Blog

Modderdag (en waarom je daar aan mee wilt doen)

29 Jun. 2016

Af en toe vraag je je af of we niet al genoeg Dagen hebben. Pannekoekendag. Dag van de Verkoper. Steak & BJ Day (als je uit jezelf niet weet wat dat is: niet opzoeken). Iedereen en z'n moeder heeft anno 2016 een eigen dag.

Ik hou daar niet van, van dat verplichte gedoe. Ik doe niet eens aan mijn eigen verjaardag, en Vaderdag onthielden we dit jaar alleen omdat we toevallig net heel goed een contactgrill konden gebruiken. Alsjeblieft schat.

Maar er is nu een dag verzonnen waar ik met liefde aan mee wil doen. En na het lezen van dit blog, jij hopelijk ook. Want deze dag is niet alleen leuk, maar ook nog eens heel gezond. Vandaag is het namelijk Modderdag. Nee, geen moeder. Modder. Modder-dag. Jawel.

Steriel

Vanaf het moment dat we een besef kregen van de microwereld om ons heen, met miljarden bacteriën, schimmels, parasieten en virussen, zijn we gaan schoonmaken wat we niet konden zien. En dat is fijn. Zo stierven er ineens een stuk minder moeders aan kraamvrouwenkoorts toen de artsen hun handen begonnen te wassen als ze van de lijkenzaal naar een bevalling gingen. Fijn.

Maar ergens in de geschiedenis zijn we een tikkeltje doorgeslagen. Toen we eenmaal begonnen waren met het uitroeien van de Onzichtbare Monsters, werden we daar gaandeweg steeds hysterischer in. We hielden onze huizen - en huiden - steeds schoner. Tot er antibacteriële handzepen op de markt kwamen en we geacht werden ons hele huis af te deppen met hygiënische doekjes en sopjes die 99% van de bacteriën voor ons elimineerden.

Het is fijn dat we hebben ontdekt dat slechte bacteriën een oorzaak kunnen zijn van ziektes, en dat we manieren hebben gevonden om die een kopje kleiner te maken. Maar we waren vergeten dat er ook goede bacteriën zijn, die je nodig hebt - en dat we die en passant ook een kopje kleiner hebben gemaakt. Hierdoor (en doordat we anders zijn gaan eten en leven) liggen onze bacteriekolonies continue onder vuur. Dat heeft gevolgen voor ons immuunsysteem. Dat raakt gedurende ons leven niet meer voldoende geprikkeld en wordt daardoor een beetje een mietje.

Zo weten we dat kinderen op boerderijen veel minder last hebben van allergische aandoeningen zoals astma of eczeem, dan kinderen die in de stad opgroeien. Waarom? Op de boerderij kom je nog in aanraking met bacteriën en met allergenen zoals hooi. Je immuunsysteem leert die langzamerhand kennen en begrijpt dat het er niet tegen hoeft te vechten. Het hoeft dus ook niet overdreven (allergisch) te reageren. Even heel kort door de bocht dan hè.

Modder

We weten inmiddels dat onze darmflora ongelofelijk belangrijk is voor het overleven en om een beetje prettig oud te worden. Maar wist je ook dat je nog veel meer flora hebt? Je leeft op veel meer manieren samen met bacteriën. Een huidflora bijvoorbeeld. Een vaginale of penisflora. Een baarmoeder- of prostaatflora. Een oorlel-flora, navelflora, oogflora. We zijn omgeven door bacteriën. Gelukkig maar.

Maar hoe krijg je ze binnen? In mijn boek (ach ja, het is er nu toch) staat onder andere hoe je dat doet met voeding. Maar er is nog een manier: spelen! En dan niet bij de Ikea in de ballenbak (hoewel ik vermoed dat ook daar interessante flora te vinden is), maar buiten. In de natuur.

Zo moet dat:

In schone, vruchtbare aarde zitten bacteriën. En die hebben we net zo hard nodig als de bacteriën uit kimchi, zuurkool en kefir. Maar wanneer speel je nu eigenlijk nog buiten? Je kind misschien (en die moet dan natuurlijk wel zijn handjes wassen voor het eten), maar jij... Toch is het goed. Spelen, echt spelen, met rennen en lachen en uitgelaten moddergevechten en dat soort dingen, geeft namelijk ook veel ontspanning. En aangezien stress één van de meest ondermijnende factoren is voor (tegen?) je darmflora, kan een beetje ontspanning geen kwaad.

Modderdag

modderdagMet spelen in de modder vang je dus twee vliegen in één klap: je ontspant en je pakt wat gezonde bacteriën mee. Dus komt het mooi uit dat het vandaag Modderdag is. Kan iedereen lekker aan de slag met water, aarde en een hoop lol. Ach, en laat je kind ook gewoon meedoen. Krijgt zijn immuunsysteem vast een voorsprong.

Weet je niet waar je moet modderen vandaag?

Hier vind je alle lokaties die meedoen met Modderdag!

Neem gelijk even een foto voor de fotowedstrijd. En als je je kind vanavond onder de douche zet... misschien toch maar zonder zeep?

De vraag van vandaag:

Heb jij genoeg blubber in je leven?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (9)

MP
4 Jul. 2016
Op het moment nog maar weinig, helaas. :(
Tot voor kort werkte ik (al heel wat jaartjes) als vrijwilliger bij een vogelopvangcentrum, 'veur wilde vögels'. Daar kwam ik wel genoeg in aanraking met blubber, ja. En niet alleen blubber.. Bovendien was het een goede manier om die aan mijn bureaustoel vastgeroeste kantoorkont eens in beweging te krijgen. Nu doe ik dat ook wel met sport, maar goed...'s toch heel anders.

Mis het wel.
Marjan
30 Jun. 2016
Ik werk op een bezoekerscentrum en daar deden we ook mee. 2 flinke 'modderbaden' gemaakt en modderen maar! Superleuk, kinderen doken er echt in. Je brengt me wel op een idee om volgend jaar de leeftijdsgrens op te rekken van 12 naar ehm... 88?
Marianne
29 Jun. 2016
Ik ben met mijn dreumes bijna elke dag in een (grote) moestuin te vinden. En we eten de aardbeitjes ongewassen. Dat telt ook mee, toch? :)
De Groene Vrouw
29 Jun. 2016
Zeer zeker! :-)
Stella
30 Jun. 2016
Nou, ik was de oogst toch maar wel. Overal komen muizen met hun vieze snuit & voetjes en die hebben geen nette blaas, maar laten alles lopen via dat ene afvoerkanaaltje. Vogelpoep wil ook niet in mijn eten.
Ik heet ook Stella
5 Aug. 2016
ah joh, goed voor je immuunstysteem
Wivine
29 Jun. 2016
Nee, helaas niet genoeg blubber in mijn leven. Een keer meegedaan aan Mud Masters en dat was wel echt fan-tas-tisch. Over spelen voor volwassenen gesproken, lekker vies worden, samenwerken, heerlijk! Al zou ik dan het liefst een parcours hebben van alleen maar 'trenches', die zijn echt het aller-aller-aller-leukste (ondanks de droevige connotatie). Vooruit, nog een stukje tijgeren door de blubber is ook oké maar alleen op de voorwaarde dat iedereen het startnummer op de rug doet tegen rondzwervende veiligheidsspelden. ;-)
Vandaag kom ik er waarschijnlijk niet aan toe om een modderbad te nemen. Misschien toch maar weer een leuke mud run opzoeken om te doen.
hanny meeuwsen
29 Jun. 2016
ik ben 61 en loop graag met mijn blote voeten door de modder
De Groene Vrouw
29 Jun. 2016
Heerlijk!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy