Blog

Met je menstruatiecup op vakantie

17 Jul. 2015

Binnen 24 uur een camping uitkiezen, reserveren, ernaartoe rijden en de tent opzetten met je puberdochter naast je. I win at life. Beetje jammer wel dat het luchtbed lek bleek - en dat ik ontzettend ongesteld ben.

Jaja, ik typ dit aan de rand van het zwembad van de 'discocamping' die ik uitzocht zodat puberdochter en ik een weekje konden bonden. Of eigenlijk: zodat zij lekker kan hangen met leeftijdsgenoten en ik gewoon kan werken, want als ik eerlijk ben is ongestoord werken voor mij veel meer vakantie dan op een strand liggen bakken. Wij zijn niet zo goed in bonden en ik ben niet zo goed in niets doen. Maar tegen werken in de schaduw op een terrasje zeg ik geen nee.

Bloedend in de auto

Affijn. Wij dus naar een camping. Maar mama wil wel een beetje een interessante omgeving. Dus het werd Bretagne. Ik had me niet gerealiseerd dat dat echt een pokke-eind rijden is. Ik heb een snelle auto, maar als je overal maximaal 110 mag (en Franse boetes zijn duur!) dan schiet het nog niet op. En ja hoor, de avond voordat we vertrokken werd ik ongesteld - met andere woorden: ik moest ons veilig naar Zuidwest-Bretagne brengen terwijl ik ondertussen leegbloedde.

Hoe los je dat op? We hadden het deze week toch al over damesdingen, dus ik vertel je even wat ik heb gedaan, waardoor het uiteindelijk best uit te houden was:

  • De menstruatiecup dus. Perfect in de auto en in het algemeen zou ik niet weten hoe ik het zou moeten redden zonder. Lekt niet, maar voor de zekerheid had ik er tijdens de reis wel een wasbaar maandverbandje onder.
  • Je moet toch iedere 2 uur stoppen om fris te blijven, dus dat is een goed moment om je ook even daarbeneden op te frissen. Ik heb een normale tot vrij zware menstruatie dus ik moet de eerste dag echt wel een aantal keer legen.* Dat heb ik dus gewoon bij iedere stop gedaan en dat ging prima. Ik heb wel telkens gekozen voor wat grotere tankstations of restaurants; de toiletten daar zijn meestal iets prettiger dan die op de 'aires' langs de snelweg.
  • Volstrekt onmisbaar: hygiënische doekjes. In nul tankstations is er een kraantje in het toilet, dus de doekjes zijn belangrijk om je cup en eventueel jezelf even te kunnen schoonvegen. Ik had deze doekjes bij me; die zijn iets groter dan die van Lunette en ze zijn geschikt om zowel je cup als jezelf mee op te frissen. Aan de andere kant: die van Lunette zijn per stuk verpakt en daardoor wat discreter mee te nemen, dus het is maar net wat je voorkeur heeft.
  • Over discreet gesproken: in dit bewaarzakje past precies zo'n pak hygiënische doekjes + 1 of 2 verbandjes. Superhandig.
  • Ook op de camping zijn trouwens geen kraantjes in het toilet, dus ik ben blij dat ik twee pakken bij me heb. Daar kom ik deze vakanstruatie wel mee door.
  • Ik heb een flink pak wasbaar maandverband bij me: een aantal inlegkruisjes, dagverbanden en nachtverband. Voor het geval dat (en ik draag mijn cup zelf nooit 's nachts, dus ook voor de nacht). Ik heb ze meegenomen in een wasnetje om ze bij elkaar te houden. Ik spoel ze na gebruik direct uit (in zo'n camping-washokje dat op slot kan) en laat ze dan drogen; als ik dan van de week een wasje ga doen is mijn waswater tenminste niet gelijk knalrood ;-)

Toegegeven, er zijn leukere dingen - maar zo ging de reis eigenlijk prima. Met vier koffie en een ijsje, dat dan weer wel.

* Je mag een cup tot wel 12 uur achter elkaar inhouden, maar als je een zware menstruatie hebt is hij eerder vol en moet je dus eerder legen (net zoals je een tampon vaker moet verschonen als je flink menstrueert).  

De pijn

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: als je zoveel pijn hebt dat je niet meer functioneert tijdens je menstruatie, dan is er iets mis en heel vaak is daar iets aan te doen. Dat daargelaten, hoort wat licht ongemak er toch wel een beetje bij. Tijdens de eerste dagen heb ik zelf ook altijd wel wat buik- en voornamelijk rugpijn. Vooral als ik de dag daarvoor erg druk ben geweest (en dat is, om de één of andere reden altijd het geval) kan het behoorlijk stijf zijn. En dan helpt 12 uur lang bloedend autorijden niet echt mee.

Dit heb ik gedaan om levend aan te komen:

  • Iedere 1,5-2 uur nam ik 30 druppels Viburnum-tinctuur. Een aantal leden van deze struikfamilie (waaronder onze eigen Gelderse Roos, Viburnum opulus en de Amerikaanse sneeuwbal, Viburnum prunifolium) heeft krampstillende eigenschappen, voornamelijk op de luchtwegen en het onderlichaam - en dus ook op de baarmoeder en alle spieren eromheen. Dat mag ik dan weer zeggen omdat ik het niet verkoop - dus je vindt het niet in de webwinkel, maar als je het graag wilt hebben kun je ons natuurlijk best even vragen waar je het wel kunt vinden.
  • Ik heb gereden met een schapenvacht op mijn stoel. Dat lijkt warm (de airco was ook nog eens leeg), maar het is minder zweterig dan de autostoel zelf omdat de luchtcirculatie prima is met zo'n vacht. Bovendien is het zachter en de warmte die wel vrijkomt, is lekker ontspannend voor je rug.
  • Bij iedere stop heb ik gerekt en gestrekt. Met mijn been op de auto en verder een paar mooie yogaposities. En ja, dat zag er raar uit. Maar ik zie die mensen toch nooit meer dus wat kan het mij schelen. Het hielp zo hard!
  • Ik heb halverwege de olie even bijgevuld - dat had niet zozeer te maken met mijn menstruatie, als wel met het levend aankomen. 10W40 halfsynthetisch, maar dat kan voor jouw auto anders zijn dus check je boekje.

Eigenlijk had ik deze maand geen koffie moeten drinken. Eerlijk waar, als je last hebt van menstruatiepijn: stop eens een maandje met de cafeïne. Het is geen gemakkelijke taak maar het helpt in veel gevallen extreem goed. Het is dat het één van mijn weinige verslavingen is, anders gaf ik het helemaal op ;-) Dus die kun je meenemen als je ook eens een poging wilt doen.

Maar zelfs zonder dat heb je nu toch best een leuke verzameling tips & tricks voor menstrueren op vakantie. Ik duik zo nog even het zwembad in (want ook dat gaat prima met cup). Happy holidays en ik ben er halverwege volgende week weer!

De vraag van vandaag:

Wat is jouw beste vakanstruatie-tip?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (19)

anoniem
8 Jun. 2018
Ik wil het liefst mijn menstruatiecup gebruiken aankomende vakantie (transmongolie expres) maar neig toch naar tampons omdat ik niet weet wat ik met de cup aan moet na afloop van mijn menstruatie. Ik ga er van uit dat ik hem nergens kan uitkoken.
De Groene Vrouw
8 Jun. 2018
Goed uitwassen met hygienische wash is in principe voldoende. Uitkoken wordt sterk aanbevolen maar er zijn genoeg vrouwen die dat niet iedere menstruatie doen, en zolang je verder wel hygienische omstandigheden hebt en hem kunt wassen met een wash moet dat voor een keer wel kunnen.
Marielle
24 Aug. 2015
Ik ben ook losgegaan op de site, net voor de vakantie ook en precies op tijd binnen om nog snel even alles te wassen.
Wauw wat een verschil zeg, zo fijn. Idd weinig legen. Helaas geen kraantje bij de wc dus maar af en toe even snel in de douche uitspoelen en klaar ging helemaal prima.

Wel even wennen met inbrengen want ik denk toch wel echt dat mijn baarmoeder een beetje verzakt is ofzo, zit in iedergeval erg laag, dus moet de cup wel om de baarmoedermond heenplaatsen en dat vraagt even een handigheidje, en dat merk je pas als die een keer niet goed zat
mieke
22 Aug. 2015
Bedankt voor je blog, een jaar geleden ben ik dankzij jouw blog overgestapt en heb geen seconde spijt gehad. Na een dik jaar gebruik is de cup alleen niet meer helemaal egaal van kleur. Er blijven wat donkere (bloed)vlekjes op/in zitten. Zou dat kwaad kunnen? Ik maak 'm aan het begin en eind van elke menstruatie schoon door 'm een paar minuten in een pannetje kokend water te leggen.
De Groene Vrouw
23 Aug. 2015
Leuk dat je bent overgestapt! Voelt fijn hè :-D
Nee hoor, de verkleuring is alleen dat: verkleuring. In je bloed zit bilirubine wat een vrij sterke kleurstof is. Als je hem hebt gekookt, is hij gesteriliseerd. Je kunt eens kijken wat het doet als je hem op een zonnige dag een uurtje buiten legt - zonlicht breekt bilirubine af. Niet te lang, dat is niet goed voor het materiaal, maar een uurtje moet kunnen.
Mieke
28 Aug. 2015
Het voelt heerlijk! Hartelijk dank voor je antwoord, fijn dat je de tijd neemt om te antwoorden :-). Goed om te weten dat het geen kwaad kan.
Hilde
30 Jul. 2015
Ik ben net terug van mijn vakantie, ook bloedend vertrokken. Ik heb wel het voordeel dat ik nogal lichte menstruaties heb en dus altijd enkel 's morgens en 's avonds mijn cup moet leegmaken. Hygiënische doekjes heb ik nog nooit gebruikt, ik nam gewoon een fles water mee naar de WC en goot dan boven de WC water over mijn cup om hem af te spoelen.
jj
28 Jul. 2015
ik ga binnenkort een maand op vakantie dus ik zal ook een voorraad vochtige doekjes meendmen. het zal me ivm verblijf hostrl nirg lukken mijn cup na gebruik in kokend water te wassen. is dat heel erg? verdef ben ik no. 1 fan van de menstruatiecup en ik wou dag ik he t eerder had ontdekt!
jj
28 Jul. 2015
sorry voor de afgrijselijke typefouten. dikke vingers
Marielle
28 Jul. 2015
Even niets te doen, zag ik het icoontje van deze site op de ipad, even bijlezen, hihi met als gevolg een flinke bestelling die hopelijk voor mijn vakantie binnen is.
Ik ben ook zo iemand die menstruatie vies vindt, maar dat komt vooral door dat luchtdichte maandverband en de stank die het geheel met zich mee brengt, er ligt nu een pak maandverband in de kast en pfff wil het het liefst luchtdicht opbergen.
het gedoe dat niemand mag weten dat je ongesteld bent lukt echt niet hoor met van die geparfumeerde verbandjes in je tas.

Net gestopt met de pil en wat een verademing zeg, de vreetbui van te voren geeft aan dat ik ongesteld wordt, maar regelmaat zit er nog niet in.
Ik hoop me met de cup en wasbaar maandverband een stuk prettiger te voelen, de test begint heerlijk rustig op vakantie.
Lilli
23 Jul. 2015
Ik heb ook vaak de eerste twee dagen (en waarvan van dag 2 iets meer dan dag 1, want dan is het uit de opstartfase zeg maar) krampende pijn in onderbuik en rug. Wat uitstekend werkt zijn dan de celzouten nr 7 van Schüssler (magnesium phosphoricum). Bij opkomende kramp 4 of 5 tabletjes in je mond laten smelten en weg is het.
Fijne vakantie!
Femke
18 Jul. 2015
Haha, vorig jaar ook met de cup op vakantie naar de camping in Frankrijk. Na de nodige wijntjes, het is immers toch vakantie, moest ik die cup nog gaan legen in de wc. Aangezien mijn coördinatie toen niet helemaal je van het was gooide ik per ongeluk de hele inhoud over de witte wc bril, witte tegeltjes en ook de witte vloer. Het leek alsof er iemand bruut vermoord was op de Franse kinder camping! Met toiletpapier en vochtige doekjes dus alles zo grondig mogelijk schoongemaakt. En ondanks mijn onhandige dronken actie nog steeds super fan van de cup!
De Groene Vrouw
18 Jul. 2015
Hahaha, fantastisch verhaal!
Marlijn Coppens
17 Jul. 2015
Je kunt ook je menstruatie uitstellen door tijdelijk de pil te gebruiken.
De Groene Vrouw
17 Jul. 2015
Ja, dat kan. Maar gezien het thema van dit blog (voeding en gezondheid) kun je je misschien voorstellen dat zo'n 'oplossing' niet mijn keuze is ;-)
Stella
17 Jul. 2015
Vanwege vakantie aan de pil gaan? Kan trouwens niet voor zo'n last minute arrangement. Je moet immers eerst een beetje de hormoonhuishouding opnieuw inregelen.
Eva
17 Jul. 2015
bedankt voor alle tips!
Ik ben net los gegaan op cutecotton.nl, en ga goed voorbereid met mijn nieuwe cup op vakantie!
Eva
24 Aug. 2015
Ben net terug van vakantie, en heb daar mijn nieuwe cup gebruikt. Voor het eerst.
Wat een fijn ding!
Inbrengen en er uit halen ging vrijwel moeiteloos, en ik vond het ideaal dat de cup zowat de hele dag kon blijven zitten, zonder verschonen tussendoor.
De Groene Vrouw
24 Aug. 2015
Top! Als je wilt kun je even een review achterlaten bij de cup die je hebt gekocht op de site van Cute Cotton. Daar hebben we echt heel veel aan! :-D
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy