Blog

Menstruatiecups, tampons & TSS

24 Jul. 2017

Alarmerende berichten uit België en Frankrijk vorige week: de menstruatiecup zou een hoger risico geven op de 'tamponziekte' TSS, en dus onveiliger zijn dan tampons. OMG WTF SRSL?! Natuurlijk zocht ik dat voor je uit. Spoiler alert: de cup is écht veilig(er)...

Toxic Shock Syndrome

Laten we beginnen bij het begin. Wat is TSS eigenlijk? TSS staat voor Toxic Shock Syndrome. Het is een acute, ernstige infectie die wordt veroorzaakt door de bacteriën Staphylococcus aureus (meestal) en/of Streptococcus pyogenes (soms). Deze bacteriën zijn commensaal; dat wil zeggen dat ze bij de mens horen en dat we ze altijd bij ons dragen. Onze eigen gunstige flora moet ervoor zorgen dat ze niet continue infecties veroorzaken.

Toch doen ze dat soms wel: Staphylococcus aureus kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn van acne, steenpuisten, ontstoken nagelriemen, borstontsteking en krentenbaard, én van (nog) ernstigere aandoeningen: de 'ziekenhuisbacterie' MRSA is bijvoorbeeld ook een zeer gevaarlijke stam van Staphylococcus aureus (da's de SA). Streptococcus pyogenes is ook al geen lekkertje: behalve (min of meer) onschuldige huid- en keelinfecties is ook de term 'vleesetende bacterie' verbonden aan deze jongen.

Deze bacteriën leven op de huid en slijmvliezen van vrijwel alle mensen. Die zijn daar normaal gesproken prima tegen bestand. Bij TSS dringen deze bacteriën door de huid of slijmvliezen heen de bloedbaan binnen en komen ze in ons lichaam terecht. Dat is niet de bedoeling, en door de toxines (gifstoffen) die ze produceren, kun je flink ziek worden.

Symptomen van TSS zijn onder andere:

 • griepverschijnselen (diarree, spierpijn, rillingen)
 • hoge koorts
 • braken
 • 'zonnebrand' op de huid
 • duizeligheid, desoriëntatie
 • verlaagde bloeddruk

De infectie kan uiteindelijk leiden tot orgaanuitval en overlijden. Jippie.

Hoe ontstaat TSS?

TSS wordt met name geassocieerd met het gebruik van tampons (waarover later meer), maar ook zonder dat je tampons gebruikt kun je deze ziekte krijgen. Zoals gezegd zijn de bacteriën die het veroorzaken altijd bij ons en dringen ze via wondjes het lichaam binnen. Dat betekent dat ook vrouwen die geen tampons gebruiken maar wel wondjes hebben (en zelfs als je geen echte wondjes hebt, waarover later meer) de infectie kunnen krijgen - en ook mannen kunnen te maken krijgen met TSS.

De omstandigheden waarbij de 'normaal aanwezige' bacteriën zich kunnen ontwikkelen tot een infectiehaard, zijn onder andere:

 • de aanwezigheid van bloed en/of een andere voedingsbodem
 • de aanwezigheid van een 'broeierige' omgeving
 • de aanwezigheid van wondjes of irritatie
 • de aanwezigheid van zuurstof en CO2
 • een verhoogde pH-waarde (= minder zuur)
 • een verminderde weerstand (lichamelijk of lokaal)
 • voldoende tijd voor de bacterie om zich te vermenigvuldigen en toxines te produceren

Zoals je ziet zijn de omstandigheden om TSS te laten ontstaan, eigenlijk sowieso al aanwezig tijdens iedere menstruatie - of je nu tampons, cups of maandverband gebruikt. Geen enkel menstruatie-opvang-product is dan ook 100% gevrijwaard van het risico op TSS, want zelfs als je niets zou gebruiken zijn de potentieel ziekteverwekkende bacteriën altijd bij je.

Gelukkig is het risico op TSS heel, heel klein, onder andere door je eigen immuunsysteem en vriendelijke flora. De bacteriën die normaal gesproken in en op ons leven, beschermen je huid en slijmvliezen tegen het uitgroeien van S. aureus en S. pyogenes-stammen. Ze leven dus wel bij ons, maar zijn meestal niet in staat om uit te groeien tot grote kolonies. En zolang ze onze bloedbaan niet bereiken, is de kans op TSS niet aanwezig (en krijg je hoogstens, jawel, een steenpuist ofzo).

Het is dan dus wel zo handig dat je eigen (vaginale) flora zo goed mogelijk op orde blijft; en daar is nog wel het een en ander over te zeggen bij het gebruik van verschillende menstruatieproducten...

TSS & Tampons

In de jaren '70  en '80 kwam TSS ineens significant meer voor, nadat tamponmerk Rely een (synthetische) super-absorberende tampon had gelanceerd. Vrouwen hielden deze tampon langer in dan normaal (tijd), waardoor het bloed en vaginaal vocht zich konden ophopen in de tampon (voedingsbodem). Bovendien leek het materiaal van de tampon zelf ook eigenschappen te hebben die als voedingsbodem voor de bacterie fungeerden (vergelijkbaar met een laagje agar-agar in een petrischaaltje). [1] In 1989 werd Rely van de markt gehaald; ook andere fabrikanten stapten over op andere minder absorberende materialen (zoals katoen) voor hun tampons. De aantallen TSS daalden significant; vanaf 1990 komt de infectie nog 3-15x per 100.000 tampongebruiksters per jaar voor, en overlijdt er vrijwel niemand meer aan de ziekte.[2]

Toch zijn er een aantal problemen met tampons. Zo zijn ze ontworpen om te absorberen. En dat doen ze. Ze absorberen al het vocht dat toevallig in de buurt is - niet alleen het bloed, maar ook het vocht van het vaginale slijmvlies. Daardoor drogen ze het slijmvlies uit, wat kan zorgen voor kleine scheurtjes, wondjes en irritatie. [3] Die geven meer risico op TSS, zeker bij super-absorberende producten die lang ingehouden worden. De broeierige omgeving die tampons in je vagina creëren, helpen daar niet bij.

Daarbij verandert de vaginale flora sowieso al tijdens de menstruatie, maar zorgen tampons voor een sterkere verandering in de flora. [4,5] Zodra er minder van je eigen vriendelijke bacteriën (onder andere Lactobacillus-soorten) aanwezig zijn, kunnen andere stammen makkelijker uitgroeien. Ze krijgen simpelweg meer ruimte, en hebben ook minder last van de stoffen die Lactobacillen produceren (zoals zuren en waterstofperoxide) om andere bacteriën onder de duim te houden. Misschien heb je wel eens gemerkt dat je vlak voor / tijdens je menstruatie vatbaarder bent voor Candida-infecties. Dat werkt hetzelfde: de Candida is zonder dat je het merkt altijd aanwezig, maar zodra je eigen flora zich even een dagje ziek meldt, neemt de schimmel het over en krijg je ineens last.

TSS & menstruatiecups

Zoals gezegd is geen enkel menstruatieproduct 100% gevrijwaard van het risico op TSS, dus ook menstruatiecups niet. Er is weinig onderzoek gedaan naar het ontstaan van TSS bij het gebruik van een menstruatiecup. Toen ik ernaar op zoek ging, vond ik slechts 1 gedocumenteerd geval van TSS-bij-menstruatiecup. Hierbij is het de vraag of de kwaliteit en het gebruik van de cup helemaal correct waren; de dame in kwestie gaf aan dat de cup achteraf bezien een beschadiging leek te hebben en is (volgens het case report) ook vrij lang nadat er klachten ontstonden, nog doorgegaan met het gebruik van de cup. [5]

Volgens de wetten van de logica zou het risico op TSS ook kleiner moeten zijn bij gebruik van de cup dan bij gebruik van tampons:

 • een cup absorbeert niet maar vangt enkel op. Het laat daardoor het vaginale slijmvlies intact en veroorzaakt bij juist gebruik geen wondjes of irritatie.
 • een cup tast voor zover we weten de eigen vaginale flora niet aan
 • cups van goede kwaliteit zijn gemaakt van medische graad siliconen of TPE, dat niet als voedingsbodem kan dienen voor bacteriegroei
 • een cup zorgt niet voor een broeierig milieu in de vagina

Toch kwamen er berichten dat de menstruatiecup meer risico zou geven op de ontwikkeling van TSS. In een Frans onderzoek zouden meer S. aureusbacteriën gevonden zijn in het bloed dat werd opgevangen door de cup dan in het bloed dat werd geabsorbeerd door een tampon. Dat zou dan komen omdat de gaatjes die in iedere menstruatiecup zitten, zuurstof doorlaten, waardoor de bacterie betere groeiomstandigheden zou hebben.

Zoals je misschien al vermoedde, blijkt dit grote onzin. En heb ik niet verzonnen (wij van wc-eend...). Dat zegt de professor die het onderzoek aan het uitvoeren is. Tegenwoordige tijd ja - het onderzoek waarnaar werd verwezen, is nog niet eens af. De betrokken professor heeft zoals men noemt preliminary results naar buiten gebracht, waar de pers vervolgens mee aan de haal is gegaan.

Twee dagen na de foutieve persberichten kwam dokter Gérard Lina met een nieuwe verklaring, waarin hij stelde dat de pers aan de haal was gegaan met de uitingen, maar deze niet juist waren weergegeven. Let wel: er zijn nog geen definitieve resultaten van het onderzoek bekend. De preliminary results geven juist aan* dat de menstruatiecup volkomen veilig is en geen (hoger) risico geeft op TSS dan pads of tampons. Hoewel de intentie van de arts was om vrouwen juist gerust te stellen met betrekking tot het gebruik van alle menstruatieproducten, heeft de pers de uitingen verkeerd geïnterpreteerd. Het is tenslotte komkommertijd, moet je maar denken... de complottheorieën rondom tamponfabrikanten laat ik maar even achterwege ;-)

* Dit is mijn best mogelijke interpretatie van een Frans artikel over het onderwerp. Nu is mijn Frans niet meer wat het nooit geweest is, dus als je het graag zelf wilt lezen kan dat hier.

TSS & andere menstruatieproducten

De relatie tussen andere menstruatieproducten en TSS zijn nog minder goed onderzocht dan tampons en cups. Pads (maandverband) worden in het algemeen beschouwd als het minst risicovol, aangezien ze zich niet in de vagina bevinden en nauwelijks in aanraking komen met de vaginale flora.

Wel bevatten veel merken wegwerpmaandverband sterk absorberende korrels en een plastic laagje. Veel vrouwen geven aan dit toch broeierig te vinden; ze krijgen bijvoorbeeld toch last van jeuk en irritatie. Wasbaar maandverband (dat bestaat uit natuurlijke materialen en net zo aanvoelt als je ondergoed) kan dan een oplossing zijn. Wil je dat nu echt niet, gebruik dan in elk geval een natuurlijk merk maandverband zoals Yoni of Cottons.

Een iets ingewikkelder verhaal zijn de menstruatiesponsjes. Zeesponsjes zijn onderzocht en lijken hogere aantallen S. aureus te bevatten dan tampons. Toch blijven ook die aantallen binnen de normen en is het niet gezegd dat je gelijk van het gebruik van zeesponsjes moet afstappen als ze jou goed bevallen.

Bij Cute Cotton twijfelen we eerlijk gezegd om ze in ons assortiment op te nemen, omdat we niet zeker kunnen zijn dat je ze thuis makkelijk hygienisch schoon kunt houden... Aan de andere kant: er zijn relatief veel vrouwen die er tevreden over zijn én je kunt ze inhouden tijdens het vrijen - let's face it: dat is een voordeel. Wij twijfelen nog even door, in de tussentijd kun je je eigen beslissing hierover nemen. Gebruik je sponsjes, neem dan nog meer hygiene-maatregelen. Kook je sponsjes bijvoorbeeld regelmatig uit, laat ze weken in een soda-oplossing en gebruik een sponsje niet twee keer achter elkaar (dus niet uitspoelen en terugstoppen).

TSS voorkomen

Die bacteriën zijn dus geen lekkertjes - en toch word je niet continue ziek. Dat komt omdat je eigen vaginale flora doorgaans prima in staat is om S. aureus en S. pyogenes onder de duim te houden. De kans dat je ooit te maken krijgt met TSS, is echt klein. Met deze tips maak je de kans vrijwel minimaal:

 • Zorg voor een gezonde vaginale flora

  Dit is je eerste verdedigingslinie tegen gedonder. Was dus niet met kutzooi en hou je bacterieflora te vriend.

 • Zorg goed voor je ladyparts

  Be kind to your chocha en houd haar gezond met deze tips

Bij gebruik van een cup:

 • Gebruik geen goedkope cups van ondefinieerbaar materiaal

  Een cup van een betrouwbaar merk is gemaakt van medische graad silliconen of TPE (het materiaal waar flessenspenen van gemaakt worden) en veilige verfstoffen die niet 'weglekken' uit de cup.

  We zien steeds vaker vrouwen die voor 3 euro een cup kopen op Ali Express. Deze cups worden extreem goedkoop geproduceerd, vaak in China, waar de controle op materiaal en kwaliteit niet altijd even sterk is. In de jacht op een steeds lagere kostprijs wordt vaak geen rekening gehouden met de veiligheid en duurzaamheid van materiaal en verfstoffen. Je weet dus niet precies wat je in één van de meest gevoelige en absorberende gedeelte van je lichaam stopt. Zelfs zonder het risico op TSS is dat al iets dat je - volgens mij - niet moet willen om een paar euro te besparen. Met een cup van 20 of 30 euro die je 5 jaar gebruikt bespaar je sowieso al honderden euro's ten opzichte van tampons, dus waar hebben we het over. Het is tenslotte wel je gezondheid.

 • Gebruik geen cup met hol steeltje

  Ze zijn lastiger schoon te krijgen en bacteriën kunnen zich ophopen in het steeltje; daarom kiezen wij ervoor om geen cups met een hol steeltje op te nemen in het assortiment.

 • Controleer je cup regelmatig

  Gebruik hem niet als je slijtageplekjes, scheurtjes of andere beschadigingen ziet; daarin kunnen bacteriën zich ophopen (zoals waarschijnlijk het geval is geweest in de case study van de dame die TSS kreeg bij gebruik van een cup)

 • Was je handen voordat je een cup (of tampon) verwisselt

  Er zitten meer S. aureus bacteriën op je handen (met name onder je nagels) dan in je vagina...

 • Gebruik geen tampons of menstruatiecups als je zweertjes of wondjes op je handen hebt

  Zweertjes, wondjes en korstjes bevatten vaak grote hoeveelheden bacteriën.

 • Zorg dat de cup zo min mogelijk in aanraking komt met je vulva

  Daar is de aanwezigheid van de Staphylococcus-bacterien het hoogst

 • Verschoon je cup regelmatig, ook als hij nog niet ‘vol’ is

  Maar maak je geen zorgen als je een keer een uurtje later bent dan je eigenlijk had gewild

 • Reinig je cup grondig als je hem verschoont

  In elk geval met water maar liefst ook met een hygienisch doekje en/of wasgel. Gebruik geen gewone handzeep of shampoo; het is niet onderzocht wat voor invloed dit heeft op het materiaal van de cup. Wasgels zoals die van Lunette zijn speciaal gemaakt voor de cup en tasten het materiaal niet aan.

 • Reinig de gaatjes van je cup

  Vooral als je gevoelig bent voor infecties zoals Candida, bacteriële vaginose etc. Reinig ze dagelijks met een tandenrager met wat wasgel.

 • Steriliseer je cup voor en na iedere menstruatie

  Kook hem uit in een pannetje water of gebruik een desinfectiebeker voor in de magnetron.

 • Krijg je pijn, vreemd bloedverlies of koorts tijdens je menstruatie?

  Ga je ineens heel veel bloeden, is het bloed heel donker of heeft het een rare geur? Voel je je niet lekker en is dat niet terug te leiden tot een simpele verkoudheid of andere duidelijke oorzaak? Wacht dan niet af, maar verwijder je cup/tampon/zeesponsje en ga naar de dokter.

Ik ben na de alarmerende berichten in elk geval gerustgesteld nadat ik me erin verdiepte. Ik hoop dat deze info jou ook gerust kan stellen. Heb je nog vragen, dan mag je altijd bellen met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!

Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 of via vragen@cutecotton.nl :-)

De vraag van vandaag:

Wat gebruik jij het liefst tijdens je menstruatie, en welke hygienemaatregelen hou je in acht?

Deel je tips & ideeën in de reacties!

 

[1] Rely and Toxic Shock Syndrome: A Technological Health Crisis Yale J Biol Med. 2011 Dec; 84(4): 447–459.

[2] https://nl.wikipedia.org/wiki/Toxischeshocksyndroom

[3] Berkeley AS, Micha JP, Freedman KS, Hirsch JC. he potential of digitally inserted tampons to induce vaginal lesions. Obstet Gynecol. 1985 Jul;66(1):31-5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4011068

[4] Effects of tampons and menses on the composition and diversity of vaginal microbial communities over time. BJOG. 2013 May;120(6):695-704

[5] A confirmed case of toxic shock syndrome associated with the use of a menstrual cup. Can J Infect Dis Med Microbiol. 2015 Jul-Aug; 26(4): 218–220.


Reageren? Gezellig!

Reacties (19)

Julie Peperkamp
18 Dec. 2018
Hoi hoi, bijzonder handig artikel en fijn dat er bronvermelding bij zit! Na het lezen van dit artikel wil ik zo'n cup aanschaffen, maar ik heb een paar vraagjes hierover:
1) Kan je een cup ook gebruiken als je nog niet seksueel actief bent geweest? Ik las ooit op flo dat dat niet zou kunnen namelijk.
2) Hoe kan je een cup oo een hygiënische manier op school of op werk wisselen?
3) is er een speciaal merk cup die mensen aanraden?

Alvast bedankt!
De Groene Vrouw
18 Dec. 2018
Hoi,

Ja, dat kan zeker! Voor je andere vragen verwijs ik je heel graag door naar ons zusje www.cutecotton.nl
Bij de FAQ vind je al veel antwoorden. De perfecte cup voor jou is niet één specifiek merk, maar een cup die perfect bij jouw lichaam past. We helpen je graag om die te vinden, aan de hand van een paar simpele vragen!
Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 :-D
Gerlinde
5 Oct. 2017
Zo heel erg dank je wel voor al je fijne gratis informatie. Ook nu weer.
Je bent iemand bij wie ik elke maand wel spulletjes zou willen kopen maar je verkoopt wasbaar en duurzaam. Waar ik ook heel blij mee ben.
De Groene Vrouw
6 Oct. 2017
Hihi ja, wij hebben ook al eens bedacht dat het rijk-word-technisch niet handig is om iets te verkopen dat 5-1 jaar meegaat ;-)
Maar ja. Een groenere wereld is ook wat waard! :-)
Mye
18 Sep. 2017
Ik ben blij!!!
Zaterdag op het Kiind festival een cup gekocht, thnx voor fijne mondelinge uitleg!
Alsof mijn lijf wist dat ik nieuwsgierig was naar het gebruik ervan (extreem wazige cyclus) werd ik avonds spontaan ongesteld...
Gisterenochtend dus de cup geprobeerd en die zat gelijk goed... Drie uur intensief mee gesport inclusief zwemmen (suppen) en ik ben nu al fan! Ook de nacht heeft hij goed doorstaan...
Blij met deze keuze en blij met de uitleg zodat ik nu direct de juiste maat heb!

Liefs Mye
Joke
3 Sep. 2017
'gebruik geen cup als je zweertjes of wondjes op je handen hebt'

hoe letterlijk moet ik dit nemen? ik heb altijd wel ergens wondjes.zolang die niet ontstoken zijn en een korstje hebben,kan het dan kwaad?
want poezelige handen krijg ik alleen als ik braaf heel de dag in bed lig.
De Groene Vrouw
3 Sep. 2017
Als ze niet ontstoken zijn en een korstje hebben is er niet veel aan de hand; wel even goed je handen wassen voordat je de cup inbrengt of verwijdert.
Jolien
10 Aug. 2017
Shit, ik ben nu heel erg bang dat ik TSS heb... Ik ben sinds een jaar weer gestopt met de pil, en sindsdien is iedere menstruatie een soort bijna-dood-ervaring als ik niet op tijd ibuprofen inneem. Dat was ooit de reden om te beginnen met de pil jaren geleden, maar aangezien ik het idee om kunstmatige hormonen in te nemen onprettig vind, ben ik er dus weer mee gestopt. Maar nu gaat mijn menstruatie dus weer gepaard met megakrampen, koorts, braken, diarree en dikke onderhuidse puisten: your worst nightmare. Mijn huisarts noemt deze verschijnselen 'normaal, daar hebben sommige vrouwen meer last van dan andere', terwijl op internet toch echt staat dat wanneer je zelfs koorts krijgt, je toch echt een huisarts moet raadplegen. Dus sindsdien ben ik mijn eigen proefkonijn en probeer ik van alles, van voedingssupplementen tot bepaalde diëten tot acupunctuur. Met maar matig tot geen resultaat. De ibuprofen moet nog steeds paraat liggen eens per maand. Sinds ik de menstruatiecup gebruik heb ik ook iedere keer na mijn menstruatie een droge vagina. Ik dacht dat het aan de cup lag, terwijl je zou denken dat een tampon meer van het vocht opneemt, maar misschien is het wel TSS, aangezien een droge vagina ook elders genoemd wordt als symptoom van TSS... Help. Morgen toch maar een andere huisarts bellen...
De Groene Vrouw
11 Aug. 2017
Met acute klachten moet je sowieso naar de huisarts... en dan mag je ook verwachten dat die je serieus neemt. Het klinkt voor mij niet direct als TSS, maar dat kan je huisarts bepalen - en in elk geval is er iets aan de hand, dus dat moet worden uitgezocht.
Sandra
7 Aug. 2017
Hoi!

Ik gebruik sinds een paar dagen ook de menstruatiecup en na wat oefenen bevalt het heel goed!
Toen ik zat te prutsen om het ding in te brengen, schoot me iets te binnen over iets te binnen dat ik een paar jaar geleden hoorde over dat al je lucht in je vagina krijgt je hieraan dood kan gaan. Zal allemaal wat overdreven zijn, maar ik begon me wel af te vragen of het risico op luchtembolie wordt vergroot door de menstruatiecup, omdat het wel vacuüm zuigt?
Sorry voor de wat stomme vraag waarschijnlijk, maar zo een enge gedacht laat toch niet echt los.

Groetjes,

Sandra
De Groene Vrouw
7 Aug. 2017
Ehhh... huh? Ik zou heel hard willen lachen - niet om jou maar om degene die dit nu weer verzonnen heeft...
Het echte antwoord is nee. Dat is simpelweg niet hoe het lichaam werkt. Een luchtembolie is lucht in een bloedvat. Er is simpelweg geen manier waarop een menstruatiecup met het (heel lichte!) vacuüm zo'n embolie zou kunnen veroorzaken. Dus daar hoef je niet bang voor te zijn.
Brigitte
27 Jul. 2017
Van de tampons werd ik beroerd en van maandverband kreeg ik altijd irritatie en toen zag ik een paar jaar geleden je review van de menstruatie cup.
Deze heb ik toen meteen besteld en ik was dolgelukkig er mee. Geen irritatie, pijn en lekken meer.
Ondertussen gebruiken meer vrouwen uit mijn omgeving de cup en die zijn er allemaal blij mee.
Ik kan de cup alleen maar aanraden en ik ben je nog steeds dankbaar.
Marianne
24 Jul. 2017
Fijn dat je het uitzocht. Het klonk mij ook al erg bijzonder in de oren. Jeuk na de menstruatie is hier in ieder geval weg sinds ik een cup gebruik.

En ja, handen wassen voor het verwisselen! Maar dat moet met tampons zonder applicator eigenlijk ook. En regelmatig uitkoken, met een schepje soda.

Overigens had ik een hol steeltje aan mijn cup, maar die heb ik er sowieso al helemaal moeten afknippen en de rest gladschuren omdat het er een eind uitstak. Zou je per definitie kunnen doen als een cup mét hol steeltje je lekkerder zit.

Ik ben wel benieuwd naar mogelijke irritatie, juist door het gebruiken van reinigingsdoekjes. Is daar een goed ingrediëntenlijstje van? Ik spoel nu met een flesje water.
De Groene Vrouw
24 Jul. 2017
Bij onze reinigingsdoekjes staan de ingrediënten keurig vermeld :-) We hebben ze uitgekozen op dat ze de bacteriele flora van de vagina intact laten (en er verder natuurlijk ook geen rotzooi in zit).

Ik denk overigens dat ons hollesteeltjesloze assortiment ruim genoeg is om een cup te vinden die lekker zit :-)
Linda
24 Jul. 2017
Goedemorgen,
sinds een paar jaar gebruik ik een cup. Wat een verademing!
Achteraf bleek dat ik niet goed reageerde op tampons...
Het is wel even wennen qua inbrengen en dragen, maar ook dat komt weer goed.
Alleen met sporten/fietsen gebruik ik tampons, omdat de cup dan soms niet goed afsluit helaas. Ik heb zelf het vermoeden dat dat door het steeltje komt.
Jolanda
24 Jul. 2017
Fijn dat je dit zo duidelijk uitlegt! Zoals de meeste dingen trouwens?sinds en jaar of twee gebruik ik ook zo'n mooie (rode) cup van jullie. Ik wordt wat ouder en mogelijk heeft het ook met onregelmatigheid te maken, maar mijn bloed ruikt.... (dochterlief die ook grote fan is viel de geur zelfs op) .Anders dan toen ik nog tampons gebruikte. Ben niet ziek, verkouden of wat dan ook. ..reden voor ongerustheid of h arts bezoek?
De Groene Vrouw
24 Jul. 2017
Niet per se. Waarschijnlijk is het hetzelfde verhaal: een bacterie die je normaal gesproken ook bij je draagt, maar die door een dysbalans in je eigen flora even de kans krijgt om uit te groeien tot eh, stinkende proporties ;-) Dat wil niet zeggen dat het gelijk de S. aureus is, maar als je je zorgen maakt kun je altijd wat menstruatiebloed op kweek laten zetten door je HA.

Ik heb er zelf ook een tijdje last van gehad. Dat is, met een goed dieet en tijdelijk een handje hulp van Symbiovag, na een paar maanden vanzelf weer overgegaan.
http://winkel.groenevrouw.nl/symbiovag.html
Eline
24 Jul. 2017
Ik woon in Zwitserland en de gyneacoloog hier beweert dat een cup je baarmoedermond teveel irriteert omdat de cup zich daar vadtklemt en dat de gevolgen daarvan nog te weinig onderzocht zijn. Gevalletje onbekend maakt onbemind of zit er een kern van waarheid in?
De Groene Vrouw
24 Jul. 2017
Het eerste. We horen wel vaker gynaecologen die enorme misbaar maken om cups, terwijl ik persoonlijk denk dat ze zich beter druk kunnen maken om het gebruik van tampons...

Een goed passende cup zuigt inderdaad heel licht(!) vacuüm, dat is onderdeel van het werkingsmechanisme. Het is niet de bedoeling dat hij exact ROND de baarmoedermond vacuüm zuigt, al gebeurt dat bij sommige vrouwen wel. Dat kan echter helemaal geen kwaad - vrijwel niemand heeft er last van. Er zijn zelfs vrouwen die merken dat hun menstruatiepijn vermindert door gebruik van de cup.

Wat wel belangrijk is, is dat je de cup goed verwijdert. NIET door aan het steeltje te trekken maar door in de basis van de cup te knijpen. Zo verbreek je het vacuüm en kun je de cup pijnloos en zonder irritatie verwijderen. Zie ook hier: http://www.cutecotton.nl/faq-menstruatiecup
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy