Blog

Natuurlijke anticonceptie deel 2: wat wij gebruiken

6 Nov. 2017

Vorige week vertelde ik jullie over mijn zoektocht naar een natuurlijke anticonceptiemethode. En boy oh boy, ik was niet de enige met dit probleem. Iedereen is op zoek naar DE oplossing. De gouden eenhoorn: makkelijke anticonceptie die werkt en die niet slecht is voor je lijf.

Toen ik vertelde dat ik pas een week later zou schrijven wat onze keuze uiteindelijk geworden is, werd er zelfs gesproken van een cliffhanger. Maar ik moet je teleurstellen. Het was geen cliffhanger. Het blog van vorige week werd met 1800 woorden gewoon te lang. Het spijt me: ik heb geen wonderbaarlijke bijzondere fantastische oplossing voor je. Niets dat je niet zelf ook niet had kunnen bedenken, geen tof nieuw wondermiddel.

Wat ik wél voor je heb, is extra informatie over waarom wij uiteindelijk het minste van alle kwaden gekozen hebben - althans voor ons - en mijn zoektocht en ervaringen daarin, omdat ik denk dat je daar iets aan kunt hebben. En als jij nou net als de vorige keer beloofd dat je niet teleurgesteld of boos wordt omdat je iets anders had verwacht dan ik je nu ga vertellen (en onthoudt dat je zelf het volste recht hebt om iets anders te kiezen als dat beter bij je past), dan geef ik je hier zoveel mogelijk info voor het geval je deze keuze zelf ook overweegt.

Koperspiraal (ivm cyclustracking)

Yup. Zo simpel is het. Maar dan toch net niet helemaal. Wij hebben gekozen voor het koperspiraal (ivm cyclustracking, waarover later meer) en zoals ik al zei: geen ideale oplossing, maar ik ben er voorlopig tevreden mee. Maar voor het zover was heeft me dat wel bijna een jaar aan gedonder gekost, dus leer vooral van mijn ervaringen zodat het voor jou minder gedoe oplevert.

Laten we beginnen met: waarom? Simpel gezegd is dit voor ons de meest haalbare optie. Condooms en onthouding zijn al een paar keer bijna mis gegaan en alles met hormonen blijft uit mijn lijf vandaan, dus er blijft niet heel veel keuze over. Ik heb er wel een flinke tijd over gedaan om tot het besluit te komen, want het is niet allemaal rooskleurigheid met het koperspiraal - vooral niet als je iets harder over je gezondheid nadenkt dan de buurvrouw, zullen we maar zeggen.

Hoe werkt een koperspiraal?

Toen ik aan dit avontuur begon had ik een heel klein beetje achterhaald beeld van de werking van het spiraal. Ik (en jij misschien ook) had wel eens de vergelijking gehoord met de kamelen in de woestijn. Daar schijnen ze een hand kiezelstenen in de baarmoeder te stoppen, zodat er een continue ontsteking ontstaat en de kameel niet zwanger wordt.

Een continue ontsteking, daar had ik natuurlijk niet echt zin in. Maar het blijkt genuanceerder te liggen. De belangrijkste werking van het koperspiraal is dat het de spermacellen doodt. De kans dat er een bevruchting plaatsvindt is dus veel kleiner - het koperspiraal is 99% effectief. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn er geen aanwijzingen dat een koperspiraal werkt als abortifacient. Met andere woorden: het is echt het spermadodende effect van het koper (en de stoffen die je lichaam aanmaakt in reactie op het koper, zie verderop) die zorgen voor het anticonceptie-effect. Er zou in principe geen bevruchting plaats moeten vinden die vervolgens 'afgestoten' wordt door het koper. [1] Nu heb ik zelf geen problemen met een net-bevruchte eicel die eventueel wordt afgestoten door mijn baarmoederslijmvlies, maar als je daar (geloofstechnisch) wel een probleem mee hebt is het handig om je beter te verdiepen in het onderzoek onder [1] zodat je alle ins en outs weet.

Toch is het laatste woord hier niet mee gezegd. Want het koper in je baarmoeder blijft natuurlijk een lichaamsvreemd object. En je lichaam reageert daar wel degelijk op, door meer prostaglandinen en witte bloedcellen aan te maken. Kort gezegd: een ontsteking. Weliswaar iets subtieler dan bij die kamelen, want het gaat om een zeer lichte, asymptomatische en steriele ontsteking. Een ontsteking zonder bacteriën en zonder symptomen; je wordt er dus niet ziek van en je hebt er geen last van. Heb je dat wel (waarover straks nog wat woorden), dan is het tijd om naar het ziekenhuis te gaan voor een onderzoek, want een 'echte' ontsteking is dus niet de bedoeling. Die ontstekingsstoffen versterken overigens het zaaddodende effect van het koper en werken dus mee om te zorgen dat er geen bevruchting plaatsvindt.

Ik heb me van tevoren wel druk gemaakt over die lage graad van ontsteking. En uiteindelijk besloot ik dat ik sterk en gezond genoeg ben om deze lichte mate van ontsteking aan te kunnen zonder al te veel negatieve gevolgen - en dat blijkt te kloppen. Ik ben niet vermoeider, ik lijk niet meer mineraaltekorten te krijgen dan ik al had (jodium en magnesium zijn altijd mijn zwakke plekken) en ik heb niet specifiek last van mijn baarmoeder.

Ik leef relatief gezond en ik voorkom daarmee veel andere laaggradige ontstekingen in mijn lichaam. Als je lichaam het al druk heeft met allerlei andere laaggradige ontstekingen of als je op de één of andere manier verzwakt bent, kan het natuurlijk best zijn dat het continue moeten aanmaken van afweerstoffen (prostaglandinen en witte bloedcellen) wél veel van je vraagt en je dus vermoeider raakt of meer last krijgt van andere gezondheidsklachten. Maar dat is een theorie.

Gynefix en T-safe: welk spiraal en hoe laat je het plaatsen?

Er zijn een handvol merken koperspiralen, maar in Nederland wordt meestal gebruik gemaakt van de T-safe of de Gynefix. De T-safe is een stukje plastic in de vorm van een T met koper om de uiteindes. De Gynefix bevat geen plastic en bestaat uit een aantal stukjes koper die flexibel om een touwtje geregen zijn (misschien is het touwtje overigens wel van plastic gemaakt, dat weet ik niet). De T-safe 'hangt' zo'n beetje in je baarmoeder en door de T-vorm floept 'ie daar (over het algemeen) niet zomaar uit. De Gynefix heeft aan het uiteinde een knoopje dat in de spierwand van je baarmoeder geprikt wordt en op die manier vast blijft zitten.

Toen ik me erin verdiepte vond ik een artikel van een gynaecoloog die vertelde dat in zijn ervaring de T-safe vaak te groot is voor de baarmoeder van de vrouw. Hoewel er twee maten bestaan van de T-safe, blijkt de inflexibiliteit van het plastic vaak toch te zorgen voor problemen, en hij raadde dan ook de Gynefix aan. Bloedirritant (pun intended, haha) kan ik dat artikel nu natuurlijk nergens meer terugvinden.

Hoe dan ook, het liep anders: de Gynefix blijkt maar door een paar gynaecologen in Nederland geplaatst te worden, dus in een vlaag van gemakszucht heb ik toen de T-safe maar laten plaatsen. Het plaatsen op zich vond ik niet schokkend. Nee, een tang om je baarmoedermond is niet fijn. Maar dat was het dan ook wel zo'n beetje. Drie minuten ongemak voor 5 jaar bescherming, soit.

Maar daarna begon de ellende. Braaf drie maanden gewacht want je lijf moet natuurlijk aan zo'n ding wennen. En ik bleef er last van houden. Niet zozeer tijdens de menstruatie, dat viel me alleszins mee. Maar vooral tijdens de sex. Ik had echt het idee dat mijn vriend er tegenaan stootte - ook al kon dat volgens de gynaecoloog écht niet. Wat er ook gebeurde, ik had 'baarmoederpijn' tijdens de sex en bovendien ook een lage, zeurende pijn in mijn onderlijf als we geen sex hadden - bijna de hele tijd.

Uiteindelijk heb ik na 4 maanden de knoop doorgehakt en ben naar een ander ziekenhuis gegaan om de T-safe te laten verwijderen en de Gynefix te laten inbrengen. Weer die tang. Argh. Het verwijderen van de T-safe was een eitje, ik voelde er echt niks van dus dat scheelde. De Gynefix moet in de baarmoederwand geprikt worden maar ook daar voelde ik eigenlijk niets van.

Mijn 'wenperiode' aan de Gynefix was ook veel korter, ik had NERGENS meer last van tijdens de sex EN het zeurende gevoel in mijn onderlijf was vrijwel gelijk verdwenen. De gynaecoloog heeft voor het verwijderen nog bevestigd dat de T-safe echt heus op de juiste plek zat en dus in theorie geen klachten zou moeten veroorzaken maar manmanman, wat ben ik blij dat ik 'de switch' toch heb gemaakt.

En eigenlijk vind ik het ook heel logisch. Je baarmoeder is een flexibel orgaan. Wil je daar een rigide plastic T-dingetje in hebben zitten? Neuh, niet speciaal. En het plastic zelf spreekt me ook niet specifiek aan. Er zijn vast duizenden vrouwen volkomen tevreden over de T-safe, maar mijn ervaring, logica en kennis van de anatomie zeggen: neem die extra stap en zoek een gyn die de Gynefix voor je kan fixen (zag je die woordgrap? Ha! Zo luchtig geschreven!).

Aan de niet-wetenschappelijke kant van het spectrum lees je ook op internet veel ervaringen van vrouwen die minder last hebben van de Gynefix dan van de T-safe. Toch is het goed om je er ook zelf goed in te verdiepen. De Gynefix wordt namelijk wel in je baarmoederwand geprikt, terwijl de T-safe 'los' in je baarmoeder zweeft. Van het prikken zelf voel je niets, maar ik kan je nog niets vertellen over hoe vervelend het is om de Gynefix na 5 jaar te laten verwijderen.

Effe handig om te weten: wanneer laat je het plaatsen?

Ok, dit gebeurde er bij mij en het risico is waarschijnlijk heel klein, maar ik deel het toch met je zodat je er rekening mee kunt houden. Normaal gesproken laat je een spiraal plaatsen tijdens je menstruatie. Je weet dan zeker dat je niet zwanger bent, je baarmoedermond staat al wat open en je bloed toch al, dus de nabloeding gaat in één moeite door. 

Maar omdat er maar een paar gynaecologen zijn die de Gynefix plaatsen (en omdat het een vervanging van een ander spiraal was), moest ik me maar gewoon aanpassen aan het werkschema van de gyn - en werd het spiraal vervangen terwijl ik niet ongesteld was. Sterker nog, ik zat net tegen mijn menstruatie aan. T-safe verwijderd, Gynefix geplaatst, de nabloeding van het plaatsen ging over in mijn menstruatie, niks aan de hand. Tot ik een maand later weer ongesteld werd, na het plassen afveegde - en ineens een koperspiraal in mijn handen had. Dan sta je wel even te knipperen, kan ik je vertellen.

Wat was er nu gebeurd? De Gynefix moet zoals gezegd in de baarmoederwand geprikt worden, waar hij vast blijft zitten. Omdat ik vlak voor de menstruatie zat, was mijn baarmoederslijmvlies nogal dik. Waarschijnlijk heeft de gyn dus net niet ver genoeg door geprikt en is het knoopje niet in de wand terecht gekomen, maar in het slijmvlies. Waar het dus na een maand keurig netjes weer uitgestoten werd, want dat gebeurt met baarmoederslijmvlies...

Anyway. Ik ben vlak na die menstruatie teruggegaan en heb een nieuwe Gynefix laten plaatsen. Dit keer door een vrouwelijke gyn en ik weet het niet, maar dat voelt toch net iets logischer. Dit keer voelde ik ook echt een 'duwtje' (geen pijn) van het prikken en sindsdien zit het spiraal goed en heb ik nergens meer last van! Hieperdepiep en een goede afloop enzo. Althans, voor mij. Voorlopig. En ik moet zeggen: ik vind het heerlijk om me nergens druk over te maken en gewoon zorgeloze sex te kunnen hebben. Want daar was het toch allemaal zo'n beetje om begonnen.

Bijwerkingen en risico's

Het is niet zo dat er helemaal geen bijwerkingen en risico's zitten aan het gebruik van een koperspiraal. Eén van de risico's is dat je alsnog zwanger kunt worden (net zoals bij iedere andere anticonceptie overigens).

Wij (nou ja, ik) gebruiken het koperspiraal in combinatie met cyclustracking. Als je goed gelezen hebt weet je dat het spiraal 99% effectief is. Dat wil zeggen dat je dus nog steeds 1% kans hebt om zwanger te raken. Daarom houd ik ook gewoon mijn cyclus bij. We maken ons geen zorgen als we een keer sex hebben rondom de eisprong, maar ik weet wel wanneer ik ongesteld moet worden. Ik heb een rijtje zwangerschapstesten klaarliggen voor als ik de zenuwen krijg omdat mijn menstruatie te lang op zich laat wachten. Stel dat ik alsnog zwanger zou raken, dan is de keuze voor mij helder, want ik had die koperspiraal niet voor niks zullen we maar zeggen.

Daarbij is het zo dat een bevruchting die plaatsvindt ondanks een koperspiraal, een iets hogere kans heeft om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap te worden dan wanneer je bijvoorbeeld de pil slikt. Overigens loop je weer meer kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap als je helemaal geen anticonceptie gebruikt of als je bijvoorbeeld condooms gebruikt, omdat er bij een bevruchting nu eenmaal altijd een risico bestaat op een bbz. Reken even mee: met een koperspiraal heb je 1% risico om toch bevrucht te raken, en van die bevruchtingen is er dan een 3-4% hogere kans dat het gaat om een bbz. [2,3] Met andere woorden: het risico is klein, maar het gebeurt. Door goed bij te houden wanneer ik ongesteld zou moeten worden, kan ik er op tijd bij zijn als het toch mis zou gaan. Is het fantastisch en de oplossing voor alles? Neen. Maar we hadden al vastgesteld dat die niet bestaat, en voor mij is dit een acceptabel risico.

Er zijn veel verhalen van vrouwen die meer menstruatiepijn kregen na plaatsing van het koperspiraal. Zelf (n=1) had ik daar bij de T-safe wel iets meer last van, maar bij de Gynefix helemaal niet. Overigens is ook aangetoond dat een koperspiraal de menstruatiepijn niet verergert. [4] Heb je een aantal maanden na het plaatsen wel telkens meer pijn dan vroeger of blijft de pijn ook buiten je menstruatie om, ga dan even langs de arts; het kan zijn dat er toch een infectie is ontstaan of dat het spiraal niet op de juiste manier is geplaatst.

Ook heb ik niet meer bloedverlies; ik bloedde altijd al redelijk wat en dat is niet meer of minder geworden. Dit is een bijwerking die wel vaker voorkomt bij vrouwen en dat is ook niet zo gek: er is een milde ontsteking en er zit een lichaamsvreemd object in de baarmoeder. De 'logische' reactie van het lichaam is om meer slijmvlies aan te maken om de baarmoederwand te beschermen tegen de irritatie. Het is dus niet gek als je wat meer bloed verliest, al zijn de horrorverhalen die je daar soms over hoort misschien ook wel uit een tijd dat het koperspiraal nog niet zo eh, ontwikkeld was als nu. Het zal vast voorkomen dat iemand veel zwaarder gaat menstrueren, maar het kan dus net zo goed zijn dat er geen verschil is met je menstruaties voor de plaatsing van het spiraal. En natuurlijk is het vervelend om twee keer naar het ziekenhuis te moeten maar hey: als het je na een halfjaar (ofzo) echt niet bevalt, kun je het er altijd weer uit laten halen.

Wat me wél opvalt en aardig irriteert, is dat mijn menstruatie minder eh, 'compact' is geworden. Al een paar dagen van tevoren begin ik druppeltjes bloed te verliezen. Na een dag of drie, vier breekt de echte menstruatie door en bloed ik (zoals altijd) 2-3 dagen behoorlijk. Daarna blijf ik dan ook weer dagenlang druppelen. Mijn record tot nu toe is 9 dagen bloed (soms echt niet meer dan een drupje, maar toch). En dat vind ik niet heel leuk. Of het vaker voorkomt of dat het nog bijtrekt (ik heb dit spiraal nu 3 maanden) weet ik niet precies.

Aan de andere kant: met een wasbaar inlegkruisje kom je een heel eind en ik heb verder geen menstruatiepijn ofzo. Het voelt alleen een beetje onvoorspelbaar, je weet wel, zoals je op de eerste dag na je menstruatie voor de zekerheid toch nog maar even een maandverbandje in doet... Je kunt je menstruatiecup overigens ook gewoon gebruiken met een koperspiraal (zeker met de Gynefix), maar zorg er wel voor dat je het vacuüm van de cup altijd zorgvuldig verbreekt voordat je de cup verwijdert.

Samenvatting

2500 woorden, kan ik dan nooit eens iets gewoon kort zeggen? Jawel hoor, kijk maar:

  • Het koperspiraal is niet de ideale oplossing, maar voor ons momenteel wel de beste keuze.
  • De effectiviteit van een koperspiraal is 99%. Wij gebruiken het spiraal in combinatie met cyclustracking om er op tijd bij te zijn voor het geval die ene procent ineens voor zou komen.
  • Verdiep je goed in welk spiraal je wilt laten plaatsen; ik heb gekozen voor de Gynefix.
  • Zelf heb ik niet meer last van vermoeidheid, zwaardere bloedingen of menstruatiepijn dan voor het spiraal
  • Er bestaat geen kant en klare oplossing, dus doe je fucking eigen research en spring dan met gekruiste vingers in het diepe.

Ziezo, nu weet je het. Mijn niet-ideale oplossing die voor ons vooralsnog toch echt prima werkt. Overigens zijn er nog andere alternatieven zoals het pessarium, de Caya en anticonceptiesponsjes, maar daar heb ik me nog niet voldoende in verdiept om er iets nuttigs over te kunnen zeggen. Zodra dat wel het geval is volgt er een deel 3, beloofd! En voor nu: neem de info, doe er je voordeel mee en doe je eigen research. Gaat heen en vermenigvuldigt u niet!

De vraag van vandaag:

heb jij een koperspiraal overwogen?

Vertel het ons in de reacties!

[1] Ortiz, María Elena; Croxatto, Horacio B. (June 2007). "Copper-T intrauterine device and levonorgestrel intrauterine system: biological bases of their mechanism of action". Contraception. 75 (6 Suppl): S16‒S30.

[2] Rossing MA et al; Current use of an intrauterine device and risk of tubal pregnancy. Epidemiology. 1993 May;4(3):252-8.

[3] Treiman, Katherine; Liskin, Laurie; Kols, Adrienne; Rinehart, Ward (December 1995). "IUDs—an update". Population Reports. Series B, Intrauterine Devices. Baltimore: Johns Hopkins School of Public Health, Population Information Program (6): 1–35.

[4] Lindh I et al; The influence of intrauterine contraception on the prevalence and severity of dysmenorrhea: a longitudinal population study.  Hum Reprod. 2013 Jul;28(7):1953-60.


Reageren? Gezellig!

Reacties (45)

Lotte
21 Mar
Hoi Nienke,

Zoals ik het begrijp gebruik jij dus altijd de menstruatie cup in combinatie met je spiraal? En dit gaat goed? Ik heb inmiddels mijn tweede T safe spiraal omdat ik mijn eerste eruit heb getrokken door de cup. (Geen pretje) Hierna opnieuw een T safe laten plaatsen waarbij de touwtjes terug werden geduwd in de baarmoedermond (ook geen pretje) zodat ik de cup kon blijven gebruiken. Een tijdje geleden de cup één! Keer weer gebruikt en mijn spiraal is direct weer gezakt. Pfff. Ik vind het daarom altijd griezelig om te lezen als andere mensen deze combi ook gebruiken. Hij beschermt gelukkig nog wel, maar ik ben er niet helemaal gerust op.
Ik twijfel erg om de spiraal te laten verwijderen zodat ik de cup kan blijven gebruiken, maar nu ik jouw ervaring heb gelezen is de gynefix misschien ook wel een optie.
Pff die eeuwige zoektocht naar de ideale anticonceptie ;)
De Groene Vrouw
23 Mar
Bij gebruik van een spiraal kun je in principe een cup gebruiken, hoewel wij wel extra voorzichtigheid adviseren bij het verbreken van het vacuüm. In de praktijk gebruiken veel spiraaldragende vrouwen hun menstruatiecup naar volle tevredenheid. Aan jou de keuze of je het wilt proberen, je kunt het vooraf altijd even met je huisarts of gynaecoloog bespreken!

De Gynefix is wel anders dan de T-safe, omdat de Gynefix echt vastgemaakt wordt aan het weefsel van de baarmoeder zelf. Als die goed bevestigd is, is de kans op per ongeluk loskomen dus eigenlijk niet aanwezig. Verder is het belangrijk om de juiste cup te kiezen, sommige cups hebben een sterker vacuüm dan andere.
Femke
8 Mar
Hoi Nienke,
Ik heb zelf de Flexi-T (koperspiraaltje) laten plaatsen. Een spiraaltje met gebogen ‘armpjes’ en flexibel materiaal. Het wordt niet standaard geplaatst maar het wordt wel vergoed. Ik moest zelf even naar de apotheek om hem op te halen. Gelukkig heb ik geen last van baarmoederpijn buiten m’n menstruatie om. Wel heb ik ook een uitgerekte menstruatie met spotting van te voren en achteraf. Niet mijn favoriete ‘bijwerking’ van het ding.
Wat mij opviel was dat ik kort na het plaatsen last kreeg van een stevige bacteriele vaginose. Dat had ik nog nooit eerder gehad en gelukkig trok het na een tijdje weer grotendeels weg maar het is nooit helemaal weggegaan.
Ik denk zelf dat het komt door dat (beetje) koper dat nu het milieu daar wat zit te verstoren. In het begin kon ik het koper ruiken als ik onder de douche stond, dan ging het bij het wassen (met water) ook aan m’n handen zitten. Nu ruik ik het extra koper alleen nog aan het begin van m’n menstruatie. Tijdens en vlak na m’n menstruatie zit ik dan ook weer tegen een vaginose aan en verder is de geur en het slijm van m’n vagina nooit meer (na 3 jaar) geworden zoals het was.
Ik ga ervan uit dat als ik hem laat verwijderen dat het dan wel weer goed komt maar waar ik me een beetje zorgen om maak is dat het koper in het spiraaltje op dit moment ook mijn darmflora aantast. Mijn darmen zijn wel wat meer gaan rommelen sinds ik het spiraaltje heb.
Heb je daar ervaring mee? Dat een koperspiraaltje de vaginale flora en/ of de darmflora veranderd?
De Groene Vrouw
8 Mar
Hai Femke,

Bedankt voor het delen van je ervaring!
De kopergeur heb ik zelf nooit gehad. Ik heb me onlangs laten testen en mijn kopergehalte is nog steeds vrij laag - voor mij een teken dat de koper uit het spiraal in elk geval niet (in duidelijke hoeveelheden) opgenomen wordt door mijn lichaam. Voor je darmflora zou ik me dus niet al te veel zorgen maken.

Voor wat betreft de vaginale flora: ik weet eigenlijk niet of daar onderzoeken over zijn. Ik zal eens zoeken, als ik iets vindt laat ik het weten!
Femke
15 Mar
Hoi Nienke,

Dat stelt me wel wat gerust. Ik ben benieuwd of je nog iets vindt over koper (spiraaltjes) en vaginale flora. Binnenkort ga ik een aantal maanden L. rhamnosus GR-1 & L. reuteri RC-14 (op jouw aanraden in je boek ‘De Poepdokter Junoir’ als middel tegen bacteriele vaginose) innemen. Ik laat wel even weten hoe het gaat. (Eerdere andere probiotica hebben hierbij niet geholpen).
Lis
18 Feb
Hoi Nienke,
Heb je nog steeds de Gynefix en wat zijn je ervaringen ermee inmiddels/ tot nu toe? Ik ben wel erg benieuwd, aangezien de oorspronkelijke reacties onder deze post van koperspiraal-ervaren dames zich eerder negatief lezen (ongepland zwanger/last van bloedingen/pijn). Alvast bedankt! Groeten, Lis
De Groene Vrouw
18 Feb
Ja, ik heb hem nog steeds en hij bevalt nog steeds. Nog steeds iets langere menstruaties, maar niet per se heviger en zeker niet met meer pijn dan voorheen. Ik ben nog steeds blij!
Lis
24 Feb
Dankje Nienke voor je ervaring. Groetjes.
Livia
1 Aug. 2018
Ik heb nu sinds een maand de Gynefix. Nu bloed ik al 15 dagen non stop, geen spotting maar 24/7 bloedingen... De spiraal zit wel goed, twijfel of ik dit wil laten zitten en of dit beter gaat worden...
De T-safe ook gehad en na een half jaar laten verwijderen, had de hoop dat deze spiraal fijner zou zijn. Als de gynefix ook verwijderd wordt weet ik niet meer wat ik moet doen. Blijft zo'n zoektocht dit...
De Groene Vrouw
2 Aug. 2018
Bij mij duurde het ook wel even voor de bloedingen stopten. Daarna nog zeker een half jaar voordat mijn cyclus weer vrijwel 'normaal' was. Heb ik al een keer een vervolg geschreven? Anders doe ik dat wel even binnenkort. Maar als je je zorgen maakt: even langs de gyn om te laten checken!
Angel
24 Jan. 2018
Ik he een koperspiraal gehad en dat was een traumatische ervaring waarvan ik blij ben dat ik deze achter de rug heb! ik ga nu Sensiplan proberen. Hormonenvrij en blij! Dankbaar voor de mogelijkheid om weer terug te keren naar de pure kern van mijn vrouwlijkheid zonder hormonen!
Eva.B
15 Dec. 2017
Ervaring over t verwijderen: ik heb recent de gynefix laten verwijderen en hoewel t enger klinkt dan t is; ze trekken m gewoon eruit, doet t geen pijn. Het wondje is zo minuscuul is binnen n paar dagen genezen. Nabloeding ook niet gehad. Ik was ook tevreden maar had ovulatieklachten en wil ondervinden of dit door spiraal komt of hier niet aan gerelateerd is. (Maar hoofdreden is n nieuwe kinderwens :))
Nadja
18 Nov. 2017
Een koperspiraal vind ik niet passen onder het kopje "natuurlijke anticonceptie". Zo een lichaamsvreemd object in je lichaam is toch juist kunstmatig.... Jouw ervaring vertelt mij eerlijk gezegd dat ik hier nooit aan zou willen beginnen, wat een ramp!
Je schreef in jouw vorige blog dat onthouding met een echt natuurlijke methode voor jullie niet werkt. Natuurlijk hoeft het niet makkelijk te zijn. Maar je moet ook een beetje creatief zijn en er voor open staan je seksleven een nieuwe impuls geven. Seks is toch veel meer dan penetratie en zaadlozingen....? Er is zoveel méér! Juist door gebruik te maken van NFP / Sensiplan moet je wel verdieping zoeken en dat kan juist voor een interessante nieuwe twist zorgen :-)
De Groene Vrouw
18 Nov. 2017
Ik zei ook niet dat jij een koperspiraal moest. Ik zei dat ik er één had en dat ik daar tot nog toe best tevreden mee was. En lichaamsvreemde objecten zijn inderdaad niet natuurlijk. Maar ik denk ook niet dat ik daar bezwaar tegen maak als ik op een dag - dinges verhoedde - een pacemaker moet, of een nieuwe heup. En tot nog toe is dit voor ons de fijnste oplossing.

Hoe ik mijn seks het liefste heb, gaat verder niemand iets aan en ik voel me ook niet zo geroepen om daar verantwoording in af te leggen.
Anouk
19 Dec. 2017
Hallo groene vrouw,
Mag ik zo brutaal zijn om te vragen of je je partner met deze koperspiraal wel of niet voelt?
Heb zelf 3x over een mirena spiraal gehad, was wel even klaar met alle hormonen en koos ervoor even niks te gebruiken. Zonder partner is dat prima, wil wel weer alle opties bekijken,mocht er weer een leuke vent in beeld komen. Bij de mirena voelde ik het wel enorm als een man groot geschapen was en deed het pijn.
De Groene Vrouw
19 Dec. 2017
Nope. Hij voelt hem niet. En ik heb geen pijn. En eh... nou ja, hoe zeg ik dat netjes, eh, he's definitely not small. En we doen ook niet braaf rustig aan ofzo. Dus. Aan de andere kant zal het (net als bij het kiezen van een menstruatiecup) ook wel te maken hebben met de bouw van je eigen vagina. Ik denk wel dat een gynefix, omdat die flexibel is, minder snel dit probleem zal opleveren dan de T-safe; daarbij had ik er wel degelijk last van tijdens bepaalde escapades.
Elke
15 Nov. 2017
Super interessant, dit, en deel 1 voorafgaand! Herkenbaar wegens gelijklopende langdurige queeste namelijk zo natuurlijk mogelijk a.u.b. en/of wat al eeuwenlang cultureel erfgoed is. 'k was uitgekomen op barrièremethodes, spiraaltjes van goed materiaal (goud hebben ze niet meer in de aanbieding?), concept achter SensiPlan. Ooit in mijn leven drie maanden "de pil" geslikt, en dat was nog twee maanden te veel eigenlijk, ik was ontregeld (letterlijk en figuurlijk). Voor de rest condooms dan maar. Intussen ben ik 34 en heb een 5-jarige dochter die gepland was om het kort samengevat te zeggen, geen "ongelukje" dus.

Ik heb een jaar een koperspiraal gehad om zorgeloos te kunnen vrijen toen, maar intussen heb ik die nu al méér dan een jaar geleden ook laten verwijderen. Wat ik eye-opener vind van dit artikel, is dat er natuurlijk meerdere merken koperspiralen bestaan, daar had ik me niet zo geweldig in verdiept. Ik ben zelfs merk van de mijne vergeten, was gewoon degene die ze in lokale ziekenhuis gebruikten... Ik had er veel heftigere bloedingen mee (als in cup én maandverband tesamen) wat zwaar was. En dan heb ik er nog wel wat mee aan de hand gehad waar ik de buik van vol had (wat een geweldige woordspelingen kan je maken bij dit thema, inderdaad).

Wat de wetenschap of onderzoeken ook beweren: één keer tijdens dat jaar koperspiraal heb ik heel bewust gevoeld dat ik zwanger was geworden (en achteraf bezien allicht was dit niet bij deze ene keer gebleven). Duurde 1 of 2 dagen. Dus wel degelijk bevruchting, echt wel, maken ze mij niet (meer) wijs dat ik mijn lichaam&geest niet ken. Nu, geloofstechnisch heb ik in principe niks tegen abortus (in een supervroeg stadium) want ieder haar keuze, maar dit aan den lijve ondervinden was - voor mij - een emotionele rollercoaster die existentieel werd, om twee belangrijke redenen. Ik was er niet op voorbereid dat het zo werkte, ik dacht ook dat het koper zaaddodend was en daarmee uit, ik was dus helemaal verrast en verward. Daarnaast had(heb?) ik nog een zogenaamde kinderwens terwijl dat toen met die partner geen goed idee was, en gelukkig maar. Toen de relatie op zijn einde liep, heb ik dan ook beslist koperspiraal eruit te gooien. Want dit wou ik echt niet meer opnieuw meemaken, dat een koperspiraaltje nieuw leven afbrak voor ik het goed en wel besefte. En sowieso verloor ik teveel bloed wat me mee uitputte... Dus gewoon weg ermee. Wat een bevrijding! Dit wou ik hier even meedelen.

Daarnaast mis ik in dit discours precies nog meer stemmen ivm "voor het zingen de kerk uit" of seks zonder penetratie, om maar wat te noemen. Al begrijp ik heel goed dat vruchtbare lijven samen eigenlijk intuïtief gewoon graag babies maken :-)
Charlotte
7 Nov. 2017
Ik ben zelf de 1% ?.
Omdat ik ooit niet goed reageerde op de pil heb ik toen ik 18 was ook gekozen voor koperspiraal. De eerste werkte mijn lijf eruit, na de tweede bleef ik pijn houden en door de hele maanden heen vloeien en heb hem laten verwijderen na een half jaar.
Nu is dat 14 jaar geleden, dus mogelijk ligt het risico op dit gedoe anders dan destijds, al ben ik
na mijn ervaringen begrijpelijk niet direct enthousiast (voor mezelf dan he).

Nu 40 weken zwanger (oh wat is jouw condoomverhaal herkenbaar ?/en mijn cyclus onvoorspelbaar) maar dus nog steeds zoekende naar een voor ons passende oplossing voor binnenkort. Wel fijn om hier al jouw onderbouwde overpeinzingen te lezen.
Agnes
7 Nov. 2017
Hoi, ik heb ook de Gynefix gehad, en het laten verwijderen was een stevig maar pijnloos rukje.
Mijn arts vertelde wel dat het niet altijd bij iedereen meteen lukt.. dan moet je harder trekken.. Maar klinkt enger dan het is, hoor, het stelt eigenlijk niks voor.

(En de eerstvolgende eisprong na deze verwijdering ging onze kinderwens al in vervulling.. ;) <3 )

Omdat ik in België woon heb ik het overigens in Antwerpen laten plaatsten. Daar zit een goede arts die er ervaren in is: dr. Cha'ban.
Jozien
6 Nov. 2017
Hier ook de T-safe. Na een lange zoektocht ook voor ons de enige optie; geen hormonen, geen operatie. NFP hebben we gedaan, maar 1x een misrekening en toen kwam onze vierde :)
Ik heb geen klachten, ik voel niet dat ie er zit, dus ben tevreden.
Die ene procent vind ik geen probleem; als daar een baby van komt dan is dat zo. Daar maken we dan wel plaats voor.
MJ
6 Nov. 2017
Ik heb 3 keer aan toe een koperen spiraaltje geprobeerd maar zat tot 3 keer niet goed, ik merkte dat niet maar op de echo wel te zien. Bleek te liggen aan een gekantelde baarmoeder. Waardoor die niet goed op zijn plek bleef. Gynefix kende ik toen niet, ik ga mij er eens in verdiepen want wellicht lukt dat wel bij mij. Bij mij deed plaatsen en verwijderen trouwens wel veel pijn. Zenuwpijn achtig, echt ik zat tegen het plafond aan. Maar ik geloof dat dat wel aan mij ligt want ik hoor er niemand anders over en zelfs een uitstrijkje doet bij mij al pijn.
Marjo
6 Nov. 2017
Duidelijk verhaal weer, vooral fijn dat je ingaat op die 1%, wat te doen als. Ik ben namelijk zo'n "spiraalbaby “ , dus ken het risico ;)
Stella
6 Nov. 2017
Oh nee, ook al klinkt je verhaal goed: moet er toch niet aandenken. Ik blijf bij mijn app Woman Log waarop ik alles precies bij houdt. De Ladycomp heb ik ook nog overwogen. Lekker natuurlijk alles :)
Amelie
6 Nov. 2017
Ik wilde ook dat speciale spiraaltje, maar de gyn kreeg het niet voor elkaar. Ook met 2 man sterk niet dus na 45 min. prutsen de gewone koperspiraal genomen. Want ik lag er toch al. Na 6 weken een echo of de spiraal goed zat en groen licht gekregen. Tot onze verassing 2 mnd later toch een positieve zwangerschapstest in mijn handen. Blijkbaar had mijn lijf het tijdens een hele heftige menstruatie eruit gewerkt. De menstruatie erna was veel lichter, zoals zonder spiraal. Dus als tip, let op of er schommelingen zitten in de hevigheid van je menstruatie, zeker als je al kinderen hebt gehad kan je het zomaar verliezen.
De Groene Vrouw
6 Nov. 2017
Ja, expulsie is een serieus risico - vooral bij de T-safe. Ik schrok er zelf nogal van dat ik het 'verliezen' van mijn eerste Gynefix totaal niet voelde. Als ik hem niet had 'opgevangen' bij het afvegen had ik nooit geweten dat hij weg was. Scary. Je kunt wel zelf controleren of het 'touwtje' er nog zit, door in hurkzit met schone vingers naar binnen te voelen; vlak voor je menstruatie als de baarmoedermond het laagst zit. Je kunt het touwtje redelijk goed voelen dus helemaal niet onverstandig om dat regelmatig even... eh... *rent naar de badkamer* ;-)
Jet
6 Nov. 2017
Ik gebruik de Ladycomp en de FEMM methode (uit Amerika). Ik ben daar ontzettend tevreden over omdat het helemaal natuurlijk is en beide methoden sluiten ook mooi op elkaar aan, dat geeft ons wel extra zekerheid over wanneer het wel of niet kan.
Angelina
6 Nov. 2017
Nu we het toch over spiraaltjes hebben... ik heb ook de t- safe... heeft 1 van jullie wel eens ervaring gehad met een ijzeachtige geur van je afscheiding en erg sterk ruikend bloed? Kan dat te maken hebben met die lichte ontsteking? Die in de baarmoeder plaatsvind?
Marjan
6 Nov. 2017
Ik denk dat je dit artikel zocht? https://link.springer.com/article/10.1007/BF01987278
"Framelessness and flexibility explain the absence of side-effects and adverse events caused by dimensional incompatibility between the frame of conventional IUDs and the uterine cavity and may also explain the absence of PID and ectopic pregnancies in any of the clinical studies."

Ik ben nu 37 weken zwanger en me aan het verdiepen in wat hierna? Manlief nogal het idee dat hij zijn mannelijkheid gaat verliezen met een knipje, dus mogelijk wordt het toch een koperspiraal. Ik wist niet eens dat er meerdere soorten waren, dus ben blij om die info te lezen!
Lizzy
6 Nov. 2017
Dat manlief dan maar een schop onder zijn kont verdient en die eenvoudige ingreep laat doen en neen , hij wordt er niet impotent van.
De Groene Vrouw
6 Nov. 2017
Nee, het was een Nederlands artikel (maar deze is ook interessant!)
Anne
6 Nov. 2017
Ik gebruik de Caya met zaaddodend middel en het bevalt mij prima! Ik ben ook al een jaar niet zwanger dus hij (zij?) levert prima werk. Het enige nadeel is dat het een beetje een gedoetje blijft om in te brengen. Hoewel je de Caya technisch gezien 5 seconden voor penetratie mag inbrengen, doe ik het toch liever voor we beginnen want echt sexy is het niet. Een aangezien je ook best veel zaaddodend middel moet smeren (beter teveel dan te weinig) zit er na inbrengen ook overal zaaddodend middel op je handen. Dus handen wassen, soms een washandje over mn kruis en dan beginnen we pas. Voor die paar spontane keren midden in de nacht hebben we dan wel condooms liggen.

Zowel vriendlief als ik voelen niets van de Caya! Betekent ook wel dat ik niet moet vergeten hem na 12 uur uit te doen. :p

Toen ik zocht naar een natuurlijke manier van ac heb ik ook de FemCap bekeken en NFP geprobeerd. Maar de FemCap moet je heel precies plannen wanneer je die inbrengt en die moet precies over je baarmoedermond (en laat ik daar de helft van de tijd nou niet bijkunnen) en NFP werkt alleen als je nóóit slecht slaapt (voor t temperaturen) en je altijd bij je baarmoedermond kunt om te voelen (en dat kan ik dus niet). Dus hoewel het principe van NFP me erg bevalt paste het helaas gewoon niet bij mijn lijf.

Gelukkig past de Caya wel bij mijn lijf dus. En tot nu toe met succes :)
Marina
6 Nov. 2017
Interessant, we gebruiken nu condooms maar zo’n koperspiraal is ook wel te overwegen. Fijn die info!!! Maar weet je wat ik vervelend vind. Ik heb de nodige dingen wel aan mijn lijf gehad, 3 zw schappen. 1 keizersnee, 2 bevallingen, de pil, mirena. Ik ben wel ff klaar met gedoe aan mijn lijf. Maar ja, ik kan mijn partner niet dwingen zich te laten helpen. ... dus vooralsnog blijven hier nog condooms gebruiken..
Over die gespreide menstruatie, zou dat ook een andere oorzaak kunnen hebben? Ik had er ook last van. Ik ben toch goed gemasseerd, alles zat vast in mijn rug en ik ben begonnen met fitness. Sindsdien ben ik 4 of 5 dagen ongesteld in een cyclus van 25 i.p.v. 7-9 dagen..
De Groene Vrouw
6 Nov. 2017
Tsja, die gespreide menstruatie had ik eerder nooit - dat wil zeggen, ik menstrueerde altijd wel lang maar 9 dagen is echt pas na de plaatsing van het spiraal gekomen. Maar wie weet. Hoe gezonder je lijf is, hoe gezonder het ook reageert natuurlijk. En dat 'gedoe' met je lijf herken ik heel erg, hier speelden ook nog wat andere dingen en uiteindelijk kwam er pas na een jaar echt rust... argh. Maar goed, die rust is er nu dan dus wel, en dat is wel heel fijn :-)
Angèle
6 Nov. 2017
Ik heb het geluk dat mijn man zich heeft laten steriliseren. Nooit geen troep meer in mijn lijf!
Ik wil mensen wel graag waarschuwen voor de NUVA ring. Die was voor mij perfect. Zelfde effect als de pil. Minder hormonen. Makkelijk. Tot mijn eerste uitstrijkje. Die was niet goed. 3 jaar, 3 behandelingen en ongeveer 9 uitstrijkjes later las ik ineens iets over een positief uitstrijkje en de NUVA. De ring verwijderd en 6 weken later was mijn uitstrijkje negatief. Pap 0. Alles was goed! Het kan toeval zijn en de arts geloofde er niet in maar mijn gevoel zegt echt dat het door de nuva kwam. Helemaal klacht vrij. Ook andere klachten die los van het uitstrijkje stonden heb ik niet meer en zonder extra hormonen voel ik me veel beter. Behalve die pms dan 3 dagen per maand ??
angel
24 Jan. 2018
pmp Teunisbloemolie doet wonderen! bij pms, net als mood van Care for Women. maar vooral: het boek van peter de vroed kan een grote uitkomst bieden bij pms! 18 februati spreekt hij in Hoorn hierover in Centrum Holy Hands. het event heet Men-struatie vs Energieflow
https://www.facebook.com/events/146134129338764/
succes lieverd!
Jip
6 Nov. 2017
Yups, ik heb ook een koperspiraal. Om al de door jouw genoemde redenen heb ik hiervoor gekozen. Eigenlijk vielen al de andere vormen van anticonceptie af, en bleef deze over... Helaas heb ik wel 'last' van ontzettend veel bloedverlies. M'n cyclus is nu steeds om de 20-24 dagen waarvan ik zo'n 8tot10 dagen bloed :( De zwaarste 3-4 dagen hiervan, moet ik mijn cupje wel om de 2 uren leeg gieten. Dit ervaar ik als een groot nadeel, zelfs zo groot dat ik heb overwogen om de Mirena te nemen. (Heel eigenlijk wens ik m'n vent een sterilisatie toe, maar hij durft niet, de pussy ;) ) Maar ik wil geen hormonen! Pffffff die zoektocht... Thnx voor je leuke blogs!!!
De Groene Vrouw
6 Nov. 2017
Ja, een cup om de 2 uur legen moest ik voor de plaatsing van het spiraal eigenlijk ook al... gelukkig is dat bij mij maar 1-2 dagen maar dat zal per vrouw verschillen.
Angèle
6 Nov. 2017
Mijn man is ook dolblij met deze oplossing hoor. En alleen een paar dagen een beetje(erg) blauw geweest maar ideaal! ;)
Janneke
15 Nov. 2017
Zonder hormonen zou je nog denken aan een pessarium.
Ischa
6 Nov. 2017
Weet je ook hoe het zit met cortisol niveaus en koperspiraaltjes? Ik weet dat deze bij hormoonspiralen verhoogd zijn en je lichaam dus eigenlijk constante lichte stress ondervindt maar ik weet niet of dit hetzelfde is met koper.
De Groene Vrouw
6 Nov. 2017
Nee, dat weet ik ook niet! Valt vast wel achter te komen... als ik er iets over tegenkom laat ik het je weten. Ik vermoed dat er ongeveer hetzelfde voor zal gelden als voor het stukje over de ontstekingen ;-)
Merlin
6 Nov. 2017
Ik heb jarenlang een koperspiraal gehad (Gynefix plaatsen mislukte, en ze hadden geen voorraad dus uiteindelijk een flexi-T, nu de T-safe?, geplaatst) en vond het heel prettig. Uiteindelijk de spiraal laten verwijderen omdat ik zwanger was (Toch die ene procent he ;)), maar daarvoor heeft het heeft 4 jaar lang goed geholpen als anticonceptie met geen klachten oid.
Vrienden en familie hebben ook koperspiraaltjes die al jaren lang goed hun werk doen. Ik vind het een superoplossing.
En die ene procent, tsja... Als je echt zeker wil weten dat je niet zwanger word, dan is er maar een oplossing; algehele onthouding ;)
Karin
6 Nov. 2017
Ik heb de T safe gehad. Mijn menstruatie was langer en heftiger hierdoor. Ik had ook vaak buikpijn. Na een jaar laten verwijderen.
Jip
6 Nov. 2017
Herkenbaar! Wat heb je nu dan als ik vragen mag?
Hannah
15 Dec. 2017
Grappig, ik had een heel verhaal over NFP verwacht a.d.h.v. de titel.
Ik heb ook de koperspiraal T-safe en ben best wel tevreden. Het plaatsen deed even flink zeer en zowel mijn menstrautie als menstrautiepijn is wat meer geworden (ik had 0,0 krampen altijd). De eerste twee maanden wel veel last van gehad qua krampen, maar het heeft zich voor mijn gevoel uitgeleveld. Mijn cyclus is zelfs iets langer geworden (30-33 dagen) en voor de veiligheid die het biedt vind ik dit de beste hormoonvrije optie. Dat vreemde ding in me neem ik dan maar voor lief en voor de hevigere menstruatie ga ik aan de cup.
Duidelijk verhaal, dank je! (en ja ook ik voel regelmatig mijn baarmoedermond en dus ook aan de touwtjes)/
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Copyright © 2019 | De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy & Cookie policy