Blog

My messy life: chaos en flexibiliteit

20 Sep. 2013

Als je ziet wat ik allemaal doe lijkt het net of ik er heel goed in ben, in leven. Alsof ik zomaar een succesvol bedrijf uit de grond heb gestampt, altijd übergezond biologisch verantwoord eet, met engeltjes van kinderen die goed gevoed door het huis huppelen.

Mocht je dat heel toevallig denken - bijvoorbeeld omdat je me nog niet zo goed kent - laat me je dan iets vertellen: niets is minder waar. My life's messy. M-E-S-S-Y. En niet een beetje. Sterker nog: ik durf er iets onder te verwedden dat mijn leven chaotischer en rommeliger is dan het jouwe.

Ik kon geen leuk plaatje vinden van 'chaos', dus jullie krijgen een real life pic van mijn eigen woonkamer op dit moment. En dat die dan eergisteren nog helemaal opgeruimd was hè. Zodat je jezelf even fijn kunt voelen over je eigen huis. You're welcome.

Dikke vette chaos

Neem nou laatst. Ik ben niet zo goed in plannen. Daarom ben ik in de leer bij Michiel. Dat helpt wel, want nu heb ik geleerd om blokken te maken in mijn agenda en die in te plannen. Maar soms gaat het toch mis. Gisteren ging de afvoer in onze keuken stuk. Dat geeft al chaos en rotzooi. Die was nog niet opgeruimd. De dag erna kwam er een leuke collega langs - dat wist ik nog - maar voor ze goed en wel binnen was stond er een vertegenwoordiger voor de deur. Die was ik niet zozeer vergeten; maar ik had geprobeerd de afspraak te verplaatsen, wat overduidelijk niet was gelukt.

Dus hebben we het met collega en al over het drukken van etiketten gehad (voor de producten). Ondertussen maakten de kinderen ruzie over een enórme zak snoep die de jongste had gekregen omdat er een kindje had getrakteerd. Een hele zak snoep, ik ben er nog verbijsterd over. En toen kwam mijn leuke post-ophaaljongetje natuurlijk óók nog langs. Doet 'ie altijd op donderdagmiddag, maar dat was ik in alle consternatie dus wel vergeten. Gelukkig had ik de bestellingen op woensdagavond al ingepakt. Maar affijn: tussen collega, vertegenwoordiger, postjongen en ruziënde kinderen kun je je voorstellen dat ik me enigszins opgelaten voelde. Beetje maar hoor.

Flexibiliteit

En ik moet nog iets bekennen: ik ben een stress-eter. Dus schrijf ik dit terwijl ik een pak chocoladekoekjes leegknaag. Suikervrije, dat dan weer wel. In huis gehaald (da's de fout meestal) en nu dus leeggegeten. Sorry. Ik ben geen guru of übermensch die vrolijk en fruitig stress-eet met zelfgebakken boerenkoolchips. Weer een droom aan diggelen.

Maar weet je wat? Net komt mijn zoontje aanzetten met een biologische wortel uit het groentenpakket. Hij geeft mij er ook één. En die zijn lekker! Net zo fijn skronsj-knapperend als de koekjes... Tip van de dag: als je wilt stress-eten, werken wortelen ook. En als ik voortaan de koekjes weglaat en alleen die wortel pak, heb ik vanavond waarschijnlijk niet zo'n viezig gevoel. I'm just sayin'.

Dus dit is hoe het is. Je mag best een beetje vergevingsgezind zijn naar jezelf. Het leven is nu eenmaal niet altijd pinterest-perfect. Je kunt nog zo goed bedenken wat je allemaal zou willen doen; de realiteit is nu. En de realiteit is niet altijd mooi. Meer dan je best kun je tenslotte niet doen.

Ja, er zijn dagen dat wij ook gewoon een supermarktpizza in de oven mikken. Ik zou het ook liever anders zien, maar het gebeurt. Volgens mij gaat het daar ook helemaal niet om. Als het je wel lukt om iedere avond, jaar in jaar uit, een gezonde maaltijd op tafel te zetten: alle lof voor jou. Voor de rest van ons geldt dat het gaat om de balans. Iets met 80-20. Dus ik doe mijn best om visolie in mezelf en de kinderen te stoppen. En ook al lukt dat niet altijd: alles is meegenomen, dus ik blijf het proberen. Morgen komt het wel weer goed. (Da's dus wel de truc hè, om te zorgen dat het morgen weer goed komt. Of overmorgen.)

Balans

De balans betekent dat ik niet ga stressen om een standaard te halen waar ik niet aan kan voldoen. Want stress is ook niet bepaald goed voor je (en ik heb er tussen postjongen en etikettenmeneer al voldoende van, dat ook). Balans betekent flexibel zijn en je aanpassen aan Dat Wat Is. Maar balans betekent ook: jezelf in de gaten houden en verbeteren wat je kunt verbeteren. Want als ons leven alleen maar uit pizza zou bestaan, zou ik al snel geen energie meer hebben om een bedrijf, studie en gezin te runnen.

De balans betekent ook dat ik zoek naar manieren en go-to-recepten die wél gezond zijn. Voor een ander betekent 'makkelijk' misschien een pak Honig; voor mij is een snelle soep net zulk makkelijk comfortfood. Ik heb een groentenpakket zodat ik alles in huis heb voor een groentenomelet, zodat ik niet naar het brood hoef te grijpen als ik weer eens te laat ben met lunchen en dus hónger heb. Meestal lukt dat, en soms niet. En dat is ook oké. Het ergste dat er kan gebeuren is dat jullie een beetje vaag touchy-feely stukje krijgen over chaos en flexibiliteit. En ik ga er voor het gemak even van uit dat jullie zo lief zijn me dat te vergeven ;-)

De vraag van vandaag:

Wat is jouw favoriete gezonde comfortfood?

Vertel het ons in de reacties!


Reageren? Gezellig!

Reacties (20)

anneke
6 Oct. 2013
... met m'n koppie in de wolken (was weggevallen).
anneke
6 Oct. 2013
Super stukje. Inderdaad een pracht combi tussen wens en werkelijkheid ;-) Houd je met de voeten op de grond (zo is het, amen!) EN met m'n koppie in (en zo zou ik het graag willen... mmmhhh...).
Vraag, hoe houd jij jezelf op de rails met je onderneming? Maw... wie kijkt mee, tipt, adviseert, morrelt en zorgt dat je je focus houdt? Behalve Michael dan, natuurlijk ;-) Waarvoor dank voor de tip.
De Groene Vrouw
7 Oct. 2013
Ik heb de noodzaak ingezien van 'gezond egoïsme'. Als in een vliegtuig de druk wegvalt, moet je ook éérst je eigen zuurstofmasker opzetten en dan dat van je kinderen. Want als jij uitvalt kunnen zij jou niet helpen, maar andersom wel. Ik kán niet uitvallen in mijn bedrijf en dat betekent dat ik verplicht goed voor mezelf moet zorgen om te voorkomen dat dat gebeurt. Inclusief regelmatig in de stoel van de masseur, inclusief zo goed mogelijk eten en inclusief op tijd naar bed. Vroeger lachte ik mijn ouders uit dat ze om 10 uur al naar bed gingen - nu lig ik er zelf niet veel later in.

Af en toe niet leuk als ik dingen moet missen omdat ik een overvol schema heb - maar dat is een luxeprobleem ;-) En oh ja: ik zeg ook nee. Als ik aanvragen krijg van patiënten die ik waarschijnlijk niet kan helpen, of aanvragen voor lezingen waar ik niet per se op zit te wachten... dit is mijn werk, maar als ik niet zorg dat het voor mezelf een beetje leuk blijft, is het heel snel afgelopen. Dus ik zeg NEE om energie over te houden voor de dingen waarop ik graag JA wil zeggen :-D
Suuz
24 Sep. 2013
Het wisselt nog al wat mijn comfortfood is. Op dit moment is het mijn moeders tomaten soep, na een week op bed liggen met griep. Op andere momenten wint iets met chocola het al snel, bijvoorbeeld jouw muffin in een mok recept van laatst. Of een rijstewafel met carobella en notenpasta. Dat eet ik elke dag wel een keer tussendoor omdat ik dat zo lekker vind.
Roos Pommerel
22 Sep. 2013
Jaaa. wortels knagen. Zelfs mijn Mac Donalds fan Joep is gek op die wortels knagen. Ik ben ook gek op cherrytomaatjes, soms een bakje per dag maar dat is eigenlijk te prijzig. Op een of andere manier verdwijnen hier soms hele netten met mandarijnen als ze zoet zijn. Dank voor je niet perfect zijn post! Mijn frietjes voelen vettig in mijn buik maar soms na een lange dag, aaai, om mom, dan WIL ik het. En toen was ik zo sterk vandaag, dan heeft de kosmos het soms anders gewild; komt de buurvrouw net met een stuk zelfgemaakte appeltaart als dank voor het passen op de kat. Met suiker, maar wel met appels uit eigen tuin, bio roomboter en eitjes van eigen kip. Morgen weer een dag. Suc7 met de chaos!
Sanne
21 Sep. 2013
Wanneer we op 1 avond in de week allen moe thuis komen en er binnen 5 minuten al vaker dan 2 keer herrie of verdriet is geweest, serveer ik een van mijn kinderen favo's: rauwkost met dipsaus (volle yoghurt met vleugje ketchup voor de kleur). Komkommer, wortel en cherrytomaten zijn altijd op voorraad. En bovendien heel snel klaar :-)
Kristel
21 Sep. 2013
Oh ja, dat vanalles wat vinden ze hier ook heerlijk. Vaak met wat roomkaas of blokjes kaas erbij.
Rebekka
20 Sep. 2013
Ik heb zojuist een zoete aardappel gepoft in de magnetron. Dat gaat goed, zeg! Mayo erbij, jammie.
Anntje
20 Sep. 2013
Mijn fastfood is vijf-minuten-misosoep. Verse wortel, ui, prei, selder en andere groenten die ik nog liggen heb in stukjes. Vijf minuten laten koken. Potje ingevroren zelfgemaakte bouillon erbij, wat miso: klaar!
Kitty Kilian (@KittyKilian)
20 Sep. 2013
Ha. Ik had gereageerd. Zit zeker in je spambox?
De Groene Vrouw
20 Sep. 2013
Ik denk het! Hij staat niet tussen de reacties in elk geval. Ik zal eens kijken ;-)
Kitty Kilian (@KittyKilian)
20 Sep. 2013
Ik had geschreven: whoa. Goed blog. Mooi evenwicht tussen humor en eerlijkheid. Vlot geschreven. Ga hem morgen quoten in mijn blog, als je het goed vindt.
De Groene Vrouw
20 Sep. 2013
Natuurlijk! Zeer vereerd :-D
Marieke
20 Sep. 2013
Hoe moe ik ook ben, een wortel kan ik nog wel klaarmaken! In staafjes gesneden, met een flinke dot mayonaise. Eiwit: check. Groente: check. Vet: check. Alleen voor de juiste verhouding omega's: toetje van kokosolie met kokosbloesemsuiker: check.
Maar zoete aardappel is ook zo'n favoriet. Daar heb ik dan iets meer energie voor nodig om hem klaar te maken, maar even gebakken in kokosolie: jummie. en natuurlijk: met mayo, dan: check!
Groetjes, lekker stukje weer. Marieke.
De Groene Vrouw
20 Sep. 2013
Geslaagd - je gaat door voor de wasmachine :-D
Marieke
20 Sep. 2013
Braafste meisje van de klas, :)
M.
Regina
20 Sep. 2013
"Je mag best een beetje vergevingsgezind zijn naar jezelf" Dit had ik net even nodig! dank je wel!!
Jacqueline
20 Sep. 2013
Maaltijdsoep.
Kan ieder moment door iedereen die honger heeft opgewarmd en gegeten worden. Erg handig met 2 pubers in huis die ook sporten, bijbaantjes hebben rond etenstijd, en een moeder die soms thuiskomt als het kroost net de deur uitgaat voor muzieklessen en -repetities.
De Groene Vrouw
20 Sep. 2013
Ja, soep zal u redden. Tevens mij ;-)
Francis Kappers
20 Sep. 2013
Dag groene vrouw, je bent niet alleen...Zelfs degene die van de zijlijn prediken dat ze het beter kunnen dan jij, mij of die ene of andere, komen zichzelf wel eens tegen. Je doet je best, zo niet je stinkende best alle ballen in de lucht te houden. Bravo. En dit. Dit kan altijd tussendoor: Kaaspatatjes! Neem een lekker vierkant stuk kaas, snij er een dikke plak af en snij zij deze weer in dunne reepjes. Rangschik de reepjes in een klein bakje en doe er een toefje mosterd bij...
Verantwoord en lekkerrrr, tenminste als je van kaas houdt.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy