina past zich aan aan wat erin of eruit gaat, dus in die zin rekt ze wel op... maar ze veert ook weer terug ;-) 

Het is dus niet zo dat ze in dezelfde stand blijft staan, een vagina is heel flexibel en komt altijd weer in dezelfde vorm terug.

Een menstruatiecup rekt je vagina bijvoorbeeld niet uit.Als je heel opgewonden bent kan de vagina overigens wel wijder worden, dat merk je soms tijdens en na de sex, maar dat is denk ik niet wat je bedoelt :-) 


A
24 feb. 2020
Hallo,

Kan een menstruatiecup een bestaande verzakking verergeren, omdat er steeds een gewicht (opgevangen bloed) aan je baarmoedermond hangt?
De Groene Vrouw
25 feb. 2020

In principe is het vacuüm en gewicht dat eraan hangt zo licht, dat het een bestaande verzakking niet zou moeten verergeren. Wel is het zo dat het bij een verzakking per persoon erg verschilt of iemand de cup wel of niet prettig vindt dragen. 

Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!

Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D


Sara
5 jan. 2020
Ik heb sinds kort een organicup. Leek mij enorm fijn om geen viezigheid meer in je broek te hebben en tampons vind ik ook niks. Ook leek het mij gezien mijn werk(leerkracht) super om je minder vaak per dag te hoeven verschonen! Heb ik tijdens werk ook helemaal geen tijd voor ????. En ik lek vaak s'nachts door, ook zo smerig. Ik merk dat ik het veel schoner vindt nu met de organicup! Grooot pluspunt. Alleen.. als ik net begin te menstrueren (ik denk dat ik heftiger dan normaal bloed?). Is die cup in 2 uur nokkie vol en gaat hij denk ik daardoor ook lekken. Dat vind ik wel erg jammer. Klopt het dat als het bloed bij de gaatjes komt, het gaat lekken? Gezien mijn bouw moet ik niet aan een grotere beginnen (1.60 en 50 k). Maar ik vond dit toch wel een domper. Daarom slaap ik nog steeds met maandverband.

Dus ik zeg voor mij wel wat pluspunten zoals het voelt schoner, mijn vagina is niet droog, geen nare geurtjes, geen vieze volle maandverbanden overdag, inbrengen en eruit halen gaat prima.
Maar het nadeel voor mij: ik lek nog steeds door op mijn eerste dagen (daar wilde ik juist vanaf hiermee), ik lek 's nachts door, ik moet hem net zo vaak verwisselen als een super tampon of groot maandverband op zware dagen. En het verwisselen vergt wel meer werk met schoonmaken etc. En! Als ik erg moet plassen of de zware boodschap ga doen, verschuift hij dus kan ik hem er ook weer opnieuw in gaan doen.... aaargh. En ik heb juist altijd poepdrang met die menstruele krampen. Wat een vrouwenleven.

Dus al bij al, ik hou hem wel. Maar alleen voor hygienische redenen. Ik denk als je niet zo erg vloeit, het een superding is! Anders is het alleen schoner. Niet perse minder werk. Voor mijn situatie.

Ik vond dat ik dat even moest delen, want als ik zoek op mensen die problemen ervaren dan ligt het altijd aan de ligging en de manier van inbrengen. Maar ik denk dus dat als je veel vloeit je gewoon altijd de sjaak bent.
De Groene Vrouw
7 jan. 2020
Dat klopt. Als je veel vloeit, moet je je menstruatieproduct eerder legen / verschonen. Dat geldt voor tampons, voor maandverband en ook voor menstruatiecups. Als je wat groter gebouwd bent, zijn er wel cups die echt meer inhoud hebben dan een grote tampon. Maar ben je kleiner gebouwd en vloei je veel, dan zul je inderdaad eerder moeten legen. Daar valt helaas niet zoveel aan te veranderen ;-) 
monika
19 dec. 2019
Ik gebruik voor het eerst een menstruatie cup! Ik heb de organic cup gekocht. Ik was heel bang na alle reacties om hem erin te doen maar ik krijg dit met gemak gedaan. ( heb 1 bevalling gehad en ben 34 jaar en 1.62) Ik heb absoluut geen pijn en hij klapt gelijk uit en zuigt vacuüm. Ik kan er zelfs met mijn vingers om heen.. Het rare is alleen dat hij gewoon echt naar beneden zakt. Ik voel hem echt letterlijk tegen het uiteinde zitten elke keer. Als ik hem echt meer naar boven duw zit hij niet lekker en lek ik sowieso door. Ik kan hem wel een stukje naar boven duwen zonder pijn maar hij blijft zakken. Ik merk wel als hij naar beneden hangt ik niet door lek maar dat is natuurlijk niet de bedoeling want ik voel hem wel zitten en het steeltje hangt er best wel uit. Ik heb er niet echt last van maar het voelt wel als of hij er ieder moment uit kan vallen. Naar boven duwen heeft echt geen zin want hij valt elke keer naar beneden. Ik sport niet en heb echt geen idee of ik een shorty moet. Ik zit namelijk te twijfelen om een Meluna XL te nemen. Ik heb sowieso hele zware menstruaties. Is de meluna xl clasic wat groter / breder dan de organic cup of ga ik eigenlijk een zelfde soort cup krijgen. Ik wil een wat bredere denk ik... hebben jullie tips?
De Groene Vrouw
3 jan. 2020
Hoi,

Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!

Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Berthe
8 nov. 2019
Hi, is een cup ook veilig om te gebruiken als je LS (Lichen Sclerosus) hebt of is er een ander alternatief?
De Groene Vrouw
13 nov. 2019
Dat hangt er heel erg vanaf hoe ver de LS is. Als de huid te gevoelig is kun je niets meer inbrengen, dus ook geen cup. Het grote voordeel van de cup is wel dat het niet absorbeert en dus de toch al gevoelige slijmvliezen intact laat. Er zijn ook hele zachte, flexibele cups die niet irriteren bij het inbrengen en uithalen. Werkt dat uiteindelijk niet, dan is er altijd nog zacht wasbaar maandverband.Mocht je advies nodig hebben, bel dan even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!

Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979.
Marlies
5 okt. 2019
Ik ben begonnen met een cup en inbrengen en dat gaat goed. Alleen bij het uitnemen doet het laatste stukje de ring zeer. Ook merkte ik dat ik afscheiding heb. Komt dit door de cup? Of valt dit nu op door de cup? Moet wel zeggen dat ik halverwege zat en dus eerst tampons had gebruikt.....
Christa
11 sep. 2019
Hai,
Ik heb de organicup en ben op zich wel tevreden. Maar ik ben nog maar een beginner zeg maar. En als ik de cup draag dan voelt het de hele tijd alsof ik moet plassen. Weet jij misschien hoe dit komt, wat ik daaraan kan doen?
De Groene Vrouw
12 sep. 2019
Het klinkt alsof de cup tegen de achterkant van je blaas drukt. Het kan dan fijn zijn om een wat kleinere en/of flexibelere cup te dragen.

Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!

Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Christa
11 sep. 2019
Hai,
Ik heb de organicup en ben op zich wel tevreden. Maar ik ben nog maar een beginner zeg maar. En als ik de cup draag dan voelt het de hele tijd alsof ik moet plassen. Weet jij misschien hoe dit komt, wat ik daaraan kan doen?
Andrea
29 jun. 2019
Hoi Groenevrouw,
Ik ben pas begonnen met een menstruatie cup te gebruiken. Het inbrengen gaat nu wel redelijk, maar het eruit halen is nog wel challenging. Overal lees ik NIET aan het tuitje eruit halen! Maar mijn cup schuift heel ver omhoog, dat ik eerst een heel stuk aan het tuitje moet trekken. En dan ben ik telkens best bang dat het afbreekt! (Want het voelt alsof dat echt een mogelijkheid is). Gebeurd dit ooit?
Mijn tweede vraag is of een cup geschikt is om vóór de menstruatie in te brengen? Ik wordt nog wel eens verrast met m'n menstruatie, dus dan tref ik vroegtijdig voorbereidingen. Alleen lukte mij het niet de cup in te brengen voordat m'n menstruatie gestart was (pijnlijk, blijft laag zitten), is dit een kwestie van oefening of kan ik dit beter niet doen?
De Groene Vrouw
29 jun. 2019

Hai, Daar is het steeltje ook voor bedoeld: als je de cup hoog draagt (zoals jij), kun je hem een stukje naar beneden halen zodat je in de basis van de cup kunt knijpen om het vacuum te verbreken. Geen angst dus dat hij afbreekt! Daar zijn ze voor gemaakt dus dat zou goed moeten komen. Als je de cup wilt inbrengen voor je menstruatie begint kun je een klein beetje neutraal / natuurlijk glijmiddel gebruiken zodat hij makkelijker in te brengen is - of voor de eerste dag een wasbaar maandverbandje dragen in plaats van een cup :-)


C.P
15 jun. 2019
Hee groenevrouw.
Ik heb zo juist het voor de eerste keer gedaan met een cup. Helaas gaat dit niet super makkelijk. Heb hem in gebracht helaas doet hij wrijwel continu een beetje pijn in de vorm van kramp, en een soort zuig gevoel is dit normaal bij de eerste keer of heb ik de verkeerde maat.
Ik heb maat A van organicup. Daarnaast kan ik er met mijn vingers er erg moeilijk bij on hem er uit te halen.
Nienke
25 jun. 2019
Het klinkt alsof je toch niet helemaal de juiste flexibiliteit hebt! De Organicup is erg zacht, dat betekent dat het vacuüm sterker is dan bij een wat stuggere cup. Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!

Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
I.M
23 mrt. 2019
Hallo, ik ben 16 jaar en 1,69. ik heb de Rubycup besteld in de maat Small maar ik weet niet of het de goede maat is. Kan iemand mij hier mee helpen?
De Groene Vrouw
23 mrt. 2019
We kunnen je helaas niet helpen met cups die we zelf niet verkopen...
Machteld
22 mrt. 2019
Goedendag, ik gebruik al een paar jaar de Meluna cup, volgens mij een M, maar ik heb altijd lekkage. Het lukt mij niet om hem uit te laten klappen. Ik probeer te ontspannen, altijd al een probleem van mij geweest. Ik lees hieronder dat ik 's ochtends kan bellen, maar ik werk elke ochtend. Kan ik ook een keer na 12:30 bellen voor advies?
De Groene Vrouw
23 mrt. 2019
Hoi Machteld,

Je kunt dan het beste even mailen naar vragen@cutecotton.nl, dan helpt Noortje je verder!
Roze vrouw
5 mrt. 2019
Ja, ik heb het 2 jaar lang geprobeerd, omdat ik het idee ontzettend fijn vind. Sinds deze maand toch weer teruggegaan naar tampons. Drie keer advies gevraagd (bij de vragenlijn, ja), drie cups in huis en geen van drieën zitten ze goed. Eén van de drie kan ik nog in op lichtere dagen (op de zwaardere dagen moet ik binnen het uur legen; een normale tampon kan tenminste nog 4 uur mee), maar de andere twee klappen niet goed uit, schuiven naar boven, houden een deuk of vervormen tijdens het sporten zodanig dat ik alsnog doorlek. Geen fijn gevoel als je constant het gevoel hebt dat het niet goed gaat daar beneden (wat dus ook regelmatig zo is geweest in die 2 jaar). Als hij eindelijk goed zat, was het fijn, maar dat wint het niet van de onzekerheid. Helaas, maar kennelijk zijn niet alle lichamen geschikt voor een cup. Dan maar terug naar tampons. Weet ik tenminste zeker dat ik de eerste paar uur vooruit kan én normaal kan sporten.
De Groene Vrouw
6 mrt. 2019
Jammer dat het ondanks ons advies niet gelukt is! Wij geloven dat 95% van de vrouwen de cups naar volle tevredenheid kunnen gebruiken, mits ze de juiste maat, vorm en flexibliteit hebben (daar helpen we dan ook altijd graag bij). Dan blijft er helaas altijd nog 5% over bij wie cups niet prettig zitten ondanks de 'perfecte' keuze... Als je bijvoorbeeld een kleinere maat nodig hebt maar wel heel veel vloeit, past de cup op zich goed maar kan het vaak legen vervelend zijn. De grotere maten hebben net zoveel capaciteit als een tampon, maar die passen natuurlijk niet bij iedere vagina.

Misschien kun je kiezen voor tampons van biologisch katoen, dan heb je in ieder geval nog het meest gezonde alternatief :-)
Aurora
12 feb. 2019
Heee groenevrouw,

Wat een heerlijk stukje over de mooncup! Ik gebruik hem inmiddels een paar maanden en ben in principe heel tevreden.
Helaas gebeurd het regelmatig dat ik ‘s nachts doorlek?! Als ik de cup vervolgens verwissel blijkt deze dan helemaal niet vol te zitten. Ben ik gewoon een beetje vreemd, of gebeurd dit wel vaker?
De Groene Vrouw
12 feb. 2019
Dat gebeurt vaker. Omdat je andere bewegingen maakt 's nachts, kan het zijn dat de cup zijn vorm verliest of dat het vacuüm verbreekt. Sommige vrouwen nemen 's nachts een wat stuggere cup om dit te voorkomen :)
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Steef
5 feb. 2019
Hallo, ik ben 14 jaar en wil graag overgaan op organicup. Maar ik ben bang dat het te groot is en dat hij niet goed bij mij pas en dan is er veel geld weggegooid. Ik ben er heel enthousiast over maar dat stoort me nog een beetje. Kan iemand ervaringen op jonge leeftijd delen? ; )
De Groene Vrouw
6 feb. 2019
Hai Steef,

De Organicup is meestal niet de beste cup voor jonge meisjes. We hebben daar wel andere cups voor en we helpen je graag om de perfecte cup te vinden.
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 of mail via vragen@cutecotton.nl :-D
Marion
16 dec. 2018
De link naar het filmpje doet het helaas niet! Terwijl ik daar erg benieuwd naar ben.
De Groene Vrouw
16 dec. 2018
Gelukkig staan er nog heel veel andere filmpjes op youtube! :-)
https://www.youtube.com/results?search_query=menstrual+cup+folding
Nancy
29 mei. 2018
Ik gebruik al een tijd de organicup die ik bij jullie heb besteld. Ik ben hier zeer tevreden over. Ik heb alleen 1 probleempje. De laatste paar dagen van mijn menstruatie doet het ook pijn om de cup erin en eruit te doen. na mijn menstruatie heb ik altijd brand/jeukgevoel in en rondom mijn vagina. Zelfs plassen doet pijn. Hoe kan ik dit oplossen?
San
18 jun. 2018
Ik doe de laatste dagen een heel klein beetje glijmiddel op de rand en buitenkant, zodat de cup wat soepeler naar binnen gaat en dat helpt echt enorm. Dan doe ik dat dus alleen 's ochtends en 's avonds en laat hem dus overdag gewoon zitten (zodat ik niet met die tube overal heen hoef). Maar omdat het toch de laatste dagen zijn, zit hij ook niet zo snel vol en kan dat wel.
Selina
19 mei. 2018
Onlangs heb ik bij jullie de Me-luna Medium Classic aangeschaft na advies van Noortje. Ik ben 30 jaar, heb redelijk sterke bekkenbodemspieren en heb geen kinderen.
Mijn eerste cup was de Ladycup s, maar deze cup had weinig grip en daarom was het eruit halen heel lastig. Toen heb ik dus de Me-luna Medium Classic geprobeerd. Deze cup is wel iets minder stug dan de Ladycup s. In het begin klapte de cup ook niet meteen uit, omdat ik onbewust m'n spieren aanspande. Ontspanning is dus heel belangrijk.

Ik wil even laten weten dat ik de cup inmiddels met veel plezier gebruik! Hopelijk is deze informatie nuttig voor jullie en voor andere vrouwen die dit lezen. Bedankt!
Annemieke
7 mei. 2018
Ha, vandaag voor het eerst mijn cup uitgeprobeerd. Ik heb 5 keer een vaginale bevalling gehad en ben 41 jaar. Ik heb te maken met verzakkingsklachten, waardoor ik bang was dat een cup voor mij niet geschikt zou zijn. Ik heb de korte brede maat gekozen en ik heb juist het idee dat mijn baarmoeder door de cup omhoog geduwd wordt, waardoor de verzakkingsklachten afnemen tijdens mijn menstruatie. Ik ben er heel blij mee en wilde wel dat ik dit eerder had ontdekt!
Majorie
16 feb. 2019
Van welk merk heb je de cup? Ik ben benieuwd omdat ik in ongeveer dezelfde situatie zit ????????
De Groene Vrouw
16 feb. 2019
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Em
30 apr. 2018
Hoi, enige tijd geleden heb ik de Claricup aangeschaft. Dit bleek niet de juiste te zijn omdat het nogal pijnlijk was om hem eruit te krijgen. Na telefonisch contact met Noortje heb ik toen de Me Luna soft smal geadviseerd gekregen. Die zit goed, ben tevreden, voel niks, lek niet maar hij zuigt niet vacuüm. Omdat er niks lekt denk ik dat het geen probleem is maar toch wil ik het melden. De gaatjes, 2 stuks slechts(?) zijn open en enige is dat hij niet echt rond loopt omdat hij dubbel in de verpakking zat. Zou het daarmee te maken kunnen hebben? De cup vouwt zich lastig uit. Moet soms 2 - 3 pogingen doen met inbrengen voordat ie uitgehouwen is. Ik hoef weinig moeite te doen om hem eruit te krijgen, zoek het steeltje, trek en pers iets en hij zakt al uit. (Vraag me af hoe het is als ik een flinke niesbui krijg?)
Tevens zou ik willen weten of ik, na het afspoelen, het mag schoonvegen met bijv. Page hygiënische doekjes?
Voor de rest, zou ik een menstruatiecup zeker adviseren!! Zou niet meer anders willen!
De Groene Vrouw
30 apr. 2018
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Em
1 mei. 2018
Wederom om leuk en bevredigend contact/antwoord gehad! Voor degenen die nog niet overstag zijn om een cup aan te schaffen, als je het dan al doet, doe het dan via de Groene Vrouw of Cute Cotton. Ze (Noortje in mijn geval) helpen je de juiste keuze te maken.
Manouk
17 apr. 2018
Sinds een tijdje gebruik ik een menstruatiecup en ik ben helemaal om! In het begin was het even een zoektocht. Ik had een femmecup met een hele harde rand en die voor mij kennelijk te groot was. Hij schoof zo ver naar boven dat ik hem nauwelijks te pakken kreeg en hij zat helemaal niet lekker. Ik was zo geschrokken van dat ik de cup er moeilijk uit kreeg, dat ik het een hele tijd niet meer heb durven proberen.
Dankzij het goede advies van Noortje (cutecotton) ben ik nu een trotse bezitter van de meluna classic s! Het scheelt zo veel aan afval en het irriteert niet zoals bij maandverband of tampons. Plus, je hoeft veel minder vaak te verschonen. De cup die ik nu heb zit heerlijk. Ik ben overigens 23, 1.70m, ik heb vrij sterke bekkenbodemspieren en ik ben nog niet vaginaal bevallen.

De eerste paar keer inbrengen en eruit halen was een beetje klooien. Tip: oefen eerst als je niet ongesteld bent (scheelt geklieder) en probeer een paar vouwen uit. Doe 2 à 3 pogingen, probeer het een andere keer weer. Ik gebruik de cup nu een paar dagen en het gaat nu al redelijk soepel.
Zo doe ik het: ik gebruik een vouw die tussen de c-vouw en de push down vouw in zit. Het eerste stukje met inbrengen ontspan ik, daarna pers ik een beetje (naar mijn idee komt er dan meer ruimte). Met het ontvouwen moet ik soms helpen.
Bij het eruit halen leg ik een papiertje klaar. Ik zit het liefst een beetje naar voren. Ik gebruik één hand om de cup eruit te halen, dan heb ik nog een schone over. De cup kruipt bij mij altijd een stukje omhoog. Daarom zoek ik eerst het einde van het steeltje, dan pers ik en kan ik de cup tegelijkertijd met het steeltje naar beneden trekken. Dat doe ik maar een klein stukje. Dan knijp ik in de onderkant van de cup en haal hem er voorzichtig en al persend uit. Als hij eruit is kieper ik de cup in één beweging naar achteren leeg. Het ergste haal ik weg met het papiertje en de rest spoel ik af onder de kraan. Als je op de badkamer zit en je kan niet bij de kraan terwijl je op de wc zit: zorg dat je iets van een inlegkruisje in hebt en trek met de schone hand even je onderbroek omhoog. Een inlegkruisje of maandverband is sowieso handig op een dag waar je veel vloeit. Bij mij is dat 1 dag nodig, de andere dagen kan ik prima de hele dag de cup dragen zonder tussendoor te legen.

Ik hoop dat vrouwen, die nog worstelen met de goede cup vinden en met inbrengen, vol blijven houden. Als het uiteindelijk allemaal lukt is het zoveel prettiger dan al die wegwerp gevallen!
Romy
25 mei. 2018
Ik heb vannacht voor het eerst de menstruatie cup gebruikt. Ik had het zelfde probleem dat ie zo ver naar boven geschoven was dat ik hem bijna niet te pakken kreeg! Ben er van schrokken! Mag ik vragen waar jij de meluna classic s gekocht heb? Ik ben 1,74, misschien had ik niet de juiste maat?
De Groene Vrouw
25 mei. 2018
Hoi,
Het is een bekend fenomeen dat een cup naar boven schuift als je hem 's nachts gebruikt.
Hoewel dat absoluut geen probleem hoeft te zijn en er veel vrouwen zijn die hem graag 's nachts gebruiken, gebruik ik hem om die reden ook niet 's nachts. Daarbij denk ik dat bij 1,74 een S wel wat aan de kleine kant zou kunnen zijn. Maar bel anders even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Manouk
25 jun. 2018
Hoi Romy, sorry voor de late reactie!
Ik heb de cup bij cute cotton gekocht.
Tippie voor als je last hebt van het naar boven schuiven: oefen met de cup eruit persen. Breng hem dusver in dat je nog bij het steeltje kan en pers hem er dan uit. Als dat goed gaat, dan weet je ook hoe het moet als hij verder zit.
Het is ook een kwestie van gewenning van dat ding erin hebben. Ik gebruik de cup nu 2 maanden en hij blijft nu meestal gewoon op dezelfde plek zitten. Als je er nog niet aan gewend bent, dan kun je niet goed ontspannen en spannen je bekkenbodemspieren aan.
Succes :)
Sam
1 mrt. 2018
Oké heb sinds deze week de organicup B. Ben bijna 40 en heb drie kinderen en drie keer vaginaal bevallen. Ik menstrueer heftig en merk nu dat mijn baarmoeder vooral de eerste twee menstruatiedagen erg naar beneden hangt. Die organicup lijk ik vacuüm te zuigen aan mn baarmoedermond, dat hoort toch zo? Ik lees t nergens terug, maar ik lek minimaal dus volgens mij gaat dat goed. Ik voel de cup dus alleen heel goed zitten, ik heb t steeltje er al in zn geheel afgeknipt want dat was wel erg gevoelig, maar die cup hangt er ook voor een groot deel uit. Snachts zit ie wel goed en voel ik m niet, maar overdag moet ik geen wandeling maken want dat is echt ellendig. Heb ik een verkeerde? Moet ik nog oefenen? Of ben ik ongeschikt? Help!
De Groene Vrouw
2 mrt. 2018
Een cup hoort inderdaad (heel licht) vacuüm te zuigen, maar dat hoor je niet te voelen. Als je beschrijft dat hij ook nog uit je vagina hangt, heb je duidelijk een (veel) te grote cup te pakken! Maar geen zorgen, aan de hand van deze informatie kun je heel makkelijk uitvinden welke cup wel bij je past. Noortje helpt je daar graag verder mee via onze vragenlijn! Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Sam
2 mrt. 2018
Maar is die organicup dan zo groot? Of is de afstand van mijn opening tot mijn baarmoedermond gewoon heel klein? Ik kan m tijdens de eerste dagen van mn menstruatie heel makkelijk aanraken. Is een kleinere cup dan beter?
De Groene Vrouw
3 mrt. 2018
De Organicup is geen kleine, maar ook zeker niet de grootste cup die we hebben - ik denk dat je inderdaad een relatief lage baarmoedermond / korte vagina hebt. Het makkelijk kunnen aanraken is voor ons eigenlijk altijd een reden om de Me~Luna Short aan te raden (die is niet zozeer kleiner als wel korter dan gewone cups), maar bel Noortje even voor de zekerheid, dan helpt ze je aan de perfecte maat/flexibiliteit!
Fieke
7 feb. 2018
Dag,
Ik vrouw van 40 jaar, 2 kinderen gebruik sinds 3 maanden een de diva cup (2). Op zich vind ik het dragen van een cup prima maar hij zit niet helemaal lekker.
Deze cup moet worden gedraaid bij het inbrengen maar dat krijg ik niet voor elkaar. Hij is al helemaal naar binnen voor hij is uitgeklapt en ik kan er echt niet meer bij om hem te draaien. Ik heb het idee dat daardoor het vacuüm niet goed ontstaat. Omdat ik niet weet of de diva nou juist stevig of flexibel is weet ik niet welke cup ik dan beter kan kiezen.

Overigens op mijn 2de dag verlies ik enorm veel bloed en moet ik de cup om de 2 uur legen. Was helaas ook al zo met tampons.

Kunnen jullie mij adviseren welke cup ik het beste kan bestellen?
De Groene Vrouw
7 feb. 2018
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
linda
16 jan. 2018
Kan het kloppen dat de menstruatiecup er voor zorgt dat je baarmoedermond meer gaat "uitpuilen". Door het vacuum? Klinkt misschien raar maar sinds ik het cupje gebruik heb ik het idee dat ik mijn baarmoedermond van binnen veel meer voel (alleen tijdens gebruik hoor). Bij tampons had ik dit niet. Voor de rest zit hij prima, fijn in gebruik, voel ik hem niet en hij lekt niet. Maar als je bijvoorbeeld een leeg flesje op je huid vacuum trekt dan bolt je huid ook op dus vandaar ..
De Groene Vrouw
16 jan. 2018
In theorie zou het kunnen, wat je beschrijft - maar het vacuüm is maar heeeel licht en komt dus niet in de buurt van wat je ziet bij (bijvoorbeeld) cupping van de huid. Maar of het nu wel of niet gebeurt: het is niet de bedoeling dat je de cup voelt zitten! Voel je dat wel, dan is de kans groot dat je niet helemaal de juiste maat / flexibiliteit cup hebt. We helpen je dan graag verder om de perfecte cup te vinden :-)

Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Di-vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979
Edens
8 dec. 2017
Hoi! Ik heb een maand geleden de ladycup maat s aangeschaft. Ik ben 28 jaar en heb geen kinderen. Ik heb een paar problemen met de cup: de cup schuift er vanzelf dieper in waardoor ik deze er erg lastig uit kriig (veel persen, wroeten, t wordt een smeerboel) en ik lek door (ook als deze niet helemaal vol zit en goed vacuüm trekt). Kunnen jullie mij helpen?
De Groene Vrouw
8 dec. 2017
Hoi,
Het klinkt alsof je niet helemaal de juiste maat of flexibiliteit cup hebt.
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Di-vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Theresa
29 nov. 2017
Hoi,
Sinds vandaag een menstruatiecup. Fantastisch! Het was even oefenen. Doordat ik een achterover liggende baarmoedermond heb moest ik het tuutje een best eind afknippen. Maar ik kan hem er heel goed in en uit krijgen. Morgen dagje sauna kijk er nu al naar uit met de cup. Zag er erg tegenop om met tampon te gaan.
Bedankt voor de tip met het waterflesje!
Fleur
2 okt. 2017
Hoi!
Ik gebruik sinds kort ook een menstruatiecup, namelijk de origanicup. Ik heb alleen het probleem dat hij niet volledig openklapt als hij eenmaal ingebracht is.
Hoe kan er voor zorgen dat hij dit wel doet? Alvast bedankt! :)

Groetjes!
De Groene Vrouw
2 okt. 2017
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Caro
22 okt. 2017
Ik had hetzelfde 'probleem'. Opgelost door het invouwen bij het luchtgaatje te doen (dus dat het luchtgaatje binnenin de 'u' zit), de cup met de 'u' naar achter gericht (anuskant) in te brengen totdat de cup net binnen de vagina valt en dan met een vinger langs de 'u' naar binnen gaan en de vaginawand iets naar buiten duwen. Ik hoor dan lucht in de cup gezogen worden en voel de cup ontvouwen. Bij mij zit de cup dan altijd goed!
Nancy
22 sep. 2017
Ik wil jullie bedanken! Ik had voorheen de divacup en ik lekte de hele tijd door. Sinds ik de organic-cup bij jullie heb gehaald, heb ik er geen last meer van!
De Groene Vrouw
24 sep. 2017
Goed om te horen! Daarom is het dus zo belangrijk om de juiste maat, flexibiliteit etc te bestellen, en daar helpen we iedereen graag bij :-)
Anne
20 sep. 2017
Dag,
Ik heb vorige maand een menstruatiecup aangeschaft, dacht dat ik hier baat bij zou kunnen hebben omdat ik zwaar menstrueer. Ik heb de grootste maat gekozen. Maar op de zware dagen moet ik hem steeds binnen het uur legen en moet ik bovendien maandverband gebruiken omdat ik het toilet niet op tijd haal.
Als ik het vacuüm probeer te verbreken klotst de boel over de rand (inwendig) waardoor het een smeerboel van jewelste wordt, en lekken aan de buitenkant niet te voorkomen. Het bloed zit dan overal en loopt ook langs de buitenkant van de cup. Opnieuw inbrengen is op het werk een opgave, invalidetoilet heeft een kraantje maar dat is drie meter lopen met een papiertje om de bloederige cup in een bloederige hand en een papiertje om de druppels die nakomen op te vangen in mijn andere hand voor mijn kruis, en dan met je broek op je enkels daarnaartoe hupsen...
Handig vind ik wel dat ik nu kan zien hoeveel bloed ik ongeveer verlies. Heel veel dus.
Inbrengen en eruit halen was even wennen. Ik geloof dat ik het nu wel goed doe, hoewel het vacuüm pas echt eraf gaat als de cup buiten mijn vagina is.
Graag ontvang ik tips mbt de cup, voor de hevige menstruaties ben ik alweer een tijd aan het dokteren.
De Groene Vrouw
20 sep. 2017
Een cup kies je NIET op hoeveel je vloeit maar op je lichaam. Het is belangrijk dat hij goed past bij je lijf, dan heb je ook minder kans op lekkage. Als je hevig vloeit zul je, net zoals met tampons, helaas vaker moeten verschonen.

Je cup reinigen kan ook in het wchokje zonder kraan, wij hebben daar speciale doekjes voor ;-)
Bel anders even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Susanne
22 sep. 2017
Over cups legen in een wc zonder kraan: Ik heb een halve liter-flesje water staan in de wc. In de dop heb ik een gaatje (2mm) geboord. Ik vul het flesje elke keer als ik ga 'legen'.

Ik haal mijn cup uit, leeg 'm in de wc en spuit water uit het flesje (door het gaatje is het best een krachtige waterstraal) om de cup in te wassen boven de wc. Eigenlijk best ideaal!
De Groene Vrouw
24 sep. 2017
Ook briljant!
Maartje
28 aug. 2017
Hoi!

Sinds vandaag gebruik ik de divacup nr2. Inbrengen en verwijderen ging meteen goed en ik lek niet, dus vooralsnog ben ik erg blij. Benieuwd hoe het vannacht gaat.
Wat ik me wel afvraag: als ik buk voel ik de cup schuiven. Hij zit dan nog prima, maar het voelt wel gek. Ben ik de enige die dat heeft? Ik lees er verder niks over.
Groetjes!
De Groene Vrouw
29 aug. 2017
Het klinkt alsof je dan toch niet helemaal de goede maat of flexibiliteit hebt.
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Ilona
31 jul. 2017
Hoi!
Ik heb er pas een gekocht. Van Me Luna en dan een paarse met een rondje onderaan.
Als ik hem inbreng dan voel ik hem telkens zitten en ik krijg hem ook niet verder ingebracht.
Het is pijnlijk, ik denk dat ik de verkeerde maat enzo heb.
Ik wil eigenlijk wel een nieuwe bestellen, kort en soepel? (omdat ik heel klein en tenger ben). Maar ben bang dat ik die dan ook voel zitten.
Als hij juist zit zou je er dan niks van moeten voelen? Omdat hij toch minder diep dan een tampon zit?
Aangezien dat onderste staafje er nog half uit moet steken?

Alvast bedankt!
De Groene Vrouw
3 aug. 2017
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Sarah
28 jul. 2017
Hallo!

Ik heb de Organicup A geprobeerd, nadat ik een mail had gestuurd naar cutecotton.nl. Ik kreeg de cup na wat oefenen er in, maar merkte wel dat hij wat op mijn blaas drukte en wat lekte.

Toen ik de cup er uit wilde halen, was dat moeilijker dan ik dacht. Hij was omhoog geschoten en zat muurvast, dus kon ik er niet bij. Alle manieren geprobeerd, maar het lukte maar niet... Dus ben ik even wat anders gaan doen. Later weer geprobeerd en ik kon er wel 'beter' bij, maar bij het in de onderkant knijpen van de cup ging het vacuüm er niet af en heb ik dus de cup met heel veel pijn eruit moeten halen.

Ik ben er door deze cup dus wel achter gekomen dat ik moeite heb met mijn bekkenbodemspieren te ontspannen en dat ik ook een langere vagina heb dan ik dacht. Maar, welke cup zou daar dan goed voor zijn? Of moet ik de cup nog wat vaker proberen?
De Groene Vrouw
28 jul. 2017
Bel ons (Cute Cotton) nog even terug, dan stellen we wat vragen en helpen we je gelijk verder op basis van de ervaring die je nu hebt! Hoi,
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Annemarie
21 dec. 2017
Herkenbaar! Bij mij schoof de Organicup ook heel hoog en kreeg ik hem er ook bijna niet uit. Dikke stress in de sauna. Misschien ook niet de meest handige plek om hem uit te proberen. :D Ik kon ook nauwelijks bij het steeltje en kon het vaccuum niet doorbreken. Ik had ook het idee dat het er niet helemaal was, omdat ik toch ging lekken.
Komt het omhoog schuiven van de cup dan door de vorm van de vagina? Of was de cup niet goed open geklapt?
De Groene Vrouw
22 dec. 2017
Kijk even bij de FAQ op de website van Cute Cotton. Het is niet het vacuüm maar de stress die dit veroorzaakt. Sommige vrouwen hebben vrij sterke vaginawandspieren en 'duwen' de cup onbewust wat verder omhoog. Zelf slaap ik bijvoorbeeld nooit met de cup om deze reden; je kunt er prima veilig mee slapen maar ik vind het zelf irritant als ik hem 's ochtends helemaal van boven in mijn vagina vandaan moet vissen ;-)

Als je de cup en je eigen lijf eenmaal kent, schiet je hier niet meer van in de paniek. Gewoon even hurken en een beetje meepersen, dan komt hij vanzelf weer naar buiten. Maar als je stress hebt, span je onbewust de spieren van je vagina extra aan waardoor hij nog verder naar boven kruipt... En dan is de eerste keer je cup uitproberen in de sauna misschien niet zo'n handig idee inderdaad ;-) Als je meer ervaren bent, kun je de cup overigens wel prima dragen in de sauna!
Frances
26 jul. 2017
Ik heb gister voor het eerst de cup geprobeerd. Het viel me op dat het bloed nogal stroperig was. Nou heb ik nog nooit een cup gebruikt, dus ik heb geen idee of dit normaal is?
De Groene Vrouw
26 jul. 2017
Het lijkt me in elk geval stug dat dit veroorzaakt wordt door de cup - misschien is je bloed altijd als vrij stroperig en is het je nooit eerder opgevallen? Menstruatiebloed kan wat dikker zijn dan het bloed dat uit je vinger komt als je een mes aan de verkeerde kant vastpakt ;-)
Nancy
22 jul. 2017
Ik heb een maand geleden de divacup maat 1 gekocht. Ik ben 25 jaar en heb nooit kinderen gehad. Ondanks dat ik hem goed plaats, lek ik toch heel erg. Als ik hem eruit haal, zit het niet vol. Dus daar kan het niet aan liggen. Weet iemand waar het aan kan liggen?
De Groene Vrouw
22 jul. 2017
Het klinkt alsof je niet helemaal de juiste maat of flexibiliteit te pakken hebt.
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Colletje
17 jul. 2017
Ik heb hem hier niet besteld maar goed. Maar dit is mijn ervaring met de menstruatie cup:

Omdat ik allergisch ben voor maandverband ed en tampons heel erg mijn vagina wand irriteerde, en continu buikpijn had daardoor (ja kwam daardoor, want als ik geen tampon in had, had ik ook geen buikpijn) kwam ik via Facebook iets over de "menstruatie cup" tegen.. Ik dacht.. Hee.. wat is dat? Ik heb alles gelezen en ik vond het echt een raar iets, maar goed.. Verder op onderzoek gegaan.. En vorige week had ik hem besteld bij bol.com voor 9.50, is merkloos maar goed, mocht ik het niets aan vinden, was het niet zoveel geld in plaats van 30 euro ofzo iets weet je..

Ik heb nu mijn menstruatie.. En ik zag hoe groot dat ding was toen ik hem binnen kreeg.. Ik dacht echt: allemachtig, hoe groot denk je dat mijn "doos" is joh haha.. Maar het blijkt dat je hem moest gaan vouwen en dan inbrengen..

Nou, moment van de waarheid.. Nou echt he,.. Ik vond het echt eng eigenlijk.. Wat nou als ik hem er niet meer uit krijg ed weet je.. Wel apart, je hebt gemeenschap en tampons heb je gebruikt.. Waarom is dit dan eng? Anyway, ok, daar gaan we... Hem eerst laten uit koken natuurlijk... Gedaan.. Ik stond te trillen op mijn benen whaaha.. (echt wat een onzin maar goed) door de hurken enz.. en dat ding erin doen.. Hij gleed mij eerst uit de vingers waardoor die in het begin open klapte, auwts, dat voelde niet prettig.. Ok poging 2.. Die ging wel goed.. Ik vond het echt zooo spannend haha, ik begon er bij te schater lachen gewoon haha. Nou, hij zat er in (het steeltje knip ik sws niet af, ik heb erg korte vingers dus ik krijg hem dan niet bij de cup gepakt, dus het steeltje is mijn extra hulpmiddel) en ik voelde hem open ploppen, hihi, dat was wel een grappig gevoel trouwens. Na een paar uur.. Ok, moment van de waarheid.. Nu hem eruit halen.. Zweet stond op mijn voorhoofd: wat als, wat als het mij niet lukt, moet ik dan naar de 1e hulp ofzo haha. Maar ik trok een beetje aan het steeltje, vingers erin, ik kon het cupje vastpakken, in knijpen zodat het vacuüm deactiveert zeg maar en ik kon hem zonder moeite hem eruit halen.. Heb niet gemorst en alles zat netjes in de cup. Er zat ook geen bloed langs de cup ofzo iets. Ik heb hem uiteindelijk wel in de badkamer eruit gehaald voor het geval dat ik te klungelig was, maar ging helemaal goed.. Wat een opluchting.

Het idee wat ik dan ook lees van sommige reacties op andere sites enz zijn: het lijkt mij erg vies enz, nou, eerlijk ik vind een tampon en maandverband zoveel ranziger dan deze cup, ik vind het veel hygiënischer eigenlijk en wat ook wel een voordeel is, er staan streepjes met ml erop zodat je wel kan zien hoeveel ml bloed je verliest tijdens je menstruatie, best wel handig om te weten en wat vooral een hele prettige bijkomstigheid is... HET IS GEURLOOS! Ik ruik helemaal niets van bloed ed en dit vind ik 1 van de allerfijnste dingen hieraan.

Ik heb er spijt van dat ik dit niet jaren eerder heb ontdekt. Dit is zooo ideaal ding! Ik ben erg tevreden!! :D Ik heb ook geen buikpijn ed meer en ik vergeet gewoon dat ik mijn menstruatie heb! Ja super zo'n menstruatie cup! :D Ik kan hem zeker aanraden ;)
Cindy
12 jul. 2017
Ik heb de cup vd week in duitsland gekocht bij DM de merk is me luna maat S , vanochtend dubbel gevouwen als een c vorm, ik voel er niets van , als ik met mijn vinger rondom de cup ga voel ik idd een deukje ik krijg de cup ook niet verder erin.

Als ik de cup eruit wil trekken moet ik iets 'persen' om bij t kleine rondje te kunnen komen wel merk ik bij t plassen een soort scherp randje ,kun je daar iets over vertellen? Echt lekken heb ik nog niet gehad want ik heb m nu voor proef in en twijfel of ie goed zit want met uithalen hoef ik bijv ook niet in t cupje te knijpen of m eruit te krijgen
De Groene Vrouw
13 jul. 2017
Heb je een Me-Luna met ringetje (om hem eruit te halen) in plaats van een staafje of bolletje?
Er is een reden dat wij die niet verkopen... en dat is precies de reden die je noemt. Ze zijn niet comfortabel.
Het klinkt ook alsof je niet de juiste maat hebt.

We kunnen je niet helpen met een cup die je niet bij ons gekocht hebt, maar we helpen je graag om de perfecte cup te vinden.
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder! Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Inge
11 jul. 2017
Hallo!

Ik heb vijf kinderen (Ja echt waar!) en verwacht binnenkort weer ongesteld te worden omdat ik gestopt ben met de borstvoeding van de jongste. Nu heb ik bij mijn laatste menstruaties (lang lang geleden) erg last gehad van verzakkingspijn. Nu loop ik bij een bekkenfysio en gaat mijn verzakking erg vooruit (klinkt vreemd... Maar je snapt wat ik bedoel).
Toen ik voor het eerst hoorde van de cups leek me dat verschrikkelijk in combinatie met de verzakkingspijn, maar ik begreep dat het soms juist helpt tegen de pijn, omdat de cup eigenlijk een beetje tegen je vaginawand 'duwt' waardoor het minder 'zakt'.

Klopt dat?

Hartelijk dank!
De Groene Vrouw
12 jul. 2017
Dat is heel persoonlijk. Een cup is soms heel geschikt bij een verzakking, maar soms helaas niet. Dat is meestal een kwestie van uitproberen. Lees ook even onze FAQ en bel vooral ook onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
http://www.cutecotton.nl/faq-menstruatiecup
Tessa
8 jul. 2017
Dag,

Ik heb sinds twee dagen de groene cup. Ik kreeg heb vrij gemakkelijk in, ik heb er geen last van en hij lekt niet. MAAR ik krijg hem er iedere x bijna niet uit. Ik kan als ik hard pers maar net bij het steeltje (duurt enorm lang) en het vacuum krijg ik daardoor ook niet los. De eerste keer kon ik helemaal niet bij het steeltje, ik dacht echt dat ik hem eruit zou moeten laten halen bij de huisarts ofzo. Hebben jullie een oplossing?

Groetjes
Tessa
8 jul. 2017
Ik heb trouwens de 1. Ik ben 23, gemiddelde bouw en nog nooit bevallen.
De Groene Vrouw
8 jul. 2017
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
De Groene Vrouw
8 jul. 2017
Overigens, ik copy-paste even van onze FAQ pagina ;-)
http://www.cutecotton.nl/faq-menstruatiecup

Lukt het niet direct om de cup te verwijderen?
GEEN PANIEK! De cup kan niet kwijtraken en ook geen ontstekingen veroorzaken als hij iets langer in je vagina zit dan je gepland had. Het allerbelangrijkste is om rustig en ontspannen te blijven. Raak je in paniek, dan spannen je bekkenbodemspieren zich (onbewust) aan. Het wordt dan moeilijker om de cup te verwijderen. Wil het even niet lukken met eruit halen en voel je je gespannen? Ga dan iets anders doen zoals tv-kijken of een ontspannende hobby. Neem daarna een warme douche en probeer de cup gehurkt onder de douche nogmaals te verwijderen; pers een beetje mee.
Gelukt? Mooi zo.
Jildou Mulder
7 jul. 2017
Hallo dames,

Ik heb een grote cup gekocht, maar hij past niet goed. Tig keer geprobeerd maar hij klapt niet uit. Dus ik geloof dus dat ik de verkeerde heb. Super zonde want dat kost me nu geld! Ik twijfel nu dan ook om een nieuwe te kopen (wat als die ook niet past..)
Hebben jullie al meer zicht op wanneer die nieuwe methode om de juiste cup te vinden, klaar is?
En wat te doen met de 'te grote' cup?

Groetjes!
De Groene Vrouw
7 jul. 2017
Hoi,
Hoe goed we ook ons best doen, we kénnen je natuurlijk niet, eh, van binnen. Daarom komt het wel eens voor dat een cup toch net niet helemaal de juiste maat heeft. Aan de hand van wat je hebt, kun je dan meestal wel bepalen wat je nu nodig hebt. Maar niet getreurd: zelfs als je twee cups moet kopen, bespaar je nog behoorlijk veel geld ten opzichte van wegwerp :-)

Bel voor advies even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
87
5 jun. 2017
Ik gebruik de organic cup sinds 2 maanden,maar krijg hem niet ver genoeg ingebracht en lekt steeds..Ben 30 jaar en heb 2 bevallingen achter de rug en heb dus een grote cup. Toch verkeerde maat??
De Groene Vrouw
6 jun. 2017
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Nan
17 apr. 2017
Duidelijk verhaal. Ik gebruik al jaren een meluna standaard in maat s. Nu voor hrt eerst na mn bevalling weer ongesteld en merk dat de cup niet goed zit . Ik krijg hem niet diep genoeg en hij zakt naar beneden. Mogelijk nig slappe bekkenbodemspieren... heb je een tip welke van jullie assortiment ik zou kunnen proberen? Verder redelijk normale bouw (170 . 65 kilo)

Bedankt
De Groene Vrouw
17 apr. 2017
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
A.L.
28 mrt. 2017
Hoi!

Ik overweeg om een menstruatie cup aan te schaffen omdat ik door anticonceptie eigenlijk altijd of om de dag een beetje bloed verlies (spotting). Het is eigenlijk nooit echt te voorspellen en mijn gynaecoloog zegt dat het niet te voorkomen is. Momenteel gebruik ik inlegkruisjes, dit is veel gedoe, kost geld, voelt vies en is slecht voor t milieu.

Is er iets op tegen om elke dag zo'n cup te gebruiken als je weinig tot niet bloed verliest?
De Groene Vrouw
29 mrt. 2017
Nee, dan is een cup juist perfect! Omdat hij het vocht niet opzuigt maar alleen opvangt. Als het aan de droge kant is kun je een klein beetje neutraal glijmiddel gebruiken om hem makkelijk in te brengen.
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je zoeken naar de perfecte cup!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Susanne
17 apr. 2017
Ik gebruik een mentruatiecup én wasbaar maandverband. Het maandverband is zó comfortabel dat ik (vlak voor - en tijdens) mijn menstruatie) er altijd 1 schoon heb, 1 in de was en 1 in mijn ondergoed. Het is veel minder irritant dan inlegkruisjes (voelt als onderbroek) en neemt veel meer zooi op.

Zoek naar 'EcoFemme' op bijvoorbeeld bol.com. ☺
De Groene Vrouw
18 apr. 2017
Of eh, op cutecotton.nl. Bijvoorbeeld hoor.
Klik!
Susanne
18 apr. 2017
Kan ook, maar die heb ik nog niet geprobeerd ;)
De Groene Vrouw
19 apr. 2017
Nee, maar dat is mijn shop. Ik kan er slecht tegen als ik gratis en voor niets goede informatie geef, en mensen met die informatie vervolgens verwijzen naar een andere winkel. Dus als je per se moet verwijzen naar een shop - doe het dan naar de mijne.
Marieke
17 apr. 2017
Heb je toevallig ook een kindje v8a keizersnede gekregen?
Daar kunnen spottings klachten vandaan komen. Al zijn nog vele gynaecologen daar niet van op de hoogtem
Google maar eens op 'niche'

Groetjes Marieke
Jasmijn
19 mrt. 2017
Hoi!
Ik overweeg om een menstruatiecup aan te schaffen. Nu weet ik niet precies welke maat ik nodig heb. Voor mijn gevoel is de hoogte van mijn baarmoedermond een beetje gemiddeld en zijn m'n spieren ook gemiddeld (of misschien net onder gemiddeld?). Wel heb ik het gevoel alsof ik iets smaller geschapen ben dan andere vrouwen. Ik kan namelijk geen tampons inbrengen die groter zijn dan grootte normaal en meestal gebruik ik de mini's. Ik vraag me af of ik nu gewoon een standaard maat voor vrouwen onder de 30 zonder kinderen kan nemen (bijvoorbeeld die van de organicup), of dat ik nu op zoek moet naar een merk dat extra kleine cups maakt.
De Groene Vrouw
20 mrt. 2017
We hebben ook kleineren cups - Noortje kan je verder helpen om de perfecte cup te vinden!
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder.
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Sab0
4 mrt. 2017
Wanneer ik op 1 van de soorten klik wordt ik doorgezet naar een andere pagina, maar hij kent de soort niet...... beetje lastig kiezen zo!
De Groene Vrouw
4 mrt. 2017
Hm, ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt... maar hier vind je al onze menstruatiecups:
http://www.cutecotton.nl/menstruatiecup.html
Em
6 feb. 2017
Hoi!

Ik gebruik de cup nu vier maanden. (De organicup overigens)
Hij bevalt me wel alleen heb ik af en toe het gevoel dat ik een beetje lek. Ik begrijp uit je verhaal dat dit een beetje kan.. dus dat zal ik nog even afwachten.

En daarnaast heb ik nu 1x gehad dat hij heel erg vacuüm en diep zat. Ik kreeg hem toen niet uit zijn vacuüm stand. Wat kan ik dan het beste doen?

Groeten
De Groene Vrouw
6 feb. 2017
Hoewel ik eigenlijk vind dat je informatie moet halen bij degene bij wie je de cup gekocht hebt, is onze informatie waarschijnlijk beter ;-)
Hier vind je alle informatie over het gebruik van de cup, ook over het verbreken van het vacuüm: http://www.cutecotton.nl/faq-menstruatiecup

Als hij blijft lekken, is het misschien toch niet helemaal de juiste maat of flexibiliteit voor je. Dan helpen we je graag verder bij het vinden van de perfecte cup via onze vragenlijn: Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Bertine
31 jan. 2017
Klopt het dat de linkjes met verwijzingen naar de soorten cups niet werken? Ik krijg bij allemaal een 404 foutmelding..
De Groene Vrouw
2 feb. 2017
Oh, daar laat ik even iemand naar kijken!
Dees
31 jan. 2017
Hoi,
Ik kwam pas via een reclame op facebook voor het eerst de menstruatiecup tegen. Had er nog nooit van gehoord, maar wat een uitkomst!
Gelijk de organicup besteld. Deze is er in 2 maten. Omdat ik boven de 35 ben en 2 kinderen heb werd aangeraden om de grootste te nemen. Helaas kreeg ik hem niet ingebracht. De rand is zo stug en moeilijk om hem dichtgevouwen te houden tijdens het inbrengen. Hij floepte steeds te snel open. Gelukkig goede service dus kreeg ik de kleinere opgestuurd, maar ook met deze hetzelfde probleem. Te stug materiaal, denk dat een zachtere beter is.
Ik heb 2 kinderen gekregen (via keizersnede) en sport veel. Welke menstruatiecup is aan te raden?
De Groene Vrouw
31 jan. 2017
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Annemiek
30 jan. 2017
Tijdje terug hier de mamicup besteld. Afgelopen week voor hem voor het eerst gebruikt :)
Inbrengen leek me erg lastig, maar ging super makkelijk.
Las dat sommigen op een toilet met een bidon ofzo de cup schoonmaken.., dat lijkt mij erg lastig..
Maar ben echt super tevreden, vooral voor s nachts vind ik het een geweldige oplossing. Ik heb namelijk een hekel aan maandverband en met tamponziekte leek dat de enige oplossing.., tot de cup :D
#luvit
Marjet
29 jan. 2017
Ik heb het vandaag voor het eerst geprobeerd en ik geloof dat hij zich wel ontvouwd, maar hij blijft een soort van plat. Ik voel hem echter niet zitten. Het klopt toch dat hij niet per see heel diep hoeft te zitten? Want dat lukt me namelijk echt niet.
Ik heb de organicup maat A.
Groetjes
De Groene Vrouw
30 jan. 2017
Ik kan je helaas geen advies geven over cups die wij niet verkopen. Heb je het idee dat je de verkeerde cup & maat te pakken hebt, dan helpen we je graag verder om de perfecte pasvorm te vinden! :-)
Mariette
4 mrt. 2017
Hoi! Ik zie dat jullie (nu) de organicup wel verkopen. Zou je mij misschien nu wel iets meer kunnen vertellen over het feit dat hij plat blijft bij mij. Hij ontvouwd wel, maar is echt helemaal plat. Ik vind dat toch gek vooral omdat ik daar bijna niemand over hoor qua problemen. Ik heb maatje A genomen omdat ik 26 ben en geen kinderen heb.
Ook steekt het steeltje wat uit waardoor ik m voel zitten. Welke zou je mij aanraden? Dan bestel ik m gelijk bij jullie, want ik wil heel graag dat het lukt. het lijkt me echt geweldig.

Gr Marjet
De Groene Vrouw
5 mrt. 2017
We hebben hem inderdaad sinds afgelopen week in het assortiment :-)
Noortje helpt je graag verder met alle vragen. Zij kan je ook ter plekke helpen om de perfecte cup te vinden!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 of via vragen@cutecotton.nl (bellen is iets handiger) :-D
Indrah
5 mrt. 2017
Ik heb hem ook. Ik vouw hem niet in een c maar in een 7 dus een kant induwen en dan naar elkaar plooien. Als het niet duidelijk is er zijn filmpjes van. Als ik hem dan in die vouwt hij open je moet hem ietsjes dieper duwen denk ik maar zolang er niets lekt moet je je niet ongerust maken, als ik voel lijkt hij ook wat plat te zijn maar denk dat mijn spieren op die momenten hard gespannen zijn. Ik heb nog nooit lekken gehad dus denk niet dat dat een probleem is. Het steeltje voel ik af en toe maar sommige knippen het af. Dat durf ik nog niet omdat uit doen toch soms nog wat moeite vraagt. Hopelijk ben je er iets mee ?
Maaike
11 jan. 2017
Hallo,

Ik gebruik momenteel een Mamicup Maat M. Het enige probleem dat ik nu heb is dat deze wat lastig uitvouwt met het inbrengen. Ik zat eraan te denken om een Meluna classic aan te schaffen maar kan nu niet helemaal vinden of deze wel wat stugger is dan de Mamicup?
De Groene Vrouw
11 jan. 2017
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Maaike
12 jan. 2017
Ik wil graag weten of de Meluna classic wel of niet stugger is dan de Mamicup?
Marieke
10 jan. 2017
Voor iedereen die denkt dat een club niet werkt; probeer de FemmyCycle! Een heel anders soort cup, waar ik op uit kwam om dat ik bij de reguliere standaard doorlekte op heftige dagen, al na een uur, terwijl het cupje dan nog niet eens tot de helft vol zat... ook voelde ik de reguliere cups vaak zitten, niet fijn.
Bijna gaf ik de moed op.
Maar deze is zo fijn, fkexibel, niet voelbaar en geen lekkage meer!!
Schrik niet van de vorm hij is erg zacht doch stevig.
Ik ben heel opgelucht dat er één is die wel werkt voor mij :)
Wellicht een tip om deze in het assortiment op te nemen.
De Groene Vrouw
11 jan. 2017
Wij horen van een aantal vrouwen dat de FemmyCycle goed voor ze werkt. Wij hebben hem echter geprobeerd en vonden in alle eerlijkheid zo veel nadelen, dat we hem niet in het assortiment hebben opgenomen. Maar wel goed dat hij er is, voor de vrouwen die geen vriendjes kunnen worden met andere cups :)
Manouk
10 dec. 2016
Ik heb de femmecup geprobeerd, zonder succes helaas... Het inbrengen was even een oefening, maar op een gegeven moment zat hij op de goede plek. Ik voelde hem alleen heel erg zitten, niet erg prettig. Misschien is het wennen, dacht ik. Na een uur voelde ik hem niet meer. Ik controleerde of hij nog goed zat, maar hij bleek naar boven te zijn geschoten. Ik in paniek, want ik kon er niet meer bij met mijn vingers. Na een half uur ploeteren is het me uiteindelijk toch gelukt aan het uiterste puntje van het steeltje te trekken.
Kan iemand mij vertellen hoe dit kan? Heb ik misschien een te grote maat?
Manouk
10 dec. 2016
Ik kan trouwens niet bij mijn baarmoedermond en met penetratie heb ik nooit moeite. Ik heb geen kinderen. Je zou kunnen zeggen dat een middelformaat prima is.
De Groene Vrouw
10 dec. 2016
Hoi,
Je vraag staat beantwoord in onze FAQ:
http://www.cutecotton.nl/faq-menstruatiecup
En kom je er toch nog niet helemaal uit, bel dan even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Nel
25 nov. 2016
Ik vind de cup een super uitvinding en ik ben enthousiast omdat het een hoop productie en afval van tampons en maandverband zou kunnen schelen als veel vrouwen het zouden gebruiken.
Maar.... ik ben nu twee cups en ruim €50,- verder en het werkt niet bij mij.... Helaas.
De ene voelde ik de hele dag, ik had constant het gevoel dat ik moest plassen en deed uiteindelijk pijn.
De andere zit op zich prima maar bij deze lek ik door, erg gênant.
En nu? Terug naar de oude vertrouwde, afval producerende, maar betrouwbare tampon.
Misschien dat ik ooit de moed nog eens vind nog een andere cup te proberen maar ik ben er nu wel even klaar mee, het is een te duur grapje geworden.
Ik benijd iedereen waarbij het wel werkt!
Jo
7 dec. 2016
Hoi Nel,

Ik gebruik zelf de femmyCycle. Ben hier erg enthousiast over. Een aantal mensen vinden dat deze wat lastig in te brengen is, maar ik vind dat niet. Moet er wel bijzeggen dat ik twee kinderen heb gekregen, dus dat het misschien iets makkelijker gaat daardoor bij mij. Doorlekken is bij deze cup minder tot niet mogelijk, ook hoef je niet te controleren of deze wel helemaal goed open is gegaan, omdat hij een beetje 'ingedeukt' mag zitten. Vind hem erg prettig in gebruik en nog nooit gelekt of geklieder met uithalen. Wie weet is het wat voor je, want zeg zou zelf.... maandverband en tampons zijn niet echt meer een optie als je de stap naar een cup hebt gemaakt!
Nel
10 dec. 2016
Hoi Jo,

Dank voor je reactie. Ik lees op deze site dat de femmyCycle niet heel gebruiksvriendelijk is qua leeg en schoon maken. Wat is jou ervaring daarmee?
Anouk
18 nov. 2016
Hoi, ik heb net een cup aangeschaft en ik ben heel benieuwd wat ik ervan ga vinden. Ik dacht hier al veel langer over na, maar het is er nooit van gekomen. Ik was wel al op 100% cotton tampons overgestapt (niet de hele tijd, soms kocht ik toch weer een goedkoop huismerk als ze op waren), maar ik vond dit toch allemaal best wel duur. Ook onhandig om ze steeds opnieuw te moeten aanschaffen en ze nét niet in huis hebben wanneer je ineens ongesteld wordt.

Over de keuze: Ik ben wel redelijk lang, maar ik heb een korte vagina (tenminste, ik kan gemakkelijk bij de baarmoedermond), waardoor ik direct na dit verhaal hierboven voor de Meluna Ondiep koos. Ik bloed veel en ben daarom benieuwd hoe vaak per dag ik hem zal moeten legen.
Omdat 'soepel en zacht' me toch wat fijner in de oren klonk, koos ik voor de categorie 'soft'. En roze haha. :P

Nou, ik ben dus benieuwd, en post hier misschien nog wel een keer als ik hem uitgeprobeerd heb!
Maaike
15 nov. 2016
Hallo Groene Vrouw, ik wil jullie heel graag advies vragen over het kiezen van een menstruatiecup en dan gelijk bestellen. :) Alleen is er een probleem met mijn provider en kan ik de komende dagen niet bellen, wel inkomende oproepen ontvangen. Is het evt mogelijk dat jullie mij bellen? Zo ja, dan kan ik mijn nummer wel mailen. Anders probeer ik het volgende week weer (maar ik wil er eigenlijk nu meteen één haha).
De Groene Vrouw
15 nov. 2016
Hoi Maaike,

Nee, wij bellen zelf niet. Je kunt wel mailen via vragen@cutecotton.nl, en anders zijn we er over een paar dagen ook nog wel om je vragen te beantwoorden ;-)
Mar
1 nov. 2016
Vraagje kan je er ook mee fietsen?
dacht aan dat sommige vrouwen het tuitje voelen? Heeft iemand hier ervaring mee
De Groene Vrouw
1 nov. 2016
Je kunt er prima mee fietsen! Als je het steeltje voelt, kun je dat er gewoon afknippen bij de meeste modellen :-)
Miriam
26 okt. 2016
Heb vandaag de mamiCup ontvangen en ben het gelijk gaan gebruiken, en ik kan je vertellen dit is echt een top uitvinding.
Ik ben zeer tevreden.
Ik heb alleen wel het steeltje afgeknipt want die voelde heel irritant aan.
Dus gewoon niet meer twijfelen en het gewoon bestellen.
Chiara
14 okt. 2016
Wow!!! Ik heb een hele tijd geleden een Femmecup besteld. Toen ik het kreeg was ik wat huiverig om het te gebruiken. Nu na maanden heb ik het op tweede menstruatie dag gebruikt ipv super plus tampon die ik normaal gebruik. Bijna drie uur zonder lekken ingehouden en had ook wel langer gekund. Mijn tampon zou het niet zo lang gered hebben! Inbrengen viel me reuze mee en verwijderen ook!!! Ik ben helemaal om!!
Willemijn
7 okt. 2016
Door alle enthousiaste verhalen en mijn bekommernis om het milieu heb ik een Organicup besteld. Maar toen ik hem uitpakte zag hij er zo lomp en groot uit dat ik hem niet eens ga proberen. Ik heb veel gelezen over de vermeende viezigheid van het gebruik, maar ik lees er weinig over dat zo'n cup gewoon een groot lomp ding is (er passen wel 3 tampons in, geen wonder dat je er een dag mee kunt rondlopen). Ik moet er niet aan denken om daar 4 dagen mee rond te moeten lopen. Ik vermoed dat ik hem niet eens kan inbrengen. Zijn er subtielere gezonde alternatieven?
De Groene Vrouw
9 okt. 2016
Tsja... ik ken de Organicup niet, maar wij hebben alle soorten en maten en er zit er vast wel één tussen die beter bij je past :-)
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Daan
30 jun. 2017
Ik schrok ook toen dat enorme ding uit de doos kwam, maar je moet hem dicht en dubbel vouwen voor het inbrengen en vervolgens voel je er niks meer van als hij zich van binnen uitvouwt. Ik ben helemaal om en ga nooit meer tampons gebruiken.
A.
23 sep. 2016
Hoi! Ik heb een tijd geleden een ladycup aangeschaft (maat small, 22 jaar en geen kinderen). Na enkele bloederige keren proberen heb ik mijn vertrouwen in deze cup een beetje verloren. In de ergste dagen lekt hij enorm, hem eruit halen is dan ook echt niet aangenaam. Ook voor 's nachts voldoet hij niet, al vermoed ik dat dat wel normaal is. Hij kruipt eveneens altijd ver naar boven, is dat normaal? Ik heb gelezen dat die toch redelijk laag zou moeten zitten.
Ondertussen heb ik ontdekt dat er nog heel veel verschillende soorten menstruatiecups bestaan en ik weet echt niet meer welke nu het beste bij mij zou passen of is mijn menstruatie echt gewoon zo sterk dat geen enkele cup enkele uurtjes volhoudt?
De Groene Vrouw
24 sep. 2016
Het klinkt alsof je misschien niet helemaal de juiste maat of flexibiliteit hebt. Wij hebben de ladycup niet in het assortiment, maar kunnen je vast helpen om de cup te vinden die het beste bij je past.
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Sam
4 sep. 2016
Hallo, ik wil graag een kleine aanvulling geven op de al zeer uitgebreide uitleg. Zelf heb ik nu een aantal jaar de organicup en deze bevalt mij na wat lek-problemen prima. Het lekken is gestopt nadat ik ergens de volgende inbreng-tip las en heb toegepast:

Draai met een vinger de ingebrachte cup een kwartslag rond voor het vacuüm.
(Breng wijsvinger in je vagina tot de bovenrand en duw de cup aan de bovenrand een beetje rond)

Sinds ik dit doe heb ik geen last meer van lekken. Wel heb ik het steeltje afgeknipt.

Ideaal zo'n cup!
Taya
31 aug. 2016
Ik ben helemaal tevreden. Ik kreeg hem net tijdens mijn ongesteldheid binnen en wilde het meteen proberen. De eerste keer heb ik het op toilet geprobeerd, maar dat lukte helemaal niet. Daarna ben ik me gaan douchen en die warme stralen zijn zeer ontspannend. Dus een tip: lukt het niet meteen, probeer het in de douche, zodat je je goed kan ontspannen.
Bovendien als het half gelukt is, houd je hem gewoon onder de stralen en is ie weer proper. Ik heb vijf keer geprobeerd in de douche, vooraleer ie er helemaal in zat. Daarna heb ik het weer op toilet geprobeerd en het was een eitje.
Ik ben 14 jaar, heb nog maar enkele maanden mijn menstruatie, en raad het iedereen aan. Ik voel me veel vrijer.
Als tampons je niet aanstaan, doen menstruatiecups dat wel!
Daag, gelukkig las ik ooit dit artikel of ik sukkelde nog steeds met mijn maandverband :)
R.
29 aug. 2016
2 verschillende nu gekocht beide lukt voor geen meter. Inbrengen gaat met pijn en moeite maar uitvouwen ho maar.. 3 kwartier aan het rommelen om dat ding er in te krijgen en elke keer mislukt het.. heeelppppp.....
De Groene Vrouw
30 aug. 2016
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
R.
30 aug. 2016
word helaas niet opgenomen..
Robin
29 aug. 2016
Een paar dagen geleden heb ik de OrganiCup binnengekregen, en ik ben er nu mee aan het oefenen. Inbrengen gaat prima, hoewel ik het moeilijk vind om te voelen wanneer de vacuum ontstaat, maar uithalen vind ik heel lastig. Ik kan het steeltje heel makkelijk vinden, maar ik krijg de vacuum heel moeilijk verbroken. Ik moet helemaal met mijn vinger om de rand haken, en dan krijg ik 'm na lang pielen los. Heeft dit te maken met dat ik oefen zonder dat ik echt ongesteld ben? Of doe ik iets verkeerd?
De Groene Vrouw
30 aug. 2016
Tsja... het is lastig om advies te geven over een cup die je niet bij ons gekocht hebt ;-)
Misschien past een andere cup beter bij je; neem even contact op met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Bayla
27 aug. 2016
Hoe doe je het als je in een openbaar toilet bent?! Heb je dat ding net uitgespoeld en moet je dan op keer twee opje beurt wachten voor je'm weer in lunt brengen want vrouw achter jou zit al op de wc... En als je nu geen wasnak bij de hand hebt?
De Groene Vrouw
27 aug. 2016
Met een flesje water of met onze speciale reinigingsdoekjes:
http://www.cutecotton.nl/accessoires/accessoires-voor-je-cup/desinfectie-doekjes-menstruatiecup.html
Daisy
9 aug. 2016
Heb sinds twee maanden de Mooncup in gebruik, op aanraden van een vriendin. Eerste menstruatie nog lopen rommelen en lekte de cup behoorlijk, nu met de tweede menstruatie gaat het beter. Vervelend is wel dat ik hem toch goed voel zitten. Hij drukt als het ware tegen mijn vaginawand aan en dat is een vervelend gevoel.
Mijn vagina is redelijk gevoelig, geloof ik (heel lang last gehad van infecties, heb altijd even tijd nodig voor penetratie, etc, maar nooit een tampon voelen zitten) dus ik vraag me af of de cup misschien wat te stug of te groot is?
Ik ben 37, geen kinderen gebaard en redelijk lang (175) met brede heupen, dus een normale maat leek me gepast. Nu twijfel ik.

Iemand enige tips?
De Groene Vrouw
9 aug. 2016
Wij hebben de Mooncup niet in het assortiment dus ik kan niet zoveel zeggen over de vergelijking met andere cups, maar bij een gevoelige vagina raden we altijd een zachte, flexibele cup aan zoals de Fleurcup of de MeLuna Soft. Ook kan het prettig zijn om wat natuurlijk/neutraal glijmiddel te gebruiken bij het inbrengen van de cup. Onze klantenservice is even met vakantie t/m 31 augustus (2016), maar daarna kun je het beste even bellen om te overleggen wat voor jou de meest ideale cup zou zijn :-)
Daisy
10 aug. 2016
Dank je voor reactie! Vanmorgen voelde ik heel duidelijk mijn baarmoedermond, dus die zit vrij laag. Misschien ook een kortere cup proberen. Als ik nog vragen heb, dan zal ik zeker even contact opnemen na de vakantie. Nogmaal dank voor de snelle reactie! :-D
Nadine
16 okt. 2016
Ik heb ook een mooncup en ik ben ook aan het proberen. In mijn geval heb ik het gevoel dat hij niet 'strak' genoeg zit, het lekt er vaak langs en met rennen blijft ie niet helemaal op de plek. Maar wat jij omschrijft had ik in het begin ook. Ik heb toen bijna de hele steel afgeknipt. Dat loste bij mij het gevoel op.
Eva
2 aug. 2016
Wat een heeeeeerlijke uitleg! Prachtig beeldend en met humor omschreven! Diepe dank! Top! Ik kan niet wachten...! ;)
Iris
15 jul. 2016
Sinds een half jaar gebruik ik de femmecup, heel blij mee. Tampons kon ik al niet verdragen, en maandverband maakte me gevoeliger voor schimmelinfecties. Bij het verwisselen wordt ze met koud water uitgespoeld, en na de menstruatie een keertje uitgekookt en terug in het zakje.
Toch is de hele cup verkleurd, oranje-rood, in plaats van helder transparant. Ik krijg haar niet meer schoon.
Tips zijn welkom!
De Groene Vrouw
16 jul. 2016
In het zonlicht leggen, dat breekt de rode kleurstof af :-)
Bayla
27 aug. 2016
Zonlicht.
Hanneke
8 jul. 2016
Lieve Groene Vrouw, ontzettend bedankt voor de uitleg over menstruatiecups. Zo duidelijk en uitgebreid. Ik zag een beetje door de bomen het bos niet meer, maar ik denk dat ik nu wel een goede keuze heb kunnen maken door jouw stukje. Ik heb een MeLuna besteld. Ik ben heel benieuwd.
Ingrid
30 jun. 2016
Een vraagje, sinds een jaar gebruik ik een cup en er heel tevreden over. Nu heb ik kortgeleden een bekkenontsteking gehad veroorzaakt door een stafylokokken bacterie, moet ikomen de cup nu Vervangen?
De Groene Vrouw
30 jun. 2016
Nee hoor, goed uitkoken zou voldoende moeten zijn! De Staphylococcus-bacterie komt overigens ook gewoon van nature voor in je vagina. De truc is dat de goede bacteriën hem onder de duim moeten houden :-)
Luus
19 mei. 2016
Nog even een complimentje neerzetten hier. Na de OrganiCup die niet paste met de Groene Vrouw gebeld en erachter gekomen welke cup waarschijnlijk wel zou passen. Nu voor het eerst de voorgestelde MeLuna short sport gebruikt en ik vond het echt fantastisch. Het is mijn eerste ongesteldheid in jaren en voor het eerst dat ik me er eens niet zo naar over voel. De pijn is niet weg, maar het ongemak van vies maandverband en tampons is weg. De cup gaat er - nu ik eenmaal de juiste heb - heel makkelijk in en uit en verschonen gaat ook super! Dit had ik in mijn tienerjaren moeten hebben, dan was ik waarschijnlijk nooit aan de pil begonnen.

Dankjewel voor de super goede hulp!! Ik ga iedere vrouw die ik tegenkom naar jullie toe sturen ;)
Elvi
6 apr. 2016
Zelf heb ik nog nooit tampons gebruikt maar ben ik altijd aan het prutsen met maandverband. Mijn menstruatie is erg heftig, vooral de eerste 2 dagen. Op advies van een vriendin ben ik rond gaan kijken naar een cup maar ik weer niet goed wat ik moet kiezen. Ik ben fors gebouwd maar heb nooit kinderen gehad en boven de 40. Ik verdwaal een beetje in de hoeveelheid aan cups die aangeboden worden. Iemand adviseerde mij de super jennie maar die is in NL (nog) niet te koop.
De Groene Vrouw
6 apr. 2016
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Mailen naar vragen@groenevrouw.nl / vragen@cutecotton.nl kan natuurlijk ook!
Susanne
3 apr. 2016
Ik heb sterke spieren 'daar beneden', geen kinderen en een lange, zware menstruatie (vier dagen super-tampons én maandverband). Ik ben slank en lang. Welke cup raad je me aan? :)
De Groene Vrouw
3 apr. 2016
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Mailen naar vragen@groenevrouw.nl / vragen@cutecotton.nl kan natuurlijk ook!
Henrike
31 mrt. 2016
Ik heb een paar maanden geleden enorm veel reviews en comments gelezen over menstruatiecups, maar blijkbaar was er toch nog een drempel. Begin deze week ben ik weer gestart met mezelf in te lezen over wat andere ladies zeggen over de cups en ik was er uit: ik bestelde de Femmecup!
Ik kon eerlijk gezegd niet wachten tot 'ie binnen was! Vriendlief vond het maar een gek ding, maar dat was meer 'wat de boer niet kent...' ;)
Blijkbaar heb ik me zo goed ingelezen in alle comments dat ik een pro was geworden, zo goed als het inbrengen en uithalen al ging! Natuurlijk is het nog even frutselen down there ;) Maar ik heb gelijk mijn twee beste vriendinnen getipt, ik herken je zendingsdrang, (en een review geplaatst op cutecotton.nl)
Tot slot vind ik dit artikel echt super; lekker uitgebreid en eerlijk!
Luana
24 mrt. 2016
Ge-wel-dig!!! Ik ben erg gevoelig en ook kritisch. Heb de meluna soft short cup. Ik voel m (in tegenstelling tot de mini tampon) absoluut niet zitten. Na 2 dagen had ik het in de vingers. En eerlijk, m'n vingers zijn net zo schoon als het inbrengen van een tampon. Dus geen excuus om te zeuren en te wachten om er een te halen! Echt een aanrader!
De Groene Vrouw
25 mrt. 2016
Super! We worden ook altijd blij van een review op de site, dus als je wil... :-)
http://www.cutecotton.nl/menstruatiecup/me-luna-short-ondiep.html
Stefanie
17 mrt. 2016
Hoi! Het lijkt me wat. Maar kan het ook met een spiraal? Vraag die in me opkomt ivm het vacuüm enzo. Groetjes
De Groene Vrouw
17 mrt. 2016
Het antwoord staat al in de reacties! :)
c.
15 mrt. 2016
Hallo,

Ik heb er pas eentje gekocht meluna s . Ik voel het zitten is dat een teken dat ie niet ver genoeg ingebracht is of dat het gewoon moet wennen?
De Groene Vrouw
15 mrt. 2016
Hoi,
Dikke kans dat hij inderdaad wat laag zit, als hij goed zit voel je hem NIET zitten!

Bel voor meer hulp even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Mailen naar vragen@cutecotton.nl kan natuurlijk ook!
Ea
6 mrt. 2016
Het lijkt me wel iets. Alleen hoe doe je dat op je werk waar je op toilet een gezamenlijk kraantje hebt ?
De Groene Vrouw
6 mrt. 2016
Met een flesje water of speciale reinigingsdoekjes! :-)
Neeltje
18 feb. 2016
Hoe diep moet ik de cup inbrengen? Ik weet namelijk niet hoe ik weet wanneer mijn baarmoedermond begint. Alvast bedankt!
Liefss
De Groene Vrouw
18 feb. 2016
Zo diep dat je hem makkelijk kunt inbrengen maar niet voelt zitten. Soms voel je de cup zelf niet maar steekt het steeltje wat uit, dan kun je dat (gedeeltelijk) afknippen :-)
Neeltje
26 feb. 2016
Ik heb hem op de goede hoogte ingebracht (denk ik) maar toen is hij zegmaar 'naar boven' geschoven. Waardoor hij erg hoog zat en ik ging lekken, ik kreeg hem er ook heel erg moeilijk uit doordat hij zo hoog zat. Hoe kan ik dat voorkomen? Dat hij vanzelf omhoog gaat?
De Groene Vrouw
26 feb. 2016
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Mailen naar vragen @groenevrouw.nl / @cutecotton.nl kan natuurlijk ook!
maria
14 feb. 2016
Ik heb nu de femmecup. Ik verlies steeds licht bloed. Ook als hij (nog lang niet) vol is. Als ik voel zit hij mooi rond zonder deuken etcetera. Is hij dan te klein? Ik wil zeker niet terug naar tampons. Alleen het lichte lekken is wel irritant. Ik ben 35. Heb 4 jaar geleden 1 kind gekregen.
De Groene Vrouw
15 feb. 2016
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Mailen naar vragen@groenevrouw.nl / vragen@cutecotton.nl kan natuurlijk ook!
Ineke
14 feb. 2016
Op aanraden van mijn zusje de femmecup gekocht. Inbrengen is even wennen, maar ging prima. Ik voel hem wel zitten. Maar waar ik tampons (super) drie keer per nacht moest verwisselen (ben 37 en heb vier kinderen gebaard) heb ik nu de hele nacht geslapen! Wat heerlijk. Het eruit halen was niet zo heel gemakkelijk, hij was erg ver naar boven geschoven. Ik vermoed dat ik gewoon moet wennen.
Ik kijk het nog even aan maar ben nu erg enthousiast!
De Groene Vrouw
14 feb. 2016
Hoi Ineke,

Als je hem blijvend voelt zitten, kan dat een teken zijn dat het toch nog niet helemaal de juiste maat/flexibiliteit is. Een ingeving: misschien is een Meluna Short beter geschikt voor je; maar neem even contact op met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Doda
10 feb. 2016
Hoi,
Ik ben 42 jaar geworden en wil een cup gaan proberen. Ik heb hevige menstruatie en 1 kind. Ik heb een cup via aliexpress besteld maar hij lekt, weet niet waarom. Ik denkt dat hij mss te zacht Is. Geen idee maar als ik met mijnvinger voel dan Is hij meer ovaal dan rond . Is dit normaal ?


Groetjes
De Groene Vrouw
10 feb. 2016
Hoi,

Het klinkt alsof je een cup hebt die niet helemaal past. Om eerlijk te zijn is dat bij een goedkoop model van Ali Express niet zo heel vreemd ;-)
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder bij het kiezen van de perfecte cup!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Anistelle
8 feb. 2016
Hi, ik heb ongeveer een half jaar een menstruatiecup gebruikt. Ik vind er echter twee grote nadelen aan zitten, dus ik ben gestopt met het gebruik. Als eerste vind ik hem niet 100% betrouwbaar. Het is een paar keer voorgekomen dat er toch bloed doorlekte. Ten tweede vind ik het inbrengen pijnlijk. Je moet de cup gesloten houden totdat je hem helemaal hebt ingebracht. Dat betekent dat je met je duim en wijsvinger 'naar binnen' moet, wat neerkomt op het openen van je vagina van zeker 5 centimeter. Ook zoals de schrijfster van het artikel hierboven zegt, moet je daarna 'rondroeren' om te checken of het goed afsluit. Aangezien de cup ook 5 centimeter doorsnede is, is er niet alleen aan de buitenkant een flinke opening vereist, maar ook van binnen. Ik had daarna toch vaak last van het 'geforceerd' zover openen van de vagina. Wel heel erg jammer, want ik ben enorm ecologisch bewust en had echt gehoopt dat de cup een perfecte oplossing zou zijn.
De Groene Vrouw
8 feb. 2016
Hoi Anistelle,

Wat je beschrijft klinkt als een cup die niet helemaal past, of niet de juiste flexibiliteit heeft voor jou.
Geef het niet op, er is vast een cup die wél perfect is voor je!

Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Niki
8 feb. 2016
Ik had eerst een femmecup, die vond ik ook wat lastig om in te brengen.
De femmecup is vrij stug en klapt al open als je hem niet hard genoeg dichtknijpt.
Dus ik moest inderdaad vrij diep met duim en wijsvinger naar binnen.
Ik heb nu de meluna short, niet de soft maar de gewone.
Die is veel zachter dan de femmecup en is makkelijker in te brengen.
Nadeel is bij mij wel dat hij niet vanzelf ontvouwt.
Ik moet een paar keer rond met mijn vinger en wat wrikken voordat hij open gaat.
Ik ben overgegaan op de meluna short omdat mijn baarmoedermond vrij laag zit, en ik last had van doorlekken bij de femmecup.
Ik heb trouwens nog steeds last van doorlekken, maar wel een stuk minder. Ik moet hem denk ik gewoon vaker legen tussendoor.
eefje
9 jan. 2016
Ik ben meer dan zeker overtuigd van de cup, ok het is even zoeken maar nu naar 3 cyclussen blijf ik ook bij knoeien overtuigd :) . Heb nu een melunacup classic L maar tijdens de zwaarder/pijnlijkste dag lukt het mij maar niet om geen lekken te hebben. net ervoor en erna lukt het dan weer prima. Het lijkt of de cup dan geen ruimte heeft om te ontvouwen en blijft ook enorm ingedeukt dan. Zou een kleine cup ofzo een optie kunnen zijn voor deze dagen?
De Groene Vrouw
9 jan. 2016
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Yvette
30 dec. 2015
Hoi!
een klein half jaar terug heb ik de stap genomen zo'n ding aan te schaffen. Ik schrok een beetje van de prijs... want tja... als student is het toch fijner steeds een paar euro te missen dan ineens 20 euro :)
Maar zoals je al in het artikel zegt... dit had ik jaren eerder moeten weten!

Maandverband vond ik altijd een naar luchtje krijgen en met tampons was het al helemaal een ramp!
Ze irriteerden de boel, maakte het daarbinnen droog en pijnlijk en daarnaast had ik regelmatig last van schimmeltjes en nare luchtjes :(

Dit is natuurlijk wel even heel wat anders!
het is even wennen, maar ik zou nooit meer terug willen!!! :D

enne... je zegt dat je de cup er niet aan het steeltje uit moet halen, maar ik heb daar zelf geen problemen mee :)
Ik pers zelf een beetje mee en heb nooit pijn gehad (ook al is het vacuum niet verbroken)

Ik ben fan! :D
Natasja
26 dec. 2015
Dag allemaal,

Helaas lees ik weinig over de lily cup van Intimina. Zij hebben een prachtig ontwerp, opvouwbaar om mee te nemen en een "gewone". En voor de twijfelaars; een menstruatie is heel erg fijn, fris, praktisch en na 2 periodes "aanmodderen" heb je je het inbrenghandigheidje eigen gemaakt.
Hartelijke groet, natasja
H
De Groene Vrouw
27 dec. 2015
Je leest er weinig over omdat wij een bewuste keuze hebben gemaakt om deze niet op te nemen in het Cute Cotton-assortiment. Op dit moment voldoet hij niet aan onze richtlijnen voor hygiène vanwege het moeilijk schoon te houden, holle steeltje. :-)
Jeanine
15 dec. 2015
Hallo,

ik heb geen menstruatiecup maar denk er over na! Ik denk zelf aan MeLuna: soft, met ring (las dat dit het best is voor beginners) en short denk ik. Ben alleen aan het twijfelen tussen een S of M. Wat raad je aan. Als er daar beneden iets komt dan gaat het op slot, dus mij lijkt het verstandig dat ik het met glijmiddel dan in zou brengen. Kan ik hier gewone glijmiddel van dure x voor gebruiken?
De Groene Vrouw
15 dec. 2015
Ik raad sowieso de ring van MeLuna niet aan. Het lijkt handig maar het zit verschrikkelijk; daarom hebben wij hem niet opgenomen in het assortiment. Voor andere vragen en maatbepaling kun je even bellen met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Jeanine
30 dec. 2015
Dan zou ik dus bijv. beter met steeltje kunnen nemen of kan kogel ook? Ik vind het allemaal erg moeilijk en lastig!! Alvast bedankt!
De Groene Vrouw
30 dec. 2015
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Nathalie
15 dec. 2015
Ik heb nu drie maanden de mooncup in huis maar het is me tot nu toe niet gelukt hem in te brengen, wat echt frustrerend begint te worden. Ik heb nu het filmpje met de diverse vouwmethoden gekeken en ik hoop dat het me binnenkort wel een keer gaat lukken met deze tips, want verder zie ik alleen maar voordelen.
Niki
15 dec. 2015
Met de femmecup gebruik ik altijd de punch-down fold. (zie ook http://menstruatiecup-info.nl/vouw/push/push.html#.VnAqm7_ANTk)
Dat is ook omdat de femmecup te stug is om op een andere manier te vouwen...
Het is inderdaad wel wat lastig, omdat je tijdens het inbrengen in de cup moet blijven knijpen om te voorkomen dat hij te vroeg openklapt.
Ik houd hem tijdens het inbrengen tussen mijn duim en wijsvinger, en dan maar zover mogelijk erin duwen tot ik niet meer verder kan.met mijn vingers.
En dan zit hij meestal precies goed, hij hoeft gelukkig niet zo diep zoals bij een tampon.
Lies
4 dec. 2015
Ik heb in het verleden een aantal keer tampons gebruikt, maar dat was altijd van korte duur omdat het niet 'mijn ding' was. Ik gebruik daarom altijd maandverband. Ik ben inmiddels 37 en heb 2 kinderen gebaard. Sinds de laatste zwangerschap, nu zo'n 15 maanden geleden, is mijn menstruatie veel zwaarder dan voorheen. Een menstruatiecup spreekt mij erg aan, maar ik vraag me af if het iets voor mij is. Is het qua gevoel en inbrengen enz vergelijkbaar met een tampon? Of zou wasbaar maandverband meer iets voor mij zijn?
De Groene Vrouw
5 dec. 2015
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Niki
22 nov. 2015
Ik gebruik sinds een half jaar de femmecup. De eerste keren ging dat heel goed, helemaal zonder lekken. Maar de laatste 2 menstruaties had ik ineens veel last van lekkages. Ik heb wat intern onderzoek gedaan, en ik voel ineens mijn baarmoedermond vrij laag in mijn vagina. Ik ben 48, misschien is de boel wat aan het verzakken. Ik heb nu een meluna short besteld. Ik hoop dat dit helpt want ik wil geen tampons meer gebruiken.

Maar er is nog iets dat ik mij afvraag. Namelijk, je schede zal doorgaans niet vertikaal omhoog lopen naar je baarmoeder. Ik heb bij mijzelf de indruk dat het meer horizontaal dan vertikaal loopt. Als je zo'n cup gevuld met water schuin houdt, dan zie je dat het water via het laagst gelegen gaatje naar buiten stroomt. Ook als ik er mijn vinger tegenaan houd. Ik las ergens dat de gaatjes niet lekken omdat die tegen je vaginawand aanzitten, maar ik vraag mij nu toch af of dat wel klopt. En als je vagina meer schuin loopt dan recht omhoog, of het dan niet sowieso gaat lekken.
De Groene Vrouw
22 nov. 2015
Nee, in principe gaat het dan nog steeds niet lekken - daar zijn de gaatjes gewoon te klein voor (bloed is dikker dan water). Maar als je een wat gekantelde baarmoeder hebt of iets anders 'out of the ordinary' (waarbij ordinary een heel rekbaar begrip is natuurlijk), dan kan het wel zijn dat de cup niet meer helemaal past en daardoor gaat lekken.

Daarom zijn er ook zoveel merken, vormen & maten: geen vrouwenlichaam is hetzelfde, dus een 'one fits all' bestaat gewoon niet ;-)
Mo
3 nov. 2015
Ik heb een meluna cup, nu 1 maand gebruikt, maar denk toch dat ik een mamicup wil. Nu vroeg ik mij af hoeveel ml deze opvangen, want bij meluna staat dit erbij. Het is wel even wennen, en ben er nog niet snel mee en durf er ook nog niet op te vertrouwen, maar het voelt nu al veel beter dan maandverband en tampons. Maar als iemand dus de ml van de mamicup weet...
De Groene Vrouw
4 nov. 2015
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Karin
20 okt. 2015
Hoi,
Ik heb nog geen menstratiecup maar ik ben wel zeer geinteresseerd. Nu las ik ergens dat een cup icm een spiraaltje niet kan, klopt dat?
Als t wel kan, welke zou je adviseren? Ik ben 30jr en heb 2 kindjes.
Nienke Tode-Gottenbos
20 okt. 2015
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Nienke Tode-Gottenbos
20 okt. 2015
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Janneke
12 okt. 2015
Vraagje, ik heb na de bevalling van de tweede behoorlijk weke bekkembodemspieren. Als ik ga rennen, niesen of hoesten verlies ik al urine. Ik heb binnenkort mijn eerste afspraak met de Fysio. Nu lees ik voor het eerst over de cup en het spreekt mij erg aan. Kan ik dit gebruiken en heb ik dan een harde of een zachte nodig?
Nienke Tode-Gottenbos
12 okt. 2015
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
lisanne
17 sep. 2015
hallo ik ben lisanne ik ben 15 en ik zag een tijdje terug een filmpje over een menstruatiecup en het lijkt mij veel fijner dan maandverband of tampons en ook handiger met sporten maar ik vroeg me af is het handig te gebruiken op deze leeftijd?
De Groene Vrouw
17 sep. 2015
Hoi Lisanne,

Dat verschilt een beetje per persoon! De één kan het prima gebruiken op die leeftijd en de ander vindt het nog een beetje eng. Bel anders even met onze infolijn, dan helpen we je verder!
Iedere werkdag van 9.00-11.00 op 079-7503335 :-D
Peggy
13 sep. 2015
Hallo,
ik gebruik voor het eerst een diva cup maat 2 en op zich vind ik het een goed systeem maar hij komt vanzelf omlaag waardoor hij een stukje naar buiten steekt en dat is niet de bedoeling denk ik.
zou ik een kortere nodig hebben misschien of ligt het aan mijn bekkenbodemspieren die te slap zijn? (heb 4 kids)
De Groene Vrouw
14 sep. 2015
Ik werk nooit met Divacup, dus daar kan ik je helaas geen antwoord op geven!
Peggy
14 sep. 2015
dat begrijp ik, het is ook toevallig dat ik deze bestelde maar toen kwam ik op deze site terecht en ik dacht dat jij misschien een andere kon aanbevelen?
alvast bedankt :-)
De Groene Vrouw
15 sep. 2015
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
petra
8 sep. 2015
mijn dochter is 9 en is nu ongesteld geworden. ze doet fanatiek aan zwemmen en dit lijkt mij een perfecte oplossing. zo een zo is ze heel gevoelig en dit lijkt me een super oplossing.
maar welke moet zij bestellen. ze is nog zo jong nl.
ik hoop iets van jullie te horen
De Groene Vrouw
14 sep. 2015
Ik raad een menstruatiecup niet aan voor heel jonge meisjes. Het is toch iets dat je moet inbrengen. Maar we hebben ook wasbaar maandverband. Mijn eigen dochter gebruikt dat heel graag en heeft zelfs een hekel aan 'die plastic dingen'. Kijk even bij Cute Cotton voor meer informatie!
Esther
27 mei. 2016
Alleen is wasbaar maanverband weer niet zo praktisch als je fanatiek zwemt.. ;)
De Groene Vrouw
27 mei. 2016
... maar gewoon maandverband toch ook niet? ;-)
En zwemmen met een cup gaat juist weer prima!
Esther
27 mei. 2016
Precies! Dat wilde Petra ook voor haar dochter.
Alleen was je reactie:
'Ik raad een menstruatiecup niet aan voor heel jonge meisjes'
Wel wasbaar maandverband.

Maar dat is niet handig met zwemmen. Net als gewoon maandverband. ;)
De Groene Vrouw
28 mei. 2016
Ok, dit is hoe het werkt: ik zie alleen de nieuwste reacties. Ik kan dus niet hele draadjes teruglezen (tenminste, dat kan wel, maar dat kost drie keer meer tijd en die heb ik niet in overvloed). Dus het kan zijn dat ik wel eens een misser maak.

Dus nee, dan heb ik niet echt een oplossing. Als tampons/cups niet gaan en maandverband (al dan niet wasbaar) is geen optie, dan is het er gewoon even niet. Sorry. Ik ben geen tovenaar ;-)
Melanie
19 aug. 2015
Ik heb momenteel de Diva Cup maat 2. Hij werkt perfect maar voel hem zitten wat ik niet fijn vind (het steeltje heb ik al afgeknipt) en krijg hem niet zo diep ingebracht. Welke zou jij mij aanraden. Heb een kind gekregen waardoor het wat "ruimer" is geworden en mijn vagina is blijkbaar niet zo diep.
De Groene Vrouw
19 aug. 2015
Hoi,
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
M
7 aug. 2015
Wat als je heel erg gevoelig bent èn een erg hoge spierspanning hebt? Ik gok toch een zachte? Ik wil graag overstappen op de cup, omdat maandverband zoveel afval geeft. Is de cup ongeschikt voor mij en moet ik wachten tot na bezoek aan seksuoloog, of zal ik het gewoon proberen? Ik ben bang een beetje paniekerig te worden bij inbrengen en uithalen, zoals ook bij tampons gebeurt.
Kan wel wat advies gebruiken dus :)
De Groene Vrouw
8 aug. 2015
Bel even met onze vragenservice (iedere werkdag van 9-11 op 079-5703335), dan helpen we je verder! :-D
freddie
8 jul. 2015
Hallo,

Hier ook een tevreden gebruikster van de menstruatiecup. Dag 1 en 2 vloei ik hevig, dus dan leeg ik hem wat vaker. Ik vind slechts een enkele druppel in mijn wasbare verbandje. De eerste nachten gebruik ik een extra groot wasbaar verband, want dan lek ik wel door. Ik word er niet wakker van, anders zou ik dit niet hebben vermoedelijk.
Wat me wel steeds opvalt is dat als ik me dan 's morgens wil verschonen de cup zijn eigen leven is gaan leiden en opeens hoog in de vagina zit. Dat komt waarschijnlijk doordat het vacuüm verbroken is geraakt door de hoeveelheid bloed en dan 'zwemt' hij rond.... Overdag heb ik dit niet en na dag 1 en 2 ook niet.
Het heeft me even gekost voordat ik de juiste positie vond. Ik verschoon sowieso bij iedere toiletbeurt ook als hij niet vol voelt.

Ik wil niet meer terug naar tampons en wegwerpverband.

Groetjes
De Groene Vrouw
8 jul. 2015
Klopt, als je ermee slaapt heeft hij de neiging om omhoog te kruipen! Dat is niet voor iedereen een probleem maar als je, eh, wat dieper geschapen bent ;-) dan kan het even zoeken zijn. Gelukkig weet je rationeel dat hij niet kwijtraakt...
De Groene Vrouw
8 jul. 2015
Ik krijg ineens een briljant idee voor een nieuwe blogpost trouwens.
Mvh
3 jul. 2015
Pas ontdekt dat de cups bestaan! Nu mijn eerste menstruatie met cup..
Alleen als ik de cup inbreng precies zo als het moet. Ontvouwt hij wel redelijk maar de cup is niet volledig rond en open. Zodra ik hem inbreng met de c-vouw druk ik namelijk alle lucht uit de cup.. klopt dit? Of moet hij er volledig open gevuld met lucht in zitten? Dat krijg ik dus met geen mogelijkheid voor elkaar. Heb nu de me-luna soft m.. of zou ik dan een stevigere cup moeten nemen?
De Groene Vrouw
3 jul. 2015
Nee, je doet het goed. Inbrengen doe je zonder lucht in de cup. Hij ontvouwt en trekt dan (lichtjes) vacuum, dus geen lucht erin. Als hij niet goed ontvouwt kun je een andere vouwmethode proberen (youtube staat er vol mee), maar als hij niet 100% ontvouwt en je hebt geen last van lekken, zou ik me er geen zorgen over maken.

Een stevigere cup kan een oplossing zijn, maar geef eerst jezelf de tijd om met deze te leren werken want misschien is het niet nodig!
simone
3 jul. 2015
Hi,

ik zou het eigenlijk niet eens weten of en hoe ie openklapt. Ik heb het gewoon geprobeerd met voor de zekerheid een maandverbandje eronder en dat ging gewoon goed gelukkig.

Ik zit er alleen wel eens mee dat je tijdens het wisselen nog wel vloeit en als de cup er dan weer in is die restanten nog naar buiten lekken. Voor mij dus altijd een wasbaar inlegkruisje er onder.
Jacobien
3 jul. 2015
Dat laatste vind ik ook nog lastig. Iemand tips?
Mvh
3 jul. 2015
Nog niet. Ben er wel achter dat het me op het toilet (nog) niet lukt. Het inbrengen altans.. nu gelukkig een paar dagen thuis dus gewoon in eigen badkamer en onder de douche verschonen en oefenen. Vind het lastig om het vacuum te verbreken. Kan er moeilijk bij dus blijf aan het steeltje trekken..
De Groene Vrouw
4 jul. 2015
Het steeltje is alleen bedoeld om hem iets lager te krijgen zodat je in de bodem kunt knijpen, maar dat had je al begrepen ;-) Een langere/grotere cup kan uitkomst bieden, en verder goed ontspannen en eventueel iets mee-persen zodat hij wat lager komt en je hem makkelijker kunt vastpakken.
De Groene Vrouw
4 jul. 2015
Nee, dat is gewoon wat er gebeurt! Omdat een cup niet alles absorbeert zoals een tampon, mogen de paar druppeltjes bloed die nog in je vagina zitten tijdens het verschonen, naar buiten komen. Lek je meer, dan zit de cup niet goed of heb je niet de goede maat.

Wat het beste werkt om zo min mogelijk 'restbloed' te verliezen is deze volgorde:
1. cup uithalen
2. plassen
3. afvegen
4. cup omspoelen en inbrengen
5. nogmaals afvegen

Met deze volgorde hebben veel vrouwen vrijwel geen last van nalekken (en nogmaals, meer dan een veegje/druppeltje mag het niet zijn), maar wij adviseren altijd om er voor de zekerheid een wasbaar inlegkruisje onder te dragen!
Karen
2 jun. 2016
Een inlegkruisje gebruiken naast de menstruatiecup is dan toch een nadeel, ik heb op dit moment meer last van maandverbanden en inlegkruisjes dan van de tampons zelf en ik hoopte eigelijk dat ik ze met een cup allemaal 'over de haag kon gooien'... Maar als de cup inhoudt dat ik toch nog die hatelijke inlegkruisjes moet blijven gebruiken, is het misschien toch nog niet de ideale oplossing :( Mijn regels zijn ook echt zwaar de eerste dagen, dan moet ik een supertampon gebruiken en een maandverband in de buurt houden, want soms is die op 2u al vol
De Groene Vrouw
2 jun. 2016
Het verschilt per persoon of je nog een wasbaar inlegkruisje wilt/moet gebruiken naast je cup. De één lekt af en toe een druppeltje (zoals beschreven in het artikel en, laten we eerlijk zijn, ook net zoals bij een tampon), de ander heeft dat niet. Ik denk dat dat een kwestie is van uitproberen. En natuurlijk zijn wasbare inlegkruisjes fijner dan wegwerp, omdat ze net zo voelen als je ondergoed :-)
Petra
19 jun. 2015
Hallo, ik heb 2 maal een menstruatiecup geprobeerd, maar beide deden zeer met eruithalen. De eerste deed veel zeer, dus toen heb ik de kleinere besteld. Deze deed ook zeer met eruithalen, daarna heb ik ze niet meer gebruikt. Het is van het merk naturcup. Op zich wel goede, maar ik denk dat ik een wat makkelijkere nodig heb om er uit te halen. Ik ben nooit bevallen, maar wel 37 jaar. Kunnen jullie er een aanbevelen. Ik krijg hem wel makkelijk in. Alvast bedankt.
De Groene Vrouw
21 jun. 2015
Ik denk dat je geen kleinere moet nemen, maar een meer soepele :-D
Bel even met onze Cute Cotton-vragenservice (iedere werkdag van 9.00-11.00 op 079-7503335) of mail met vragen@cutecotton.nl om je te laten adviseren over het merk dat het beste bij je past!
Jacobien
21 jun. 2015
ik had hetzelfde probleem, met een soepele heb ik dat probleem niet! Voor mij een goede zet!
Maggie
19 mei. 2015
Hallo,
Ik heb sinds een aantal maanden deze cup in gebruik:
MamiCup Classy Neutral maat M
Het bevalt redelijk goed op een paar dingen na.

# Inbrengen is vaak lastig. Ik ben er achter gekomen dat mijn baarmoedermond na de bevalling lager is komen te hangen. Ik voel dat deze soms echt in de weg zit... dat de rand van de cup er tegenaan ligt.
# Ook ontvouwt hij soms niet goed. (ik heb sinds bevalling last van mijn bekkenbodemspieren, ze zijn sterk volgens de fysio, maar waarschijnlijk overactief waardoor ik een soort spierpijn ervaar)
# De hevige dagen van mijn menstruatie lekt hij altijd door, alsof het er gewoon naast gaat. Cup is dan nog lang niet vol.

Ik zit te denken om de Me-Luna Ondiep mt M te proberen.
Zou het echt uitmaken dat hij 7mm korter is?
Zou sports of stevigere cup voor mij beter zijn?
Welke opties zijn er nog meer?

Alvast bedankt!
De Groene Vrouw
19 mei. 2015
Hoi Maggie,

Super dat je de cup gebruikt! Als je meer specifieke info wilt over welke cup voor jou het meest geschikt is, kun je het beste even mailen of bellen met Cute Cotton, dan helpen we je verder :-D
Trijn
10 mei. 2015
Hi, ik vroeg me af hoe het zit met gevoeligheid voor schimmels down there. Omdat je het alleen maar met wat water wast, hoe houdt je het het beste steriel/schoon? Ik twijfel op dat punt nog voor gebruik.
De Groene Vrouw
11 mei. 2015
Je kunt de cup steriliseren door hem uit te koken in een pannetje water, of met een magnetronsterilisator. Ook zijn er speciale desinfecterende gels. Normaal gesproken is het niet nodig om dit elke dag te doen (aan het begin en einde van de periode is voldoende), maar bij schimmelinfecties raden we aan om hem wel dagelijks even te steriliseren. En dan natuurlijk het onderliggende probleem in je lijf aanpakken ;-)
Els
7 mei. 2015
Wat een uitkomst ! ik heb nu ong 8 maand mijn meluna soft small en ben zooo blij.
altijd een super hevige vloei gehad en veel afscheiding maar dat is nu verleden tijd!
ik huppel er nu over tijdens mijn periode haha jammer dat ik dit niet wist toen ik nog op school zat
want dat was altijd een hel.
ik had altijd heel veel moeite met ontspannen en een tampon dragen deed mij zo zeer (als of ik een stokje met schuur papier in mijn vajeje had ) maar dat is nu verleden tijd. door het dragen van de cup ben ik ook veel bewuster geworden van mijn lichaam en hier door kan ik me veel makkelijker ontspannen (want ik wist echt niet waar en hoe diep mijn baarmoedermond lag)

ik raad alle vrouwen jong en oud aan om een cup te gaan gebruiken en ben zelf mementeel bezig met het vinden van mijn `goldylocks`cup (het liefst probeerde ik alles uit haha)

bedankt groene vrouw voor het verspreiden van het goede woord *thumbs up!*
Simone
7 mei. 2015
Heb je dus sinds de cup dat je minder vloeit?!
Roos
19 apr. 2015
Hallo Groene Vrouw
Ik heb de Mooncup (groot), gekocht bij de natuurwinkel in Engeland. Deze is erg stug en klapt dus goed open. Het duurde wel even voordat ik gewend was maar nu wil ik nooit meer iets anders. Schoon, vrij, makkelijk en ook minder menstruatiepijn.
Roos
daizy
16 mrt. 2015
Hoi.

Ik gebruik hem nu een week. Laatste dagen van mijn menstruatie en nu nog verder om te oefenen. Het inbrengen gaat prima, ik lekte de eerste dagen nog wel wat door. Nu oefen ik dus "droog ", maar vindt wel afscheiding in mijn slipje. Betekent dit dat hij toch niet goed afsluit? Of kan afscheiding er altijd langs lopen?
De Groene Vrouw
17 mrt. 2015
Afscheiding wordt niet aangemaakt door je baarmoeder dus door je vaginale slijmvlies - over de hele linie van de vagina. Dus ja, dat kan ook 'onder' de cup worden aangemaakt. Net zoals het druppeltje bloed dat misschien nog in je vagina zit tijdens het inbrengen, niet geabsorbeerd wordt en er dus langs kan lekken; daarom adviseren wij altijd een wasbaar inlegkruisje als backup voor je cup.
daizy
17 mrt. 2015
Bedankt voor je reactie.x
Maris
12 mrt. 2015
Ik heb jaren geleden de softcup gebruikt. Beviel super.... Tot ik ermee ging sporten. Bij een squat of andere oefening waarbij je bekken kantelen kiepte de cup. Ook al s ik op de wc ging zitten gebeurde dat wel eens. En bij mijn hele zware menstruaties was er dan echt sprake van een vloedgolf. Zal wel iets fout gedaan hebben ,maar voelde mij er niet veilig bij. Jammer want tampons kan ik alleen super plus gebruiken ,omdat kleiner na m'n tweeling overdwars gaan zitten
De Groene Vrouw
13 mrt. 2015
Misschien een keer een ander merk uitproberen? Er zijn inmiddels veel meer merken, maten en flexibiliteiten, ook voor sporters :-D
eenvrouw
12 mrt. 2015
Het langste dat ik tussen het verschonen van mijn cup heb gelaten is een uur of 8, en toen was hij nog lang niet vol! Dus het kan ook dat je hem eigenlijk de hele dag in kan houden. Dat was nog voordat ik mijn spiraaltje kreeg, nu vloei ik nog veel lichter, ik krijg dat ding niet meer vol zelfs al houd ik hem mijn hele menstruatie in denk ik. Ik vind het in dit artikel klinken alsof je hem nog vrij vaak moet verschonen! In ieder geval veel minder vaak dan met tampons, dat moest ik toch wel echt binnen de 4 uur doen en op hevigere dagen iedere twee uur - met de cup dus veel minder.
Ik heb trouwens een kleine lunette, ook nog onder de 30 en kinderloos.
roos
15 feb. 2015
Ik heb de Meluna ondiep nu een half jaar in gebruik en ben echt tevreden. Hiervoor had ik een iriscup en die vond ik niet prettig. Hij zakte en voelde hem dan zitten en dat ging zeer doen.
Deze cup past gewoon veel beter en ik lek er nooit naast.
De eerste keren dat ik een cup gebruikte, moest ik wel erg wennen. Heb echt zitten klooien om hem in te brengen en hem eruit te halen. Onder de douche en ontspannen dat hielp. Ook plaatse ik hem in het begin te diep, waardoor het erlangs lekte..
Ik zou nu echt niet anders meer willen! Ongesteld zijn is lang zo vervelend meer, en de sterilisator is ook handig.
Patricia
30 jan. 2015
Hallo Groene Vrouw, ten eerste wat een geweldige website, super artikel ook! Ik heb deze week eindelijk een cup besteld. Ik wilde dit al een lange tijd en had nu eindelijk de moed (en ik dacht de goede maten). Maar daar ligt het probleem, sinds ik 'm binnen heb gekregen ben ik aan het oefenen met inbrengen, ik ben nog niet ongesteld geweest. Ik heb een Meluna Classic M met steeltje. Ik heb mijn favoriete vouwen uitgevonden (de triangel en 'punch down'), maar het probleem dat zich steeds voordoet is dat hij met geen mogelijkheid uitvouwt!? Met geen enkele vouw die ik geprobeerd heb. Zelfs als ik met mijn vingers er langs ga. Het lukt niet. Heb ik nu een verkeerde maat of stevigheid? Het doet na lang oefenen behoorlijk pijn aan de buitenrand van mijn vagina, soms is het door die rand ook moeilijk om de cup weer te pakken te krijgen. Op een Sports variant zit ik daarom niet zo te wachten, die lijkt mij te hard voor mijn vagina. Wat extra informatie op hoe ik op de M Classic ben gekomen: ik ben 22 en niet vaginaal bevallen, mijn tamponmaat is normaal tot mini, ik heb een vrij zware menstruatie, ik heb volgens mij vrij stevige bekkenbodemspieren (ik heb van mijn 7e tot 16e paardgereden en merk dit ook als ik in de sportschool train), gevoelige vaginawand, medium lichaamsbouw. Kan het zijn dat toch mijn bekkenbodemspieren te stevig zijn of is hij toch te groot? Of moet ik nog langer oefenen? Ik hoop dat het me toch gaat lukken om deze te gebruiken, want opnieuw eentje aankopen is mij wat te duur als student. Als hij er eenmaal inzit (niet open gevouwen) zit hij overigens wel prima en voel ik 'm niet zitten. Ik hoop dat u mij kunt helpen! Bedankt alvast.
De Groene Vrouw
1 feb. 2015
Neem even contact op met info@cutecotton.nl, dan helpen we je daar verder! :-D
Evelien
20 jan. 2015
Ik heb even geleden den MeLuna Sport L besteld (ik ben zelf 1m78, cervix nog nooit gevoeld en bij tampons het gevoel dat ik er naast bloedde of hij zakte meteen) en ben er heel blij mee!
Het enige probleem is dat hij bij het inbrengen enkel goed openklapt als ik neerlig op bed met C-vouw, anders blijft hij ovaalvormig of opgeplooid. Of zit ik tien minuten te wruten om hem openge'klapt' te krijgen. Als ik hem er weer uithaal in niet-opengeklapte positie lijkt het wel dat hij de vorm een beetje aanneemt van hoe hij gevouwen was... Is dit door het materiaal? En wil dit zeggen dat mijn bekkenbodemspieren zeer sterk zijn? Ik heb bekkenbodemversterkende oefeningen die ik moet doen, dus ik besef goed wanneer ik ze ontspan en ben ook steeds ontspannen als ik de cup inbreng. Ik twijfel erover om de ladycup te kopen, omdat deze een stijvere rand heeft (en ik wil toch een kleiner model proberen, als dat gemakkelijker inbrengt) maar ben bang dat deze al helemaal niet open gaat dan.
De Groene Vrouw
21 jan. 2015
De MeLuna Sport is de stevigste cup die we hebben. In principe betekent dit dat hij ook het makkelijkst uitklapt van alle soorten cups. Het klinkt voor mij eerder alsof hij een maatje te groot is en daarom niet volledig kan uitklappen. De MeLuna is nogal vormvast, dus als hij een paar uur 'knel' heeft gezeten zal hij inderdaad die vorm aannemen.

Ik denk dus dat je eerder een wat kleinere cup nodig hebt, misschien de M (en zeker niet de Ladycup die nog groter is), of misschien zelfs ook wel een wat zachtere versie zoals de MeLuna Classic of de Lunette.
Evelien
21 jan. 2015
Ok, bedankt voor je reactie. Voor de ladycup dacht ik de S te proberen, omdat ik al dacht aan een kleinere cup te proberen en dan liefst meteen een hele andere, om meerdere dingen uit te proberen.
Ik ben nog wat angstig dat een cup zou kunnen dichtklappen: ik span regelmatig mijn bekkenbodemspieren (niet de laagste, maar de dieper liggende) stevig aan gedurende de dag, een gewoonte intussen. Al helemaal tijdens het hardlopen, maar daarvoor kan ik de MeLuna Sports nog gebruiken dan. Kan het voorkomen dat een cup echt dichtklapt door deze spieren stevig aan te spannen? Dat is het enige waar ik nog bang voor ben voor ik een zachtere cup koop.
De Groene Vrouw
21 jan. 2015
Ik weet niet precies wat je bedoelt met dichtklappen... maar misschien vind je het fijn om op maandag of donderdag (per ongeluk morgen net niet, maar maandag weer wel) een keer te bellen met Cute Cotton, dan helpt Judith je verder. Is ze heel goed in :-D www.cutecotton.nl/contact
Esther
27 nov. 2014
Inmiddels twee maanden met de Meluna ondiep M. De eerste maand ging prima en na een stuk van het steeltje verwijderd te hebben voel ik hem ook niet meer zitten. De afgelopen maand ging echter een stuk minder. Veel lekkages terwijl hij niet vol zat. Hoe kan dit? Toch te kleine cup? Is al bekend wanneer de Meluna ondiep L komt?

Groetjes!
De Groene Vrouw
28 nov. 2014
De Ondiep (die vanaf nu Short heet) L is inmiddels aangekomen en staat in de webwinkel. Als het de eerste keer prima ging en nu niet meer, denk ik dat de maat op zich prima is maar dat je misschien even moet oefenen en wat verschillende vouwmethodes moet uitproberen. Klapt hij goed uit? Zo niet, dan kun je nog de Short Classic proberen, die is iets stugger en klapt daardoor makkelijker terug in zijn eigen vorm. Heb je echt het idee dat hij te klein is, dan is een L of XL de oplossing (de maten zijn iets veranderd waardoor de L maar een heel klein beetje groter is dan de oude M-versie; en XL zal dan meer verschil maken).
mamicup
19 nov. 2014
ik gebruik sinds maandag de mami cup L ( 2 vaginale bevallingen gehad) maar hij blijft lekken.
volgens de omschrijving moet ik hem niet zo diep in brengen maar net over het randje. als ik dat doe dan irriteert en prikt het steeltje tegen de binnen kant van mijn vagina. en hij blijft lekken, waardoor ik nu continu mijn maandverband moet verschonen en de cup. beetje dubbel werk en ontzettend geklieder.
als ik hem verder wil inbrengen gaat de cup al open en kom ik dus niet verder. en als ik voel of de cup helemaal uitstaat voel ik dat hij een deuk blijft hebben hoe ik ook druk, trek, duw , enz.
zou hij te groot zijn?
wat ik wel gemerkt heb is dat als ik hem verder erin krijg en als ik lig dat ij dan wel goed zit, ik voel niks en mijn maandverband blijft schoon. dit gebeurt alleen nadat ik hem heb ingebracht en nog even op bed ben gaan liggen (dan zakt hij dieper ofzo) maarja ik kan moeilijk na elke verschoonronde gaan liggen.
wat doe ik nou steeds verkeerd?
tips zijn zeer welkom
De Groene Vrouw
19 nov. 2014
Wat je precies verkeerd doet kan ik niet zeggen, ik zit niet bij je in de badkamer ;-) Maar sinds afgelopen maandag is ook wel een vrij korte periode. De meeste vrouwen hebben toch zeker wel een cyclus, soms twee of drie, nodig om de menstruatiecup echt 'in de vingers' te krijgen.

Je kunt verschillende vouwmethodes gebruiken of de cup vlak van tevoren afspoelen met heel koud water; dan wordt hij wat stugger en klapt hij makkelijker terug in zijn oorspronkelijke vorm. Het steeltje kun je gewoon afknippen, zover als nodig (veel vrouwen halen het er helemaal af). Verder is het soms even wennen dat je echt goed moet ontspannen tijdens het inbrengen.

Mocht het dan met wat oefening en verschillende vouwmethodes nog niet lukken, dan zou het inderdaad kunnen dat je toch een maatje kleiner of een andere flexibiliteit nodig hebt; maar ik zou het zeker nog even de kans geven voordat je iets anders aanschaft!
mamicup
19 nov. 2014
blijkbaar had ik hem net erg goed zitten want ik kreeg hem er bijna niet meer uit. steeltje afknippen vind ik doodeng, ik kon hem net namelijk alleen nog via het steeltje te pakken krijgen.
mar hij kwam eruit met als gevolg dat hij in de wc viel met een vaartje. hahaha
nu net gesteriliseerd en zometeen gaat hij er hup weer in.
koud water afspoelen deed ik al..
maar is het dus wel oke dat ik hem zo ver inbreng? want ik begreep dat dat dat juist niet moet, maar hij lijkt zo wel beter te zitten..
allee een beetje eng als hij er niet meer uit wil :(
De Groene Vrouw
20 nov. 2014
Nou, hij raakt vast niet kwijt ;-)
Verder is hoe ver je hem inbrengt per vrouw verschillend - hoe diep de vagina is, verschilt tenslotte ook per vrouw. Als je hem niet makkelijk te pakken krijgt kun je even meepersen, en als je het steeltje verder niet voelt is het geen probleem om het eraan te laten zitten - een klein stukje afknippen kan ook nog. Het is tenslotte niet de bedoeling om de cup er aan het steeltje uit te trekken; het steeltje is vooral bedoeld om de cup indien nodig iets lager te brengen zodat je hem bij de basis kunt pakken om het vacuum te verbreken.
mamicup
21 nov. 2014
dank voor je reactie, ik breng hem nu verder in en dan zit het goed, dan heb ik ook totaal geen last van het steeltje.
soms gaat het nog mis, maar ik weet steeds beter wat ik moet doen!

dankjewel!
Marlot
16 nov. 2014
Beste groene vrouw,

Hoe lang kun je nou een cupje gebruiken? jaren, maanden?
Ik kwam er sinds vandaag achter dat dit bestaat, Na het ophef over de tampons en de slechte stoffen die erin zitten.
Het merk divacup bestaat ook nog maar die is wel iets duurder..

Groetjes Marlot
De Groene Vrouw
16 nov. 2014
Divacup hebben wij niet in het assortiment.
De meeste cups kun je tussen de 5 en 10 jaar gebruiken, afhankelijk van merk, kwaliteit en hoe je 'm verder behandelt :-D
jaciem
14 nov. 2014
Ik heb de femmecup aangeschaft. Inbrengen gaat prima, heb er geen last van als ie gepositioneerd is (al denk ik soms wel dat ik het voel zitten, maar weet niet of dat echt voelen is of meer een gedachte). Maar het uithalen is ronduit pijnlijk. Echt niet leuk! Hebben jullie tips hiervoor?
De Groene Vrouw
15 nov. 2014
Knijp je wel goed in de onderkant om het vacuum te verbreken? Bij de Femmecup moet je dat wat duidelijker doen dan bij andere merken, omdat bij het knijpen in de onderkant de bovenste ring wat minder 'vervormt' waardoor het vacuum wat minder makkelijk verbreekt. Ook vinden wij de Femmecup het laatste jaar een stuk stugger geworden dan daarvoor; we zijn hierover in gesprek met Femmecup en raden de cup in de tussentijd niet aan voor vrouwen met een gevoelige vagina.
jaciem
15 nov. 2014
Ja, ik hoor een duidelijke 'slurp', dus dan is het vacuum goed verbroken denk ik.
Al met al gebruik ik het pas een paar dagen, ik wil deze cup wel een eerlijke kans geven, dus zal nog even doorgaan met testen.
Wel vind ik het jammer nu pas te lezen dat deze cup stugger is geworden de laatste tijd. Als ik dat eerder had geweten had ik waarschijnlijk voor een andere gekozen. Helaas pindakaas.......
Judith
12 nov. 2014
Wat ik me afvraag, hoe doe je dat als je ergens bent waar de wasbak buiten het wchokje is. Zoals op mijn werk.... Ik ga voor 7 uur de deur uit en ben soms pas tegen 7 uur s avonds weer thuis, is dat een haalbaar scenario? Ik vloei niet veel op zich (pil).
Verder heeft het heel lang geduurd voordat ik zelfs de kleinste tampon erin kreeg en dat lukte in eerste instantie alleen met inbrenghuls. Inmiddels is een medium tampon geen enkel probleem meer: is dit vergelijkbaar qua inbrengen? Ik ben niet zo'n goede ontspanner (oh, toch maar een kleinere tang bij het uitstrijkje, auw auw auw)
De Groene Vrouw
13 nov. 2014
Met een flesje water of met speciale reinigingsdoekjes. Inbrengen gaat vaak soepeler dan een tampon, omdat het niet direct begint met absorberen; eventueel kun je wat neutraal glijmiddel op waterbasis gebruiken om de cup in te brengen.
Inès
10 nov. 2014
Eerlijk gezegd had ik tot voor kort nog nooit van cups en dergelijke gehoord. Maar in een zoektocht naar katoenen tampons ben ik op hun bestaan gestuit en heb ik mezelf een mamicup aangeschaft. Een zacht en flexibel modelletje. De eerste dagen was het wat foefellen, prossen en smossen, maar eens ik de juiste vouwtechniek en inbrengtechniek vast had werd het routine. Mij God wat een verademing!! Ik voel het niet zitten, kan er toch makkelijk bij, heb (meestal) geen lekkage. De eerste dagen is het wel wat spannend en legde ik voor alle zekerheid toch een bandje in, het ding moest maar eens gaan doorlekken. Maar nu is het vertrouwen gegroeid en blijft het bandje achterwegen (tenzij ik een lange tijd van huis weg ben, dat vertrouwen moet ik nog wat oefenen). Met andere cups heb ik geen ervaring, ik hou het bij mijn zachte mamicup. Ik vind het spijtig dat ik pas op mijn 31e achter het bestaan van cup's moest komen, ondertussen ben ik druk bezig ze aan te raden aan mijn vriendinnen.
Een jonge vrouw
10 nov. 2014
Hier nog zo eentje. Veel te laat erachter gekomen. (en mijn man wist hier al jaren vanaf)
Ik heb de Femmecup gekocht. One size, fits all;)
Ik vind het een heerlijk systeem en het werkt prima. Inbrengen en uithalen, ik had het erger verwacht.
Helaas is de cup bij mij na een uur en soms na 15 minuten al vol, 's nachts na 6 uur.
Nu moet ik er eerlijk bij vertellen dat ik in een ivf poging zit en dus heel veel hormonen toegediend krijg (ik heb echt een hoge dosering). Dat zorgt voor veel baarmoederslijmvlies en dat komt nu eenmaal los bij een menstruatie. Ik ben dan 2 dagen enorm ongesteld. Daarna is het minder.

Maar ik vind het evengoed geweldig. Dit had ik eerder moeten weten. Alhoewel ik dit als maagd niet had gedurfd. Toen vond ik een tampon al vreselijk groot.
Eergisteren nog een paar meiden en hun moeder geattendeerd op wasbaar maandverband en de cups.
Sandra
25 aug. 2014
Dit weekend ontdekte ik dat er zoiets bestaat als een menstruatiecup (en wasbaar maandverband, daar had ik trouwens ook nog nooit van gehoord)!! Wat lijkt mij dat een uitkomst, aangezien ik vrij zwaar menstrueer. Tampons zijn enerzijds een uitkomst (zonder durf ik de deur soms niet uit) maar anderzijds met de lichtere dagen een crime om te verwijderen. Om dan over al die bloederige verbandjes nog maar niet te spreken...
Ik twijfel alleen over de juiste cup voor mij, dus ik hoop dat je advies hebt. :)

Na wat ge'google ben ik er achtergekomen dat ik waarschijnlijk een korte tot normale lengte vagina heb. Ik kan namelijk met mijn (vrij lange, dat moet ik wel zeggen) vingers bij mijn cervix. Het was even zoeken, want ik wist niet eens dat je de lengte van je vagina zelf kon meten - ik ben weer wat wijzer. Vorig jaar heb ik een kindje gekregen, dus ik denk dat ik een grotere diameter nodig heb. Daarnaast heb ik inmiddels ook een verwijzing gekregen voor de bekkenbodemfysiotherapeut in verband met wat urine-incontinentie bij bijv. hoesten en niezen. Ik ga er daarom zelf vanuit dat op dit moment mijn bekkenbodem wat zwakker is. Ik dacht zelf aan een Femmecup of MeLuna (maatje L?), maar ik twijfel erg. Misschien zit ik er helemaal naast...? Wat zou jij me aanraden?
De Groene Vrouw
25 aug. 2014
Mail even met info@cutecotton.nl, dan helpen we je met alle liefde verder :-D
Sandra
25 aug. 2014
Oke, doe ik dat! Bedankt voor je reactie :-)
Georgie
13 aug. 2014
Ik wil toch even mijn verhaal over mijn ervaring met de menstruatiecup hier kwijt. Ik kwam namelijk meteen hier terecht toen ik op het fenomeen googelde, en werd heel erg enthousiast van het verhaal. Ik wilde ook graag een groene vrouw zijn! Het sprak me enorm aan, al die tampon- en maandverbandbossen kunnen ophoepelen en ik ben lekker groen, en bespaar daarbij nog kosten ook! Wat wil je nog meer? Ik heb er meteen één besteld. De cup heb ik nooit comfortabel kunnen dragen eigenlijk, als hij niet diep zat deed het steeltje pijn, en als hij wel wat dieper zat en ik het steeltje niet meer voelde, had ik erg veel moeite om hem te verwijderen. Op internet las ik dat je het steeltje kon afknippen als die zeer deed, maar dat durfde ik niet, omdat ik al zo'n moeite had met het verwijderen. Als ik het steeltje te pakken kreeg lukte het nog wel. 'Maar dat zijn vast beginnersproblemen, ik zet gewoon door!' dacht ik, en bleef het proberen. Tot die ene keer... en toen zat hij echt vast. Heb alles geprobeerd, maar na een halfuur begon in toch in paniek te raken en deed alles zeer. Ik heb er iemand bij gehaald om het ook te proberen (wat al een hele moeilijke en genante situatie voor me was) maar dat lukte ook niet. Ten slotte dus maar toch naar de huisartsenpost om 3 uur 's nachts, en ook hem lukte het pas toen ik met zo'n klem opengehouden moest worden en toen een tang erin. Het was een kleine bevalling, en deed vreselijk zeer omdat dat ding helemaal vastgezogen zat aan de baarmoedermond. Ik was een illusie armer. De huisarts had hem trouwens zelf al in de prullenbak gegooid voor ik iets kon zeggen.

Bij dit alles moet ik overigens nog wel even de opmerking plaatsen dat ik nog maagd ben en dat het misschien daarmee te maken had. Dat ik nog niet opgerekt genoeg ben ofzo ;-)

Nou, dit stukje was eigenlijk niet om mensen van de cup af te helpen, als hij lekker zit en je hebt nooit ergens last van, ga er vooral mee door, want zoals ik al zei, ik ben erg vóór groene middelen. Maar wees wel voorzichtig!
De Groene Vrouw
22 aug. 2014
Bedankt voor je verhaal!
Ik hoor wel eens van (vaak inderdaad jonge) vrouwen die moeite hebben met het verwijderen van de cup. Belangrijk om te weten is dat hij NIET kwijt kan raken. Het is niet naar bedoeld, maar als het niet lukt om de cup te verwijderen ligt dat er nagenoeg altijd aan dat de dame in kwestie moeite heeft met ontspannen van de vaginaspieren. Begrijpelijk: als je hem er niet gelijk uitkrijgt, kan er een soort paniek toeslaan waardoor je (quite literally) dicht kunt klappen.

Je bent - in vijf jaar tijd - echt de eerste van wie ik hoor dat ze ermee naar het ziekenhuis moet (wat een nare ervaring!). Bij de drie, vier andere vrouwen van wie ik hoorde dat ze moeite hadden met het verwijderen van de cup, hielp het om even een uurtje rustig iets anders te gaan doen (tv kijken met een kopje thee), waarna ze rustiger werden en de cup makkelijk konden verwijderen. Wat ook altijd mijn advies is, als iemand aangeeft moeite te hebben met het verwijderen. Supervervelend dat je zo'n nare ervaring had, maar gelukkig dus niet iets dat veel voorkomt! Ik hoop dat je een beetje van de schrik bekomen bent, en als je liever niets inwendig draagt is er gelukkig altijd nog wasbaar maandverband :-D
Georgie
2 sep. 2014
Dat ga ik inderdaad doen, want ik wil nog steeds graag groen zijn ;-) Zag al wat leuke voordeelpakketjes op de site. Ik ben blij dat ik een uitzondering ben, maar ik dacht zelf dat het goed was als ook uitzonderingen hun verhaal deelde, gewoon omdat je dan de mogelijkheden weet, zeg maar.
Georgie
2 sep. 2014
De assistentes beaamden overigens dat het vaak voorkwam, en dan blijkbaar te grote cups waren.
De Groene Vrouw
2 sep. 2014
Dat vind ik toch vreemd. Wat is vaak? Ik heb Cute Cotton nu echt al een aantal jaar, en ik heb dit zoals gezegd nog maar een paar keer gehoord (waarbij er niemand naar het ziekenhuis hoefde). Ik neem toch aan dat als je een cup koopt en die zo vast komt te zitten dat je naar het ziekenhuis moet, je ook even contact opneemt met de webshop? Of het desnoods op internet zet? Zoals gezegd: ik heb het echt nog niet eerder meegemaakt... (bovendien adviseren wij altijd liever een maatje te klein dan te groot, dus de kans dat ze bij ons vandaan komen is al kleiner. En de cup is superflexibel: in gevouwen toestand niet groter dan een volle tampon. Die komen toch ook niet vast te zitten?)

Ik geloof je verhaal uiteraard, maar dat het 'vaak' zou voorkomen durf ik toch te betwijfelen. Misschien een lichte overdrijving van de assistente?
Issy
2 sep. 2014
Wat googlen levert dit artikel op.

http://thehairpin.com/2014/01/the-best-time-a-diva-cup-suctioned-itself-to-my-cervix
De Groene Vrouw
3 sep. 2014
Dat gaat wel over een Diva cup (die verkopen wij niet) - en nog steeds zeg ik: dit is 1 persoon. In al die jaren (en naar schatting meer dan 1000 cups verkocht) heb ik nog nooit gehoord dat er iemand naar het ziekenhuis moest. Nogmaals: ik zeg niet dat het niet kán voorkomen, maar dat de kans zeer klein is. En dat als je rustig blijft en goed kunt ontspannen, je dat ding er echt vrijwel altijd vanzelf weer uit kunt halen. Hoeveel vrouwen moeten er naar het ziekenhuis om een tampon te laten verwijderen waarvan het touwtje geknapt is?

Ik vind het heel vervelend voor Georgie dat dit gebeurd is, maar echt: het is een uitzondering. Laten we er niet meer van maken dan het is.
De Groene Vrouw
3 sep. 2014
Een snelle google search laat 6.100.000 resultaten zien voor de zoekterm 'Tampon doesn't come out', met als eerste pagina's aan resultaten vragen over een tampon die vast blijft zitten.

Een zelfde search naar 'menstrual cup doesn't come out' heeft veel minder resultaten, waarbij ik niet 1 vraag zie op de eerste pagina's maar alleen instructiepagina's over het inbrengen van een cup (waarbij die woorden uiteraard ook voorkomen). Ik denk dat we kunnen stellen dat een cup niet vaker vast blijft zitten dan een tampon ;-) Alles in verhouding...
Issy
3 sep. 2014
Het plaatsen van het artikel was niet kritisch bedoeld hoor groene vrouw!

Meer ter info, het is een uitgebreid ervaringsverhaal.
Het leek me dat je dat kunt gebruiken om je in te lezen over dit onderwerp.
Ik ben met je eens dat dit soort uitzonderingen niet opgeblazen moeten worden, maar stél dat je ermee te maken krijgt, dan kun je maar beter beslagen ten ijs komen. ;)
Caitlin
29 jul. 2014
Ik heb zondag op het viva-forum voor het eerst over de mooncup gelezen.
Wat een uitvinding, ik ben er erg enthousiast over en wil ook graag aan de 'cup'.
Ik kom er alleen niet helemaal uit, welke cup het beste bij mij past.
Hierboven staat dat bij een hoge spierspanning/moeite met ontspannen dat je een stugger model moet gebruiken. Ik ben 23 en ik heb 3 keer bij een bekkenbodemfysiotherapeut gelopen i.v.m. dat ik mijn bekkenbodem(spieren) te weinig kan ontspannen.
Tijdens mijn menstruatie gebruik ik van maandverband etos normal plus en ultra plus voor in de nacht. Verder gebruik ik normale tampons. Mijn laatste period was echter heviger en moest ik alles veel vaker vervangen. Ik denk dat ik van alles super zou moeten gebruiken.
Welke cup zou ik dan het beste kunnen gebruiken?
De Groene Vrouw
29 jul. 2014
Je kunt het beste even mailen met info@cutecotton.nl, dan helpen we je verder :-D
screamin'
23 jul. 2014
ik was er in alle opzichten helemaal voor gewonnen. enige probleem, het inbrengen en uithalen gaat na een paar dagen toch gepaard met irritatie met een verstoring van de Ph en schimmelinfectie tot gevolg - bij mij toch. ik hoor hier dat het in vergelijking met tampons beter is op dat vlak, maar mijn ervaring is dus precies omgekeerd. en dit de 2e keer dat het gebeurt en met tampons heb ik nooit last van infecties.
Ik vind het echt jammer want heeft verder veel voordelen en aangenaam, behalve dan achteraf voor mij.
De Groene Vrouw
25 jul. 2014
Dat is inderdaad de eerste keer dat ik dit hoor. Wellicht ten overvloede: was je je handen goed voordat je de cup inbrengt en uithaalt? En je wast de cup zelf niet met zeep oid? Het kan ook zijn dat je een andere cup, materiaal of flexibiliteit nodig hebt (aangezien je het hebt over irritatie bij inbrengen en uithalen; die hoort er eigenlijk sowieso al niet te zijn).

Los daarvan - wanneer je erg gevoelig bent voor schimmelinfecties, is er vaak meer aan de hand en is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken.
screamin'
25 jul. 2014
ik ben niet overgevoelig voor schimmelinfecties, heb het enkel na een antibiotica-kuur eens om de zoveel jaar (ook iets dat de ph verstoort). En idd, het is geen kwestie van gebrek aan hygiene. Ik was de cup zelden uit met zeep en als ik het doe zorg ik dat er geen zeepresten blijven hangen. Het is een kwestie van "mechanische" irritatie. Ik ben eerst oversgeschakeld van een moon-cup naar een ladycup omdat die iets zachter zijn, Ik heb vier kinderen gebaard, en heb het grote formaat echt wel nodig, maar het is dus ook niet zo dat de wanden te nauw zijn, iykwim.
Met tampons is het "mechanische" contact met de buiten- en binnenkant veel beperkter (zeker met inbrenghuls), vandaar. Ik vind het echt jammer, maar die schimmelinfecties heb ik er niet meer voor over.
De Groene Vrouw
25 jul. 2014
Ik heb de Ladycup en Mooncup beiden niet in het echt gevoeld, dus ik heb geen idee welke zachter is. Onze zachtste cup is de MeLuna soft, en ik heb al veel vrouwen gesproken die daar na andere cups erg gelukkig mee waren, omdat hij een stuk zachter is dan de meeste andere merken :-D
Bo
4 jun. 2014
Hopelijk kun je mij wat tips geven, ik wil graag verder door het leven als cupgebruiker.
Ik had een Femmecup aangeschaft, echter deze zat goed alleen met het uit halen was het een gemodder en deed het ontzettend pijn. De dikke rand blijft haken en is moeilijk los te krijgen. Dus na mij wat verdiept te hebben in de wereld van de cups een andere aangeschaft in jou webwinkel. De MeLuna softcup maat S met steeltje. Helemaal happy, het werd als een cadeautje thuis bezorgd, een ontzettend goede beschrijving erbij en een leuk bewaartasje. Echter nu de cup een aantal keren ingebracht met verschilende vouwmethoden, maar hij klapt niet uit. De cup blijft na het inbrengen zitten in de vouwmethode waarmee hij is ingebracht. Het uithalen bij deze cup gaat wel heel goed. Heb jij tips, vind het zonde wanneer 2 cups in de kast liggen en ik aan het rommelen ben met tampons.
De Groene Vrouw
5 jun. 2014
Wat je kunt proberen is om de cup vlak voor het inbrengen af te spoelen met goed koud water. Hij wordt dan iets stugger, waardoor hij makkelijker uitklapt. En goed, bewust ontspannen terwijl je hem inbrengt wil ook nog wel eens helpen. Een stuggere cup zou ik je niet direct aanraden, maar mocht het alsnog niet lukken dan zit een Mamicup M qua maat en flexibiliteit precies tussen de Femmecup en Meluna soft in, dus die zou je dan nog een kans kunnen geven :-D
alies
3 jun. 2014
Ik heb een MeLuna Medium aangeschaft, heb het puntensysteem op de MeLuna site ingevuld om de maat te kiezen en ik kwam aan 3 punten (2 bevallingen, slank, normaal sportief). Nu heb ik hem vandaag voor het eerst gebruikt, in en uit gaat vlot, vacuum zit denk ik wel goed want alles blijft toch goed zitten :) Maar ik heb toch nog een inlegkruisje nodig want het lijkt een beetje te lekken aan de randen. Heb hem nu na een uur of 5 uitgehaald en het cupje was nog maar kwart vol, dus qua inhoud is hij zeker ruim genoeg, maar zou het kunnen dat de omtrek te klein is? Of moet ik nog wat verder oefenen aan mijn techniek? Zou een large beter werken? Ik vind het een beetje zonde om nu toch nog iets extra nodig te hebben, zou graag vlekkeloos een cup gebruiken want ik ben wel heel blij ermee!
De Groene Vrouw
3 jun. 2014
Bijna niemand doet het helemaal zonder inlegkruisje bij gebruik van een cup :-)
Omdat hij niet absorbeert maar alleen opvangt, kan het bloed dat nog in je schede zit tijdens het inbrengen, nog lekken. Mag niet meer dan een paar druppels zijn, maar een (wasbaar) inlegkruisje is altijd wel verstandig. Net zoals 75% van de vrouwen een inlegkruisje gebruikt als backup voor een tampon ;-)

Lekt hij meer dan een druppeltje, dan zit er iets niet goed. Als je goed gecontroleerd hebt of hij helemaal uitklapt, kan het idd zijn dat je een andere maat of flexibiliteit nodig hebt.
barbara
16 sep. 2014
mag ik even mijn eigen ervaring doorgeven? ikzelf had de eerste maanden, vooral tijdens de eerste dag van mijn menstruatie ook last van 'lekkages' en soms wou de cup ook niet goed openvouwen. ik besloot door te zetten en hoopte dat ik er wel handiger in zou worden. maar na de 3de cyclus overwoog ik om een andere maat te bestellen. tot ik voor mijn 2jaarlijks uitstrijkje bij de dokter was en er weer aan herinnerd werd dat mijn baarmoeder schuin in een hoek lag, eigenlijk bijna zijdelings. bij het begin van mijn volgende menstruatie voelde ik de gezwollen baarmoedermond goed zitten en bracht de cup schuin in netjes over de baarmoedermond. hij klapte meteen open en sindsdien geen lekkages meer! dus aan alle dames die problemen ondervinden: weet je zeker dat je het in de juiste richting zoekt?
Lisa-Marie
25 mei. 2014
Waarom ontdek ik dit nu pas, nu ik 50 jaar ben en de cup waarschijnlijk niet zeer lang meer hoef te gebruiken? Na flink op internet te hebben gesurfd, en al die filmpjes van dat jonge Britse meisje heb bekeken (zie ook hieronder, precious stars), had ik het gevoel dat ik precies wist welke cup ik moest hebben en hoe ik er mee om moest gaan. Met een naar achteren gekantelde baarmoeder, en een korte vagina, 2 kinderen gebaard hebbende, en de eerste dagen last van een flinke menstruatie, heb ik toch voor de Meluna Ondiep M classic gekozen! Wat een superding!! Inbrengen en uithalen ging meteen goed, en ik kan er alles mee doen! Ik gebruik hierbij de eerste dagen wel een stoffen inlegkruisje, want dat heb ik ook met tampons nodig. Fietsen gaat ook prima (ondanks eerste dag dus veel bloedverlies), maar bij het mountainbiken heb ik voor de zekerheid toch nog maar een tampon ingedaan (je wilt geen lekkage in je zeem). Maar dit ga ik volgende menstruatie ook voorzichtig proberen. Ik ben helemaal om!!
Kc
21 mei. 2014
Hoi,
Ik probeer, aan de hand van jouw beschrijving, te besluiten welke cup mogelijk het beste bij me past, maar kom er niet uit. Ik heb volgens mij: een ruime, maar ondiepe vagina en een lage spierspanning. Wat raad je aan?
De Groene Vrouw
21 mei. 2014
MeLuna Ondiep Medium.
Mieke
20 mei. 2014
Hallo! Bedankt voor je blog! Ik ben nu in het bezit van een Meluna cup. Heeft iemand tips voor een soepele verwijdering van de cup? Ik doe precies wat hier staat, maar het gaat erg stroef, alsof het vacuum niet helemaal verbroken is. Terwijl ik er wel goed in kan knijpen. Zijn er ervaringsdeskundigen in de zaal met tips om het makkelijker te maken?
De Groene Vrouw
21 mei. 2014
Ik doe het zittend op het toilet. Maar kijk even op youtube, want zoveel vrouwen > zoveel manieren dus misschien is het voor jou prettiger om het op een andere manier te doen. Tevens: heb je een Soft? De Classic en Sports van Meluna zijn best stug; ik heb geen vaginale overgevoeligheid maar die varianten vind ik zelf ook niet zo denderend.
Bo
11 mei. 2014
Ben er dankzij onderstaande video achter dat ik de verkeerde heb. De femmecup die ik heb is ontzettend pijnlijk met het verwijderen. Ga nu een MeLuna bestellen. Deze jonge Engelse meid heeft geweldige video's gemaakt en daarnaast is het leuk om te zien en horen hoe makkelijk ze erover praat terwijl ze nog erg jong is. Omdat ik er veel aan gehad heb wil ik deze video graag met jullie delen.

http://youtu.be/_G87oBd6rOw
Cordial
7 mei. 2014
Ik heb jaren geleden een Lunette gekocht, en heb 'm nu 4 menstruaties gebruikt.

Bij mij is indoen geen probleem, maar eruit halen doet pijn.
De rand duwt mijn vagina zo ver open, schuurt echt, en dat trek ik op den duur niet meer.
Als ik de cup dusdanig vouw dat het geen pijn doet vloeit de inhoud er grotendeels uit tijdens het uithalen.

Ik ben 1 keer vaginaal bevallen.
Van binnen tijdens het dragen voel ik 'm eigenlijk continue aanwezig zijn, dat is niet pijnlijk maar wordt op den duur wel eens irritant/vermoeiend.
Het is echt het uithalen dat het ding elke keer in een laatje doet belanden.

Heb jij tips voor een goede techniek om de cup er uit te halen, of heb ik gewoon een zachtere versie nodig?
De Groene Vrouw
7 mei. 2014
Ik denk dat je gewoon een zachtere versie nodig hebt. Bijvoorbeeld de Mamicup of de MeLuna. De Lunette is gewoon vrij stug, en dat is voor sommige vrouwen prettig maar niet voor iedereen - je hoort een cup zeker niet te voelen zitten (ook niet als het geen pijn doet).
Cordial
7 mei. 2014
Dank je wel, zojuist besteld.
Ik ben benieuwd naar het verschil!
Hanneke
7 mei. 2014
Het lijkt mijn verhaal wel!
3 menstruaties de femmecup gebruikt. Inbrengen geen probleem. Eruit halen juist wel!
Verder heel tevreden en blij met de cup. Super makkelijk. Blij dat ik nu van het bestaan af weet!
Ga misschien ook wel voor een zachtere cup. Inhoud en vorm van femmecup vind ik perfect!
MP
4 mrt. 2014
Pas sinds ik de 30 gepasseerd ben weet ik van het bestaan van de cups af. Toch wel een gemis in mijn ontwikkeling/opvoeding (tja, geen zussen, alleen broers). Ik gebruik nu een tijdje (bijna dagelijks) wasbare inlegkruisjes (nooit van gehoord) en ik vind ze prima!
De cup heb ik er destijds niet bij besteld. Ik menstrueer maar hooguit 4 keer per jaar.
Nu ik met hormonen etc. zwanger probeer te worden, wordt ik natuurlijk vaker ongesteld. En dan ook echt goed. Ik twijfel nog steeds over de cup. Ooit moet ik om.
Kom ik het weer toevallig tegen....
Ineke
27 feb. 2014
Wat een uigebreid stuk heb je geschreven. Ik gebruik al een paar jaar een menstruatiecup, Lunette 2 geloof ik. Ben er heel tevreden over, vind het vooral heel schoon. En fijn dat je niet met een vieze tampon zit als er eens ergens geen prullenbakje staat!
Carolien
20 feb. 2014
Vraag; Kun je de cup ook gebruiken direct na een bevalling?
Ik kan me nog herinneren dat het een niet geringe hoeveelheid bloed was na de bevalling van mijn zoontje, maar dat de dubbele maandverbanden zó vies aanvoelden.
Iemand ervaring??

Ben nu van de tweede in verwachting, vandaar de vraag... Uiteraard na de eerste week zou het sowieso kunnen (dat leek meer op een heftige ongesteldheid, qua hoeveelheid).
Na de bevalling ga ik dit zeker proberen!

Hoe zit het met de maat als je klein bent (1.68) en twee kinderen hebt gebaard?
De Groene Vrouw
20 feb. 2014
Het wordt aangeraden om in de kraamtijd geen inwendige producten te gebruiken vanwege het potentiële infectiegevaar. Nu ben ik ervan overtuigd dat dat met een cup anders ligt dan met tampons (waar het advies natuurlijk op is gebaseerd), maar ik heb het toch nog niet aan durven raden.

Meer dan wat er in het artikel staat kan ik helaas niet zeggen over de maatvoering, dus daar zul je het (voorlopig) mee moeten doen!
Judith
13 feb. 2014
Ik vroeg me af of het nog verschil maakt wat voor soort cup je gebruikt als je baarmoeder achterover gekanteld ligt. Ik kan ook makkelijk bij mijn baarmoedermond komen. Ik neem aan dat ik dan een Meluna ondiep maat M nodig heb? Ik heb al kinderen. Zou je willen adviseren?
De Groene Vrouw
13 feb. 2014
MeLuna Ondiep maat M zou mijn eerste ingeving zijn, ja :-D
Saartje
11 feb. 2014
Ik heb afgelopen maand voor het eerst mijn nieuwe melunacup gebruikt en wat een verademing is dat! Het is mijn tweede, want een paar maanden geleden had ik niet de juiste maat en dacht dat het niet mijn ding zou zijn.

Weet alleen nog niet wat ik met de voordeelpakken maandverband ga doen wat nu overbodig in mijn kast ligt en toen in de aanbieding waren. Waarschijnlijk weggeven aan iemand die er nog wel iets aan heeft.

Leuke blog en goede info!
De Groene Vrouw
11 feb. 2014
Of aan Baby Hope! :-)
http://www.stichtingbabyhope.org/
Saartje
11 feb. 2014
Wauw! Dat ik daar niet aan gedacht heb. Dacht misschien heeft een kennis er iets aan of in het ergste geval de voedselbank nog. Weggooien is veel erger dan ze gewoon te gebruiken.

Maar ik heb even op deze site gekeken en er is iemand die dicht bij mij in de buurt dit soort dingen inzamelt. Super! Kan het zo op de fiets wegbrengen.

Bedankt!
Steffi
10 feb. 2014
Als medebeheerder van de wasbare luiergroep sta ik natuurlijk open voor wasbare producten. Na wasbare luiers, billendoekjes, maandverband en borstcompressen wil ik me mss ook aan een cup wagen. Ik had nood aan een goeie uitleg en die heb ik hier gevonden. Waarvoor dank zowel aan jullie als aan Elisabeth van klein spook. Want het is dankzij haar reclame dat ik hier terecht ben gekomen ^-^ (Durf ik dit hier nog wel luidop zeggen? :p)
Momenteel door de bv geen maandstonden dus nog niet nodig. Maar ik de toekomst ga ik zeker op zoek naar 1 ^-^
Afieke
9 feb. 2014
Zucht. Nadat ik hier ooit iets over heb gelezen op jouw site, heb ik al maandenlang cupdrempelvrees. Ik wil in die periode gewoon eigenlijk niets in me hebben. Maar al die voordelen en lyrische reacties... Ik denk dat die voor mij het laatste zetje zijn. Toch maar proberen! Nu nog even goed nadenken en voelen welke cup het beste bij mij past. Ik ga dat filmpje nog kijken en die cartoon waarop werd gewezen in één van de reacties vond ik best wel verhelderend, ik ben nogal visueel ingesteld.
Suuz
9 feb. 2014
Ik heb al jaren een cup en heb en ervaringen draadje op een forum gebruikt om te bepalen welke voor mij fijn zou kunnen zijn. De eerste die ik kocht beviel voor geen meter, zat echt niet lekker. Ik voelde vooral het steeltje en wilde daarom iets met een rond uiteinde. Ik kocht een MeLuna met een ring ipv steel in een duitse webshop (dat was voor de tijd dat CuteCotton bestond geloof ik).

De MeLuna heb ik lang met veel plezier gebruikt. Maar sinds mijn tweede bevalling is het drama. Ik er meer langs dan in. Mijn baarmoedermond kan ik voelen al ik alleen al het topje van mijn vinger in mijn vagina steek. Superkorte vagina of gevalletje verzakking? Nu gebruik ik dus vooral wasbaar maandverband en dub over het bezoeken van een bekkenbodemfysio en het aanschaffen van een nieuwe cup ;-) .
Monique
8 feb. 2014
Hallo Groene Vrouw,

Heb vandaag mijn femmecup binnen gekregen en aangezien ik in de "gezelligste " dagen van de maand zit, kon ik hem direct uitproberen. Inbrengen viel me reuze mee, voel hem ( in tegenstelling tot tampons) niet zitten. Nu verlies ik bij het plassen toch nog wel wat bloed. Verder is mijn maandverbandje ( toch nog even in, in deze oefenperiode) wel schoon gebleven. Als de cup goed zit ( ik heb langs de randen gevoeld), waarom komt er dan toch nog een beetje bloed mee?
De Groene Vrouw
9 feb. 2014
Staat in het artikel... ;-)
Lilian
7 feb. 2014
Ik ben niet zo happy met mijn Meluna soft cup, want het irriteert en hij kon voor mijn gevoel niet diep genoeg (er steekt altijd een stukje uit). Ik kan met gemak bij mijn baarmoedermond, dus ik heb het vermoeden dat ik een korte vagina heb (zo leer je nog eens wat). Ook het materiaal vind ik niet zo prettig (maar dat kan ook komen omdat ik het te goed voel zitten)

Ik heb de Femme Cup gevoeld (met de reis die op D&V is georganiseerd) en dat leek me veel prettiger materiaal, alleen nu vraag ik me af of die niet veel te groot is? Ik heb nog geen kinderen. Bij de reis heb ik alleen op het materiaal gelet en niet op het formaat, dus ik vraag me af of dat een goede keuze is of dat je een betere suggestie hebt?
De Groene Vrouw
8 feb. 2014
Bij een korte vagina denk ik persoonlijk als eerste aan een MeLuna Ondiep in S of M afhankelijk van je bouw.
En dan met een steeltje dat je evt kunt afknippen. Die heeft natuurlijk alleen hetzelfde materiaal als de Meluna soft die je al hebt, maar andere merken hebben weer geen ondiepe vorm...
Lilian
8 feb. 2014
Als hij echt ondiep is dan raakt hij ook niet het deel waar het irriteert (bij de 'ingang' van m'n vagina), dus opzich zou dat wel een oplossing zijn.

Ik ga er nog even over nadenken. Ik heb nog even voor mijn cyclus rond is :-)
Marieke
7 feb. 2014
Sinds vier maanden heb ik een cup (Lunette) en ben er zooo blij mee! Had er nog nooit van gehoord (en ik ben al 41!), las via facebook een berichtje van iemand er over, werd nieuwsgierig, besteld (cute cotton, waar je al blij wordt zodra het mooie pakje binnen komt :-)). Het duurde twee menstruaties voor ik het onder de knie had, maar nu is het hup er uit, leeggieten, afvegen, spoelen, hup weer inbrengen, klaar! En... geen jeuk, niet meer schraal, geen lekkage, geen bed verschonen drie dagen achter mekaar, wat een verschil! Het enige is, dat hij bij mij altijd een beetje zakt, dus bij elk toiletgebruik duw ik hem zachtjes weer terug waar ik hem wil hebben. Zodra m'n voorraad "plastick" maandverband op is, ga ik over op wasbaar maandverband. Ik heb een donkerrood vermoeden dat ik dan nog blijer word! ;-) Mijn dochters (nog niet menstruerend) weten al dat ik ze een cupje ga geven zodra ze menstrueren. :-) Conclusie; een aanrader!
Roos
8 feb. 2014
Heb je bij een cup ook nog maandverband nodig? Of alleen in het begin voorhetgevaldat?
De Groene Vrouw
8 feb. 2014
Staat in het artikel!
Kc
21 mei. 2014
Sorry, maar ik zie nergens in je artikel staan waarom je er nog maandverband bij zou moeten gebruiken.... Kun je dit uitleggen alsjeblieft? Of anders wat meer specifiek aangeven waar in het artikel ik dit vinden kan?
Kim
7 feb. 2014
Dit, zoveel dit! Beter voor het milieu, je flora, geen gebleekte katoen in je floef? Deal! Ik zou ze ook gebruiken als ik geen spiraaltje had. Nu weet ik bijna zeker dat ze samen kunnen maar ik ben een van de gelukkigen die door een spiraal niet meer ongesteld word.

Misschien is dit ook wel leuk om te lezen: een geïllustreerde versie van het bovenstaande
http://www.ohjoysextoy.com/mooncup/
De Groene Vrouw
8 feb. 2014
Woah, geniaal! Wat een goede strip :-D
Hanneke
7 feb. 2014
Er gaat een wereld voor me open!! Nog nooit van gehoord! Lijkt me wel wat.... nu nog de juiste vinden.
Mieke
7 feb. 2014
Hoi!

dit weekend zou ik normaal voor de eerste keer mijn cup nodig hebben... dit bericht komt dus echt als geroepen! :D
heb er al wat meer vertrouwen in.
ik heb eigenlijk gewoon naar een vertrouwde webshop gegaan en de "juiste" maat gekozen..
De Groene Vrouw
7 feb. 2014
En die vertrouwde webshop, dat was dan vast Cute Cotton? ;-)
mieke
7 feb. 2014
Neen hoor, een belgische webshop :-)
De Groene Vrouw
8 feb. 2014
Nou, mooie boel. Kom je hier je goede info halen, haal je je cup vervolgens ergens anders... :-(
Mieke
8 feb. 2014
zal in het vervolg mijn info ergens anders zoeken dan..
De Groene Vrouw
9 feb. 2014
Of niet hardop roepen dat je je producten ergens anders koopt. Iedereen heeft alle vrijheid om dat te doen en alles waar dan ook vandaan te halen, maar ik kan er slecht tegen als mensen zeggen "bedankt voor je geweldige informatie, nu ga ik het product bij een ander halen". Ik neem aan dat je daar begrip voor hebt. Je krijgt hier gratis en voor niks goede informatie waar je mee mag doen wat je wilt, en ik zal het nooit doorhebben als je die meeneemt en daarmee bij de concurrent gaat kopen - tenzij je me het vertelt, en dat vind ik dan niet leuk. Is dat vreemd?
Betje
7 feb. 2014
Over dat schoonmaken/ onfris ruiken. Ik had dat zelf ook met oude cups, van alles geprobeerd. Uiteindelijk bleek een dagje in water met zuurstofbleek te werken. Helemaal schoon en fris waren ze weer.
Emma
8 feb. 2014
Dank voor de tip! Nou moest ik googlen wat zuurstofbleek was, maar wat ik eruit begrijp dat dat verschillende stoffen kunnen zijn. Heb je ecologische gebruikt of welk merk was het dan?
Emma
7 feb. 2014
Ik ben ook heel blij met mij cup! Vooral 's nachts is het een uitkomst; geen lekkage of nachtmaandverband waar het nog bovenuit gekomen is... Ik vind het nu na twee jaar alleen wel een beetje onfris ruiken en dat gaat er met uitkoken niet meer uit. Heb je suggesties om hem weer helemaal schoon en fris te krijgen? Ik heb een divacup.
Nele
7 feb. 2014
Ik gebruik ook een cup, ben er alleen niet altijd even tevreden over.
Door je uitleg nu denk ik dat ik misschien maar eens een ondiep model moet gaan testen,
wellicht is daarmee het probleem van niet uitklappen (want zit tegen de baarmoedermond) ook opgelost..
marjan
7 feb. 2014
Ik heb de femmecup en deze 'helaas' maar 1x gebruikt. Hij zat meteen heel comfortabel, oftewel, ik voelde er niks van. Het uithalen heb ik toen gedaan door heel hard aan het steeltje te trekken... Ik bedacht me meteen daarna al dat dat niet helemaal de beste methode was, au! Die blogpost was toen fijn geweest ;)
Over een maand of wat ga ik het weer proberen!
marjan
7 feb. 2014
waarbij ik even moet zeggen dat ik hem maar 1x heb gebruikt omdat ik toen zwanger werd. Hormonen, hormonen, hormonen... Ze hebben me veranderd in een warhoofd! :P
Ineke
7 feb. 2014
Ik ben nu overtuig!
Noël
7 feb. 2014
Ik heb mijn eerste cup vorig jaar gekocht op de Ouders Natuurlijk-beurs, want daar werd ik voor het eerst ongesteld na anderhalf jaar baby....
De femmecup heeft mijn wezen net zo erg veranderd als mijn bevallingen. Wat een pracht, menstrueren! Ik vertelde aan iedereen die het horen wilde hoe geweldig die cup is, hoe mooi het is om te zien wat menstrueren nou eigenlijk is, hoe mooi mijn bloed is.... Tjonge, echt met tranen in mijn ogen aan mijn gezin verteld dat ik er zo blij mee ben.
Ik heb 'm 3 menstruaties gebruikt.... En toen werd ik weer zwanger.
Mijn eerste gedachte na de blijdschap was "Ah, nou kan ik mijn cup weer heel lang niet gebruiken" hahaha.
Mijn zus heeft 'm "te leen", dus ik geloof dat ik bij de volgende ON-beurs maar weer een nieuwe voor mezelf kom kopen ;-)
Noël
7 feb. 2014
(met verse baby op mijn buik)
Jitske
7 feb. 2014
Wat je zegt, dit zou iedereen moeten gebruiken!
Voor mij was het trouwens een eye-opener dat je hem ook schoon kunt plassen. Soms ben je ergens waar je geen kraan in het toilet hebt en wat dan? Precies... cup er uit, er lekker over heen plassen en er weer terug in. Werkt prima.
De Groene Vrouw
7 feb. 2014
Ja, op de één of andere manier heeft dat plassen me nooit zo getrokken, terwijl ik daar niet echt een rationele reden voor kan vinden... maar als het bevalt, why not ;-)
Dagmar
7 feb. 2014
Ben ook heel tevreden over mijn MeLuna Classic! Wat betreft de maat: de MeLuna's zijn verkrijgbaar in S, M, L en XL. Ik hoorde een keer dat je de maat kunt kiezen op basis van wat voor soort tampon je gebruikt (mini, normal of super (plus)) en dat blijkt in mijn geval te kloppen! Dus ik ben happy met mijn maat M.

Qua uithalen: ik 'pers' de cup er altijd uit met mijn bekkenbodemspieren zodat ik hem er met mijn vingers makkelijk uit kan halen.

En ik herken de zendelingendrang ;)
renate
7 feb. 2014
Ja ik heb er ook een! Lunette. Had ik het maar eerder ontdekt zeg.
Alleen 's nachts op de zware dagen gaat het niet altijd helemaal goed. Beetje lekkage. Ik slaap aan 1 stuk dus tussendoor wordt het niet geleegd.
Moet ik 's nachts een andere nemen?
De Groene Vrouw
7 feb. 2014
Kan... het kan ook zijn dat hij gewoon wat verschuift of dat het vacuum verbreekt doordat je ligt. Een wasbaar maandverbandje voor eronder? En anders eens kijken voor een ander, misschien soepeler model zoals de Mamicup misschien :-D
renate
7 feb. 2014
nou die ga ik wel proberen. Kan ik die bij jou kopen als ik bij je ben? Of liever via jouw website?
Wasbaar maandverbandje deed ik al maar dat gaat ook schuiven als ik slaap. Weet niet wat ik allemaal doe als ik slaap.
kat
7 feb. 2014
Ik heb een ladycup, al een tijdje geleden gekocht, maar het lukt me maar niet dat comfortabel te dragen. De laatste keer voelde ik dat heel erg duidelijk zitten en deed het zelfs wat pijn...wat doe ik fout? Ik wil echt graag overschakelen van tampons naar de cup...
De Groene Vrouw
7 feb. 2014
Ik heb geen ervaring met de Ladycup, dus daar kan ik je niet bij helpen. Misschien is het niet helemaal de juiste maat of is de cup te stug voor je?
Anita
7 feb. 2014
Ik ben zo blij, zo blij, zo blij met die Lunette cup van mij. Oh, en voor de momenten waarop ik per se wil vrijen met penetratie tijdens mijn menstruatie (jeetje, ik ben een dichter vandaag!) heb ik een doosje Soft Cups achter de hand. Niet zo milieuvriendelijk, want wegwerp, maar voor die paar keer per jaar dat het aan de orde is, kan ik dat wel verantwoorden. Ter compensatie heb ik zonnepanelen en een bakfiets. :)
De Groene Vrouw
7 feb. 2014
Hihihi, menstruatiepoëzie ;-)
Even een heel intieme vraag hè... ik heb die Soft Cups wel eens geprobeerd en ik vond het ondingen - maar ritselen die niet tijdens het vrijen? Dat leek me namelijk...
De Groene Vrouw
7 feb. 2014
(er zijn trouwens ook Beppy tampons, een soort sponsjes waar j wel mee schijnt te kunnen vrijen, maar ik heb ze wel eens geprobeerd en ik had nogal een volle muts-gevoel...
simone
13 mrt. 2015
haha, dat is relatief, ik vond het geweldig. Alleen het er uithalen vond ik wat lastig.
De Groene Vrouw
14 mrt. 2015
Dat went vanzelf :-D
Anita
7 feb. 2014
Ik heb van de Softcup geen inwendig geritsel. 't Is geen boterhamzakjesseks zoals bij zo'n vrouwencondoom. ;) En als hij goed is ingebracht, dan voel je er niks van. :D
Cynthia
7 feb. 2014
ja ik heb er één en ben er heel tevreden mee! kan het iedereen aanbevelen :)
Diana
7 feb. 2014
Ik gebruik bijna een jaar zo'n cup. Had ik het maar eerder geweten :) Ze zijn idd echt veel fijner en frisser en het had me heel wat irritaties e.d. kunnen besparen. Alleen dag 1 kan mijn bekkenbodem die cup niet goed op zijn plek houden doordat het dan flink verzwakt is, na 2 bevallingen, maar vanaf dag 2 tot het eind, is het een geweldig ding :)
Katinka
5 nov. 2015
Hoi!
Ik heb jaren geleden een mooncup gekocht en heb hem vervolgens bijna niet gebruikt omdat het altijd lekte....
Ik had zo's zware menstruatie dat alleen ob super plus het een paar uur deed (op zware dagen) dus de cup was niet echt een optie.
De laatste tijd is het bleodverlies iets minder geworden, nog steeds vrij veel maar in ieder geval gebruik ik nu al een aantal maanden geen ob's meer maar alleen biologische tampons en ik heb dus de mooncup ook weer geprobeerd maar die blijft lekken, ook als ie niet vol is....
Ik heb geen kinderen en een hoge spierspanning in de vagina. Weet niet meer welke ik heb gekozen toen ik hem online bestelde maar ik denk de kleinste..?
Ik hoop dat je hier iets over kan zeggen want ik word er nogal moedeloos van op het moment!
Dankjewel :)
Groetjes, Miranda Katinka
De Groene Vrouw
5 nov. 2015
Het klinkt inderdaad alsof je niet de goede maat hebt (misschien wel nooit gehad).
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Miranda
3 apr. 2016
Hee hoi!
Nou das ook raar zeg, ik heb nadat ik je een bericht gestuurd had die week een aantal keren gekeken of ik bericht terug had maar er kwam niets dus had ik de hoop eigenlijk opgegeven en heb sindsien met de mooncup die ik al had aangemodderd maar nu was ik het weer es zat en ging dus weer online iemand zoeken die me kon helpen en nu zie ik je bericht!
Heel gek...maargoed, ik bel na het weekend dan even, bedankt nog/alvast!
Groetjes,
Miranda
 

De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy- & Cookiebeleid| Algemene Voorwaarden |